Sauna-&-puistjesPuistjes, jeugdpuistjes ofwel acne is een veelvoorkomend probleem onder pubers, jongeren en zelfs volwassenen. Puistjes worden veroorzaakt doordat je talgproductie wordt verhoogd onder invloed van hormonen. De overtollige talg verstopt, eventueel samen met vuil en make-upresten, de poriën. Een verstopte porie kan gaan ontsteken; een dergelijke ontsteking noemt men een puistje. Een van de eenvoudigste en efficiëntste manieren om puistjes te voorkomen is een regelmatig bezoek aan de sauna…

Puistjes & sauna: stomen…

Als je gedurende langere tijd transpireert, spoelen je poriën schoon. Een sauna is dan ook een ideale manier om je poriën grondig te reinigen. De hitte zorgt ervoor dat je poriën zo ver mogelijk open gaan staan, waardoor de verontreiniging optimaal wordt verwijderd. De talg, het vuil en de achtergebleven make-upresten worden simpelweg weggespoeld. Hetzelfde effect kan worden bereikt met een gezichtsstoombad of een Turks stoombad. Zorg er wel voor dat je na een sauna of stoombad een (ijs)koud bad neemt, dan sluiten je poriën namelijk weer. Zodoende raken je poriën niet direct opnieuw verstopt.

Gezichtsmassage na sauna

Als je dan toch bij een sauna, spa, kuuroord of beautycenter bent, kun je net zo goed meteen een massage ondergaan. Een vakkundige gezichtsmassage stimuleert namelijk het lymfestelsel en de bloedcirculatie. Dit betekent dat voedingsstoffen makkelijker kunnen worden aangevoerd en afvalstoffen efficiënter kunnen worden afgevoerd. Een massage met natuurlijke etherische oliën (jeneverbes, rozemarijn, geranium e.a.) verdient de voorkeur.

Gezichtsmasker tegen puistjes

Bij een sauna of kuuroord kun je doorgaans ook een gezichtsmasker ondergaan. Een kwalitatief hoogstaand gezichtsmasker zorgt ervoor dat de huid soepel en elastisch blijft, de vochtbalans van de huid stabiel blijft en dat de poriën optimaal kunnen worden gereinigd. Bij kuuroorden hebben ze doorgaans gezichtsmaskers van natuurproducten zoals groene en witte klei, jojoba-olie en lavendelwater. Deze middelen zijn milder voor de huid dan de meeste drogisterij-producten.

Lichaamsbeweging > sauna tegen puistjes

Ook intensieve lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je gaat transpireren, waardoor minder snel puistjes ontstaan. Een bijkomend voordeel is dat regelmatige lichaamsbeweging de algehele kwaliteit en elasticiteit van je huid verbeteren. Een potentieel “nadeel”is echter dat sport inspanning vereist, terwijl een dagje sauna juist een ontspannende functie heeft.

Deel hieronder jouw vragen, ervaringen en bevindingen ten aanzien van puistjes en sauna!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.