Sauna & afvallen – Kun je vet verbranden in de sauna?

Er zijn nog altijd websites die beweren dat een verblijf in een sauna, stoombad of hamam ervoor zorgt dat je calorieën en/of vet verbrandt. Voorbeeld: “Verblijf je langer dan 30 minuten in de sauna, dan begin je calorieën te verbranden. Dit kan oplopen tot 1000 calorieën per saunagang.” (ActiveGym).

Hoewel je weldegelijk gewicht verliest dankzij een sauna, zul je niet of nauwelijks calorieën of vet verbranden. Hierbij de nodige uitleg…

Finse sauna & infraroodsauna

Er bestaan in beginsel twee soorten sauna’s. In de klassieke Finse sauna wordt lucht opgewarmd door een natuurlijke warmtebron. Deze “echte sauna” berust op de wisselwerking tussen hete lucht en koud water. In een infraroodsauna wordt warmte opgewekt met infraroodlampen. De warmte wordt op de huid overgebracht zonder dat er warme lucht aan te pas komt.

Sauna & afvallen

Enigszins afhankelijk van de soort sauna, veroorzaakt een saunabezoek enkele lichamelijke veranderingen. De belangrijkste veranderingen met betrekking tot afvallen & gewichtsverlies zijn als volgt:

1. Hartfunctie

Tijdens een saunabezoek verwijden je bloedvaten. De snelheid van je hartslag (hartfrequentie) kan verdubbelen en de hoeveelheid bloed die je hart rondpompt (hartprestatie) kan verdrievoudigen. Dit komt overeen met de hartslag tijdens een fikse wandeling.

Toch is de uitwerking van warmte en een verhoogde hartslag niet hetzelfde als die van lichaamsbeweging. Zo kan ook een paniekaanval of hartritmestoornis je hartslag opdrijven en benauwdheid veroorzaken. Je zult er echter geen gram vet door verbranden.

2. Vochthuishouding

Een sauna zorgt ervoor dat je tot wel 2 liter water kunt uitzweten. Je kunt dan ook tot enkele kilo’s afvallen dankzij een saunabezoek. Omdat je waterpeil binnen enkele uren wordt gecompenseerd, is dit gewichtsverlies slechts tijdelijk.

Door het vochtverlies wordt op den duur het renine-angiotensine-aldosteron-systeem (RAAS) geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat zout & vocht juist worden vastgehouden en je bloeddruk ietwat stijgt.

Tot slot

Vet verbranden door in een sauna te gaan zitten is onmogelijk. Als er überhaupt al een kleine hoeveelheid extra calorieën wordt verbruikt, dan gaat het om koolhydraten, niet om lichaamsvet. Kou is bovendien veel efficiënter dan warmte als je extra calorieën wilt verbranden. (bron)

Wat denk jij van afvallen door sauna? Laat het hieronder weten…

8 reacties op “Sauna & afvallen – Kun je vet verbranden in de sauna?

 1. Jose ·

  Hoi hoi ik had ook een gedachte over vet verbranden misschien wil je die ook even ontkrachten dat hoef ik niet meer naar de sauna hahah ha. Ik heb het idee dat door het regelmatig sauna gangen te nemen het lichaam beter ontgift. Een extreem giftig lichaam is meestal een vet lichaam dus indirect hoeud de sauna gang het vet weg er hoeft immers geen gif opgeslagen te worden in vetcellen dus laat je vet makkelijker los als je op dieet bent. Is dit verkeerd gedacht of zit er een kern van waarheid in?

  Reageer
  • Paul ·

   Mooie theorie, maar incorrect, helaas… Het klopt dat bepaalde soorten gifstoffen kunnen worden opgesloten in vetcellen, maar dat gebeurt bij lange na niet altijd. Gifstoffen die eenmaal zijn ingekapseld, blijven aanwezig in de vetcellen. Dankzij een saunabezoek kun je misschien wel sneller gifstoffen kwijtraken via versnelde transpiratie, maar deze gifstoffen zou je anders ook zijn kwijtgeraakt, zij het langzamer. Al met al is het de aard en toxiciteit van de gifstof / toxine / polluent / contaminant die bepaalt of de betreffende stof in vetweefsel eindigt of simpelweg wordt geloosd via de urine. Sowieso worden sommige toxines (met name persistent organic pollutants: POP’s) niet –extracellulair of intracellulair– ingekapseld door meerdere vetcellen, maar intercellulair opgeslagen / opgesloten IN een vetcel. En je aantal vetcellen kun je niet veranderen; het is slechts de grootte / omvang van iedere vetcel die wordt aangepast. Dus het is niet zo dat je lichaam door een kleinere hoeveelheid toxines de hoeveelheid vetcellen aanpast waardoor je afslankt. Wel kunnen vetcellen hun inhoud loslaten, maar dat zou juist betekenen dat de toxines opnieuw vrijelijk in je lichaam terechtkomen, maar er was een reden dat deze toxines aanvankelijk werden opgeslagen in je vetcellen. Dit zou dus veeleer een negatieve dan een positieve ontwikkeling zijn. Bovendien zijn er verschillende soorten vetcellen met ieder hun eigen functie en activiteitsniveau. Al met al kan ik me voorstellen dat vetcellen kunnen groeien door toedoen van gifstoffen, maar zie ik geen enkele reden om aan te nemen dat een sauna positieve invloed kan uitoefenen op dit fenomeen. Het mijden van gifstoffen lijkt me de aangewezen oplossing. :) (bron + bron)

 2. Patrick ·

  Wil je je uitleg ook staven met wetenschappelijk bewijs?

  Reageer
 3. Mathias ·

  Als je lichaam zweet dan worden eigenlijk watermoleculen uit de porie gepompt. Deze actie vereist toch ATP dus energie. Het grootste deel zal uit koolhydraten gehaald worden maar indien je net gesport hebt en wat opgewarmd bent en de voorraad koolhydraten verbruikt hebt, is het dan niet mogelijk dat het lichaam zijn vetreserve aanspreekt? Als je hart meer bloed moet rondpompen dan moet het meer arbeid verrichten. Het hart haalt zijn energie vooral uit vetzuren i.p.v. suikers. Op deze manier kunnen wel vetten worden aangesproken om energie uit te halen.

  Reageer
  • Paul ·

   Ja, als je bereid bent om eerst langdurig en intensief te gaan sporten en direct daarna de sauna in te stappen (wat ik overigens ten zeerste afraad), dan zouden er in theorie vetzuren als brandstof kunnen worden aangesproken… Voor iedere gram zweet die je lichaam uitscheidt, wordt immers ongeveer een halve calorie –0,000568 kilocalorie– verbruikt. Tijdens een uur intensieve cardiotraining zweet een doorsnee persoon ongeveer 800 milliliter en tijdens 20 minuten sauna ongeveer 250 milliliter. Dankzij 20 minuutjes zweten in de sauna heb je dus algauw een vierde kilocalorie te pakken, waarvan in het gunstigste geval een deel uit lichaamsvet afkomstig is. De bezigheid van zweten zorgt er —los van de oorzaak van het zweten– in theorie dus inderdaad voor dat er extra calorieën worden verbrand, maar deze calorieverbranding is minimaal. Daarnaast beïnvloedt een saunabezoekje eveneens de bloeddruk, vaatwanden, hartpompfunctie, vochthuishouding, elektrolytenbalans, nierfunctie, et cetera. Hoe al deze aspecten onderaan de streep uitpakken op je totaalmetabolisme en vetverbranding is moeilijk in te schatten. Het netto resultaat zou zowel positief als negatief kunnen zijn… Al met al moet het (als je heel veel tijd en energie in de uitwerking gaat steken) in theorie mogelijk zijn om minuscule beetjes vet te verbranden met behulp van een sauna, maar als puntje bij paaltje komt, is het resultaat niet noemenswaardig. Men gaat ervan uit dat je plusminus 7.777 kilocalorieën moet verbruiken om een kilo lichaamsvet te verbranden, dus in het allergunstigste geval staat die kwart kilocalorie gelijk aan 3 milligram lichaamsvet. Er is dan ook nog nooit iemand aanzienlijke hoeveelheden lichaamsvet kwijtgeraakt, puur en alleen door lichaamsopwarming. Zweten in de sauna voor afvallen is al met al totaal niet efficiënt. Ga een minuut wandelen en je hebt al veel meer bereikt…

 4. rob ·

  wat ik vreemd vind in dit verhaal bij mijn weten gaat de hard slag om laag in sauna, vandaar dat je eerst rustig moet bij komen voor je koud water in spring, dat je er niet van afval geloof ik graag. ook al heb ik daar twijfels bij. een lichaam koelen kost ook energie dus brandstof, vergelijk lichaam met techniek koelen kost energie verwarming ook bij mens het zelfde. hoor graag wat

  Reageer
  • Paul ·

   Nee, door hitte/warmte gaan je bloedvaten verwijden en meer openstaan, wat tot een lagere bloeddruk leidt. Deze verlaagde bloeddruk gaat je lichaam vervolgens proberen te compenseren met behulp van het hierboven beschreven RAAS-systeem. Bij verwijde vaten en een lagere bloeddruk zal je hart vaker moeten samentrekken om voldoende bloed rond te pompen; je hartslagfrequentie zal in eerste instantie dus toenemen. Zoals je in de laatste alinea van bovenstaand artikel kunt lezen: ja, bij onderkoeling of oververhitting spreekt de interne thermostaat van een menselijk lichaam extra energie aan, maar een lichaam is veel slechter in zichzelf afkoelen dan in zichzelf opwarmen. Wil je je interne temperatuurregulatiesysteem tarten om zodoende extra energie/calorieën te verbranden, dan kun je dus beter buiten in de sneeuw gaan zitten dan in de sauna. Vet zul je er echter sowieso niet zomaar door kwijtraken; hoogstens koolhydraten… aangezien je lichaam in geval van onderkoeling snel energie nodig heeft en extreem makkelijk beschikbare energie aanspreekt in de vorm van suikers. Voor het verbranden van lichaamsvet zijn dan ook beduidend efficiëntere methodes beschikbaar, waaronder krachttraining en cardiofitness.

 5. Jolanda ·

  Vraagje: pas ging het ook over vocht vasthouden en werd sporten aanbevolen omdat je dan zweet. Dat doe ik ook, dus voor zover ben ik het ermee eens. Ik ga ook min omwal 1 à 2 x in de week zwemmen en pak daarna even 10 min een stoombad, om vocht te verliezen. Is vocht verliezen door t zweten tijdens t sporten anders dan zweten in een stoombad? Wordt het vocht dat je verliest tijdens t zweten (sporten) niet binnen enkele uren gecompenseerd door je lichaam maar het gezwete vocht van het stoombad wel?

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.