sauna gezond voordelen

Sauna: 5 voordelen! Waarom een stoombad gezond is…

De sauna is immens populair… Kuuroorden, spa’s, thermen, hammams (badhuizen) en zelfs overdekte zwembaden beschikken tegenwoordig over eigen sauna’s. Dit komt ten eerste omdat een bezoek aan een spa met stoombad door velen als ontspannend wordt ervaren. Toch biedt saunagebruik ook uiteenlopende voordelen voor de fysieke en mentale gezondheid. Hierbij 5 belangrijkste redenen waarom een saunabezoek gezond is…

1. Goede doorbloeding van je lichaam

Gedurende een sessie van 10 tot 20 minuten in de sauna gaat je hartslag met 50 tot 70 procent omhoog. Dit betekent dat je – qua hartslag en bloedcirculatie – dezelfde gezonde voordelen bereikt als met een lichte work-out. Bovendien verwijden je aderen dankzij een stoombad, zodat de doorbloeding van je weefsels en organen beter wordt. Saunagebruik is dus gezond voor je hart- en bloedvaten.

2. Gezonde huid dankzij sauna

Omdat je bloedvaten wijder en flexibeler worden, wordt er meer bloed (en dus ook voedingsstoffen) naar de huid vervoerd. Je huid wordt zodoende beter gevoed en sneller hersteld. Op die manier draagt een saunabezoek bij aan een gezonde huid. Ook gaan je poriën open staan dankzij een sauna. In combinatie met het zweten, zorgt dit ervoor dat je huid van binnen grondig wordt schoongespoeld. Een bijkomend voordeel van stoombaden is dus dat jeugdpuistjes worden bestreden.

3. Beter afweersysteem

voordelen sauna gezondheid

Dankzij de hitte van de sauna, maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan die ziekten kunnen bestrijden. Een stoombad is om die reden zeer bevorderlijk en voordelig voor je lichamelijke afweersysteem/immuunsysteem. Je lichaam wordt dankzij saunagebruik preventief beschermd tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Jouw saunabezoek draagt zodoende bij aan je algehele lichamelijke gezondheid.

4. Saunagebruik voor pijnbestrijding

Als je regelmatig sauna’s bezoekt, nemen klachten met betrekking tot spierpijn en gewrichtspijn af. Niet alleen de pijn vermindert, maar ook de stijfheid van de spieren en gewrichten. Een sauna zorgt er tevens voor dat eventuele vermoeide, vastzittende en verzuurde spieren makkelijker en sneller herstellen. Saunagebruik is dus een ideale en gezonde vorm van pijnbestrijding. Een ander voordeel van de sauna is dat wondjes sneller genezen, waardoor ze minder lang pijn doen.

5. Verbeterde ademhaling

Zeker voor mensen met bronchitis, astma en andere aandoeningen aan de luchtwegen, kan een bezoek aan de sauna wonderen doen. Je slijmvliezen worden namelijk soepeler; vastzittend slijm raakt los; de doorbloeding van je luchtwegen wordt beter; en daarmee verbeteren ook je ademhalingswaarden! Je kunt dankzij een stoombad dus gemakkelijker en dieper ademhalen. Bijkomend voordeel: hoe beter je ademhaling, des te gezonder je lichaam.

Ga jij wel eens naar de sauna? Zo ja, merk jij ook iets van de bovenstaande (gezondheids)voordelen van een bezoek aan spa’s en stoombaden?

4 reacties op “Sauna: 5 voordelen! Waarom een stoombad gezond is…

 1. marion ·

  Ik ga nu regelmatig naar de sauna. Had veel pijn in handen, knieën en spieren. Ik voel het minder worden, de pijn, dus ik ben blij met de sauna! Groetjes, Marion

  Reageer
 2. Rick ·

  Ondanks deze voordelen van saunagebruik wellicht persoonlijk merkbaar zijn, is er nauwelijks wetenschappelijk onderzoek geweest naar deze “feiten” het is dus niet bewezen dat het daadwerkelijk zo is.

  Reageer
  • Paul ·

   Heb je überhaupt de moeite genomen om dit te checken. Een enkel zoekopdrachtje in de onderzoeksdatabases levert namelijk al verscheidene studies naar de gezondheidsvoordelen van saunagebruik op…

  • saskia ·

   Ga jij wel eens naar de sauna, dan zou je namelijk weten dat het werkt.. Alleen al de ontspanning die je ervaart, zorgt ervoor dat je je zowel fysiek als geestelijk beter gaat voelen, laat staan de reinigende werking.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.