Pure cacao is erg gezond. Cacao bevat namelijk vele honderden bioactieve stoffen, waarvan er een heleboel over heilzame en stimulerende eigenschappen beschikken. Hierbij valt te denken aan fytonutriënten, aminozuren, vetzuren, (co)vitamines, macromineralen, spoorelementen, (co)enzymen en neurotransmitters. Hierbij de belangrijkste voordelen en gezonde eigenschappen van pure cacao / rauwe chocolade op een rijtje…
1. Enorme hoeveelheid gezonde stoffen
De plantaardige (fyto)nutriënten in cacao staan ook wel bekend als flavonoïden. Pure cacao bestaat voor maar liefst 10% uit gezonde flavonoïden! Sommige hiervan werken algemeen ontstekingsremmend, andere gaan infecties door virussen, bacteriën en/of schimmels tegen, weer andere hebben een preventieve werking op bepaalde vormen van kanker en ga zo maar door…
2. Antioxidatieve werking
Vele flavonoïden hebben een antioxidantwerking: ze vangen “vrije radicalen” en andere oxidatieve stoffen op en gaan zodoende de verouderende inwerking van zuurstof (=oxidatie) tegen. Ook hebben ze tot op zekere hoogte een kankerremmend effect. De ORAC-waarde (het vermogen om vrije radicalen op te vangen) van ongebrande rauwe chocolade is indrukwekkend: boven de 13.000! Een klein blokje (+/- 10 gram) rauwe chocolade scoort zelfs hoger op de ORAC-index dan een bakje blauwe bessen.
Al met al is pure chocolade een uitstekende aanvulling op je dagelijkse 2 ons groenten en 2 stuks fruit!
3. Stimulerend effect
De belangwekkendste fytonutriënt in chocola is waarschijnlijk theobromine. Theobromine is Grieks voor “brood van de goden”. Deze stof is op bepaalde vlakken vergelijkbaar met cafeïne. Theobromine werkt vochtuitdrijvend en licht stimulerend en ontspant de spierweefsels van de luchtwegen. Bovendien heeft theobromine een ontspannende werking, zowel op fysiek als mentaal vlak. Dit geldt dus ook voor rauwe chocolade!
Theobromine in cacao is beduidend stimulerender voor dieren dan voor mensen. Het wordt dan ook (helaas) veelvuldig gebruikt bij paardenraces. Honden en katten kunnen er zelfs door sterven. Vandaar ook dat je huisdieren nooit chocola mag voeren!
4. Goed voor hart & bloedvaten
Cacao heeft een gezonde en evenwichtige vetzuursamenstelling, namelijk 33% oliezuur, 33% stearinezuur en 33% palmitinezuur. Chocolade bevat daarnaast lecithine, een lipide dat een gunstig effect heeft op de bloedcholesterolniveaus, bloedstolling en bloedsomloop. Het beschermt tevens de wand en interne structuur van de bloedvaten.
Pure / rauwe chocolade kan bovendien het “negatieve” LDL-cholesterol helpen verlagen. Tot slot werkt cacao vaatverwijdend en helpt zodoende verhoogde bloeddruk, aderverkalking, vaatverstoppingen en coronaire hartziekten voorkomen. (bron)
Vooral theobromine en bepaalde flavonoïden in cacao lijken een gunstig effect te hebben op de bloeddruk en daarmee op hart- & vaatziekten.
5. Natuurlijk antidepressivum
Chocolade bevat –naast theobromine– nóg een aantal stofjes die een oppeppend en opbeurend effect hebben, waaronder tryptofaan, anandamide en fenylethylamine. Ze verhogen de aanmaak van serotonine: een neurotransmitter die een positief effect heeft op je emoties, eetlust, slaap en pijnervaring.
Ook stimuleren ze de vrijlating van dopamine en endorfine in de hersenen, waardoor je stemming verbetert, je je minder snel depressief of neerslachtig voelt en je helderder, alerter en opgewekter bent. Donkere chocolade heeft overigens ook een positieve invloed op de endorfine-aanmaak in de hersenen en daarmee een euforiserend effect. Al met al fungeert cacao als en licht, maar natuurlijk antidepressivum en kalmeringsmiddel!
Let op: Als je te veel chocolade in één keer eet, kun je te maken krijgen met een “rebound”: een terugslag die je juist sléchter doet voelen dan voorheen.
6. Magnesium in rauwe chocolade
Chocolade is rijk aan het macromineraal magnesium. Magnesium bevordert de energiestofwisseling, de zenuwprikkeloverdracht en de spierfunctionaliteit… En heeft een ontspannend en vaatverwijdend effect. Veel mensen hebben een tekort aan magnesium, dus voor hen is pure, biologische rauwe chocolade extra raadzaam. (bron)
Er zitten overigens nog veel meer gezonde (fyto)nutriënten in cacao, waaronder polyfenolen, fytaten, oxalaten en tannines. Hierbij valt te denken aan arginine, fenylalanine, xanthine, theofiline etc.
Nadelen van cacao
Pure rauwe chocolade is gezond als het met mate wordt genuttigd, maar heeft –net als ieder ander voedingsmiddel– ook nadelen. Te veel is nimmer goed, ook niet wat betreft chocolade. Looizuur en oxaalzuur in cacao kunnen namelijk ijzer, calcium en eiwitten roven. Daarnaast is chocolade belastend voor reuma- en leverpatiënten. Een overschot aan theobromine kan bovendien indirect je DNA beschadigen. Tot slot werkt cacao licht verslavend.
Tips m.b.t. gezonde chocolade
De officieel geregistreerde recordhoudster ‘oudst geworden vrouw ter wereld’ is nog altijd de Française Jeanne-Louise Calment. Zij werd 122 jaar oud en schreef haar gezondheid toe aan het feit dat ze 1 kilo chocolade per week at. Hierbij nog enkele algemene tips voor diegenen die in haar voetsporen willen treden…
- Bekijk altijd de ingrediëntenlijst van chocola. De ingrediëntenlijst moet zo kort en summier mogelijk zijn.
- Neem nooit een chocoladereep waarbij het bovenstaande ingrediënt suiker of (…)stroop is…
- …Bij voorkeur helemaal geen toegevoegde suiker of suikerachtige smaakmakers!
- Eet niet te veel chocola; dan kan je lijf profiteren van de voordelen en wordt het tegelijkertijd in de gelegenheid gesteld om af te rekenen met eventuele nadelen. (bron)
- Hoge kwaliteit chocola moet je niet smelten of verhitten, dan verdwijnt de antioxidatieve werking van de cacao (dit is nóg een reden om voor “Raw Chocolate” (ongebrande/niet-verhitte cacao) te kiezen.
- Zorg ervoor dat het eerstgenoemde ingrediënt op de ingrediëntenlijst ‘cacaomassa’ of ‘cacaopoeder’ is
- Neem uiteindelijk rauwe chocolade van 90% tot 100% cacao, daar zit nauwelijks nog suiker in.
- Kies voor een reep zonder toevoegingen (zoals gebrande noten, karamel, aroma’s, kleurstoffen etc.)
- Eet dagelijks 20 tot 25 gram gezonde chocolade en nooit meer dan 100 gram per dag…
- Bonbons, paaseitjes, chocomel, chocopasta, sinterklaasfiguurtjes, kerstkransjes en andersoortig snoepgoed hebben 9 van de 10 keer niks met gezonde cacao te maken.
- Cacao is een prima tussendoortje en heerlijk bij de thee.
- Cacao kan worden verwerkt in smoothies of in gezonde desserts.
Let op: pure “gezonde” chocolade maakt een bonbon, praline, snoepje, koekje of ijsje nooit gezond! Kies dus altijd voor een (pure) reep.
Overdrijving
Er zijn websites die de gezondheidsbevorderende effecten van cacao (en met name rauwe chocolade) enorm overdrijven. Zo wordt nog weleens geïnsinueerd dat cacao gezonder is dan fruit. Pure chocola zou namelijk meer antioxidanten en polyfenolen bevatten dan fruitsap. Fruitsap is natuurlijk iets heel anders dan fruit. Daarnaast betreft ‘fruit’ een enorme verscheidenheid aan vruchten die geenszins over één kam mogen worden geschoren. Tot slot kent ‘gezondheid’ meer aspecten dan enkel polyfenolen en antioxidanten. Chocolade/cacao is dan ook niet gezonder dan fruit, maar omhelst andere nuttige eigenschappen.
Tip: In dit artikel over het kiezen van de beste & gezondste chocola, kun je precies lezen waar je op moet letten als je een gezond cacaoproduct wilt kopen…
Was jij al op de hoogte van de gezondheidsvoordelen van pure chocolade en koop jij het weleens? Laat hieronder een reactie achter!