Rauw versus verhit: Voedsel verwarmen of toch niet?

Er zijn steeds meer mensen die er bewust voor kiezen om alleen nog voedsel te nuttigen dat niet is bereid, verwarmd of verhit. Deze manier van eten wordt ook wel “raw food” of “rauwdieet” genoemd. Het idee achter dit rauwe dieet is dat onverhit voedsel gezonder is dan voedsel dat wordt verwarmd. Maar is dit ook echt zo? Hieronder de voor- en nadelen van verhit en onverhit voedsel…

1. Warm eten is hartverwarmend

Warm eten is simpelweg prettig; het bezorgt je een aangenaam, koesterend en behaaglijk gevoel. Je lijf wordt immers letterlijk warmer van warm voedsel. Vooral in koude omstandigheden kan een warme maaltijd voor een lichamelijke opkikker en mentale boost zorgen.

2. Hitte beschadigt vitamines & enzymen

Hoe is men ooit op het idee gekomen om vruchten, bladeren en stukken vlees op het vuur gooien!? Best een ingenieuze zet als je erover nadenkt… Een aanzienlijk nadeel van verhit voedsel is dat  veel enzymen en vitamines vernietigd worden bij een temperatuur boven de 48 °C.

3. Rauw voedsel zou gezonder zijn

Rauw eten kent mogelijke voordelen. Je zou er sneller door afvallen, de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en een betere huid door bewerkstelligen. Bovendien zou rauw voedsel beter worden verteerd door de menselijke spijsvertering, waardoor je je energieker en vitaler voelt. Helaas zijn er geen wetenschappelijke bewijzen voor deze gezondheidsclaims.

4. Verhitten = chemisch experimenteren

Ook op moleculair niveau verandert voedsel wanneer het wordt verhit. Het verwarmen van voedsel is eigenlijk een scheikundig experiment. Je kunt zien, ruiken, horen, voelen en proeven dat een etenswaar diepgaande veranderingen doormaakt als het wordt verhit.

Allereerst vindt er ‘denaturatie’ van eiwitten plaats (zoals stolling van ei-eiwit bij het koken). Daarnaast worden onverteerbare vezels gemakkelijker verteerbaar en wordt goed HDL-cholesterol deels omgezet in slecht LDL-cholesterol. Tot slot ontstaan er volledig nieuwe scheikundige verbindingen bij verhitting van eiwitten, waaronder hetero-cyclische aminen (HCA). Sommige van deze HCA zijn verslavend; sommige zelfs kankerverwekkend.

Tot slot vindt er glycatie plaats tijdens de warme bereiding van voedsel. Glycatie (“versuikering” van eiwitten en vetten) behoort tot de meest schadelijke gevolgen van voedselverhitting.

5. Rauw = eentonig

Niet alles is rauw eetbaar. Als je alleen maar rauw eet, dan eet je dus eenzijdig. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan allerlei vitamines, mineralen, spoorelementen, vetzuren en aminozuren. Het is dan ook niet goed om door te slaan in een rauw dieet.

6. Hitte doodt bacteriën

Op rauw voedsel kunnen allerlei bacteriën en parasieten huizen. Bij verhitting boven de 90 °C gaan deze echter dood. Verhitting van voedsel kan zodoende bacteriële infecties voorkomen, waaronder voedselvergiftigingen.

Ga jij voor rauw vlees, rauwe vis, rauw eigeel, rauw fruit en rauwe groenten? Of ben jij meer van het bakken en braden? Laat hieronder je reactie achter!

4 reacties op “Rauw versus verhit: Voedsel verwarmen of toch niet?

 1. Rob Mevissen ·

  Mijn vrouw kreeg een boek te leen: Vergess den Kochtopf, van Wandmaker. Ze ging daarna à la minute over op fruit eten. Na een maand leefde ze nog en toen ging ik ook voor de bijl. Ik eet liever zgn. “eentoniger” dan minder gezond. Want na 13 jaar vruchteneter te zijn samen met mijn vrouw bevinden we ons steeds meer in een vitalere positie dan in vroegere jaren. Ik heb het niet over lang leven. Dat hebben we niet in de hand, maar over gezonder eten. Als vruchteneter kun je het beste in een tropen of subtropen wonen. Daar is een grote verscheidenheid aan vruchten. En lekker warm. Want wij zijn super slank. We eten fruit ( elk 3 kg pd, schoon 2 kg), zaden, noten,kokos, avocado, enz.en kleine hoeveelheden carob, rauwe cacao, enz. Zelf paardebloemblad en brandnetel plukken en drogen, malen. In smoothies doen. Het probleem in Nederland is dat je hier weinig en vaak onrijp fruit kunt krijgen. Het is meestal sterk gekoeld vervoerd denk ik, want tropisch fruit dat onder de 11gaden gekoeld is rijpt niet meer. Maar op alle probleempjes hebben we wel min of meer een oplossing.

  Reageer
 2. Hellen ·

  Ik vind het prima om af en toe brood of een salade als avondeten te gebruiken. Ik moet er echter niet aan denken om voor de rest van mijn leven koude maaltijden te moeten nuttigen. Zoals hierboven ook al wordt geschreven, is warm eten veel te fijn om te moeten missen.

  Reageer
 3. Andrea V. ·

  Volgens mij heeft bovenstaand verhaal twee kanten. Voedsel verhitten heeft nadelen, maar rauwe voeding eveneens. Waarom zou je dan niet gewoon rauw en verhit voedsel afwisselen? Dan weet je in ieder geval zeker dat je het voor ongeveer de helft “goed” doet. 😛 Zo’n rauw dieet lijkt me overigens echt verschrikkelijk!

  Reageer
 4. Ad van Heemskerk ·

  Ik zou echt niet kunnen teren op rauw en koud eten. Dat lijkt me enorm eentonig en het klinkt bovendien onaantrekkelijk en onappetijtelijk. Geef mij maar een lekkere warme maaltijd!

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.