Rauw dieet – rauw eten om af te slanken

rauw dieet

Rauwe groenten, rauw fruit en alles rauw wat verder eetbaar en veganistisch verantwoord is. Dat is de inhoud van het rauw dieet. Door voeding niet te bereiden (koken, bakken, stomen, magnetron, etc.) blijven – volgens de aanhangers – alle enzymen en vitamines in de voeding intact. Het rauw dieet is overigens niet alleen in het leven geroepen om af te vallen, de filosofie achter het rauw dieet is dat je je innerlijke band met de natuur herstelt door middel van het eten van rauwe voeding.

De inhoud van het rauw dieet

Het rauw dieet dicteert dat je al je voedsel rauw of gedroogd consumeert. De maximum temperatuur waarop voedsel mag worden bereid is 40°C. Bovendien is het rauw dieet geheel veganistisch. Er komen geen vlees, vis, zuivel, honing of andere dierlijke producten aan te pas. Het rauw dieet bestaat voornamelijk uit fruit, noten, granen, bonen, groenten en zeewier.

Rauwe rage

Zoals veel van dit soort discutabele diëten is ook het rauw dieet over komen waaien uit Amerika. In grote steden als New York vind je uiteenlopende restaurants die uitsluitend rauw voedsel bereiden en serveren. De webwinkel www.sunfood.com verkoopt online alle denkbare rauwe producten die passen in het rauw dieet. Ook zijn er diverse forums te vinden op het internet. Op deze forums wisselen rauw-fanaten allerlei rauwe recepten uit en helpen ze elkaar door moeilijke tijden. En de kans op moeilijkheden is groot, want veel strengere diëten vind je niet.

Rauw-regels

Het verhitten van voedsel vernietigt volgens de aanhangers van het rauw dieet de belangrijke voedingsstoffen zoals enzymen en vitamines. Door voedsel rauw te eten, komen deze voedingsstoffen geheel intact in het lichaam terecht. Hoewel het lichaam ook zelf enzymen aanmaakt, kan een extra portie geen kwaad volgens de rauw-aanhang. Voor het merendeel van de fans is het rauw dieet meer dan slechts een dieet. Het is een manier om de innerlijke connectie te herstellen met de natuur. Het verhitten van voeding, zo zegt de beweging, is onnatuurlijk en bovendien komen er giftige stoffen bij vrij.

Voordelen rauw dieet

Rauwe voeding heeft wel degelijk een aantal voordelen. De belangrijkste baten zijn gewichtsverlies, minder kans op hart- en vaatziekten en een betere huid. Ook wordt rauw voedsel beter verteerd door het menselijk lichaam. Volgens forumbezoekers heb je ook minder last van depressies en stemmingswisselingen en meer energie gedurende de dag. Daarnaast zijn de maaltijden natuurlijk erg snel te bereiden.

Nadelen rauw dieet

Nadelen van rauwe voeding zijn er ook. Zo zijn de bovengenoemde gezondheidsvoordelen volgens het Voedingscentrum niet bewezen. Op onverhitte groenten kunnen makkelijk bacteriën groeien. Dit kan darmproblemen en mogelijk zelfs miskramen tot gevolg hebben. Tijdens het rauw dieet kun je last krijgen van verschillende kwalen. Voorbeelden zijn tanderosie, ondergewicht, het uitblijven van de menstruatie en groeistoornissen bij kinderen. Bovendien kan het tekorten opleveren aan onder meer verzadigde vetten, proteïnen, calcium, cholesterol, vitamine B12, fosfor, zout en ijzer.

Voor wie is het rauw dieet (niet) geschikt?

Het rauw dieet is niet voor iedereen weggelegd en het is voor veel mensen erg moeilijk vol te houden. Kinderen, zwangere vrouwen en mensen met botontkalking of bloedarmoede kunnen er beter niet aan beginnen. Ook doe je er goed aan niet te fanatiek aan het dieet te beginnen. Ga niet direct voor 100 procent op rauw voedsel over. Je lichaam moet namelijk wennen aan het gemis van voeding die je voorheen wel tot je nam.

Gerelateerde artikelen

Een échte extreme make-over: Dun door 100% rauwe voeding
Raw for 30 days: Genezing van diabetes lijkt mogelijk
Cambridge dieet informatie en de voordelen en nadelen
Eindelijk bewezen: Sonja Bakker dieet is ongezond

1 reactie op “Rauw dieet – rauw eten om af te slanken

  1. Ronald ·

    Je hoeft niet 100% rauwe voeding te eten om gezond te zijn. Neem de voedingsartikelen die je makkelijk raw kunt eten en die lekker te maken zijn. 75 tot 80% raw per dag is voldoende. Voor meer tips voor het simpel klaarmaken van heerlijk rawfood recepten ga je naar Rawfood-nederland.nl maar ook andere sites dan de mijne, geven goede tips hoor, zie bijvoorbeeld ook de Rawfood.startpagina.nl Vooral de desserts van noten en notenroom zijn een ware delicatesse! Rawfood is een geheel plantaardig dieet (meer levensstijl dan dieet eigenlijk)

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.