Is popcorn gezond? 5 feiten en fabels over popcorn

Bijna iedereen houdt wel van een flinke bak popcorn bij een goede film. Bovendien voorkomt popcorn dat je nagels na een aantal spannende scenes ineens verdwenen zijn. Maar is popcorn nu wel of niet gezond? Hierbij enkele feiten en fabels omtrent popcorn op een rijtje…

1. Popcorn is gepofte maïs

Maïs (een soort graan) bevat zetmeel en ongeveer 15% water; een maiskorrel wordt omhuld door een waterdichte schil. Door de korrels te verwarmen ontstaat stoom in de maïskorrel. De stoom gaart het zetmeel in de maïskorrel en wanneer de druk in de korrel te hoog wordt knapt de schil en krijgt het zetmeel de ruimte om uit te zetten. Zo ontstaat de schuimachtige structuur van de gepofte maïskorrel. (bron)

2. Popcorn kán gezond zijn

Popcorn levert een ruime hoeveelheid voedingsvezels die gezond zijn voor je darmwerking en je algehele spijsvertering.

3. Antioxidanten in pofmais

Uit recent onderzoek is gebleken dat popcorn niet alleen gezond is door de vezels, maar ook veel polyfenolen bevat. Deze antioxidanten werken ontstekingsremmend en zorgen ervoor dat vetachtige stoffen (LDL-cholesterol e.a.) zich niet in je bloedvaten nestelen en aldaar aderverkalking veroorzaken. (bron)

4. Zoete popcorn is ongezond

Door de grote hoeveelheid suiker die toegevoegd wordt om zoete popcorn te maken, worden de gezonde eigenschappen van pofmais tenietgedaan. In de Verenigde Staten wordt popcorn vaak ook nog gegeten met gesmolten boter; deze variant is het meest ongezond en zorgt er bovendien voor dat je gemiddeld 2 keer zoveel calorieën binnen krijgt in vergelijking tot ‘kale’ popcorn.

5. Gezondere zoute popcorn

Een doorsnee zak zoute magnetron-popcorn bevat ongeveer 1 gram natrium (dit staat gelijk aan plusminus 3 gram keukenzout). Hoewel je per dag maar 0,5 gram natrium nodig hebt, is het maximum dat je per dag mag eten ongeveer 2,4 gram (6 gram keukenzout). Als je naast zoute popcorn dus niet al te veel zout eet, kun je zelfs met een flinke portie gezouten popcorn binnen deze natriumlimiet blijven. Maak je je eigen popcorn, maal dan bij voorkeur Keltisch zeezout of Himalayazout fijn in een vijzel. (bron)

Tot slot

Popcorn is dus relatief gezond, mits je het zonder ongezonde toevoegingen eet. Hoewel zout niet gezond is, behoort het tot de minst ongezonde toevoegingen voor pofmais. Het is vooral ongezond om popcorn te eten met bakken suiker en/of gesmolten boter. Hierbij tot slot nog een receptje voor suikervrije en zoutloze popcorn met chilipoeder en knoflook.

Ben jij popcorn-fan en zo ja, hoe eet jij jouw popcorn het liefst? Laat hieronder een berichtje achter!

34 reacties op “Is popcorn gezond? 5 feiten en fabels over popcorn

 1. bekerlin ·

  Meer dan 500kcal/100gram is eigenlijk raar. Meer dan 400 ook trouwens. “Naakte” popcorn heeft er 376. Suiker op zich 400 (karamel blijkbaar 381 dus +/- het zelfde). Dus hoe meer suiker hoe meer het gemiddelde naar de 400 toe wordt getrokken. (Of, bestaat er mss ook ingedikte suiker of karamel o.i.d…. die mss meer dan 400cal/100gr bevat? Heel graag jullie mening/kennis!). Als je buiten de regio 375-400 zit, moet er dus iets extra zijn. 1 ingrediënt mogen we niet vergeten: de olie waarin de popcorn wordt bereidt, die zal een klein beetje aan de popcorn blijven plakken. En oliën en pure vetten bevatten steeds +/- 880 kcal/100gr! Dus een klein beetje zal het gemiddelde direct duidelijk doen stijgen. Mss heeft de fabrikant wel een procédé om meer olie aan de popcorn te laten “plakken”, mogelijk met de bedoeling van (meer) zout of suiker eraan te laten hangen. Mijn verklaring ligt natuurlijk in de lijn van het feit dat ze mogelijk boter toevoegen.

  Reageer
 2. Tom ·

  Popcorn zelf is niet ongezond, maar magnetronpopcorn is extreem slecht.

  Reageer
 3. Oma ·

  Maar wel eerst je bordje leeg eten, anders geen toetje.

  Reageer
 4. oepsmomentje ·

  ik lust alleen maar poepcorn, dat is het lekkerst van allemaal. smaakt zoet noch zout… meer umami

  Reageer
  • C.D. ·

   Ja, dat moet je eten in de avonduren

 5. Paco ·

  Paul, je inleidingsverhaal was interessant, maar daarna werd het helemaal onderuit gehaald. Wat heb ik nu hieraan. Niks dus !! Vervuiling van internet. Volgende keer dus eerst iets goed uitzoeken voordat je het publiceert.

  Reageer
  • Paul ·

   Dus omdat jij bovenstaand artikel over popcorn niet nuttig vindt, had ik het niet moeten publiceren?! Vind je dat zelf ook niet een tikkeltje pretentieus en tendentieus? Laat anders even weten wat onderuitgehaald wordt, waar je niks aan hebt en wat niet goed uitgezocht is, dan kan ik er in ieder geval inhoudelijk iets mee doen… Nu geef je enkel inhoudsloze en ongefundeerde kritiek (exact hetgeen ikzelf onder vervuiling van het internet schaar). Je commentaar verwijst immers nergens naar, draagt nergens aan bij en voegt niets toe. Leg gewoon even uit welke informatie over popcorn je mist en welke antwoorden je had verwacht / gehoopt… Verblijd ons met je opvattingen en inzichten!

 6. Crybaby littlebow ·

  Ik hou toch meer van suikerspinnen.

  Reageer
  • Paul ·

   Zoute of zoete?

 7. Fajalobie ·

  Hi, ik bak iedere avond mijn eigen popcorn. Gebakken in olijfolie of kokosolie en ik voeg verder helemaal niets aan toe… Dus geen zout, noch suiker enz. Heerlijk!!!

  Reageer
 8. emilie oldestam ·

  ik eet iedere dag popcorn, die ik zelf pop. eet het met honing, spaanse, wordt geen suiker toegevoegd, en kaneel. heerlijk!!

  Reageer
 9. Nick ·

  Beste Paul, Ik heb de gegevens opgezocht voor kant en klare en magnetron popcorn, over het algemeen heeft zoute popcorn toch meer calorieën. Dit is iets wat je niet zou verwachten. Hier de voorbeelden: C1000 zoute popcorn 590 kcal, C1000 zoete popcorn 403 kcal. AH magnetron zout 430, zoet 445 kcal. Millies zoute popcorn 527, zoet 432 kcal. AH zout 525 en zoet 435 kcal. Jimmys zoute popcorn 392 kilocalorieën, zoete popcorn 412. Pathé zout 392, zoet 412 calorieën. Dit zijn toch wel grote verschillen in het nadeel van de zoute popcorn. Dit had ik net als de meeste mensen niet verwacht. Ook de vetgehaltes zijn bij sommige popcorns vrij hoog. Dus popcorn is goed, maar kies wel de juiste. Kijk goed op de verpakking.

  Reageer
  • Paul ·

   Dat is wel heel erg interessant! Ik verwacht eigenlijk dat de voedingsmiddelenproducenten weer slinks bezig zijn geweest, waarbij echte zoute popcorn (zonder suiker) langzaamaan is verdrongen door suikerrijke zoute popcorn, puur en alleen om de smaakbeleving te ‘verbeteren’. Interessant om te weten, is waar de calorieën in zoute popcorn precies door worden geleverd. Het zou me al met al niet verbazen als deze zogenaamde ‘zoute popcorn’ gewoon gesuikerde popcorn is, waarbij dus zout bovenop de suiker wordt toegevoegd. Om die reden kies ik liever voor zelfgemaakte, lucht-gepofte popcorn waar ik zelf chilipoeder en/of wat Himalayazout aan toevoeg. Ik zal morgen de popcornafdeling in de supermarkt er eens op naslaan…

 10. Nick ·

  Wat ik mis aan feiten is dat er in zoute popcorn meer calorieën zitten dan in zoete. Per 100 gram zoete 432 Kcal en in zoute 519 Kcal. Ik kan er alleen geen verklaring voor vinden. Weet iemand hoe dit zit? Staat op de grote popcorn emmers van 300 gram.

  Reageer
  • Paul ·

   Het exacte calorie-aantal van popcorn verschilt logischerwijs per merk, maar over het algemeen is zoete popcorn veel calorierijker dan zoute popcorn. Dat komt omdat suiker calorieën levert en zou niet. Het kan echter zijn dat de producent van jouw specifieke zoute popcorn ervoor gekozen heeft om zowel zout als suiker toe te voegen. Of er is karamel of een flinke hoeveelheid boter toegevoegd… Dit zou eenvoudigweg via de ingrediëntenlijst op de betreffende emmer popcorn achterhaald moeten kunnen worden.

 11. Pap e Gaai ·

  Ik even geluk dat ik alleen zoute popcorn lust… Gepoft in een flinke laag zonnebloemolie. Gr. Trolleke

  Reageer
 12. Albert Kok ·

  Ik lust alleen maar zoute popcorn. Heb ik even geluk, want ik ben doorgaans al zoutloos uit mezelf.

  Reageer
 13. dobs ·

  Ik maak mijn popcorn met kokosnootolie. Daarna beetje stevia en himalayazout. Super!

  Reageer
  • Maria M ·

   Goeie tip!

 14. Melanie ·

  Doe wat ik doe: strooi een beetje kaneel over de popcorn, geen suiker. Gezond, lekker en niet zout. :) Oh nee, wacht, ik bedoel: Ik lust alleen maar popcorn met kaneel. Zout en zoet is zo vreselijk vies, bah! Dus heb ik geluk dat popcorn gezond is.

  Reageer
 15. Wout ·

  Ik lust alleen maar zoute popcorn. Heb ik even geluk dat ik biologische popcorn pof met een klein beetje olijfolie en zelf een klein beetje zout toevoeg. Al de rest is zo vreselijk ongezond en vies bah! By the way, humor is ook gezond, lol. Heb hier hartelijk gelachen met onderstaande humor…

  Reageer
 16. Ed ·

  Beetje vaag allemaal. Ik lees alleen maar “feiten” en geen fabels. Daarnaast hangt het zout of suikergehalte af van welke leverancier je de popcorn koopt. En maak je het zelf, dan is het ook lekker met honing. Niet echt het beste artikel dus…

  Reageer
 17. Piet ·

  Haha, mafkezen. Ik lust alleen maar zoute…

  Reageer
  • Zwarte Piet ·

   @ Piet: Helemaal mee eens, ik houd ook alleen maar van zoute popcorn. ;)

 18. Denny ·

  Ik lust alleen maar verse popcorn. Magnetronpopcorn is zo vreselijk vies, bah! Dus heb ik geluk dat naturelpopcorn gezond is.

  Reageer
 19. Remco ·

  Ik lust alleen maar zoute popcorn. Geen zoet, want dat is soms maar lekker. Dus ik heb geluk dat zoute gezond is.

  Reageer
 20. Charlotte ·

  Ik lust alleen maar caramelpopcorn. Geen caramel is zo vreselijk vies, bah! Dus heb ik pech dat dat ongezond is.

  Reageer
 21. Tokkie ·

  Ik lust alleen maar boter en suiker. Geen suiker is zo vreselijk vies, bah! Dus ik heb er niets mee te maken of popcorn gezond is.

  Reageer
 22. Bernard ·

  Ik lust beide soorten popcorn. Geen popcorn is zo vreselijk vies, bah! Dus heb ik even geluk.

  Reageer
 23. John Ruijsdael ·

  Ik lust geen popcorn. Popcorn is zo vreselijk vies, bah! Dus heb ik pech dat popcorn gezond is.

  Reageer
 24. pieter post ·

  Ik lust alleen maar zoete popcorn; zout is zo vreselijk vies, bah! Dus heb ik pech dat zoete popcorn ongezond is.

  Reageer
 25. nikki ·

  Ik lust alleen maar zoute popcorn, zoet is zo vreselijk vies, bah! Dus heb ik geluk dat zoute popcorn gezond is.

  Reageer
  • Papa ·

   Eet gewoon je popcorn kinderen, anders geen toetje!

  • Mama ·

   En wel eerst je handjes wassen.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.