Bijna iedereen houdt wel van een flinke bak popcorn bij een goede film. Bovendien voorkomt popcorn dat je nagels na een aantal spannende scenes ineens verdwenen zijn. Maar is popcorn nu wel of niet gezond? Hierbij enkele feiten en fabels omtrent popcorn op een rijtje…
1. Popcorn is gepofte maïs
Maïs (een soort graan) bevat zetmeel en ongeveer 15% water; een maiskorrel wordt omhuld door een waterdichte schil. Door de korrels te verwarmen ontstaat stoom in de maïskorrel. De stoom gaart het zetmeel in de maïskorrel en wanneer de druk in de korrel te hoog wordt knapt de schil en krijgt het zetmeel de ruimte om uit te zetten. Zo ontstaat de schuimachtige structuur van de gepofte maïskorrel. (bron)
2. Popcorn kán gezond zijn
Popcorn levert een ruime hoeveelheid voedingsvezels die gezond zijn voor je darmwerking en je algehele spijsvertering.
3. Antioxidanten in pofmais
Uit recent onderzoek is gebleken dat popcorn niet alleen gezond is door de vezels, maar ook veel polyfenolen bevat. Deze antioxidanten werken ontstekingsremmend en zorgen ervoor dat vetachtige stoffen (LDL-cholesterol e.a.) zich niet in je bloedvaten nestelen en aldaar aderverkalking veroorzaken. (bron)
4. Zoete popcorn is ongezond
Door de grote hoeveelheid suiker die toegevoegd wordt om zoete popcorn te maken, worden de gezonde eigenschappen van pofmais tenietgedaan. In de Verenigde Staten wordt popcorn vaak ook nog gegeten met gesmolten boter; deze variant is het meest ongezond en zorgt er bovendien voor dat je gemiddeld 2 keer zoveel calorieën binnen krijgt in vergelijking tot ‘kale’ popcorn.
5. Gezondere zoute popcorn
Een doorsnee zak zoute magnetron-popcorn bevat ongeveer 1 gram natrium (dit staat gelijk aan plusminus 3 gram keukenzout). Hoewel je per dag maar 0,5 gram natrium nodig hebt, is het maximum dat je per dag mag eten ongeveer 2,4 gram (6 gram keukenzout). Als je naast zoute popcorn dus niet al te veel zout eet, kun je zelfs met een flinke portie gezouten popcorn binnen deze natriumlimiet blijven. Maak je je eigen popcorn, maal dan bij voorkeur Keltisch zeezout of Himalayazout fijn in een vijzel. (bron)
Tot slot
Popcorn is dus relatief gezond, mits je het zonder ongezonde toevoegingen eet. Hoewel zout niet gezond is, behoort het tot de minst ongezonde toevoegingen voor pofmais. Het is vooral ongezond om popcorn te eten met bakken suiker en/of gesmolten boter. Hierbij tot slot nog een receptje voor suikervrije en zoutloze popcorn met chilipoeder en knoflook.
Ben jij popcorn-fan en zo ja, hoe eet jij jouw popcorn het liefst? Laat hieronder een berichtje achter!