Review: glutenvrij eten bij Sumo (locatie Utrecht)

Afgelopen week had ik afgesproken met een vriendin (Stephanie) om een hapje te gaan eten in Utrecht. Hartstikke leuk, maar aangezien Paul en ik deze maand volledig glutenvrij eten, is het selecteren van een glutenvrij restaurant nog helemaal niet zo makkelijk. Ik had online gelezen dat je bij all you can eat sushirestaurant Sumo glutenvrij kunt eten en aangezien Stephanie en ik allebei superdol zijn op sushi, was de keuze natuurlijk snel gemaakt. Vol goede moed stapten we bij Sumo Utrecht binnen, reuze benieuwd naar hetgeen het restaurant te bieden had op glutenvrij gebied. Onderstaand mijn review van de avond!

Aan tafel

Bij Sumo kun je gedurende 2 uur onbeperkt sushi en grillgerechten bestellen door deze aan te strepen op een bestelkaart. Toen ik bij de serveerster meldde dat ik geen gluten mocht, terwijl Stephanie wel ‘gewoon’ at, bleek dat inderdaad geen probleem. Ik kreeg een losse bestelkaart waar specifiek glutenvrij op werd geschreven door de serveerster. Ze vertelde ons ook dat op het menu aangegeven zou staan welke gerechten wel en niet glutenvrij zijn. Ik kreeg ook nog eens een flesje glutenvrije sojasaus, dus wij dachten: prima, let’s go!

Menukaart

De menukaart heeft een hoop leuke symbooltjes die ieder gerecht toelichten, niet alleen voor mensen met gluten-intolerantie, maar bijvoorbeeld ook voor dames die zwanger zijn, voor mensen met een sesamallergie en voor vegetariërs. Je moet wel goed opletten, want waar de symbooltjes voor zwangere vrouwen en vegetariërs juist aangeven welke gerechten je ­wel mag eten, blijken de gluten- en sesamsymbooltjes juist weer aan de wijzen wat je niet mag eten. Op de menukaart is het ook nog eens zo dat het symbooltje ‘bevat gluten’ niet wordt vermeld achter alle gerechten onder het kopje ‘Rijst & Noedels’. In plaats daarvan staat het symbooltje alleen achter de kop ‘Rijst & Noedels’. Ik dacht dus wel een lekker bakje gebakken rijst te kunnen bestellen en hoopte zelfs even dat er wellicht rijstnoedels zouden zijn, maar helaas blijken alle gerechten binnen de ‘Rijst & Noedels’ categorie toch echt af te vallen. Kortom: het is echt even puzzelen voordat je de menukaart begrijpt.

Na een uitgebreide inspectie van de menukaart, bleek de keuze voor glutenvrij eten bij Sumo helaas ontzettend beperkt. Slechts een kwart van de ruim 100 gerechten die je kunt bestellen is glutenvrij. Op het eerste gezicht leek dat nog best veel, maar helaas lijken veel van de gerechten sterk op elkaar. Zo kun je bijvoorbeeld de zalm/tonijn nigiri, gunkan, maki en temaki bestellen, maar die gerechten lijken allemaal sterk op elkaar en daarmee heb je al 8 van de 28 mogelijke gerechten gehad. Wat betreft de warme gerechten heb je de keuze uit miso soep, sojabonen, gebakken groenten, gegrilde zalm, gegrilde makreel en gegrilde lamskoteletten. Helaas vallen werkelijk alle kipgerechten af en moet je ook de rundvleesgerechten aan je voorbij laten gaan.

Handig detail: je kunt de menukaart thuis al uitgebreid bestuderen en rustig je game plan opstellen aangezien hij ook gewoon hier op de Sumo site staat, inclusief glutenvrije symbooltjes.

Dinerervaring Sumo

Stephanie en ik gingen goed van start, evenals het personeel van Sumo. Wij streepten onze gerechten op losse kaarten aan en deze werden in eerste instantie ook netjes los van elkaar geserveerd. Bij mijn gerechten werd er nadrukkelijk bij vermeld dat ze glutenvrij waren. Tijdens het eerste rondje had ik sushi met krabstick besteld (een van mijn favorieten die volgens de menukaart glutenvrij was, hoera!). Helaas werd ik teleurgesteld; de serveerster kwam melden dat ze de surimi aangeleverd krijgen en dus toch niet konden garanderen dat het daadwerkelijk glutenvrij was. :-( Beetje jammer. Glutenvrij betekent bij Sumo overigens ook dat vrijwel alle sausjes komen te vervallen. Volgens het menu is het ‘gemixt fruit in kokossaus’ bijvoorbeeld glutenvrij. In de praktijk krijg je dan alleen wat vers fruit, dus zonder enige saus.

Tijdens het derde rondje ging het even mis: mijn fruitgerecht bevatte nu opeens wel kokossaus. Toen ik navraag deed of de kokossaus nu wel of niet gluten bevatte, kreeg ik een fruitgerecht zonder kokossaus terug (helaas zonder enige verdere toelichting van de bediening). Na verloop van tijd zwakte het enthousiasme van de bediening sowieso sterk af; er werd niet meer altijd gemeld of gerechten glutenvrij waren en Stephanie en ik moesten soms toch even gokken wie wat had besteld en of mijn variant anders zou moeten zijn dan die van haar.

Na vier bestelrondes had ik voornamelijk een heleboel nauwelijks aangeklede sushi op, die overigens wel prima smaakte. Ook de gegrilde vis was lekker, hoewel mijn makreel maar liefst 10 graatjes bevatte, wat het eetplezier toch wel aanzienlijk verminderde. Normaal gesproken (als ik niet glutenvrij eet) ben ik na vier rondjes all you can eat sushi super vol en voldaan. Na deze vier rondjes had ik prima gegeten, maar was ik het toch ook vooral een beetje zat om telkens hetzelfde te bestellen. Een vijfde rondje had ik voor het eerst in mijn leven dus wel kunnen bestellen omdat ik nog niet echt vol zat, maar ik zag simpelweg niets meer op het menu dat ik niet al meermaals had besteld.

Dessert

Toen ik aan het eind van de avond informeerde of het ijs bij Sumo glutenvrij is, bleek de serveerster een beetje glutenmoe en werd ik niet zo vriendelijk meer aangekeken. Gluten zijn ook maar vermoeiend, dus ik begreep het ook wel weer van haar. Na navraag bij haar dichtstbijzijnde collega (en gek genoeg niet de keuken), was de conclusie dat al het ijs wel glutenvrij ‘zou moeten zijn’, alleen niet lactosevrij. Als toetje werden we dus getrakteerd op twee heerlijke bolletjes ijs.

Conclusie

Ik vind het heel positief dat Sumo de moeite neemt om aan te geven welke gerechten wel en niet glutenvrij zijn, dat maakt het etentje een stuk eenvoudiger. In de praktijk viel het me wel echt tegen dat er maar zo weinig glutenvrije gerechten blijken te zijn. Sumo neemt de moeite gluten te specificeren op de menukaart en dat is top, maar daar houdt het eigenlijk ook wel weer mee op. Sausjes werden weggelaten in plaats van vervangen en ik vond de keuze voor glutenvrij eten persoonlijk echt veel te beperkt om de EUR 27,50 die je voor een avondje Sumo betaalt te rechtvaardigen. Daar staat tegenover dat, indien je dol bent op sushi (zoals ik!), je hier in ieder geval de mogelijkheid hebt om glutenvrije varianten van een aantal soorten sushi te eten. Een bijkomend voordeel is dat niet-glutenvrije tafelgenoten ook gewoon lekker kunnen eten. Ik zou de volgende keer persoonlijk voorkeur hebben voor een ander restaurant, maar een avondje glutenvrij eten bij Sumo is prima te doen.

Heb jij wel eens glutenvrij gegeten bij Sumo en wat is jouw ervaring? Laat het hieronder in een reactie weten! Ook tips voor andere restaurants waar je lekker glutenvrij kunt eten zijn meer dan welkom! :-)

6 reacties op “Review: glutenvrij eten bij Sumo (locatie Utrecht)

 1. Don ·

  Ik snap niet waarom mensen die geen allergie hebben voor de lol glutenvrij gaan. Dat glutenvrij gezond is, is een mythe. Ik heb daadwerkelijk een allergie en moet daarom glutenvrij eten. Prima dat het ineens een hype is, er is voor mij meer keuze, maar die personen snappen niet dat glutenvrije producten veel meer vetten en zouten bevatten dan de normale varianten. Daarnaast: hobby glutenvrij uit eten gaan zorgt ervoor dat de koks en het personeel gefrustreerd worden. De hele avond lastige vragen stellen die vaak tegenstrijdig zijn en op het laatst toch tiramisu gaan eten omdat ze het lekker vinden. Ik hoop dat de hipsters begrijpen dat hierdoor de mensen met een echte allergie ook met de nek aangekeken worden. En nee je bent geen ‘gluten specialist’ als je wat blogjes hebt gelezen.. Als je denkt dat je een glutenallergie hebt ga naar je huisarts, hij doet een bloedtest en als die positief is krijg je in het ziekenhuis een darmbiopsie. Heb je echt een glutenallergie, succes dan gaat dat je veel frustratie (denk aan het boeken van een vakantie bv, backpacken of wintersport dat wordt met een voedselplanning een stuk ingewikkelder) en geld kosten. Persoonlijk vind ik dat restaurants om bewijs mogen vragen, indien je daadwerkelijk glutenallergie hebt, heb je dit op papier staan (ziekenhuis uitslag), nee een diëtist telt niet en eigen vermoedens ook niet.

  Reageer
  • Paul ·

   Er zijn heel veel redenen waarom iemands spijsvertering niet goed reageert op een bepaalde voedingsstof. Een voedselallergie is daar één van, maar zo onderscheidt men o.a. ook intolerantie, malabsorptie, darmfloraproblematiek, verteringsenzymproblemen en allerhande andere afwijkingen en beperkingen van de humane spijsvertering. Overigens is ‘morbus coeliacus’ oftewel ‘coeliacia’ oftewel ‘infantilismus intestinalis’ oftewel ‘glutenenteropathie’ oftewel ‘coeliakie’ oftewel ‘aangeboren glutenintolerantie’ helemaal geen allergie. Waarschijnlijk betreft het een immunologische –al dan niet auto-immunologische– reactie die niets van doen heeft met een allergisch of atopisch mechanisme. Nou ja, mijn punt is dat er heel veel redenen kunnen zijn waarom iemand iets niet wil of kan eten. Proberen of je spijsvertering beter reageert op een glutenvrij dieet –bij wijze van eliminatie-provocatie-test– is dan ook ieders goed recht. Niemand doet dit “voor de lol”… Overigens is het absoluut niet zo dat een glutenvrij eetpatroon per definitie meer vet en zout bevat dan een glutenrijk dieet. In dat geval maak je simpelweg niet de beste keuzes… Ikzelf heb ook een halfjaar glutenvrij gegeten omdat bij mij PDS werd gediagnosticeerd. Voor mij hielp dit niet… Ik heb toen geen zoutrijke of vetrijke producten gegeten, maar simpelweg glutenhoudende graanproducten gemeden en daarvoor in de plaats meer eiwitrijke producten genuttigd. Dat koks gefrustreerd raken, dat sommige mensen lastige vragen stellen en dat anderen met de nek worden aangekeken, is niet de schuld van mensen die –om welke reden dan ook– glutenvrij wensen te eten. Dat restaurants om bewijs zouden moeten mogen vragen van een reden om glutenvrij te willen eten, vind ik ronduit absurd! Iedereen moet helemaal zelf weten wat en hoe hij/zij eet. Niemand hoeft een verklaring te geven om vegetarisch, veganistisch, rauw, melkvrij, tarwevrij, alcoholvrij, vetvrij, suikervrij, zoutvrij, glutenvrij of hoe dan ook te eten. Het staat ieder restaurant vrij om de wensen van een gast wel of niet in te willigen en dan kan de gast ik kwestie vervolgens beslissen om al dan niet naar een andere restaurant te gaan… Jammer dat (je het idee hebt dat) andermans glutenvrije dieet voor jou negatief uitpakt, maar dat betekent natuurlijk niet dat jij om die reden mag bepalen hoe anderen uit eten gaan. Zie desgewenst ook:

   P.S. Inmiddels zijn er verregaande (verkennende) verbanden bekend tussen gluten enerzijds en auto-immuunschildklierproblemen anderzijds. Vertel schildklier patienten maar eens dat ze per se gluten moeten eten omdat een arts bij hen (nog) geen “glutenallergie” heeft vastgesteld…

 2. Fabienne ·

  Goede tip! Bij Zinnia in Utrecht kun je ook goed glutenvrije sushi eten. Ik woon zelf in Utrecht en heb coeliakie, en heb een website gewijd aan glutenvrije tips in Utrecht. Wie geïnteresseerd is kan een kijkje nemen op GlutenvrijInUtrecht.nl.

  Reageer
 3. Denise ·

  Ik eet al een aantal jaren tarwevrij. Mijn ervaring is dat het erg variërend is wie je kaart geeft. Ik heb nu twee keer gegeten bij Sumo. Eerste keer kreeg ik een glutenvrije kaart waarbij ze alles wat ik niet kon kiezen af hadden gestreept, super duidelijk! Daarnaast schreven ze erboven dat alles zonder saus gemaakt moest worden, dit zorgde er dus voor dat ik veel meer keus had. De tweede keer kreeg ik een kaart waar bijna alles was weg gekrast, ook dingen die ik de vorige keer wel kon eten, dit vond ik vreemd dus ik heb gevraagd hoe het zat. Een van de meisjes van de bediening kwam met een nieuwe kaart aan voor mij waar inderdaad boven was geschreven glutenvrij en zonder saus, waardoor ik veel meer opties had. Tip: dus vraag goed na of er zonder saus ook opties zijn. Mijn ervaringen zijn tot nu toe super positief en ik vind dat ik nog steeds super veel keus heb!

  Reageer
  • Sabrina ·

   Dat is een goede tip! Wellicht dat ik ook nog wat meer navraag had moeten doen over de mogelijkheden zonder saus. De bediening werd bij mij na een paar rondjes nogal geïrriteerd over mijn glutenvrij-vragen, maar het is al weer even geleden dat ik deze review heb geschreven. Ik kan me voorstellen dat ze inmiddels wat meer gewend zijn aan de mogelijkheden zonder gluten.

 4. Divine Vitality ·

  Wat grappig, ik eet zelf ook vaak bij SUMO en zag al dat ze dat laatst hadden aangepast. Je kunt nu zien wat je wel of niet mag eten door die nieuwe symbooltjes, erg handig! Scheelt hun vast ook veel werk, ik denk dat er veel naar gevraagd werd wat je wel en niet kon kiezen van de menukaart! Zelf eet ik niet altijd glutenvrij omdat ik geen last heb van coeliakie, maar thuis eet ik eigenlijk geen gluten en zoveel mogelijk veganistisch en puur. :)

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.