In onze zoektocht naar een goede nachtrust en het verminderen van pijn in de onderrug, worden we vaak geconfronteerd met de eeuwenoude vraag: is een hard matras beter dan een zacht matras, of vice versa? Het belang van een kwalitatief hoogwaardig matras voor onze ruggengraat en algehele welzijn kan niet worden onderschat.

In dit artikel duiken we dieper in op deze kwestie en delen we een persoonlijke ervaring met een matras van uitmuntende kwaliteit die beweert de rug optimaal te ondersteunen. Wordt pijn in de onderrug effectief verminderd door de keuze voor een hard of zacht matras, en kunnen we echt een wereld van verschil maken voor onze nachtrust en rug met een matras?

Heeft een matras invloed op pijn in de onderrug?

wave-by-m-line

Pijn in de onderrug vormt een belangrijk struikelblok voor de mobiliteit van mensen in hun middelbare leeftijd. Het effectief behandelen en voorkomen van rugklachten is daarom van essentieel belang om een gezonde en actieve levensstijl te behouden.

Gezien het feit dat de meeste mensen ongeveer een derde van hun leven in bed doorbrengen, is de keuze van een geschikte matras van doorslaggevend belang om pijn in de onderrug onder controle te houden. Deze keuze kan het verschil maken tussen een goede nachtrust en het vermogen om de volgende dag optimaal te functioneren.

Dit is omdat het matras waar je op ligt de houding van je lichaam bepaald, gedurende de lange tijd dat je er op ligt. Een matras dat onvoldoende rug ondersteuning biedt, kan leiden tot een ongunstige slaaphouding, overmatige spierspanning en het ontbreken van de juiste uitlijning van de wervelkolom. Dit zijn allemaal factoren die de kans op pijn in de onderrug vergroten.

Wat is beter, hard of zacht?

m-line-wave-boxspring

Een matras heeft dus zeker invloed op de rug en dat is op zich niet verrassend. Dus moet je voor een hard of een zacht matras gaan? Vroeger adviseerden artsen vaak uiterst stevige matrassen. Echter, uit een studie met 268 mensen die last hadden van pijn in de onderrug, bleek dat degenen die op zeer harde matrassen sliepen, de slechtste slaapkwaliteit ervaarden. Er was geen verschil in slaapkwaliteit tussen degenen die medium harde en stevige matrassen gebruikten.

Aan de andere kant kunnen zachte matrassen ook problemen met zich meebrengen. Hoewel een zacht matras dat zich vormt naar de natuurlijke contouren van je lichaam de gewrichten kan ondersteunen en positief beïnvloeden, bestaat het risico dat je te diep wegzakt, waardoor gewrichten gedurende de nacht verdraaien en pijn veroorzaken.

De keuze tussen een stevig of zacht matras bij rugklachten is een beslissing die sterk afhankelijk is van diverse factoren, waaronder je lichaamsgewicht, lichaamsbouw, slaaphouding en persoonlijke voorkeuren tijdens het slapen. Bovendien speelt het materiaal waaruit de matras is vervaardigd, zoals latex, pocketveren, traagschuim of foam, een cruciale rol bij het bepalen van het comfortniveau tijdens je nachtrust. Deze combinatie van elementen beïnvloedt in hoge mate de vraag of je een goede nachtrust zult ervaren, ongeacht eventuele rugklachten.

Wave by M line

rits-m-line-matras-open

Er zijn dus veel factoren die meespelen bij het uitzoeken van het geschikte matras. Om eerlijk te zijn gaat het bij mij alweer duizelen als er ineens zoveel factoren zijn om op te letten. Ik wil gewoon een dikke, het liefst zachte, matras van hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs die goed past bij mijn lichaam en waar mijn lichaam goed op uitrust. Het zijn nogal wat eisen zo bij elkaar, maar dat is iets waar ik al een tijdje naar op zoek ben.

Het Wave by M line matras zou zo’n matras moeten zijn, dus ik ben deze gaan testen.

Wave by M line is niet zomaar het eerste en beste matras. M line is namelijk een innoverend bedrijf die al hun producten grondig testen, waardoor ze kunnen bogen op de meest recente wetenschappelijke inzichten en testresultaten.

Het matras zou van hoge kwaliteit zijn en er daarom voor zorgen dat je altijd kunt rekenen op een optimale nachtrust. Het handigste van dit matras is dat je het kunt aanpassen naar je lichaam. Of je nu groot of klein bent, breed of smal, dik of dun, en of je nu een rug-, zij- of buikslaper bent, het Wave matras is geschikt voor iedereen dankzij de keerbare lagen. Het matras heeft goed gescoord bij een recente test van de Consumentenbond en is tweede plaats geworden met een score van 7.4.

Dik matras

dik-matras-m-line-wave-luxe

Mijn eerste wens is al in vervulling gegaan, na het uitpakken ontvouwd de matras zich direct in een dikke 22 cm hoogte. Het matras voelt heel stevig aan en is zwaar. Aan de onderkant van de tijk zit een antisliplaag, dus het matras ligt meteen erg vast op mijn boxspring. Verder valt het me meteen op dat er een mooie en superzachte tijk omheen zit, die ik er helemaal van af kan ritsen. Deze kan ik tot 60 graden wassen, wat ook een hele fijne optie is om te hebben gezien mijn huisstofmijtallergie.

Het matras is zo dik, omdat het dus bestaat uit meerdere lagen: een laag aircomfort, een laag traagschuim en een laag koudschuim. Deze lagen kun je onafhankelijk van elkaar verwisselen en dat maakt dit matras zo bijzonder. Geen oneindige zoektocht naar het juiste matras, met deze matras heb je alle opties in een en kun je na aanschaf dus gewoon testen wat het beste voor je werkt.

advies-matras-volgorde
Bron wavebymline.nl

Op de site van wavebymline.nl kun je jouw geslacht, gewicht en voorkeur voor hardheid aangeven en daarmee komt een advies voor hoe je het beste het matras kunt indelen. Bij mij is het advies dat ik het matras op de standaard configuratie kan laten, dat wil zeggen dat het matras al klaar is voor gebruik zoals het geleverd wordt. Ik hoef dus de materialen niet te wisselen en heb als eerste laag de aircomfort, vervolgd door de laag traagschuim en daarna het koudschuim.

1 week slapen op de Wave

matras-mline-wave

Persoonlijk lig ik graag op zachte matrassen, omdat ik als kind altijd op een waterbed heb geslapen. Kortgeleden sliep ik op zo’n zacht matras dat mijn romp steeds dieper in het matras zakte ten opzichte van de rest van mijn lichaam, waardoor ik in een soort kommetje lag met mijn lichaam. Ik heb toen ondervonden wat een te zacht matras met je rug kan doen; en het was echt geen pretje.

Als je ook van heel zacht houdt, kan het Wave by M line matras de eerste nachten even wennen zijn. Ik voel wel meteen dat het veel ondersteuning biedt en dat mijn rug goed ontspant. Dit zou waarschijnlijk komen omdat de kern van het koudschuim bestaat uit vijf comfortzones, die afgestemd zijn op de cruciale delen van je lichaam. De zones rond je heupen en schouders zijn iets zachter, terwijl de zone die je rug ondersteunt juist wat steviger is. Bovendien kun je, wanneer je behoefte hebt aan extra ondersteuning, moeiteloos deze laag omkeren voor de gewenste aanpassing.

m-line-matras

Omdat ik wel behoefte heb aan ondersteuning, maar toch graag iets zachter lig, besluit ik na een week de aircomfort laag om te draaien met de traagschuimlaag, dit zou de meest zachte volgorde moeten zijn. Als ik ga liggen merk ik meteen verschil, ik zak net iets meer weg en dat vind ik gewoon erg prettig. Ondanks het wat zachter ligt, voel ik nog steeds de ondersteuning waar ik op hoopte voor mijn rug en heb daarmee de perfecte combinatie gevonden. Ik ben zeer tevreden over het matras en het is wat mij betreft zeker de investering waard.

Conclusie

Een hoogwaardig matras kan een aanzienlijke invloed hebben op pijn in de onderrug en slaapkwaliteit. De eeuwenoude vraag of een hard of zacht matras beter is, hangt af van persoonlijke factoren, zoals lichaamsgewicht, slaaphouding, en voorkeuren. Het Wave matras van M line biedt aanpasbaarheid door de onafhankelijke losse lagen en combineert ondersteuning en comfort, waardoor het een veelzijdige optie is voor een goede nachtrust en de rug gezondheid. Een investering in een kwaliteitsmatras kan zeker de moeite waard zijn voor wie zijn rugklachten serieus neemt. Met de voordelen van 10 jaar garantie op dit matras en 125 dagen tijd om te testen neem je eigenlijk geen risico bij het aanschaffen van dit matras.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.