crashdieet snel-afvallen-dieet

Snel afvallen dieet: het gezondste crashdieet der ongezonde diëten!

Hoewel wij op Gezond’r geen fan zijn van een zogenaamd ‘snel-afvallen-dieet’ oftewel crashdieet waarbij je véél te weinig calorieën binnenkrijgt op een dag, merken we dat de meeste van onze lezers tóch op zoek blijven naar die ENE manier om héél snel héél veel kilo’s kwijt te raken. Voor diegenen deze informatie over crashdiëten…

Nieuwsalarm: crashdieet werkt wel (volgens sommigen)?!

Op diverse websites in binnen- en buitenland prijken ineens berichten met als kop ‘Crashdieet werkt wél!’ (of iets in die richting)… Je zou daarom bijna denken dat er bewijs is gevonden voor de werkzaamheid van crashdiëten. (bron + bron) Hebben de verstandige mensen op deze aardbol dan tóch ongelijk voor wat betreft crashdiëten!? Is een crashdieet dan tóch gezond én effectief én geschikt om gewicht te verliezen op langere termijn? Nee, niet echt…

Gezonde crashdieet & ongezonde crashdiëten…

Zoals zo vaak met dit soort berichtgeving schuilt de waarheid in de details… In dit geval gaat het voornamelijk om de definitie ‘crashdieet’. De onderzoekster die verantwoordelijk is voor het artikel waar eerder genoemde berichten op werden gebaseerd –genaamd Dr. Susan Roberts– heeft namelijk een IETS ander idee over wat de term ‘crashdieet’ nu precies inhoudt dan wat het voor vele anderen betekent (en waarschijnlijk ook voor jou). Volgens Dr. Roberts zijn er gezonde en ongezonde crashdiëten…

Ze zegt dat elk dieet waarbij je minder dan 1.000 kilocalorieën per dag binnenkrijgt nog steeds verboden is. Ze geeft aan dat een dieet van 1.200 kilocalorieën voor vrouwen en 1.800 kilocalorieën voor mannen wél gezond kán zijn, terwijl ze volgens haar nog altijd in het ‘crashgebied’ vallen. De definitie van crashdieet volgens vele gezondheidsexperts ligt toch meer in de richting van:

 • Minder dan 1.000 calorieën per dag voor een vrouw
 • Minder dan 1.500 calorieën per dag voor een man
 • Vaak een eenzijdige voeding (denk aan sapvasten, koolsoepdieet, et cetera)

Dr. Roberts zegt hierover het volgende: “Ik probeer een nieuwe definitie te vinden voor het woord crashdieet, als in ‘vet verbranden en verliezen op de snelste, maar nog wel verantwoorde manier’. Dus 1200 calorieën is zeker niet verhongeren, maar uit mijn onderzoeken komt naar voren dat 1.200 calorieën wel het absolute minimum is.”

Gezond dieet gaat te langzaam

Volgens Dr. Roberts hebben de écht gezonde –maar ook langzame– diëten een erg negatieve invloed op de motivatie van mensen. Je moet ze vele maanden achtereen volhouden om een paar kilo af te vallen, en dat gaat gewoon niet snel genoeg. Zo geduldig zijn de meeste mensen niet.

Bovendien houden mensen die het mééste willen afvallen veelal van snacks. Als je deze groep slechts 100 tot 200 calorieën per dag minder laat eten –wat een écht gezond en verantwoord dieet vaak inhoudt– dan is één keer zondigen met een koekje gelijk een verloren dag.

Crashdieet gezond?! Conclusie…

Op zich heeft Dr. Roberts gelijk voor wat betreft de motivatie en de snacks. Maar misschien had ze toch beter een andere naam kunnen kiezen dan ‘crashdieet’. Want voor iedereen die niet heel goed leest hoe de vork nu precies in de steel zit, lijkt het alsof échte crashdiëten (zoals die door de meeste mensen worden gedefinieerd ) een slimme keuze zijn. Niet dus…

Bovendien lijkt het er sterk op dat de titels van de nieuwsberichten met opzet als zodanig misleidend c.q. vertekenend  zijn samengesteld. Wellicht om aandacht te trekken en tot lezen te manen… De oorspronkelijke titel van het artikel luidde namelijk ‘The Crash Dieting Secret’ (bron), hetgeen beduidend minder pretentieus en tendentieus overkomt dan ‘crashdiëten werken wel!’…

Heb jij weleens een écht crashdieet uitgeprobeerd? Zo ja, welk? En werkte het ook op de langere termijn? Dat wil zeggen: ben je de destijds verloren kilo’s nu nog steeds kwijt? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen met crashdiëten!

Het gezondste crashdieet der ongezonde diëten!

Dus om toch een beetje tegemoet te komen aan de wensen van de lezers van Gezond’r, hierbij het (RELATIEF) gezondste snel-afvallen-dieet dat wij zo 1-2-3 konden vinden. Als je dan toch snel wilt afvallen, dan is dit in elk geval één van de minst ongezonde en schadelijke rigoureuze crashdiëten die bij ons bekend zijn.

Een waarschuwing vooraf: je verliest met dit snel-afvallen-dieet niet alleen vet, maar OOK spieren en vocht. Wat de weegschaal aangeeft, is dus niet wat je daadwerkelijk bent kwijtgeraakt aan lichaamsvet. Om het spierverlies een beetje in toom te houden, hebben we enkele producten toegevoegd waar veel eiwitten in zitten. Deze helpen je om niet te veel spieren te verliezen en het hongergevoel binnen de perken te houden…

Snel-afvallen-dieet dag 1

Eet zoveel fruit als je wilt, behalve banaan. Eet zoveel van de soep als je wilt (recept vind je onderaan dit artikel). Eet bij het avondeten 100 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis (eventueel bakken in een kleine hoeveelheid olijfolie).

Crashdieet dag 2

Eet zoveel verse, rauwe of gekookte groenten als je wilt. Eet zoveel van de soep als je wilt. Eet bij het avondeten 100 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis.

Snel afvallen: dieetdag # 3

Combineer dag 1 & 2 (zoveel groente, fruit en soep als je wilt). Bij het avondeten 100 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis.

Crashdag numero 4

Eet op deze dag vooral bananen (maximaal 8 stuks) en drink zoveel glazen magere melk als je wilt. Eet ook zoveel van de soep als je wilt (minimaal 1 keer).

Dag 5

Eet zoveel soep als je wilt (minimaal 1 keer). Eet ’s ochtends een gekookt ei met eventueel een klein beetje zout. Eet bij het avondeten 200 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis. Drink minimaal 4 glazen water.

Snel afvallen dieetdag 6

Eet vandaag zoveel groenten en soep als je wilt (minimaal 1 keer soep). Eet bij het avondeten 200 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis.

Crashdieetdag 7

Eet zoveel groente en fruit als je wilt. Bij het avondeten mag je een kopje zilvervliesrijst, 200 gram groente en 100 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis eten.

Algemene regels

Je mag éke dag ongezoete thee, zwarte koffie, cranberrysap (alleen puur!) en water drinken zoveel je wilt. Één zoetje per drankje mag. Alcohol is verboden. Als je écht bijna doodgaat van de honger, eet dan twee plakjes kipfilet of kalkoenfilet (broodbelegverpakking). Geen light frisdrank.

Recept voor de soep

 • 6 grote uien
 • 3 grote tomaten
 • 1 witte kool
 • 3 groene paprika’s
 • 1 bos selderij
 • 1 stronk broccoli
 • 1 potje / bakje / blikje champignons
 • 4 wortelen
 • 1 pakje soepmix (bijvoorbeeld Honig groentesoep)
 • 1 of 2 bouillonblokjes
 • naar eigen smaak peper, tabasco, peterselie, sojasaus, rozemarijn, oregano, tijm, knoflook en chilipepers toevoegen

Gebruik géén zout (daarvan zit al genoeg in de soepmix en de bouillonblokjes). Gebruik voor dit snel afvallen dieet recept ongeveer 2 liter water (meer of minder naar eigen smaak). Volgens het originele recept moet je het geheel anderhalf uur koken nadat alles klein gesneden in de pan zit, maar mijn ervaring leert dat alles dan uit elkaar valt en het niet meer te eten is. Dus proef zelf af en toe om de optimale ‘crunch’ te ontdekken die jij lekker vindt.

4 nare gevolgen van ongezond afvallen & lijnen

Natuurlijk willen we hier (wederom) óók de ANDERE kant van het verhaal der crashdiëten uitlichten. Een laagcalorisch crashdieet (dat onvoldoende essentiële voedingsstoffen levert) zal niet alleen je afslankproces belemmeren, maar op de lange termijn ook nog eens zorgen voor extra gewichtstoename en gezondheidsproblemen. Hierbij 4 mogelijke gevolgen van een ongezond afslankdieet…

1. BED (Binge Eating Disorder)

Als je je calorie-intake drastisch terugschroeft, nauwelijks nog iets eet wat je écht lekker vindt en bovendien veel te weinig voedingsmiddelen binnenkrijgt die essentiële micro- en macronutriënten leveren, zal je drang naar voedsel alsmaar sterker worden. Het resultaat is maar al te vaak dat je alles wat je de afgelopen tijd hebt moeten missen, onverhoeds inhaalt. Zodoende ontstaan hongerpieken, (vr)eetbuien, emotioneel eetgedrag en soms zelf de Binge Eating Disorder (BED).

2. Spierverlies

Een extreem streng, karig en eentonig dieet zorgt ervoor dat je onvoldoende macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) binnenkrijgt. Bij een langdurig tekort aan macronutriënten zal je lichaam alternatieve brandstofbronnen gaan aanspreken. In veel gevallen leidt dit ertoe dat je spieren worden afgebroken om aminozuren vrij te maken (gluconeogenese). Hoe meer spierweefsel er als “noodbrandstof” wordt gebruikt, des te trager je ruststofwisseling wordt. Des te minder calorieën je lichaam zal verbruiken en des te meer er zullen worden opgeslagen. Zie hier: “het jojo-effect”.

3. Oververmoeidheid & misselijkheid

Extreem calorie-beperkende diëten zoals sapvasten, soepdiëten, het ziekenhuisdieet en diëten waarbij je dagenlang geen vast voedsel mag nuttigen, resulteren negen van de tien keer in ongewenste, ongezonde of zelfs risicovolle bijverschijnselen. Denk maar eens aan misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en mentale en/of fysieke uitputting. Zulke diëten maken je ziek, zwak en misselijk. Je houdt ze dan ook nooit lang vol, en dat is eigenlijk maar goed ook. (bron)

4. Mentale dip

Een streng dieet kan enorm van invloed zijn op je hormonen, emotionele gesteldheid en dagelijkse humeur. Je kunt er enorm chagrijnig van worden en een spreekwoordelijk “kort lontje” krijgen. Je kan weinig verdragen en kunt je er amper toe zetten om te bewegen, laat staan te sporten. Je voelt je bedompt, geïrriteerd, lusteloos of zelfs ongelukkig. En in het ergste geval is depressiviteit of een burn-out het resultaat.

Volg jij weleens strenge (crash)diëten of hanteer je liever een algehele gematigde en gezonde leefstijl? Laat hieronder van je horen! Heb jij bovenstaand snel-afvallen-crashdieet inmiddels al geprobeerd? Zo ja, was het een beetje vol te houden en hoeveel kilo ben jij kwijtgeraakt?

77 reacties op “Snel afvallen dieet: het gezondste crashdieet der ongezonde diëten!

 1. Debby ·

  Ik heb precies hetzelfde. Ik ben nog maar 22 jaar maar toch ben ik druk bezig met minder te eten (gepaard met vreetbuien). Nu de laatste dagen was ik echt een wrak: ik ben constant moe, had de hele dag honger afgewisseld met pijnlijk opgeblazen gevoel, overgeven, slechte stoelgang (maar dit heb ik al een jaar ongeveer), humeurig, spieren aan het kwijtraken, geen zin om te sporten, want ik kreeg dan een steek in mijn buik (vorige zondag dus – nu heb ik al 3 dagen niet gesport). Zelfs wanneer ik opsta ben ik opgeblazen en heb ik niet meteen honger terwijl ik voordien braaf mijn havermoutpap – sojamelk – fruit – combinatie opat. Deze ochtend heb ik geprobeerd op een pecannotenkoek te eten met een aardbeienmilkshake, maar ik heb wel 15 minuten op de pot gezeten nadien. Nu ben ik weer opgeblazen en geconstipeerd. Is dat door mijn levensstijl of is er toch iets anders aan de hand, ik weet het niet…

  Reageer
 2. Harriet ·

  Hallo allemaal, Ik ben vegetarisch, maar eet soms vis. Toch heb ik een eiwittekort in mijn bloed! Ik neem proteïneshakes, maar het mag niet baten. Ik eet verder gezond: groenten, aardappels, fruit, kaas e.d. Wie kan mij advies geven? Alvast hartelijk dank.

  Reageer
 3. karin ·

  Hey mensen, Ik zie deze site voor het eerst, zie dat ik duidelijk niet de enige ben met een obsessie voor lijnen, eetbuien, enzovoort. Heb zelf ook de nodige diëten gevolgd en heb zo mijn jojo-effect gecreëerd. heb me al een hele tijd niet gewogen omdat ik dat niet meer durf… Maar weet dat ik zwaarder ben dan ooit tevoren. En mezelf motiveren met foto’s op de koelkast van een slanke of dikke… Kijken naar de risico’s van het dik worden, helpt me, maar niet om de knop om te gooien. Ik wil heel graag tips en ideeën van mensen om een normaal vol te houden leefwijze / eetgewoonte aan te leren. Ik ben wel een erg moeilijke eter en “lust” erg weinig. Heb ook een onregelmatige baan achter de kassa in de supermarkt waar alles langskomt wat slecht is. Waardoor ik aan het eind van de dag overal zin in heb. Sinds kort ben ik wel begonnen met 1x per week bokstraining en wil gaan proberen te hardlopen met Evy.

  Reageer
 4. Jolanda ·

  Same here, red het ook prima met 1300 a 1400 calorieën per dag. Ben nu 56 kg afgevallen, wel een paar jaar hulp gehad van een maagbandje, maar zeker de helft van het verloren gewicht op eigen kracht gedaan. Maar neig ook naar een BED hoor, eten is een obsessie voor me, heb heel soms een vreselijk slechte dag en tijdens vakanties mag ik van mezelf losgaan en eet dan extreem veel, kom kilo’s aan natuurlijk, maar na de vakantie’s gaat de knop gelijk om en met een paar weken, 2 maanden zijn de kilo’s er weer af, dit gaat al een paar jaar zo en telkens is mijn “begingewicht” voor een vakantie lager dan de vorige keer voor een vakantie, zo kom ik langzaam bij mijn streefgewicht. Ik weet het, het is niet zoals het zou moeten zijn maar voorlopig kan ik niet anders. Nog even over de calorieën per dag; de voedingsconsulente / gewichtsconsulente van mijn sportschool heeft uitgerekend dat ik ruim 1600 calorieën nodig heb als ik de hele dag niets zou doen, 2.100 calorieën als ik af wil vallen en 2600 als ik stabiel zou willen blijven. Dat vind ik best veel en doe het daarom ook niet.

  Reageer
 5. Sho ·

  @Anne: Wat eet je dan bijvoorbeeld per dag?

  Reageer
 6. Anne ·

  Ik red het prima op 1.250 kcal per dag en dat al jaren lang…ben bijna 40 kg afgevallen
 sport regelmatig… elke dag 1 uurtje wandelen is zo’n beetje standaard.
 Als ik meer dan dat ga eten kom ik weer aan… en dat wil ik niet meer.
 Blijkbaar neem ik dus de goede producten dat ik in ieder geval gelijk blijf of
nog iets afval… Ik denk dat ieder lichaam anders is en een ander minimum heeft
 qua calorieverbruik.

  Reageer
  • Sjoukje ·

   Tip voor mensen die extreem laag zitten met hun calorie-inname en heel erg moeten oppassen voor het weer vet opslaan: Krachttraining! Het brengt je stofwisseling op gang en daardoor kun je meer eten zonder aan te komen. Bovendien kom je niet meteen aan als je even 2 weken op vakantie gaat en afwijkt van je patroon. Probeer dan niet op 1 of 2 kilo gewichten te blijven hangen want dan helpt het minimaal. Probeer jezelf te verbeteren met kleine stapjes.

  • Paul ·

   @Sjoukje: Krachttraining is inderdaad een absolute must als je wilt afvallen! Je moet krachttraining echter nóóit willen combineren met een caloriebeperkend crashdieet. Hoe meer je traint, des te meer je moet eten. Zie ook:

 7. Natasja ·

  Ik wil toch even wat kwijt hoor, een dieet werkt wel degelijk! Het probleem dat mensen hebben is dat ze het als een tijdelijke oplossing zien en DAT is de reden dat ze dikker worden dan voordat ze begonnen, heeft niets met het dieet zelf te maken. Je moet het ook niet als een dieet gaan zien, maar als lifestyle, als je er aan begint moet je ook je hele leven jezelf er aan houden, dan is er niks aan de hand, het is jezelf een ander eetpatroon aanmeten. Niet iedereen heeft baat bij “gewoon” gezond eten en niet snoepen. En nee, ik heb het niet over crash diëten, want die werken dus inderdaad zo als op het plaatje

  Reageer
 8. silvana ·

  Ik heb het stressdieet gedaan, haha. 🙂 Van de 112 kilo naar de 75 kilo in anderhalf jaar, dus 37 kilo kwijt! Heb door het snelle afvallen de laatste tijd wel veel vel “over”… Zonde!

  Reageer
 9. Nancy ·

  Ik heb vele diëten gedaan, en de laatst 2 en een half jaar op Sonja geteerd. Het ging goed, ik wist dat het niet goed was, maar ja het werkt hé Ik ben totaal met alle diëten 25 kilo blijvend kwijt (tot nu toe = 10 jaar). Maar mijn stofwisseling is erg traag (blijvend?) geworden door te lang te weinig calorieën te nemen. Ik ben altijd blijven sporten, zeker 2x soms 3x per week, en nog moet ik vechten om überhaupt op gewicht te blijven. Ik ben nu bezig met de calorie-inname op te voeren, omdat ik met 1.000 calorieën nog aankwam. Dus voor mijn geen crashdiëten meer, maar gezond en verantwoord eten + bewegen. 😀

  Reageer
 10. Angele Bakker ·

  Het klopt dat mensen ongeduldig zijn en snel willen afvallen. Maar 95% van de mensen die afvallen houden dit niet vol en worden vaak dikker dan voor ze met het dieet begonnen. Vervelend dat er zo’n bericht in het nieuws komt, op deze manier gaan mensen toch weer een poging wagen om snel gewicht te verliezen. Terwijl dit op de lange termijn geen oplossing biedt (en veel mensen weten die ook wel). Waarom dan toch weer zo’n dieet beginnen. Ik doe het in ieder geval niet meer en ben al jaren op een stabiel gewicht.

  Reageer
 11. Mien ·

  Mag je ook vijgen?

  Reageer
 12. maxie ·

  Ik verdraag geen zuivel, dus de glazen melk: wat doe ik daar mee?

  Reageer
 13. VERHAEGHE Christine ·

  Mag je ook de groenten stoven, zoals in de winter spruitjes, witloof, andijvie maar dan wel met weinig vetstof?

  Reageer
 14. Jeanet ·

  Er wordt op 1 dag na elke dag kipfilet aan gegeven… En bouillon blokjes / smaakversterkers voor de soep.. mag ik ook gewoon bouillon trekken van een kip en dan alleen het vlees (zonder de vellen) gebruiken voor een aantal dagen? Dan heb je gelijk al veel smaak te pakken en je vlees in de soep zitten.. En gaat het om 100 gram gegaarde kip of 100 gram ongegaarde kip? Er gaat namelijk veel vocht verloren en helaas ben ik best wel een redelijke vlees eter..

  Reageer
 15. anne a ·

  Voor hoeveel dagen is dit recept voor soep?

  Reageer
 16. Annelies ·

  Mag ik wel christel clear met citroen drinken ? Water word ik nl zo flauw van…

  Reageer
  • Laura ·

   Nee, probeer dan water met citroensap.

 17. xxx ·

  Hoi, kan ik ipv van elke keer die 100 gram kipfilet elke keer gerookte zalmfilet eten of van die plakjes kipfilet? en zo ja, hoeveel dan daarvan? en kan je ook zeg maar zo’n soep halen van de supermarkt die je dan in de pan moet doen? en zo ja, welke soort soep?

  Reageer
  • Paul ·

   Alles kan, maar de nutritionele samenstelling van gerookte zalm is totaal anders dan die van kipfilet. Kipfilet voor op brood is sowieso geen aanrader; in tegenstelling tot ‘echte’ kipfilet (kippenborstfilet of kippendijfilet) bestaat dit uit bijeen geperst plakvlees: aaneengeplakte kippenrestjes, boordevol suiker en synthetische toevoegingen. Soep halen bij de supermarkt kan ook, maar daarmee krijg je natuurlijk nooit de voedingsstoffen en vezels binnen van 6 uien, 4 wortels, 3 tomaten, 3 paprika’s, 1 witte kool, 1 broccoli, 1 bos selder en 1 bakje champignons. Natuurlijk kun je proberen zelf een dieet te bedenken, maar het effect zal niet hetzelfde zijn als van bovenstaand koolsoepdieet. Althans, niet zolang je niet hetzelfde eet.

 18. jen ·

  Beste, Is het echt noodzakelijk van dit recept van soep te gebruiken? Ik ben aan dag 5 en ben nog niet zoveel verloren in gewicht. Ik heb wel andere soep gedronken tomaat en prei. Ik stel me ook de vraag als je dag 4 en 5 ook groenten en fruit mag eten? Hopend op een antwoord.

  Reageer
  • Paul ·

   Bovenstaand dieet is een variant op het welbekende soepdieet/koolsoepdieet. Hier zijn heel veel verschillende varianten op met ieder hun voordelen en nadelen. Natuurlijk staat het iedereen vrij om wijzigingen door te voeren in ieder dieet, maar het is natuurlijk de vraag hoe een bepaalde aanpassing je dieetresultaten beïnvloedt. Dat is een kwestie van uitproberen…

 19. jenna ·

  Beste, Ik ben aan dag 4 van het dieet mag je eigenlijk ander fruit eten dan bananen? En is die soep noodzakelijk? Of mag een variant maken?

  Reageer
 20. Lasse ·

  Ik woog 2 en halve week geleden 89 kilo (190 cm en 21 jaar). Ik ben in deze 2 en halve week 12 kilo afgevallen. Niet met dit schemaatje, maar heb een eigen schema gemaakt. De vraag is waar wordt je dik van, van te veel eten en te veel koolhydraten. Wat ik per dag nam wat mijn ontbijtje schaaltje magere yoghurt 3 uur later 1 tomaat, stuk komkommer en 2 plakjes paardenrookvlees, weer 3 uur later at ik hetzelfde weer en dan in de avond alleen groenten nemen. Wat ik wel deed is 3x in de week kipfilet grillen zonder vet. Tussendoor alleen maar water nemen en thee zonder suiker. Na 8 uur het liefst niet meer eten. Je moet ff de motivatie ervoor hebben, werkt als een tiet gegarandeerd.

  Reageer
  • Nathalie ·

   Jouw schema klinkt goed en wel vol te houden, zijn je afgevallen kilo’s eraf gebleven? Je zegt ergens en drie uur later weer, heb je het dan op de yoghurt of de komkommer, tomaat, paardenvlees?

  • Naat ·

   Hi lasse, Heb je ook bij dit soepdieet gesport? Echt 12 kilo? Groetjes, Naat

  • Ella ·

   Hi Lasse, Moet je dan weer die 3 uur een schaaltje yoghurt nemen en weer de tomaat komkommer?

 21. frederique ·

  Ik was al bang dat het niet werkte, na 4 dagen nog geen gram eraf. Maar vandaag, dag 5 1 kilo kwijt. Geweldig! Geen honger, niet slap, geen behoefte aan snoepen of wat dan ook, echt top. Dit is makkelijk vol te houden, en al die soep is geen straf, ik ben gek op soep. Heb nu een lekkere verse tomatengroentesoep gemaakt.

  Reageer
 22. Marieke ·

  Ik ben vegetariër, werkt dit dieet zonder vlees ook? Ik eet al zo’n 20 geen vlees & vis.

  Reageer
  • Paul ·

   Ik ben sowieso geen voorstander van dit soort eenzijdige diëten, maar mocht je het echt willen volgen en geen vis of vlees eten, dan lijkt het me toch in ieder geval uitermate raadzaam om wat extra essentiële vetten en essentiële eiwitten toe te voegen aan dit koolsoepdieet.

 23. Celine ·

  Hallo allemaal, Heb het dieet de afgelopen 7 dagen gevolgd en ben 6,1 kilo afgevallen. Ik moet daarbij eerlijk zeggen dat ik stiekem een paar crackers met kaas naar binnen heb gewerkt en daarnaast ook veel heb gesport om mijn “spiermassa”, dat kleine beetje dat ik had, niet te verliezen. Ik ben dus helemaal blij. (: Dit dieet is inderdaad handig voor een feestje of zo, “om toch nog even wat beter in dat jurkje te passen voor volgende week”. Ik ga het morgen vieren met een pizza. Jihoeee! XXX

  Reageer
 24. Natacha ·

  Ik ben een zoetmondje, zo beschrijft iedereen mij. Ik snak altijd naar koekjes en ik ben slecht in diëten aangaan. Ik wil dit dieet heel graag uitproberen, maar nu vraag ik mij af, hoe ik van de koekjes afblijf en hoe doe ik dit zonder dat mijn ma dit te weten komt!? Heb nood aan een dieet!

  Reageer
 25. Es ·

  Logisch dat je afvalt. Mijn hele maag is van streek en al drie keer op de tweede dag over moeten geven.

  Reageer
  • Paul ·

   Een voedselvergiftiging of buikgriepje kun je altijd oplopen, dat heeft in principe niets te maken met dit koolsoepdieet; tenzij je bijvoorbeeld een bedorven of beschimmelde kool hebt gebruikt.

 26. M ·

  Hallo iedereen, Ik vraag me af na het menu gelezen te hebben of je ook daadwerkelijk aardappelen en groente mag als avondeten. Werkt dit koolsoepdieet echt? ik heb namelijk 10 kilo overgewicht en in onze familie zijn we allemaal aan de zware kant. Ongeveer 4 maanden geleden probeerde ik Herbalife en dat heeft niet gewerkt. Kunnen jullie mij helpen?

  Reageer
 27. K. ·

  Hoi allemaal! Ik woog anderhalf week geleden 64 kilo (1,65 meter) en ik weet dat het geen overgewicht is, maar ik heb altijd 54 kilo gewogen, dus wou graag weer op dat gewicht komen. Nu ben ik al 7 kilo afgevallen in 1 week met dit koolsoepdieet en weeg ik nog 58 kilo. Hoe krijg ik die laatste 3 kilo’s het er snelst af? Dit dieet nog een week volgen? Ik loop hierbij ook hard en sport en paardrijd ook veel…

  Reageer
  • brayen ·

   Geef me je nr en ik laat je weten hoe je snel kan afvallen ;)

  • Anita ·

   Aan de ene kant ben je het dieet aan volgen en wil je afvallen… maar vervolgens bouw je weer spiermassa op… dat is de reden dat je gewicht stabiel blijft… ik zou je aanraden om jezelf eens goed te bekijken in de spiegel… de weegschaal is niet altijd vriendelijk.

 28. Suus ·

  Hoi, Ik ben na 2 dagen gestopt met dit koolsopedieet. Ik kreeg de griep, overigens mijn man ook, dus lag niet aan dit dieet. Ik wil het over ongeveer een week weer inplannen. Jammer Sarah dat je darmen van slag zijn geraakt. Renate & Aukje hoe gaat het met jullie? Groet, Susan

  Reageer
 29. SarahW ·

  Nou, ik heb het koolsoepdieet geprobeerd, maar ik vond de soep niet te eten en in werd heel erg ziek. Mijn darmen waren ontzettend van slag. Daarom ben ik na 3 dagen weer gestopt.

  Reageer
  • Paul ·

   Misschien een voedselallergie? Of je darmen zijn niet gewend aan vezelrijk voedsel… Het kan zelfs een voedselvergiftiging of buikgriepje zijn; dat kun je te allen tijde oplopen en heeft echt niets te maken met een koolsoepdieet; tenzij je bijvoorbeeld een bedorven ingrediënten hebt gebruikt.

 30. Aukje ·

  Ik ben net begonnen met het Koolsoepdieet en erg benieuwd! Ik laat het jullie wel weten! Wish me luck!

  Reageer
 31. Renate ·

  Ik heb dag 3 en 4 van het koolsoepdieet omgewisseld i.v.m. de bananen. Ze werden al een beetje bruin en ik ben zo’n pietlut die geen bruine bananen moet. Ik neem aan dat dit geen probleem is? Ben in 2 dagen nu bijna 2 kilo (1,8 kilo om precies te zijn) kwijt met dit koolsoepdieet, maar ik denk dat het meer vocht is wat ik verlies dan vetweefsel. Gr. Renate

  Reageer
 32. Suus ·

  Hoi, Ik ben gestopt met roken voor ongeveer 3 weken terug. De kilo’s eraan gegeten. En nu hoop ik ze weer kwijt te raken met dit koolsoepdieet. De vorige keer is het mij goed bevallen. Dus ben benieuwd wat het resultaat zal zijn. Daarbij natuurlijk ook elke dag de sportschool in voor cardiotraining! Groet, Suus

  Reageer
 33. Sarah ·

  Ik kan niet tegen tomaat.waar zou ik dat door kunnen vervangen? Tomaat zit in alle crash dieten, is voor de meeste mensen gezond, maar niet voor mij.

  Reageer
  • Anna ·

   Hoi Sarah, Zelf ben ik jaren lang 12 kilo zwaarder geweest dan nu, 64 kilo bij 1.64 meter. Maar nu maak ik veel salades, geen sla maar salades. Andijvie met uitjes, balsamico, olijfolie, mayonaise en koude kip. Ga liever naar een diëtiste (orthomoleculaire diëtisten letten op je hele lichaam) dat werkte bij mij het beste. Ik kan zelf ook niet tegen nootjes, tomaten, sla, aardbeitjes, Champions enz. Wees creatief en zoek op internet naar lekkere soepen, maar zorg wel dat je het doet onder professionele begeleiding. Een belletje naar de huisartsassistente en je zit gratis bij een diëtiste. Succes!

 34. h ·

  Hoi Suus, Bedankt voor je mailtje! Mijn schildklier werkt inderdaad niet en ik gebruik hiervoor dan ook medicijnen. Gr. Hellen

  Reageer
 35. Suus ·

  Hoi Mango, Wat sneu voor jou. Dit gaat je lukken. Je hoeft niets te wegen alleen het vlees en de laatste dag de hoeveelheid rijst. Verder is per dag aangegeven wat je mag hebben. Ik moet zeggen dat ik zelf veel kan eten, en ik het fijn vond om lekker veel fruit en groenten te mogen eten. Ik zou wel meerdere soorten groenten en fruiten eten, dus hou het niet bij een appel of peer. Er is nog zoveel veel meer te krijgen. Ik ben hierna weer normaal gaan eten en de kilo’s vliegen er echt niet ineens weer aan. Ik blijf veel groenten en fruit eten. Heeft de huisarts jou getest op jou schildklier? Ik weet niet of je al gestart bent met het koolsoepdieet, maar hoop dat je nog laat weten hoe het is gegaan. Succes! Gr. Suus

  Reageer
 36. Thessa ·

  Op een gegeven moment woog ik 70kg terwijl ik vroeger altijd 56kg woog (1.76). Toen ik dit opmerkte, had ik geen honger meer. En heb ik voor 2 maanden amper wat gegeten. Ik swing mezelf wel om te ontbijten (cornflakes) en voedingssupplementen te nemen. Voor mij was het ook geen dieet maar ging het automatisch. Na die 2 maanden ben ik met hulp weer gaan eten. Ik begon mezelf zwak te voelen en viel ook regelmatig flauw en had minder concentratie. Ook weer beginnen met eten was erg moeilijk en geforceerd en ging gepaard met regelmatig overgeven doordat mijn lichaam het afstoten en ik na een paar happen en vol gevoel had. Ervoor tijdens het “dieet” voelde ik me overigens goed en erg sterk. Ik ben blijvend de kilo’s kwijtgeraakt en zijn ook nooit terug gekomen. Ik raad iedereen af om aan een crash dieet te beginnen. Ik ben een fanatiek sportster en ik merkte dat sporten me meer inspanning koste dan voorheen (spiermassa verlies waarschijnlijk) en het heeft ook maanden geduurd nadat ik weer begon met eten voordat ik weer op mijn oude niveau was. Mijn advies om af te vallen is: stevig ontbijten kleine lunch en een normale avondmaaltijd zonder een tweede keer op te scheppen (en denk aan de schijf van vijf) en geen tussendoortjes, snoep of extra suikers toe te voegen. En let op niet te veel zout! Ik wens iedereen veel succes met welke methode je ook kiest. Ondanks mijn blijvende resultaat is nogmaals mijn advies: crashen, niet doen!

  Reageer
 37. mango ·

  Hoeveel gram zilvervliesrijst moet ik eten? Ik heb 30 kilo overgewicht terwijl ik vrij normaal eet. Ik heb ook dagboeken bij gehouden met wat ik eet. Dit aan me huisarts laten zien. Die schrok en kon niet geloven dat ik zo zwaar ben want ik eet vrij normaal. Dus moest ik me bloed laten prikken en onderzoeken doen. Niks raars gezien/gevonden. Ben 24 en sinds mijn 12e aan het lijnen. Ben het nu goed zat en wanhopig, bijna aan het opgeven. Vandaar dat ik dit koolsoepdieet wil proberen in de hoop dat dit wel helpt. Daarom wil ik weten hoeveel gram ik precies mag hebben om het goed te doen en hopelijk baat bij hebben. Graag wat hulp… A.U.B. Alvast bedankt!

  Reageer
  • kaatje ·

   Misschien een Secret Eater?

 38. h ·

  Hoi allemaal, Ik zag het feestmaal staan en ben nu net klaar met een afvalweek. Ben nu 7 kilo kwijt, moet alleen morgenochtend nog ff wegen. Ik heb dit koolsoepdieet ook gevolgd, alleen was het net even anders als hierboven beschreven. Als ik zo vrij mag zijn, zet ik het ff op een rijtje: Dag 1: Fruitdag (geen bananen) en soep; Dag 2: Alle soorten rauwe of gekookte groenten en soep, geen bonen, peulvruchten en mais; Dag 3: Combinatie van dag 1 en 2, plus soep. Dag 4: Een tot acht bananen plus 8 glazen halfvolle melk plus soep; Dag 5: Zes tomaten, 1 a 2 ons gegrilde biefstuk, 8 glazen water en soep; Dag 6: 1 a 2 ons biefstuk of tartaar grillen, verse rauwe of gekookte groente en soep; Dag 7: Zilvervliesrijst met groente, 2 a 3 glazenvers geperste sinaasappelsap en soep… Soepbenodigdheden: 3 tomaten, 3 uien, 1 groene paprika, halve bos bleekselderij, 4 wortels, halve groene of witte kool, 1 pakje soepverrijker. Dit alles op smaak brengen met sojasaus, rozemarijn, oregano, tijm en peper. Ik heb als tussendoortje veel sla en komkommer gegeten. Ik heb totaal geen honger gehad en heb hierbij ook gewoon blikjes energiedrank gedronken. En veel thee, gewoon met zoetjes. Ik heb eigenlijk totaal geen behoefte om te stoppen. Naast dit dieet heb ik voor mijn kids gewoon staan koken en totaal geen behoefte gehad om stiekem te snaaien, ha ha ha. Zelfs niet op de vrijdag (patatdag)!

  Reageer
 39. chanthal ·

  Is dit koolsoepdieet nou een dieet dat alleen werkt voor mensen met veel overgewicht? Of werkt het ook als je in totaal maar zo’n 6 kg kwijt wilt? Om weer op een ‘eigen’ streefgewicht te komen…

  Reageer
 40. Anna ·

  Zelf eet ik veel soep, alle soorten en maten. Op mijn werk krijg ik wel vaak reacties op, maar als ik zeg dat ik het gewoon lekker vind om soep te eten zijn ze meestal wel klaar. Ik neem mijn (gepureerde) soep altijd verwarmd mee in een thermoskan, dat is lekker makkelijk en snel. Kijk alleen wel uit met E621 in de soep, dat is een smaakversterker die ervoor zorgt dat je veel honger krijgt en verder erg ongezond is. In alle biologische bouillons zit deze smaakversterker niet, maar smaakt wel iets anders. Succes!

  Reageer
 41. Suus ·

  Zo’n week ziet er goed uit. Fruit & Groentes zijn altijd lekker. Aan het eind van de maand ga ik dit koolsoepdieet ook proberen. Hoe lang mag je dit diët max. volgen in dagen/week?

  Reageer
 42. Jazz ·

  Sorry, ik zie fruit staan, niet goed gelezen, mijn excuses. ;)

  Reageer
 43. Jazz ·

  Mag ik ook fruit eten bij dit dieet? Bananen hoeven niet want die lust ik toch niet. ;) Ik wil morgen gaan beginnen en ben zo bang dat ik het niet volhoud, dit omdat ik zo snel energie verlies. Helpt Dextro hiertegen of valt het allemaal wel mee?

  Reageer
  • Paul ·

   Wat bedoel je met ‘snel energie verliezen’? Dextro is in ieder geval puur suiker; dat lijkt me lijnrecht tegen dit koolsoepdieet indruisen, maar iedereen moet dat natuurlijk voor zichzelf uitmaken.

 44. stephanie ·

  Kan ik i.p.v. deze soep ook tomatenbouillon drinken? Zit 11 kcal in. Of gaat het echt om de ingrediënten?

  Reageer
  • Paul ·

   Het kan zeker, maar dan hanteer je een totaal ander uitgangspunt en een totaal ander dieet. Nagenoeg calorieloze tomatensoep lijkt mij persoonlijk in ieder geval een heel slecht idee omdat er niet of nauwelijks nuttige voedingsstoffen in kunnen zitten.

 45. Rachel ·

  Hé WonderWoman, Nee ben geen veganist. Op zich eet ik ook wel tofoe, maar daar moet je wel iets mee doen… Nou ja, ik denk er nog even over na. Ik zou ook kwark kunnen nemen.

  Reageer
  • Paul ·

   Ook kwark is zuivel…

 46. WonderWoman ·

  @Rachel: Bij dit snel afvallen dieet is het erg belangrijk om voldoende eiwitten van hoge kwaliteit binnen te krijgen, omdat je veel te weinig calorieën binnenkrijgt. Laat je vis en vlees helemaal weg, dan zou je dit moeten vervangen door plantaardige eiwitten, anders verlies je veel te veel spiermassa. Misschien kun je een gedeelte opvangen met noten, soja en bonen. Eet en drink je wel zuivel of ben je veganist?

  Reageer
 47. Rachel ·

  Wat te doen als je geen vlees en vis eet?

  Reageer
 48. Ngiet ·

  Je kan toch het e.e.a. in plastic bakjes doen? Ik doe meestal 3x per dag soep en verder volop eten wat op de betreffende dag is toegestaan. Dit is ZO’N super dieet! :-D

  Reageer
 49. k ·

  Is dit koolsoepdieet wel te combineren met je werk? ik kan echt geen pan soep meenemen naar m’n werk hoor! Hoe doen jullie dit?

  Reageer
 50. Irene ·

  Is het bij dit dieet de bedoeling dat je als avondeten alleen het vlees of vis eet, of mag je hierbij ook groenten en bijvoorbeeld aardappelen?

  Reageer
 51. Anne ·

  Dit dieet hoort bij een sport-programma. Naast het sporten doe je dit dieet en de kg vliegen eraf. Je kan het ook zo doen, maar volgens mij is het super slecht voor je en je mag het naar mijn weten maar één week doen.

  Reageer
 52. Ngiet ·

  Ik denk van wel, daar de vorm alleen maar verandert van vast naar vloeibaar. Of hierbij ook vitaminen en dergelijke verloren gaan, zou ik niet weten.

  Reageer
 53. Ngiet ·

  Ik ben totaal geen dieetmens, maar toen ik dit dieet las dacht ik: dit kan zelfs ik EN het is “gezond”! Ik heb dit koolsoepdieet een maand geleden gedaan (wel een ietwat andere versie) en het is super goed te doen! Ik ben na 7 dagen 4,7 kg kwijtgeraakt! :-) Zoals bij elk dieet dien je met name mentaal er klaar voor te zijn, anders is het denk ik wel erg zwaar. De laatste 3 dagen van het koolsoepdieet vond ik pittig, maar ik wilde het halen en I did! Ik heb elke dag 2 liter water gedronken en volop van hetgeen wat is toegestaan op betreffende dag. De soep dronk ik nauwelijks meer na dag 3, want ik zat vol van het toegestane en op een gegeven moment heb je gewoon geen trek meer in die koolsoep. Ik kan nu ook dan even geen tomatensoep meer zien of ruiken! ;-) Na het dieet ben ik 1,5 kilo aangekomen en nu ruim een maand later ben ik nog steeds stabiel qua gewicht. Toevallig heb ik gister nog besloten dit koolsoepdieet nogmaals te doen en volgende week maandag ga ik weer van start! Ik ben zo content met dit dieet! Powerrrrr! :-D

  Reageer
 54. Ozlem ·

  Mag je de soep ook pureren?

  Reageer
  • marleen ·

   Ik heb het koolsopedieet de afgelopen week gedaan en ben ‘maar’ 2,8 kg afgevallen…

  • WonderWoman ·

   2,8 kilo afvallen in één week is juist heel erg veel, zelfs té veel. Een halve tot één kilo afvallen per week is meestal de ‘gezonde’ norm. Dat is met dit soepdieet c.q. koolsoepdieet niet anders.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.