Rode ogen: hoe ontstaat een rood doorlopen oog?

Rode ogen… Vrijwel iedereen krijgt er weleens mee te maken. Doorgaans gaat het om irritatie door een stofje of spulletje, maar er kunnen ook uiteenlopende andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Denk maar eens aan een aandoening van:

 • Oogleden
 • Oogslijmvlies c.q. oogbindvlies
 • Hoornvlies & iris
 • Harde oogrok

Welk deel van het oog wordt rood?

Rode ogen zijn doorgaans te danken aan irritatie van het oogslijmvlies ofwel oogbindvlies. De binnenkant van de oogleden en het witte deel van de oogbol (harde oogrok) zijn namelijk bekleed met slijmvlies. De overgang van deze twee slijmvliesdelen wordt fornix of omslagplooi genoemd. De fornix kun je zien als je je ooglid naar achteren trekt. Het merendeel van het oogslijmvlies is dus van nature rood. Het slijmvlies dat het witte deel van het oog bekleedt is transparant, maar kan rood worden.

Hoe ontstaan rode ogen?

Een oog wordt rood wanneer het oogwit (harde oogrok) of het oogslijmvlies dat op het oogwit ligt, rood wordt. Het oogslijmvlies of de oogrok kan rood kleuren door:

 • Uitzetten van haarvaatjes in het oogslijmvlies
 • Minieme bloedinkjes in of onder de oogslijmvliezen
 • Uitzetten van haarvaatjes in de harde oogrok zelf

Oorzaken van een rood doorlopen oog

Met rode ogen wordt doorgaans een roze tot rode verkleuring bedoeld van het oogwit. Uitzetting van de haarvaatjes is de meest voorkomende oorzaak van rode ogen en wordt veelal veroorzaakt door irritatie, uitdroging of een lichte ontsteking. Zuurstofafname (o.a. door lenzen), irritatie door een alcoholhoudende, zure, pittige of synthetische substantie of een warme, benauwde ruimte kunnen dus rode ogen veroorzaken.

Een inwendige bloeding zorgt ook voor rode ogen, maar wordt veelal gekenmerkt door een zichtbare bloederige/bloedachtige substantie. Een bloeding kan worden veroorzaakt door uiteenlopende ziekten, afwijkingen en ongevallen en hiermee dien je dan ook direct contact op te nemen met een arts. Een goede oogverzorging kan rode ogen helpen voorkomen.

Heb jij ervaring met rode ogen of heb je tips en adviezen met betrekking tot een rood doorlopen oog? Deel hieronder je suggesties, vraagstukken en bevindingen…

1 reactie op “Rode ogen: hoe ontstaat een rood doorlopen oog?

 1. morre aline ·

  Ik heb meestal gesprongen bloedvaatjes in meestal in de linker oog, en vermoed dat dit vooral door een zeer gestresseerde toestand en vermits mijn linker oog een zwakke oog is zet het zich meestal daar op.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.