Roze, rood & wit tandvlees – Wat zegt je tandvlees-kleur?

Body · Door Ilse

De kleur van je tandvlees zegt alles over de gesteldheid van je mond en mondhygiëne. Gezond tandvlees is roze van kleur. Ontstoken tandvlees heeft een donkerrode tot paarsrode kleur. En wit tot grijs tandvlees kan zelfs duiden op weefselsterfte! Hieronder lees je alles over de mogelijke kleuren van je tandvlees…

1. Roze tandvlees = gezond

Gezond tandvlees is lichtroze tot “magenta-roze” van kleur. Daarnaast is tandvlees in topconditie niet (overdreven) gevoelig, vrij van pijn en irritatie. Bovendien zal gezond tandvlees niet gemakkelijk bloeden bij het tandenpoetsen.

Tandvlees waaraan niets mankeert sluit naadloos aan op iedere tand en zit strak om je gebit als geheel. Er is dus geen sprake van zichtbare, openstaande randjes (“pockets”) rondom bepaalde tanden. Tandvlees dat in optimale staat verkeerd, gaat daarnaast onzichtbaar over in de slijmvliezen van je wangen en lippen en er is dus (nagenoeg) geen kleurgrens of kleurschakering zichtbaar. Tot slot is er geen sprake van “teruggetrokken” of “opgetrokken tandvlees”.

2. Rood tandvlees = ontstoken

Rood tandvlees duidt nagenoeg altijd op een tandvleesontsteking van het tandvlees. Ontstoken tandvlees is rood tot paarsrood van kleur doordat bij een ontstekingsreactie de bloedvaten uitzetten en het bloedvolume toeneemt. Rood tandvlees is meestal gevoelig of zelfs pijnlijk bij aanraking, kou of warmte. Bij het tandenpoetsen zal ontstoken tandvlees relatief snel bloeden.

Als rood tandvlees langer aanhoudt, kan een ernstige tandvleesinfectie ontstaan. Er ontstaan uiteindelijk zwellingen of zelfs abcessen gevuld met etter. Tandvlees zal zich terugtrekken, waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen. De ontsteking kan uiteindelijk naar binnen slaan en zich ontwikkelen tot een interne tandontsteking of kaakontsteking.

3. Wit tandvlees

Wit tandvlees is meestal een teken van een schimmelinfectie in de mond. De belangrijkste oorzaak van een orale schimmelinfectie is ‘candida albicans’. Een infectie van de mond met een candida-schimmel wordt ook wel orale candidose genoemd. Het belangrijkste symptoom van een schimmelinfectie in de mond is witte plekken op het tandvlees en de tong. De witte plekken kun je weg krabben, maar dan blijven pijnlijke, rode & schrale plekken achter. Candidose bij baby’s en jonge kinderen wordt ook wel ‘spruw’ genoemd.

Kleine witte zweertjes op je tandvlees duidt op aften. Een aft, afte oftewel ‘afteuze zweer’ is een zweertje dat niet op, maar in het tandvlees zit. Het zweertje wordt omringd door een felrode omlijsting. Een aft op je tandvlees is doorgaans pijnlijk en zeer pijnlijk bij aanraking.

Als een plek op je tandvlees intens wit, spierwit of grijswit van kleur is, dan kan dat duiden op weefselsterfte. Weefselsterfte oftewel ‘necrose’ van je tandvlees treedt niet zomaar op. Er moet van tevoren sprake zijn geweest van een operatie van mond of kaak of een extreem hevige tandvleesinfectie.

Wit tandvlees kan een teken zijn van leukoplakie. Leukoplakie is een dikke, witte vlek op het tandvlees die je niet kunt wegschrapen. Het is een verandering van het mondslijmvlies die allerlei oorzaken kan hebben. Zelfs na het wegnemen van de oorzaak, blijft de witte plek zitten. Leukoplakie hoeft geen klachten te geven, maar kán branderig aanvoelen. In zeldzame gevallen ontwikkelt leukoplakie zich tot mondkanker. Leukoplakie komt overigens vaker voor op de binnenkant van de wang, de mondbodem en de tong dan op het tandvlees.

Tot slot kan wit tandvlees duiden op genezing van wonden, bijvoorbeeld na een operatie. Het tandvlees is dan grijswit tot witgeel van kleur. Dit witte beslag op je tandvlees is epitheel. Epitheel is “nieuw weefsel”, vergelijkbaar met het ontstaan van een “korstje” op een kapotte knie. Let op: epitheel is droog qua samenstelling en niet papperig of slijmerig.

4. Zwart tandvlees

Zwart tandvlees bij mensen is vrij zeldzaam. Zwart tandvlees duidt meestal op dood weefsel. Dit kan in zeldzame gevallen ontstaan na een wortelkanaalbehandeling of tandvleesoperatie (“flap”). Een zwart plekje op het tandvlees kan ook gewoon een pigmentvlek zijn of een restant van een oude bloeduitstorting.

Tot slot

De kleur van je tandvlees zegt dus veel over de gesteldheid van je mond. Roze tandvlees duidt op een goede gesteldheid. Rood tandvlees betekent meestal een ontsteking. Wit tandvlees is vaak een teken van schimmel of een zweer.

De oorzaak van rood of wit tandvlees is meestal te zoeken bij een gebrekkige mondverzorging. Daarnaast kan roken, een tekort aan ijzer of b-vitamines, gebruik van corticosteroïden of een slecht passend kunstgebit rood of wit tandvlees in de hand werken.

Heb jij vragen of opmerkingen over de kleur van je tandvlees (wit, rood, zwart of roze)? Laat hieronder je reactie achter!

70 comments


  • Rick

    27 juli 2017

    Hallo, 2 maanden terug kreeg ik last van mijn achterste kies. Wegens geldgebrek ben ik gisteren pas naar de tandarts gegaan voor een wortelkanaalbehandeling, zenuwbehandeling. maar nu is het vlees bij mijn kies zwart geworden, het is niet een randje eromheen maar het is een compleet oppervlak wat zwart is geworden. wat kan ik hier aan doen? Word het vanzelf weer roze?

    • Paul

      27 juli 2017

      Een intens zwarte oftewel gitzwarte kleur van het tandvlees duidt meestal op weefselsterfte oftewel weefselversterf. Dit is een extreem schadelijk en onomkeerbaar proces. Maar een zwartpaarse / paarszwarte kleur kan evengoed duiden op een fikse bloeduitstorting, hetgeen een logisch gevolg kan zijn van een wortelkanaalbehandeling en vanzelf weer zal vederwijnen. Het is aan een arts om hier uitsluitsel over te geven.

  • Monique

    3 april 2017

    Ik kom net van mijn tandarts af. Na het schoonmaken van mijn tanden vroeg hij de assistente om zijn GSM, hij stelde zijn camera scherp in en vroeg toen om een spiegel, toen ik de spiegel voor mijn mond hield zei de tandarts, ziet u deze witte vlek? Ja, die zag ik, hij drukte erop met zijn “pincet”, maar dit deed me geen pijn, ik voelde dit niet. Hij zei dat ik deze witte vlekken meerdere had en dat hij dit in de gaten wilde gaan houden, hij noemde voor mij een onbekende naam, en vroeg me of ik wel eens last had van overgevoeligheid aan mijn tandvlees aan die kant… “Ja” dat heb ik weleens ja… Ja, dat dacht hij al, hij zei me dat het niks ernstigs was, maar hij wilde het wel in de gaten houden. Hij zei me dat dit niet vaak voorkwam, het zit ’n millimeter of 4 boven het begin van mijn tandvlees vanuit de tand gezien, dus eerst mijn tand dan is het mooi roze en dan zie je een witte plek en dan is het weer mooi roze. Hij had er een naam voor maar die ben ik alweer vergeten. Maar iets beangstigt me kunt u mij vertellen wat dit is? Met vriendelijke groet, Monique van Gemert

    • Paul

      4 april 2017

      Een bleke plek op het tandvlees (in het verlengde van een tand en tandwortel) duidt doorgaans op tandvleesirritatie, beginnende gingivitis, leukoplakie, lichen ruber planus of schimmelinfectie. Vraag gewoon even aan je tandartsassistent(e) wat je tandarts precies heeft geconstateerd… Dan kun je er (mogelijkerwijs) in ieder geval ook gericht iets aan doen.

  • Khalissa

    20 februari 2017

    Hallo, ik heb bruine paarse tandvlees, en bij mij komt dat door roken, overal waar ik google. Krijg ik rokers melanosis, ik zie nergens hoe en waar het te behandelen is. Ook zie ik dat de tandarts hierboven vragen die hierop lijken negeert. Wie o wie kent het verhaal en heeft zich laten behandelen? Wat kan ik doen, behalve tandarts bellen want die heb ik niet. Groet.

    • Paul

      20 februari 2017

      Hallo Khalissa, Even voor de goede orde: voor zover ik weet is hier GEEN tandarts actief! Dit is mijn website, en ik ben GEEN arts, slechts iemand die het leuk vind om mensen te helpen. Overigens negeer ik geen vragen. Omdat Gezondr 1,5 miljoen+ unieke bezoekers per maand verwelkomt, is het voor mij simpelweg onmogelijk om ieders vragen te beantwoorden. Toch blijf ik mijn uiterste best doen… Benigne (goedaardige) rokersmelanose oftewel ‘smoker’s melanosis’ wordt doorgaans niet behandeld. Het is een normaal fenomeen zonder medische / klinische achtergrond; het is het logische gevolg van de rook die je inademt. Het is een effect dat wordt bewerkstelligd door hitte enerzijds en tabakschemicaliën anderzijds die inwerken op je tandvlees. Als je stopt met roken verdwijnen de verkleuringen doorgaans binnen 3 maanden tot 3 jaar. Dus nogmaals: aangezien melanose onder rokers een esthetisch probleem betreft, zal een arts uit zichzelf niets doen. Wel kun je een plastisch chirurg of tandarts betalen om een laserbehandeling of een operatie (met ‘grafts’: lapjes zacht weefsel die op de plaats van het verkleurde tandvlees worden getransplanteerd) uit te voeren…

  • Amarin

    10 januari 2017

    Hallo, Ik ben 20 jaar en heb vaak last van aften en tandvleesontstekingen. Ik heb echter een gezonde leefstijl, en poets mijn tanden twee keer per dag. Ook flos ik wekelijks. Momenteel heb ik last van een acuut opgetreden tandvleesontsteking op de plek waar mijn verstandskies zou moeten zitten (ik heb deze kies niet). De plek is erg gezwollen. De plek is echter niet erg rood, maar eerder wit. Is dit een ontsteking? en wat kan ik er het beste aan doen? Het is erg pijnlijk. Alvast bedankt.

    • Paul

      11 januari 2017

      Dit zou inderdaad een tandvleesontsteking kunnen zijn, maar ook een ‘verscholen’ verstandskies die alsnog problemen geeft. Of zelfs een afte (afteus mondzweertje). Alleen een tandarts, mondhygiënist of mondspecialist / kaakspecialist kan je hieromtrent uitsluitsel geven…

  • Elijah

    16 augustus 2016

    Wat moet ik doen? Ik ben 11 en mijn tandvlees is zwart…

  • Jens C.

    10 juni 2016

    Geachte, Loshangend tandvlees is veel gezegd, kan het niet uitleggen zonder een bijgevoegde foto. Ik denk bij mezelf dat dit niet door de nicotine komt of misschien een klein beetje. Maar kan het ook niet mogelijk zijn door dat de wond “te” strak is toegenaaid en dat de doorbloeding niet vlotjes verloopt?

  • Jens C.

    10 juni 2016

    Geachte, Vorige week dinsdag heb ik mijn verstandskiezen laten wegnemen en nu zit ik met een vraagje. Mijn tandvlees is aan mijn laatste kies aan de rechtse kant is aan de bruingele kant en hangt een beetje los. Is deze nog in de genezingsfase of is hier een ontsteking aan de hand? Slikken doet soms pijn en toch spoel ik dagelijks na het eten mijn mond met perio-aid. Roken heb ik hervat 3 dagen na de operatie. Alvast bedankt voor uw antwoord!

    • Paul

      10 juni 2016

      Moeilijk te zeggen… De wond kan bruingeel verkleuren door nicotine uit sigaretten. Dat neemt echter niet weg dat sigarettenrook genezingsremmend en ontstekingsbevorderend is en dus kan bijdragen aan wondinfecties. Dat de wond nog in de ‘genezingsfase’ zit betekent niet automatisch dat er geen sprake is van een ontsteking / infectie. Dat het tandvlees los hangt, verkleurd is en pijn doet, lijkt me al met al geen goed teken…

  • T. And Vlees

    4 juni 2016

    Beste, ik heb afgelopen zondag mijn verstandskies laten trekken terwijl er een hevige ontsteking plaatsvond. De week ervoor werd al ontstoken tandvlees geconstateerd door m’n tandarts. Het is nu zaterdag en ik ben weer herstellende (eerste 2 dagen niet eens kunnen lopen, gister weer gefietst) en het gaat beter, de pijn neem ook af. Ik slik wel al 5 dagen ibuprofen en paracetamol. Met de mondhygiëne is het niet veel beter aangezien ik nauwelijks durfde maar ook kon tandenpoetsen (spoelen etc. al helemaal niet). Als ik mijn tanden poets ontstaan er op een viertal plekken standaard bloedstroompjes. Het doet nauwelijks pijn en de kleur is wel gewoon lichtroze. Alleen onder de onderste tanden zitten iets wittere kringen. Nu is het zo dat ik af en toe witte plekjes op m’n tandvlees heb. Deze krab ik er heel gemakkelijk af. Nu vraag ik me af wat dat is. Mijn tweede vraag is wat ik nog meer kan doen aan m’n ontstoken tandvlees (is nu al 2 maanden bezig zonder verbetering, week met Perio Aid gespoeld en poets m’n tanden 2x per dag elektrisch en 1x extra met normale borstel + tong. Bij voorbaat dank!

  • romi

    8 april 2016

    Mijn tand is er net uitgegaan er er is een stukje tandvlees wat daar onder zat is zwart. Het doet een klein beetje pijn maar niet teveel. Ik heb op internet gezocht maar ik kan er weinig over vinden. Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

    • Paul

      9 april 2016

      Als de kleur naar donkerblauw / donkerpaars neigt, zou het om een bloeduitstorting c.q. blauwe plek kunnen gaan waarbij het onderhuids opgehoopte bloed oud en ingedroogd is, waardoor het zwart wordt. Mocht het tandvlees echt gitzwart / inktzwart zijn, waarbij ook de textuur / structuur aangetast is, dan KAN er sprake zijn van weefselversterf. Dit kan alleen door een arts worden vastgesteld dan wel uitgesloten. Sterkte!

  • Frie

    7 april 2016

    Hoi, Op mijn tandvlees heb ik witte blaasjes de meeste zijn groter dan een centimeter maar als ik er bijvoorbeeld met me nagel eroverheen ga is t weg en zie ik dat waar t blaasje zat dat t paars/zwart is. De blaasjes blijven terugkomen en ik denk doordat t tandvlees op die plekken een andere kleur heeft dan de rest van mijn tandvlees. Wat is dit en wat kan ik hieraan doen? Pijnlijk is t niet, maar gezond is t ook niet.

    • Paul

      8 april 2016

      Dit klinkt als een virusinfectie of schimmelinfectie. Als de blaasjes / plekjes in de mond geen pijn doen, zijn het naar alle waarschijnlijkheid geen (herpetiforme) aften. Misschien een ander herpesvirus, bijvoorbeeld Hand- Voet- en Mondziekte (HVMZ) of een verspreidend koortslipvirus binnenin de mond (HSV) of herpetische gingivostomatitis? Of anders een schimmel in de mond, zoals spruw / candidose / candidiasis. Ook een ijzertekort of vitamine C-, D- of B12-tekort kan de directe of indirecte oorzaak zijn van ‘slecht tandvlees’. Mondspruw / mondsschimmel lijkt me eigenlijk het meest voor de hand liggend, maar voor uitsluitsel zul je een arts moeten raadplegen. Sterkte!

    • Frie

      4 april 2017

      Dankjewel Paul, ik denk geen spruw. Het zit echt alleen boven de hoektanden op t tandvlees. Ook nooit een koortslip gehad. Wel altijd een tekort aan vitamine D.

    • Paul

      4 april 2017

      Dan kan het best zo zijn dat je ’tandvleesprobleem’ (voor zover hier echt sprake van is) het directe gevolg is van je chronische vitamine D-tekort. Zie eventueel ook dit artikel over vitamine D-deficiëntie en de honderden reacties eronder:

      Ik zie nu pas dat je laatste berichtje alweer van een jaar geleden is. Bestaat de bleekverkleuring van je tandvlees nog altijd? En lijd je nog steeds aan een vitamine D-gebrek?

    • Frie

      4 april 2017

      Hoi Paul, dat klopt. Volgens mijn tandarts is ’t pigment m’n donkere plekken tandvlees en het witte is volgens haar tandpasta. ???? Ik heb nog steeds altijd vitamine D gebrek. De vitamine D die ik van de huisarts krijg werkt bij mij averechts. Dus ben er sinds 2 maanden mee gestopt. Bedankt voor je reactie en ik ga je link bekijken. Groetjes, Frie

    • Paul

      4 april 2017

      Huh, witte vlekken op je tandvlees door tandpasta?! Dat lijkt me eerlijk gezegd een tikkeltje absurd… :(

    • Frie

      5 april 2017

      Dat vind ik dus ook, heb dat nog nooit van gehoord… ????

  • nico

    30 maart 2016

    Ik heb geen tanden draag ook geen gebit maar heb een zweertje op mijn tandvlees dat maar niet over gaat ook is mijn tandvlees wit het zweertje zeker wat zou dat kunnen zijn?

    • Paul

      30 maart 2016

      Misschien een aft oftewel afte oftewel afteuze (mond)zweer?

  • Raffaela

    4 november 2015

    Hallo! Ik heb maandag (vandaag woensdag) 4 verstandskiezen laten trekken onder plaatselijke verdoving. Vandaag is de eerste dag dat het al wat beter gaat gelukkig! Ik krijg vandaag ook voor het eerst mijn mond wat meer open. Tot mijn grote verbazing is min gehemelte en achterin mijn keel en er achterste stuk van mijn tong volledig wit. Het doet geen pijn.. Is dit normaal? Met vriendelijke groet, Raffaela

  • Meryem

    13 oktober 2015

    Hey, ik heb een vraagje en ik hoop echt dat ik een antwoord kan krijgen want ik ben radeloos. Ik heb verleden zaterdag (het is vandaag woensdag) een kies laten trekken. De kies stond al een tijdje open en was ontzenuwd maar ik had toch pijn door het tandvlees rondom mijn kies en de tijdelijke vulling was er al een tijdje eruit gevallen, dus het zag er niet meer uit. Ik heb hem zaterdag dus laten trekken en de tandarts zei me dat ik er niet aan moest komen de eerste dag af en toe compressie voor het bloed en nog niet desinfecteren en gaf me een lichte mondspoeling mee voor de tweede dag zei ze. Ik heb geen antibiotica of pijnstillers voorgeschreven gekregen. Nu ben ik vier- vijf dagen verder en de pijn is even sterk als op de eerste dag ik pak continu ibrufen forte en mijn wang blijft opgezwollen staan en aanvoelen. Op de plek van de kies is het zwart en wit gekleurd maar het wit is zacht en papperig, het doet echt heel veel pijn en ik weet niet of ik de tandarts weer moet contacteren of dat dit het helingsproces is. Wat moet ik doen?

    • Paul

      19 oktober 2015

      Absoluut even de tandarts contacteren met zulke tandvleesproblemen! Zwartheid kan duiden op opgedroogd bloed, maar ook op een vergevorderde tandvleesontsteking en zelfs weefselsterfte. Dat geldt des te meer als het tandvlees heel veel pijn doet bij aanraking… Sterkte met het herstel!

  • Semy

    28 mei 2015

    Hallo, Ik ben 6 jaar gleden geopereerd aan mijn kaak en nu krijg ik zwart tandvlees. Het wordt steeds meer! Wat kan ik eraan doen? Ik voel me daardoor niet gelukkig… :(

    • Paul

      28 mei 2015

      Beste Semy, Ga hier alsjeblieft zo snel mogelijk mee naar je huisarts. Zwartkleuring van mondslijmvliezen zou namelijk kunnen duiden op weefselversterf. Dood tandvleesweefsel is veelal het gevolg van een ingrijpende tandvleesoperatie, kaakoperatie of wortelkanaalbehandeling. Doet je tandvlees ook pijn of vertoont het ontstekingsverschijnselen (zwelling, warmte, roodheid, bloeden, et cetera)? Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • felipe mendez

    3 april 2015

    Hallo, ik ben bruin huidskleur maar ik zat te kijken naar mijn tandvlees en het is paars bij paar plekken oftewel donkerpaars, noch iets als ik mijn tanden normaal poets, komt er soms bloed uit. hoe kan ik mijn tanden roze krijgen? en hoelang moet ik poetsen tot dat mijn tandvlees roze zijn? En noch een probleem, mijn lippen hebben korst en ziet er paars uit onderlip, hoe krijg ik het normaal uhm? Zal het zijn dat mijn slijmvlies niet goed schoon zijn? ik wil raag weten want mijn lippen hebben al 7 a 8 jaar al korst en is nooit genezen.

    • Paul

      3 april 2015

      Het is helaas onmogelijk om iets zinnigs te zeggen over je tandvleesproblemen en de korst op je lippen. Zo zou er sprake kunnen zijn van een tandvleesontsteking, maar bijvoorbeeld ook van een pigmentafwijking of een totaal ander probleem. En de (chronische) korst op je lip die maar niet wil genezen, kan ook allerlei verschillende oorzaken hebben. Je zult dus eerst de onderliggende oorzaak van je klachten moeten achterhalen alvorens je tot behandeling kan overgaan. Alleen een arts (in eerste instantie tandarts of huisarts) kan hier definitief opheldering of uitsluitsel over geven. Logischerwijs is een goede mondhygiëne en gebitsverzorging sowieso een absolute must, ongeacht de aard van je klachten… Sterkte!

  • felipe mendez

    2 april 2015

    Hallo ik heb een beetje paarse tandvlees, hoe moet ik het tandvlees roze te krijgen? En hoelang duurt het voor het roze is? Mijn tandvlees is niet echt roze er zit bij paar plekken donker paars, en ik wil ook iets zeggen dat mijn onderlip zit er korst op en is nooit genezen en dat heb ik al 7 jaar. Hoe kan ik mijn lippen normaal krijgen? Denken jullie dat ik mij slijmvliezen schoner moet worden?

  • Rosa Mertens

    2 maart 2015

    Mijn hond heeft boven elke tand een bruin grijs vlakje maar bij de grotere achterin is het een grotere vlek. Zijn tanden zijn wel spierwit. Wat kan dit zijn? En heeft hij dan kauwproblemen of bijtproblemen van dit? Heeft geen slechte adem en tanden zijn spierwit. Wat kan de oorzaak zijn? Graag uw mening. Rosa Mertens

    • Paul

      3 maart 2015

      De pigmentatie van een hond is totaal anders dan die van een mens, dus dat geldt ook voor het tandvlees. Bij zulk soort twijfels kun je wellicht beter even contact opnemen met de dierenarts. Overigens zul je een hond bij kauw- en bijtproblemen veelal met de kaak en lippen zien trekken.

  • rob

    6 februari 2015

    Mijn vrouw heeft al een geruime tijd last van warm tandvlees. Ze voelt het van binnenuit. Het is een heel raar gevoel en we kunnen het nergens thuisbrengen. Ook de tandarts of KNO-arts hebben iets kunnen ontdekken. Zijn er meer mensen die dit gevoel hebben? Ze kan ook gewoon eten en drinken en poetst 2 x per dag en flost. Volgens de tandarts heeft ze een prima gebit.

    • Paul

      6 februari 2015

      Mocht het warme of brandende gevoel van het tandvlees intens van aard zijn, dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van tandvleesontsteking (gingivitis/parodontitis) of wortelpuntontsteking/wortelkanaalontsteking, waardoor branderige zenuwpijn optreedt. Je zou echter mogen verwachten dat een tandarts hierop anticipeert. Ook een allergische reactie op voeding, tandpasta, mondspoelmiddel of andersoortige gebitsverzorgingsproducten of tandartsproducten (etsvloeistof o.i.d.) behoort tot de mogelijkheden. Zelfs een tekort aan vitamine B12, A, C en/of D kan in zeldzame gevallen gelijksoortige tandvleesklachten in de hand werken. Een onverklaarbaar of onherleidbaar brandend gevoel in de mond wordt tot slot nog weleens onder de noemer ‘Burning Moutsh Syndrome’ oftewel ‘Brandende Mond Syndroom’ (BMS) geschaard, een aandoening met een vooralsnog onbekende oorzaak. Dat geldt dus ook voor brandend c.q. gloeiend tandvlees. In geval van BMS treedt meestal een dubbelzijdig brandend gevoel van het mondslijmvlies op, maar normaliter is er eveneens sprake van zichtbare slijmvliesveranderingen en een vreemde, zilte, metalige of bloedige smaak. Mondbranden doet zich hoofdzakelijk voor bij vrouwen (40+). Ik ben GEEN arts en kan dan ook niet met zekerheid zeggen wat er aan de hand is en al helemaal geen uitsluitsel geven. Heel veel sterkte in ieder geval!

  • san

    2 november 2014

    Ik heb zwart/bruin tandvlees wat kan ik er aan doen om het rood of roze te krijgen?

  • Wil

    18 oktober 2014

    De tandarts zag bij mij een paar witte vlekjes op mijn tandvlees en zei dat het met 2 weken over moest zijn anders moet ik naar de kaakchirurg. Ik ben wel verkouden geweest. Kan het ook daar mee te maken hebben? Het is echt minimaal. Moet ik me zorgen maken?

    • Paul

      20 oktober 2014

      Witte vlekjes in de mond kunnen onder meer duiden op aften, mondschimmels (candida/spruw), ’tonsil stones’ (amandelstenen) of zelfs weefselsterfte van tandvlees. Alleen een arts kan hieromtrent een passende diagnose stellen. Groeten & sterkte, Paul

  • JL.

    27 september 2014

    Toen ik 7 was, zijn er een paar kiezen bij mij uitgetrokken. Sindsdien heb ik in het midden van mijn onderkaak en bovenkaak gekleurde tandvlees. Ik zit er erg mee en als ik lach dan zie je aan de zijkanten roze en in het midden bruin tandvlees, wat ik heel lelijk vind. Ik probeer hierdoor zo min mogelijk breed te lachen. Bestaat er een operatie of iets anders om dit weg te halen?

  • luc@s

    19 augustus 2014

    ik heb sinds drie dagen erg gevoelig tandvlees, voornamelijk onder. Bij het poetsen bloed het als een malle en is ook erg gevoelig. Als ik naar het tandvlees kijk is het teruggetrokken en rood geaccentueerd door een witte rand aan de tand zijde. Dat er iets niet goed zit is duidelijk, maar wat kan het zijn en hoe kom ik er weer van af?

  • Jo.

    14 juni 2014

    Sinds een aantal weken voelt m’n tandvlees ruw aan, ook direct na het poetsen. Nu zag ik net dat het ook erg bleek (bijna wit) is… Ik had altijd mooi roze en glad tandvlees. Ik heb geen bloedend tandvlees, ook nooit gehad. Het is ook niet pijnlijk, o.i.d. Heeft iemand enig idee wat dit kan zijn?

  • joke

    30 april 2014

    Hallo hoe weet je of je tandvleesontsteking genezen is?

    • Paul

      30 april 2014

      Dan verdwijnt de pijn en krijgt het tandvlees zijn normale kleur weer terug.

  • Thea

    30 april 2014

    Hoi Paul, ik ben door de kaakchirurg gediagnosticeerd met leukoplakie. Ik moest over een half jaar nog maar eens terugkomen. Maar ik vind die witte vlek in mijn mond echt geen gezicht, je ziet het als ik lach een klein beetje. Ik ben bang dat het zich meer naar voren zal uitbreiden. Is er nou niet iets waarmee je dat weg kan krijgen?

    • Paul

      30 april 2014

      Beste Thea, Is je arts/chirurg er 100% zeker van dat er daadwerkelijk sprake is van leukoplakie en niet van een andersoortige witverkleuring? In dat geval neem ik aan dat er een biopsie is uitgevoerd waarbij een proefmonster van het tandvlees is weggenomen ter controle…? De behandeling van orale leukoplakie, dus van het mondslijmvlies, bestaat doorgaans uit chirurgische excisie: “wegsnijden” óf CO2-laserverdamping: “laseren”. Bij kleine leukoplakieën (tot ca. 2 cm doorsnee) is wegsnijden de preferabele methode. Bij grotere afwijkingen van het tandvlees wordt doorgaans gekozen voor de laserbehandeling waarmee het mondepitheel wordt verdampt. Het belangrijkste voordeel van laseren is dat er genezing plaatsvindt zonder verregaande verlittekening. Sowieso wordt doorgaans een proefmonster uit het aangedane tandvlees genomen om te kijken of er sprake is van kwaadaardigheid c.q. maligniteit. In bijna de helft van de gevallen keert de verkleuring overigens weer terug, zelfs na volledige leukoplakieverwijdering, zowel bij wegsnijden als bij laseren. Een “zelfbehandeling” voor leukoplakie bestaat voor zover ik weet niet, dus daarvoor moet je echt bij je mondchirurg zijn. Vind een chirurg deze behandeling niet medisch noodzakelijk en dus uitsluitend esthetisch nut dienen, dan wordt dit meestal niet vergoed door je zorgverzekeraar. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om zelf een chirurg te zoeken en eigenhandig op te draaien voor de kosten. Maar hier heb ik totaal geen ervaring mee. Het is hoe dan ook raadzaam om risicofactoren t.a.v. leukoplakie te vermijden of beperken. Allereerst roken! En daarnaast alcoholgebruik, orale schimmelinfecties (met name Candida albicans) humaan papillomavirus (HPV). Tot slot kan een gebrek aan groente en fruit het risico op orale leukoplakie vergroten met het oog vitamine A (en bètacaroteen), B11, B12 en C. (bron: NTVG) Heel veel sterkte & groeten, Paul

    • Thea

      1 mei 2014

      Dank voor je antwoord. Er is inderdaad een biopt genomen. Hopen dat het niet erger wordt dan maar…

  • Joke

    9 april 2014

    Hallo, Ik heb sinds 3 dagen een rood gezwollen tandvlees (rechts boven) en het gezwel is rondom mijn hoektand. Als ik met mijn tong voel voel ik dat het ook gezwollen is achter mijn tand. Het doet geen pijn en het bloed ook niet als ik mijn tanden poets. Ik heb blokjes. A.u.b. Help me.

  • Rieky

    25 februari 2014

    Ik heb 6 dagen geleden een wortelpunt- operatie gehad aan mijn rechter onderkant. Het is nu nog steeds erg pijnlijk en mijn tandvlees is erg wit in mijn gehele mond en heeft op sommige plekjes witte puntjes. Als ik hier op druk, doet het geen pijn. Ook zie ik dat het tandvlees zich terugtrekt. Wat zou dit kunnen zijn?

    • Paul

      26 februari 2014

      Wit tandvlees kan simpelweg een teken van natuurlijke, lichaamseigen genezing zijn; die kans is vrij groot als je tandvlees verder geen pijn doet of ontstekingsverschijnselen vertoont. Dat je tandvlees zich terugtrekt is waarschijnlijk een reactie op de operatie, doordat het tandvlees geïrriteerd is geraakt door het frutselen in de mondholte. Maar mocht je je zorgen maken, neem dan vooral even contact op met je huisarts of tandarts. Want in dit soort gevallen kun je er beter te vroeg bij zijn dan te laat. Immers: als tandvlees zich eenmaal heeft teruggetrokken is de kans op volledig herstel zeer gering. Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • bio

    6 december 2013

    Zwart tandvlees (rondom de plek waar de verstandskies heeft gezeten) na het trekken van mijn verstandskies… Kan ik hieraan iets doen?

  • debby

    3 november 2013

    Hallo, Gister is er bij mij een bornale kies getrokken bij de kaakchirurg vandaag zit er een redelijk brede witte rand om de wond heen aan de voorkant met daaronder een rode rand.. het is zeer gevoelig en droog ik vraag me heel erg af of ik nu zorgen moet maken of ik een ontsteking krijg of dat het wondgenezing is… Ik hoop hier een iets duidelijker antwoord te krijgen. Alvast bedankt. :)

    • Paul

      3 november 2013

      Beste Debby, Dat is heek moeilijk te zeggen… Een witte tot witgele wond kan een teken zijn van herstel van de dermis. Door de dermis lopen de bloedvaatjes die ervoor zorgen dat je huid de nodige zuurstof en voedingsstoffen krijgt aangereikt. Door het ontstaan van nieuwe bloedvaatjes kan tevens roodheid van de wond ontstaan. Maar witheid kan ook duiden op pus (in dat geval is er sprake van ontstekingsverschijnselen door toedoen van een bacteriële infectie). Daarnaast slot kan witheid van een wond een teken zijn van fibrinebeslag; fibrine is een eiwit dat dat zorgt voor wondgenezing en korstvorming (het welbekende “korstje”). Tot slot kan een witgele wond een teken zijn van necrose c.q. weefselsterfte; in dat geval moet je echt naar de dokter. De roodheid die je beschrijft is dus meestal een teken dat een wond aan het helen oftewel genezen is. Al met al kun je vooral aan de hand van de overige ontstekingsverschijnselen vaststellen of er sprake is van een ontsteking (al dan niet door infectie): pijn, zwelling, warmtesensatie en functieverlies. Kortom: is de wond alleen gevoelig, of ook echt pijnlijk? En is de wond flink gezwollen? Voelt ie warm/branderig aan? En heb je moeite met het bewegen van je kaak? Ik heb overigens nog nooit van een bornale kies gehoord… Mocht je sterkt twijfelen en je ernstig zorgen maken, bel dan voor de zekerheid even naar je tandarts of huisarts. Groeten, Paul

  • Alain

    27 oktober 2013

    Ik heb een klein zwart vlekje in m’n tandvlees, en daardoor doet het bovenaan tussen men tanden een beetje pijn. Ook proef ik regelmatig een beetje bloed in m’n mond. Maak me echt zorgen, wat kan het zijn?

  • Emmy

    12 september 2013

    Hallo, Ik heb een vraagje… Ik heb maandag 2 verstandskiezen laten trekken en ik heb van de linkerkant bijna geen last meer, maar de rechter kant! Geen pijn maar wel een soort wittige plek, ik maak me daar een beetje zorgen over. Ook klaagt mijn vriend dat ik uit mijn mond stink. Dat kan kan door dat ik mijn tanden sinds maandag niet volledig heb gepoetst. Ik eet alleen vloeibaar en kleine porties. Ik maak mij er best zorgen om en ik kan niet spoelen volgens de buurvrouw, die zelf dit toen ook had. Maar ik dacht ik vraag het voor de zekerheid even hier!? Groetjes

    • Paul

      13 september 2013

      Beste Emmy, Dat witte is doorgaan een teken dat de wond geneest, dus van wondgenezing, maar wordt het dik, pijnlijk en groot, dan duidt het witte veelal op een bacteriële infectie en ophoping van pus. Dat je uit je mond stinkt na het trekken van verstandskiezen is ook niet gek, maar mocht het alsmaar erger worden, dan kan dat ook weer duiden op een infectie. Kortom: bij klachten contact opnemen met je tandarts of huisarts. Groeten, Paul

  • dc

    18 juli 2013

    Ik heb een aantal weken geleden een verstandskies laten trekken. De wonde is wel een tijd erg gevoelig geweest. Nu heb ik echter al een paar weken last van bloedend tandvlees, vooral ’s morgens en als ik mijn tanden poets. Dan bloedt het aan 1 kant vrij snel (de kant waar de verstandskies is getrokken; weet niet of dit toevallig is). Iemand raad wat ik hieraan kan doen?

    • kissy

      1 september 2013

      Dat kan nog wel even duren… Het heeft bij mij namelijk ook een flink aantal weken geduurd voordat alles goed genezen was. En zelfs nu heb ik last van een ontstekinkje bij de plek waar m’n verstandskiezen ooit zaten (ze zijn 3/4 jaar geleden verwijderd).

  • Quinty

    6 juli 2013

    Hallo, Ik heb heel erg last van terugtrekkend tandvlees, vooral bij de voortanden en achterste tanden, maar toch vind ik het gek, want mijn tandvlees heeft een normale roze kleur. Ik maak me er erg zorgen over. Mijn tandarts zei dat het na een tijdje goed poetsen weg zou gaan, maar daar is dus niks van gekomen en het wordt alsmaar erger. Ik heb een soft tandenborstel, dus daar kan het niet aan liggen. Bij mijn ondertanden (erachter) zie ik de tandhalzen en bij mijn voortanden aan de achterkant ook. Ik maak me diep zorgen. Het word steeds erger. Help me alsjeblieft! P.S. Ik heb wel een beugel waar ze nu mee bezig zijn om de spleetjes weg te halen. Kan het daarmee te maken hebben?

    • Paul

      6 juli 2013

      Beste Quinty, Het kan inderdaad goed zijn dat je tandvlees zich terugtrekt vanwege je beugel (irritatie, “onwennigheid”, het peuteren door de orthodontist etc.). Ik heb ook last van terugtrekkend tandvlees (voornamelijk mijn hoektanden), terwijl ik mijn tanden heel goed verzorg. Bij mij komt het juist omdat ik te langdurig en te intensief mijn tanden poets (overigens ook met een zachte borstel). De hoektanden poets je sowieso vaker, omdat je ze doorgaans meepakt als je de voorkant van je gebit poetst, maar ook als je de zijkant poetst. Mijn tandvlees is verder gezond en roze, maar gewoon wat verder teruggetrokken. De tandarts heeft onlangs een beschermlaagje op de blootliggende tandhalzen aangebracht om ze te beschermen. Nu is de “drang” om ze extra goed schoon te houden minder groot, waardoor ik ze minder intens poets. En het lijkt erop dat het tandvlees zich enigszins herstelt. Misschien kan dit ook voor jou werken: minder lang en intens poetsen? Wat bij mij trouwens ook goed helpt is het masseren van het tandvlees door de tandenborstel vast op het oppervlak te zetten en een hele lichte ronddraaiende beweging te maken. Dit verbetert de doorbloeding en de conditie van het tandvlees. Al met al hoeft terugtrekkend tandvlees in ieder geval niks te maken te hebben met slecht poetsen of een slechte mondhygiëne, en vaak zelfs met “te goed” poetsen en een te fanatieke mondhygiëne. :P Succes en sterkte ermee. Groeten, Paul

  • Naima

    3 juli 2013

    Hallo Paul, Ik ben dus vorige week dinsdag naar de tandarts gegaan en zij heeft mij verteld dat ik ontstoken tandvlees heb en dat ik -ondanks de pijn die het met zich zal meebrengen- toch nog moet blijven poetsen. Dat vind ik op zich best raar, want ik poets m’n tanden wel gewoon 2x per dag, maar blijkbaar doe ik dit dus niet goed genoeg. Maar ik heb dus sinds vorige week 2x goed zitten poetsen. M’n tandvlees bloedt en doet ontzettend veel pijn als ik erover heen ga. Maar nou heb ik dus ook een wit randje dicht bij m’n lip aan m’n tandvlees. Is dat een slecht teken? Doe ik iets verkeerds? Of is dat een teken van genezing? Kunt u me ook vertellen wat het genezingsproces kan versnellen? En hoe ik iets tegen de pijn kan doen? Als ik poets, krijg ik namelijk gewoon tranen in m’n ogen. Dat is wel een heel verhaal. :) Alvast bedankt!

    • Paul

      4 juli 2013

      Beste Naima, Je tandarts heeft gelijk. Je moet je tanden blijven poetsen en eigenlijk zelfs een beetje je tandvlees proberen mee te poetsen. Dit stimuleert namelijk de doorbloeding van je tandvlees, daarmee de aanvoer van bouwstoffen en voedingsstoffen, en zodoende bespoedigt het de genezing. Het witte randje kan een verschijnsel van de infectie zijn en inderdaad ook een teken van genezing (dode bacteriën). Als je tandvlees straks genezen is, is het heel goed om standaard je tandvlees te masseren met een hele zachte borstel en de ruimten tussen je tanden schoon te houden met een rager, flosdraad of tandenstoker. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste methode om nieuwe tandvleesproblemen te voorkomen. Je kunt de pijn verlichten m.b.v. paracetamol. Groeten & beterschap, Paul

  • Paul

    3 maart 2013

    Beste Surinaamse en Indische, Jullie hebben echt helemaal gelijk. Ik ben zelf blank en ben bij het schrijven van bovenstaande tekst (onterecht) uitgegaan van mijn eigen etnische achtergrond. Natuurlijk hangt de kleur van je tandvlees tevens af van de pigmentatie ervan, hetgeen ook geldt voor ieders huidskleur, haarkleur etc. Zoal jullie beiden al aangeven hebben mensen met een getinte huid doorgaans ook getint tandvlees. Bij de aanwezigheid van grotere hoeveelheden pigment oftewel melanine kan het tandvlees (donker)bruin of (donker)paars van kleur zijn. Bedankt voor de feedback, ik zal deze op korte termijn in het artikel verwerken. Groeten, Paul

    • Indische

      6 maart 2013

      Beste Paul, Daarvan grijns ik nou vrolijk mijn paarsrode tandvlees bloot. :) Dankjewel.

    • Paul

      8 maart 2013

      Beste Indische, Goed om te horen. :) Heel graag gedaan hoor. Ik ben momenteel enorm druk, maar binnenkort zal ik zorgdragen voor de revisie.

  • Indische

    1 maart 2013

    Inderdaad Surinaamse, het mijne is roodpaars, net als de binnenkant van mijn lip. Deze ongenuanceerde boodschap die als wet zonder uitzonderingen gepresenteerd wordt ontsiert verschillende Nederlandstalige websites. Ik heb me als meisje van 6 rot gepoetst tot het rood van het bloed op mijn tanden stond om het roze te krijgen. :)

  • Surinaamse

    25 juli 2012

    Dit geldt alleen voor blanken. Donkere mensen hebben gezond tandvlees (vanaf geboorte) in de kleuren roze, paars, bruin, donkerbruin.

  • bosch

    3 juni 2012

    Ik heb al een paar weken pijnlijk tandvlees omdat ik mijn verstandskies heb laten trekken. Het tandvlees blijft pijnlijk. Ik blijf spoelen met kamillethee en verzacht de pijn met paracetamol. Maar de pijn komt steeds weer terug, vooral na het eten.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.