Ruim 12 kilo afvallen door koekjes, cake & chips

Dokter Mark Haub van de ‘Kansas State University’ deed een merkwaardig experiment. Hij wilde bewijzen dat je totale calorie-intake (aantal calorieën) belangrijker is dan de voedingswaarde van je eten als je wilt afvallen. Om zijn stelling kracht bij te zetten, volgde hij 10 weken lang een dieet van:

 • Twinkies (koekjes)
 • Little Debbie snacks (koekjes & cakejes)
 • Doritos chips (zoutjes van maïsmeel)
 • Sugary cereals (Amerikaanse suikerrijke ontbijtproducten)
 • Oreo koekjes (chocolade met crèmevulling).
 • Hostess producten (Amerikaanse koekjes, cakejes, chips en donuts)

Tweederde van zijn calorie-intake kwam van ongezonde snacks. Hij vulde zijn dagelijkse junkfoodrijke dieet aan met:

 • Blikgroenten of verse groenten
 • Eén vitaminesupplement
 • Eén proteïneshake

Hij verlaagde zijn totale dagelijkse calorie-inname van 2600 kilocalorieën per dag naar 1800 kilocalorieën per dag.

Resultaten

Hoewel enkele studenten uit zijn klas betwijfelden of dokter Haub zou afvallen door dit vet- en suikerrijke dieet, was Mark Haub er zelf van overtuigd dat zijn lichaamsgewicht zou dalen. De volgende resultaten had hij echter niet zien aankomen:

 • Hij verloor maarliefst 27 Amerikaanse pounds (ruim 12 kilogram).
 • Zijn lichaamsvetpercentage daalde van 33,4 % naar 24,9%.
 • Zijn ‘slechte’ (LDL) cholesterolgehalte daalde met 20%.
 • Zijn ‘goede’ (HDL) cholesterolgehalte steeg met 20%.
 • De triglyceriden (bloedvetzuren) in zijn lichaam daalden met 39%.
 • Zijn BMI daalde van 28.8 naar 24.9.

Tot slot

Dr. Mark Haub volgde een basisprincipe voor gewichtsverlies: hij consumeerde veel minder calorieën dan hij verbruikte. Gewichtsafname is dus logisch, maar je zou verwachten dat een heleboel andere gezondheidsindicatoren achteruit zouden gaan… Niet dus. Mark Haub zegt: ‘Wat betekent dit? Ben ik gezonder geworden? Of zien we iets over het hoofd als we ‘gezondheid’ definiëren vanuit een biologisch standpunt? Ik zou het dieet graag als ongezond bestempelen, maar de cijfers liegen er niet om’.

Wat vind jij van dit uiterst succesvolle junkfood dieet? De moeite van het proberen waard of toch liever “klassiek gezond” blijven eten? Laat hieronder je mening achter!

9 reacties op “Ruim 12 kilo afvallen door koekjes, cake & chips

 1. meinona ·

  ik heb het zelf geprobeerd, en daarbij at ik elke ochtend een hele bak aardbeien leeg. in 3 dagen tijd ben ik van 80 naar 78 kilo gegaan. het werkt dus echt! maar chips word je op een geven moment wel zat. dan verlang je weer na een paar dagen naar een gewone maaltijd.

  Reageer
 2. Lilly ·

  Ik geloof zkr dat je kan afvallen met ongezond eten. Ik heb het zelf een paar keer gehad, onbewust. Ook eens ’n paar dagen (2 a 3) ongezond gegeten. Verjaardag, uit eten, geen zin om te koken, etc. Daarvoor had ik mezelf gewogen wat ik best wel vaak doe, en na die 3 dagen ging ik op de weegschaal staan. Ik dacht natuurlijk dat ik wel 3 kg was aangekomen, maar ik was 1,5kg kwijt.! Mijn vetpercentage was omlaag en mijn vochtpercentage gelijk….

  Reageer
 3. Meltem ·

  Ik sta echt met een open mond te kijken..! Dat zo iets kan..

  Maar toch ik dit geen prettig dieet vinden want ik hou gewoon van lekker eten en niet zo van junkfood.

  Reageer
 4. Filip ·

  Hmmm, 1800 kilocalorien aan alleen maar junkfood, dan zou ik toch niet genoeg gegeten hebben om een voldaan gevoel te hebben, een pak chips van 200 gram is al 1000, doe daar nog een mars of snikkers bij en 2/3de van die 1800 is gevuld.

  Reageer
 5. BBC ·

  Die man was er vooraf reeds heel slecht aan toe. Er moest niet veel gebeuren om zijn toestand al direct te verbeteren. Eén week niet eten had waarschijnlijk nog een beter resultaat gegeven, zonder junkfood. De conclusie zou dan zijn ‘dat we geen eten nodig hebben’.
  Foute conclusie dus.

  Reageer
 6. Jo ·

  Ik ga ’t zeker niet proberen, al was het alleen maar omdat ik na een dag snoepen ’s avonds echt trek heb in een goede maaltijd.

  Maar ik vind het wel heel bijzonder dat z’n cholesterol gedaald/gestegen is, in positieve zin!

  Reageer
 7. anne ·

  Als ik dagen lekker heb zitten snoepen compenseer ik dat ook met geen avondeten..
  Volgens mij werkt het wel en blijf ik toch afvallen;)..maarjah kan niet echt geloven dat het echt gezond is..

  Reageer
 8. Sascha ·

  Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je dit ‘dieet’ gaat volgen. Ten eerste is het vele malen moeilijker om je aan de calorie-limiet te houden als je alleen maar junkfood eet dan als je veel groente, fruit en andere gezonde dingen eet.Niet alleen is de volume/calorie verhouding in deze voedingsmiddelen anders, maar je bloedsuikerspiegel en hormoonhuishouding raakt in de war en je krijgt tekorten aan allerlei voedingsstoffen waardoor je nog meer trek krijgt. Ten tweede zijn er qua gezondheid maar een paar dingetjes gemeten. Die dan nu toevallig positief uitvallen (op zich vind ik dat ook niet zo schokkend, had het wel een klein beetje verwacht) wil natuurlijk niet zeggen dat het gezond is. De schade op weefsels (en gemoedstoestand) is nu nog niet te meten. Dus ik denk dat ik het toch maar op mijn eigen leefwijze van gezond eten en regelmatig bewegen houd.

  Reageer
  • jedidja ·

   helemaal met eerste schrijver eens. enne… ik denk ook niet dat dit dieet vezelrijk is.. met als gevolg mogelijk verstopping……

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.