Er zijn veel vrouwen (en mannen) die hun schaamstreek ontharen. Vrouwen scheren de huid rondom de vagina en de venusheuvel of ontharen enkel hun bikinilijn. Mannen scheren hun balzak of de volledige schaamstreek. Helaas gaan veel mensen de mist in bij het ontharen van de schaamstreek. Soms ontstaan sneetjes of ingegroeide schaamhaartjes… En vaak is het resultaat niet echt glad en groeit het schaamhaar in een mum van tijd weer terug. Als je je schaamhaar –al dan niet definitief– glad wilt scheren, lees dan onderstaande 3 tips…

Tip 1: Schaamhaar scheren is een makkelijke methode

Scheren (met een scheermesje) is een goede methode om de schaamstreek te ontharen. Je kunt je schaamhaar het beste scheren met een nieuw (ongebruikt) mesje. Nieuwe mesjes zijn namelijk vlijmscherp, waardoor je een spiegelglad resultaat kunt bereiken. Verder is het verstandig om de volgende tips in acht te nemen bij het scheren van je schaamhaar:

 • Breng voldoende (ongeparfumeerde!) scheermousse of -gel aan.
 • Gebruik een scheermes dat speciaal bestemd is voor de schaamstreek (Venus o.i.d.).
 • Gebruik 2 handen; 1 om de huid strak te trekken, 1 om te scheren.
 • Spoel je scheermes na iedere haal schoon.
 • Scheer 2 keer; 1x met de groeirichting mee, 1x ertegenin.
 • Spoel na met koud water om je poriën te sluiten.
 • Breng tot slot een speciale after­shave-­balsem voor de schaamstreek aan (zonder alcohol!) of babycrème tegen luieruitslag.

Scheren is snel, goedkoop en gemakkelijk. Je kunt het bovendien zelf doen, in je eigen badkamer.

Het nadeel van schaamhaar scheren is dat er na een dag alweer stoppels voelbaar zijn; voor een glad resultaat dien je dus dagelijks te scheren. Bovendien kunnen terug-groeiende haartjes enorm jeuken.

Tip 2: Bikinilijn harsen – Effectieve manier van schaamstreek ontharen

Harsen is helaas een vrij pijnlijke manier om je schaamhaar te “scheren”. Toch is harsen een goede manier om je schaamstreek te ontharen. Het risico op ingegroeide haartjes en jeukende bultjes is bij harsen namelijk vrij klein. Bovendien blijft je schaamhaar erg lang weg, waardoor je je bikinilijn minder vaak hoeft te ontharen. Dat is dan ook de reden dat je veel minder last zult hebben van ingegroeide haartjes, bultjes, jeuk, pijn en huidirritatie. Hierbij een aantal tips voor als je zelf je schaamhaar wilt harsen:

 • Hars je schaamhaar als de haartjes plusminus 0,5 centimeter lang zijn.
 • Reinig je huid met een speciale desinfecterende hars-crème; zowel voor als na het harsen.
 • Gebruik zachte hars; dus geen harde variant.
 • Hars tegen de haargroeirichting in, met één snelle beweging.
 • Houd je huid zo strak mogelijk.

Een schoonheidsspecialist of beautysalon kan je schaamstreek snel, vakkundig en relatief pijnloos harsen!

Tip 3: Laseren & IPL voor (semi)permanent & definitief ontharen

Definitief ofwel permanent ontharen houdt in dat je schaamhaar in principe voor altijd wegblijft. Je kunt je schaamstreek (semi)permanent ofwel definitief ontharen met behulp van:

 • Laser-ontharing – Als je met een ontharingsapparaat één kleur van de regenboog opwekt, dan wordt dat laser-ontharing genoemd (PPL & VPL).
 • IPL-ontharing – Wek je intense lichtstralen (met meerdere kleuren tegelijkertijd) op –en filter je vervolgens de schadelijke kleuren eruit– dan heet dat IPL-ontharing (Intense Pulsed Light).
 • LHE-ontharing – Werkt men bij IPL zonder gel of andere barrière, dan wordt deze ontharingsmethode LHE-ontharing genoemd ofwel (Light Heat Energy).
 • VPL-ontharing – Breng je tijdens een IPL/LHE-behandeling korte, variabele pauzes aan in iedere afzonderlijke lichtflits, dan heet dat VPL-ontharing (Variable Pulsed Light).
 • ELOS-ontharing – Voeg je wisselstroom toe aan IPL/LHE/VPL, dan krijg je ELOS-ontharing (ELectrical Optical Synergy).

Bovenstaande behandelingen worden uitgevoerd bij allerlei klinieken en schoonheidssalons en kosten doorgaans 100 tot 200 euro per keer. Hoeveel behandelingen vereist zijn voor het volledig verwijderen van al het schaamhaar is afhankelijk van de exacte methode. Hoewel deze methodes te boek staan als permanent en definitief, kan het altijd zijn dat er na verloop van maanden of jaren haartjes terug groeien.

Een herhaalbehandeling is dan nodig. Welke van bovenstaande definitieve ontharingsmethodes voor jou het beste is, hangt af van je huidskleur, haarkleur en haardikte. Over het algemeen geeft een ELOS-combinatie het gladste en meest langdurige resultaat.

Heb jij nog tips voor het ontharen van je schaamstreek, het scheren van je schaamhaar of het harsen van je bikinilijn? Jouw adviezen zijn meer dan welkom!

10 Reacties

 1. Wij hebben ons schaamhaar permanent laten verwijderen. geen last meer van ingroeiende haartjes en of jeuk na het scheren. Altijd lekker glad en kaal.

 2. Wij scheren al een vijftal jaren geheel naar ons beider tevredenheid. Heerlijk kaal en glad, een verbetering van onze relatie.

 3. Mijn vrouw gaat al haar schaamhaar permanent laten verwijderen. We hebben een adres in Sneek waar ze dat in een jaar tijd doen voor slechts twaalfhonderd euro. Als dat achter de rug is gaan we naar een tatoe-artiest(e) om het geheel mooi te versieren!

 4. Hi, Ik ben bezig met IPL van mijn schaamstreek. Is wel wennen en je moet je IPL-apparaat goed instellen, maar ik geloof dat het wel goed lukt. In ieder geval al veel minder last van ingegroeide haartjes en het is prettiger als het gewoon glad is. Op sommige plekken moet ik nog steeds behandelen.

 5. Het is misschien een domme vraag, maar kan iemand er alsjeblieft antwoord op geven… Kan je ook de schaamlippen harsen en tussen de schaamlippen?

  • Ik ben dan weliswaar een man, maar ik zou dat niet doen, is een pijnlijke zaak. Ik onthaar mijn hele zaakje en ik heb 1 keer mijn ballen geharst, maar never again! Je hebt ook mensen die laten het doen met IPL. Dat geeft dus een perfect resultaat. Maar ik zou eerst informeren. Groetjes, NN

  • Hallo, Die plek harsen, denk ik dan moet je tegen pijn kunnen. Helaas zal je daar meermaals moeten scheren, dat lijkt me de beste, goedkoopste en minst pijnlijke optie. Mocht je nog verdere vragen hebben, aarzel dan niet me te contacteren.

 6. @Ilona: Het gaat om het resultaat; als het er maar lekker uitziet. Ik scheer wel, maar niet alles. De rest trim ik met een schaartje.

 7. Ik scheer niet… ik trim. Van scheren krijg ik diverse irritaties. Ik gebruik een trimmer en een schaartje. Ik werk mijn schaamhaar zo ver bij dat het er netjes en verzorgd uitziet.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.