Overal in je lichaam zitten gewrichten… Handen, voeten, armen, benen, rug, nek, schouders, heupen en ga zo maar door. De oorzaken en symptomen van gewrichtspijn lopen dan ook sterk uiteen. Voorbeelden van ziektebeelden die gerelateerd zijn aan pijn in de gewrichten zijn artrose, osteoartrose, fibromyalgie, heupslijtage, knieslijtage, allergieën en zwaarlijvigheid. Hieronder vind je 5 algemene tips om pijn in de gewrichten te voorkomen en te verhelpen…

1. Blijf in beweging, zelfs bij gewrichtspijn

Als lopen pijn doet, stop je met lopen… Dit is een logische (re)actie, maar als je lijdt aan gewrichtspijn, moet je juist blijven bewegen. Door het aangetaste gewricht te bewegen, versterk je namelijk de spieren eromheen; en sterke spieren zorgen voor aanvullende steun. Vooral sporten in het water –zoals zwemmen, snorkelen, (diepzee)duiken en aquarobics– zijn erg geschikt voor mensen met pijn in de gewrichten.Natuurlijk wel beheerst en voorzichtig, dus niet overenthousiast en onbeheerst / onbesuisd.

Ook beheerste en gematigde krachttraining kan de spieren, pezen, banden en kapsels rondom de gewrichten versterken en zodoende gewrichtspijnen voorkomen en/of verhelpen; bespreek dit met je sportarts of fysiotherapeut…

2. Let op je voeding i.v.m. gewrichtspijn

gewrichtspijn pijn gewrichtenGezond en gevarieerd eten houdt je gewrichten soepel en gezond. Groenten, fruit, peulvruchten, hele granen, vis en mager vlees zorgen voor de nodige voedingsstoffen. Een regelmatige dosis vitamine C, visoliecapsules (omega 3), groenlipmossel, vitamine D en glucosamine kunnen mogelijkerwijs een extra opkikker geven in geval van gewrichtsproblematiek.

In dit artikel meer over de optimale voeding bij reumatoïde artritis…

3. Let op je lichaamsgewicht bij gewrichtsklachten

Hoe zwaarder je bent, des te meer je gewrichten worden belast. Overbelasting van de gewrichten zorgt voor vroegtijdige slijtage. Zorg dus dat je een gezond gewicht heb. Dit kun je doen door gezond en uitgebalanceerd te eten en regelmatig aan krachttraining en conditietraining (cardio) te doen.

4. Zware belasting kan pijn in de gewrichten veroorzaken

Krachtsport kan gewrichtsklachten helpen voorkomen. Als je echter eenmaal last hebt van (al dan niet chronische) gewrichtspijn en er dus ontvankelijk voor bent, dan dien je je gewrichten juist niet langer overdreven zwaar te belasten. Dit betekent: niet te zwaar tillen, niet tillen vanuit de rug, niet te veel traplopen en zo min mogelijk hurken of knielen.

Dit is misschien wel het lastigste aspect van gewrichtsproblematiek: een optimale verhouding zoeken tussen oefening (voor souplesse) en rust (voor genezing)…

5. Testen op allergieën als je lijdt aan gewrichtspijnen

Als je te kampen hebt met pijnlijke gewrichten, maar niet weet waar de klachten vandaan komen, laat je dan eens testen op voedselallergieën. Zo kan coeliakie (glutenallergie), koemelkallergie, lactose-intolerantie, notenallergie, sesamallergie, pinda-allergie of kippeneiwit-allergie klachten veroorzaken die sterk lijken op een reumatische aandoening.

Heb jij aanvullende tips, adviezen of bevindingen met betrekking tot (chronische) gewrichtspijnen en aanverwante gewrichtsklachten? Laat hieronder een reactie achter!

6 Reacties

  1. Zou niet liever willen dan blijven bewegen maar het probleem is dat mijn kraakbeen tussen mijn gewrichten in recordtempo verdwijnt. Dus resultaat bot op bot geef het u op een briefje gene cadeau. Eerste knieprothese toen ik 29 jaar was. Ondertussen twee knieprotheses. Rug die inoperabel is. Geconstateerd door twee neurologen. Pijnmedicatie durogesic 200/mgr om de 72u. Tot op heden nog geen dokter gevonden die me kan helpen. Proces kan niet gestopt worden en kraakbeen groeit niet meer aan. Er zouden goede resultaten zijn met stamcellen maar behandeling is onbetaalbaar. Dus bewegen bij gewrichtspijn?

  2. Precies daar dacht ik ook aan want het gaat om het medicijn met gereguleerde afgifte. Soms staat op de verpakking ook Retard of TR = time release. Samengevat betekent het dat de opname van de werkzame stof in het geneesmiddel wordt vertraagd. Ik vraag mij echter af waarom hij niet de juiste medicatie bespreekt met de huisarts. Van glucosamine is bekende dat het kan helpen bij lichte gewrichtspijnen over een langere periode.

  3. Ik ben een man van 49 jaar en hebt al jaren last van mijn schoudergewrichten, 3 vingers en een grote teen die zeer doet bij er te veel op leunen, stramheid boven in mijn rug, en al deze gewrichtspijnen zijn vors afgenomen door het iedere dag slikken van 1000 Mg slow release tabletten van het Kruidvat. Je schijnt ook meer te mogen slikken, maar ik vind 1 tablet prima. Ook slik ik glucosamine + MSM 1000 Mg en heb de indruk dat dit ietsje helpt tegen gewrichtspijn. Ook duurdere alternatieven heb ik tot mij genomen met weinig resultaat. Ik las dat zo over vitamine C en ging dit een paar dagen proberen en donders dacht ik, werkt het nou of niet en ja, het werkt tegen gewrichtspijn. Ik kan het iedereen met gewrichtspijnen aanraden om te proberen.

    • T. de Hoog-Kuilman

      Wat betekend 1000 Mg slow release tabletten van het Kruidvat. Wat voor stof zit daar in?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.