Een overgroot deel van de Nederlandse vrouwen (en ook steeds meer Nederlandse mannen) doet aan lichaamsontharing. Omdat ze het mooi vinden, prettig vinden voelen, hygiënischer vinden of omdat hun partner het waardeert. Vrouwen ontharen veelal benen, oksels en schaamstreek. Mannen ontharen schaamstreek, borst, rug, oksels, oren, neusgaten en soms ook de benen. Er zijn tegenwoordig uiteenlopende methodes voor lichaamsontharing. De bekendste voorbeelden hiervan zijn:

 • Scheren
 • Harsen / waxen
 • Epileren
 • Depileren
 • Laseren
 • IPL Intense Pulsed Light (foto-epilatie)
 • Ontharingscrème

In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van elke methode.

1. Scheren

Scheren is de populairste vorm van lichaamsontharing, die op elke lichaamslocatie kan worden toegepast. Bij scheren haal je enkel het stukje van de haar weg dat boven de huid uitsteekt. Voor scheren kan een handscheermes, een elektrisch scheerapparaat (ladyshave) of een tondeuse worden gebruikt. Het voordeel van scheren is dat het relatief eenvoudig en pijnloos  is. Als je scheert, blijven haartjes gemiddeld maar 1 tot 5 dagen weg, en er blijven vrijwel altijd korte stoppeltjes achter.

2. Epileren

Epileren doe je met een pincet of epilator. Met een pincet trek je een haartje per keer uit; met een epilator  of epileerapparaat trek je met grote snelheid meerdere haren tegelijkertijd uit. Epileren doet pijn, maar werkt zeer efficiënt. Naarmate je vaker epileert, wordt de pijn minder. Een pincet is met name werkzaam voor gezichtsontharing en niet voor lichaamsontharing. Haartjes groeien gemiddeld pas na 1 tot 3 weken terug.

3. Harsen / waxen

Harsen of waxen is een alternatieve vorm van epileren. Je brengt vloeibare hars of een harsstrip aan op een behaard deel van je huid. Zodra de hars is ingehard, trek je deze ervan af. De ingevangen haartjes worden met haarwortel en al uit de huid getrokken. Nadeel van harsen of waxen is dat het behoorlijk pijn kan doen. Voordeel ervan is dat haartjes pas na 1 tot 3 weken teruggroeien, en beduidend dunner dan dat ze waren.

4. Depileren

Depileren verwijdert haartjes net onder het huidoppervlak, dus laat geen stoppels achter zoals bij scheren het geval is. Het laat ‒ in tegenstelling tot epileren ‒ de haarwortels met rust, waardoor irriterende bultjes en rode plekjes zouden worden voorkomen. Een depilator kan zowel voor gezichtshaartjes als voor bikinilijn en oksels worden gebruikt.

5. Laseren

Laserontharing wordt ook wel definitieve ontharing genoemd. Definitief is het echter niet, want (een deel van) de haartjes groeit uiteindelijk weer terug. Het resultaat van een laserbehandeling houdt doorgaans vele maanden tot jaren aan. Voor definitieve ontharing zijn meerdere behandelingen nodig en deze zijn vrij prijzig.

6. IPL

IPL ontharing (Intense Pulsed Light ontharing) is vergelijkbaar met laserontharing, maar iets minder effectief. De haartjes worden tot op de haarwortel weggebrand met intense lichtstralen. Als haartjes überhaupt al teruggroeien, gebeurt dat pas na maanden tot jaren. IPL is net als laseren behoorlijk kostbaar.

7. Ontharingscrème

Ontharen met crème, gel of mousse is eenvoudig en pijnloos. Je kunt binnen een mum van tijd grote oppervlakken ontharen. Chemische stoffen werken op de haren in en vervolgens kun je de haren afwrijven of afspoelen. Sommige van dit soort chemische producten kan irriteren of een allergische reactie teweegbrengen. Probeer daarom eerst een beetje en wacht twee dagen af voordat je er grote huiddelen mee insmeert.

Tot slot

Elke ontharingsmethode heeft zijn voor- en nadelen. Duur of goedkoop… Pijnlijk of pijnloos… Eenvoudig of arbeidsintensief… Zo gebeurd of uren werk… Langdurig resultaat of na 2 dagen nog een keer… Er is dan ook geen ultieme methode voor lichaamsontharing. Het is een kwestie van afwegen en persoonlijke voorkeur.

Ontharen: 3 tips m.b.t. ontharing & ontharingsproducten

Hoofdhaar en wenkbrauwen worden nog altijd als teken van schoonheid gezien… Lichaamshaar daarentegen, heeft door de jaren heen flink aan reputatie ingeboet. Schaamhaar, okselhaar, borsthaar, beenhaar, neushaar en oorhaar worden door veel mensen verwijderd. Om dit proces zo efficiënt en pijnloos mogelijk te maken, worden er talloze instrumenten, apparaten en middelen verkocht. Hieronder vind je 3 tips m.b.t. gezichtsontharing, lichaamsontharing en ontharingsproducten…

Tip 1: “Nat” scheren van gezichtshaar

Indien je –als man– je gezichtshaar “nat” scheert (dus met een scheermes), dan kun je het beste van tevoren douchen. Hierdoor worden je huid en je gezichtshaar soepel, en gaan je poriën openstaan. Je kunt hiervoor ook een heet washandje gebruiken.
Tips:

 • Dep je huid voordat je begint met scheren nat met lauw water.
 • Breng vervolgens scheerschuim, scheergel of scheermousse aan.
 • Scheer altijd met een scherp mes om wondjes te voorkomen.
 • De meeste mesjes gaan 6 tot 12 scheerbeurten mee.
 • Gebruik altijd 2 handen: 1 om de huid strak te trekken, de andere om te scheren.
 • Spoel je mes regelmatig schoon zodat je soepel kunt blijven scheren.
 • Voor een glad resultaat moet je 2 keer scheren: eerst met de groei-richting mee, vervolgens tegen de groei-richting in.
 • Spoel na met koud water om de poriën te sluiten.
 • Breng tot slot een after­shave ­balsem aan om de huid te kalmeren (bij voorkeur zonder alcohol!).

#2: Schaamhaar scheren…

Voor het scheren van schaamhaar kun je de leidraad gebruiken van tip 1. Gebruik echter alleen scheerproducten die bedoeld zijn voor “intiem scheren”. Deze zijn zeepvrij en alcoholvrij. Hierdoor zijn ze veel geschikter voor de gevoelige huid rondom de geslachtsdelen. Gebruik vooral geen ontharingscrèmes, want deze zijn veel te agressief voor de geslachtsorganen.

3e tip: ontharing van de benen: benen scheren

Ook voor het scheren van je benen kun je de leidraad van tip 1 gebruiken. Het scheren van je benen kun je het beste in bad of onder de douche doen, omdat je huid dan langer nat en soepel blijft. Gebruik voor het scheren van je benen bij voorkeur een speciaal scheermes voor dames, omdat dit de kans op wondjes verkleint. Je kunt je benen overigens ook “droog” scheren met een ladyshave.

Heb jij aanvullende vragen of tips over gezichtsontharing of lichaamsontharing? Laat hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.