In geval van Sick Sinus Syndroom geeft de sinusknoop (jouw natuurlijke pacemaker) geen, niet voldoende of verkeerde signalen door naar de rest van je hart. Sick Sinus Syndroom behoort daarom tot de zogenaamde “geleidingsstoornissen” die je hartritme kunnen verstoren. Je lichaamseigen pacemaker wordt ook wel sinusknoop, sinoatriale knoop of SA-knoop genoemd. Sick Sinus Syndroom staat om die reden ook wel bekend als sinusknoopdisfunctie of een sinusknoopstoornis.
1. Wat is Sick Sinus Syndroom?
De SA-knoop bevindt zich in de achterwand van de rechter hartboezem. Het is een prikkelcentrum dat het hart periodiek aanzet tot een samentrekking, waardoor zuurstofrijk bloed je lichaam in wordt gepompt. Bij het Sick Sinus Syndroom gaat er iets mis met de prikkelvorming of prikkelgeleiding van de sinusknoop. Een sinusstoornis kan allerlei klachten teweegbrengen, waaronder “hartbonzen”, overmatig transpireren, opvliegers, duizeligheid en flauwvallen.
2. Oorzaken van Sick Sinus Syndroom
Enkele voorbeelden van sinus-gerelateerde functiestoornissen of geleidingsstoornissen zijn:
- Sinusbradycardie – Het hart klopt te langzaam omdat de sinusknoop te weinig prikkels afgeeft aan de omliggende weefsels. Het hart klopt minder dan 60 keer per minuut; vaak minder dan 40.
- Sinustachycardie – Het hart klopt te snel omdat de sinusknoop te veel prikkels afgeeft aan de omliggende weefsels. Het hart klopt vaker dan 100 keer per minuut; soms zelfs 180.
- Brady-tachy syndroom – Periodes van een te trage en een te snelle hartslag wisselen elkaar af. Vaak is er sprake van onregelmatige boezemritmes (boezemfibrilleren & boezemfladderen).
- Sinusblok – Bij een SA-blok (sinoatriaal, sinoventriculair of sino-auriculair blok) worden wel genoeg prikkels aangemaakt, maar komen ze niet (altijd) aan bij de omliggende weefsels.
- Sinusarrest / sinuspauze – Er treedt –zonder aanleiding– een arrest ofwel pauze op in de sinusknoop. Dit wordt ook wel een SA exit blok genoemd.
- Sinus-aritmie – Er is sprake van onregelmatige afgifte van de sinusprikkels door de SA-knoop.
Al deze sinusknoopstoornissen komen vooral voor bij ouderen. Ook bepaalde geneesmiddelen en een trage schildklier (hypothyreoïdie) kunnen sinusdisfunctie veroorzaken.
Als een arts spreekt van “Sick Sinus Syndroom”, dan is de oorzaak van de sinusknoopdysfunctie doorgaans onbekend.
3. Oplossingen & behandelingen bij Sick Sinus Syndroom
In de meeste gevallen is een afwijking in het sinusritme eenmalig of tijdelijk. Als jet sinusritme echter uitblijft, nemen andere groepjes cellen de prikkelvorming over. Omdat deze niet zo efficiënt zijn als de sinusknoop, zal je hart te langzaam blijven kloppen (bradycardie). Je hart voldoet zodoende niet langer aan de zuurstofbehoefte van je lichaam.In dat geval zal je arts medicijnen voorschrijven. In veel gevallen is (ook) een elektronische, onderhuidse pacemaker nodig om de hartfrequentie te versnellen. (bron)
Sick Sinus Syndroom kan worden verholpen met een permanente, elektronische pacemaker. Dit is een elektronisch apparaatje dat de functie van de sinusknoop overneemt.
Reacties
Heb jij ervaring met ‘Sick Sinus Syndroom’, sinusknoopdisfunctie of een aanverwante sinusknoopstoornis? Of heb je algemene vragen of opmerkingen m.b.t. geleidingsstoornissen van het hart?
Laat dan a.u.b. hieronder je reactie achter!