In geval van Sick Sinus Syndroom geeft de sinusknoop (jouw natuurlijke pacemaker) geen, niet voldoende of verkeerde signalen door naar de rest van je hart. Sick Sinus Syndroom behoort daarom tot de zogenaamde “geleidingsstoornissen” die je hartritme kunnen verstoren. Je lichaamseigen pacemaker wordt ook wel sinusknoop, sinoatriale knoop of SA-knoop genoemd. Sick Sinus Syndroom staat om die reden ook wel bekend als sinusknoopdisfunctie of een sinusknoopstoornis.
1. Wat is Sick Sinus Syndroom?
De SA-knoop bevindt zich in de achterwand van de rechter hartboezem. Het is een prikkelcentrum dat het hart periodiek aanzet tot een samentrekking, waardoor zuurstofrijk bloed je lichaam in wordt gepompt. Bij het Sick Sinus Syndroom gaat er iets mis met de prikkelvorming of prikkelgeleiding van de sinusknoop. Een sinusstoornis kan allerlei klachten teweegbrengen, waaronder “hartbonzen”, overmatig transpireren, opvliegers, duizeligheid en flauwvallen.
2. Oorzaken van Sick Sinus Syndroom
Enkele voorbeelden van sinus-gerelateerde functiestoornissen of geleidingsstoornissen zijn:
- Sinusbradycardie – Het hart klopt te langzaam omdat de sinusknoop te weinig prikkels afgeeft aan de omliggende weefsels. Het hart klopt minder dan 60 keer per minuut; vaak minder dan 40.
- Sinustachycardie – Het hart klopt te snel omdat de sinusknoop te veel prikkels afgeeft aan de omliggende weefsels. Het hart klopt vaker dan 100 keer per minuut; soms zelfs 180.
- Brady-tachy syndroom – Periodes van een te trage en een te snelle hartslag wisselen elkaar af. Vaak is er sprake van onregelmatige boezemritmes (boezemfibrilleren & boezemfladderen).
- Sinusblok – Bij een SA-blok (sinoatriaal, sinoventriculair of sino-auriculair blok) worden wel genoeg prikkels aangemaakt, maar komen ze niet (altijd) aan bij de omliggende weefsels.
- Sinusarrest / sinuspauze – Er treedt –zonder aanleiding– een arrest ofwel pauze op in de sinusknoop. Dit wordt ook wel een SA exit blok genoemd.
- Sinus-aritmie – Er is sprake van onregelmatige afgifte van de sinusprikkels door de SA-knoop.
Al deze sinusknoopstoornissen komen vooral voor bij ouderen. Ook bepaalde geneesmiddelen en een trage schildklier (hypothyreoïdie) kunnen sinusdisfunctie veroorzaken.
Als een arts spreekt van “Sick Sinus Syndroom”, dan is de oorzaak van de sinusknoopdysfunctie doorgaans onbekend.
3. Oplossingen & behandelingen bij Sick Sinus Syndroom
In de meeste gevallen is een afwijking in het sinusritme eenmalig of tijdelijk. Als jet sinusritme echter uitblijft, nemen andere groepjes cellen de prikkelvorming over. Omdat deze niet zo efficiënt zijn als de sinusknoop, zal je hart te langzaam blijven kloppen (bradycardie). Je hart voldoet zodoende niet langer aan de zuurstofbehoefte van je lichaam.In dat geval zal je arts medicijnen voorschrijven. In veel gevallen is (ook) een elektronische, onderhuidse pacemaker nodig om de hartfrequentie te versnellen. (bron)
Sick Sinus Syndroom kan worden verholpen met een permanente, elektronische pacemaker. Dit is een elektronisch apparaatje dat de functie van de sinusknoop overneemt.
Reacties
Heb jij ervaring met ‘Sick Sinus Syndroom’, sinusknoopdisfunctie of een aanverwante sinusknoopstoornis? Of heb je algemene vragen of opmerkingen m.b.t. geleidingsstoornissen van het hart?
Laat dan a.u.b. hieronder je reactie achter!
33 comments
Christine
5 februari 2019Hallo SSS lotgenoten ik ben een vrouw van 48 en heb bradycardie, in rust 40 slagen per minuut. Geen pacemaker gekregen omdat ik niet bewusteloos ben geraakt en in ziektewet gekomen vanwege extreme vermoeidheid. Ik kreeg te horen in eerste instantie dat ik SSS had en vervolgens zei mijn cardioloog in zijn rapport dat het zich vanzelf op aan het lossen is? Mijn hartslag ging inderdaad iets omhoog en soms ineens naar 80 slagen per minuut (ik voelde me ontzettend naar op dat moment) zelf op moeten zoeken dat het dus komt door SSS! Ik zal in juni weer een oproep krijgen van de cardioloog. Ben wel angstig geworden omdat SSS dus naar boezemfibrillatie kan leiden of AV-knoop disfunctie.
Bert
9 juli 2018Ik ben in ruim anderhalf jaar tijd al 9x met de ambulance in discomodus naar de CCU gebracht. Vier weken geleden nog was het raak. De ambulance was al dicht bij het ziekenhuis toen de verpleegkundige de chauffeur verzocht om te stoppen. Het hartfilmpje wees nu uit dat er nu niets meer aan de hand was met mijn hart. Met deze gegevens ben ik gepresenteerd. De broeders namen afscheid en een paar minuten later was er weer sprake van een flinke tachycardie en deze resulteerde eindelijk in een lichte hartinfarct: schampschot. Door de aanwezigheid in het bloed van troponine besloot men toch weer een hartkatheterisatie uit te voeren, gelukkig niets gevonden. Een week geleden moest men bij mij geïmplanteerde DDD-pacemaker doorgemeten worden, en tijdens het doormeten was er weer sprake van een tachycardie. Dit alles was voor mij normaal te noemen. Een tachycardie die in een bradycardie overging en omgekeerd. En zo ook het atriumfibrilleren, ook afwisselend met flutters. Alles wat te testen viel, is uitgevoerd, maar de einddiagnose is SSS (Sick Sinus Syndroom). Het vervelende is dat men niet de oorzaak van SSS weet en het moet medicinaal worden opgelost. Een uitspraak van een kennis van mij –cardioloog– liet mij weten dat ik er niet áán doodga, maar er wel méé doodga. Het vervelende is dat bij zeer krachtige en langdurige manifestaties van SSS dat men er zo vermoeid door raakt. Men gaat ervan uit dat atriumfibrilleren volksziekte #1 wordt. Prof. dr. Bianca Brundel van de VU en de cardioloog en hoofd hartritmestoornissen van de Erasmus universiteit. Dr. Natasja de Groot en hun teams houden je op de hoogte van hun onderzoek naar atriumfibrilleren op AFIP Online van Stichting AFIP (afiponline.org).
Paul
9 juli 2018Dankjewel voor het delen van je ervaringen en bevindingen met SSS, Bert! Meer over atriumfibrilleren kun je desgewenst ook lezen in dit artikel en de vele reacties daaronder:
José Hultink
19 juni 2018Hallo allemaal ik heb het sick sinus syndroom, om er achter te komen kunnen ze een holter onderzoek doen. Ik heb het 48 uur gehad. Maar kan ook 24 uur zijn. Op die manier zijn ze er bij mij achter gekomen. Groeten van José
Stephan
8 maart 2018Paul. Mijn facebook pagina is simpel te vinden voor geintreseerden in het endocanaboniden…
Paul
8 maart 2018Beste Stephan, Ik heb je vervolgbericht c.q. wederreactie afgekapt, aangezien het totaal ongerelateerd is aan Sick Sinus Syndroom. Mocht je je algemene ervaringen en bevindingen ten aanzien van CBD-olie willen delen, dan is daar alle ruimte voor onder het wél verwante artikel waarnaar ik eerder al verwees.
Stephan
7 maart 2018Piep Piep, iemand al geprobeerd met CBD olie 4% het ziektebeeld te controleren?
Paul
8 maart 2018Niet dat ik weet… Waarom deze vraag? Meer over de voordelen en nadelen van CBD-olie en aanverwante cannabisoliën kun je desgewenst lezen in dit artikel:
Maar in welk opzicht is CBD-olie volgens jou gerelateerd aan het onderwerp van bovenstaand artikel: het ziektebeeld Sick Sinus Syndroom?
Pummie
6 januari 2018Ik ben een 47-jarige vrouw die sinds een paar maanden last heeft van chronische stress. Daardoor is een slaapstoornis ontstaan waarbij ik alleen nog maar met medicatie kan slapen. Daarnaast had ik regelmatig een verhoogde hartslag, die tot een week geleden nog in rust rond de 70 lag, maar vorige week ineens is doorgeschoten naar minimaal 96 in rust. Hoe ik ook ontspan en ook tijdens het slapen (dus overdag en in de nacht), de frequentie blijft rond 96 met doorschieters naar 114. Hartfilmpjes e.d. zijn allemaal goed. Nu heb ik een bètablokker Metoprolol voorgeschreven gekregen van de huisarts, echter ik voel de sinusknoop nog steeds in in mijn borstkas kloppen en dat is een heel naar gevoel, ondanks dat ik een pols heb van rond de 60. Wat kan de oorzaak zijn dat er ineens een blijvende hogere frequentie in de sinusknoop is ontstaan? Schildklierwaarden in het bloed zijn normaal, bloeddruk was voor deze situatie altijd laag 110/60, maar zit nu op een normale waarde van 135/85. Het is een heel naar gevoel, en ik vraag me af of er een behandeling voor is en ik doorverwezen moet worden naar de cardioloog.
Jolly
20 september 2017Beste vrienden, ik ben een 50tig jarige sporter en kan echt niet meer hoge hartslagen halen. Ik sport onder mijn limiet en haal amper 135 slagen /min… Verder geen enkele klacht, voel me supergoed. Mijn max pols is normaal 187. Wat zou het probleem kunnen zijn? Sportieve groet
karina
29 juli 2017ik heb ook dezelfde probleem
karina
29 juli 2017ik heb altijd snel hartslag en alles is goed met mijn hart en niemand weet wat heb ik
Paul
1 augustus 2017Zie (de vele reacties onder) dit artikel:
Tachycardie oorzaken: 10 tips bij een verhoogde hartslag
Charissa
7 juni 2017Dank je voor de reactie. Er staat sinustachycardie, dit heeft met je sinus te maken dan neem ik aan? Is het normaal dat die zo hoog is? En dan niet continu maar soort van aanvalsgewijs… hyperventilatie heb ik nooit gehad en dit is uitgesloten geweest in de ambulance vorig weekend. Ze hadden me gelijk aangesloten en konden zien dat mijn hart een marathon aan het lopen was terwijl ik stil lag en mijn hartslag was onregelmatig. Heb in de ambulance spray onder me tong gehad drie keer… Dat werkte goed. Daarna ECG in ziekenhuis van een uur was goed. Geen longembolie en hartinfarct gehad volgens foto en bloedonderzoek. Stond na 1,5 uur weer buiten en in de avond had ik alweer last van deze klachten.
Paul
7 juni 2017Tachycardie betekent niets meer of minder dan een snelle hartslag. De sinusknoop is de belangrijkste knoop van het hart; deze hartknoop regelt het hartritme, of eigenlijk voornamelijk de hartslagfrequentie: de snelheid waarmee het hart klopt. Er zijn verschillende soorten tachycardieën (AV-nodale re-entry tachycardie /AVNRT, supraventriculaire tachycardieën, WPW-cirkeltachycardie e.a.), maar bij nagenoeg alle varianten is de sinusknoop betrokken. Met sinustachycardie (ST) wordt over het algemeen de ‘standaard’ vorm van tachycardie bedoeld die allerlei mogelijke oorzaken kan hebben. Van emoties tot koorts tot hartkleplijden tot schildklier tot anemie tot hartfalen. De algemene opvatting is als volgt: “als er geen onderliggende oorzaak wordt gevonden, is een sinustachycardie onschuldig en behoeft deze geen behandeling”. Hoewel een sinustachycardie dus het directe gevolg is van de sinusknoop heeft deze indicatie in beginsel niet per se te maken met SSS (Sick Sinus Syndroom). Al KAN ST in sommige gevallen wel SSS veroorzaken, maar dit is weer afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de ST… Over tachycardie kun je meer lezen in (de reacties onder) dit artikel over een te snelle hartslag… Overigens bestaat er ook een zeldzame vorm van sinustachycardie –genaamd Inappropriate Sinus Tachycardie (IST) oftewel ‘ongepaste’ sinustachycardie– die wel per definitie kwaad kan…
Charissa
7 juni 2017Hallo, ik heb sinds korte tijd last van hartkloppingen, hartjagen, soms benauwd met daarbij een zwaar vervelend gevoel op de borst, duizelig, en heb een 24 uur RCG gehad. Hieruit kwam dat er geen afwijkingen zijn gevonden. Ik ging beter kijken naar de uitslag, ik heb blijkbaar in totaal 288 minuten een hartslag vanaf 105 – 150. Staat bij sinustagycardie. Waarbij het meeste lag op 130 – 135. Dit in rust. Hoe kan het nou dat ze zeggen dat er niks te vinden is? Ik ben zelf aan het zoeken naar wat er zou kunnen zijn. Kom hier uit… Iemand die kan meedenken?
Paul
7 juni 2017Tachycardie is een versnelde / verhoogde hartslagfrequentie, hetgeen echt van alles kan betekenen. Benauwdheid , duizeligheid en een vervelend gevoel op de borst kunnen ook talloze mogelijke oorzaken hebben. Heb je al eens gelezen over tachycardie, angina pectoris, extrasystolen, schildklierproblemen en druk op de borst? Zie eventueel ook:
Tilly
22 augustus 2016Eenmalig boezemfibrilleren gehad, net geen cardioversie, ritme herstelde zich na een aantal uren. Heb na veel inlezen en nadenken et voor gekozen geen Anticoagulantia te gebruiken en ook geen bètablokker. Wel neem ik extra vitamine K2 MK7 alsmede Nattokinase. Ook slik ik al een lange tijd Ubiquinol, Acetyl L-Carnitine, R-Alfa-Liponzuur, Vitamine D3, Ginkgo Biloba, selenium, jodium e.a. via orthomoleculair advies. Ben vrouw van 78 jaar, beweeg veel, o.a. SeniorenFitness, wandelen (met hond), tuinieren, huishouding. Nu last van bradycardie sinds drie dagen. Wel regelmatige hartslag, maar te laag, soms 47, 50, 40 bij langere rust. Probleem bij traplopen, terwijl ik daarvoor zonder probleem twee trappen opliep. Voelt unheimisch. Ik hoor mijn hartslag in mijn oor dus kan het ook niet even wegdenken. Heb de huisartsenpost hier gehad. Advies om opnieuw naar cardioloog te gaan. Kom er tien dagen geleden net vandaan met “alles in orde, vervolgafspraak niet nodig”. De kreet SSS werd genoemd door huisarts dat moet nu vastgesteld worden. Gezonde leefstijl, gezonde voeding, ben slank en had veel energie voor mijn leeftijd. Word nu met mijn neus op dit feit gedrukt. Ben heel erg voor natuurlijke remedies en heb veel moeite met chemische medicijnen. Zal contact opnemen met cardiologie voor snel nieuwe interventie en het beste er van hopen. Ben gelukkig niet duizelig, maar doe alles op een laag pitje. Graag uw of jullie reactie.
Sonja
13 juli 2015Hallo. Nadat ik op mijn werk last van mijn hart kreeg, was ik in ’t ziekenhuis terechtgekomen met hartslag van 220. Nu blijkt dat ik 2 sinussen heb en moet er eentje verwijderd worden. Iemand ervaring hiermee? Gr. Sonja
Paul
14 juli 2015Bedoel je dat je hart twee sinusknopen bevat? Voor zover ik weet is dit erg zeldzaam en komt het voor bij bepaalde vormen van ‘situs ambiguus’. Ik ben niet bekend met het opereren hiervan. Gebeurt dit middels een ablatie of iets dergelijks? Hopelijk zijn er bezoekers die je meer kunnen vertellen over het hebben van een tweetal sinusknopen en het verhelpen van hieruit voortkomende afwijkingen in het hartritme. Heel veel sterkte toegewenst!
Marcel
19 maart 2017Ik heb al drie haar last van hartkloppingen met een flauw gevoel in mijn borststreek en het gevoel flauw te vallen En ook duizelig en erg vermoeid. Erg vervelend aanwezig 24 uur per dag. Huisarts heeft de afgelopen jaren gezegd dat het door stres kwam. Nu ben ik toch naar de cardioloog doorverwezen en hebben naast mijn sinusknoop nog een tweede actieve sinus geconstateerd. Deze geven onafhankelijk van elkaar signalen aan mijn Hart waardoor deze hartkloppingen geeft. De keus was medicatie of het doodbranden van de tweede actieve sinus. Ik zit nu aan de medicatie maar dit heeft geen effect. Nu wil ik toch de ingreep laten doen omdat ik niet meer normaal kan functioneren met de klachten die dit geeft. Ben het helemaal zat en kan er niet meer tegen.
H.Baan
21 juni 2015Ik ben een man van 59 jaar en ben beslist geen sporter, heb namelijk 2 ingezakte rugwervels, en ben blij als ik 4,5 km kan lopen en fiets met een elektrische fiets. Mijn hartslag is echter laag tussen de 50 en 60. Dan is mijn bloeddruk normaal 140/80. Echter bij inspanning als ik mijn rondje loop dan wordt mijn hartslag 99 en mijn bloeddruk 100/70 heb ook al eens 90/60 gehad. Als ik de hele avond in mijn gemakkelijke stoel zit wordt mijn hartslag soms 43. Omdat vermoeidheid een grote rol speelt bij mij, en ik altijd dacht dat het werd veroorzaakt door mijn rug, vroeg ik toch om een hartfilmpje bij de huisarts, daar was een probleempje op te zien, dus naar de cardioloog. Blijkt dat ik in het verleden een hartinfarctje heb gehad aan de onderwand van het hart. Dus wel bloedverdunners gekregen. Tijdens de fietstest werd ik onwel en had een erg lage bloeddruk hartslag was natuurlijk hoog. Geen druk op de borst… Maar zo werd mij verteld, dit komt wel eens vaker voor bij jongere mannen en ook oudere mannen. De cardioloog heeft zelfs bloedtesten afgenomen om te controleren op de ziekte van Lyme, maar kon mij verder niet helpen, alles was heel normaal volgens hem (ook schildklier etc.). Moet ik mijn vermoeidheid ergens anders zoeken, of kan het toch nog door mijn lage hartslag komen?
Paul
23 juni 2015Beste H, Ik ben geen arts, dus uitsluiten of bevestigen dat je vermoeidheidsklachten te maken hebben met je lage hartslagfrequentie kan ik niet. Maar aangezien je cardioloog aangeeft dat er niets aan je hart mankeert, zou ik de oorzaak van je vermoeidheidsklachten in eerste instantie elders zoeken. Is je bloed bijvoorbeeld gecontroleerd op ijzer, vitamine D en vitamine B12? In dit artikel over bradycardie vind je overigens meer informatie over een trage hartslag… En in dit artikel over (ogenschijnlijk onverklaarbare) vermoeidheidsklachten kun je meer lezen over de mogelijke oorzaken van chronische vermoeidheid… Hopelijk heb je er iets aan… Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul
Nienke
28 maart 2015Ik ben 48 en heb al jaren trage hartslag en lage bloeddruk. 2 jaar terug in de holter-uitslagen ‘wat onregelmatigheden’ te zien. Werd aan de overgang geweten. Alle bloedonderzoek toen goed. Nu sinds 6 maanden toenemende klachten… wegvallen, druk op de borst, uitstralende pijn naar de kaken en tussen de schouderbladen. Wordt er ’s nachts wakker van. Saturatie was onder de 90%. De huisarts had het over een ouder wordend hartje en mogelijk sick sinus syndroom. Vanwege bradycardie is de pacemaker, optie al genoemd. Wie heeft hier ervaring mee? En zijn er andere oplossingen?
Gerard Bakker
31 juli 2015Hoi Nienke, Ik heb een Sick Sinus Syndroom, maar herken jouw klachten niet. Ben je al bij een cardioloog geweest? Door een bradycardie heb ik sinds een paar jaar een pacemaker. Mijn ervaring is dat er met een pacemaker goed te leven is. Wel heeft het even geduurd voordat alle instellingen goed stonden. Zo ben ik na het plaatsen van de pacemaker gaan hardlopen. Dat deed ik overigens ook al voordat ik een pacemaker had. Ik deed net alsof ik geen probleem had met mijn hart. Overigens als het “wegvallen” komt door een te trage hartslag zou ik onmiddellijk contact opnemen met een cardioloog.
Theo Even
19 augustus 2014Ik ben nu 63 jaar en heb in de begin jaren zeventig een hart hartcatheterisatie (CAG) gehad in het Academisch ziekenhuis te Utrecht. Het onderzoek heeft uitgewezen dat ik een vergroot hart en daardoor een lage hartslag (sportman) heb en een sinusknooponderbreking, maar daar kun je wel honderd mee worden, zei de specialist. Met het gegeven kon ik goed leven. In 2007 hebben ze bij mij een stent geplaatst (vier zijn het geworden, een stent was gaan schuiven en dat hebben ze opgevangen met drie stents). De sinusknooponderbreking was daarna plots verdwenen. Bij de vraag aan de cardioloog of dat de plaatsing van de stents dat probleem heeft opgelost, kreeg ik het ongeïnteresseerde antwoord “weet ik niet, kan mogelijk toeval zijn”. Ik heb in ieder geval t/m 24 juli jongstleden nergens geen last meer van gehad. Op 24 juli kreeg ik een kloppend stuwend gevoel bij mijn hart en een overslag anders dan al die jaren van de sinusknooponderbreking. Mijn hart zakt na een lichte activiteit weg naar soms 32 slagen per minuut. Nu ik dit schrijf op mijn Galaxy heb ik sterk voelbare hartkloppingen en is mijn hartslag 40 slagen per minuut. Soms is het net of mijn hart extra kracht moet zetten om ergens doorheen te moeten pompen, een stuwend gevoel. Na de vraag aan mijn huisarts of het een stenttrombose kon zijn, keek ze mij vreemd aan en zei “dat komt haast niet voor”. Ik heb 24 uur een holter geplaatst gekregen, de huisarts vond dat ik zo snel mogelijk door een cardioloog moest worden gezien. Ik heb hem nog niet gesproken, maar moest van hem (per brief) ook eerst een holter dragen en op 4 september word ik bij de cardioloog verwacht. De holter heb ik vanmiddag ingeleverd. Wie herkent iets in mijn onplezierige hartritme of heeft ervaring met bloedwerveling door een losgeraakte stent?
Johanna
6 juli 2013Mijn vriend heeft altijd gesport, hardgelopen en gefitnest. Twee jaar geleden begon hij hartklachten te krijgen. Deze bestonden uit drukkende pijn en transpireren, heel erg, vooral ‘s, nachts. Hij is opgenomen en er zijn allerlei onderzoeken gedaan, maar er kwam niets uit. Hij bleef minder energie houden en kon nog maar 2 keer per week lopen. Deze week was het weer zover: hij gaf al een paar weken aan dat hij heel erg moe was en weinig energie had. Ook met het lopen ging het niet… ’s Avonds werd hij grauw, kreeg drukkende pijn en transpireerde enorm… Ik heb de arts gebeld en hij is met toeters en bellen weggebracht. Alles is nagekeken, maar het enige wat ze aangeven is dat hij een lage hartslag heeft. Verder kunnen ze niets vinden. Mijn vriend blijft drukkende pijn houden, valt heel erg af en heeft geen energie. Wij weten niet meer wat we moeten doen, want hij voelt zich echt beroerd. Kan iemand ons advies geven? Want de artsen schepen ons inmiddels af. “Er is niets te vinden”, maar luisteren niet naar mijn vriend. Groeten, Johanna
Paul
6 juli 2013Beste Johanna, Welke onderzoeken zijn er tot nog toe gedaan? Ik neem aan dat -naast zijn hartritme- zijn bloeddruk, bloedsuikerspiegel en ademhaling zijn gecontroleerd… Zijn zijn schildklierwaarden ook nagekeken? De symptomen doen namelijk nogal denken aan schildklierproblemen. Ik ben geen medicus, dus zie dit niet niet als medisch advies (uitsluitend als goedbedoelde en vrijblijvende raad), maar je zou je arts kunnen vragen of er iets met de schildklier aan de hand kan zijn. Heeft je vriend verder nog pijn? Koliekpijn, pijnscheuten in de borstkas, zij of iets dergelijks? Het zou namelijk ook met de lever, milt, gal of nieren te maken kunnen hebben, misschien ergens een steen vast in een “gang” of “weg”. Maar vaak gaat dat dus gepaard met hevige pijnaanvallen… Nou ja, heel veel stekte ermee en dring aan op hulp. Daar betalen we als bevolking zijnde belasting- en verzekeringsgelden voor, dus daar heb je recht op. Laat je niet zomaar wegsturen en vraag desnoods om een expliciete doorverwijzing of second opinion. Heel veel succes en sterkte! Groeten, Paul
petra govers
19 november 2012mijn dochter heeft op 18-jarige leeftijd een openhartoperatie ondergaan vanwege een asd2-sluiting. Het gat was 3,8 cm. Sindsdien heeft ze voortdurend klachten: een trage hartslag, (50 pm), ontstekingen, benauwdheid etc. Ze heeft 2 hartkatheterisaties gehad vanwege vermoeden PH, maar niets gevonden. Ze is nu 25 jaar, altijd ziek, hoofdpijn, uitgeput, zeer dikke benen gekregen, grote gewichtstoename etc. Er zijn wel afwijkingen, maar er is geen duidelijke oorzaak te vinden. Er is wel weer een klein gaatje ontdekt. Kan hier sprake zijn van sick sinus syndroom? Hebben jullie advies waar we heen kunnen? Ze is onder controle in het Erasmus ziekenhuis bij dr. Roos, 1 a 2 x per jaar. Help, wij zijn wanhopig!
Paul
19 november 2012Beste Petra, Wat ontzettend naar om te horen dat zo’n jonge vrouw reeds zo te kampen heeft (gehad) met haar gezondheid! Om heel eerlijk te zijn zouden deze symptomen op allerlei afwijkingen kunnen wijzen. Toch doet de combinatie sterk denken aan schildklierproblemen. Ik ben GEEN dokter, dus zie mijn reactie vooral NIET als medisch advies. Misschien dat je een huisarts/specialist kan vragen om de schildklierwaarden (TSH [f]T3, [f]T4 e.a.) grondig onder de loep te nemen. Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval! Groeten, Paul
Jo
24 november 2015Ik heb een zelfde soort problemen als uw dochter gehad. Ook na een openhartoperatie nog veel klachten gehad en niks te vinden bij katheteriseren. De oorzaken van het probleem kwamen bij mij pas naar voren tijdens implantatie van een Reveal-hartmonitor. Dat is een apparaatje wat het hartritme voor langere tijd in de gaten houdt. Een soort van holteronderzoek, maar dan langdurig. Toen kwamen de problemen wel aan het licht en bleek het op te lossen te zijn met een pacemaker.
M. van Dalen
22 maart 2012Ik heb meerdere malen een sinusarrest gehad, waarvan ik zelf helemaal niets weet. Veel onderzoeken in het ziekenhuis gehad, zelfs een opname van 5 dagen, maar niets aan de hand. Het wegvallen bleef, en toen heeft men een Reveal geplaatst. Toen ik op een morgen om half 7 weer wegviel -mijn vrouw was toen ook wakker gelukkig- is die ochtend de Reveal uitgelezen. Er bleek in 4 weken tijd een stilstand van 4 sec. te zijn geweest en nu afgelopen maandag 21 sec. Direct werd ik op de hartbewaking gelegd. Er werd besloten om met voorrang een pacemaker te plaatsen. De daarop volgende morgen -weer om half 7- is een hartstilstand van 24 sec. gemeten. Ik weet daar helemaal niets van. Ik heb toen omdat er geen “pacemaker-inbrenger” beschikbaar was een externe pacemaker voor 24 uur gekregen. Nu is de definitieve pacemaker geplaatst. Ik hoop van alle problemen verlost te zijn. Een arrest vindt de patiënt niet zo erg. Ik merkte er niets van, maar voor de naasten is het verschrikkelijk. Hopelijk heeft u wat aan deze informatie.
H
11 februari 2013Zo herkenbaar! Dank voor je verhaal.