small bite afvallen smallbite

Small Bite: een beugel in je mond t.b.v. afvallen!

Het is deze keer geen typische, protserig Amerikaan die met een nieuwe afslankmethode op de Amerikaanse markt verschijnt, maar een nuchtere Nederlander. Uitvinder van de Small Bite Jan Renders torste op dertienjarige leeftijd al 132 kilo met zich mee, maar is momenteel naar eigen zeggen op gezond gewicht. Dit zou volledig te danken zijn aan de SmallBite, een soort bit of beugel om af te vallen.

Jan Renders bedacht de Small Bite en achtte de VS de meest geschikte afzetmarkt voor dit nieuwe afslankproduct. In Amerika lijdt namelijk twee derde van de algehele bevolking aan overgewicht.  De SmallBite is een beugeltje dat door een tandarts wordt aangebracht. Het bitje zorgt ervoor dat je “hap-grootte” wordt verkleind, waardoor je langer over je maaltijd doet. Hierdoor zit je gevoelsmatig eerder vol, ben je dus eerder voldaan en eet je in zijn totaliteit minder.

Update – 2011: Inmiddels is de Small Bite in Nederland verkrijgbaar.

Small Bite: geen grote mond meer

De Small Bite is een beugel of bit die – net zoals een orthodontistische beugel – wordt vastgezet in je mond. De elastiekjes aan de SmallBite zorgen ervoor dat je mond niet meer helemaal open kan. Hierdoor word je gedwongen om kleinere hapjes te nemen en rustiger te eten. Je eet bewuster en graait minder makkelijk een zak chips leeg. Als je je kaken nog maar 1,7 centimeter van elkaar kunt verwijderen, is schrokken nu eenmaal een stuk lastiger… En probeer je te forceren, dan doet dat pijn.

Langzamer & minder eten

Wanneer je gedwongen wordt om kleinere hapjes te nemen en minder snel te eten, dan is de kans groot dat je bent gestopt met eten tegen de tijd dat je hersenen zich realiseren dat je voldaan bent. Gewoonlijk duurt het namelijk zo’n 20 minuten voordat je hersenen registreren dat er überhaupt voedsel in je maag aanwezig is. Je lichaam beseft dus té laat dat je maag vol zit, en hierdoor eten heel veel mensen te veel. De Small Bite zou je dus niet alleen langzamer laten eten, maar vooral ook minder laten eten.

Testpersonen

Een groep van 90 Nederlanders heeft de Small Bite uitgetest. Zij hebben de beugel 9 maanden gedragen en 40 procent van hen is erdoor blijvend afgevallen. De resultaten van een Amerikaanse testgroep zijn nog niet bekend. Jan Renders wacht momenteel (aug. 2009) nog op goedkeuring van de SmallBite door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration).

Update – 2011: De Small Bite is nu – 2 jaar later – nog steeds niet goedgekeurd in Amerika.

Conclusie

Het is logisch dat je minder eet wanneer je belemmerd wordt in je eetgedrag. Wat dat betreft is de Small Bite –misschien minder rigoureus, maar– vergelijkbaar met een maagband. Wij kunnen ons voorstellen dat de SmallBite prima werkt wanneer je deze tot 9 maanden onlosmakelijk met je gebit verbindt, maar vragen ons wel af of de Small Bite je algehele levenskwaliteit niet zwaar belemmert. En dan hebben we het over simpele dingen als spreken, hoesten, niezen, gapen en krampen in je kaak nog niet eens gehad.

Hierbij een filmfragment van de Amerikaanse televisiezender Fox omtrent de Small Bite:

Heb jij ervaring met het Small Bite-bitje? Of heb jij vragen of opmerkingen m.b.t. de Small Bite beugel? Laat dan hieronder je reactie achter!

22 reacties op “Small Bite: een beugel in je mond t.b.v. afvallen!

 1. christel ·

  Dus…net een filmpje gezien, belachelijk dit. Gapen kun je niet meer, je kan niet meer naar de tandarts want tja je mond gaat maar een klein stukje open… what the hell?! En dan wordt er ook nog in dat filmpje gezet, maar ja je krijgt wel goede begeleiding zodat je niet te veel eet, want dat kun je nog wel steeds. Waarom heb je dan dit martelwerktuig in je mond? Ga dan alleen voor de begeleiding als dat helpt. Ik ben nu ook druk bezig met afvallen, op een normale menselijke manier en door m’n eetpatroon aan te passen en weet je wat? Dat helpt ook goed. Geen achterlijke beugel welke tegen m’n bovenlip aan ketst als ik gaap of m’n mond iets te ver opendoe! En wat ook goed is, bewegen. Ik hou niet van de fitnessschool, dus ga ik aquajoggen en zwemmen, verbruik je ook nog eens flink calorieën mee en gebruik je al je spieren! Kijk iedereen moet het zelf weten hoor, maar kom op zeg eerlijk, dit is toch niet de manier? Jezelf pijnigen? Als je dat wel wilt kun je ook vragen of iemand elke dag ff in je bovenlip wil knijpen… ja toch? En het bedrag wat ik voorbij zag komen, lijkt me niet dat de CZ of welke zorgverzekeraar daar iets van vergoed. Maar… dat is mijn mening. :)

  Reageer
  • Paul ·

   Ik kan niet zeggen dat ik met je oneens ben. ;)

  • Marion ·

   Ik draag zelf een SmallBite sinds 2 weken. Gapen gaat prima, maar je moet je natuurlijk wel even aanpassen. Naar de tandarts gaan is geen enkel probleem, moet je natuurlijk daarna wel weer de SmallBite laten vastzetten. Te veel eten lukt echt niet… je bent met een normale portie al minstens een halfuur bezig. Je verzadigingsgevoel treedt dan in… meer lukt echt niet. Je kan natuurlijk wel verkeerd eten. Maar… dat heb je zelf in de hand.

  • Paul ·

   Dankjewel voor je berichtje, Marion! Volgens mij dateert bovenstaand artikel over de SmallBite alweer uit 2009, en tot nog toe heb ik nog nooit een reactie mogen ontvangen van een daadwerkelijke ervaringsdeskundige. Nogmaals dank voor je reactie(s)!

 2. Carla ·

  Is er (heden) ook nieuwe informatie / ervaringen betreft de Smallbite?

  Reageer
  • Marion ·

   Wat zou je willen weten?

 3. janice ·

  Waar in Nederland kan ik deze Small Bite beugel laten plaatsen?

  Reageer
  • Paul ·

   Uden en Bussum volgens mij; kijk gewoon even op SmallBite.nl…

 4. marsha ·

  Ik wil best als proefpersoon fungeren hoor! Wil best maandelijks een verslag uit doen over het verloop van het afvallen met de beugel! Vriendelijke groet, Marsha

  Reageer
 5. Small Bite management ·

  Beste lezers, In bovenstaand artikeltje staat foutieve informatie. Onder het kopje “Testpersonen” staat abusievelijk vermeld dat 40% is afgevallen. Het correcte percentage is 95%. Om te lezen over de ervaringen van Small Bite patiënten, zie onze site. Van belemmering van levenskwaliteit is absoluut geen sprake, zoals je van de patiënten die de Small Bite hebben gebruikt ook kunt lezen. Geïnteresseerden kunnen hierover met onze patiënten van gedachten wisselen. Spreken, niezen, hoesten is allemaal gewoon mogelijk. De Small Bite is trouwens door de Amerikaanse FDA geclassificeerd als een non-significant risk weight-loss device.

  Reageer
  • Paul ·

   Best management van Small Bite, Het lijkt mij uiterst onwaarschijnlijk dat bovenstaande cijfers m.b.t. de Small Bite-kaakprothese onjuist zijn. Dat 40% van de 90 Nederlanders die aan het desbetreffende onderzoek deelnamen is afgevallen, is namelijk te lezen op talloze nieuwswebsites en werd destijds (2007) als zodanig gepubliceerd in onder andere: “Niet meer schransen als mond 1,7 cm open kan” door De Pers op 1 augustus 2007. Wellicht verwart u de onderzoeksresultaten met die van een andere studie? Overigens kan ik op de webpagina die u aanhaalt niks over het betreffende onderzoek vinden. Ik zie er uitsluitend enkele patiëntenervaringen. Ik zie dat u eerder al een reactie hebt achtergelaten waarin u enigszins laatdunkend overkomt voor wat betreft de bezoekers van deze site en uw product op uiterst commerciële wijze promoot; beetje jammer wat mij betreft… Misschien kunt u de daadwerkelijke onderzoeken (zowel Nederlands als Amerikaans) publiceren om uw beweringen en standpunten kracht bij te zetten; hier of op uw eigen site? Die zie ik namelijk nergens online staan. Groeten, Paul P.S. Update: inmiddels is na telefonisch contact met Small Bite duidelijk geworden dat 40% van de testpersonen blijvend is afgevallen; dit is inmiddels gerectificeerd in bovenstaand artikel.

  • margret ·

   Hoe doe je dat als je naar de tandarts moet? Daar moet je mond wijd open?

 6. Roely ·

  Wordt dit ook vergoed door de verzekering?

  Reageer
 7. Danny ·

  De Small Bite kost EUR 3.000,- in totaal. EUR 1.500,- in een keer en daarna 10 termijnen van EUR 150,-.

  Reageer
 8. danny ·

  En als je tandpijn hebt, hoe wordt je dan geholpen met dat gebit in? En wat is de prijs? Dat zie ik nergens staan.

  Reageer
  • Marion ·

   De draadjes waarmee je kaak vastzit aan de SmallBite kunnen doorgeknipt worden met een simpele huis-tuin-en-keukenschaar.

 9. Small Bite management ·

  Beste lezers, Het is jammer dat wij moeten constateren dat op deze informatieve website enkele reacties staan van personen die nooit een Small Bite gedragen hebben en kennelijk andere bedoelingen hebben met het plaatsen van deze berichten dan het informeren van de geïnteresseerde lezer met overgewicht. Uiteraard mag iedereen, ook zonder kennis van zaken of ervaring met de Small Bite, een mening hebben. Indien u echter relevante en correcte informatie wil hebben over de Small Bite, kunt u het beste kijken op onze eigen website: SmallBite.nl of ons direct benaderen zodat wij u eventueel in contact kunnen brengen met onze patiënten die de behandeling zelf ervaren of ervaren hebben. Het overgrote merendeel van deze patiënten zal u kunnen vertellen dat de Small Bite een effectief en betaalbaar hulpmiddel is tegen overgewicht zonder significante bijwerkingen. Management Small Bite B.V.

  Reageer
 10. lea ·

  Small bite moet je echt niet aan beginnen. Al meer dan 10 jaar aan het experimenteren. Het werkt zeer problematisch. En natuurlijk een tijdelijke oplossing. En veel te duur!

  Reageer
 11. rene ·

  Hoeveel kost het de SmallBite te laten plaatsen of wordt het vergoed?

  Reageer
 12. w.de loos ·

  Werkt voor geen meter. Nergens zijn resultaten te vinden. Het enige wat er dunner van wordt is je portemonnee.

  Reageer
 13. Riet van Lier ·

  Die Small Bite klinkt echt verschrikkelijk! Alsof de orthodontist je beugel te strak heeft aangedraaid. Ik moet er niet aan denken dat ik mijn mond niet meer helemaal kan openen. Geeft volgens mij een onprettig gevoel en is bovendien onpraktisch met praten. :( Ik vermager liever op eigen kracht!

  Reageer
 14. John v Gennep ·

  Waar kun je zo’n Small Bite in Nederland laten plaatsen? Het lijkt me zeker niet prettig, maar zo’n ding kan best weleens effectief blijken.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.