Uit je mond stinken behoort tot de vaakst voorkomende klachten die je op het internet tegenkomt. Er zijn talloze middelen en methodes te vinden om een vieze mondgeur tegen te gaan. Maar er is eigenlijk maar één manier om een slechte adem te verhelpen & behandelen.

In 95% van de gevallen stinkt men uit de mond door bacteriën op de tong. Deze bacteriën zetten namelijk zwavelhoudende eiwitten uit voedsel om in vluchtige zwavelverbindingen. En het zijn deze (van de tong afkomstige) zwavelverbindingen die de typische vieze mondlucht veroorzaken. Hierbij 3 stappen om in één klap je slechte adem te verhelpen…

1. Tong poetsen

Zorg er allereerst voor dat je je tong zo schoon mogelijk maakt. Poets tot ver achter op je tong, bij voorkeur met een “medium” tandenborstel. Een zachte tandenborstel is doorgaans niet stevig genoeg om het tong-oppervlak goed te reinigen. Een te harde tandenborstel kan echter je tong beschadigen, waardoor kleine, gevoelige wondjes achterblijven. Dit soort wondjes geneest doorgaans binnen 1 à 2 dagen, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Op het beging zal het wennen zijn om je tong te poetsen. Je kunt gaan kokhalzen en braakneigingen opwekken. Naarmate je je tong vaker poetst, wordt deze minder gevoelig. Je tong zal niet meer zo snel bloeden en het voelt steeds minder onnatuurlijk om het achterste van je tong te reinigen. Je merkt dat je op de goede weg bent als er nauwelijks nog wit tot witgeel beslag op je tong aanwezig is. Hoe minder aanslag op je tong, des te minder je uit je mond stinkt.

2. Mondspoelmiddel

Dat je tong er schoon uitziet, wil niet zeggen dat ie vrij is van bacteriën en vluchtige zwavelverbindingen. Als het witgele beslag grotendeels van je tong verdwenen is, dan kan een gespecialiseerd mondspoelmiddel tot de dieper gelegen bacteriën doordringen. Meridol™ Halitose Mondspoeling© is een mondspoelmiddel, speciaal ontwikkeld om een slechte adem te verhelpen. Dit spoelmiddel smaakt behoorlijk vies, maar is wel erg effectief. Gebruik de mondspoeling voor het slapengaan, dan ben je de volgende ochtend van de smerige bijsmaak af.

Mondspoelmiddel (Meridol Halitose e.a.) zorgt er niet alleen voor dat veel van de achtergebleven bacteriën van je tong verdwijnen… Het zorgt er bovendien voor dat de bacteriën die nog altijd op je tong zitten beter zichtbaar worden. Veel mondpoelmiddelen bevatten namelijk kleurstoffen (“plaque-verklikkers”) die verklappen waar zich nog altijd bacteriën bevinden. Na het spoelen blijven er dan ook witte tot witblauwe vlokken op je tong achter. Ook deze bacteriën dien je te verwijderen als je niet langer uit je mond wilt stinken. Hetzelfde geldt voor eventuele amandelstenen oftewel stinkende keelbrokjes.

Let op: deze stap mag je niet in alle gevallen dagelijks herhalen. Veel mondspoelmiddelen zijn namelijk niet geschikt voor dagelijks gebruik. Doe in dat geval iedere dag stap 1, en twee of drie keer per week stap 2.

3. Tongschraper

De laatste stap is het schrapen van je tong. Het is allereerst de bedoeling dat je het laatste beslag (dat zichtbaar is geworden dankzij het mondspoelmiddel) verwijdert. Vervolgens dien je je tong diep te reinigen. Je kunt hiervoor opnieuw je tandenborstel gebruiken, maar er zijn ook speciale tongreinigers en tongschrapers op de markt. Voorbeelden van tongreinigingshulpmiddelen die tot diep in het weefsel van de tong doordringen zijn de Orasys© en de Orabrush©.  Als je bovenstaande 3 tips grondig opvolgt, zul je steeds minder uit je mond stinken.

Let op: het tongoppervlak is dankzij stap 1 al grotendeels schoon. Stap 3 is dan ook voornamelijk bedoeld om de plooitjes en putjes in je tong te reinigen. Je moet dus niet zozeer poetsen, als wel  “diepte-reinigen”.

Tot slot

Een chronische ofwel  permanente slechte adem is een teken van bacteriën op je tong. Deze bacteriën verdwijnen niet met een enkele behandeling. Volg bovenstaand stappenplan gedurende een week en je zult een wereld van verschil bemerken. Als je een paar weken verder bent, dan is de kans zeer groot dat je helemaal verlost bent van je vieze mondgeur.

Blijf je tong overigens ook daarna goed verzorgen! Als je bacteriën de kans geeft, nestelen ze zich namelijk in een mum van tijd weer opnieuw op het tongoppervlak en in de plooitjes en kuiltjes van je tong. Blijf stap 1 t/m 3 bijvoorbeeld nog twee keer per week volgen om de behaalde resultaten te behouden en niet langer meer uit je mond te stinken.

Heb jij bovenstaande stappen om een stinkende adem te verhelpen al geprobeerd? Laat hieronder weten of het voor jou ook zo goed heeft gewerkt om niet meer uit je mond te stinken!

23 Reacties

 1. mensen stinken ook vaak uit hun mond als ze een rotte kies in hun mond hebben. Of een ontsteking in je kies. Of tanden niet flossen dan blijven er etensresten tussen de kiezen zitten, dat gaat na een paar dagen wel flink stinken.

 2. Ik heb ook van alles geprobeerd om een slechte adem tegen te gaan! Niets hielp. Ik heb het gevoel dat er een probleem is met m’n keel. Het lijkt alsof de stank niet uit m’n mond, maar uit m’n keel komt (misschien door m’n amandelen)… Herkent iemand zoiets? Wat kan ik eraan doen?

  • Het kan best zijn dat een stinkende adem wordt veroorzaakt door je keelamandelen. In dat geval is er soms sprake van een keelamandelontsteking (tonsillitis), maar meestal van zogenaamde amandelstenen oftewel ’tonsil stones’. In geval van een amandelontsteking zijn de keelamandelen doorgaans ook pijnlijk en zichtbaar rood en opgezwollen. In geval van amandelstenen hoedt dat niet per se het geval te zijn. Over het herkennen, voorkomen en verwijderen van een amandelsteen kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over tonsillolieten/amandelsteentjes… Sterkte ermee!

 3. Van jongs af aan heb ik geleerd om mijn tong te poetsen. Ik dacht dat iedereen dat deed. Zo heb ik het ook aan mijn dochter geleerd.

 4. Elke keer als ik mijn tong met een tongschraper schoonmaak, krijg ik ongeveer na 3 dagen keelpijn die dagen lang aanhoudt. De tongschraper (van metaal) maak ik na gebruik schoon met alcohol. Heeft iemand anders dezelfde ervaring met een tongschraper? Groetjes, Karin

  • Hallo Karin, Probeer eens een kunststof tongschraper, kun je kopen bij de drogist, deze is minder scherp dan een stalen. Heb er zelf een van tandarts Laugeman, is te koop bij DA. Kleur groen.

 5. Ik zie bij 1 staan, tong bloeden? Momenteel heb ik allemaal rode plekjes op m’n gehemelte, rode plekken op m’n wang en en hele gevoelige ruwe tong. In de laatste anderhalf jaar heb ik dit 3 x gehad. Ben 55 en ik poets mijn tong met een zachte borstel, dan doet het al pijn en is hij daarna nog gevoeliger. Hebben anderen daar geen last van? Ik zou echt niet met een medium borstel kunnen poetsen. En waar poets je dan mee, alleen een borstel?

 6. Hoe kan ik controleren of ik uit m’n mond stink? Zelf ruik ik nooit wat, maar als ik met anderen praat, krijg ik halverwege ’t gesprek een pepermuntje aangeboden (auw). Ben trouwens begonnen met tong poetsen.

  • Je moet aan je hand likken, dan 5 keer zwaaien met je hand en dan moet je eens ruiken aan je hand. De geur die je dan riekt is de geur die de mensen rieken als je tegen hen praat.

 7. Haal je met stap 3 de werking van van stap 2 juist niet weg? Als je je tong schraapt, lijkt het mij dat je dat spoelmiddeltje dan ook weghaalt, of is dat niet zo? Anders wil ik deze stappen wel proberen.

  • Paul (Redactie)

   Beste Nanis,
   Je moet het mondspoelmiddel natuurlijk wel eventjes de kans geven om in te werken.

 8. Tongreinigen is inderdaad het beste middel tegen slechte adem. Mijn tongstructuur is vrij grof. Achter op de tong gaan bacteriën zich nestelen. Ik heb de tongreiniger van Halita geprobeerd en die van Orabrush (inclusief tonggel). Het klopt inderdaad dat het een tijdje duurt voordat je tong weer helemaal mooi roze is en schoon van bacteriën. Sterkte allemaal!

 9. Sofie van Hulst Reageer

  Ik heb ook van die aanslag op mijn tong. Is me eigenlijk nooit zo opgevallen en wist ook niet dat ‘t bacteriën zijn. Blergh! Ik heb geprobeerd ’t eraf te krijgen, maar dat spul zit best wel vast. En het doet trouwens ook best wel pijn om over je tong te poetsen. Succes & liefs, Sofie

  • Paul (Redactie)

   Beste Sofie,
   Je moet niet in één poetsbeurt je tong vrij proberen te maken van aanslag. Het reinigen van je tong-oppervlak is een proces. Elke dag verwijder je een klein laagje totdat je tong weer rozerood is. Na een tijdje raakt je tong gewend aan het poetsen en is deze nauwelijks nog gevoelig. Het reinigen van de tong wordt zodoende steeds minder onprettig en steeds gemakkelijker. Dus niet te intensief poetsen en vooral ook niet te hard drukken.
   Groeten,
   Paul

 10. Volgens mij stinkt iedereen weleens uit z’n mond. Bij mij is het vooral erg als ik alcohol of koffie heb gedronken. Ik heb gelezen dat je de geur van je adem dat kunt testen door over je pols te likken, je speeksel in te laten drogen en dan te ruiken. Succes!

 11. Hester van Wal Reageer

  Ik word echt niet goed van die stinkende adem. Echt al van alles geprobeerd, van mondspoelmiddeltjes tot speciale tandpasta’s en behandeling bij de mondhygiëniste. Ik ga van nu af aan proberen om elke dag mijn tong schoon te maken en zal laten weten of ’t bij mij werkt…
  Gr. Hester

 12. Ik weet niet zo goed of ik uit mijn mond stink. Kun je dat bij jezelf ruiken. Ik heb namelijk wel vaak –of misschien wel altijd?– van dat beslag op mijn tong. Kan het zijn dat dat bij de een stinkt en bij de ander niet? Of ruik je je eigen adem gewoon niet?

 13. Het klopt echt dat je adem stinkt vanwege je tong. Ik heb ook jarenlang last gehad van een slechte adem, maar op een gegeven moment ben ik heel intensief mijn tong gaan reinigen. Ik doe het nog steeds elke dag, en de enige momenten waarop ik nog uit mijn mond stink is als ik knoflook, ui, koffie of iets dergelijks nuttig. Het is echt dat witgele spul op je tong waardoor je adem zo gaat stinken. En dan vooral helemaal achterop je tong (bijna in je keel).
  Groetjes, Lotte D.

  • klaas prent

   Klinkt misschien raar, maar ik had ook last van slechte adem… ben voor een paar weken terug begonnen met zuigen op ijsklontjes… had griep en een hele droge mond en stonk ook uit de mond… nu niet meer! Geeft een geweldig gevoel. Volgens mij is een droge mond ook een van de oorzaken van slechte adem!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.