Aften zijn pijnlijke mondzweertjes die kunnen ontstaan in het tandvlees, de tong en het mond-, wang-, lip- en keelslijmvlies. Ze kunnen zeer hardnekkig zijn en regelmatig terugkeren. Bovendien veroorzaken aften hevige pijn bij o.a. eten, drinken, slikken en tandenpoetsen. Hoewel de exacte oorzaak van aften nog steeds niet is ontdekt, zijn er inmiddels verscheidene verbanden gevonden tussen het ontstaan van aften en de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen. Hierbij 5 voedingstips om aften te voorkomen…
1. Geen citrusvruchten eten
De zuren in citrusvruchten kunnen bij sommige mensen de slijmvliezen in de mondholte irriteren. Als je gevoelig, intolerant of allergisch bent voor citrusvruchten, dan kan dat zich uiten in het ontstaan van aften in de mondholte. Ook overgevoeligheid of allergie voor ananas, kiwi’s, bananen, tomaten, pepers, kaneel, chocolade of gluten kan aften veroorzaken.
2. Geen hormoonrijk voedsel eten
Hormonen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van aften. Niet-biologisch vlees en niet-biologische melk bevatten relatief veel hormonen. Alcohol, cafeïne en geraffineerde suikers beïnvloeden je hormoonhuishouding. Probeer deze voedingsstoffen daarom zoveel mogelijk te vermijden.
3. Vitamines & mineralen bijslikken
Aften ontstaan voornamelijk bij een verminderde weerstand. Als je alle essentiële vitamines, mineralen en spoorelementen binnenkrijgt, blijft je lichamelijke weerstand op peil. Vooral vitamine B-complex zou aften kunnen helpen voorkomen.
4. Hulpstoffen & E-nummers vermijden
Aften kunnen in de hand worden gewerkt door toevoegingen (E-nummers) zoals kleurstoffen en conserveermiddelen. Er zijn veel mensen die geen last meer hebben van aften sinds ze gestopt zijn met de consumptie van E-nummers. Gebruik bij voorkeur “hele”, natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, peulvruchten, fruit, hele granen, noten, zaden, pitten en kiemen.
5. Enzymen & tandpasta
De enzymen en co-enzymen in de mondholte spelen een belangrijke rol bij het ontstaan en het tegengaan van aften. Poets je tanden bij voorkeur met een tandpasta met werkzame enzymen (Zendium, Biotène e.a.). Gebruik vooral geen schuimende tandpasta, want schuimstoffen kunnen juist aften veroorzaken. In dit artikel over aften en tandpasta vind je meer informatie omtrent de verschillende tandpasta’s…
Heb jij ervaring met aften door toedoen van bepaalde voedingsmiddelen, voedingsstoffen of additieven? Laat hieronder een berichtje achter!