Hoewel men in de jaren ’60 hoopte dat yoga een tijdelijke hype zou blijken, is yoga na al die jaren nog steeds ongekend populair in Nederland. Je ziet yoga op tv, er zijn yoga-magazines verkrijgbaar en de  DVD’s met yoga-oefeningen zijn niet aan te slepen. Yoga-studio’s schieten bovendien als paddenstoelen uit de grond, en er zijn zelfs gespecialiseerde yoga winkels waar ze o.a. yogamatten, yogakleding en yogaboeken verkopen.

Ook op internet is yoga nog altijd enorm in trek. Zo zijn er nog steeds talloze mensen die online yoga-oefeningen opzoeken en yoga-weekenden organiseren. Daarnaast zijn er forums waarop yoga-beoefenaars (yogi’s) elkaar opzoeken om yoga-moves uit te wisselen en ervaringen te delen. Hieronder lees je alles over de verschillende soorten yoga en de leukste manieren om yoga in de praktijk toe te passen…

Hatha yoga

Hatha yoga is een yoga-variant bestaande uit een complex systeem van yoga-oefeningen. Hatha is een relatief fysieke vorm van yoga en dus vooral bedoeld om controle te krijgen over het lichaam. Veel mensen die het hebben over yoga, bedoelen eigenlijk Hatha yoga, de yoga-variant die ook in Nederland erg populair is.  Hatha yoga bestaat vooral uit statische (niet-bewegende) lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama’s).

Ananda yoga is een klassieke variant van Hatha yoga. Iyengar Yoga is een Hatha-stijl yoga die o.a. bekend staat om de handige hulpmiddelen en vernoemd is naar Bellur Iyengar, één van de bekendste yoga-leermeesters ter wereld. Sivananda yoga is een relatief vrije vorm van Hatha yoga die vaak dienstdoet als introductie voor beginners. (bron)

Raja yoga

Raja yoga is een van de hoofdtakken van yoga. Bij Raja yoga leer je je geest te beheersen door middel van yoga-oefeningen. Het gaat om bewustwording en het vermogen je gedachten in banen te leiden. Als je deze yoga-variant beoefent, bewandel je de ‘Koninklijke Weg’… Raja betekent namelijk ‘koning’ of ‘hoogste’. Traditiegetrouw onderscheidt men Jnana yoga (intellect), Bhakti yoga (liefde), Karma yoga (goddelijkheid) en Raja yoga (de koninklijke combinatie van de voorgaande drie). Hatha yoga vormt de basis van deze vier hoofdstelsels van yoga.

Poweryoga / Ashtanga yoga

Poweryoga heet eigenlijk Ashtanga Vinyasa yoga of in het kort Ashtanga yoga. Poweryoga heeft raakvlakken met Hatha yoga, maar is veel beweeglijker. Er wordt nagenoeg geen gebruik gemaakt van statische lichaamshoudingen, maar juist van dynamische (bewegende) yoga-oefeningen. Deze worden ook wel yoga-moves of yoga-series genoemd. Het is eigenlijk een aaneenschakeling oftewel flow van asana’s. De bekendste dynamische yoga-serie is waarschijnlijk de ‘Zonnegroet’.

Bikram yoga

Bikram yoga is de specialistische yoga-stijl van de wereldberoemde Indiase yogi Bikram Choudhury. Bikram yoga is een vorm van ‘hete yoga’ oftewel ‘vuur-yoga’. Bikram yoga wordt namelijk bedreven in een ruimte waar het plusminus 38 graden Celsius is. Hierdoor zweet je heel veel, waardoor je lichaam ontgift. Bikram yoga is uitsluitend geschikt voor yogi’s die hun ademhaling en technische basis volledig onder de knie hebben. Yoga beoefenen bij 38 graden is namelijk enorm belastend voor lichaam en geest!

Kundalini yoga

De kundalini is een klein, spiraalvormig, energiekanaaltje in je stuitje. Kundalini yoga is een populaire, spirituele yoga-variant waarmee je de verborgen “slangenkracht” van je centrale zenuwstelsel opwekt en bevrijdt door gebruik te maken van de energiecentra in je lichaam (chakra’s). Je concentreert je op je chakra’s door middel van dynamische lichaamsoefeningen en ademhalingstechnieken. Vooral de ‘vuur-adem’ heeft een centrale rol bij Kundalini yoga. Deze vorm van yoga gaat hand in hand met het populaire reiki c.q. kundalini reiki. Beide methodes gebruiken namelijk de chakra’s als uitgangspunt.

Sahaja yoga is een gesimplificeerde variant van Kundalini yoga.

Kripula yoga

Kripula betekent mededogen of compassie. Kripula yoga is de meest vrije vorm van yoga: niets moet, alles mag. Bij deze vorm van yoga mag je geluiden maken, zuchten, steunen, lachen, zingen en huilen. Aaah… Oeeh… Mmmm… Het zijn primaire geluiden die ook wel aan Sanskriet oftewel Oudindisch doen denken. Dankzij het geluid laat je je spanningen los. Je neemt tijd voor jezelf; de yoga-poses en yoga-bewegingen komen op de tweede plaats. Je gebruikt zo veel mogelijk je diepe ‘Ujaya’-ademhaling en beweegt voornamelijk d.m.v. ‘micro-movements’. (bron)

Integral yoga

Bij Integral yoga worden 3 punten geïntegreerd tot een uitgebalanceerd geheel, namelijk meditatie, ademhalingscontrole en fysieke houdingen. Integral yoga werd ontwikkeld door de legendarische Swami Satchidananda. Deze yoga-stijl behelst 8 doeleinden, namelijk: fysieke kracht; controle over zintuigen; gedisciplineerde geest; ontwikkeld intellect; sterke wilskracht; liefde & meelevendheid; een puur ego; ultieme vrede & vreugde.

Tot slot

Daarnaast zijn er talloze sub-varianten van yoga. Zo is Anusara Yoga een moderne hart-georiënteerde stijl van yoga. Kriya yoga is een eeuwenoude spirituele meditatietechniek. Vini yoga is gezondheidsyoga en Svaroopa yoga staat ook wel bekend als ‘Soul Source Yoga’. Kali Ray TriYoga is een dynamische en intuïtieve yoga-variant die vloeiende en statische houdingen combineert.

Jivamukti yoga is intellectueel & muzikaal. Daarnaast zijn er tal van meditatie-yoga’s zoals Dharana, Dhyan en Samadhi. Bovendien heb je nog de 6 yoga-takken van het Tibetaanse Naropa yoga, namelijk Tumo, Karmamudra, Jangwa, Osel, Gyulu en Phowa yoga. En zo heb je nog vele tientallen andere yoga-varianten waaronder Yin yoga, kinderyoga en zwangerschapsyoga. Kortom: voor ieder wat wils. (bron)

Beoefen jij yoga? Welke variant vind jij het leukst en waar, wanneer en met wie doe je aan yoga? Laat hieronder je reactie achter.

1 Comment

  1. Newworldmusic.nl Reageer

    Bedankt voor het interessante artikel, zo worden de verschillende soorten yoga een stuk duidelijker. Ook op Newworldmusic.nl merken we een toenemende mate van interesse in yoga, ik ben echter wel benieuwd naar de relatie met ontspannende muziek en de verschillende soorten yoga. Zijn er bv. stijlen waar rustgevende muziek beter bij past dan bij andere soorten?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.