stoppen-met-de-pilDe overweging om te stoppen met de pil brengt doorgaans vragen en onzekerheden met zich mee. Bovendien kan je lichaam anders reageren dan je had verwacht… Hieronder 5 tips voor opheldering en meer zekerheid rondom stoppen met de pil…

Kinderwens

De meeste vrouwen die stoppen met het slikken van de anticonceptiepil, doen dat omdat ze graag zwanger willen worden. Ze willen de eisprong weer op gang laten komen, waardoor een eicel kan worden bevrucht. Kortom: als je een kinderwens hebt, is het noodzakelijk om te stoppen met de pil.

Eisprong op gang laten komen

Als je stopt met de pil, komt de eisprong doorgaans vanzelf weer op gang. Wanneer de eisprong precies wordt herpakt, verschilt sterk per vrouw. Bij sommige dames worden de eisprong en menstruatie direct weer door het lichaam opgepikt; bij andere vrouwen duurt het maar liefst een jaar voordat de menstruatiecyclus weer op gang komt.

Direct zwanger worden of niet?

Als je bent gestopt met de pil (en je menstruatiecyclus is weer op gang gekomen), dan kun je in principe direct beginnen met zwanger worden. Je kunt dus doorgaan met pilgebruik tot het moment dat je zwanger wordt of wil worden. Dit is niet schadelijk voor moeder of kind.

Als je geen haast hebt, is het echter verstandig om enkele menstruatiecycli af te wachten nadat je met de pil bent gestopt. Zodoende is het achteraf makkelijker te bepalen wanner je eicel is bevrucht en daarmee ook hoever je zwanger bent.

Onvruchtbaar door de pil…

Pilgebruik leidt niet tot onvruchtbaarheid. Het kan echter wel voorkomen dat het – nadat je bent gestopt met de pil – langer duurt voordat er bevruchting plaatsvindt. Meestal is het “pil-effect” binnen enkele maanden verdwenen.

Vervroegde overgang

Er zijn vrouwen die wel onvruchtbaar blijken nadat ze zijn gestopt met de pil. Dit heeft echter niets te maken met het pilgebruik. Het kan bijvoorbeeld zijn dat men tijdens het gebruik van de pil (zelfs zonder het te beseffen) een “vervroegde overgang” heeft doorlopen, met onvruchtbaarheid als gevolg.

Heb jij vragen of suggesties met betrekking tot het stoppen met de anticonceptiepil? Deel ze in een reactie hieronder…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.