Stoppen met snoepen lukt niet: stappenplan om wél te slagen!

Fitness · Door Ilse

Als stoppen met snoepen maar niet lukt ondanks verwoede pogingen, dan kan dit behoorlijk frustrerend zijn. Je begint waarschijnlijk vol goede moed; na het weekend ga je beslist niet meer snoepen… Punt! En voordat je het weet is het moment aangebroken waarop je toch echt zult stoppen met snoep. De dag begint waarschijnlijk goed: je ontbijt netjes, tijdens de lunch weet je suiker deskundig te ontwijken en zelfs tot aan het avondeten red je het (met grote moeite!) zonder een koekje. Maar dan komt die verrekte avond om de hoek kijken en bekruip het gevoel je dat je toch echt nog honger hebt… En had je niet nog een chocolaatje in de kast liggen? Nom nom nom! Daar gaat het dus fout. Zo lukt stoppen met snoepen natuurlijk nooit; met onderstaand stappenplan heb je hopelijk meer succes!

Maak een goed plan als stoppen met snoepen niet lukt

Stoppen met snoepen lukt alleen als je het echt serieus neemt en een goed doordacht plan hebt. Je voornemen om morgen, na het weekend of na dat ene etentje te stoppen met snoepen is te abstract en ongetwijfeld niet voldoende om het echt vol te houden. Je hebt meer details nodig om je plan te doen slagen. Schrijf het bij voorkeur op een papier of zet een plan in je telefoon en lees dit eens na voordat je naar de suiker grijpt. In een plan om te stoppen met snoepen verwerk je bij voorkeur de volgende details.

Wat betekent ‘snoepen’ voor jou?

Stoppen met snoepen betekent voor de een dat je simpelweg geen suikerrijk snoep meer neemt; voor de ander betekent het ook geen chips meer, en een derde persoon wil letterlijk geen gram suiker meer nuttigen. Denk hier eens rustig over na en stel vervolgens vast wat stoppen met snoepen voor jou betekent. Zet dit in je plan, dan vergeet je het niet ‘per ongeluk’ als je in de verleiding komt om iets lekkers te nemen. Hoe specifieker, hoe beter.

Valkuilen

Denk eens na wat jouw persoonlijke valkuilen zijn waardoor stoppen met snoepen niet lukt. Wat gaat er wel goed en waar gaat het juist doorgaans fout? Als je je daarvan bewust bent, kun je er specifieker op letten en er mogelijk iets aan doen. ‘Ik heb toch zin in snoep’ is overigens wel erg algemeen. Kijk eens kritisch of dit bijvoorbeeld vooral op een bepaald moment op de dag voorkomt of dat je het kunt koppelen aan bepaalde gewoontes of emoties. Je kunt het ook omdraaien: wanneer gaat stoppen met snoepen bij jou juist wél goed en kun je dit gebruiken in je stappenplan?

Alternatief voor snoep

Het is erg handig om in je plan een lijstje op te nemen met alternatieven voor snoepen. Dit kan allereerst letterlijk een andere ‘snack’ zijn. Denk aan fruit in plaats van een snoepje of zelfgemaakt bananenbrood in plaats van cake. Zie ook het artikel gezond snoepen. Zorg in ieder geval dat je wat makkelijke, snel toegankelijke snoepalternatieven op je lijstje zet indien je sterk in de verleiding komt om te snoepen.

Sta er daarnaast ook eens bij stil dat je tevens kunt proberen snoepen te vervangen door een compleet andere activiteit. Houd je bijvoorbeeld van snoepen achter de tv? Kijk dan eens of je iets anders kunt doen tijdens het tv kijken. Denk bijvoorbeeld aan een spelletje op je telefoon of aan knutselen, haken of breien. Nog een optie is om tv kijken compleet te vermijden als je weet dat de kans dan groot is dat je gaat zitten snaaien. Ga in plaats daarvan bijvoorbeeld iets gezonds bakken, dan heb je direct een snoepalternatief voor als je wel achter de tv zit.

Maak een back-up plan voor als het fout gaat

Iedereen heeft weleens zin in iets lekkers, dat is echt heel normaal. Het is erg moeilijk om je continu aan zeer strenge regels betreffende stoppen met snoepen te houden. Bedenk vooraf wat je doet indien je in de verleiding komt om te snoepen of wanneer je bijvoorbeeld naar een verjaardag gaat waar je taart krijgt aangeboden. Zo kun je eerst een alternatief voor snoepen proberen te vinden (zie hierboven). Snoep je om wat voor reden toch? Zie het dan niet als het eind van de wereld. Gooi je plannen om te stoppen met snoepen niet direct overboord. Een goed stappenplan omvat tevens een strategie om een ‘zwak momentje’ te overwinnen. Zet bijvoorbeeld in je plan dat je een half uur gaat wandelen nadat (of liever nog voordat!) je snoept, of neem bijvoorbeeld een aantal dagen geen suiker in je thee of koffie als je hebt gesnoept.

Veel mensen zien een foutje waarbij je toch snoept als complete mislukking en reden om hun goede voornemens maar gelijk compleet overboord te kieperen. Dat is hartstikke zonde! Mocht je toch snoepen, neem je stappenplan dan juist weer eens extra goed door en zie het als motivatie om door te gaan en het dit keer langer te redden tot je volgende snoepmoment. Je zult merken dat niet snoepen steeds makkelijker wordt naarmate er meer tijd verstrijkt.

Laatste tip: begin meteen, niet morgen of na een laatste etentje!

Stoppen met snoepen is een kwestie van doen, bij voorkeur per direct. Tuurlijk is het logisch dat je het liefst eerst nog een keer flink wilt snoepen of een lekker toetje wilt bestellen in dat ene restaurant. Maar alles wat je er nu nog bij eet, moet er daarna toch ook echt weer af. Zie het aangaan van de uitdaging om te stoppen met snoepen niet als reden om nog een dag – of zelfs een heel weekend – extra veel te schransen. Dit maakt het stoppen met snoepen alleen maar lastiger. Probeer direct te beginnen en bedenk geen smoesjes waarom je het toch nog even uitstelt. Heb je al iets op de planning staan waarbij snoepen onvermijdelijk is? Verzin dan direct een compensatie voor dit snoepgedrag; ga lopend of fietsend naar het restaurant om wat extra calorieën te verbranden, of bestel bijvoorbeeld geen voorgerecht als je per se een nagerecht wilt. Succes! 

Tips? Vragen? Of wil je jouw ervaringen delen wat betreft stoppen met snoepen? Laat het hieronder weten in een reatie!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.