Gezond snoepen: 8 goede alternatieven voor snoepgoed!

Food · Door Ilse

Snoepen is de bron van alle kwaad, zou je kunnen zeggen. Toch is gezond snaaien een hele goede gewoonte! Als je 2 of 3 keer per dag gezond ‘snoept’ tussen de grote maaltijden door, dan is de kans namelijk groot dat je bloedsuikerspiegel en insulineniveau relatief stabiel blijven, waardoor je sneller afvalt dan wanneer je niet zou snoepen tussen de maaktijden door. Gezonde snoepmomenten zorgen er namelijk voor dat je:

  • Spijsvertering + stofwisseling op gang blijven gedurende de dag
  • Bloedsuikerspiegel constanter blijft…
  • Waardoor je lichaam géén extra insuline hoeft aan te maken om de bloedsuikerpiek te doen dalen…
  • Waardoor je bloedsuikerspiegel niet in een dal terechtkomt na de insulinepiek…
  • Waardoor je minder snel hongeraanvallen & vreetbuien ervaart (met alle nare gevolgen van dien)…

Door je verhoogde insulinestabiliteit zal je lichaam bovendien minder makkelijk vet opslaan en vasthouden in je vetcellen en zul je makkelijker lichaamsvetreserves als energie aanspreken bij lichamelijke activiteit.

Tips voor gezond snoepen op een rijtje

Maar wat zijn nu gezonde vormen van snoep? Hierbij een lijstje met dingen waarvan je met gerust hart gezond kunt snoepen:

1. Speciaal fruit = gezond snoepen!

Nee, een ‘saaie’ zurige appel kun je zullen de meesten niet als snoep ervaren. Desalniettemin zijn er allerhande vruchten die veel weghebben van snoep, maar véél gezonder zijn dan klassiek snoepgoed met chemisch-synthetische fruitsmaakjes. Sterker nog: er zijn hartstikke veel snoepjes die op smaak worden gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraten. Dus waarom zou je ongezonde snoepjes eten die naar gezond fruit smaken als je net zo goed kan profiteren van het échte werk?! Sinaasappelpartjes, meloenblokjes, blauwe (bos)bessen, frambozen, druiven, aardbeien, mangostukjes, bramen en ga zo maar door. (bron)

Ook gedroogd fruit (krenten, rozijnen, dadels, vijgen, abrikozen, cranberry’s, moerbeien, pruimen etc.) is nog altijd een beter alternatief dan snoep, maar omdat hier geen water en naar verhouding beduidend minder complexe koolhydraten en oplosbare vezels in zitten, zijn ze beduidend suikerrijker. Van gedroogd fruit kun je dus slechts in beperkte mate gezond snoepen…

Het belangrijkste nadeel van speciale fruitsoorten is dat ze doorgaans erg duur zijn. Maar zet een blauwe-bessen-struikje, druivenrank, aardbeienplant en klimmende framboos in je tuin en je snoept gezond én gratis!

2. Gezond smullen van zoetige groenten

Afhankelijk van je suikergewenning en zoetbeleving, worden groenten niet zo snel aangezien voor snoep. Maar naarmate je afkickt van snelle en simpele suikers kun je heerlijk gezond snoepen van zoetige groentesoorten. Denk maar eens aan heerlijke wilde snoeptomaatjes (je weet wel, van die ovale, gele paarse, oranje etc.). Maar ook biologische snackkomkommertjes, bospeen/worteltjes, snackpaprikaatjes, zoete aardappel (bataat e.a.) en pompoen.

Ikzelf eet weleens afgekoelde sperzieboontjes, maar daar moet je natuurlijk wel van houden. ;)

3. Multi-granenrepen: snoepen geblazen!

Er zijn tegenwoordig hele goede granenrepen waar weinig of geen suiker in zit. Ze bestaan voor nagenoeg 100% uit volkorengranen, noten, zaden en pitten. Kijk wel héél goed in de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel of de granenreep die je in je handen hebt écht zo gezond is als je denkt! Zolang het percentage koolhydraten van de reep laag is, kun je er gezond van snoepen!

4. Gezond snaaien van volkorenrijstwafels

Rijstwafels leveren weinig calorieën en tegenwoordig zijn ze óók nog eens verkrijgbaar als volkorenvariant, dus van bruine rijst, inclusief vlies.

5. Zoute popcorn = gezond snoepgoed

Popcorn is relatief gezond, zolang het géén zoete, suikerrijke popcorn is. Je moet natuurlijk ook niet te veel zoute popcorn eten, maar relatief gezien is ’s avonds een klein schaaltje gezoute popcorn bij de film een gezond snoepmomentje.

6. Gezond snoepen van kwark & yoghurt

Zolang je er niet te veel van eet en geen variant kiest met toegevoegde suiker (of het er zelf overheen gooit), dan zijn kwark en yoghurt uitstekende bronnen om van te snoepen. Voeg er stukjes fruit en/of nootjes aan toe en smullen maar! Ook blokjes verse kokos, rauwe cacao nibs of zaden en pitten kunnen een heerlijke gezonde aanvulling zijn op een schaaltje eiwitrijke zuivel.

7. Vruchtensmoothies om van te snoepen

Maak vruchtensmoothies bij voorkeur van yoghurt en vers fruit. Gooi de boel in een blender en hupsakee: gezond snoepen! Voeg er desgewenst wat groenten aan toe voor extra vitamines, mineralen en vezels! De kant-en-klaar-varianten in de supermarkt bevatten meestal veel suiker en zoetstoffen, wat totaal niet nodig is. Al vind je in het koelvak van de supermarkt ook steeds meer gezonde smoothies (Innocent e.a.).

8. Noten: gezond snoepen bij stevige trek

Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia’s en rauwe pinda’s (pelpinda’s, de variant die je zelf moet pellen). Eet niet te veel noten, want ze zijn vrij calorierijk. En eet liever rauw, ongezouten noten dan gezouten noten die zijn gebakken in olie. Noten zijn zeer goed om gezond van te snoepen als je erge trek hebt!

Tot slot

Waar je vooral op moet letten is het aantal snoepmomenten dat je dagelijks hanteert en de hoeveelheid die je van een bepaalde snack naar binnen werkt. Ga geen zak Japanse mix of pak eierkoeken zitten verorberen als ‘gezond’ excuus om veel te eten. Je bent dan niet écht gezond  aan het snoepen en lost daarmee het probleem van te veel eten niet op. Snoep dus altijd met mate, ook van gezond snoepgoed.

Wat is jouw favoriete gezonde snack om gezond van te snoepen? Deel jouw tips, adviezen, ervaringen & bevindingen omtrent gezond snoepgoed in een reactie hieronder!