Snoepen is de bron van alle kwaad, zou je kunnen zeggen. Toch is gezond snaaien een hele goede gewoonte! Als je 2 of 3 keer per dag gezond ‘snoept’ tussen de grote maaltijden door, dan is de kans namelijk groot dat je bloedsuikerspiegel en insulineniveau relatief stabiel blijven, waardoor je sneller afvalt dan wanneer je niet zou snoepen tussen de maaktijden door. Gezonde snoepmomenten zorgen er namelijk voor dat je:

  • Spijsvertering + stofwisseling op gang blijven gedurende de dag
  • Bloedsuikerspiegel constanter blijft…
  • Waardoor je lichaam géén extra insuline hoeft aan te maken om de bloedsuikerpiek te doen dalen…
  • Waardoor je bloedsuikerspiegel niet in een dal terechtkomt na de insulinepiek…
  • Waardoor je minder snel hongeraanvallen & vreetbuien ervaart (met alle nare gevolgen van dien)…

Door je verhoogde insulinestabiliteit zal je lichaam bovendien minder makkelijk vet opslaan en vasthouden in je vetcellen en zul je makkelijker lichaamsvetreserves als energie aanspreken bij lichamelijke activiteit.

Tips voor gezond snoepen op een rijtje

Maar wat zijn nu gezonde vormen van snoep? Hierbij een lijstje met dingen waarvan je met gerust hart gezond kunt snoepen:

1. Speciaal fruit = gezond snoepen!

Nee, een ‘saaie’ zurige appel kun je zullen de meesten niet als snoep ervaren. Desalniettemin zijn er allerhande vruchten die veel weghebben van snoep, maar véél gezonder zijn dan klassiek snoepgoed met chemisch-synthetische fruitsmaakjes. Sterker nog: er zijn hartstikke veel snoepjes die op smaak worden gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraten. Dus waarom zou je ongezonde snoepjes eten die naar gezond fruit smaken als je net zo goed kan profiteren van het échte werk?! Sinaasappelpartjes, meloenblokjes, blauwe (bos)bessen, frambozen, druiven, aardbeien, mangostukjes, bramen en ga zo maar door. (bron)

Ook gedroogd fruit (krenten, rozijnen, dadels, vijgen, abrikozen, cranberry’s, moerbeien, pruimen etc.) is nog altijd een beter alternatief dan snoep, maar omdat hier geen water en naar verhouding beduidend minder complexe koolhydraten en oplosbare vezels in zitten, zijn ze beduidend suikerrijker. Van gedroogd fruit kun je dus slechts in beperkte mate gezond snoepen…

Het belangrijkste nadeel van speciale fruitsoorten is dat ze doorgaans erg duur zijn. Maar zet een blauwe-bessen-struikje, druivenrank, aardbeienplant en klimmende framboos in je tuin en je snoept gezond én gratis!

2. Gezond smullen van zoetige groenten

Afhankelijk van je suikergewenning en zoetbeleving, worden groenten niet zo snel aangezien voor snoep. Maar naarmate je afkickt van snelle en simpele suikers kun je heerlijk gezond snoepen van zoetige groentesoorten. Denk maar eens aan heerlijke wilde snoeptomaatjes (je weet wel, van die ovale, gele paarse, oranje etc.). Maar ook biologische snackkomkommertjes, bospeen/worteltjes, snackpaprikaatjes, zoete aardappel (bataat e.a.) en pompoen.

Ikzelf eet weleens afgekoelde sperzieboontjes, maar daar moet je natuurlijk wel van houden. ;)

3. Multi-granenrepen: snoepen geblazen!

Er zijn tegenwoordig hele goede granenrepen waar weinig of geen suiker in zit. Ze bestaan voor nagenoeg 100% uit volkorengranen, noten, zaden en pitten. Kijk wel héél goed in de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel of de granenreep die je in je handen hebt écht zo gezond is als je denkt! Zolang het percentage koolhydraten van de reep laag is, kun je er gezond van snoepen!

4. Gezond snaaien van volkorenrijstwafels

Rijstwafels leveren weinig calorieën en tegenwoordig zijn ze óók nog eens verkrijgbaar als volkorenvariant, dus van bruine rijst, inclusief vlies.

5. Zoute popcorn = gezond snoepgoed

Popcorn is relatief gezond, zolang het géén zoete, suikerrijke popcorn is. Je moet natuurlijk ook niet te veel zoute popcorn eten, maar relatief gezien is ’s avonds een klein schaaltje gezoute popcorn bij de film een gezond snoepmomentje.

6. Gezond snoepen van kwark & yoghurt

Zolang je er niet te veel van eet en geen variant kiest met toegevoegde suiker (of het er zelf overheen gooit), dan zijn kwark en yoghurt uitstekende bronnen om van te snoepen. Voeg er stukjes fruit en/of nootjes aan toe en smullen maar! Ook blokjes verse kokos, rauwe cacao nibs of zaden en pitten kunnen een heerlijke gezonde aanvulling zijn op een schaaltje eiwitrijke zuivel.

7. Vruchtensmoothies om van te snoepen

Maak vruchtensmoothies bij voorkeur van yoghurt en vers fruit. Gooi de boel in een blender en hupsakee: gezond snoepen! Voeg er desgewenst wat groenten aan toe voor extra vitamines, mineralen en vezels! De kant-en-klaar-varianten in de supermarkt bevatten meestal veel suiker en zoetstoffen, wat totaal niet nodig is. Al vind je in het koelvak van de supermarkt ook steeds meer gezonde smoothies (Innocent e.a.).

8. Noten: gezond snoepen bij stevige trek

Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia’s en rauwe pinda’s (pelpinda’s, de variant die je zelf moet pellen). Eet niet te veel noten, want ze zijn vrij calorierijk. En eet liever rauw, ongezouten noten dan gezouten noten die zijn gebakken in olie. Noten zijn zeer goed om gezond van te snoepen als je erge trek hebt!

Tot slot

Waar je vooral op moet letten is het aantal snoepmomenten dat je dagelijks hanteert en de hoeveelheid die je van een bepaalde snack naar binnen werkt. Ga geen zak Japanse mix of pak eierkoeken zitten verorberen als ‘gezond’ excuus om veel te eten. Je bent dan niet écht gezond  aan het snoepen en lost daarmee het probleem van te veel eten niet op. Snoep dus altijd met mate, ook van gezond snoepgoed.

Wat is jouw favoriete gezonde snack om gezond van te snoepen? Deel jouw tips, adviezen, ervaringen & bevindingen omtrent gezond snoepgoed in een reactie hieronder!

62 Reacties

  1. Een goedkope, gezonde en volgens mijn zoons superlekkere variant op ijs en bijzonder fruit: diepvriesfruit. Als het ontdooid is ziet het er allemaal niet zo lekker meer uit, maar bij ons thuis is het bevroren regelmatig het ijstoetje. Verder is granaatappel ook ontzettend leuk en lekker (en volgens sommigen gezond). Echt wat anders en aardig betaalbaar!

    • Extreem late reactie, maar sinds ik een dochtertje heb, ben ik ook groot fan van diepvriesfruit als ‘gezond snoepgoed’. Mijn dochter krijgt 2x per dag vers fruit en ’s avonds als toetje diepvriesfruit met kwark. Bosbessen, bramen, frambozen, mango, kersen, en ga zo maar door… Vooral diepgevroren blauwe bessen vindt ze geweldig. Als ze écht ziek is, lust ze helemaal niks meer, behalve blauwe bosbessen. Laatst was ze een week ziek en heeft ze tijdens de 3 slechtste dagen 5 doosjes bessen leeggegeten. :P En inderdaad: ideale vorm van gezond snoepen!

  2. Ik wou graag weten ben hart patiënt ik moet afvallen ik ben 1,60 67.6 kilo ik weet niet wat ik doen moet om af te vallen ik eet sinds kort Griekse yoghurt met ’s avonds fruit appel mineola en een beetje volle yoghurt. Griekse yoghurt gebruik ik wat granen bij. Ik beweeg wel goed elke dag fietsen. Ik moet 2x per week naar fysiotherapie moet ik ook loopband fietsen enz. maar ik val niet af wat moet ik doen? Gr. Jakob

    • Nog meer (of eigenlijk intensiever) bewegen… Intensieve cardiovasculaire oefening in combinatie met krachttraining is ideaal om af te vallen, maar ik weet niet of dit haalbaar is voor wat betreft je hart. Vraag je fysiotherapeut en/of cardioloog eens wat de mogelijkheden hiertoe zijn, rekening houdende met je hartklachten.

    • Omega 3 kan helpen om niet bij te komen omdat deze de slechte cholesterol uit je lichaam haalt. Verder kan je zowel groene als witte thee drinken (best losse en als je voor zakjes gaat neem dan die van de Aldi) minimum 3 per dag liefst na de maaltijd (niet meteen omdat anders ijzer niet goed word opgenomen uit je voeding maar zo een half uurtje of zo er na). Eet regelmatig artisjok of drink artisjokthee deze kan je o.a. bij de Chinese supermarkt kopen. Gebruik ook chiazaden deze kan je bijvoorbeeld in je yoghurt mengen of havermout (respecteer wel goed de hoeveelheid dat je mag gebruiken!). Eet ’s morgens als ontbijt havermout met plantaardige melk (rijstmelk, amandelmelk, havermelk, speltmelk…) zo blijf je langer verzadigd. Eet als snack noten, maar vooral ongezouten pistache-noten hebben een goed effect om te vermageren. Je kan ook aan je havermoutpap kaneel toevoegen, dit is een specerij en antioxidant dat de suikerspiegel heel goed regelt waardoor je ook kan vermageren. Hier iets over aminozuren… Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Groetjes, Marielle

    • Ik denk dat je “niet” afvalt omdat je ook sport wordt je vet omgezet in spier. Spier is zwaarder dan vet, maar minder in massa. Dus niet teveel op je gewicht letten en goed en gezond eten en veel bewegen, zo is het mij ook gelukt.

    • Martine Vercayie

      Misschien kan je iets minder per maaltijd eten en ’s avonds na 19.30 uur niet meer eten, alleen nog drinken. En liefst gewoon water of slappe thee. Probeer niet alles ineens. En prijs jezelf ook maar omdat je tenminste eerlijk probeert wat aan je gewicht te doen. Het moet gewoon lukken. Lieve groeten, Martine

  3. Beste, Ik heb nooit echt gedieet, maar wel een lange tijd van minder eten achter de rug. Nu zou ik mijn metabolisme terug willen opkrikken. Heeft u een idee hoe lang dat zou duren? Ik ben nogal ongeduldig en ik zou mezelf op de periode van ‘aankomen’ willen voorbereiden. Wat ik eet op een dag:

    • Ontbijt: boterham met boter + yoghurt met fruit
    • Lunch: rauwkostsalade met garnalen of koud vlees of koude vis of kaas
    • Diner: veel groenten, wat vlees of vis, nauwelijks koolhydraten
    • Tussendoortjes: veel water en fruit, af en toe wat groente (3 stuks tussendoor)

    Ik sport redelijk veel en denk dat ik daarom een tekort aan energie inneem. Ik denk dit omdat ik soms ’t volgende heb: blauwe handen, knieën, nagels en een koud gevoel; blauwe lippen; mijn maag knort; stijf gevoel in mijn bovenarmen; spanning in mijn kaken en slapen… Zou dit allemaal gerelateerd kunnen zijn? Ik ben helemaal onderzocht en voor de klachten worden geen medische oorzaken gevonden. Bedankt!

    • Beste Ruth, Als je je wilt voorbereiden op aankomen, dan lijkt het me allereerst raadzaam om te bekijken of het überhaupt nodig is om aan te komen. Lijd je momenteel aan ondergewicht? En lijd je daadwerkelijk honger gedurende de dag doordat je te weinig eet? Een knorrende maag hoeft immers niet per se te betekenen dat je lichaam behoefte heeft aan voedingsstoffen c.q. bouwstoffen. Laat hier bijvoorbeeld eens een diëtist naar kijken… Het lijkt me zonde om puur aan te komen in de hoop dat je klachten hierdoor zullen verdwijnen. Mijns inziens ziet je voedingspatroon er namelijk prima uit, al zou je wat meer variatie kunnen doorvoeren v.w.b. essentiële eiwitten en gezonde vetten. Bovendien lijkt het me handig om je koolhydraten niet (bijna) alleen maar uit fruit te halen, maar –enigszins afhankelijk van eventuele spijsverteringsproblemen– bijvoorbeeld ook uit andere gezonde koolhydraatbronnen, zoals volkorenproducten en graanvervangers (amaranth, boekweit, bulgur, couscous, durum, gerst, gierst, haver(mout), kamut, mais, quinoa, rijst, rogge, spelt, tarwe & teff), bonen, peulvruchten, (zoete) aardappels etc. En vergroot indien nodig je porties. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat de klachten die je omschrijft direct worden veroorzaakt door een gebrek aan warmte-energie (calorieën). Stelselmatige ondervoeding v.w.b. calorie-intake gaat veeleer gepaard met sterke gewichtsafname door verlies van lichaamsvet en spieren. Wanneer er niet genoeg calorieën worden ingenomen, breekt je lijf namelijk lichaamseigen weefsels af om daar energie uit vrij te maken (vergelijkbaar met het verbranden van meubels om je huis warm te houden). Dit uit zich doorgaans eerst in kouwelijkheid, futloosheid, prikkelbaarheid en stupor. Op den duur ontstaan ingevallen wangen en ogen, en later uitstekende botten, dunner/droger/bleker/stugger wordende huid, dun/droog/uitvallend haar. Bij een ernstig calorisch tekort kan hartinsufficiëntie en ademhalingsinsufficiëntie optreden en uiteindelijk volledige uithongering/verhongering. Ik beweer absoluut NIET dat je voldoende calorieën binnenkrijgt; daarvoor zou je je exacte calorie-inname en -verbruik moeten berekenen, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat blauwheid en spierspanningen in jouw geval wordt veroorzaakt door een gebrek aan calorieën. Dan lijkt me bijvoorbeeld een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen eigenlijk waarschijnlijker. Of je krijgt te weinig koolhydraten binnen, waardoor er een tekort ontstaat aan direct beschikbare energie (glycogeen) voor je spieren. Worden je klachten minder nadat je bijvoorbeeld een banaan hebt gegeten? Ik ben benieuwd. Groeten & succes, Paul

  4. Hallo, Heeft u het dan over de dadels uit de supermarkt? Want volgens mij hebben ze daar alleen dadels met toegevoegde fructose en glucosestroop. Waar kan ik de dadels waar u het over heeft verkrijgen? Groet, Ya

    • Beste Ya, Verse dadels en vijgen vind je inderdaad niet in elke supermarkt, maar veeleer in toko’s, reformzaken, natuurwinkels en bij groenteboeren. Verse dadels bevatten veel vezels, fosfor en ijzer en behoorlijk wat vitamine A, kalium en antioxidanten. En ook nog kleine beetjes calcium, magnesium en koper. Gekonfijte dadels bevatten doorgaans nog wel de mineralen en spoorelementen, maar beduidend minder van de (water-oplosbare) vitamines en fytonutriënten. Vanwege de complexere koolhydraatketens en de afwezigheid van toegevoegde suikers vullen ze bovendien beter en veroorzaken ze minder makkelijk bloedsuikerschommelingen en hongerpieken. Groeten, Paul

  5. Hallo, In dit artikel worden dadels genoemd als gezond snoepje, met mate. Maar als ik op de verpakking kijk in de supermarkt dat schrikken de hoeveelheid calorieën mij heel erg af. Ik heb er niet heel veel verstand van. Ik zie op internet diverse recepten om bijvoorbeeld gezonde muesli repen te maken met onder andere dadels. Is dit echt een gezond product en kan ik hiermee een gezonde muesli reep maken? Groet, Ya

    • Dadels worden steeds vaker gedroogd verkocht met toegevoegde glucose-fructosestroop. Gedroogde dadels bevatten nauwelijks water en beduidend minder vezels dan verse, waardoor ze een hoog suikerpercentage hebben. Verse dadels daarentegen, zijn beduidend minde zoet en smaken een beetje naar honing, wat ik persoonlijk veel lekkerder vindt dan van die mierzoete exemplaren. En natuurlijk veel gezonder qua nutritieve samenstelling. Maar af en toe een mueslireep waarin een stuk of 4 – 8 gedroogde dadels zijn verwerkt moet (enigszins afhankelijk van lichamelijke activiteit, lichaamssamenstelling, overall eetpatroon etc.) volgens mij geen probleem zijn. Kies dan wel altijd gedroogde dadels zonder toegevoegde siroop. Ik koop ze nog weleens van Ekoland. Groeten, Paul

  6. Dag allemaal, Ik ben ook bezig met gezond eten, althans dat probeer ik. Maar gezond eten is voor mensen met genoeg geld makkelijk. Zelf heb ik 80 euro per week met drie kinderen. En als ik in de supermarkt loop en vooral let op gezonde dingen, wordt het heel moeilijk. Met name fruit is erg duur, maar ook verse groenten en een stukje vlees. Over vis spreek ik maar helemaal niet. Heb ongeveer 11 euro per dag voor ons vieren. Eigenlijk minder, maar ik koop er alleen eten van, de rest zoals kleding lukt toch niet. Voordat mensen opmerkingen maken, ik werk gewoon 40 a 50 uur per week, maar word door mijn ex leeg geplukt (zij werkt niet). Heeft iemand tips om mijn kinderen toch gezond te laten eten. Die 11 euro is voor alles, niet alleen voor de warme maaltijd. Daar moet ook suiker, koffie, toiletpapier, enz. enz. van gekocht worden. Hoe eet je dan toch gezond? Ik kom er soms niet meer uit.

  7. Colourfultaste Reageer

    Paprika’s zijn lekker, makkelijk en supergezond. Zo bevat paprika het meeste vitamine C van alle veel gegeten groente- en fruitsoorten! En wil je slank snacken? Paprika bevat geen vet, nauwelijks eiwitten en bijna geen calorieën.

  8. Eierkoeken – Magere yoghurt + stukjes appel – Biologische cruesli (weinig koolhydraten, honingsmaak) – Fruit – Eiwit/proteïne repen/shakes (google maar is) – Smoothie (Magere yoghurt en/of ijs + fruit + blender) – Bruine boterham met pindakaas + banaan – Drinken (krijg je honger gevoel, drink eerst wat!) – Water – Crystal Clear (onwijs gul, 0-5 kcal. per glas) – Zero producten – Boeren verstand gebruiken en vooral niet tegen jezelf liegen!

  9. Eierkoek met aardbeitjes en light slagroom; erg weinig kcal. Staat ook in ’t boek van Sonja Bakker!

  10. Ayo, Weet er iemand nog originele dingen die je ken doen met zonnepitten en pompoenpitten?

  11. Handige tips! maar nou vroeg ik mij af… Ik zoek gewoon een tussendoortje, handig kant en klaar in verpakking zoals Evergreen of Sultana, mueslirepen etc. Je ziet een heel schap vol met dat soort tussendoortjes, maar is er toevallig niet 1 daarvan een goede en bewuste keuze? Aangezien ik niet veel verstand heb van precies de juiste ingrediënten en uiteindelijk blijkt er toch weer veel suiker in te zitten… Iemand tips?

    • Beste Elll, Notenrepen, granenrepen, fruitrepen, mueslirepen etc. zijn 9 van de 10 keer hartstikke suikerrijk. Vaak staat er ‘geen toegevoegde suiker’ op de verpakking, maar dan wordt de reep alsnog volgepropt met agave-nectar, rijststroop, honing of een ander soort siroop die (als puntje bij paaltje komt) gewoon gelijk staat aan suiker. Ik maak mijn repen altijd zelf, dus een exact merk kan ik je helaas niet aanraden. Misschien heeft iemand anders tips?

  12. @ Joop: Dat zal vast wel, maar als je pech hebt een stuk korter, omdat je adertjes lekker dichtslibben…

  13. Eet veel vet, dan word je veel te dik en heb je een geweldig leven, want dat ben ik Joop ook.

  14. Handje paranoten (de ultieme beauty/brain food). Bakje zoute popcorn (vol met vezels en niet vet). Humus schijnt ook lekker light te zijn. Soms een stukje pure chocolade, maar dan ook echt 1 stukje! ;-) Handje blauwe bessen, beste snack die er is. Vol antioxidanten, heerlijk!

    • Het beste blijft natuurlijk zonder olie. Goede optie is dus van die pinda’s die je zelf nog moet doppen. Wel iets meer werk, maar je gaat er dan ook minder van eten.

  15. Hey, Leuke tips allemaal! Ik ben net begonnen met m’n dieet en heb ’s avonds veel trek in chips of hapjes. Nu is mijn probleem met deze tips, ik hou niet van gezond eten. :P Iemand iets wat ongezond smaakt, maar gezond is? Groetjes, Kelly

    • Ik weet niet wat je precies met “ongezonde smaak” bedoelt, maar junkfood wordt meestal ‘lekker’ gemaakt met behulp van suiker, zout, room, boter en chemisch-synthetische smaakstoffen en smaakversterkers. Dit is echt een kwestie van ontwennen. Na een tijdje vind je pure en echte smaken waarschijnlijk veel lekkerder.

  16. Gewoon een appelsien in maantjes snijden (met schil er nog aan) en in de diepvries steken. En je hebt altijd een verfrissend, gezond tussendoortje. Maar pas op! Als je diepvries nogal koud staat, kan je tong of lip eraan blijven plakken. Dus best eventjes kort spoelen onder de kraan, dan is de buitenkant als iets minder diepgevroren…

  17. Ik eet, als ik echt trek heb in iets zoets, een perenijsje van Ola. Zitten super weinig calorieën in voor een ijsje, en is natuurlijk ook erg lekker…

  18. Hey Marleen, Nog even een gouden tip om de piek op de boom te zetten: dompel het oude broodje eerst even in een bakje ansjovis-sap voordat je hem in de oven doet voor een heerlijke vis-sensatie!

  19. Hoi Anne, Ik heb je tussendoortje gemaakt en overheerlijk gegeten; wat een top combinaties! Thanx!

  20. Hallo, Wat een topblog!!! Als ik zelf honger heb vind ik het heerlijk om kaas te raspen en daar wat sinaasappelsap overheen te persen. Je gooit er wat pijnboompitjes, aardappelschilletjes en bieslook overheen, dat doe je allemaal op een oud broodje uit de oven en wat koffiepoeder eroverheen. Smullen maar!

    • Hoi Anne… Dit is een volledig nieuw recept voor mij! Klinkt vreemd, maar het maakt me wel nieuwsgierig. ;) Die aardappelschilletjes, doe je die nog even in de oven?

  21. schijfjes appel met zoetstof en kaneel uit de oven. Gedroogde appeltjes van Zonnatura. Japanse mix. Soepstengels. Walnoten. Ik heb tijdens ’t diëten altijd meer zin in droge snacks. De komkommers, cherrytomaatjes en wortels ben ik snel zat.

  22. Hüttenkäse, bieslook, peterselie, prei, gerookte vis, gerookt vlees, geroosterd brood, crackers, KLAAR! :D

  23. Van Zonnatura die zakjes met gedroogde appeltjes met een beetje kaneel. Erg lekker! En vrijwel geen calorieën. :)

  24. Het is super belangrijk dat je meerdere kleine porties van 200 kj als tussendoortje neemt, deze houdt nl. je spijsvertering goed op gang. LET OP! De meeste mensen eten bijv. 2 crackers als tussendoortje. FOUT! Leg op 1 cracker kaas dan heb je de perfecte match, WANT er moet iets van vet inzetten. Alleen maar vet mijden, daar krijg je juist zo’n honger van. Met zo’n plakje kaas erbij op blijf je langer verzadigd. Wanneer je tussendoortjes overslaat of zoals het grote voorbeeld het ontbijt omdat men toch niet zo’n honger heeft ’s ochtend en denkt dit te besparen, MOOI NIET. door het niet binnenkrijgen van eten blijft je spijsvertering ‘in slaap’ en wanneer je daarna lekker gaat lunchen en denkt dat je ruim op kop ligt door deze actie, ga je niet vooruit maar achteruit. Want door het gemiste ontbijt sla je bij de lunch zo veel mogelijk vet op i.p.v. verbranden. Het lichaam denkt mee en bereidt zich voor op even weer geen voedsel.

  25. Ik at eerst altijd tussendoor veel koekjes, maar ik heb op m’n werk ontdekt dat schijfjes komkommer ook heel lekker zijn en vullend. Ik neem dus voortaan geen koekjes meer, maar pak een schaaltje met komkommerschijfjes.

    • Dat doe ik ook heel vaak, ook als ik een dagje van huis ben! Bij voorkeur biologische komkommer, daar zit veel meer smaak aan. Ik snijd de komkommer over de lengte door de helt, beide helften nogmaals door de lengte en de 4 kwarten nogmaals door de lengte. De 8 banen snijd ik in staafjes, waardoor het wat origineler en minder komkommertijd-achtig overkomt. :P Dan neem ik ook nog een bakje wilde, gekleurde tomaatjes mee om gezond van te snoepen en m’n dag kan niet meer stuk!

  26. Je kan ook ijsjes maken met bijv. Danoontjes (wij hebben zelf een goedkopere variant van Danone met alleen vruchtensuikers)… Gewoon een lepeltje of gebakvorkje in de bovenkant prikken en een tijdje in de vriezer. :D

  27. IJsjes maken doe je beter niet met limonade, en persoonlijk vind ik die met limonade of cola helemaal niet zo lekker! Ik pers gewoon wat sinaasappelen en doe ze in vormpjes. Zo heb je weinig suikers binnen en toch zijn ze heerlijk! En je behoud je vitamines! Als je houd van een iets zuurdere smaak kan je er ook een citroen bij persen, dan goed mengen en je hebt een heerlijk fris ijsje! Ideaal voor de zomer, perfect als tussendoortje én… Je mag er zoveel van eten als je maar wilt! Da’s toch wat iedereen wil… ;)

  28. Goede blog over gezond snoepen! Wat ik zelf vaak doe, is een appeltje in stukjes, met kaneel en zoetstof erover, heb je toch ’t idee wat lekkers te eten en krijg je weinig calorieën binnen. Cracottes (van Lu) met een dun laagje Slankie smeerkaas. Een salade maken van tomaatjes, komkommer, worteltjes en een beetje ijsbergsla, en daardoorheen wat pijnboompitten… Hmmmz en ook een ideetje voor de zomer… IJsjes zijn zó lekker. :P Nou, als je nou zelf ijsjes maakt met Slimpie limonade heb je toch wat fris en weinig kcal. (2 kcal. per ijsje).

  29. Gezond snoepen van WORTELTJESTAART: 5 eieren, 100 gram suiker (zelf doe ik minder), 1 theelepel geraspte citroenschil, 3 eetlepels citroensap, 250 gram gemalen amandelen, 250 gram geraspte worteltjes, 80 gram bloem, 3 theelepels bakpoeder… Het eigeel met suiker, citroenrasp en -sap schuimig kloppen. Daardoor de amandelen, worteltjes, bloem en bakpoeder scheppen. Eiwit stijf slaan en door de massa scheppen. Het geheel in een ingevette bakvorm van ca. 26 cm doorsnee bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius (gasoven stand 2). De taart kan op vele manier versierd worden, bijvoorbeeld met verse goudsbloemen of plakjes gekookte worteltjes (snij deze eens overdwars voor de verandering) of met geschaafde amandelen.

  30. Handjevol onbewerkte nootjes – Seizoensfruit – Snoeptomaatjes – Komkommers – Worteltjes – Geroosterd donker meergranenbrood (zonder beleg) – Biologische producten (lees altijd ingrediëntenlijst, soms veel suiker) – Kikkererwten (geroosterd) – Pompoenpitjes (leuk om te pellen voor de tv)… Verpak of leg je snacks zo gezellig mogelijk, zo ziet het er ook nog eens smakelijk uit.

    • Sorry hoor Saar, ik snap dat je het allemaal goed bedoelt, maar jou ideeën zijn echt belachelijk. Welk persoon met gezond verstand gaat er nou donker meergranenbrood roosteren en dan zonder beleg op eten!? Kan je net zo goed op leer kauwen! En pompoenpitjes pellen LEUK!? Hoeveel vrije tijd heb jij om handen!? Zucht…

    • Nou ja zeg… smaken verschillen. Heerlijk geroosterd donker meergranenbrood en ook die pitjes zijn geweldig. Juist doordat je ze nog moet pellen eet je er vanzelf minder van dan wanneer een snack al kan en klaar voor je neus staat. Goeie tips!

    • Naja, Je moet toch niet zo tegen d’r uitvliegen? Beetje normaal doen a.u.b.

  31. Ik eet altijd kleine kerstomaatjes! :D Heerlijk en gezond snoepen, maar jammer genoeg kost zo’n potje wel veel geld…

  32. Bruine toast met hüttenkäse en een beetje sambal. Of ik stoom een paar vega dimsum / wontons.

  33. Smoothie is heerlijk gezond snoepen! Sinaasappel + banaan + ijsblokjes. Simpel, maar overheerlijk!

  34. Ik heb ook gemerkt dat als je maar 3x op een dag eet, je tussendoor verschrikkelijk honger krijgt (ik tenminste) en je soms echt niet in kan houden… Dus nu eet ik gewoon brood als ik honger heb. Het liefst geroosterd en zonder iets, of met appel of smeerkaas.

  35. Appeltje met kaneel en een enkel rozijntje in de oven. Bruine boterham toasten en met knoflook insmeren, druppeltje olijfolie eroverheen (en na een zware trainingsdag ook lekker een snufje zout). Getoast bruin boterhammetje (hou helemaal niet van toast uit een pakje) met een gekookt eitje en een likje mosterd.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.