151 verschillende namen voor suiker (schuilnamen)

Suiker bestaat in heel veel vormen en zit in ongelofelijk veel producten. Heel veel mensen die gezond willen leven en/of willen afvallen, proberen simpele suikers te vermijden, maar dat is extreem lastig. Het probleem is namelijk dat suiker onder eindeloos veel verschillende namen op verpakkingen staat vermeld. Om je een beetje wegwijs te maken in deze namen c.q. benamingen c.q. termen, staat hieronder een lijstje met de meest voorkomende vormen van suiker. Hierbij de bekendste namen voor suiker:

 1. Agavenectar
 2. Agavesiroop
 3. Ahorncrème
 4. Ahornsiroop
 5. Amazake
 6. Appelsapconcentraat
 7. Appelstroop
 8. ‘Aroma’ (suiker + smaakstof)
 9. Barbados suiker
 10. Basterdsuiker
 11. Beetwortelsap
 12. Bietenstroop
 13. Bietsuiker
 14. Blackstrap Molasses
 15. Bruine suiker
 16. Caramel (verhitte / gebrande suiker)
 17. Carob (fruit) syrup
 18. Carobella syrup
 19. Castor melis
 20. Cichoreisiroop
 21. Cichoreistroop
 22. Cyprus Black Gold
 23. Confectiesuiker
 24. D-glucose
 25. Dadelstroop
 26. Demerara
 27. Dextrose
 28. Diastatisch moutextract
 29. Diksap
 30. Donkere / donkerbruine basterdsuiker
 31. Druivensapconcentraat
 32. Druivensuiker
 33. Eindmelasse
 34. Esdoornsiroop
 35. FOS-stroop
 36. Fruitconcentraat
 37. Fruitextract
 38. Fruitsapconcentraat
 39. Fruitsap op basis van extracten of concentraten
 40. Fruitsuiker
 41. Fructose
 42. Fructose-invertsuikerstroop
 43. Fructosesiroop
 44. Fructosestroop
 45. Fructose-invertsuikerstroop
 46. Galactose
 47. Gebrande suiker
 48. Gebrande suikerstroop
 49. Geconcentreerd appelsap
 50. Geconcentreerd perensap
 51. Geconcentreerd vruchtensap
 52. Geconcentreerd (…) sap
 53. Gekarameliseerde suiker
 54. Gekarameliseerde suikerstroop
 55. Geleisuiker
 56. Gele kandijsiroop
 57. Geraffineerde suiker
 58. Gierstsiroop
 59. Glucose
 60. Glucosesiroop
 61. Glucosestroop
 62. Glucose-fructosestroop
 63. Gouden siroop
 64. Gula djawa
 65. Gula kelapa
 66. Gula aren
 67. HFCS: high fructose corn syrup
 68. Honing
 69. Inulinestroop
 70. Invertsuiker
 71. Invertsuikerstroop
 72. Invertsiroop
 73. Invertstroop
 74. Isoglucose
 75. Javaanse palmsuiker
 76. Johannesbroodsiroop
 77. Johannesbroodpitsiroop
 78. Kandij
 79. Kandijsuiker
 80. Kandijstroop
 81. Kaneelsuiker
 82. Karamel (verhitte / gebrande suiker)
 83. Karamelsuikerstroop
 84. Klappersuiker
 85. Kokosbloemsuiker
 86. Kokosbloesemsuiker
 87. Kristalsuiker
 88. Kristallijne fructose
 89. Lactose
 90. Lichte / lichtbruine basterdsuiker
 91. (Magere) melkpoeder: +/- 50% suiker
 92. Maismoutstroop
 93. Maïssuiker
 94. Maisstroop
 95. Malt
 96. Maltodextrine
 97. Maltose
 98. Maltosestroop
 99. Maple Syrup
 100. Melasse
 101. Melksuiker
 102. Molasses
 103. Moutextract
 104. Moutsuiker
 105. Moutstroop
 106. Muscovado
 107. Nectar
 108. Oersuiker
 109. OERzoet
 110. Organische rauwe suiker
 111. Palmsuiker
 112. Panocha
 113. Panela
 114. Parelsuiker
 115. Perensapconcentraat
 116. Piloncillo
 117. ‘Poedersneeuw’
 118. Poedersuiker
 119. Rapadura
 120. Rietsap
 121. Rietsuiker
 122. Rietsuikerstroop
 123. Rijststroop
 124. Rijstsuiker
 125. Ruwe Rietsuiker
 126. Saccharose
 127. Sacharose
 128. (…)sapconcentraat
 129. Schenkstroop
 130. Siroop
 131. Sorghumsiroop
 132. Speltstroop
 133. Stroop
 134. Sucanat (Sugar Cane Natural)
 135. Sucrose
 136. Suikerstroop
 137. Tafelsuiker
 138. Tarweglucosestroop
 139. Tarwestroop
 140. Treacle
 141. Trehalose
 142. Turbinado
 143. Vanillesuiker
 144. Vruchtenextract
 145. Vruchtenconcentraat
 146. Vruchtensapconcentraat
 147. Vruchtensuiker
 148. Vruchtensap op basis van extracten of concentraten
 149. Witte basterdsuiker
 150. Witte suiker
 151. Zwarte rietsuikermelasse

namen voor suiker: ezelsbruggetjes…

Om een begin te maken met het onderscheiden van suiker, kun je het volgende onthouden:

 • Alle woorden die eindigen op ‘ose‘ (glucose, fructose, dextrose etc.)
 • Alles wat eindigt op ‘stroop‘, ‘siroop‘, ‘honing‘ of ‘nectar
 • En uiteraard alle termen waarin ‘suiker‘ expliciet wordt benoemd.

Tot slot

Er zijn natuurlijk ook namen voor suiker die minder opvallen, maar met bovenstaand ezelsbruggetje kom je een heel eind. Al doen voedingsmiddelenfabrikanten wel continu hun best om weer nieuwe namen voor suiker te verzinnen, juist zodat wij ze niet als suiker herkennen en hun producten tóch kopen. Zo zijn er vormen van suiker die onder bepaalde E-nummers worden geschaard en zodoende onherkenbaar zijn (tenzij je de exacte E-nummers toevallig kent). Een andere opvallende trend is dat suikerfabrikanten hun producten gezond doen ogen: verpakkingen van schenkstroop, kristalsuiker, poedersuiker e.a. zijn tegenwoordig bedrukt met groene blaadjes en teksten als ‘100% natuurlijk’. Het opvallendst is nog wel de volgende claim van ‘Suikerstichting’: ‘Suiker en suikerproducten passen in een gezonde en gevarieerde voeding en actieve leefstijl.‘ :D

Let op: Bovenstaande lijst met benamingen voor suiker is niet eens compleet, al zijn het wel de meest voorkomende namen. Als jij nog één of meerdere benamingen voor suiker weet, laat ze dan achter in een reactie hieronder!

30 reacties op “151 verschillende namen voor suiker (schuilnamen)

 1. marjolein ·

  Sucralose deze stond er nog niet bij, dit soort wordt ook wel Splenda genoemd. Studies naar sucralose geven aan dat het schadelijker kan zijn dan velen beseffen: Potentiële toxiciteit. Studies bij muizen hebben uitgewezen dat sucralose DNA-schade in hun maagdarmkanaal veroorzaakte. Drie afzonderlijke onderzoeken toonden ook aan dat het verwarmen van sucralose met de natuurlijk voorkomende chemische glycerol een “potentieel toxische klasse van verbindingen” opleverde. Potentiële Sucralose-bijwerkingen Hoewel sucralose door de FDA als “veilig” wordt beschouwd, is het essentieel om te weten welke mogelijke bijwerkingen en impact het kan hebben op de gezondheid van een persoon. Het wordt als veilig voor menselijke consumptie beschouwd en wordt in de volgende voedingsmiddelen gebruikt: Bevroren desserts Kauwgom Gelatines Veel dieetvoeding Bij gevoegd de link (engels) waar ik de info vandaan haalde waar nog meer stond maar hier niet direct relevant. Gr Marjolein

  Reageer
 2. Pat ·

  Is cichoreisiroop, gemaakt uit de wortel, een suiker? Er wordt gezegd dat het voor diabetici meer geschikt is als “gewone” suiker.

  Reageer
  • Paul ·

   Onder de gekweekte cichoreivariëteiten vallen o.a. de koffiecichorei (Cichorium intybus var. sativum), de roodlof (Cichorium intybus var. foliosum), de witlof (Cichorium intybus var. foliosum) en de groenlof (Cichorium intybus var. foliosum). Cichoreiwortel is in feite de wortel van de witlofplant. Cichoreisiroop wordt hieruit gewonnen. De afgelopen decennia worden de wortelen van chichorei –naast de witlofteelt– óók geteeld voor de verwerking tot inuline, oligofructose en stropen / siropen. Hiervoor zijn aparte chichoreirassen ontwikkeld. Cichoreisiroop dankt zijn zoetheid voornamelijk aan fructose (en een klein beetje glucose): SUIKER dus. Diens goede naam heeft cichoreistroop / cichoreisiroop hoofdzakelijk te danken aan de inuline en oligofructose die eruit worden gewonnen. Deze stoffen zijn voedingsvezels die de functie van prebioticum bekleden. Hoewel inuline veelvuldig voorkomt in de eenjarige wortelknol van de cichorei (waaruit desgewenst oligofructose kan worden vervaardigd), bestaat cichoreisiroop gewoon uit suiker. Van cichorei kunnen óók frutalose-inuline-stroop en FOS-stropen worden gemaakt, die inuline en fructo-oligosacchariden bevatten, maar ook deze bevatten nog altijd (soms véel) suiker. Voor pure Frutafit en Frutalose geldt dat overigens niet. Desalniettemin ben ik géén fan van deze zoetmiddelen en bulkmiddelen. Zie desgewenst ook:

   Het belangrijkste voordeel van cichoreistroop / cichoreisiroop ten opzichte van normale suiker is dat het beduidend minder calorieën levert, maar de exacte calorische waarde verschilt nogal per lichting en is sterk afhankelijk van de vezelrijkheid. Fructose en glucose leveren 3,9 kcal per gram. Cichoreistroop ergens tussen de 0,5 en 2,5… Al met al: een heleboel onduidelijkheid rondom dit product, maar het bevat sowieso suiker.

 3. HSuzanna ·

  Allereerst hartelijk dank voor deze belangrijke lijst met verschillende benamingen van suikers. Ik mis in de lijst “glycerine”, dat in mijn online zoektocht ook onder de suikers valt of heb ik het mis? Met vriendelijke groet, Suzanna

  Reageer
  • Paul ·

   Nee, glycerine (of eigenlijk glycerol) is een suikeralcohol. Glycerine is dan ook geen schuilnaam voor suiker. Zie ook mijn antwoord op Wens vraag hieronder… :)

 4. Wen ·

  erithrytol ook suiker?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Wen, Ik neem aan dat je bedoelt te vragen of ook erythritol een schuilnaam is voor suiker… Het antwoord is in principe ‘nee’, al is deze (zoet)stof wel afgeleid van een soort suiker. Erythritol is namelijk een suikeralcohol oftewel een polyol. Suikeralcoholen oftewel polyolen komen van nature voor in gerijpte vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. De meeste vormen van erythritol worden kunstmatig vervaardigd en behoren dan ook tot de kunstmatige / extensieve zoetstoffen. De term ‘suikeralcohol’ slaat dus op een groep van chemische verbindingen. Het is echter niet zo dat ze gemaakt worden uit alcohol / ethanol of alcohol / ethanol bevatten. Diverse polyolen komen van nature voor in natuurproducten. Zo bevatten pruimen sorbitol en sommige bladgroenten mannitol. Polyolen zijn extensieve zoetstoffen die hoofdzakelijk worden gebruikt als zoetmiddel in etenswaren en dranken, maar ook als vulmiddel in combinatie met een intensieve zoetstof. De zoetheid van een polyol lijkt op die van suiker, maar een polyol heeft geen bijsmaken en een zoetkracht tussen de 0,5 en 0,8 keer die van suiker. Omdat polyolen niet of nauwelijks worden opgenomen in de dunne darm, komen ze onveranderd in de dikke darm terecht, waardoor de meeste polyolen slechts 2,4 kilocalorieën per gram aan energie leveren, dus veel minder calorieen dan suiker. Wel worden polyolen zeer sterk gefermenteerd in de darmomgeving, en als darmbacteriën polyolen fermenteren, ontstaan allerlei restproducten, waaronder koolzuurgas, waterstofgas en methaangas. Deze gassen zorgen voor darmkrampen, winderigheid en diarree. Bekende polyolen zijn als volgt: erythritol / E968 (afgeleid van erythrose: rabarbersuiker), lactitol / E966 (afgeleid van lactose: melksuiker), maltitol / E965 (afgeleid van maltose: moutsuiker), mannitol / E421 (afgeleid van mannose: fruitsuiker), sorbitol / E420 (afgeleid van dextrose: druivensuiker) en xylitol / E967 (afgeleid van xylose: houtsuiker). Groeten, Paul

 5. Claria ·

  Stevia gebruiken bij een zoetverslaving lijkt me ook niet handig als ik het dopamineverhaal lees. Dus dat kan óók niet?

  Reageer
 6. Gerdine ·

  Is moutmeel of gerstemout ook een soort suiker?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Gerdine, Mout is een vrij algemene term; het is niets meer of minder dan graan dat wordt gekiemd/ontkiemd en gedroogd/geëest. Mouten is dan ook een productieproces waarbij in een mouterij bepaalde graankorrels worden gemout (ontkiemd + gedroogd). Meestal gaat het hierbij om de ontkieming van gerst (vanwege het relatief lage eiwitgehalte en het relatief hoge koolhydraatgehalte van gerstkorrels), maar soms ook om andere granen of pseudogranen. De term ‘mout’ is dan ook behoorlijk abstract en wordt waarschijnlijk juist om die reden graag gebruikt door voedingsmiddelenproducenten… Tijdens het kiemen van mout wordt een deel van het aanwezige zetmeel door enzymen omgezet in maltose (een vergistbare suiker). Maltose is geen enkelvoudige monosacharide (zoals glucose, fructose en galactose), maar een tweezijdige disacharide. Maltose is dus wel een suiker, maar een ietwat tragere en complexere suiker dan de extreem snelle suikers in o.a. frisdrank en snoepgoed. Moutmeel IS sowieso geen suiker, maar het bevat suiker in de vorm van o.a. maltose. Los daarvan is moutmeel (net als o.a. tarwemeel en gerstemeel) in principe een product waarin de hele graankorrel wordt gebruikt, waardoor er ook complexe koolhydraten en vezels in zitten. Moutmeel zou zodoende zelfs onder de volkorenproducten kunnen worden geschaard, al zou dat vanwege de gedeeltelijke vergisting niet helemaal fair zijn. Moutbloem daarentegen, is vergelijkbaar met o.a. tarwebloem en gerstebloem en zodoende veel gemakkelijker verteerbaar, waardoor bloem (in tegenstelling tot meel) qua chemische structuur wel degelijk zeer dicht in de buurt komt van suiker. In principe is gerstemout een benaming voor ontkiemende gerstkorrels, maar deze naam wordt soms ook gegeven aan extracten van gerstemout (gerstemoutextract) die nagenoeg volledig uit suiker bestaan. En dan wordt gerstemout maar al te vaak ook nog eens gebrand (wat doorgaans niet wordt vermeld in de ingrediëntenlijst), waardoor er inderdaad niets meer of minder dan suiker overblijft. De vrije manier waarop voedingsmiddelenproducenten omgaan met de benaming van ingrediënten is exact de reden dat het consumenten (opzettelijk) onmogelijk wordt gemaakt om gezonde voedingskeuzes te maken. En eveneens de reden waarom het hele rataplan rondom suiker zo onnodig complex en extreem verwarrend is. Al met al is er met gerst als graansoort weinig mis… En met het ‘mouten’ van graan ook niet per se… Maar de manier waarop gemoute graankorrels verder worden verwerkt en toegevoegd aan producten is in 9 van de 10 gevallen alles behalve gezond te noemen. :( Nou ja, even concreet… Mout bestaat in z’n totaliteit gemiddeld voor 20 tot 25% uit suiker. De belangrijkste suikers in mout zijn de monosacharide glucose, de disacharide maltose, de trisacharide maltotriose en verscheidene maltodextrines. Mout bevat doorgaans ook kleine beetjes sucrose en fructose; deze twee laatste suikers zijn niet afkomstig van vergisting/vermouting, maar komen van nature in granen voor. Hopelijk kun je hier iets mee… Groeten, Paul

 7. Luc ·

  Fijn dat de verschillende namen voor suiker nu op alfabetische volgorde staan, dit miste ik een beetje. Thx!

  Reageer
  • Paul ·

   Graag gedaan. ;) De lijst met termen voor suiker werd inderdaad een beetje onoverzichtelijk naarmate ‘ie langer werd.

 8. Karlijn ·

  Alles waar ‘ose’ achter staat of ‘stroop’ is een afgeleide van suiker, dus niet nemen! Stevia is als je het plantje zou kopen en wat blaadjes in je thee doet wel natuurlijk, in tegenstelling tot alle steviaproducten die je tegenwoordig in supermarkten of natuurvoedingswinkels kan kopen. Meestal is het wit poeder in een potje, hartstikke nep en chemisch geproduceerd, trap er niet in dus!

  Reageer
 9. Maria ·

  Anijsblokjes van De Ruijter; lekker veel suiker, bah!

  Reageer
 10. robert Barel ·

  Waarom hoor ik niets over Stevia?

  Reageer
 11. johan ·

  Ik ben er dan eindelijk achter gekomen dat ik een suikerverslaving/zoetverslaving heb. Moet nu dus beginnen met ‘afkicken’ en probeer er veel over te lezen/weten. Wie is het gelukt en heeft tips? Of wie doet mee? Fijn weekend.

  Reageer
 12. July-Ann ·

  Hoe zit het met Stevia, dit is een plantaardige zoetstof?

  Reageer
  • Paul ·

   Hallo July-Ann, In dit artikel over stevia kun je meer lezen over het gebruik van steviolglycosiden als zoetstof en suikervervanger. Groeten, Paul

 13. Lieve ·

  Aspartaam is ook een zoetstof. Ik drink al jaren heel erg veel cola light. Ik ben er nu echt van overtuigd dat ik een suikerverslaving heb. Dus vanaf morgen is het good bye light producten en back to basic… Hopelijk helpt het ook nog bij het afvallen.

  Reageer
  • Paul ·

   Hallo Lieve, Synthetische zoetstoffen zoals aspartaam en acesulfaam-K in light-frisdranken zijn in het verleden inderdaad in verband gebracht met zoetverslaving en insulineschommelingen. In dit artikel over light-frisdranken kun je meer lezen over wat light doet met je lichaam en in dit artikel over kunstmatige zoetmiddelen kun je meer lezen over wat synthetische zoetstoffen uitwerken op je lichaamsgewicht. Groeten, Paul

 14. Daphne ·

  Ja, ik ben ook al tijden van de suiker af. Althans, dat dacht ik. Elk jaar rond deze tijd krijg ik enorme behoefte aan zoet, zoet, zoet. Het lijkt wel alsof ik iets moet compenseren. Zou het te maken kunnen hebben met een winterdip?

  Reageer
 15. Claudia Bank ·

  Agavesiroop is ook een vervanger voor suiker. Ik heb ik ergens gelezen dat het niet echt een gezonde suikervervanger is.

  Reageer
 16. rose ·

  De grap is dat als je eenmaal een tijd gestopt bent met alle toegevoegde suikers, dat ook zoetstoffen echt niet meer smaken. De volledige behoefte naar zoet neemt af.

  Reageer
 17. Naomi ·

  En hoe zit het met dadels, ananas en meloen? Er zitten wel gezonde voedingsstoffen in, maar ik heb het gevoel dat deze vruchten ook de zoetverslaving stimuleren. Klopt dat? Eet maar eens een boel dadels achter elkaar, ik krijg dan i.i.g. hartkloppingen etc. Heeft iemand ervaring met chroom tegen zoetverslaving? En Kelly: maltitol kan inderdaad voor winderigheid en steken zorgen, en laxerend werken. Eigenlijk zijn alle chemische zoetmakers slecht. Aspartaam is puur vergif!

  Reageer
 18. Naomi ·

  Iemand weleens van goudstroop gehoord? Is dat ook van suiker gemaakt?

  Reageer
 19. katrien ·

  Mager melkpoeder = glucosestroop.

  Reageer
 20. kelly zweers ·

  Hallo, Hoe zit het eigenlijk met maltitol? Ik heb begrepen dat dit heel slecht is. Groetjes, Kelly

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.