Suiker bestaat in heel veel vormen en zit in ongelofelijk veel producten. Heel veel mensen die gezond willen leven en/of willen afvallen, proberen simpele suikers te vermijden, maar dat is extreem lastig. Het probleem is namelijk dat suiker onder eindeloos veel verschillende namen op verpakkingen staat vermeld. Om je een beetje wegwijs te maken in deze namen c.q. benamingen c.q. termen, staat hieronder een lijstje met de meest voorkomende vormen van suiker. Hierbij de bekendste namen voor suiker:

  1. Agavenectar
  2. Agavesiroop
  3. Ahorncrème
  4. Ahornsiroop
  5. Amazake
  6. Appelsapconcentraat
  7. Appelstroop
  8. ‘Aroma’ (suiker + smaakstof)
  9. Barbados suiker
  10. Basterdsuiker
  11. Beetwortelsap
  12. Bietenstroop
  13. Bietsuiker
  14. Blackstrap Molasses
  15. Bruine suiker
  16. Caramel (verhitte / gebrande suiker)
  17. Carob (fruit) syrup
  18. Carobella syrup
  19. Castor melis
  20. Cichoreisiroop
  21. Cichoreistroop
  22. Cyprus Black Gold
  23. Confectiesuiker
  24. D-glucose
  25. Dadelstroop
  26. Demerara
  27. Dextrose
  28. Diastatisch moutextract
  29. Diksap
  30. Donkere / donkerbruine basterdsuiker
  31. Druivensapconcentraat
  32. Druivensuiker
  33. Eindmelasse
  34. Esdoornsiroop
  35. FOS-stroop
  36. Fruitconcentraat
  37. Fruitextract
  38. Fruitsapconcentraat
  39. Fruitsap op basis van extracten of concentraten
  40. Fruitsuiker
  41. Fructose
  42. Fructose-invertsuikerstroop
  43. Fructosesiroop
  44. Fructosestroop
  45. Fructose-invertsuikerstroop
  46. Galactose
  47. Gebrande suiker
  48. Gebrande suikerstroop
  49. Geconcentreerd appelsap
  50. Geconcentreerd perensap
  51. Geconcentreerd vruchtensap
  52. Geconcentreerd (…) sap
  53. Gekarameliseerde suiker
  54. Gekarameliseerde suikerstroop
  55. Geleisuiker
  56. Gele kandijsiroop
  57. Geraffineerde suiker
  58. Gierstsiroop
  59. Glucose
  60. Glucosesiroop
  61. Glucosestroop
  62. Glucose-fructosestroop
  63. Gouden siroop
  64. Gula djawa
  65. Gula kelapa
  66. Gula aren
  67. HFCS: high fructose corn syrup
  68. Honing
  69. Inulinestroop
  70. Invertsuiker
  71. Invertsuikerstroop
  72. Invertsiroop
  73. Invertstroop
  74. Isoglucose
  75. Javaanse palmsuiker
  76. Johannesbroodsiroop
  77. Johannesbroodpitsiroop
  78. Kandij
  79. Kandijsuiker
  80. Kandijstroop
  81. Kaneelsuiker
  82. Karamel (verhitte / gebrande suiker)
  83. Karamelsuikerstroop
  84. Klappersuiker
  85. Kokosbloemsuiker
  86. Kokosbloesemsuiker
  87. Kristalsuiker
  88. Kristallijne fructose
  89. Lactose
  90. Lichte / lichtbruine basterdsuiker
  91. (Magere) melkpoeder: +/- 50% suiker
  92. Maismoutstroop
  93. Maïssuiker
  94. Maisstroop
  95. Malt
  96. Maltodextrine
  97. Maltose
  98. Maltosestroop
  99. Maple Syrup
  100. Melasse
  101. Melksuiker
  102. Molasses
  103. Moutextract
  104. Moutsuiker
  105. Moutstroop
  106. Muscovado
  107. Nectar
  108. Oersuiker
  109. OERzoet
  110. Organische rauwe suiker
  111. Palmsuiker
  112. Panocha
  113. Panela
  114. Parelsuiker
  115. Perensapconcentraat
  116. Piloncillo
  117. ‘Poedersneeuw’
  118. Poedersuiker
  119. Rapadura
  120. Rietsap
  121. Rietsuiker
  122. Rietsuikerstroop
  123. Rijststroop
  124. Rijstsuiker
  125. Ruwe Rietsuiker
  126. Saccharose
  127. Sacharose
  128. (…)sapconcentraat
  129. Schenkstroop
  130. Siroop
  131. Sorghumsiroop
  132. Speltstroop
  133. Stroop
  134. Sucanat (Sugar Cane Natural)
  135. Sucrose
  136. Suikerstroop
  137. Tafelsuiker
  138. Tarweglucosestroop
  139. Tarwestroop
  140. Treacle
  141. Trehalose
  142. Turbinado
  143. Vanillesuiker
  144. Vruchtenextract
  145. Vruchtenconcentraat
  146. Vruchtensapconcentraat
  147. Vruchtensuiker
  148. Vruchtensap op basis van extracten of concentraten
  149. Witte basterdsuiker
  150. Witte suiker
  151. Zwarte rietsuikermelasse

namen voor suiker: ezelsbruggetjes…

Om een begin te maken met het onderscheiden van suiker, kun je het volgende onthouden:

  • Alle woorden die eindigen op ‘ose‘ (glucose, fructose, dextrose etc.)
  • Alles wat eindigt op ‘stroop‘, ‘siroop‘, ‘honing‘ of ‘nectar
  • En uiteraard alle termen waarin ‘suiker‘ expliciet wordt benoemd.

Tot slot

Er zijn natuurlijk ook namen voor suiker die minder opvallen, maar met bovenstaand ezelsbruggetje kom je een heel eind. Al doen voedingsmiddelenfabrikanten wel continu hun best om weer nieuwe namen voor suiker te verzinnen, juist zodat wij ze niet als suiker herkennen en hun producten tóch kopen. Zo zijn er vormen van suiker die onder bepaalde E-nummers worden geschaard en zodoende onherkenbaar zijn (tenzij je de exacte E-nummers toevallig kent). Een andere opvallende trend is dat suikerfabrikanten hun producten gezond doen ogen: verpakkingen van schenkstroop, kristalsuiker, poedersuiker e.a. zijn tegenwoordig bedrukt met groene blaadjes en teksten als ‘100% natuurlijk’. Het opvallendst is nog wel de volgende claim van ‘Suikerstichting’: ‘Suiker en suikerproducten passen in een gezonde en gevarieerde voeding en actieve leefstijl.‘ :D

Let op: Bovenstaande lijst met benamingen voor suiker is niet eens compleet, al zijn het wel de meest voorkomende namen. Als jij nog één of meerdere benamingen voor suiker weet, laat ze dan achter in een reactie hieronder!

30 Reacties

  1. Sucralose deze stond er nog niet bij, dit soort wordt ook wel Splenda genoemd. Studies naar sucralose geven aan dat het schadelijker kan zijn dan velen beseffen: Potentiële toxiciteit. Studies bij muizen hebben uitgewezen dat sucralose DNA-schade in hun maagdarmkanaal veroorzaakte. Drie afzonderlijke onderzoeken toonden ook aan dat het verwarmen van sucralose met de natuurlijk voorkomende chemische glycerol een “potentieel toxische klasse van verbindingen” opleverde. Potentiële Sucralose-bijwerkingen Hoewel sucralose door de FDA als “veilig” wordt beschouwd, is het essentieel om te weten welke mogelijke bijwerkingen en impact het kan hebben op de gezondheid van een persoon. Het wordt als veilig voor menselijke consumptie beschouwd en wordt in de volgende voedingsmiddelen gebruikt: Bevroren desserts Kauwgom Gelatines Veel dieetvoeding Bij gevoegd de link (engels) waar ik de info vandaan haalde waar nog meer stond maar hier niet direct relevant. Gr Marjolein

  2. Is cichoreisiroop, gemaakt uit de wortel, een suiker? Er wordt gezegd dat het voor diabetici meer geschikt is als “gewone” suiker.

    • Onder de gekweekte cichoreivariëteiten vallen o.a. de koffiecichorei (Cichorium intybus var. sativum), de roodlof (Cichorium intybus var. foliosum), de witlof (Cichorium intybus var. foliosum) en de groenlof (Cichorium intybus var. foliosum). Cichoreiwortel is in feite de wortel van de witlofplant. Cichoreisiroop wordt hieruit gewonnen. De afgelopen decennia worden de wortelen van chichorei –naast de witlofteelt– óók geteeld voor de verwerking tot inuline, oligofructose en stropen / siropen. Hiervoor zijn aparte chichoreirassen ontwikkeld. Cichoreisiroop dankt zijn zoetheid voornamelijk aan fructose (en een klein beetje glucose): SUIKER dus. Diens goede naam heeft cichoreistroop / cichoreisiroop hoofdzakelijk te danken aan de inuline en oligofructose die eruit worden gewonnen. Deze stoffen zijn voedingsvezels die de functie van prebioticum bekleden. Hoewel inuline veelvuldig voorkomt in de eenjarige wortelknol van de cichorei (waaruit desgewenst oligofructose kan worden vervaardigd), bestaat cichoreisiroop gewoon uit suiker. Van cichorei kunnen óók frutalose-inuline-stroop en FOS-stropen worden gemaakt, die inuline en fructo-oligosacchariden bevatten, maar ook deze bevatten nog altijd (soms véel) suiker. Voor pure Frutafit en Frutalose geldt dat overigens niet. Desalniettemin ben ik géén fan van deze zoetmiddelen en bulkmiddelen. Zie desgewenst ook:

      Het belangrijkste voordeel van cichoreistroop / cichoreisiroop ten opzichte van normale suiker is dat het beduidend minder calorieën levert, maar de exacte calorische waarde verschilt nogal per lichting en is sterk afhankelijk van de vezelrijkheid. Fructose en glucose leveren 3,9 kcal per gram. Cichoreistroop ergens tussen de 0,5 en 2,5… Al met al: een heleboel onduidelijkheid rondom dit product, maar het bevat sowieso suiker.

  3. Allereerst hartelijk dank voor deze belangrijke lijst met verschillende benamingen van suikers. Ik mis in de lijst “glycerine”, dat in mijn online zoektocht ook onder de suikers valt of heb ik het mis? Met vriendelijke groet, Suzanna

    • Nee, glycerine (of eigenlijk glycerol) is een suikeralcohol. Glycerine is dan ook geen schuilnaam voor suiker. Zie ook mijn antwoord op Wens vraag hieronder… :)

    • Beste Wen, Ik neem aan dat je bedoelt te vragen of ook erythritol een schuilnaam is voor suiker… Het antwoord is in principe ‘nee’, al is deze (zoet)stof wel afgeleid van een soort suiker. Erythritol is namelijk een suikeralcohol oftewel een polyol. Suikeralcoholen oftewel polyolen komen van nature voor in gerijpte vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. De meeste vormen van erythritol worden kunstmatig vervaardigd en behoren dan ook tot de kunstmatige / extensieve zoetstoffen. De term ‘suikeralcohol’ slaat dus op een groep van chemische verbindingen. Het is echter niet zo dat ze gemaakt worden uit alcohol / ethanol of alcohol / ethanol bevatten. Diverse polyolen komen van nature voor in natuurproducten. Zo bevatten pruimen sorbitol en sommige bladgroenten mannitol. Polyolen zijn extensieve zoetstoffen die hoofdzakelijk worden gebruikt als zoetmiddel in etenswaren en dranken, maar ook als vulmiddel in combinatie met een intensieve zoetstof. De zoetheid van een polyol lijkt op die van suiker, maar een polyol heeft geen bijsmaken en een zoetkracht tussen de 0,5 en 0,8 keer die van suiker. Omdat polyolen niet of nauwelijks worden opgenomen in de dunne darm, komen ze onveranderd in de dikke darm terecht, waardoor de meeste polyolen slechts 2,4 kilocalorieën per gram aan energie leveren, dus veel minder calorieen dan suiker. Wel worden polyolen zeer sterk gefermenteerd in de darmomgeving, en als darmbacteriën polyolen fermenteren, ontstaan allerlei restproducten, waaronder koolzuurgas, waterstofgas en methaangas. Deze gassen zorgen voor darmkrampen, winderigheid en diarree. Bekende polyolen zijn als volgt: erythritol / E968 (afgeleid van erythrose: rabarbersuiker), lactitol / E966 (afgeleid van lactose: melksuiker), maltitol / E965 (afgeleid van maltose: moutsuiker), mannitol / E421 (afgeleid van mannose: fruitsuiker), sorbitol / E420 (afgeleid van dextrose: druivensuiker) en xylitol / E967 (afgeleid van xylose: houtsuiker). Groeten, Paul

  4. Stevia gebruiken bij een zoetverslaving lijkt me ook niet handig als ik het dopamineverhaal lees. Dus dat kan óók niet?

    • Beste Gerdine, Mout is een vrij algemene term; het is niets meer of minder dan graan dat wordt gekiemd/ontkiemd en gedroogd/geëest. Mouten is dan ook een productieproces waarbij in een mouterij bepaalde graankorrels worden gemout (ontkiemd + gedroogd). Meestal gaat het hierbij om de ontkieming van gerst (vanwege het relatief lage eiwitgehalte en het relatief hoge koolhydraatgehalte van gerstkorrels), maar soms ook om andere granen of pseudogranen. De term ‘mout’ is dan ook behoorlijk abstract en wordt waarschijnlijk juist om die reden graag gebruikt door voedingsmiddelenproducenten… Tijdens het kiemen van mout wordt een deel van het aanwezige zetmeel door enzymen omgezet in maltose (een vergistbare suiker). Maltose is geen enkelvoudige monosacharide (zoals glucose, fructose en galactose), maar een tweezijdige disacharide. Maltose is dus wel een suiker, maar een ietwat tragere en complexere suiker dan de extreem snelle suikers in o.a. frisdrank en snoepgoed. Moutmeel IS sowieso geen suiker, maar het bevat suiker in de vorm van o.a. maltose. Los daarvan is moutmeel (net als o.a. tarwemeel en gerstemeel) in principe een product waarin de hele graankorrel wordt gebruikt, waardoor er ook complexe koolhydraten en vezels in zitten. Moutmeel zou zodoende zelfs onder de volkorenproducten kunnen worden geschaard, al zou dat vanwege de gedeeltelijke vergisting niet helemaal fair zijn. Moutbloem daarentegen, is vergelijkbaar met o.a. tarwebloem en gerstebloem en zodoende veel gemakkelijker verteerbaar, waardoor bloem (in tegenstelling tot meel) qua chemische structuur wel degelijk zeer dicht in de buurt komt van suiker. In principe is gerstemout een benaming voor ontkiemende gerstkorrels, maar deze naam wordt soms ook gegeven aan extracten van gerstemout (gerstemoutextract) die nagenoeg volledig uit suiker bestaan. En dan wordt gerstemout maar al te vaak ook nog eens gebrand (wat doorgaans niet wordt vermeld in de ingrediëntenlijst), waardoor er inderdaad niets meer of minder dan suiker overblijft. De vrije manier waarop voedingsmiddelenproducenten omgaan met de benaming van ingrediënten is exact de reden dat het consumenten (opzettelijk) onmogelijk wordt gemaakt om gezonde voedingskeuzes te maken. En eveneens de reden waarom het hele rataplan rondom suiker zo onnodig complex en extreem verwarrend is. Al met al is er met gerst als graansoort weinig mis… En met het ‘mouten’ van graan ook niet per se… Maar de manier waarop gemoute graankorrels verder worden verwerkt en toegevoegd aan producten is in 9 van de 10 gevallen alles behalve gezond te noemen. :( Nou ja, even concreet… Mout bestaat in z’n totaliteit gemiddeld voor 20 tot 25% uit suiker. De belangrijkste suikers in mout zijn de monosacharide glucose, de disacharide maltose, de trisacharide maltotriose en verscheidene maltodextrines. Mout bevat doorgaans ook kleine beetjes sucrose en fructose; deze twee laatste suikers zijn niet afkomstig van vergisting/vermouting, maar komen van nature in granen voor. Hopelijk kun je hier iets mee… Groeten, Paul

  5. Fijn dat de verschillende namen voor suiker nu op alfabetische volgorde staan, dit miste ik een beetje. Thx!

    • Graag gedaan. ;) De lijst met termen voor suiker werd inderdaad een beetje onoverzichtelijk naarmate ‘ie langer werd.

  6. Alles waar ‘ose’ achter staat of ‘stroop’ is een afgeleide van suiker, dus niet nemen! Stevia is als je het plantje zou kopen en wat blaadjes in je thee doet wel natuurlijk, in tegenstelling tot alle steviaproducten die je tegenwoordig in supermarkten of natuurvoedingswinkels kan kopen. Meestal is het wit poeder in een potje, hartstikke nep en chemisch geproduceerd, trap er niet in dus!

  7. Ik ben er dan eindelijk achter gekomen dat ik een suikerverslaving/zoetverslaving heb. Moet nu dus beginnen met ‘afkicken’ en probeer er veel over te lezen/weten. Wie is het gelukt en heeft tips? Of wie doet mee? Fijn weekend.

  8. Aspartaam is ook een zoetstof. Ik drink al jaren heel erg veel cola light. Ik ben er nu echt van overtuigd dat ik een suikerverslaving heb. Dus vanaf morgen is het good bye light producten en back to basic… Hopelijk helpt het ook nog bij het afvallen.

  9. Ja, ik ben ook al tijden van de suiker af. Althans, dat dacht ik. Elk jaar rond deze tijd krijg ik enorme behoefte aan zoet, zoet, zoet. Het lijkt wel alsof ik iets moet compenseren. Zou het te maken kunnen hebben met een winterdip?

  10. Agavesiroop is ook een vervanger voor suiker. Ik heb ik ergens gelezen dat het niet echt een gezonde suikervervanger is.

  11. De grap is dat als je eenmaal een tijd gestopt bent met alle toegevoegde suikers, dat ook zoetstoffen echt niet meer smaken. De volledige behoefte naar zoet neemt af.

  12. En hoe zit het met dadels, ananas en meloen? Er zitten wel gezonde voedingsstoffen in, maar ik heb het gevoel dat deze vruchten ook de zoetverslaving stimuleren. Klopt dat? Eet maar eens een boel dadels achter elkaar, ik krijg dan i.i.g. hartkloppingen etc. Heeft iemand ervaring met chroom tegen zoetverslaving? En Kelly: maltitol kan inderdaad voor winderigheid en steken zorgen, en laxerend werken. Eigenlijk zijn alle chemische zoetmakers slecht. Aspartaam is puur vergif!

  13. Hallo, Hoe zit het eigenlijk met maltitol? Ik heb begrepen dat dit heel slecht is. Groetjes, Kelly

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.