Slaap zou een rustig moment van je dag moeten zijn, maar de kaken van sommige mensen zijn tijdens het slapen druk bezig: ze karsen met hun tanden of bijten regelmatig heel hard. Dit is niet alleen lastig voor partners die door het geluid van knarsen wakker worden. Het kan voor iemand die knarst ook gezondheidsproblemen met zich meebrengen. In dit artikel vind je 5 dingen over tanden knarsen.
1. Bruxers…
De medische term voor het knarsen van tanden is bruxisme. Iemand die in zijn of haar slaap knarst heet officieel een bruxer.
2. Glazuurslijtage
Milde vormen van tandenknarsen veroorzaken vaak geen problemen. Bij zwaardere vormen van het knarsen van tanden kunnen allerlei gezondheidsproblemen opspelen zoals chronisch hoofdpijn, slecht slapen, pijnlijke kaakgewrichten en -spieren, tand- en kiespijn. Daarnaast zorgt het voor een snelle slijtage van de glazuurlaag op tanden en kiezen, waardoor de kans op gaatjes en andere problemen veel groter wordt.
3. Kramp in de kaken
Als je alleen slaapt en niet weet of je knarst in je slaap, let dan op de volgende symptomen: tanden waar stukjes afgebroken zijn of die versleten lijken, hoofdpijn, regelmatig last van je kaken in de ochtend en tandvlees waarop je gebeten hebt.
4. Slaapcyclus
Doktoren weten niet precies wat de oorzaak is van bruxisme of tandenknarsen. Waarschijnlijk heeft het met veranderingen in de slaapcycli te maken, of knarsen mensen door emotionele zaken zoals boosheid, frustratie, stress en spanningen. Ook zou het kunnen dat het met je karakter te maken heeft: competitieve, agressieve en hyperactieve mensen knarsen relatief vaker met hun tanden tijdens het slapen. Sommige medicijnen tegen depressie hebben knarsen als bijwerking
5. Knarsbitje
Er zijn verschillende manieren om tandenknarsen of bruxisme te behandelen. De meest bekende methode om knarsen tegen te gaan is een knars bitje. Dit voorkomt het geluid en slijtage van de tanden en kiezen door het knarsen. Ook helpt het voor sommige mensen om een cursus te doen waarbij je leert omgaan met agressie en stress.
Als je dit artikel over tandenknarsen interessant vond, dan is deze producttest m.b.t. tanden bleken wellicht iets voor jou!
8 Reacties
Hallo, Sinds +/- 3 maanden gebruik ik een bitje tegen het knarsen (zelf afdruk gemaakt en door een ortho een bitje laten maken). In het begin erg moeten wennen aan het bitje. Pijn in kiezen gehad. Nu heb ik in 2 kiezen in mijn onderkaak pijn als hierop warme dingen komen (bv soep) en ook wanneer ik bv. een pepermuntje op kauw. Zullen dit gaatjes zijn en kan dit in verband staan met het bitje? Ik vind het namelijk wel heel bijzonder dat dit in 2 dezelfde kiezen zit (links/rechts onderkaak) en dat dit is ontstaan na gebruik van het bitje. M.v.g. MMK
Ik heb last van kiespijn. M’n tandarts zeg dat ’t komt door ’t tandenknarsen. Ik dacht zelf aan een ontsteking. Er is een foto gemaakt, maar er was niks op te zien. Ik heb antibiotica gehad, maar ik blijf last houden. Ik slik nu ook paracetamol met diclofenac voor de pijn. Wat kan ik nu nog doen? Misschien m’n kies laten trekken? Hopeloos!
Hallo, Ik heb ook een probleem met tanden knarsen. Helaas ben ik hierdoor waarschijnlijk al mijn boventanden kwijtgeraakt. Mijn ondertanden heb ik nog. Ik heb nu een bovengebit wat ik ’s nacht niet mag inhouden i.v.m. het dicht bijten van mijn kaak. Doordat ik het niet in mag houden, bijt ik nu op mijn tandeloze kaak, wat dus ook weer pijn veroorzaakt. En waardoor ik dus pijn heb als ik mijn gebit weer in moet doen. Ik weet niet wat ik hiermee aan moet. Vanuit Radboud Nijmegen hebben ze mij gezegd dat al mijn ondertanden eruit zouden moeten, maar dit is iets wat ik niet wil. Wie kan mij hiermee helpen. Groetjes, Roos
Beste Roos, Ik heb geen idee of zoiets bestaat, dus het is puur speculatie, maar zou er niet een soort van prothese kunnen worden gemaakt die gedurende de nacht je bovenste verhemelte beschermt tegen je ondertanden? Dus een soort van dik, flexibel, op maat gemaakt matje… Nogmaals, ik heb geen idee, maar dat zou je wellicht kunnen vragen aan je tandarts of kaakspecialist. Sterkte en groeten, Paul
Hoi Roos, Ik wou eens informeren hoe het met je gaat? Ikzelf heb een soortgelijk ernstig probleem met tandenknarsen. Op 4 tanden na heb ik bijna een tandeloze onderkaak. De pijn aan deze 4 tanden is bijna niet meer te verdragen. Ik wil deze resterende tanden laten verwijderen, maar vrees dat ik dan ook op mijn tandvlees zal knarsen, wat eveneens de nodige pijn zal teweegbrengen. Implantaten zijn al helemaal af te raden, pijnstillers neem ik met de vleet en zijn eigenlijk ook geen optie. Heb jij je ondertanden ondertussen nog of ben jij reeds geholpen met je knarsprobleem? Groetjes, Mireille
hallo,
ik knars ook in mijn slaap maar kan geen bitje krijgen omdat ik een beugel heb.
heeft iemand een andere oplossind??
Mijn persoonlijke ervaring is dat ik tandenknars als een gevolg van jarenlang beugels dragen. In het begin toen ik een beugel kreeg werd mij aangeleerd die ’s nachts ook te dragen. Maar om die beugel niet te verliezen als je slaapt en ontspant leer je jezelf geleidelijk aan om je kaken aan te spannen ’s nachts. Hetgeen waar men dan helaas geen rekening mee houdt is dat dit een normale reactie is geworden zelfs als je jaren nadien je beugel al niet meer draagt! Nu zeg ik niet dat dat bij iedereen het geval is maar het verklaart wel een aantal tandenknars-klachten vermoed ik. Het zou wel interessant zijn om daar eens onderzoek naar te doen en er niet meteen maar vanuit te gaan dat gestresste mensen hier het meeste last van hebben.
Tandenknarsen gebeurt veel , bij veel mensen. Mijn tandarts raadde mij aan er voornamelijk overdag alert op te zijn, en er dan bewust mee op te houden, maar nog belangrijker: probeer je kaken zoveel mogelijk te ontspannen voor het slapen gaan. Wanneer je merkt dat je kaken gaan knarsen, probeer te ontspannen!!
Probeer dit bewustzijn te handhaven en niet alleen je gebit gaat erop vooruit!!!
Succes…… de droge