Als je je huis schoonmaakt, stofzuig je waarschijnlijk, verschoon je de lakens, maak je de gootsteen en toiletpot schoon… misschien veeg je zelfs het aanrecht schoon als je je ambitieus voelt. Maar er zijn een paar dingen in je huis die je waarschijnlijk nog nooit hebt schoongemaakt in de hele tijd dat je ze bezit.

We willen je niet graag uit je droom helpen, maar er zijn heel veel schijnbaar schone voorwerpen die eigenlijk broedplaatsen van bacteriën zijn (denk: letterlijk alles in je complete badkamer) en als je ze te lang laat liggen, kun je er ziek van worden.

Daarom hebben we tien dingen op een rijtje gezet die je waarschijnlijk hebt verzuimd schoon te maken en hebben we advies verzameld over hoe je dit kunt doen. We beloven dat dit relatief pijnloos zal zijn, en als je klaar bent zul je lekker slapen in de wetenschap dat je huis spic en span is.

1. Telefoon

man-telefoon-openbaar-vervoer

Wist je dat de gemiddelde persoon 221 keer per dag zijn telefoon bekijkt? Dat is veel schermtijd, maar ook veel schermaanrakingen. Covid heeft ons er allemaal aan herinnerd hoe besmettelijk onze handen kunnen worden, en elke keer dat je je handen aan je telefoon zit, breng je die ziektekiemen over op de telefoon… en dan op je gezicht als je belt. Ieuw.

Spray een doekje in met een desinfecterend schoonmaakmiddel (minstens 70% alcohol) en veeg het hele apparaat voorzichtig schoon.

2. Je sleutels

Je hebt er waarschijnlijk wel eens aan gedacht om deurknoppen schoon te maken, maar heb je er wel eens aan gedacht hoe vies je sleutels waarschijnlijk zijn? Bekijk het zo: als je in een flatgebouw woont, pikt jouw voordeursleutel in principe alle viezigheid op die op de voordeursleutel van alle anderen zit, omdat ze allemaal in hetzelfde slot gaan. Dus elke keer als je buurman zijn neus afveegt en dan zijn sleutel pakt om de voordeur van het slot te doen… zie je waar we naartoe willen. Veeg ze één keer per dag af met een antibacterieel doekje en je bent klaar.

3. Douche spons

Als je al jaren dezelfde spons gebruikt onder de douche, dan kan het zijn dat je je huid meer schade toebrengt dan goed doet. Dit klinkt misschien schokkend, maar je moet je spons eigenlijk wekelijks schoonmaken. Je kunt dit doen door hem te laten weken in een verdunde bleekoplossing of door hem in de vaatwasser te stoppen. Je moet je spons ook om de paar maanden vervangen – een goede reden om er meerdere tegelijk te kopen!

4. De binnenkant van lades

Dit is een plek die de meesten van ons helemaal vergeten… uit het oog, uit het hart, zoals ze zeggen. Maar als je alles om de paar maanden uit je lades haalt, zul je merken dat kruimels, stof, haren en andere vervelende dingen de neiging hebben om zich te verzamelen onder alles wat erin zit. We raden je aan om eerst met een stofdoekje naar de lade te gaan en deze dan af te vegen met een desinfecterend doekje.

5. Waterfles

Clean Up Corona GIF by Music Choice

Je weet waarschijnlijk wel dat het belangrijk is om je waterfles schoon te maken, maar de kans is groot dat je hem niet genoeg schoonmaakt. Net als elk ander stuk glaswerk moet je een herbruikbare waterfles eigenlijk één keer per dag schoonmaken – vooral als hij van plastic is, dat poreus is en gemakkelijk ziektekiemen vasthoudt. Roestvrijstalen waterflessen zijn het beste omdat het materiaal van nature antiseptisch is en dus niet zo snel vuil wordt.

Als je een fles hebt die niet in de vaatwasser mag, zijn er handige borstels om je fles met de hand af te wassen en er zijn er zelfs met schattige borsteltjes om het rietje schoon te maken! Als dit allemaal te veel is, koop dan een zelfreinigende waterfles (ja, geloof het of niet, die bestaan).

6. Tandenborstelhouder

Zet je schrap voor dit vervelende feit: wist je dat de tandenborstelhouder waarschijnlijk het meest bacteriële voorwerp in je hele badkamer is? Sterker nog, de enige dingen in je hele huis die waarschijnlijk meer bacteriën bevatten zijn je aanrecht en je spons. Laat dat even bezinken. Tandenborstelhouders zijn niet duur en je kunt een paar mooie exemplaren kopen die bij je inrichting passen.

Als je een beker koopt (dus iets dat vuil kan verzamelen op de bodem), zorg er dan wel voor dat hij geschikt is voor de vaatwasser. Als hij niet geschikt is voor de vaatwasser, kun je hem schoonmaken door hem te vullen met antibacterieel mondwater en dan de zijkanten te schrobben met een kleine borstel.

7. Kussens en dekens

Hopelijk weet je inmiddels hoe vies bedkussens kunnen worden en was je je kussenslopen en vervang je je kussens regelmatig. Maar hoe vaak was je decoratieve kussens en dekens? Waarschijnlijk niet vaak, vooral niet als ze delicaat zijn of chemisch gereinigd moeten worden. Maar bedenk eens hoe vaak deze spullen op de grond vallen, hoe vaak je ze aanraakt of erop gaat liggen, hoe vaak je er eten op laat vallen… je zou kunnen overwegen om te investeren in kussenslopen die in de wasmachine kunnen, zodat je ze zo vaak als nodig kunt wassen. Dons en met vezels gevulde kussens kunnen in de wasmachine op een zacht programma (schuimkussens niet – maar deze kun je schoonmaken met een stofzuiger of met het handopzetstuk van een stofzuiger).

8. Koffiezetapparaat

koffie-machine-apparaat

Je ziet het misschien niet aan de buitenkant, maar als je je koffiezetapparaat nog nooit hebt schoongemaakt, is het waarschijnlijk behoorlijk smerig – zeker als je bedenkt dat je het eigenlijk eens per maand zou moeten schoonmaken. Verrassend genoeg is dit een apparaat dat je het beste kunt schoonmaken met iets dat je waarschijnlijk al in huis hebt: gedestilleerde witte azijn. Plaats gewoon een filter en vul het reservoir met een mengsel van half witte azijn, half water. Laat het azijnmengsel tot de helft trekken en laat de rest dan ongeveer 30 minuten in het apparaat zitten (zorg ervoor dat je het koffiezetapparaat uitschakelt terwijl het staat). Maak dan de rest van het azijnmengsel klaar. Plaats tot slot het filter terug, laat een paar keer schoon water door het apparaat lopen, et voila! Zo goed als nieuw.

9. Douchegordijn en -voering

Ah, de douche… die is heet, vochtig en een paradijs voor schimmel. Als de voering van je douchegordijn zichtbaar beschimmeld is, is dat een teken dat je hem al een tijdje geleden had moeten vervangen. Je moet een plastic douchegordijnfolie elke zes maanden vervangen, maar tussendoor moet je hem ongeveer een keer per maand afspuiten en schoonvegen met een allesreiniger. En vergeet je douchegordijn niet… die kunnen ook vies worden. Vervang plastic douchegordijnen regelmatig. Stoffen douchegordijnen kun je gewoon in de wasmachine stoppen, maar lees voor de zekerheid de wasinstructies op het etiket.

10. Douchekop

Over de douche gesproken, heb je je douchekop verwaarloosd? We weten wat je denkt, “Het is een douchekop! Die zou zelfreinigend moeten zijn…toch?” Helaas, helemaal fout. Je moet je douchekop minimaal één keer per maand schoonmaken. Als je bedenkt hoe vochtig het in de badkamer is, hopen bacteriën en ziektekiemen zich op op je douchekop, en daar kunnen behoorlijk wat enge dingen op de loer liggen.

Dit is eigenlijk nog zo’n apparaat dat je het beste kunt schoonmaken met goede oude witte azijn. Vul een plastic zak tot ongeveer de helft met azijn en bevestig deze met elastiekjes om je douchekop. Afhankelijk van de afwerking van je douchekop en hoe vuil hij is, kun je hem 30 minuten tot enkele uren laten zitten. Haal dan gewoon de zak eraf, giet de azijn in de afvoer en laat het water een paar minuten lopen. We raden ook aan om er met een borsteltje in te gaan en de hele kop een goede schrobbeurt te geven als je toch bezig bent.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.