Teek & tekenplaag verwijderen uit je tuin + woning!

Body · Door Ilse

De teek is een extreem onwenselijke parasiet die zich vast boort in je huid. Hij zuigt allereerst je bloed op voor de nodige voedingsstoffen, maar –alsof dat al niet genoeg is– hij kan óók de Ziekte van Lyme overdragen. Een groeiend probleem is de aanwezigheid van teken in de directe leefomgeving van mensen, namelijk huis & tuin. Er zijn zelfs mensen die een heuse tekenplaag in hun tuin te verduren hebben. In dit artikel vind je de nodige informatie over het bestrijden van de teek in jouw huis of tuin…

Teken zitten in groen (struik, gras & boom)

Teken loop je meestal op in een groenrijke omgeving. Ze houden zich namelijk schuil in grassen, struiken en bomen. Ze herkennen een prooi aan trillingen (door het lopen) en/of temperatuurverschil (door lichaamswarmte). Ze komen veelal in je tuin terecht via vogels en kleine knaagdieren.

Let op: naast de Ziekte van Lyme kunnen teken ook bepaalde huidziekten en zelfs Q-koorts overbrengen.

Waar op je lichaam bijt een teek zich vast?

Als je door gras of langs een struik af loopt, grijpt een teek zich vast in je haar of kleding. Vervolgens kruipt dit venijnige beestje naar een ideaal, beschut en onopvallend plekje om zich vast te bijten, in te graven en bloed te slurpen. Een teek bijt zich meestal vast in:

  • In je haargrens (dus tussen je behaarde & onbehaarde hoofdhuid)
  • Achter de oren
  • In oksel & knieholte
  • In de liesstreek & bilspleet

Let op: een tekenbeet voel je meestal niet, want de lijmvloeistof die een teek uitscheidt om zich in je huid te verankeren, heeft een verdovende werking.

In welk soort bomen of struiken verstopt een teek zich?

Voor zover bekend is een teek niet erg kieskeurig wat betreft diens natuurlijke schuilplaats. Teken worden in allerlei soorten gras, in allerhande struikensoorten en in de meest uiteenlopende bomen aangetroffen. Googel eens een beetje rond en je vindt de volgende klachten van mensen:

  • Tekenplaag in buxushaagjes
  • Grasveld helemaal vol met teken
  • Trossen teken in grote naaldboom/naaldstruik
  • Denneboom helemaal onder de teken
  • Alle beplanting in m’n tuin zit bomvol teken
  • Fluweelboom boordevol kleine teekjes
  • Tekenplaag (met trossen) in de eikenboom
  • Durf niet meer in mijn gras te lopen vanwege de teken

Het ziet er dus naar uit dat teken zich in álle soorten groen kunnen schuilhouden.

Maatregelen tegen teken in je tuin

Teken in je huis komen eigenlijk vrijwel altijd vanuit je tuin. Ze worden naar binnen geloodst door jouzelf, je huisdieren of eventuele kinderen. Als je veel teken in je tuin hebt, kan het dus zijn dat ze ook in je huis terechtkomen en aldaar eitjes leggen en een plaag vormen. De belangrijkste stap is dus maatregelen treffen om je tuin teekvrij te maken. En dat is nog niet zo makkelijk…

Tip 1: Beplanting beperken

Teken zitten niet op tuintegels. Het kan dan ook raadzaam zijn om de hoeveelheid beplanting in je tuin in te perken of zelfs terug te brengen. Maak geen grote groene oppervlakten waarbij gras aansluit op struiken op bomen op haagjes op heggen op klimop etc. Hiermee creëer je een veel te grote leefomgeving voor teken, stimuleer je de voortplanting en werk je een tekenplaag in de hand. Baken groen bij voorkeur af d.m.v. groenstrookjes, plantenperken en tuinpotten.

Tip 2: Lichaam controleren op teken

Een enkele teek die zich heft vastgebeten in je huid is afschuwelijk. Een “zwangere” teek die zich heeft volgezogen met bloed en zich binnenshuis op de vloer laat vallen om in een hoekje of kiertje haar eitjes te leggen is echter nog veel verschrikkelijker! Zo’n teek kan namelijk binnen enkele weken een heuse tekenplaag in je woning veroorzaken die niet of nauwelijks te bestrijden is.

Het is dan ook enorm belangrijk om jezelf (maar ook huisdieren en kinderen) te controleren op teken nadat zij buiten hebben gespeeld. Inspecteer met extra nauwkeurigheid de hierboven genoemde risicoplekken! Je moet niet alleen kijken, maar ook betasten, vooral de behaarde hoofdhuid en haargrens. Voorkomen is in dit geval echt extreem veel beter dan genezen c.q. bestrijden…

Aanvullende tip: als je huisdieren buiten slapen is het extreem raadzaam om de slaapplek met grote regelmaat te inspecteren & verschonen!

Tip 3: Jezelf beschermen tegen teken in je tuin

Wat je ook kunt doen om tekenbesmetting te voorkomen is speciale, tekenwerende sokken aantrekken, je onderbenen, nek, handruggen en blote armen insmeren met DEET en je broekspijpen in je (hoog opgetrokken) sokken stoppen. Loop bovendien zo min mogelijk door hoog gras of langs struiken af. Trek lichte kleding aan waarop een (donkere) teek zich goed aftekent. En blijf te allen tijde in het midden van paadjes lopen.

Ga je op safari of een boswandeling maken? Neem dan een rol goedkoop, breed plakband of “duct tape” en rol deze rond je broekspijpen en dijen, maar dan wel met de klevende kant naar buiten! Omhoog kruipende teken blijven er écht aan vastplakken…

Tip 4: Teek verwijderen, maar nadien ook testen!

Heb je desalniettemin een teek te pakken gekregen? Verwijder de teek dan met een speciale tekentang, tekenpen of tekenlepel! En test de teek bovendien met een tekentest op de ziekte van Lyme. Zo ontdek je of de teek besmet is met borrelia en of deze teek dus de ziekte van Lyme kan hebben overgedragen.

Tip 5: Tuin onderhouden

Wied regelmatig onkruid, snoei heggen, bomen en planten relatief kort, en maai bovendien met regelmaat je gras. Verwijder bovendien dode bladeren en rottende plantendelen uit je tuin; dit zijn namelijk ideale vormen van onderdak voor tekenlarven. Al met al geldt: hoe minder groen, des te minder teken.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, stop dan spleten, kieren barsten in buitenmuren en tuintegels dicht met cement.

Tip 6: Lap wit flanel slepen

Koop een lap wit flanel (linnen of keper) van 50 centimeter bij 2 meter of gebruik een stuk van een oud, wit hoeslaken. Sleep deze lap achter je aan over een grasveld of andere met teken besmette plek. Teken zullen de doek (vanwege de warmte en beweging) als gastheer zien en zich eraan vastklampen. Dompel de doek vervolgens in heet water met zeepsop en/of azijn om de teken te verwijderen. Pas wel op dat je de teken bijtijds doodt en ze bovendien van je lijf houdt. Herhaal deze methode dagelijks totdat de plek teekvrij is.

Als je teken uit je tuin wilt houden, kun je overigens maar beter géén vogels voeren. De vogels (maar ook knaagdieren zoals muizen en eekhoorns) die op het vogelvoer afkomen, dragen veelal teken bij zich die zich vervolgens in je tuin kunnen nestelen.

Tip 7: Tekenval bouwen van piepschuim & droogijs

Koop een klein wegwerpkoelboxje van piepschuim (+/- 30 cm lang, 15 cm breed en 15 cm hoog) en een hoeveelheidje droogijs. Neem een stuk karton van 60 x 60 x 30 cm en rol er een hele rol brede plakband omheen (met de kleefzijde aan de buitenkant) of gebruik tweezijdig klevend lint of papier. Zet de koelbox in het midden van het klevende karton en doe er het droogijs in. De teken zullen afkomen op de aanzienlijke C02-uitstoot en vast blijven plakken aan het plakband. Druk ze bijtijds dood met een takje of iets dergelijks! (bron)

Let op: raak droogijs c.q. koolzuursneeuw nooit met je blote handen aan, dus gebruik een schepje dikke werkhandschoenen!

Tip 8: Stofzuigen, stofzuigen, stofzuigen

Als je eenmaal teken in huis hebt, dan ben je verder van huis!? Ook binnenshuis kun je de tekenval met droogijs gebruiken. Daarnaast is tekenbestrijding binnenshuis een kwestie van heel vaak en grondig stofzuigen en stofzuigerzakken nadien onderdompelen in zeepsop. En bij een ernstige tekenplaag kun je echt maar beter een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf inschakelen!

Heb jij een tekenplaag in je tuin of huis? Wat heb jij zoal geprobeerd om de teek te bestrijden en verwijderen? Laat hieronder een reactie achter!