Teek & tekenplaag verwijderen uit je tuin + woning!

Body · Door Ilse

De teek is een extreem onwenselijke parasiet die zich vast boort in je huid. Hij zuigt allereerst je bloed op voor de nodige voedingsstoffen, maar –alsof dat al niet genoeg is– hij kan óók de Ziekte van Lyme overdragen. Een groeiend probleem is de aanwezigheid van teken in de directe leefomgeving van mensen, namelijk huis & tuin. Er zijn zelfs mensen die een heuse tekenplaag in hun tuin te verduren hebben. In dit artikel vind je de nodige informatie over het bestrijden van de teek in jouw huis of tuin…

Teken zitten in groen (struik, gras & boom)

Teken loop je meestal op in een groenrijke omgeving. Ze houden zich namelijk schuil in grassen, struiken en bomen. Ze herkennen een prooi aan trillingen (door het lopen) en/of temperatuurverschil (door lichaamswarmte). Ze komen veelal in je tuin terecht via vogels en kleine knaagdieren.

Let op: naast de Ziekte van Lyme kunnen teken ook bepaalde huidziekten en zelfs Q-koorts overbrengen.

Waar op je lichaam bijt een teek zich vast?

Als je door gras of langs een struik af loopt, grijpt een teek zich vast in je haar of kleding. Vervolgens kruipt dit venijnige beestje naar een ideaal, beschut en onopvallend plekje om zich vast te bijten, in te graven en bloed te slurpen. Een teek bijt zich meestal vast in:

  • In je haargrens (dus tussen je behaarde & onbehaarde hoofdhuid)
  • Achter de oren
  • In oksel & knieholte
  • In de liesstreek & bilspleet

Let op: een tekenbeet voel je meestal niet, want de lijmvloeistof die een teek uitscheidt om zich in je huid te verankeren, heeft een verdovende werking.

In welk soort bomen of struiken verstopt een teek zich?

Voor zover bekend is een teek niet erg kieskeurig wat betreft diens natuurlijke schuilplaats. Teken worden in allerlei soorten gras, in allerhande struikensoorten en in de meest uiteenlopende bomen aangetroffen. Googel eens een beetje rond en je vindt de volgende klachten van mensen:

  • Tekenplaag in buxushaagjes
  • Grasveld helemaal vol met teken
  • Trossen teken in grote naaldboom/naaldstruik
  • Denneboom helemaal onder de teken
  • Alle beplanting in m’n tuin zit bomvol teken
  • Fluweelboom boordevol kleine teekjes
  • Tekenplaag (met trossen) in de eikenboom
  • Durf niet meer in mijn gras te lopen vanwege de teken

Het ziet er dus naar uit dat teken zich in álle soorten groen kunnen schuilhouden.

Maatregelen tegen teken in je tuin

Teken in je huis komen eigenlijk vrijwel altijd vanuit je tuin. Ze worden naar binnen geloodst door jouzelf, je huisdieren of eventuele kinderen. Als je veel teken in je tuin hebt, kan het dus zijn dat ze ook in je huis terechtkomen en aldaar eitjes leggen en een plaag vormen. De belangrijkste stap is dus maatregelen treffen om je tuin teekvrij te maken. En dat is nog niet zo makkelijk…

Tip 1: Beplanting beperken

Teken zitten niet op tuintegels. Het kan dan ook raadzaam zijn om de hoeveelheid beplanting in je tuin in te perken of zelfs terug te brengen. Maak geen grote groene oppervlakten waarbij gras aansluit op struiken op bomen op haagjes op heggen op klimop etc. Hiermee creëer je een veel te grote leefomgeving voor teken, stimuleer je de voortplanting en werk je een tekenplaag in de hand. Baken groen bij voorkeur af d.m.v. groenstrookjes, plantenperken en tuinpotten.

Tip 2: Lichaam controleren op teken

Een enkele teek die zich heft vastgebeten in je huid is afschuwelijk. Een “zwangere” teek die zich heeft volgezogen met bloed en zich binnenshuis op de vloer laat vallen om in een hoekje of kiertje haar eitjes te leggen is echter nog veel verschrikkelijker! Zo’n teek kan namelijk binnen enkele weken een heuse tekenplaag in je woning veroorzaken die niet of nauwelijks te bestrijden is.

Het is dan ook enorm belangrijk om jezelf (maar ook huisdieren en kinderen) te controleren op teken nadat zij buiten hebben gespeeld. Inspecteer met extra nauwkeurigheid de hierboven genoemde risicoplekken! Je moet niet alleen kijken, maar ook betasten, vooral de behaarde hoofdhuid en haargrens. Voorkomen is in dit geval echt extreem veel beter dan genezen c.q. bestrijden…

Aanvullende tip: als je huisdieren buiten slapen is het extreem raadzaam om de slaapplek met grote regelmaat te inspecteren & verschonen!

Tip 3: Jezelf beschermen tegen teken in je tuin

Wat je ook kunt doen om tekenbesmetting te voorkomen is speciale, tekenwerende sokken aantrekken, je onderbenen, nek, handruggen en blote armen insmeren met DEET en je broekspijpen in je (hoog opgetrokken) sokken stoppen. Loop bovendien zo min mogelijk door hoog gras of langs struiken af. Trek lichte kleding aan waarop een (donkere) teek zich goed aftekent. En blijf te allen tijde in het midden van paadjes lopen.

Ga je op safari of een boswandeling maken? Neem dan een rol goedkoop, breed plakband of “duct tape” en rol deze rond je broekspijpen en dijen, maar dan wel met de klevende kant naar buiten! Omhoog kruipende teken blijven er écht aan vastplakken…

Tip 4: Teek verwijderen, maar nadien ook testen!

Heb je desalniettemin een teek te pakken gekregen? Verwijder de teek dan met een speciale tekentang, tekenpen of tekenlepel! En test de teek bovendien met een tekentest op de ziekte van Lyme. Zo ontdek je of de teek besmet is met borrelia en of deze teek dus de ziekte van Lyme kan hebben overgedragen.

Tip 5: Tuin onderhouden

Wied regelmatig onkruid, snoei heggen, bomen en planten relatief kort, en maai bovendien met regelmaat je gras. Verwijder bovendien dode bladeren en rottende plantendelen uit je tuin; dit zijn namelijk ideale vormen van onderdak voor tekenlarven. Al met al geldt: hoe minder groen, des te minder teken.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, stop dan spleten, kieren barsten in buitenmuren en tuintegels dicht met cement.

Tip 6: Lap wit flanel slepen

Koop een lap wit flanel (linnen of keper) van 50 centimeter bij 2 meter of gebruik een stuk van een oud, wit hoeslaken. Sleep deze lap achter je aan over een grasveld of andere met teken besmette plek. Teken zullen de doek (vanwege de warmte en beweging) als gastheer zien en zich eraan vastklampen. Dompel de doek vervolgens in heet water met zeepsop en/of azijn om de teken te verwijderen. Pas wel op dat je de teken bijtijds doodt en ze bovendien van je lijf houdt. Herhaal deze methode dagelijks totdat de plek teekvrij is.

Als je teken uit je tuin wilt houden, kun je overigens maar beter géén vogels voeren. De vogels (maar ook knaagdieren zoals muizen en eekhoorns) die op het vogelvoer afkomen, dragen veelal teken bij zich die zich vervolgens in je tuin kunnen nestelen.

Tip 7: Tekenval bouwen van piepschuim & droogijs

Koop een klein wegwerpkoelboxje van piepschuim (+/- 30 cm lang, 15 cm breed en 15 cm hoog) en een hoeveelheidje droogijs. Neem een stuk karton van 60 x 60 x 30 cm en rol er een hele rol brede plakband omheen (met de kleefzijde aan de buitenkant) of gebruik tweezijdig klevend lint of papier. Zet de koelbox in het midden van het klevende karton en doe er het droogijs in. De teken zullen afkomen op de aanzienlijke C02-uitstoot en vast blijven plakken aan het plakband. Druk ze bijtijds dood met een takje of iets dergelijks! (bron)

Let op: raak droogijs c.q. koolzuursneeuw nooit met je blote handen aan, dus gebruik een schepje dikke werkhandschoenen!

Tip 8: Stofzuigen, stofzuigen, stofzuigen

Als je eenmaal teken in huis hebt, dan ben je verder van huis!? Ook binnenshuis kun je de tekenval met droogijs gebruiken. Daarnaast is tekenbestrijding binnenshuis een kwestie van heel vaak en grondig stofzuigen en stofzuigerzakken nadien onderdompelen in zeepsop. En bij een ernstige tekenplaag kun je echt maar beter een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf inschakelen!

Heb jij een tekenplaag in je tuin of huis? Wat heb jij zoal geprobeerd om de teek te bestrijden en verwijderen? Laat hieronder een reactie achter!

50 comments


  • raymond

    3 januari 2019

    Dag beste mensen, we hebben de mogelijkheid om een terrein met vijver op jaarbasis af te huren in Frankrijk. Bij bezoek ter plekke waren we beiden overdekt met kleine teken, maar dit gebeurde eind december. Overleven deze krengen dan nog nachtvorst?

    • Paul

      3 januari 2019

      Teken verkeren ’s winters in een gedwongen vorm van rust: een rusttoestand die iets wegheeft van een winterslaap. Toch slaapt een teek niet echt, dus het kan best zijn dat je gedurende de winter wordt gebeten / gegrepen door teken. Volwassen teken, tekenlarven, en tekennimfen die ’s winters bijten, zijn er het afgelopen jaar waarschijnlijk niet in geslaagd een bloedmaaltijd te scoren, waardoor ze hongerig genoeg zijn om uit hun ‘slaapstatus’ te geraken. Wellicht hebben jullie een tekennest bestaande uit jonge teekjes gevonden… Al met al OVERLEVEN teken de winter absoluut!

  • E. Hoksbergen

    29 juni 2017

    Onze kat heeft afgelopen nacht waarschijnlijk in een tekennest gelegen, want hij kwam vanmorgen thuis met ruim honderd (!) kleine teekjes in z’n vacht die zich al een beetje hadden volgezogen. Voordat ik het in de gaten had, had hij de helft van deze teken al losgeschud of geknaagd in huis. Overal kleine bolletjes van tekenlijfjes in huis, en vooral in het beddengoed… Er zitten er zeker nog 30 in z’n vacht. Nu heb ik meteen alles in huis grondig gezogen en al het beddengoed gewassen. Vanavond neem ik de kat onder handen, maar moet / kan ik nog meer doen om te voorkomen dat m’n kinderen in huis een tekenbeet oplopen? Zou ik alle kussens en knuffels ook moeten wassen, denken jullie?

  • Bertus

    9 april 2017

    Door de ervaring met teken op de honden (Tibetaanse Terriërs), is er maar een goede oplossing om een teek goed en gemakkelijk te verwijderen. Het werken met pincetten is niet geschikt voor juiste verwijdering. Schaf een model aan als Enetorpet, er is een set van 3 stuks kunststof, online verkrijgbaar. Er zijn ook teek verwijderaar plaatjes van plastic creditkaartformaat verkrijgbaar bij de vereniging van de Ziekte van Lyme. Ik heb er geen verdiensten aan, maar kan alleen aangeven dat het kinderlijk eenvoudig is om een teek groot of klein te verwijderen en niets van de teek achterlaat. Het is een druppelvormig gat in een kunststof buigbaar staafje. Met de tekstkant naar boven, het gat over de teek heen dicht op de huid drukken en de teek eenvoudig verwijderen door het staafje naar je toe te trekken. De teek verwijder je zo eenvoudig compleet op eenvoudige wijze. Ruim de teek goed op! Na een jaar lang met pincetten te hebben geprobeerd, is dit de allerbeste oplossing, zeker voor de hoofdhuid met haar of de vacht van een huisdier.

    • Paul

      10 april 2017

      Bertus, dankjewel voor deze tekenverwijderingstips!

  • looijmans

    4 april 2017

    ik denk dat het teken zijn die zitten bij ons in de caravan als ik de geiser aan zet vallen er honderden

    • Paul

      5 april 2017

      Dat klinkt verschrikkelijk! :(

  • Hans Langendoen

    10 augustus 2016

    Is er een bedrijf die teken kan bestrijden in de tuin?

  • Anna Janssen

    7 augustus 2016

    Met aandacht gelezen omdat ik zelf ook last heb van teken in mijn tuin en deze zomer al 14 keer ben gebeten. Hieronder wat kleine tipjes… De teken zijn soms zo klein dat ze alleen maar zichtbaar in de huid zijn als een piepklein speldenknopje bij plotseling ergens felle jeuk. Het zijn wel degelijk teken. je voelt na de beet ogenblikkelijk een jeukende pijn en ik bevries ze dan eerst met bevriezingsspray (Pet Plus) waardoor de teek dan direct niets meer zou kunnen doen. Daarna gebruik ik de O Tom a Tick-Twister… gekocht in Tsjechië… Een gewoon teek pincet is te grof maar deze speciale pincetjes gekocht in een Tsjechische apotheek werken uitstekend. Daarna voor de grootste veiligheid gebruik ik een gif verwijderpompje. Dit werkt goed. Tot heden geen rode kringen alleen een nare jeukende bultjes die na enkele dag verdwijnen. Verder gebruik ik als spray anti-teek… een natuurlijk product… Ik loop zo min mogelijk in mijn tuin… en als het moet goed beschermd… maar mijn hele huis en oprit is als het ware verpakt in bomen… Vriendelijke groet, Anna

  • Maart

    9 juli 2016

    Ik heb vorige week mijn klimop gesnoeid, nu zitten mijn teak houten tuinmeubelen onder de kleine zwarte beestjes, ze springen niet dus ik denk teken, kan dat? Hoe verwijder ik ze weer uit mijn tuin voordat ze binnenshuis komen?

    • Paul

      10 juli 2016

      De teek is niet het enige kleine zwarte beestje dat op aarde leeft, dus of je met teken te maken hebt, is aan de hand van je beknopte informatie moeilijk te bepalen. Mocht inderdaad sprake zijn van een tekenplaag, dan kun je de tips uit bovenstaand artikel opvolgen…

  • joyce

    1 juli 2016

    Vraagje… Ik lig in een tent in Spanje er zitten hier zoveel teken is niet meer leuk. ???? Mijn vraag was kunnen teken door de tent heen kruipen? Bedoel dus door da gaas en zo en heb vanavond al alweer 5 teken dood gemaakt lig niet echt met een lekker gevoel in me tent “bezorgd”! ????

    • Paul

      1 juli 2016

      Beste Joyce, Teken kunnen kruipen. Van nature kruipt een teek het liefst omhoog, richting het licht. Maar logischerwijs zullen teken ook weleens over horizontale oppervlakken kruipen. Als je een tent in een tekenrijke omgeving hebt staan, kan ik me zelfs voorstellen dat ze op je lichaamswarmte, kooldioxide-uitstoot en mogelijkerwijs ook lichaamsgeur afkomen. Of een teek in je tent kan komen, is volledig afhankelijk van de constructie van je tent en van de exacte kampeersituatie, daar is moeilijk uitsluitsel te geven. Zolang je nog nooit een teek in je tent hebt zien rondkruipen, zou ik me vooralsnog niet al te veel zorgen maken… Groeten, Paul

    • Draak

      21 mei 2022

      Kleine kereltje al 3 teken gehad deze week, gelukkig makkelijk te verwijderen met de tekenlasso. Ook de hele kleintjes zijn goed te verwijderen met deze.

      Erg naar idee dat ze in het grasveld zitten in de achtertuin, bah.

      Een tip: een luchtontvochtiger in huis zetten. Beestjes zoals teken maar ook zilvervisjes sterven bij een lage luchtvochtigheid. Alle kiertjes twee keer per dag stofzuigen.

  • m

    17 juni 2016

    Onze hond had in het voorjaar 2 teken in een oor die ik pas laat heb ontdekt en verwijdert toen ze al helemaal dik waren en naderhand nog enkele kleine teekjes in de rand van de oortjes gevonden en verwijdert, om dat hij oud en ziek was hebben we hem moeten laten inslapen, we hebben hem mee naar huis genomen en na een uur zag ik een teek op zijn lijkje kruipen en in de loop van de volgende 2 uur heb ik er 9 van hem afgehaald, nu vraag ik mij af of er een nest teken in hem heeft gezeten?

    • Paul

      18 juni 2016

      Nee, voor zover ik weet kan dat niet. Voor zover mij bekend leggen teken hun (honderden tot duizenden) eitjes uitsluitend op de grond en kunnen ze hun eitjes niet in de vacht van een hond leggen. Nadat een vrouwtjesteek haar eitjes heeft gelegd, sterft ze. De eitjes komen na ongeveer 35 tot 60 dagen uit. Zelfs al zouden enkele tekeneitjes ‘per ongeluk’ verstrikt raken in de hondenvacht, dan nog lijkt me de kans zeer klein dat ze zo lang op de hond aanwezig blijven… Waarschijnlijk is je hond langs een plek gekomen waar een ’tekennestje’ (een homp eitjes) is uitgekomen en heeft een flink aantal teekjes zich vastgegrepen aan zijn vacht. Overigens heel veel sterkte toegewenst met het verlies!

  • Novisl

    25 mei 2016

    Kunnen jullie mij vertellen of de teek nog kwaad kan als die op de hond heeft gezeten die is gevaccineerd en dan op mij dan is de teek tog vergiftigd ?

    • Paul

      25 mei 2016

      Ik weet niet zo goed wat je bedoelt. Een relatief nieuw middel tegen de ziekte van Lyme bij honden is Merilym 3: een Lyme-vaccin in de handel gebracht door Merial. Dit vaccin mag gegeven worden aan honden vanaf 12 weken oud; het kan worden ingezet naast (snelwerkende) preventieve producten tegen teken zoals Scalibor of Practic. Een vaccin dat beschermt tegen Lyme-borreliose voorkomt als het ware de overdracht van Borrelia van de teek naar de hond… De basisvaccinatie bestaat uit 2 vaccinaties met een tussentijd van 3 weken, daarna is jaarlijks een herhaalvaccinatie nodig. Dit proces garandeert min of meer 12 maanden bescherming, maar biedt nimmer 100% garantie. En zelfs als je hond deze vaccinatie heeft gehad, maakt het teken niet onschadelijk. Hoewel de hond is beschermd, tegen de bacterie, draagt een teek die met een behandelde hond in aanraking is geweest nog altijd bacteriën bij zich. De teek wordt dus niet beïnvloed door het vaccin en wordt al helemaal niet vergiftigd… Jij als onbehandelde mens kan dus nog altijd Lyme-borreliose oplopen door een dergelijke teek.

  • peggy

    12 april 2016

    helppp!! wij hebben een grote tuin en vanachter in onze tuin zit die constant vol met teken. Mijn man heeft enkele dagen in de tuin gewerkt en heeft 5 teken in zen lichaam. niet fijn, in de zomer smeren we ons al in met een gel om teken tegen te houden, eveneens ons bezoek vragen we ook altijd al om zich in te smeren hier. Niet fijn, ons zoontje van 5 heeft er ook al enkele teken gehad…

  • Jan

    20 augustus 2015

    Hallo, dank je voor je reactie. Ik woon in het Moezelgebied van Duitsland. In de bergen in een woud zeg maar. Ook hier wordt veel gewaarschuwd voor besmetting. Ik heb echter nog nooit verschijnselen bij mezelf, mijn partner of naasten gezien die op besmetting kunnen duiden. Ook nog nooit een ronde kring gehad na een beet. Misschien is het wel eens goed voor onderzoekers om na te gaan waarom in sommige gedeelten teken niet of nauwelijks besmet zijn en in andere gebieden weer wel. Als je weet waardoor dat komt, weet je mogelijk ook hoe het te voorkomen of bij de bron aan te pakken waardoor besmetting niet of nauwelijks nog mogelijk is´.

  • Jan

    16 augustus 2015

    Hallo, Ik woon in de bergen en daar hebben we ook een bergtuin. Daar stikt het van de teken en ik heb dagelijks wel een paar honderd teken op mijn lichaam, waarvan er regelmatig eentje over het hoofd wordt gezien met verwijderen en ik er dus per week wel 6 volzuigende weghaal. Soms per abuis tijdens krabbelen waarbij ik denk dat het een korstje is (in de haargrens of zo of op de rug). Ook mijn partner en de buren kennen dit probleem. Ik denk dat iedereen die hier woont per jaar duizenden keren worden gebeten. Ik denk dus dat de angst ietwat overdreven is en de kans dat je besmet raakt ook erg klein is. Of wie weet hebben wie hier allemaal de ziekte van Lyme… Ik zou me er in ieder geval niet druk om maken. Ik loop gewoon op mijn blote voeten in een korte broek in de tuin en op de berg en pluk zoveel mogelijk alles dat als een sneltrein over mijn benen omhoog rent er zo snel als kan er weer vanaf. Met de nagels, want ze houden zich met hun haakjes gretig vast! Ik maak ook altijd boeketten en bloemstukken met bloemen van de berg en er zullen er dus heel wat zijn binnengekomen. Heb echter nog nooit last gehad van welke tekenplaag dan ook in huis.

    • Paul

      18 augustus 2015

      Houd er rekening mee dat er heel veel verschillende soorten teken bestaan en dat de kans dat een teek de ziekte van Lyme bij zich draagt zeer sterk afhankelijk is van de plek waar de betreffende teek voorkomt. Mag ik vragen waar je woonachtig bent? In Nederland draagt namelijk 20% van de teken de Borrelia-bacterie bij zich. Dus 20% van alle Nederlandse teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Als je in Nederland woont en binnen Nederland duizenden tekenbeten oploopt, is de kans op Lyme-borreliose dus zo’n 100%. Daarnaast heb je Borrelia Afzeili / Afzelii, Borrelia Garrini / Garinii en Borrelia Burgdorferi, met ieder hun eigen consequenties…

    • do

      17 september 2015

      Ik woon in de bergen en heb een tuin met een heel groot grasveld, 12 dennenbomen en veel cactussen. Dit jaar is het blijkbaar een tekenjaar. Mijn honden hebben af en toe een teek, ik ben ook twee gebeten dit jaar. Het ergste is dat ik een tekenplaag in huis heb. Ze zitten in één kamer op de wand, elke dag wel 7 stuks en in de huiskamer lopen er ook veel. Ik stofzuig twee keer per dag. Het probleem is twee weken geleden begonnen. Overigens niet alle teken zijn besmet met virussen. Ik noteer na elke tekenbeet de dag en het jaar voor het geval dat.. .En ik trek de teek met een tekenpincet eruit zonder alcohol te gebruiken. De alcohol verdooft de teek en dan laat hij de inhoud van zijn lijf in je bloedvat achter.

  • Sandy

    13 juli 2015

    Hallo, we zijn er net achter dat mijn dochter allemaal babyteekjes in haar haar heeft zitten. Net zoals hoofdluis, maar het zijn duidelijk teken. De apotheek zegt hier niets voor te hebben en luizenshampoo zou ook niet helpen. Iemand, behalve kammen, kammen en kammen een idee om deze teken uit te roeien? Alvast bedankt…

    • Paul

      14 juli 2015

      Beste Sandy, Ik heb echt nog nooit gehoord van tekenlarven en/of tekennimfen die in groten getale op de menselijke behaarde hoofdhuid voorkomen. Weet je echt 100% zeker dat het niet om larven en/of nimfen van de hoofdluis gaat? Jonge tekenlarven hebben namelijk ook maar 6 pootjes en komen qua uiterlijk best aardig overeen met jonge luizenlarven. Het lijkt me allereerst belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld. Maak foto’s van de uitgekamde beestjes of ga desnoods met je dochter naar de huisarts. Als er daadwerkelijk sprake is van grote aantallen teken op het hoofd en in het haar, dan kan dat erg gevaarlijk zijn met het oog op de ziekte van Lyme. Volgens mij zijn er geen anti-tekenmiddelen die je zomaar op de behaarde hoofdhuid van een kind mag gebruiken, maar in dit geval vraag ik me af wat erger is… Permethrin, fipronil of selamectine op de hoofdhuis, of talloze vastgezogen teken in de hoofdhuid… Je huisarts zou je hieromtrent moeten kunnen inlichten. Sterkte & groeten, Paul

  • pieter

    26 juni 2015

    Een paar kippen in de tuin plaatsen helpt ook. Ze eten de teken op.

  • Robje

    22 juni 2015

    ik weet niet wat er is gebeurd? ik heb kort tegen mijn kamer een boom staan, er zit wel een hor in. Maar ik ben gebeten en het was eerst in mijn nek, nu helemaal vol gebeten. Ben naar de spoed geweest, die keek en zei, je bent blijkbaar gebeten? Meer zeiden ze niet, ik ben doodsbang en ik kan niet meer door de pijn. Het gaat verder en verder, durf dus niet meer te gaan slapen. Ik weet niet hou ik hier een foto moet zetten, dan kon je even bekijken. A.u.b. help iemand!?

    • Paul

      23 juni 2015

      Beste Robje, Een teek bijt niet meerdere keren. Bovendien steekt een teek diens kop tot diep onder het huidoppervlak en verankert ‘ie zichzelf in de huid. Er is dus geen sprake van tekenbeten. Waarschijnlijk heb je te kampen met muggen/muggenbeten, vlooien/vlooienbeten of bedwantsen… Afgaande op je pijnklachten ben je misschien zelfs allergisch jegens vlooien of muggen. Als je geen muggen op je slaapkamer aantreft, is de kans op vlooien of bedwantsen aanzienlijk. Heb je huisdieren? Ik ben benieuwd… Groeten, Paul P.S. Als je ergens een foto uploadt, kun je hier desgewenst een linkje van je bulten/beten/steekplekken achterlaten…

  • Sandra

    25 mei 2015

    Beste Paul, in je reactie aan Arda zeg je dat Lyme-thuistesten niet accuraat zijn en vermeld je ook enkele bronnen om dit te staven. Ik heb de bronnen nagelezen en merk dat deze alle vier handelen over het testen naar de ziekte van Lyme en niet naar het testen op de teek zelf. Wat dan met de tekentesten van Care Plus of Beaphar? Die test niet op de ziekte van Lyme maar test of de gevonden teek zelf besmet is met de Borrelia-bacterie. Is dat eveneens onbetrouwbaar? Alvast bedankt voor je reactie!

    • Paul

      26 mei 2015

      Beste Sandra, Er is verrassend weinig te vinden over de werkzaamheid van ‘Test-De-Teek-setjes’. De websites waarop deze setjes worden gepromoot, zijn veelal gesponsord door producenten van dit soort testmiddelen (Stopdeteek.nl bijvoorbeeld). En zelfs deze websites wordt niet gerept over hoe accuraat en betrouwbaar zulke thuistestjes zijn. Moderne zwangerschapstests zijn tegenwoordig 95 tot 99% betrouwbaar, terwijl dit soort tests jarenlang is verfijnd en doorontwikkeld. Ik vind het dan ook vreemd dat er in het geval van Test De Teek-setjes totaal niet over betrouwbaarheidspercentages wordt gesproken. Het maffe is dat geaccrediteerde laboratoria zoals Pro Health Medical pas na 10 dagen uitsluitsel kunnen geven. (bron) Ik kan me dan ook niet voorstellen dat een simpel thuistestje 100% zekerheid kan bieden. Ik verwacht dan ook dat de kans op een foutpositief of foutnegatief resultaat aanzienlijk is. Daarnaast is het niet afdoende om te weten of de teek (nog steeds) de ziekte van Lyme met zich meedraagt. Want misschien HAD de teek de ziekte van Lyme NOG wel toen ‘ie je beet… En misschien draagt de teek de ziekte van Lyme NOG STEEDS bij zich, maar jou desalniettemin NIET besmet. (bron) Nou ja, Vara Kassa, suggereert in elk geval dat thuistests om een teek te testen op Borrelia niet niet altijd betrouwbaar zijn. (bron) Wat ik ervan weet is dat Borrelia een hele lastige bacterie is om te testen. En er zijn geen onderzoeken, cijfers of grafieken te vinden die de betrouwbaarheid van Test De Teek-setjes staven. Groeten, Paul

  • jenna

    24 november 2014

    Hallo Anita, Hoe ben je van die tekenplaag in huis afgekomen? A.u.b. help me, ik kan en durf geeneens meer te slapen…

    • mimi

      8 februari 2015

      Hoi Jenna, Is de tekenplaag inmiddels weg? Zo ja wat heeft geholpen? Anders kun je het beste in huis met een spin-dodend middel sprayen. Dat is in principe verboden en de meeste middelen zijn dan ook biologisch. Dat werkt alleen tegen spinnen webben en dus niet tegen een teek. Koop een goede vlooienspray zoals Exil. Hier zitten 2 stoffen in en een daarvan is permethrin. Dat werkt ook goed tegen teken. Pas goed op met jezelf en andere diertjes dat ze een uur of langer (kijk op de spray) wegblijven. En daarna goed luchten. Ik deed dat in de tuin en het heeft gewerkt tegen de teken.

    • Arda bol

      14 mei 2015

      Onze kleinkinderen van 6, 8 en 10 jaar hebben helaas bijna elke keer als zij in de tuin bij ons spelen een teek. Zolang wij geen bestrijding tegen de teek zelf in detail weten, testen wij sinds kort de teek op de Borrelia burgdorferi-bacterie met een “Test De Teek” setje van Biophar, gekocht bij de dierenwinkel. Het geeft ons enigszins een gerustgesteld gevoel dat de uitslag aangeeft dat de teken niet besmet zijn. Onze tuin is 39 meter lang en 13,5 meter breed. Bestrijding van de teken op welke manier dan ook, is heel lastig. Of kan iemand ons daarvoor een tip geven?

    • Paul

      20 mei 2015

      Beste Arda, Zulke ‘Lyme-thuistestjes’ zijn helas inaccuraat en onbetrouwbaar. Urineonderzoek (van een urinemonster) of een bloedwaardebepaling (qua bloedserum) door een erkend laboratorium is veel accurater en betrouwbaarder, maar biedt nog altijd geen uitsluitsel. Hoe dan ook zijn de thuistests t.a.v. Lymeziekte in veruit de meeste gevallen dubieus te noemen. Ze kunnen de ziekte van Lyme niet met zekerheid aantonen of uitsluiten, al wordt dit door producenten maar al te vaak beweerd. (bron + bron + bron + bron)

  • Fedor

    13 augustus 2014

    Beste auteur, Goed dat er aandacht wordt besteedt aan teken in de tuin en huis. Het is erg jammer dat “even googlen” als bron gebruikt wordt voor deze publicatie. Dit zorgt dat het stukje naast nuttige informatie nogal wat misleidende informatie bevat. Lymezieke en tekenoverlast zijn al ernstig en ingewikkeld genoeg, onzorgvuldig brongebruik en ongefundeerde uitspraken op internet doen daarbij meer kwaad dan goed. Hier enkele toelichting op een greep van de misstanden: -Het is bewezen dat teken in Nederland geen Q-koortsbactrie overdragen – Het klopt dat er in bepaalde tuinen een risico op tekenbeten is, maar de voorbeelden van dennenbomen, taxushagen en fluweelbomen etc onder de teken zijn waarschijnlijk eerder gevolg van het feit dat teken op veel andere kleine beestjes lijken. Vaak gaat het daar bijvoorbeeld over sterk op teken lijkende beestjes, zoals de takluis of larven van het lieveheersbeestje. In de vegetatie vind je maar 4 verschijningsvormen van de teek, en dan ook meestal van 1 tekensoort: de larven, nimfen volwassen mannetjes en volwassen vrouwtjes van de schapenteek Ixodes ricinus (google dat maar, dat geeft wel een goed resultaat). Deze zijn goed te herkennen door een eenvoudige identificatiemethode: ze lijken op kleine platte zwarte/roodbruine spinnetjes en zijn bijna niet met de vinger plat te wrijven. Van vrijwel alle andere op teken lijkende beestjes blijft met die methode weinig over. – Over teken in huis: teken overleven onder 80% luchtvocht nooit langer dan 5 dagen. In huis gaan teken dus snel dood. Die tekenplaag in huis is dus sterk te relativeren. Het duurt namelijk weken tot maanden voordat een volgezogen teek weer als platte hongerige teek verschijnt. Huisdieren teekvrij houden en ze niet op de bank of in bed laten spelen, en rekening houden met teken in kleding na bezoek aan (teekrijk) groen kunnen wel een nuttige maatregelen zijn om teken uit huis te houden. -ten aanzien van de droogijs val: deze is enigzinds effectief, maar op slechts 1 vierkante meter, verder lopen teken namelijk niet. Deze vangmethode zal alleen vals gevoel van veiligheid geven, en grote kans op brandblaren. Mijn advies: bij vermoedde tekenoverlast eerst advies vragen bij een erkende plaagdierspecialist of professionele instantie die zich bezig houdt met insectenoverlast. Het zou ontzettend jammer zijn als mensen door overdreven paniekverhalen angst ontwikkelen voor alles wat kruipt in het groen, en/of tijd en geld steken in maatregelen die niet werken, niet nodig zijn, of ongewenste effecten geven.

    • Paul

      13 augustus 2014

      Beste Fedor, Hoewel ik alle inbreng op prijs stel, komt je reactie op mij nogal zwart-wit en ongenuanceerd over. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar het onderzoek naar teken enerzijds en Q-koorts anderzijds waarnaar je verwijst. Ik citeer Stichting Tekenbeetziekten: “Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella Burnetii, die vooral onder zoogdieren, vogels en teken voorkomt. Insecten zoals teken, luizen en vlooien kunnen gemakkelijk geïnfecteerd raken, maar er wordt aangenomen dat zij als vector niet de belangrijkste rol spelen in de verspreiding van de ziekte.” En ter bevestiging Lyme and Tick-Borne Diseases Research Center: “Humans contract Q fever primarily by inhalation or ingestion, although C. burnetii can be vectored by ticks as well.” Dat de ‘gewone teek’ (Ixodus) het vaakst voorkomt in Nederland is correct, en dan met name de Ixodes ricinus. Dat neemt echter niet weg dat er meer tekensoorten van het geslacht Ixodus in Nederland voorkomen, evenals de geslachten ‘dermacentor’ en ‘rhipicephalus’. Deze laatste kan ook in huis overleven, en als je de reacties zou hebben doorgelezen van mensen met tekenplagen in huis (ook onder eerdere artikels over teken op Gezondr), zou je denk ik ietwat genuanceerder en minder bagatelliserend advies geven. Daarnaast weet ik niet of je ooit een lieveheersbeestjeslarve hebt gezien, maar de veronderstelling dat die zouden kunnen worden aangezien voor teken is wel heel erg vergezocht; dan zou een kruisspin of oorworm evengoed voor teek kunnen doorgaan. De overeenkomst tussen teek en takluis gaat enigszins op, maar het aantal pootjes zegt eigenlijk al genoeg. Dat teken in de meeste gevallen relatief snel doodgaan binnenshuis is overigens correct, maar dat wil niet zeggen dat ze voor die tijd geen schade kunnen aanrichten. Daarnaast ligt de gemiddelde relatieve luchtvochtigheid in woningen tussen de 40 en 60 procent, maar kan deze naargelang weersomstandigheden, ventilatie, verwarming etc. tot enkele tientallen procenten afwijken. Bovendien heb je dus teken die prima in je woning kunnen bivakkeren. Natuurlijk is onnodig paniek zaaien niet wenselijk, maar als het op teken en tekenbeten aankomt, kun je mijns inziens beter het zekere voor het onzekere nemen; liever te voorzichtig dan te laks. De kans op paniekaanvallen door toedoen van bovenstaand stuk lijkt me overigens niet per se groter dan de kans op Lyme-ziekte door toedoen van een tekenbeet. Groeten, Paul

    • Fedor

      14 augustus 2014

      Beste Paul, Hartelijk dank voor het plaatsen van mijn opmerking, ook al vind jij die zwart-wit, ongenuanceerd en bagetaliserend. De bron die je vroeg is te lezen via deze link. Daarin staat dat de kans op q-koorts via een tekenbeet in Nederland, zelfs ten tijde van de q-koorts epidemie, verwaarloosbaar is. M.b.t. voorkomen van andere tekensoorten: Dermacentor spp worden zeer lokaal op slechts een paar plaatsen in Nl gevonden. Rhipicephalus spp worden tijdens inventarisaties nooit in het Nederlandse groen aangetroffen en zeer zelden op huisdieren, met name terugkomend uit zuidelijk Europa. Ook van de andere 14 Nl tekensoorten is op enkele incidentele gevallen na geen overlast bij mensen bekend, zowel in de literatuur als onder mensen die beroepsmatig met parasieten en/of plaagdieren werken. De schapenteek is echt de enige grote boosdoener in Nederland die meer aandacht verdient. T.a.v. herkennen van teken: misschien kan ik je overtuigen dat je misschien iets te optimistisch bent over de kennis van de gemiddelde -niet specifiek in klein grut geinteresseerde- Nederlander over geleedpotigen. In amsterdam bijvoorbeeld was men bang voor teken die uit bomen vielen op terrasjes, terwijl het nuttige lieveheersbeestjeslarven waren die in de lindebomen overlast veroorzakende bladluizen opvraten. Naast lieveheersbeestjeslarven en takluizen worden ook diverse andere luizensoorten, springstaarten, spinnen, stofluizen, mijten, vlokevers en wantsen voor teken aangezien, zelfs door gepassioneerd tuiniers en natuurliefhebbers. En dat is best begrijpelijk. Goede foto’s en herkenning van teken zijn dus erg belangrijk om misstanden te voorkomen.

    • Paul

      15 augustus 2014

      Dankjewel voor de link! Ik wist niet dat dit onderzoek al gepubliceerd was. Ten tijde van de Q-koorts-epidemie (die ontstond in Herpen, het dorp waar ik vandaan kom) is een groepje onderzoekers begonnen met het testen van teken op Q-koorts. In 2011 veronderstelde men dat het onderzoek eind 2013 zou worden afgerond. Ik heb het onderzoek zitten lezen en teken die de Q-koorts bacteriën (C. burnetii) bij zich dragen lijken deze binnen drie maanden ook weer kwijt te raken. Conclusie van het onderzoek is dan ook dat boswandelaars in Nederland niet bang hoeven te zijn om Q-koorts op te lopen via een tekenbeet. Feit blijft echter dat de teek in zijn algemeenheid wel degelijk Q-koorts kan overdragen; mijns inziens staat dat dus niet ten onrechte in bovenstaande tekst vermeld en kan het geenszins kwaad om waakzaam te zijn als het aankomt op teken, tekenbeten en tekenbetenziekten. Dat het handig is om te weten hoe een teek eruitziet kan ik alleen maar onderschrijven; een omschrijving vind je bijvoorbeeld in de voorganger van dit artikel over teken

  • Marco

    4 augustus 2014

    Ik heb laatst 2 anti teken artikelen gekocht, online, en die werken mijns inziens goed. Ik heb een anti gif doosje gekocht en een tekentang. De RVS tekentang van Ecosect gebruik ik voor onze hond, met goed resultaat. De anti-gifset van First Aid voor teken en andere insecten, hebben we meegenomen op vakantie. Misschien kan deze bijdrage wat bijdragen. Met vriendelijke groet, Marco

  • Annina

    20 juli 2014

    Vergeten toe te voegen: een teeklepel is veel makkelijker en veiliger in gebruik dan een teek-pincet, aldus mijn huisarts.

  • Annina

    20 juli 2014

    We hebben teken nimfen in onze tuin, 2e zomer. Ik sleep een doek, en controleer de zakken met geknipt gras. Ik vang ze met plakband en stop ze in de magnetron om ze te doden. Mijn tuin kledij (een witte overal + lange witte sokken) en het witte doek stop ik in een oude kussensloop met rits, en doe die vervolgens in de droogtrommel omdat mogelijke teken daar dood in gaan. Ik heb ook diatomeeën-aarde rond de compost gedaan, omdat er daar meer (het nest?) waren.

  • Carla

    1 juli 2014

    Mocht je een teek hebben… een flinke lik ouderwetse groene zeep op een dot watten smeren, tegen de teek aan houden en die klampt zich daaraan vast, inclusief zijn kaken! Zo kan je elke teek op dier of mens heel veilig verwijderen en eventueel verbranden.

    • Fedor

      13 augustus 2014

      Beste Carla, deze methode is een zogenoemde “Hoax”. Het werkt niet (zie link) omdat de steeksnuit van de Nederlandse teek veel langer is dan de teek waarop dit hardnekkige gerucht ooit jaren geleden werd gebaseerd. Het kan zelfs averechts effect hebben. Een spits pincet (dicht op de huid pakken en recht trekken) of een commercieel product zoals tang, kaartje, lepel, haakje etc. (handleiding volgen) werkt veel sneller en beter en is eenvoudiger mee te nemen dan een klodder vloeibare zeep.

  • martine

    26 mei 2014

    Ook wij hebben een tekenplaag in de tuin, m’n man heeft met wit shirt over het (dode) gras gesleept, en daar zaten er gelijk stuk of 30 op. Maar ze zijn extreem klein, na wat gelezen te hebben op internet, denken we dat het larven zijn. inmiddels hebben we het gras uit de tuin gehaald, maar zou nu nog graag de struiken en coniferen ook behandelen. Is er niet een bepaalde spray of zo waar we dat mee zouden kunnen doen?

    • Pas

      5 juli 2014

      Wij willen ook het gras eruit halen… Wat hebben jullie ermee gedaan? Groene bak?

  • Lea

    20 mei 2014

    Mijn zoon was ooit besmet geraakt door een tekenbeet met de ziekte van Lyme rond zijn 22e. De gevolgen waren verschrikkelijk. Hij was ziek en doodmoe. Via alternatieve weg is hij helemaal opgeknapt. Wij hebben hem laten behandelen via Bioresonantie . Hij is al jaren helemaal opgeknapt!

  • Laure

    12 mei 2014

    Preventie: – Tekenspray (Ballistol e.a.) – (Teekwerende) sokken over broekspijp – Teekwerende kleding – Tekenval op jezelf: een band van tweezijdig klevende plakband rond je dijbeen – Tekenval buiten: kartonnen plaat zelfklevend maken zet erop in het midden een CO2 uitstotende lokdoos, namelijk een wegwerpkoelbox van piepschuim vullen met droogijs (droogijs niet aanraken!) – tekenvanger: gras slepen met wit flanellen doek… Na beet: – Teek wegnemen met tekenpincet O’tom (zet geen druk op de teek) – Teek testen op ziekte van Lyme met een tekentester…W at zeer goed helpt bij ziekte van Lyme: – oregano-olie (origanum compactum of origanum vulgare), niet te verwarren met de etherische olie van de (zoete) marjolein of origanum majorana, oregano-olie druppelen op lepel honing of oregano-olie tabletten of oregano-olie capsules.

  • Inge

    26 april 2014

    Teken… Sinds ik vorig jaar de ziekte van Lyme heb opgelopen in mijn volkstuin ben ik als de dood voor die krengen. Ik ben verschrikkelijk ziek geweest en het is nog maar de vraag of ik er vanaf ben. Ik had nog maar net de antibioticumkuren achter de rug of ik kreeg gordelroos dus weer ziek en verschrikkelijke pijn; heb nog steeds last van de zogenaamde postherpetische pijn waarvoor ik een medicijn gebruik tegen zenuwpijn. Daar ben ik, vooral ’s morgens, nog suffig van en ontzettend moe; en dat allemaal door een tekenbeet! Ik moet hoognodig mijn tuin een schoonmaakbeurt geven, maar durf er eigenlijk niet aan te beginnen en ook in de warmte goed ingepakt buiten aan de slag te gaan trekt me niet erg aan, maar de tuin weg doen zou me zeer aan het hart gaan!

    • Cloosen G.

      9 juni 2014

      Om ervan af te raken: Bioresonantie! Ik heb zelf de ziekte van Lyme gehad, verschillende antibioticakuren gedurende circa 5 jaar. Telkens nieuwe uitbraak; dan toevallig in contact gekomen met de Asyra Systeem en naar Dr. Hubert Michel in Sambreville gegaan voor behandeling met Bioresonantie. En het is NU weg; ga volgende weken nog eens op controle om zeker te zijn.

  • anita

    19 januari 2014

    Ik heb last van een tekenplaag. Ik spuit continu met insectenspray, maar zie er steeds meer, en vooral van die hele kleine. Wat moet ik doen? ze schijnen te komen uit die kleine, fijne gaatjes in de muren van het huis. Soms ook grote teken die van buiten komen. Ik ben helemaal ten einde raad.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.