Wespenbestrijding: wespen uit huis & tuin verwijderen!

Lifestyle · Door Ilse

wespenbestrijding wespennest

De wespen die ’s zomers de Nederlandse terrassen onveilig maken, zijn de ‘gewone wesp’ oftewel ‘limonadewesp’ en de ‘Duitse wesp’, die allebei tot de plooivleugelwespen behoren. Ze gaan vooral in juli en augustus op zoek naar voedsel, voor zichzelf en voor de larven in hun wespennesten. Omdat wespen agressief van aard zijn en meermaals kunnen steken, kunnen ze ‘s zomers behoorlijk wat overlast veroorzaken. Met wespensteken en pijn tot gevolg! Daarom hierbij een aantal tips om voor wespenbestrijding om wespen uit je huis & tuin te verwijderen…

Waarom komen wespen in de buurt van mensen?

Als wespen ‘s zomers op zoek gaan naar voedsel, dan begint de wespen-ellende! ’s Zomers gaan mensen namelijk de speeltuin in, het terras op of een festival tegemoet, waar menig suikerrijk drankje en ijsje wordt genuttigd. De simpele suikers in frisdrank, bier, zoete, wijn, zuiveldrankjes, vruchtensap en ijsjes vormen een heuse wespenmagneet!

Overigens gaan wespen pas op zoek naar menselijke zoetigheid nadat de laatste wespenlarven volgroeid zijn, waardoor zij geen zoete braakvloeistof meer van de wespenlarven ontvangen in ruil voor gevangen insecten die aan de larven worden gevoerd…

Als wespen worden aangetrokken door zoet mensenvoedsel, ontstaat overlast. Bovendien zijn wespen geneigd om nesten te bouwen in en onder:

  • Schuren & stallen
  • Dakranden & dakpannen
  • Vlieringen & zolders
  • Spouwen & ventilatiekanalen

Als je een wespennest in je huis of tuin hebt, dan kun je last krijgen van een heuse wespenplaag! In dat geval dien je wespen zo spoedig mogelijk te bestrijden of te verwijderen. Hieronder vind je alle informatie over wespenbestrijding…

Hoe ontstaan wespenplagen in Nederland?

De landelijke wespenpopulatie verschilt per jaar en is vooral afhankelijk van weersomstandigheden. Is de populatie klein en natuurlijk voedsel (nectar honingdauw, fruit e.a.) overvloedig, dan valt de wespen-overlast mee.

Is de populatie groot en voedsel schaars, dan zijn veel wespen aangewezen op suikers uit drankjes en ijsjes. In dat geval kunnen wespenplagen ontstaan in woon- en leefgebieden en dient er aan wespenbestrijding te worden gedaan. Hieronder lees je alles over het bestrijden en verwijderen van wespen & wespennesten…

Hoe fungeert een wespennest?

Een wespennest wordt in eerste instantie gebouwd door een wespenkoningin die uit haar winterslaap ontwaakt. De koningin bouwt eigenhandig 5 tot 20 cellen waarin zij haar eerste wespeneitjes legt. Ondertussen zorgt zij voor haar eigen eten (m.n. stuifmeel) en voedsel voor haar larven (m.n. insecten). Uit deze eerste cellen komen werksters. Deze werksters helpen de koningin met het uitbouwen van het nest en het jagen op insecten die als voedsel dienen voor de wespenlarven. Zodoende kan het aantal cellen toeneemt en het wespenvolk groeien. Zodra er voldoende werksters zijn voor bouwwerkzaamheden en jachtwerkzaamheden legt de wespenkoningin alleen nog eitjes: zo’n 100 stuks per dag. Zij wordt nu gevoed met suikerrijke afscheiding door haar eigen larven

Een volgroeid wespennest kan 3.000 tot 10.000 wespen herbergen en bestaat uit een koningin en talloze vrouwtjeswespen (werksters). Later in het jaar (na zo’n 100 dagen, aan het eind van de zomer) is er ook een klein aantal mannetjeswespen (darren) en vruchtbare vrouwtjes (toekomstige koninginnen) aanwezig. De nestkoningin is het enige exemplaar dat eitjes legt en “baby-wespjes” c.q. wespenlarven voortbrengt. De vrouwelijke wespen (werksters en koninginnen) zijn de enige wespen die kunnen steken.

De nestkoningin, darren, larven & toekomstige koninginnen worden door de werksters gevoed. Rond september zullen de vruchtbare vrouwtjes uitvliegen om te worden bevrucht door een dar. Zij zullen elders een eigen nest bouwen en koningin worden van hun kolonie. ’s Winters sterven alle wespennesten uit door de kou. De toekomstige koninginnen zullen proberen te overwinteren en zijn de enige wespen die de kou kunnen overleven (indien ze tijdens hun winterslaap niet worden opgegeten door spinnen)…

De wespeneieren waaruit werksters en koninginnen komen, zijn bevrucht met sperma van meerdere darren dat de wespenkoningin na haar paring in haar spermakamer / spermatheca bewaart. Uit onbevruchte eieren komen uitsluitend darren / mannetjes. Na de paring gaan de mannetjes dood, de nieuwe koninginnen overwinteren, en zo is het cirkeltje rond.

Tegen het eind van de zomer worden de werksterwespen traag en verwaarlozen zij hun nest. De werksters en de oude koningin sterven bij de eerste nachtvorst. Een wespennest sterft ’s winters dus volledig uit. Zolang wespen geen last veroorzaken, hoef je ze dus niet te bestrijden of verwijderen.

Wanneer komen de eerste wespen terug?

Overwinterende wespenkoninginnen ontwaken doorgaans halverwege april uit hun winterslaap. Een wespenkoningin zal dan op haar eentje een nieuw nest gaan bouwen van fijngekauwde houtvezels en er eitjes in leggen. De eerste lichting eitjes komt ongeveer eind mei uit en bevat uitsluitend werksters.

De eerste werksters zullen helpen om het wespennest uit te bouwen en vervolgens voedsel gaan zoeken voor toekomstige larven. Na 3 à 4 maanden legt de koningin ook eitjes waar nieuwe koninginnen en darren uitkomen. Mocht de koningin zo lang in leven blijven, dan ontstaan er dus weer nieuwe nesten. De cyclus begint dan weer van voor af aan.

Zolang deze wespen-cyclus zich niet in jouw huis of tuin afspeelt, kun je wespen gewoon met rust laten. Wespen leven namelijk kort, vormen zelden wespenplagen & veroorzaken nauwelijks overlast.

Wanneer ontstaat overlast & gevaar door wespen?

Hoe langer een koningin in leven blijft, des te groter de wespenkolonie wordt en des te meer werkster-wespen er worden voortgebracht. Gaat de wespenkoningin vóór de eerste vorst dood, dan zwermen de overige wespen uit om voor zichzelf te zorgen. Bij het uitzwermen van een groot wespennest kan enorme overlast ontstaan. Honderden tot tienduizend ongestuurde wespen gaan dan tegelijkertijd op zoek naar voedsel!

Een wespenplaag veroorzaakt enkel overlast als er voedselschaarste ontstaat. Dit gebeurt vooral in “vruchtbare” wespen-jaren en als als grote wespennesten uitzwermen. Pas dan zullen wespen massaal in je glas cola proberen te landen.

Zolang een wesp niet wordt gestoord, heb je niets te vrezen. Voelt een werkster zich bedreigd of raakt ze bekneld, dan steekt ze. Verstoor je een wespennest verstoord, dan krijg je zelfs een heel leger werkster-wespen achter je aan! Als je vaak genoeg wordt gestoken, kun je zelfs doodgaan door wespensteken.

Wespen bestrijden, verdelgen & verjagen

Wespen zijn in principe nuttige beestjes. Zo eten wespen muggen, vliegen, mieren en andere irritante insecten. Daarnaast bestuiven ze planten. Zolang wespen uit jouw woning blijven, is het dus raadzaam om ze lekker hun gang te laten gaan. Ook wespennesten die geen gevaar opleveren voor mens & dier, hoef je niet te verwijderen. Als een wespennest of wespenplaag overlast veroorzaakt, dien je wespen echter te bestrijden of verdelgen. Hierbij 3 tips voor wespenbestrijding:

1. Wespennest weghalen

Als je overlast hebt van een wespennest, dan kun je het beste professionele wespenbestrijding of een imker laten komen om het wespennest te verwijderen. Je kunt hiervoor de gemeentelijke ongediertebestrijding bellen, maar ook op internet rondkijken voor een zelfstandig bedrijf voor ongediertebestrijding. Het weghalen van een wespennest kost 60 tot 90 euro (prijs: incl. btw).

Er zal giftig poeder in de uitvliegopeningen van het wespennest worden gestrooid. Dit witte poeder bestaat grotendeels uit talk en voor 1% uit insecticide. Het poeder blijft aan de pootjes van landende wespen kleven en naar binnen gedragen. De wespen en koningin zullen binnen enkele uren doodgaan, waardoor het nest uitsterft. Na enkele weken zijn ook de laatste poppen uitgekomen en alle larven dood. Vervolgens kun je het wespennest verwijderen c.q. weghalen.

Laat een wespennest nooit dichtstoppen! Wespen zullen zich namelijk altijd een weg naar buiten knagen. Is deze weg toevallig de bovenkant van een dakpan, dan kruipt er binnen de kortste keren een heel wespenvolk je huis binnen. Verwijder bovendien nooit zelf een wespennest; dat kan namelijk levensgevaarlijk zijn! Een wespennest verwijderen is de beste optie.

2. Wespenval maken

Als je overlast hebt van individuele wespen, knip dan een lege colafles doormidden. Doe een laagje limonadesiroop in de onderkant van de fles en zet de bovenkant omgekeerd (met de smalle opening naar beneden) in de onderkant. Zodoende vliegen de wespen in de kleine opening, maar kunnen ze de weg naar buiten niet meer terugvinden.

3. Wespen op afstand houden

Wespen komen alleen in de buurt van mensen als ze zoetigheid hebben staan. Je kunt wespen dan ook uit de buurt houden door ijsjes en drankjes niet open en bloot te laten staan of liggen. Was bovendien je handen als er zoetigheid aan kleeft.

Tot slot is het belangrijk om vuilcontainers goed te sluiten en vlees- en fruitafval in afgesloten zakken te doen. Je kunt wespen buiten je huis houden door horren voor ramen en deuren te plaatsen en gaten en kieren te dichten.

Wespenbestrijding is dus voornamelijk een kwestie van wespennesten verdelgen en verwijderen. Zodra de wespennesten uitvliegen, is vooral het plaatsen van wespenvallen zeer effectief!

Wespenbestrijding: tot slot…

Hoornaars zijn extreem grote wespen. Deze wespen zijn minder agressief dan “gewone” wespen, maar steken evengoed. Je vind ze vooral in bosrijke omgevingen. Voor hoornaars geldt hetzelfde als voor “gewone” wespen. Zolang er geen wespenplaag ontstaat en de wespen geen overlast veroorzaken, kun je ze ongemoeid laten. Een wespennest in je gebruikstuin kun je in veruit de meeste gevallen beter laten weghalen, want vroeg of laat krijg je te maken met wespen die op zoek gaan naar zoetigheid. En hoe eerder je de wespenkolonie verdelgt, des te veiliger dit is en des te minder overlast je eraan zult ondervinden.

Wat doe jij zoal om wespen uit je huis, tuin & keuken te verjagen? Beschrijf hieronder jouw ervaring met wespenbestrijding of wespennesten verwijderen!