De wespen die ’s zomers de Nederlandse terrassen onveilig maken, zijn de ‘gewone wesp’ oftewel ‘limonadewesp’ en de ‘Duitse wesp’, die allebei tot de plooivleugelwespen behoren. Ze gaan vooral in juli en augustus op zoek naar voedsel, voor zichzelf en voor de larven in hun wespennesten. Omdat wespen agressief van aard zijn en meermaals kunnen steken, kunnen ze ‘s zomers behoorlijk wat overlast veroorzaken. Met wespensteken en pijn tot gevolg! Daarom hierbij een aantal tips om voor wespenbestrijding om wespen uit je huis & tuin te verwijderen…

Waarom komen wespen in de buurt van mensen?

Als wespen ‘s zomers op zoek gaan naar voedsel, dan begint de wespen-ellende! ’s Zomers gaan mensen namelijk de speeltuin in, het terras op of een festival tegemoet, waar menig suikerrijk drankje en ijsje wordt genuttigd. De simpele suikers in frisdrank, bier, zoete, wijn, zuiveldrankjes, vruchtensap en ijsjes vormen een heuse wespenmagneet!

Overigens gaan wespen pas op zoek naar menselijke zoetigheid nadat de laatste wespenlarven volgroeid zijn, waardoor zij geen zoete braakvloeistof meer van de wespenlarven ontvangen in ruil voor gevangen insecten die aan de larven worden gevoerd…

Als wespen worden aangetrokken door zoet mensenvoedsel, ontstaat overlast. Bovendien zijn wespen geneigd om nesten te bouwen in en onder:

  • Schuren & stallen
  • Dakranden & dakpannen
  • Vlieringen & zolders
  • Spouwen & ventilatiekanalen

Als je een wespennest in je huis of tuin hebt, dan kun je last krijgen van een heuse wespenplaag! In dat geval dien je wespen zo spoedig mogelijk te bestrijden of te verwijderen. Hieronder vind je alle informatie over wespenbestrijding…

Hoe ontstaan wespenplagen in Nederland?

De landelijke wespenpopulatie verschilt per jaar en is vooral afhankelijk van weersomstandigheden. Is de populatie klein en natuurlijk voedsel (nectar honingdauw, fruit e.a.) overvloedig, dan valt de wespen-overlast mee.

Is de populatie groot en voedsel schaars, dan zijn veel wespen aangewezen op suikers uit drankjes en ijsjes. In dat geval kunnen wespenplagen ontstaan in woon- en leefgebieden en dient er aan wespenbestrijding te worden gedaan. Hieronder lees je alles over het bestrijden en verwijderen van wespen & wespennesten…

Hoe fungeert een wespennest?

Een wespennest wordt in eerste instantie gebouwd door een wespenkoningin die uit haar winterslaap ontwaakt. De koningin bouwt eigenhandig 5 tot 20 cellen waarin zij haar eerste wespeneitjes legt. Ondertussen zorgt zij voor haar eigen eten (m.n. stuifmeel) en voedsel voor haar larven (m.n. insecten). Uit deze eerste cellen komen werksters. Deze werksters helpen de koningin met het uitbouwen van het nest en het jagen op insecten die als voedsel dienen voor de wespenlarven. Zodoende kan het aantal cellen toeneemt en het wespenvolk groeien. Zodra er voldoende werksters zijn voor bouwwerkzaamheden en jachtwerkzaamheden legt de wespenkoningin alleen nog eitjes: zo’n 100 stuks per dag. Zij wordt nu gevoed met suikerrijke afscheiding door haar eigen larven

Een volgroeid wespennest kan 3.000 tot 10.000 wespen herbergen en bestaat uit een koningin en talloze vrouwtjeswespen (werksters). Later in het jaar (na zo’n 100 dagen, aan het eind van de zomer) is er ook een klein aantal mannetjeswespen (darren) en vruchtbare vrouwtjes (toekomstige koninginnen) aanwezig. De nestkoningin is het enige exemplaar dat eitjes legt en “baby-wespjes” c.q. wespenlarven voortbrengt. De vrouwelijke wespen (werksters en koninginnen) zijn de enige wespen die kunnen steken.

De nestkoningin, darren, larven & toekomstige koninginnen worden door de werksters gevoed. Rond september zullen de vruchtbare vrouwtjes uitvliegen om te worden bevrucht door een dar. Zij zullen elders een eigen nest bouwen en koningin worden van hun kolonie. ’s Winters sterven alle wespennesten uit door de kou. De toekomstige koninginnen zullen proberen te overwinteren en zijn de enige wespen die de kou kunnen overleven (indien ze tijdens hun winterslaap niet worden opgegeten door spinnen)…

De wespeneieren waaruit werksters en koninginnen komen, zijn bevrucht met sperma van meerdere darren dat de wespenkoningin na haar paring in haar spermakamer / spermatheca bewaart. Uit onbevruchte eieren komen uitsluitend darren / mannetjes. Na de paring gaan de mannetjes dood, de nieuwe koninginnen overwinteren, en zo is het cirkeltje rond.

Tegen het eind van de zomer worden de werksterwespen traag en verwaarlozen zij hun nest. De werksters en de oude koningin sterven bij de eerste nachtvorst. Een wespennest sterft ’s winters dus volledig uit. Zolang wespen geen last veroorzaken, hoef je ze dus niet te bestrijden of verwijderen.

Wanneer komen de eerste wespen terug?

Overwinterende wespenkoninginnen ontwaken doorgaans halverwege april uit hun winterslaap. Een wespenkoningin zal dan op haar eentje een nieuw nest gaan bouwen van fijngekauwde houtvezels en er eitjes in leggen. De eerste lichting eitjes komt ongeveer eind mei uit en bevat uitsluitend werksters.

De eerste werksters zullen helpen om het wespennest uit te bouwen en vervolgens voedsel gaan zoeken voor toekomstige larven. Na 3 à 4 maanden legt de koningin ook eitjes waar nieuwe koninginnen en darren uitkomen. Mocht de koningin zo lang in leven blijven, dan ontstaan er dus weer nieuwe nesten. De cyclus begint dan weer van voor af aan.

Zolang deze wespen-cyclus zich niet in jouw huis of tuin afspeelt, kun je wespen gewoon met rust laten. Wespen leven namelijk kort, vormen zelden wespenplagen & veroorzaken nauwelijks overlast.

Wanneer ontstaat overlast & gevaar door wespen?

Hoe langer een koningin in leven blijft, des te groter de wespenkolonie wordt en des te meer werkster-wespen er worden voortgebracht. Gaat de wespenkoningin vóór de eerste vorst dood, dan zwermen de overige wespen uit om voor zichzelf te zorgen. Bij het uitzwermen van een groot wespennest kan enorme overlast ontstaan. Honderden tot tienduizend ongestuurde wespen gaan dan tegelijkertijd op zoek naar voedsel!

Een wespenplaag veroorzaakt enkel overlast als er voedselschaarste ontstaat. Dit gebeurt vooral in “vruchtbare” wespen-jaren en als als grote wespennesten uitzwermen. Pas dan zullen wespen massaal in je glas cola proberen te landen.

Zolang een wesp niet wordt gestoord, heb je niets te vrezen. Voelt een werkster zich bedreigd of raakt ze bekneld, dan steekt ze. Verstoor je een wespennest verstoord, dan krijg je zelfs een heel leger werkster-wespen achter je aan! Als je vaak genoeg wordt gestoken, kun je zelfs doodgaan door wespensteken.

Wespen bestrijden, verdelgen & verjagen

Wespen zijn in principe nuttige beestjes. Zo eten wespen muggen, vliegen, mieren en andere irritante insecten. Daarnaast bestuiven ze planten. Zolang wespen uit jouw woning blijven, is het dus raadzaam om ze lekker hun gang te laten gaan. Ook wespennesten die geen gevaar opleveren voor mens & dier, hoef je niet te verwijderen. Als een wespennest of wespenplaag overlast veroorzaakt, dien je wespen echter te bestrijden of verdelgen. Hierbij 3 tips voor wespenbestrijding:

1. Wespennest weghalen

Als je overlast hebt van een wespennest, dan kun je het beste professionele wespenbestrijding of een imker laten komen om het wespennest te verwijderen. Je kunt hiervoor de gemeentelijke ongediertebestrijding bellen, maar ook op internet rondkijken voor een zelfstandig bedrijf voor ongediertebestrijding. Het weghalen van een wespennest kost 60 tot 90 euro (prijs: incl. btw).

Er zal giftig poeder in de uitvliegopeningen van het wespennest worden gestrooid. Dit witte poeder bestaat grotendeels uit talk en voor 1% uit insecticide. Het poeder blijft aan de pootjes van landende wespen kleven en naar binnen gedragen. De wespen en koningin zullen binnen enkele uren doodgaan, waardoor het nest uitsterft. Na enkele weken zijn ook de laatste poppen uitgekomen en alle larven dood. Vervolgens kun je het wespennest verwijderen c.q. weghalen.

Laat een wespennest nooit dichtstoppen! Wespen zullen zich namelijk altijd een weg naar buiten knagen. Is deze weg toevallig de bovenkant van een dakpan, dan kruipt er binnen de kortste keren een heel wespenvolk je huis binnen. Verwijder bovendien nooit zelf een wespennest; dat kan namelijk levensgevaarlijk zijn! Een wespennest verwijderen is de beste optie.

2. Wespenval maken

Als je overlast hebt van individuele wespen, knip dan een lege colafles doormidden. Doe een laagje limonadesiroop in de onderkant van de fles en zet de bovenkant omgekeerd (met de smalle opening naar beneden) in de onderkant. Zodoende vliegen de wespen in de kleine opening, maar kunnen ze de weg naar buiten niet meer terugvinden.

3. Wespen op afstand houden

Wespen komen alleen in de buurt van mensen als ze zoetigheid hebben staan. Je kunt wespen dan ook uit de buurt houden door ijsjes en drankjes niet open en bloot te laten staan of liggen. Was bovendien je handen als er zoetigheid aan kleeft.

Tot slot is het belangrijk om vuilcontainers goed te sluiten en vlees- en fruitafval in afgesloten zakken te doen. Je kunt wespen buiten je huis houden door horren voor ramen en deuren te plaatsen en gaten en kieren te dichten.

Wespenbestrijding is dus voornamelijk een kwestie van wespennesten verdelgen en verwijderen. Zodra de wespennesten uitvliegen, is vooral het plaatsen van wespenvallen zeer effectief!

Wespenbestrijding: tot slot…

Hoornaars zijn extreem grote wespen. Deze wespen zijn minder agressief dan “gewone” wespen, maar steken evengoed. Je vind ze vooral in bosrijke omgevingen. Voor hoornaars geldt hetzelfde als voor “gewone” wespen. Zolang er geen wespenplaag ontstaat en de wespen geen overlast veroorzaken, kun je ze ongemoeid laten. Een wespennest in je gebruikstuin kun je in veruit de meeste gevallen beter laten weghalen, want vroeg of laat krijg je te maken met wespen die op zoek gaan naar zoetigheid. En hoe eerder je de wespenkolonie verdelgt, des te veiliger dit is en des te minder overlast je eraan zult ondervinden.

Wat doe jij zoal om wespen uit je huis, tuin & keuken te verjagen? Beschrijf hieronder jouw ervaring met wespenbestrijding of wespennesten verwijderen!

378 Reacties

  1. Ik heb de laatste maand veel last van wespen in m’n appartement. Eerst zat er sporadisch eens 1 in de woonkamer. Vorige week 4 in m’n slaapkamer, gisteren 4 in m’n douche en vanmorgen weer 2 in m’n douche. Ook in het trappenhuis liggen 3 a 4 dode wespen, door een of meerdere van mijn buren doodgemept/doodgetrapt. Ik woon op de 4de verdieping in een appartementencomplex. Ze komen via ramen naar binnen bij mij en het is te warm om alles dicht te laten. Hoe kom ik erachter waar het wespennest zit en wie moet er voor de kosten opdraaien om het te bestrijden?

  2. Ik heb vorige week een slome wesp in de keuken gevonden, na wat leeswerk denk ik dat het een koningin is die bij mij probeert te overwinteren. Eerst zat ze ergens maar mijn keuken is winterskoud dus opeens zag ik dr over de vloer strompelen, vast op zoek naar +11 graden. Nu heb ik dr in een ei doosje gestopt en deze dichtgeplakt, niet luchtdicht natuurlijk, en in de verwarmde woonkamer gezet.
    En een dilemma rijker, doden is nu simpel maar ook ‘zielig’ ook al is t een wesp.
    Wat zal ik doen? Ergens vind ik t ook wel grappig om dr de winter door te helpen en begin april in t park vrij te laten, heeft t zin om wat suikerwater/cola te geven, gaat/kan ze dat eten?
    Of toch maar een avondje op t balkon bij 0-5 graden (of op de doos gaan staan maar ik ben geen wespen hater) en dan afscheidsceremonie organiseren ;)
    Andere kant, er zijn vast zat wespen die t sowieso overleven, toch? Graag jullie visie
    Kan natuurlijk ook op de doos gaan staan maar ik ben geen wespen hater

  3. Waarom plaatsen jullie boven zo een artikel niet op zijn minst een foto van de Gewone wesp of de Duitse wesp? Dit is misleidend en draagt eraan bij dat mensen ook andere, niet aggressieve wespensoorten die niet op limonade afkomen, zoals die op de afbeelding, gaan bestrijden. Dit komt allesbehalve professioneel over. Waarom niet de juiste foto erbij plaatsen? Dat is alsof je een artikel schrijft over de Ekster met een afbeelding van een Meeuw erboven. Het zijn tenslotte beide vogels.

  4. De foto hier bovenaan is van de Franse veldwesp en niet van de “echte” wesp zoals Duitse of Noorse. Dat zie je aan de oranje antennes en pootjes en het soort nestje. Deze wespen zijn zachtaardig en maken slechts een heel klein trechtervormig nestje. Ze gaan vanzelf weer weg nadat het nestje af is en gaan de larven niet grootbrengen zoals een echte wespenkolonie. Het jaar erop komen er nieuwe wespjes uit die een andere plek zoeken om een familie op te starten. Heel misleidend dus die foto, die enkel tot nog méér onverdraagzaamheid leidt bij mensen. Wetend dat er al té veel gif wordt gebruikt tegen deze onschadelijke wespjes (dat onvermijdelijk ook verspreid wordt in de tuin naar de bijen en hommels)… kan de a.u.b. foto vervangen worden door eentje van échte wespen? Voor meer informatie kijk je best op betrouwbare websites, bv. van een natuurvereniging. Zeker niet kijken op websites van verdelgers, die weten zelf vaak van niks en willen alles dat vliegt platspuiten, aangezien het hun broodwinning is. Leven en laten leven!

    • Hallo Wende, Helaas zijn wij gebonden aan een beperkte database met stockfoto’s waarover wij rechten hebben aangekocht. Bovenstaande foto dient slechts ter illustratie en zeker niet ter misleiding. Groeten, Paul

  5. Goedemiddag, Wij hebben een hek om ons dakterras en daar zitten gaatjes in. Ik zie steeds wespen soms 2 op elkaar in de gaatjes verdwijnen. We hebben die gaatjes al met tape afgeplakt ;-) in de hoop dat ze zouden verdwijnen maar ze gaan gewoon lekker verder naar de andere gaatjes. Enig idee wat ik hieraan kan doen en hoe ik die gaatjes mooi structureel dicht kan maken?

    • Dat zijn solitaire wespen, ze maken geen nest maar leggen alleen eitjes die later 1 voor 1 uitkomen. Die jonge wespen vliegen dan gewoon weg. Je hebt daar dus geen last van, ze steken ook niet. Gewoon laten zitten dus!

  6. Hoe wespen verwijderen Reageer

    Ik had ook wespen in de container afgelopen zomer. De wespen verwijderen hebben we zelf gedaan. Toch zien we nog af en toe een wesp vliegen. Kan het zijn dat er zich toch ergens nog een wespennest schuil houdt?

    • Ik verwacht dat een muis of rat zich tegoed heeft gedaan aan de vele vergiftigde wespen. Immers zijn dode wespen een gemakkelijke, weerloze prooi! Maar het honderdvoud aan gif waaraan een wesp overlijdt, volstaat natuurlijk óók om een muis of rat om zeep te helpen. Waarschijnlijk verdwijnt de geur zodra het kadavertje volledig is gemummificeerd. Afhankelijk van de grootte van het beestje kan de stank enkele dagen tot enkele weken aanhouden.

  7. Ik heb gisteren een wespennest onder de dakpannen laten bestrijden. Ik zie nu geen activiteit meer en veel dode wespen op de grond. Toch komen er nog wel wespen naar binnen af en toe, welke we wel makkelijk weer vrij kunnen laten. Ben benieuwd, of deze nog terug gaan naar het nest en alsnog door het gif zullen sterven? Zijn het koninginnenwespen die willen overwinteren? We willen ze liever niet in huis hebben natuurlijk

  8. Ik heb zojuist ontdekt dat er in mijn plantenbak enorm veel wespen zitten. Ik kan geen nest zien, maar ben ervan overtuigd dat die er zit. Hoe kan ik deze het beste bestrijden zonder dat mijn palmboom dood gaat door het eventuele middel dat ik ga inzetten? De palmboom eruithalen is geen optie (veel te groot en zwaar). Ik kan evt. wel sprayen door de kleine spleetjes van de houten bak. Graag ontvang ik van u advies over wat te doen. M.v.g. Martine

  9. we hadden een wespennest in de dakpannen mn dochter haar kamer heeft zon schuine wand en als je je oor ertegen legt hoorde je er heel veel ik had zo’n bedrijf gebeld en die hebben gif gespoten onder de dakpannen maar nu na 2 weken horen we ze nog wel stuk minder maar als de koningin nu nog leeft gaat die dan opnieuw een nest bouwen? moet ik de verdelger opnieuw bellen?

  10. Hallo. We hebben nu voor het derde jaar achter elkaar Franse wespen in en onder de rand van onze container. Zelf nu onder onze nieuwe waar ze nog niet onder geweest waren. Hoe kan ik nu voorkomen dat deze terug komen en nieuwe nesten maken. Vorig jaar zaten er 4 nu weer twee. Ben bang dat ze weer terugkomen. Heb deze keer na verwijderen van de twee wespennesten de container verplaatst.

    • Heel gek… In Nederland heb je solitaire bijen en bijen die in ‘volkeren’ leven; deze beestjes zijn zéér nuttig omdat ze talloze plantensoorten bestuiven en zodoende medeverantwoordelijk zijn voor veel van ons voedsel. Een bij kan gemeen steken, maar zal dit uitsluitend doen uit zelfverdediging of ter verdediging van het bijennest / bijenvolk. Een bij zal nooit of te nimmer spontaan aanvallen omdat een bijensteek het einde van het diertje betekent. Een individuele bij steekt dus hooguit één keer en sterft aan de gevolgen hiervan. Wespen, daarentegen, zijn veel agressiever en steken zodra ze zich aangevallen of in het nauw gedreven voelen. Beweeg iets ongecontroleerd en je kunt een wesp zomaar in aanvalsmodus brengen. :( Zowel wespen als bijen hebben gele strepen. De strepen van in Nederland voorkomende wespen zijn over het algemeen felgeel; de strepen van bijen zijn veeleer oranjegeel tot geelbruin van kleur. Dus donkerder, fletser en minder fel… Als het hier echt om wespen gaat, dan zou het kunnen zijn dat er een wespennest in je parasol zit. Wat ik in die hypothetische situatie echter gek vindt, is dat je niet bent aangevallen door het ganse wespenvolk… In dat opzicht lijken bijen me logischer. Bijenvolken delen zich namelijk op in enkele groepen en beginnen dan te ‘zwermen’ om elders nieuwe nesten te beginnen. Je parasol zou zo’n nieuw nest kunnen bevatten. Mocht er sprake zijn van grote wespenexemplaren, dan bestaat ook nog de kans dat het hier om wespenkoninginnen gaat, maar daar is het eigenlijk véél te vroeg voor. Al met al lijkt een wespennest mij het meest logisch, maar dat je in dat geval niet lek bent gestoken is in dat geval een klein wonder. Persoonlijk zou ik een wespenbestrijder laten komen, want mocht er echt een wespennest in de dichtgeklapte parasol zitten, dan zou ik dat nooit of te nimmer eigenhandig gaan verdelgen. Zéker niet binnenshuis en zonder imkeruitrusting.

    • Het waren wespen. De parasol is verwijderd geworden met een imker pak aan. Het waren er misschien hooguit een 20 stuks, maar genoeg om gestoken te worden. Gelukkig alles goed verlopen. Dank voor de informatie!

    • Wij hebben 2 weken een wespennest laten verdelgen door de brandweer. Ze hebben poeder gebruikt & nest laten zitten. Met resultaat al vele dode wespen gevonden maar een ongelooflijke stank binnenshuis. De nest zit onder de dakpannen & juiste locatie is moeilijk te bepalen. Hoe lang kan die geurhinder duren? Alvast bedankt!

  11. Dag Paul. Sinds een week of 2 zitten er beduidend veel meer wespen in de tuin. Voor zover ik weet gaat het niet om een nest dichtbij maar de beplanting trekt natuurlijk wel aan. Door enkele nare ervaringen met bijen en wespen en dat ik een allergie heb voor hun gif heb ik een panische angst voor wespen. Bijen dat valt nog wel mee omdat die niet agressief zijn en ze je ook niet lastig vallen zoals wespen doen. Telkens wanneer ik mij buiten waag duurt het niet lang of er vliegt een wesp om mij heen waarop ik snel weer naar binnen moet lopen. Ik heb al begrepen dat wespen deze tijd van het jaar agressiever zijn en meer aanwezig (dit jaar vroeger door het warme weer). In de lente en vroege zomer kon ik nog in de tuin zitten en werken zonder probleem maar nu is dat onmogelijk geworden. Mijn vraag is of een imkerpak voldoende bescherming biedt om zonder dat ik gestoken wordt iets in de tuin te doen? Wijst de aanwezigheid van meerde wespen op de aanwezigheid van een nest in de directe omgeving of zwermen die toch tamelijk ver uit op zoek naar voedsel? Alvast bedankt voor een antwoord.

    • In mijn tuin is zowat alles wat interessant kan zijn voor wespen aanwezig; oud hout, planten, insecten en oude bijgebouwtjes die aan geen kanten dicht zitten. Het huis op zich is oud en heeft een houten structuur met rolluikkasten en bakgoten, eveneens met gaten en kieren. Met dichtkitten vergeet je altijd wel nog een hoekje. De kans op een wespennest is dus erg groot. Het is de eerste zomer in het huis en ik ben er dan ook helemaal niet gerust op. Vraag mij ook af of huidproducten zoals picasol echt werken? Het imkerpak is een overall (extra bescherming bij de ritsen) met hoed en hoofdnet die er aan vast hangt + imkerhandschoenen. Met mijn kleine gestalte nam ik er eentje voor kinderen in de grootste maat omdat ik denk dat deze best niet te los zit rond de polsen en enkels. Is dit voldoende in combinatie met stevige trekkersschoen die ik goed kan dichtsnoeren aan de enkels? Ik geloof wel dat wespenvallen echt werken maar trek je er dan ook niet extra wespen mee aan? Als er een nest in de buurt zit zullen toch ook niet alle wespen in de val verdwijnen. Er zijn altijd nog de larven. Lijkt mij meer iets om pas in oktober/ november te plaatsen om de laatsten te vangen en de nieuwe generatie koninginnen. Alle informatie hier vind ik super interessant om te lezen, weet graag zoveel mogelijk over wespen zodat ik iets minder angstig loop. Maar hier en daar op het net las ik vorig jaar al dat de Aziatische hoornaar ook op komst is naar Europa en al gespot is in Frankrijk. Is dat een fabel en zo niet zullen de hulpdiensten en bestrijders daar wel op voorzien zijn, preventief al mee bezig zijn?

    • Beste Lisa, Je imkersoutfit lijkt me toereikend, al is het lastig om dit te visualiseren zonder het in levenden lijve te zien. :) De Aziatische hoornaar is inderdaad in opkomst binnen Europa, en zelfs al in Nederland gespot. (bron + bron + bron) Waarschijnlijk is een hoornaarskoningin via een vracht Chinees aardewerk in Frankrijk terechtgekomen, waarna dit beestje zich vermenigvuldigde en verspreidde. In hoeverre de Nederlandse staat is voorbereid en toegerust op de (wettelijk verplichte) bestrijding van potentiële toekomstige Aziatische hoornaarsnesten durf ik niet te zeggen, maar het allereerste Aziatische hoornaarsnest in Nederland –te Dreischor, een ringdorp in de gemeente Schouwen-Duiveland, provincie Zeeland– is succesvol bestreden. (bron) En voor wat betreft wespenvallen: wespen die er niet zijn, kun je ook niet lokken. In dat opzicht is het te allen tijde werkzaam om wespenvallen te plaatsen. Wat velen echter verkeerd doen, is wespenvallen op het terras plaatsen, waardoor je ze naar jezelf toe lokt. Je kunt ze echter juist véél beter in de absolute uithoeken van je tuin plaatsen, waardoor je ze bij je terras (en directe leefomgeving) weglokt. Het is dus cruciaal om wespenvallen tactisch / strategisch te positioneren.

    • Afgelopen weekend hebben wij de parasol naar binnen gehaald, naar de kelder. Zojuist was ik daar en kwam een slome wesp / bij tegen. Denkend waar die vandaan kwam, en keek dus de parasol aan, en ja hoor een stuk of 8 bijen kropen er rond… weg wezen dus. Nu was mij het buiten al op gevallen dat er eind juli veel bijen op en af vlogen bij de parasol. Ik had dit wel tegen een vriend gezegd, maar verder niets. Deze parasol is buiten ook een hele tijd niet open geweest. Wat nu… mijn kelder zit onder de bijen. Is het verantwoord om de parasol naar buiten te doen, of hebben we nu toch de bijen wakker gemaakt. Ik hoor graag van je. Gr. Roos

    • Gaat het hier om wespen of bijen? Dat is een stukje uiterst relevante informatie…

  12. Sinds een week of 2 zitten er beduidend veel meer wespen in de tuin. Na grondig onderzoek geen wespennest aangetroffen wat positief is. Als ik ga tuinieren of een ander klusje in de tuin uitvoer dan is er altijd wel een wesp of meerdere die rond mij komen vliegen en af en toe terug komen. Ook wanneer ik ervoor zorg dat ik niet ruik naar iets en geen felle kleuren draag. Ik heb een panische angst en allergie voor wespen en moet telkens wat ik aan het doen ben staken omdat er weer eentje te veel rond mij vliegt. Uitermate irritant want zo kan ik niets meer buitenshuis doen. Mijn vraag is of een imkerpak dragen echt voor bescherming zorg tegen enkele wespen? Alle te vinden middeltjes (kruidnagel, azijn, koffie, citroen, ui) werken echt niet om ze uit je buurt te houden.

    • Waarschijnlijk bevindt zich een wespennest ergens binnen een kleine omtrek rondom je tuin. In jouw tuin bevindt zich waarschijnlijk iets interessants voor wespen… Bepaalde insecten die als voedsel dienen voor wespenlarven… Potentieel bouwmateriaal voor een wespennest… Bepaalde stuifmeelrijke planten… Het is dan inderdaad moeilijk –zo niet onmogelijk– om wespen uit je tuin te houden. Een imkerpak beschermt absoluut afdoende tegen wespen en wespensteken, zolang je maar een volledig imkerpak (inclusief toebehoren) draagt en dit naar behoren aantrekt. Wat je ook zou kunnen proberen, is een wespenval plaatsen.

  13. Gisterenmiddag ontdekte mijn zoon een nest in een vogelhuisje in mijn tuin. Ik heb dit op een wat ongebruikelijke manier opgelost door een overgebleven nitraatklapper van oudjaar aan een hengel te bevestigen. Op deze manier hoefde ik niet in de buurt te komen (wat ook geen optie was). Grote klap vogelhuisje weg wespen grotendeels ontploft. De overgebleven restanten van de larven hebben wij verbrand. De achtergebleven wespen waren behoorlijk in de war en bleven geruime tijd terugkomen naar de boom. Deze hebben wij op vakkundige wijze met een gasbrander opgeruimd. Misschien niet de netste oplossing (en zeker niet aan te raden) maar werkte wel.

  14. Beste Paul, Sinds gisteravond een wespennest ontdekt aan de buitenkant van mijn schuur. Ze vliegen continue in/uit een klein gat met insecten en voeding. Inmiddels wel 30/40 wespen geteld. Bij bouwmarkt een fles Bayer wespenschuimspray gekocht en in het gat gespoten met bijbehorende slangetje. Vandaag weer gekeken en er vliegen geen wespen meer in en uit het gat. Er hangen nog wel een stuk of 5-6 wespen rondom de schuur en de steeg. Kan dit nog kwaad en komen deze nog in grotere getallen terug of denk je dat het nest verdwenen is?

    • Als je een afdoende hoeveelheid van het anti-wespenschuim (schuimspray) in het wespennest hebt gespoten, dan is het wespennest uitgeschakeld. De wespen die nu nog rond het nest circuleren, waren waarschijnlijk op pad toen jij het nest uitschakelde en zijn nu (bij thuiskomst) in de war.

  15. Afgelopen zondag hebben wij bij ons in het schuurtje een wespennest verwijderd / vernietigd. Deze zat in een opgerolde kunstgrasmat. Deze buiten uitgerold en de honingraten en rest overgoten met kokend water. De koningin is daarbij ook zeker weten doodgegaan, dat was de grootste gele wesp. Nu bleven er wat wespen rondvliegen in en uit het schuurtje die niet in het nest zaten. Was in de veronderstelling dat ze vanzelf weggingen of doodgaan nu de koning weg is. Alleen nu ging ik in het schuurtje kijken of ze er nog wespen waren wat blijkt zijn ze er nog en ben bang dat er een nieuw nest gebouwd word achterin op de balk waar de grasmat heeft onder heeft gestaan. Je hoort ze gewoon knagen aan het hout en er lopen meerdere donkerkleurige wespen rond en vliegen in en uit het schuurtje. Wat is de beste manier om ze te bestrijden? Ik kan nog niet echt een nest zien, maar je hoort echt geknaag aan het hout. Maar kan het dat wespen weer een nest maken zonder koningin?

    • Nee, deze wespen zullen géén nieuw nest bouwen, althans, niet succesvol. Sowieso kunnen de wespen zich niet voortplanten zonder koningin, dus al zouden ze een nieuw nest bouwen (hetgeen écht niet het geval is), dan wordt het een misplaatst, ineffectief en zo goed als leeg wespennest dat met de dag leger en zwakker wordt. De overgebleven wespen zijn gewoon in de war en gedesoriënteerd omdat hun nest en koningin onverhoopt verdwenen zijn. Ze zullen doelloos door het leven gaan totdat ze sterven door toedoen van uithongering of uitputting. Als je ze wilt vangen, kun je wespenvallen plaatsen. Knip de bovenkant van een plastic PET-fles, giet een laagje aanmaaklimonadesiroop in de onderkant van de fles, zet de bovenkant van de fles op zijn kop in de onderkant, en plak beide delen met plakband aan elkaar vast… En zet de ‘flesval’ in de buurt van het schuurtje.

  16. Gisteren hebben wij een wespennest in de tuin laten verwijderen. Er is flink wat gif gebruikt door de ongediertebestrijdingsdienst. Dit witte poeder is ook op onze aardbeienplanten gekomen. Ik kan niet vinden hoe schadelijk dit gif is voor mensen en en hoe lang dit giftig blijft. Ik heb het gif met water weggespoeld maar twijfel toch of ik de planten niet gewoon moet weggooien (voor vogels zijn de aardbeien wellicht ook niet meer goed). Kunt u advies geven over omgaan met dit gif op fruitplanten?

    • Welk type anti-wespengif (qua werkzame stof) heeft men ingezet?

    • Het type gif weet ik niet. Het ziet eruit als wit poeder en is met een lange spuit aangebracht door ongediertebestrijdingsdienst Maarssen.

    • Anti-wespenmiddelen kunnen allerlei werkzame stoffen en hulpstoffen bevatten. Permethrin, tetramethrin, piperonylbutoxide en pyrethrinen wil je sowieso niet binnenkrijgen via je aardbeien, maar er zijn talloze anders stoffen te bedenken waar je evengoed niet blij van wordt. Zonder specificaties over het gebruikte middel kan ik hier echter niks concreets over vermelden.

  17. Hoi, ik heb nu net een beginnend wespennest ontdekt in mijn vogelhuisje wat tegen de schuur aanhangt, wat kan ik het beste doen?

    • Imkerkledij aantrekken en met een anti-wespenschuimspuit het hokje vol spuiten. Of een professioneel bestrijdingsbedrijf laten komen om dit te láten doen.

  18. De afgelopen maanden zat er een wespennest in de voorgevel boven het raam in de spouw. Dat gaf geen overlast, dus ik heb het laten zitten. In november kwamen er wat wespen in huis, meestal sloom en makkelijk te vangen. Het is inmiddels zo koud dat ik aanneem dat de laatste wespen dood zijn. Gisteren kwam er een wesp binnen die nog veel energie had en druk rondvloog. Tot hij in een hoek van de kamer verdween en niet meer tevoorschijn kwam. Er zitten daar flinke kieren bij de vloer. Kan het nou zijn dat dat nog een koningin is die zich daar verstopt heeft voor de winter, en dat voor mij de problemen beginnen in april als zij een nest gaat bouwen in de kruipruimte?

  19. Afgelopen zaterdag wilden we de open haard aansteken, blijkt er een nest hoornaars in te zitten. Door de deurtjes kunnen ze gelukkig niet de kamer in. Wanneer vliegen deze hoornaars uit of gaan ze dood? We willen graag van ze af en ik vroeg me af of ik ze kan uitroken?

    • Zou de gemeente bellen. Hebben daar middelen voor om wespennest te verwijderen.

  20. Hoi Paul. Ik heb een wespennest verstoord dat in de grond zit, tijdens tuinieren op een groot terrein. Ik dacht dat ik een konijnenhol dichttrapte, maar het bleek een wespennest. Een vriend en ik zijn allebei agressief nagezeten door een zwerm wespen en zijn 4 en 5 keer gestoken. Nu ben ik bang om er verder aan het werk te gaan. Kan ik veilig verder werken of zullen de wespen het onthouden en opnieuw aanvallen een volgende dag? Of volstaat een klein beetje afstand houden?

    • Ik heb ooit gelezen dat sommige wespen in staat zijn om gezichten te onthouden en herkennen. Het is echter niet zo dat een wespenkolonie / wespenvolk een persoon herkennen die ooit hun wespennest heeft ‘aangevallen’ en wrok koestert jegens die persoon. Of het volstaat om “een klein beetje afstand te houden” is moeilijk te zeggen. Of dit genoeg is om wespen onverstoord hun ding te laten doen, is afhankelijk van allerlei randfactoren. Uiteindelijk hoeft slechts één enkele wesp zich aangevallen te voelen of zich geroepen te voelen haar nest te verdedigen, en je hebt opnieuw een zwerm te pakken… :( Voorzichtigheid is dus zeker gemoeid…

  21. Vorige week was ik voor de vroege dienst aan het douchen toen ik een wesp zag in de badkamer. Hij ging voornamelijk op de lamp zitten. De rest van de week nergens last van gehad maar ook geen vroege dienst meer. Vanmorgen wederom vroege dienst en wederom wespen in de badkamer, nu 4 stuks. We hebben een openstaand raam en een ventilatiekanaal naar het dak. Ik heb nog geen nest kunnen ontdekken. Komen wespen in de vroege ochtend extra op de warmte van de douche af of wat kan de reden zijn dat ik ze alleen in de vroege ochtend zie?

    • In de vroege ochtend (althans, to medio augustus) gaan wespen op insectenjacht. Ze zwermen dan in groten getale uit… Vandaar dat de kans relatief groot is dat wespen ’s ochtends verdwaald raken.

  22. Wij hebben sinds de eerste week van juli een wespennest ontdekt boven de voordeur in een ventilatieopening van de spouwmuur. Een halve bus schuimspray van Bayer hebben we er al in juli inmiddels in gespoten, maar hielp niets. Het nest zit naar ons idee ergens boven in de muur en ze komen kennelijk niet in aanraking met het gif. Het vliegverkeer van de wespen is niet extreem druk, maar ook niet verminderd. Bang zijn we nog niet, maar we hebben geen idee wanneer de wespen zullen wegvliegen. Enig idee van de cyclus? Verlaten ze het nest allemaal tegelijk? Alvast bedankt!

    • Anti-wespenschuimspray werkt inderdaad uitsluitend als je met het spuitslangetje rechtstreeks de wand van een wespennest penetreert en de spray dus direct in het nest spuit. In de buurt komen van het wespennest en enkele individuele wespen in aanraking laten komen met de gifstof(fen), volstaat dan ook geenszins voor een effectieve wespennestbestrijding. Wespennesten blijven (enigszins afhankelijk van de relatieve zachtheid of hardheid van de nazomer) tot medio oktober / november bewoond. Oktober is de maand waarin veruit de meeste jonge wespenkoninginnen uitvliegen, worden bevrucht en op zoek gaan naar een overwinteringsplaats… De darren en werksters die doelloos / functieloos achterblijven, gaan op dat moment hun eigen ding doen. Velen gaan terrassen lastigvallen, maar het kan best zijn dat een aantal wespen in (de buurt van) het koninginloze nest bivakkeert totdat deze wespen doodvriezen bij de eerste vorst. Daar is helaas geen peil op te trekken… Bij een zacht najaar kunnen tot eind november nog wespen buiten rondvliegen die inmiddels voor nagenoeg 100% afhankelijk zijn van suikerrijk mensenvoedsel. En overlast is dan een gegeven. Veruit de meeste wespennesten zijn –enigszins afhankelijk van het weer– medio september / oktober volledig uitgestorven… Zit je opgescheept met een extreem omvangrijk wespennest in een zacht jaar, dan kan het betreffende nest tot in november gematigd actief blijven, maar na november zijn er -–naast individuele overwinterende wespenkoninginnen– geen wespen meer in leven.

  23. Beste Paul, Sinds een paar weken vind ik in 1 kamer in huis (waar ik mijn praktijk aan huis hou) wespen. ’s Ochtends een aantal dode (stuk of 3) en in de middag een aantal levende wespen. Ze zijn rustig, zoemen een beetje bij het raam. Ik neem aan dat het een wespennest is, maar ik vind bestrijden wel heel heftig. Sowieso het idee van gif in mijn praktijk niet zo fijn en zou heel graag een andere manier vinden. Is er een ‘wespvriendelijke’ manier? Raad jij het aan dit wespennest toch te verwijderen, ondanks de inactieve wespen die het voortbrengt? Heel erg bedankt alvast! Josine

  24. Mijn man heeft een wespennest uit een bloempot verwijderd, maar er vliegen nu nog ong 30 tot 50 wespen rond de plaats van het nest. Het nest bevatte ongeveer 300 wespenlarven. Zullen de achterblijvende wespen verdwijnen want we hebben er behoorlijk veel last van?

  25. Beste, Er is in bij ons boven het rolluik in de muur een wespennest verdelgt. De dode wespen in de muur blijft dat zien of moeten ze eruit gehaald worden? M.v.g. Annemiek

  26. Beste Paul, ik heb sinds een week of zo wespen op zolder, dagelijks zo’n 20 stuks die al dood zijn of bijna dood. We kunnen echter nergens een nest vinden en we komen er ook niet achter waar ze vandaan komen. Ik ben ’s nachts al gestoken door een wesp en wil er nu wel graag vanaf, maar waar moeten we beginnen?

    • Heb je (of ken je iemand met) een drone? Persoonlijk zou ik allereerst de dakgoten, dakpannen en boeiboorden grondig inspecteren. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je een wespenbestrijder in imkerpak het dak op sturen.

  27. Vandaag het 3de wespennest uit de tuin verdelgd. Vorige week gestoken in mijn linker arm (was de volgende dag flink opgezwollen). Gisteren in mijn rechterarm tijdens opruimen van de schuur. Mijn imkerpak aan, gifspuitbusje (kruipende insecten) van de Jumbo met lang spuitrietje in de hand. 3x goed veel door de opening gespoten en een aantal keer op tuis komende wespen gespoten. Na 20 – 40 minuten is er geen leven meer te bekennen in het nest. 1ste wespennest zat in een betonnen plantenbak die ik aan het verwijderen was. Na het verdelgen compleet verwijderd. 2de nest tussen planken van een schuur. Na 3x tussen de planken gespoten te hebben zijn er nu na een controle enkele dagen later geen wespen meer die aanvliegen. 3de nest zat in een takkenhakselaar (elektrisch plastic gevaarte) vlogen naar binnen door ventilatieroosters voor de elektromotor. Na 3 behandelingen door te spuiten in de roosters (het gif zwelt op als schuim en vult een aardige ruimte) is ook deze verleden tijd. De wespenvallen (van colaflessen) met limonade werken totaal niet nu. Waarschijnlijk is er nog teveel eten in de natuur.

    • Klopt, Ben! Momenteel wordt de zoetbehoefte van de volwassen wespen nog volop bevredigd dankzij de zoete braakvloeistof / speekselsecretie van de wespenlarven. Pas tegen de tijd dat er geen nieuwe larven bijkomen (en de larvenpopulatie langzaamaan afneemt) gaan wespen op zoek naar andere suikerbronnen.

  28. Hallo Paul, Ik heb deze week 2 maal een kleine wesp op zolder gehad die erg sloom / halfdood op de grond kroop. Kan het zijn dat er in de spouwmuur een nest zit? Op zolder kan ik niets vinden. Met vriendelijke groeten, Kenny Goddery

    • Dat je eenmalig een wesp op zolder vindt, kan toeval zijn. Een verdwaalde wesp die onder een dakpan is gekropen en vervolgens onder het dakbeschot terecht is gekomen… Hoe vaker je een wesp terugvindt, des te kleiner de kans op toeval. het zou me dan ook niet verbazen als er een wespennest in de spouw, onder de dakgoot of onder een dakpak (meestal hoekpan / gevelpan) zit…

  29. In onze schuur stond een buitendeur altijd op een kier. Daar vloog een week geleden regelmatig een wesp in en uit. Die ging in de schuur naar een gaatje in de betimmering en vloog na een tijdje weer naar buiten. Het leek er maar één te zijn. Deur van de schuur helemaal dichtgedaan, maar nu zien we om de dag één wesp aan de binnenkant van het raam zitten. Die verdelgen we dan. Ik gok dat dit de eerste werksters zijn van de koningin die ergens in de betimmering een nest is begonnen. Als we door blijven gaan met deze enkele (best grote) wespen te verdelgen, gaat de koningin dan vanzelf dood, omdat ze geen voedsel krijgt?

    • Met een beetje geluk wel… Maar met een beetje pech krijgt ze inmiddels al genoeg zoete suikerrijke braakvloeistof die door de eerste wespenlarven wordt afgescheiden / uitgescheiden. Deze wederuitgebraakte (salivaire) speekselsecretie wordt door volwassen wespen uitgelokt door zachtjes op het hoofd van een wespenlarve te bijten. Met een beetje geluk zijn er nog niet voldoende wespenlarven aanwezig om de koningin en de eerste werksters van voldoende braakvloeistoffen te voorzien, maar met een beetje pech wel. In dat geval bestaat nog steeds de mogelijkheid dat je het nest uitroeit door de wespen 1 voor 1 neer te meppen, maar als de koningin inmiddels meer eitjes legt dan jij wespen mept, delf je op een gegeven moment het onderspit… :(

    • Wij hebben dus toch geluk gehad, want volgens mij zijn ze weg, Paul! We zien al een hele week geen enkele wesp meer in de schuur. Bedankt voor je uitleg over het begin van een wespennest. Daardoor waren we extra op onze hoede.

  30. Hallo, Ik heb al een paar dagen last van een wesp of bij. Dan zie ik er maar eentje en de andere dag weer één op de slaapkamer. Ook al één op een andere slaapkamer gesignaleerd. Ik heb horren voor de ramen, maar dat helpt dus niet. Ik ben panisch voor wespen of bijen. Wat ik nu heb gelezen is dat je citroen met kruidnagel kunt plaatsen. Enig idee of dit helpt? Groetjes, Dotty

    • Ik kan me voorstellen dat wespen en bijen een hekel hebben aan (de geuren van) bepaalde plantengewassen. Maar deze afstotingstechniek zal maar tot op zekere hoogte werkzaam, effectief en functioneel toepasbaar zijn… Misschien dat je wespen ertoe kunt bewegen om een tafeltje verderop lastig te vallen door een kruidnagelplant mee te zeulen als je voornemens bent ’s zomers op het terras te gaan zitten… Maar wespen die verdwaald zijn in een spouwmuur en al uren wanhopig op zoek zijn naar een uitweg, zullen zich echt niet laten tegenhouden door een beetje citroensap of kruidnagel. Zoek dus liever uit waar de wespen (het lijken me eerlijk gezegd geen bijen, die blijven liever uit de buurt van woningen) vandaan komen en laat indien nodig het betreffende wespennest uitroeien…

  31. Beste Paul, Als ik met mijn honden naar de tuin wil moet ik tussen een paar bomen door. Als je voor de bomen staat gonst het van de wespen en je ziet ze ook. Tot op heden blijven ze er nog aardig inzitten. Achter in de tuin heb ik ook bomen en struiken en daar is het ook een geconstateerd van wespen. Wil graag gewoon in mijn tuin kunnen komen. Zouden ze gewoon in die bomen blijven zitten of is de kans op overlast straks groot en kan ik er beter iemand naar laten kijken. Durf nu niet eens te snoeien. Groetjes, Jennie

    • De kans dat bomen die gonzen van de wespen uiteindelijk voor wespenoverlast gaan zorgen, lijkt me nagenoeg 100%. :( Persoonlijk zou ik dan ook zo spoedig mogelijk een wespenbestrijder inzetten…

    • Bedankt voor je snelle reactie. Ik zal iemand laten komen. Groetjes, Jennie

  32. Beste Paul, Ik heb zo 3 tot 6 keer per zomer een wesp in mijn kamer via mijn airco. Kan het zijn dat er een wespennest in mijn airco zit of had ik er dan nog veel meer last van moeten hebben? Mijn zusjes hebben ook een airco, maar hebben hier geen last van. En dat terwijl 1 van die airco’s naast die van mij zit. Ook heb ik nog een vraag: kunnen beginnende wespennesten ook onder tafeltjes gemaakt worden. Ik zag iets wat leek op een half slakkenhuisje, maar er vlogen steeds een voor een wespen naartoe. Ik heb het tafeltje verplaatst en het huisje kapot gemaakt en nu zie ik nog steeds wespen zoeken naar de plaats waar het tafeltje stond. M.v.g. Gabriella

    • Ja, het gebeurt wel vaker dat een wespenvolk een wespennest bouwt in de buiten-unit van een airco… En dat ze via de doorvoer / koelleiding in je binnen-unit terechtkomen… Ook kan het best zijn dat een wespenkoningin haar nest begint te bouwen onder een tafelblad van een buitentafel. Maar als het een houten tafel betrof, zou het evengoed kunnen dat de wespen de tafel fijn kauwden voor de nodige houtvezels.

    • Hoe kan ik erachter komen of ze buiten unit van de airco zitten? En wat kan ik het beste er aan doen? Het is een plastic tafeltje dus denk niet dat ze hier van eten en de wesp zat ook echt in het huisje niet op de tafel zelf.

    • Dat ‘huisje’ zal waarschijnlijk het allereerste begin van een nieuw wespennest zijn geweest. En de enige manier om erachter te komen of er al dan niet een wespennest in de buiten-unit van een airconditioning zitten, is goed kijken… Let op of er wespen in en uit vliegen… Zet er desnoods een tijdje een camera op zodat je de filmbeelden van geruime tijd erop na kan slaan… Of pak desnoods een hele lange telescoopsteel van een ramenzeem en tik een aantal keer tegen de buitenunit om te zien of er wespen naar buiten komen vliegen…

  33. Hoi! Ik kom zelf eens per week in het huis van mijn moeder, die al maanden in verpleeghuis zit. Sinds een paar weken zitten er enkele tientallen wespen in een bessenstruik die aan weerszijden van de voordeur tegen de muur op groeit. Ze vliegen actief rond, maar ik heb nog niet gezocht naar een nest. Zou er een zitten? Hoe raak ik ze weer kwijt? Als er over enkele maanden veel meer zitten, wordt dat wel een probleem, denk ik.

    • OF er zit een wespennest, OF de wespen vinden er volop eten, Of de wespen vergaren er bouwmateriaal (houtpulp)… De enige manier om erachter te komen of er daadwerkelijk sprake is van een nest is kijken wat de wespen precies aan het doen zijn en waar ze precies naartoe vliegen.

  34. Hoi. Wij hebben op ons dakterras last van 1 wesp (denk ik). Hij is vrij agressief en lijkt de weg kwijt te zijn. Zodra de zon schijnt komt ie tevoorschijn en blijft ie rondvliegen op ons dakterras… Wat kan ik met deze wesp doen ik vond m doodeng?

    • Een enkele wesp lijkt me eerlijk gezegd niet zo’n probleem. Er zijn talloze opties te bedenken: een opgerolde krant, een (al dan niet elektronische) vliegenmepper, een spuitbus met anti-insectenspray, een welgemikte schoen…

  35. Vorig jaar veel last gehad van wespen en hoornaars. In het voorjaar zoveel mogelijk opgelet en geprobeerd ze te doden, maar er zit nu zeker weten weer een wespennest in de buurt van ons huis. Heb er vandaag al weer 4 in huis gehad en gedood. Zelf ben ik erg bang voor wespen, maar niet als ik mijn haarlak bus bij de hand heb! Ik wacht tot de wesp op het raam zit en spuiten maar, het beestje kan dan niks meer. Werkt overigens ook wel als het beestje nog vliegt, maar dan is het wat lastiger om goed te blijven richten. De wesp valt dan wel naar beneden en kan dan gedood worden. Komend weekend maar even op zoek naar het wespennest om die weg te halen. Dit doen we altijd met het spul wat bij Welkoop te verkrijgen is, iets van Schuimspray Tegen wespen.

  36. Goedenavond, Sinds een paar weken vinden we om de paar dagen ergens een wesp op de eerste of tweede verdieping. Ze zijn heel tam en je slaat ze makkelijk dood. Moeten we ons zorgen maken over een nest of kan dit toeval zijn? Alvast bedankt. Groet, Annemarie

    • Het meermaals vinden van een enkele wesp duidt doorgaans op een wespennest. Waarschijnlijk zijn er af en toe wespen met oriëntatieproblemen die een ‘alternatieve route’ vanuit het nest nemen. Wellicht komen ze na een tijdje te hebben rondgespookt in een spouw of kruipruimte terecht en uiteindelijk volkomen uitgeput binnenshuis uit.

    • Bedankt voor je antwoord. Dat kan dus ook al in deze tijd van het jaar? Wat is handig om nu te doen? :)

    • Ja, rond deze tijd van het jaar zijn de nieuwe wespennesten volop in aanbouw. Ze zijn over het algemeen nog niet erg groot, maar ze zullen de komende maanden steeds groter worden… Wat je het beste kunt doen, is aan de buitenkant van je woning OPEN (dus waar ze weer uit kunnen vliegen) wespenvallen met limonadesiroop of frisdrank neerzetten en goed kijken waar de wespen na hun maaltijd naartoe vliegen. Op die manier kun je achterhalen waar het wespennest zich bevindt en of het haalbaar en/of raadzaam is om het nest te verwijderen.

    • Dit zijn met enige zekerheid koninginnen, die ergens rond het huis hebben overwinterd en nu te voorschijn komen. Om de koude nachten te vermijden komen ze binnen. Dit jaar heb ik er ook bijzonder veel van. Niet echt welkom want ik heb insectenallergie. Je kunt ze lokken met een doormidden geknipte plastic fles. In het onderste deel een stukje ham of een andere vleeswaar, en een gekneusde druif. Vervolgens zet je het afgeknipte deel van de fles ondersteboven op de fles terug zodat een tuitje naar binnen ontstaat. De diepvries is vervolgens een -naar wordt beweerd- pijnloze methode om de koningin te doden. Er blijven er nog altijd ruim voldoende over, en het is ook nog eens beter voor de bijen als er minder wespen zijn.

    • Dankjewel voor je tips! Wat echter niet klopt, is dat wespenkoninginnen zich tijdens de bouw van hun nest binnenshuis wagen om te schuilen voor een koude nacht. Het eerste wat een wespenkoningin doet na te zijn ontwaakt uit haar winterslaap (medio begin april / half april, afhankelijk van de weersomstandigheden) is een geschikte plek opzoeken om een nest te beginnen. Vanaf het moment dat zij de eerste cellen heeft gebouwd en haar eerste eieren heeft gelegd, zal ze het nest alleen nog verlaten om bouwmateriaal en voedsel (voor haarzelf en de eerste wespenlarven) te zoeken. Zodra de eerste larven er zijn en worden gevoed met dode insecten, voeden zij de koningin op hun beurt met suikerrijke afscheiding en hoeft ze niet meer op pad voor haar eigen eten. Vanaf het moment dat er genoeg werksters zijn, verlaat de koningin het nest helemaal niet meer. Al met al is een wespenkoningin ‘geprogrammeerd’ om er alles aan te doen om de ontwikkeling van haar wespenvolk zo snel mogelijk veilig te stellen. Ze zal tijdens dit proces dus echt niet haar nest-in-aanbouw verlaten om op een warmere plek te overnachten. En waarom: wespenkoninginnen overleven een maandenlange winterslaap, dus met de buitentemperaturen in april hebben ze echt geen moeite.

    • Beste Paul en iedereen met wespenzorgen. Ook wij vinden de laatste maanden versufte wespen, zowel op de vensterbanken woonkamer als tegen de gang muur bij straatdeur. Door één wespensteek was ik bijna overleden. Het gebeurde thuis in de tuin. Door zeer snel handelen van o.a. mijn vrouw werd ik tuis via huisarts + 112 + ambulance naar ziekenhuis gebracht en gered. Ons hele huis is nu met horren voorzien… Toch wespen binnen!!! MIJN VRAAG: Ik heb sinds een week ‘nepwespennesten’ op strategische plekken buiten opgehangen. Wespen zouden deze (nep) plekken mijden, wespen zijn bijzonder territoriale insecten zijn. Zou niet helpen als er al een echt nest actief is. Wat is uw ervaring / mening m.b.t. deze nepwespennesten. Alvast Hartelijk dank. Groet, Fred

    • Ik heb in al die jaren echt nog NOOIT gehoord van nepwespennesten om de ontwikkeling van nieuwe wespenkolonies af te schrikken. Dus allereerst mijn dank voor je bericht! Overigens ONWIJS naar dat je allergisch blijkt te zijn jegens wespengif en dit aan den lijve hebt moeten ondervinden… Heb je nu wel te allen tijde een epipen bij de hand? Wat ik kan vinden over het nepwespennest is vooral een heleboel scepsis, met name ook onder wespenexperts. Toch kan ik me er iets bij voorstellen: wespen zijn inderdaad extreem territoriaal aangelegd en verdedigen hun territorium met hand en tand tegen indringers. Bovendien kunnen wespen in visuele zin vormen herkennen, dus ik kan me absoluut voorstellen dat ze ook (de vorm van) een wespennest kunnen herkennen. Wel vind ik het vreemd dat als er een ECHT verlaten wespennest in de buurt zit er alsnog nieuwe wespenvolkeren kunnen gaan nesten. Een oud verlaten wespennest biedt dus geen garantie voor een wespenvrije omgeving… Waarom zou een nepwespennest of papieren zak dan wel volstaan? Hoe dan ook zou dit kunnen werken, maar niet per se beter (of slechter) dan een papieren zak… Sowieso geven veel voorstanders van nepwespennesten aan dat je net zo goed een bruine papieren zak aan een stuk touw kan hangen… En mensen die ECHT in nepwespennesten geloven, geven tegelijkertijd aan dat een nepwespennest niet altijd werkt… Bijvoorbeeld wel in de voortuin, maar niet in de achtertuin… :( Dit riekt dus nogal naar toeval en willekeur, dus naar een niet al te betrouwbare wespenbestrijdingsmethode… Sowieso moet je nagaan waaraan een wespenkoningin of wespenvolk andermans wepsenterritorium herkent. Voor zover ik altijd heb begrepen nemen wespen de geurstoffen / feromonen van vreemde volkeren aan, waardoor ze beseffen dat ze zich in gevaarlijk vaarwater begeven. Een nepwespennest verspreidt voor zover ik weet geen feromonen; een oud en verlaten ‘echt’ wespennest doet dit nog wel een tijdje. Maar waar zelfs commerciële partijen (webwinkels e.a.) het over eens zijn: “Als er reeds een wespennest is gebouwd, dien je dit bestaande nest eerst te verwijderen alvorens je het nepwespennest ophangt om te voorkomen dat er een nieuw nest voor in de plaats wordt gebouwd.” En sowieso worden er in de praktijk uitzonderingen waargenomen, waarbij meerdere wespennesten vlakbij elkaar worden aangetroffen. Dus niet iedere wespenkoningin is zo snugger om met de bouw van haar nest te beginnen in een isolate / geïsoleerde omgeving. Kortom: deze methode is in het gunstigste geval twijfelachtig… :(

    • Beste Paul, Hartelijk dank voor je zeer snelle en uitvoerige reactie, daar kan ik iets mee! ✔✔✔ Hieronder beknopt uitleg over de oorzaak van mijn heftige reactie: Mijn bijna dodelijke reactie na een wespensteek bleek t.g.v. een immuunziekte (systemische mastocytose) waarvan ik niet wist drager te zijn. De wespensteek is niet de oorzaak, maar de trigger die deze ziekte activeerde… Alle bloedvaten worden direct groter in doorsnede en bloed zakt o.a. weg uit de hersenen. Binnen 2 minuten in shock / coma, welke ondanks directe hulp 3,5 uur duurde eer ik enigszins in het ziekenhuis bijkwam. Geweldig veel geluk gehad! Nogmaals hartelijke dank voor de reactie, misschien dat ik je in de toekomst nogmaals benader… Met vriendelijke groet, Fred P.S. Heel mijn leven heel goed oppassen en inderdaad o.a. 2 epipennen altijd bij me!

  37. Hallo, In februari werd er bij mij een airco geïnstalleerd en de man van dat bedrijf heeft toen een wesp gezien en doodgeslagen. Nu vandaag zat er een grote wesp in mijn huiskamer – die heb ik naar buiten kunnen laten vliegen. Echter, net op mijn slaapkamer zag ik ook een heel grote wesp. Ik ben als de dood voor wespen en vraag mij af wat nu het beste is. Als dit de koningin is, dan kan ik deze toch het beste doodmaken? Of kunnen dit al nieuwe wespen zijn? Ik moet er niet aan denken dat er een nest in mijn huis zit. Ik krijg er al helemaal de zenuwen van. Heeft iemand advies? Alvast bedankt!

    • Dat is helaas niet te zeggen c.q. voorspellen… Er kan sprake zijn van een afzonderlijke wespenkoningin, maar bijvoorbeeld ook van een verdwaalde hoornaar. Afhankelijk van hoe je airco is geïnstalleerd en afgewerkt, kan het inderdaad zelfs zo zijn dat wespen vanuit de spouw langs de aanvoer of afvoer van je airco naar binnen kunnen kruipen. En potentieel zelfs IN je airco terecht kunnen komen… Of dit daadwerkelijk het geval is, kan helaas niemand je op afstand vertellen. Heb je misschien een foto van de waargenomen wesp?

    • De wesp zat op de luxaflex en gleed naar beneden. De katten hebben de wesp proberen te pakken en ik heb het beest toen doodgeslagen en in de kliko gegooid. Ik vond het opvallend dat de wesp zo langzaam was. HIj (of zij) was in een soort teil terecht gekomen en vloog niet eens weg. Maakte alleen een brommend geluid. Waarom stak het de katten niet? Ik vind het vreemd dat ik op een dag op verschillende verdiepingen wespen aantref. Vorig jaar vond ik op de vensterbank van mijn slaapkamer allemaal wespenlijken aan het einde van de zomer. Dus wellicht toch ergens een oud nest waar de koninginnen nu uitvliegen. En ja, ik heb een foto kunnen maken van de wesp in de kliko… ziet er uit als een gewone wesp. Kan ik de foto uploaden dan?

    • Wespenkoninginnen kunnen steken, maar doen dit niet zo gauw, en een koninginnenwesp die net uit haar winterslaap komt, zal inderdaad suf zijn, dus dat zou potentiële verklaring kunnen zijn voor die ene wesp… Een flinke hoeveelheid dode wespen aan het eind van de zomer duidt inderdaad op een uitvliegend nest, waarvan het wespenvolk geen functie meer heeft na het sterven van de nestkoningin. Een oud nest waar nu pas koninginnen uit vliegen, is echter GEEN optie. Koninginnen vliegen rond september uit, paren tijdens de ‘bruidsvlucht’, en zoeken dan een schuilplaats voor hun winterslaap…

  38. Erna Glazener-Groeneveld Reageer

    Beste Paul, bedankt voor je reactie. Maar het zijn toch echt héél véél koninginnenwespen. Het is een extreem voorjaar natuurlijk. Iemand vertelde mij dat ze waarschijnlijk overwinterd hebben in mijn boom. Het was die hele warme 31ste maart toe ze massaal rondvlogen en ik er een paar uit mijn kamer verwijderd heb. Ook nu zie ik ze bij de boom, maar nu heel weinige. In huis een dode wesp en bij mijn raam een koningin. Ik kan dus niets openzetten. Heb nog niet gezien of er ergens een nest gekomen is. Maar daar kan ik waarschijnlijk op wachten ! Hoe krijg ik ze weg bij mijn huis? Met vriendelijke groet, Erna

    • Ik kan me dit echt niet voorstellen. Een wespennest brengt maximaal enkele tientallen nieuwe wespenkoninginnen voort, dus je zult nooit meer dan enkele tientallen koninginnen bij elkaar zien. Dat je er een stuk of 5 bij elkaar ziet direct na de bruidsvlucht is al vrij ongebruikelijk, maar behoort zeker tot de mogelijkheden… Dat alle koninginnen uit een nest zich na de bruidsvlucht allemaal in dezelfde boom verschuilen voor hun winterslaap, lijkt me statistisch gezien al nagenoeg onmogelijk… Maar dat ze rond deze tijd (waarin ze ieder allang bezig zouden moeten zijn met het bouwen van hun eigen nest) nog altijd bij elkaar zitten, lijkt me gewoonweg onmogelijk. De koninginnenwespen zouden echt allang hun eigen territorium hebben moeten toe-eigenen… Overigens bestaan er wel solitaire en sociale wespensoorten die meerdere wespenkoninginnen per wespenpopulatie herbergen (Polistes fuscatus: gouden papierwesp c.q. noordelijke papierwesp e.a.), maar voor zover ik weet, komen deze nog altijd niet in Nederland voor.

  39. De laatste twee weken zie ik opvallend veel wespen af en aan vliegen in mijn tuin; vandaag kwam ik op 5 tot 10 per uur. Ze hebben geen nest hier, maar komen (ongevraagd) op bezoek. Aan de grootte te zien zijn het bijna allemaal werksters, ze lijken qua grootte, bouw en kleur sterk op een gewone of duitse wesp. Overigens heb ik ook af en toe een slagschip (koningin) zien langsvliegen. Sommige bezoekers komen af op de wespenvanger van vorig jaar, die ik vergeten was te legen en op te bergen, maar de meesten laten hem links liggen en verlaten na 1 of 2 minuten weer onverrichter zake de tuin. Kunnen er al nesten met werksters zijn eind maart / begin april? Werksters zie je toch op zijn vroegst pas vanaf mei? Of vergis ik me en zijn het toch allemaal koninginnen? Zo ja, hoe kunnen er dan zo bizar veel zijn en waarom zijn ze gemiddeld aan de kleine kant? Overigens lijken wespen het hele jaar door gebiologeerd door mijn conifeer (lijkt er tenminste op, prikt en geeft uitslag), waar ze dan graag even inkruipen om daarna weer verder te vliegen. Is daar een speciale reden voor? (nee, er zit geen nest in en ik zie ook geen insecten of bloemen).

    • Rond deze tijd gaan wespen druk in de weer om wespennesten te bouwen. De wespenkoningin bouwt eerst een mininest van enkele tientallen eicellen; dit eerste werk wordt dus door haarzelf uitgevoerd. Zij verzamelt stukjes hout, kauwt ze fijn, vermengt ze met speeksel en bouwt hiervan de eerste eikamers; meestal 20 tot 30 stuks. Hierin legt zij haar eerste eitjes. Meestal is dit in april, maar na zachte winters zoals deze vaak al eerder. De koningin is in het begin ook druk met het jagen in vlucht, want de allereerste larven worden eigenhandig door de koningin gevoed met een papje van fijngekauwde insecten. De eerste wespenlarven verpoppen zich zodra ze volgroeid zijn, doorgaans in het tweede deel van mei tot werksters; vanaf dat moment nemen zij de bouwwerkzaamheden over van de wespenkoningin. De koningin legt nu alleen nog maar eitjes… In de cellen die door de werksters worden gebouwd… Ook de werksters gaan op zoek naar houtvezels die worden afgeknaagd van beschadigde paaltjes, tuinmeubels, boomstammen, hekwerken, schuttingen, et cetera. De werksters zullen op en aan vliegen naar de nestholte met balletjes fijngekauwde houtvezels. Waarschijnlijk zijn het dus drukke werksters die je momenteel ziet vliegen… Tegen de tijd dat de eerste wespenlarven uit de eerste eieren volgroeid zijn en zich verpopt hebben, heeft de koningin vaak al een tweede verdieping gebouwd en de nestholte verder uitgraven om plaats te maken voor toekomstige uitbreidingen. Hoewel je momenteel al veel wespen kunt zien vliegen, is de huidige populatie slechts relatief groot. Een wespenkoningin kan tot 25.000 nakomelingen voortbrengen. Omdat we een zachte winter achter de rug hebben, heeft de koningin het niet al te zwaar gehad tijdens haar overwintering. Bovendien hebben hierdoor relatief veel prooi-insecten de winter overleefd, waardoor wespennesten snel groeien, wespenvolkeren snel aansterken en wespen zich snel kunnen voortplanten. De reden dat wespen door planten worden aangetrokken is: A. Stuifmeel en/of plantensap… B. Honingdauw van bladluizen… Of C. prooi-insecten… Hoewel je dit bij bepaalde coniferen niet goed kunt zien, maken ze een fikse bloeiperiode door waarin ze heel veel pollen / stuifmeel produceren. Volwassen c.q. volgroeide papierwespen teren grotendeels op stuifmeel en plantensappen.

  40. Beste, Het is nu begin april en er vliegen en zitten meerdere óf koninginnenwespen óf hoornaars op mijn balkon (hoog en droog op de 5e etage) verstopt in een oude kunststoffen krat. Ik zie ze (of telkens dezelfde) meerdere keren per dag langs vliegen. Omdat ik niet weet of het hoornaars betreft (die wel kunnen steken) of koninginnenwespen (die niet steken) heb ik geen idee of ik de kratten veilig kan wegpakken en opruimen. Ik heb wel in de krat kunnen kijken van gepaste afstand, waar ik nog 3 van die beesten zag zitten. Het verschil tussen hoornaars en koninginnenwespen is goed te zien aan de kleur van de kop en het borststuk, bruin bij hoornaars en zwart bij koninginnenwespen, klopt dit? Ik kan weinig concreets over vinden. Tips hoor ik graag. Dank!

    • Koninginnenwespen richten geen clubje op… ;) Ze komen dan ook nooit bij elkaar. Iedere koningin start haar eigen wespennest, en koninginnen die uit hetzelfde moedernest afkomstig zijn, zijn het volgende seizoen ‘vijanden’. Hun volkeren zullen in ieder geval niet ongestraft elkaars territorium betreden. Waarschijnlijk gaat het dan ook om hoornaars… Overigens is een hoornaar beduidend groter dan een wespenkoningin. De hoornaar wordt gemiddeld 30 millimeter lang, maar koninginnen kunnen beduidend groter zijn. Werksters bereiken een lichaamslengte van 18 tot 24 mm, koninginnen een lengte van 25 tot 40 mm en mannetjes worden 21 tot 28 mm lang. Ik vind het lastig om de uiterlijke verschillen tussen hoornaars enerzijds en reguliere wespenkoninginnen anderzijds op te sommen, maar google eens op afbeeldingen van beide… Overigens kunnen wespenkoninginnen wel degelijk steken, maar zullen ze dat niet zo gauw doen omdat ze daarmee hun voltallige toekomstige volk in het geding brengen.

  41. Nadat ik een paar keer een koninginnen wesp in mijn kamer had (naar buiten gegooid, glas met kaartje) ben ik gaan kijken in de tuin. en ja, rondom mijn grote spar zwermden tientallen grote wespen, geen hoornaar, dus de koninginnen. Ik moet de deur dicht houden want enkele gaan dus naar binnen. Ik weet niet of ik daar nog rustig kan zitten. Het is mijn zonnige hoekje n.l. Hoe zal hun verdere gedrag zijn? Ik vind het heel bijzonder, ben gelukkig niet allergisch en niet bang voor wespen, maar dit is wat veel opeens. Het was vandaag extreem warm voor 31 maart (2017) Graag advies. Met vriendelijke groet, Erna Glazener

    • Eind maart is er geen situatie te bedenken waarin koninginnenwespen zich verzamelen. Het enige moment waarop je meerdere wespenkoninginnen bij elkaar ziet, is als zij uitvliegen, dus tijdens de bruidsvlucht in het najaar. Sowieso zullen koninginnen in maart bezig zijn met de bouw van een wespennest en dus niet in elkaars territorium komen. Waarschijnlijk is er dus sprake van een in aanbouw zijnd wespennest met 1 koningin en een aantal werksters. Een wespennest uit een spar verwijderen, is lastig… Daarvoor zal iemand in de boom moeten klimmen, liefst met een imkeruitrusting aan…

  42. Ik vermoed dat ik dit jaar een groot probleem krijg met (papier)wespen. Ik woon in Portugal. Vandaag is het de eerste warme dag en ik zie nu al een grote hoeveelheid wespen. Deze maken hier altijd heel kleine nestjes onder dakpannen (tot zo’n 100 wespen) maar zijn ook over mijn hele dak verspreid. Wat kan ik doen…??? Het is niet een kwestie van 1 nest verdelgen, maar het zijn er echt nu al tientallen…

    • Hallo Joris, Het soort wesp dat onder de dakpannen zit heet de Franse veldwesp, deze wesp maakt overal onder de pannen kleine nestjes! Deze wesp heeft geen koningin, hier is de sterkste werkster de baas. Deze wesp is moeilijk te bestrijden en steken behoorlijk als je ze verontrust. In februari beginnen deze overwinteraars al actief te worden!

  43. Toch wéér een reactie. Ik vind zeker iedere week nog een wesp, steeds vanuit het niets. Het is overigens GEEN koningin, zo groot zijn ze namelijk niet hier. Ik maak ze ook telkens dood en toch komen er steeds weer wespen. Kan dan niemand me zeggen hoe dit kan en wat ik eraan doen kan? Dit duurt nu al drie maanden… Ik krijg er de kriebels van…

    • Als het om meerdere ‘gewone’ wespen gaat, dan moet er ergens een wespennest zitten. Waarschijnlijk is de nestkoningin overleden, waardoor de overige wespen geen functie meer bekleden en hun eigen (doelloze) gang gaan. Ga na op welke plek je de wespen vindt, dan kom je er wellicht achter of het wespennest onder een dakgoot zit, in een holte achter een kozijn, in een spouw, op een zolder of vliering, onder een dakpan, in een nokvorst… De wespen zullen blijven komen totdat het laatste exemplaar is omgekomen van honger of kou. En aangezien het niet erg koud is, kan dat nog wel even duren. Het lijkt er wellicht op dat de wespen vanuit het niets verschijnen, maar logischerwijs is dat niet het geval. Vind je de wespen steeds in dezelfde ruimte? Zo ja, kijk dan de plinten, de buitenkozijnen, de plafondnaden en het voegwerk in het betreffende vertrek goed na…

  44. Toch nog een bericht. Zonet kwam ik op de logeerkamer en vloog weer een wesp (en had van de week ook al een dode wesp gevonden). Ik deed de deur achter me dicht en pakte de vliegenmepper. Toen ik terugkwam kon ik de wesp niet meer vinden. Het zit me totaal niet lekker. Ze zitten dus IN mijn huis en vinden ter plekke een plekje waar ze zich schuilhouden. Wat kan ik doen? Ik weet niet waar het is!

    • Ik denk niet dat iemand je op afstand kan vertellen waar de betreffende wesp zich schuilhoudt. Waarschijnlijk is het een wespenkoningin die overwintert in je gordijnen of achter een kast.

  45. Beste Paul, Ik lag gisteravond een beetje in te dutten op bank en werd wakker gemaakt door een luide gezoem. Schrok enorm klonk namelijk erg groot en toen vloog het tegen de tv een wesp. Maar deze was wel erg groot en dat gezoem was als geen ander. Toen vloog het naar het licht toe en leek het wel aan te vallen. Veel te groot en heel erg agressief voor een gewone wesp. Ik denk dat het een koninginnenwesp is geweest… of is. Nu komt het. Ik ren naar boven bang. Kom naar beneden met meer moed en ze is verdwenen. Nu ben ik bang dat ze ergens in de woonkamer een nest is gaan bouwen. Is dit normaal gedrag voor zo een wesp om opeens te verdwijnen. Ik snap al helemaal niet hoe ze het huis binnen is gekomen. En ook zich zolang stil hield. Groetjes Queen Wasp

    • Hoi, gisteren kreeg ik weer de schrik van mijn leven door het gebrom van een wesp. Sinds een paar weken zit er af en toe een enkele wesp in mijn huis (dus na de zomer). Ik weet bij God niet waar ze vandaan komen en vind het doodeng. Hoe kan ik erachter komen waar ze vandaan komen? Moet ik me zorgen maken? Alleen de koningin overleeft toch? Maar… hoe zit dat dan als ze volgend jaar haar nest gaat uitbreiden? Wat raad je aan?

    • Wespenkoninginnen breiden nooit een bestaand nest uit, maar zullen altijd op zoek gaan naar een ‘lege’ plek om een nieuwe wespennest te stichten.

  46. Beste Paul, Vijf dagen geleden wilde ik een anemoon in de tuin plaatsen. Dus, gat graven. Plots kwamen er een 10-tal kleine wespen omhoog gevlogen. Hiervoor zag ik die niet (ben doodsbang voor wespen). Erna waren er meer te zien. Gestopt met graven en zeker nadat er 1 in mijn mouw zat. Deze was opgekruld en duf en gillend verwijderd. Iedere dag ga ik kijken en nu zijn er ook grotere (zo’n 2 – 2,3cm.). Ze vliegen continu af en aan. Volgens mij zijn ze het nest aan het repareren. Het nest lijkt nu achter mijn grote opgebouwde met bakstenen opgebouwde vijver te zitten? Het seizoen was te goed en lang goede temperaturen. Kan toch zijn dat de koningin hier in september is neergestreken en gesetteld is tot ik het nu 17 oktober verstoorde. Dat ze het nog kunnen repareren is dan omdat het nog redelijk weer is?? De verdelger zegt: afwachten omdat ze nu gaan uitvliegen? Maar ze komen dus steeds af en aan (misschien met materiaal om het nest te repareren). Of kan dit absoluut niet?!

  47. Beste Paul, Sinds 10 dagen zit er een wesp onbeweeglijk bovenin het hoekje van het raamkozijn binnen in onze slaapkamer. lengte wesp ca. 1,5 cm. Waarom zou dat beestje daar blijven zitten? Overwinteren?

    • Als het om een wespenkoningin gaat, kan het een exemplaar zijn dat inderdaad wil overwinteren. Gaat het om een ‘gewone’ wesp, dan niet. Een wespennest betreft namelijk een sociale insectenkolonie met een soort van collectieve intelligentie: een ‘superorganisme’ dat op gecoördineerde wijze samenwerkt. De overkoepelende hiërarchie en ‘zwermintelligentie’ van een wespenvolk is zowel de kracht van een wespenvolk als de zwakte. Als de nestkoningin ‘ermee stopt’ en de nieuwe koninginnen zijn uitgevlogen, heeft een wespennest immers geen functie meer. De werksters en darren leiden vanaf dat moment een solitair en doelloos leven. Veel van zulke wespen komen verdwaasd, gedesoriënteerd en/of apathisch over. Vanaf dat moment zijn het kwetsbare beestjes die gemakkelijk met een elektrische vliegenmepper kunnen worden bestreden.

  48. Ha Paul, heb een vraag over wespen. We hebben de hele zomer een wespennest onder een dakpan gehad net boven een goot. Daar hebben we sporadisch last van gehad doordat we een enkele wesp op zolder aantroffen. Verder merkten we op dat we weinig last van muggen hadden. Mijn vraag is nu of de koningin die gaat overwinteren dat gaat doen in of bij het oude nest of ook uitvliegt naar een andere plek? Of moeten we nu alsnog een bestrijdingsbedrijfje erbij halen? Groet, Paul

    • Waar een overwinterende wespenkoningin zich precies vestigt, is niet te voorspellen. De kans dat de betreffende koningin zich in je woning verstopt + de winter overleeft + volgend jaar opnieuw een succesvol wespennest rondom je huis bouwt, is in elk geval uitermate klein…

  49. Hallo Ik heb een vraag ,,, ik heb wespen in mijn balkon kast zitten hoe kan ik de bestrijden of gaan die van zelf weg , als het gaat vriezen hoor graag van jullie groetjes

    • Ja, wespen verdwijnen / sterven vanzelf wanneer het begint te vriezen. Behalve dan de overwinterende wespenkoninginnen, die zoeken een schuilplaats.

  50. Beste Paul, Wij hebben een wespennest bij de goot / onder de dakpannen. Gezien we hier geen overlast van hadden hebben we het nest niet laten verwijderen. Een enkele keer zat er een wesp binnen. Sinds afgelopen week zitten er echter steeds meer wespen binnen; dagelijks tussen de 10 en 20 en met name op de slaapkamer (= babykamer) waar het nest vlak boven zit. Het raam is dicht, dus vermoeden is dat ze via het plafond binnen komen. Het zijn grote wespen, niet agressief en ze zijn traag. We vragen ons nu af wat we het beste kunnen doen, want dagelijks zoveel wespen in huis is toch wel erg vervelend. Hoe lang kan dit nog duren? Heeft het zin om het nest nu alsnog te laten bestrijden? Zijn dit werksters die het nest verlaten en doodgaan? Of kunnen dit ook nieuwe koninginnen zijn? We hopen dat je antwoord op onze vragen hebt! Alvast bedankt!

    • Hoi, hoi heb precies hetzelfde probleem. Minder wespen dan bij jullie maar toch… vraag blijft of ze volgend jaar er weer gaan zitten… groet, Paul II

    • Aan de hand van je beknopte omschrijving is het moeilijk te zeggen met wat voor wespen je te maken hebt… Een ‘normale’ werksterwesp heeft een lengte-afmeting tussen de 10 en 15 millimeter. Koninginnen zijn veelal 20+ millimeter lang. Een hoornaar kan tot 35 millimeter lang worden. De kans zit er in ieder geval dik in dat het wespennest momenteel wordt verlaten door het wespenvolk en dat de wespen dus verdwaasd en doelloos hun eigen weg gaan. Oktober is overigens ook wel de maand waarin de meeste jonge wespenkoninginnen / nestkoninginnen uitvliegen, dus het zou in theorie best om koninginnenwespen kunnen gaan die alvast een overwinteringsplekje zoeken.

  51. Hallo Paul, We hebben sinds een anderhalve week last van wespen op zolder, we hebben de gehele zomer geen last gehad van wespen op zolder. Nu heb ik contact gehad met twee ongediertebestrijdingsbedrijven. De een geeft aan dat wespen nu geen nesten meer bouwen de ander wel? Ik heb een vermoeden waar ze van buiten naar binnen gaan, mijn vraag is nu daar het een ouder huis is met nogal wat gaten en kieren op zolder ik dit dicht kan maken, ik zie overigens nergens een nest? Alvast bedankt voor je reactie.

    • De bouw van wespennesten vindt hoofdzakelijk plaats in april / mei / juni. Ik heb nog nooit van een wespensoort gehoord die in oktober nog aan een nest begint…

  52. Hallo Paul, 20 september heeft een ongediertebestrijdingsbedrijf bij mij een wespennest in de spouwmuur boven bij het badkamer raam bestreden. De dagen er na werd het aanvliegen steeds minder en op een gegeven moment zag ik niets meer. Tot dat ik op vrijdag 30 september ineens s morgens bij het opstaan 1 wesp had zitten op het horretje van mijn slaap kamer raam. S middags toen ik thuis kwam van mijn werk zaten er 4 op mijn slaapkamerraam. De volgende dag (zaterdag) heb ik in totaal 4 van het slaapkamer raam bij mijn zoon op kamer gehaald ,2 op de overloop en 3 op de zolder tegen gekomen. Allemaal in leven maar wel erg traag. Het bestrijdingsbedrijf heb ik op zaterdag gebeld aangezien er op de website staat 24/7 bereikbaar en bij spoed binnen 24 uur geholpen. Ik moest mijn naam in spreken en telefoon nummer en zou zo spoedig mogelijk terug gebeld worden. Dit werd niet gedaan, dus heb ik de hele dag geprobeerd die mensen te bereiken voor het vragen van advies. Uiteindelijk ben ik terug gebeld en werd ik afgebekt omdat ik hun lastig viel in hun vrij weekend. Ik moest niet alles geloven wat er op de website stond over 24/7 en bij spoed. Daar ben ik dus niets mee opgeschoten. Ik ben panisch voor wespen en raak hier door helemaal gestrest. Ik durf amper te slapen. Mijn vraag: * Kan het zo zijn dat het bedrijf door het inspuiten/poederen van vergif in de opening van de spouwmuur deze heeft geblokkeerd waardoor de wespen er daar niet meer naar buiten kunnen? En daardoor nu binnen een uitweg zoeken? * Wat kan de reden zijn dat ze zo traag zijn? * Kan het om de laatste wespen gaan of kan ik nog meer verwachten? * Wat kan ik het beste nu doen? * Is mijn angst gegrond dat ik niet durf te slapen omdat ik bang ben dat ze op mijn slaapkamer komen s nachts? Ik hoor geen gezoem op zolder terwijl ik wel denk dat ze via de spouw daar naar binnen komen. Ik heb op advies van iemand anders de ramen tegen elkaar open gezet zodat ze naar buiten kunnen. Ik heb op zolder een wespen val gezet maar daar zit niets in. ik hoop dat je mij advies kunt geven want ik zit hier behoorlijk mee in mijn maag. Met vriendelijke groet,
    Ingrid

  53. Willy Kemper-Ceelen Reageer

    Hallo, op 10 september heeft de ongediertebestrijding onder het dak gespoten. Mijn zoon heeft duizenden wespen in onze slaapkamer gezien, wij waren met vakantie en hij heeft het raam opengezet en gezogen. Wij kwamen de andere dag thuis en konden gelukkig thuis slapen. Maar sindsdien vinden we elke dag wespen in onze slaapkamer dood en levend. Na 5 dagen hebben ze nog van binnen uit gespoten. Nu na 17 dagen zien we ze nog vliegen. We durven de zoldertrap niet open te doen en volgende week komen ze gaten dichtkitten. Maar er hangt al die tijd zo n vreemde geur in onze slaapkamer kan dat van die wespen komen? Kan ik daar iets tegen doen? Ik wacht uw antwoord af. Met vriendelijke groet, Willy Kemper-Ceelen.

    • Ja, die stank kan door de wespen komen. Een heleboel dode wespen kunnen gaan stinken. Hetzelfde geldt voor een wespennest of een muis die veel vergiftigde wespen heeft opgegeten. Het enige wat je effectief kunt doen is de stankbron weghalen…

  54. Hallo Paul, sinds een maand woon ik in een nieuw huis. Het is een appartement op 15 hoog (bovenste verdieping). Voor de ramen zitten een paar grote kruisspinnen met webben en veel kleine vliegjes erin. Die heb ik laten zitten, want toen ik ze eerst weghaalde barstte het daarna van de muggen. Er vliegen nu met de dag meer wespen voor mijn ramen, soms met vijf tot tien tegelijk en de hele dag door. Het lijkt niet of ze op de insecten afkomen, maar aan het zoeken zijn rondom de kozijnen. Ik kan door de hoogte niet zien of ze ergens in vliegen. Ze vliegen om de hele breedte van mijn appartement heen dus het lijkt niet of ze naar 1 plek gaan. Ik vraag me af waar ze naar opzoek zijn, en of er toch een nest kan zitten ergens in het dak? Of zouden ze toch op de insecten afkomen? Er is geen groen boven de grond en op het balkon kom ik nu maar niet, dus ook geen zoetigheid om op af te komen. Vriendelijke groet, Merel

  55. Wij hebben een probleem met wespen in onze tuin. De nest is binnen de veranda van de buren en de wespen vliegen van de hun kant naar onze via kleine gaten die tussen de muur en de hout plank zijn. Ieder keer dat we de schuifpui open maken om naar de tuin te gaan krijgen we vóór ons neus wespen verkeer. Ik heb al twee vallen geplaatst, maar blijven we veel last te hebben van deze insecten. Praten met de buren is geen optie, wij hebben ruzie met deze mensen, ze zijn agressieve en gedragen asociaal. Heeft u verder adviezen hoe kunnen we ons beschermen? Hartelijke dank.

    • De enige manieren die ik ken om jezelf direct tegen wespen te beschermen zijn elektrische vliegenmeppers (niet misslaan, want wespen worden agressief als je ze aanvalt) en spuitbussen met pesticiden.

  56. Goedenavond Paul, Ik had een vraagje over de hoornaar. Ik woon in Eindhoven en daar zijn veel nesten. Ook bij mij op 150 meter zit een nest. Toen ik dat zag wist ik niet hoe snel ik met mijn 2 kleine kids naar de overkant moest rennen. Ze zitten daar in lage struiken. Ik heb een berkenboompje van denk ik 3 jaar oud bij mij ik mijn voortuintje en toen ik vanmorgen naar buiten keek zag ik 2 hoornaars op het boompje zitten en vlogen daar almaar rond of zaten op de takken of op de blaadjes. Het viel mij op dat ze veel vochten met elkaar. Kunnen dit 2 koninginnen zijn die op mijn boom willen overwinteren? Het is nu 13 uur verder en ze zijn er nog dus ben best wel bang.

  57. Hallo Paul, ik heb een vraagje over de hoornaar. Bij ons zo’n 150 verder zit een nest in de struiken. ben daar erg bang van. Wat mij vanmorgen opviel is dat ik in de voortuin een berkenboompje van zo’n 3 jaar oud staan en de hele dag vliegen er 2 of 3 hoornaars zitten op de takken en vliegen er om heen. Kunnen dit nieuwe koninginnen zijn die een plekje zoeken voor de winter? Ik ben erg bang. Ik woon in Eindhoven

  58. Ik heb ook 2 wespennesten in de tuin. Eentje onder mijn dak en een in de grond. Die onder het dak heb ik mierenpoeder ingespoten en de wespen kwamen er al snel wit uit. Binnen een paar dagen geen wesp meer te zien. In de grond ging wat moeilijker maar ook daar heb ik een oplossing voor gevonden. Bij het gaatje waar ze in en uit komen, heb ik de slang van een stofzuiger gelegd. Stofzuiger aan en binnen no time heb ik er honderden zo niet een paar duizend opgezogen. Het is nu niet meer zo druk bij de ingang al zie ik er zo nu en dan nog een aantal naar binnen kruipen. Gewoon de stofzuiger er weer bij totdat de laatste uit het nest is. Ik moet zeggen dat dit perfect werkt

  59. Hallo, de Franse wesp kom je steeds meer tegen in Nederland. Weliswaar minder agressief dan de ‘limonadewesp’ maar ook zeker geen pretje on in je omgeving te hebben. Zojuist ontdekte ik in mijn dichtgeklapte parasol een stuk of 40 van die beestjes bij elkaar, het leek wel of ze zich daar aan het verzamelen waren…?! Overwinterplek?! Ik bel direct professioneel bedrijf voor VERDELGING! Beste wat je kan doen! Bij de buren zien we ze ook vliegen… Zal dit door blijven gaan? Of hebben ze nu gif hier geroken en blijven alle wespen hier nu weg…?! I hope so!!! Vorig jaar had ik een heel GROOT nest ‘Duitse wespen’ op zolder OMG!!! 10.000 exemplaren wellicht!!! En ik kan nog wel doorgaan met plaatsen waar die nare insecten zich vestigen… in en rond mijn casa… TIP: Bel direct –groot of klein wespennest– een professioneel bestrijdingsbedrijf, ga dit niet zelf doen. Ik denk weleens het lijkt wel een ‘vast kostenplaatje’ te zijn hier… :(

    • Nee wespen die gif ruiken, gaan niet weg. De wespen moeten echt in aanraking komen met het gif en dit gif mee hun nest in slepen, alwaar ze ook de koningin, de larven en de overige werksters en darren besmetten. De 40 wespen die je in je parasol vond, waren denk ik aan het jagen op spinnen, muggen, etc. Zo’n dichtgeklapte parasol is namelijk een ideale verstopplaats voor allerhande insecten. Maar de vorm van een dichtgeklapte parasol maakt het ook een ideale wespenval. Wespen kruipen namelijk niet terug naar beneden, maar vliegen naar boven op zoek naar een uitweg.

  60. Beste, Sinds enige tijd hebben we last van wespen op de zolderkamer (waar tevens een slaapkamer is). Om geen muggen binnen te krijgen hebben we voor 3 dakramen een muggengaas gehangen. Nu zitten er echter dagelijks een 10-15 tal wespen die binnen en die willen naar buiten. Vanwaar die komen is een raadsel. Echt klein zijn ze niet wel soms wat suf, en (nog niet) agressief. Het is ook een groot dak met veel gaten en spleten en onbegonnen om uit te zoeken waar ze binnenkomen. Hoe kan dit best opgelost worden? Dagelijks mep ik ze dood maar dat kan niet blijven duren. Dank voor uw advies.

  61. Hallo, ik heb een vraag want ik heb de afgelopen tijd last gehad van wespen, maar alleen in de tuin. Nu ben ik mijn woonkamer helemaal aan het schoonmaken en heb ik tot nu toe een stuk of 7 dode en 1 levende wesp bij het raam gevonden… Betekent dit dat er een wespennest in mijn huis zit? Of kan het zijn dat ze ook gewoon van buiten komen, aangezien ik mijn achterdeur met lekker weer altijd open heb staan. Wat kan ik het beste doen? Moet ik een bestrijdingsteam inschakelen?

  62. Beste Paul, Wij hebben al een tijdje een wespennest in de spouw. ik had het niet echt in de gaten maar het werd wel erg druk bij die muur dus. gisteravond toen het nest stil was heb ik er met zo’n spuitbus van HG in gespoten en het uitvlieggat afgedekt. Vandaag in het licht lijkt het of er nog leven is in het nest en heb ik nogmaals erin gespoten via een klein gaatje. Er vliegen echter ook aan de buitenkant wespen omheen die de ingang aan het zoeken zijn en deze niet kunnen vinden. Gaan deze vanzelf weg of moet ik daar iets mee? Ik heb al een wespenval met zoet derrie daar in de buurt gehangen in de hoop dat ze zo opgeruimd kunnen worden. Ik heb kleine kinderen en wil niet graag dat ze gestoken worden. Heb je nog tips?

  63. Hallo, Mijn vraag is wanneer denkt u dat de wespen weg zijn dit jaar? Hoelang hebben we nog last van? Ik heb wat ik denk Spheksophobia is. Ik ben extreem bang voor wespen. Het gaat dus zover dat ik afgelopen jaar voor een paar weken geen boodschap deed. Omdat naast de deur van Jumbo en AH bij mij in de buurt hebben ze prullenbakken staan en er zijn wespen daar. Dus ging ik niet naar binnen en mijn vrienden deden mijn boodschappen. Deze jaar was alles oké tot gisteren. Ze zijn weer terug. Weet u misschien of de wespen ’s ochtends of ’s avonds meest actief zijn? Jumbo gaat bij mij 8 uur open tot 22 uur. Wanneer kan ik het beste boodschappen halen? Dank u.

    • Het is helaas niet te voorspellen wanneer wespen verdwijnen. Bij een zacht najaar kunnen tot eind november zelfs nog wespen buiten rondvliegen. ’s Nachts kunnen reguliere wespensoorten niet vliegen; in uitzonderlijke gevallen kruipen ze wel rond in het donker op zoek naar water / vocht. Bij het eerste ochtendgloren beginnen wespen uit te vliegen. Het vlieggedrag van wespen is direct gelinkt aan zonlicht. Hoe eerder / vroeger je boodschappen gaat doen, des te donkerder en koeler het is, en des te minder wespenactiviteit je zult waarnemen. Hoe zonniger en warmer de ochtend, des te eerder wespen actief worden. Probeer al met al op de koelste dagen van de week boodschappen te gaan doen als je bang bent voor wespen. En bovendien zo vroeg mogelijk, dus in de koele ochtenduren of in de namiddag als het koeler wordt. Logischerwijs kan ik het gedrag van individuele wespen en wespennesten niet inschatten. Mocht er een wespennest achter de aftimmering van een overdekt winkelcentrum zitten waar veel vuilnisbakken buitenstaan, dan kan het zijn dat wespen zich zelfs bij relatief koele temperaturen laten verlokken door zoetigheden. Wespen zijn en blijven opportunistische beestjes…

  64. Hallo Paul, interessant stuk wat u geschreven heeft! Vorige week is een firma bij ons geweest voor het bestrijden van een wespennest. Nou is er best wel wat gif terecht gekomen op ons terras maar ook in een emmer waar water in stond. Onze hond heeft hier een aantal keren uit gedronken (was de emmer dus helemaal vergeten). Is het gif gevaarlijk voor honden?

    • Dat ligt er maar net aan. Anti-wespenpoeders op de vrije Nederlandse consumentenmarkt bevatten als werkzame stof doorgaans Deltamethrin / Deltamethrine, Permethrin / Permethrine of Tetramethrin / Tetramethrine in relatief lage concentraties. Professionele wespenbestrijdingsbedrijven mogen beduidend hogere concentraties inzetten, en afhankelijk van de hoeveelheid poeder die in het water terecht is gekomen, kan dit giftig zijn voor honden. Dat merk je dan vaak snel genoeg aan het gedrag van je hond, en aan ontlastingspatroon, spasmen, tremoren, epileptische aanvallen en eventueel braken. Sowieso zijn deze gifstoffen veeeeeeeel giftiger voor katten dan voor honden; honden worden zelfs veelvuldig preventief behandeld met deze gifstoffen tegen vlooien en teken. Natuurlijk niet inwendig, maar uitwendig (met een pipetje in de nek)… maar dan nog…

  65. Paul, Ik heb last van een klein soort wespen. Ze kruipen tussen de muur en het boeiboord naar binnen. Ze zitten tussen het plafond en het plat dak. Nu is het plafond dat van zachtboard is gaan opzwellen, er zit een bult naar beneden op. Moet ik bang zijn dat ze naar beneden uitbreken en wat kan ik er aan doen? Alvast hartelijk dank voor de reacties!

    • Als een zachtboard plafond opbolt, lijkt me de kans op een doorbraak / uitbraak zeker aanwezig. Ik vind het moeilijk om de situatie in te schatten en te bepalen hoe je met anti-wespengif het beste bij de invlieg- en uitvliegopening terechtkomt. Misschien een professionele wespenbestrijder inschakelen? Sowieso lijkt het me raadzaam om het wespennest volledig te verwijderen; een bult op je plafond lijkt me in ieder geval niet ideaal.

  66. We hadden een hornaarsnest dat afgelopen dinsdag keurig is uitgeroeid. Nu vrees ik echter dat ik ook een flinke portie gif heb binnengekregen. Ik herken dit van het onkruid verdelgen. Is er een “tovermiddel” tegen die vergiftiging?

    • Welke gifstof heb je gebruikt, dus welk merk en type pesticide?

  67. In de lente vliegen de jonge wespenkoninginnen uit… Overal lees ik dat aan het eind van de zomer de nieuwe koninginnen uitvliegen en worden bevrucht. Ik wil dit namelijk weten i.v.m. een nest onder mijn dak. Doordat ik heb besloten ze op natuurlijke wijze te laten uitvliegen had ik erop gerekend dat er ongeveer in september de uittocht van koninginnen plaatsvind en de rest dan ook verdwijnt. Maar als ik dit lees klopt daar dan ook niks van? Hoe gaat het nou precies in zijn werk?

    • Deze informatie klopt inderdaad niet. Wespennesten blijven (enigszins afhankelijk van de zachtheid / hardheid van de nazomer) tot medio oktober / november bewoond. Oktober is de maand waarin veruit de meeste jonge wespenkoninginnen uitvliegen, worden bevrucht en op zoek gaan naar een overwinteringsplaats…

  68. bloem ik niet hoe ik mijn reacties van u te terug kan lezen in het bericht wat ik schrijf ,,, en daar het antwoord over de wespen ik kan het niet terug vinden of ik moet een nieuw schrijven hoop dat u mijn even uit kan legen wat de regels zijn ,,, krijg Bloem

    • Met Bloem Ik heb een wespennest in mijn kast op mijn balkon,,,, wat kan ik er aandoen Waar kun je die poeder krijgen ,, om het te bestrijden ,, of moet ik er niets aan doen.. gaan zij van zelf weg als het kouder word Graag een Bericht Bloem….

  69. hallo met Bloem Ik heb een Wespennest ik mijn kast op ,,, mijn balkon ,,, waar kan ik die bestrijding poeder halen hoor graag van u Groetjes Bloem

  70. hallo Met Bloem ,,, Reageer

    hallo met Bloem ik heb een wespennest in de kast van mijn balkon zitten ,,, wat kan ik er aan doen ,,, waar kan ik gif kopen ,,, en wanneer kan ik dat het beste doen, Bloem

    • met bloem … krijg ik dan nog een Antwoord,, weet niet goed hoe het werk vandaar wacht op u Bericht Bloem

  71. Ik heb een vraag; sinds anderhalve week vliegen er veel wespen rondom het appartementencomplex waar enkel wij op de hoek er veel last van hebben en willen deze vaak naar binnen toe via open deuren… Uitroeien per stuk werkt natuurlijk niet als het er 10000 kunnen zijn. Echter zie ik ze nergens bij het gebouw invliegen, we hebben een houten constructie met wel kieren tussen de planken maar zie nog niks ontstaan als eventuele broedplaats… echter erg vervelend om elke 5 minuten geplaagd te worden door enkele wespen die rondom je hoofd blijven zoemen… Kan je hier een bedrijf voor inschakelen om je huis te laten inspuiten om de wespen weg te jagen / niet meer in de buurt te laten komen?

    • Nee, het enige wat een wespenbestrijder kan doen, is het wespennest opsporen en vervolgens uitroeien + verwijderen.

  72. Beste Paul, Sinds vorige week hebben wij steeds wespen in huis, de teller staat inmiddels op 30 in een werk. Ze zijn allemaal behoorlijk versuft. We vinden ze allemaal op 3 plekken: badkamerraam, raam op andere kamer op de 1e verdieping en bij het zolderraam. We zijn op zoek gegaan naar het nest door te observeren en de aanvliegroute te zoeken. Bij ons huis niets gezien. Maar bij dakkapel van de buren op de eerste verdieping is het een drukte vanjewelste met wespen die van en naar een opening daar vliegen. Is het mogelijk dat al die wespen bij ons binnen van dat nest komen? Of moeten we verder zoeken naar ook een bij ons? Binnen misschien zelfs? We hebben geen ramen o.i.d. open gehad. Alvast bedankt!

    • Als je samen met je buren in een rijtjeswoning woonachtig bent, kan het natuurlijk best zijn dat de wespen onder dakpannen, achter boeiboorden of onder dakbeschot terechtkomen en via die weg in je woning terechtkomen. Misschien via gaatjes in verlaagde plafonds; ze kunnen langs lichtspots af kruipen of langs CV-leidingen voor radiatoren die uit het plafond komen. Dit lijkt me de meest voor de hand liggende route… Als wespen zonder klaarblijkelijke reden je woning binnenkomen, moet je trouwens eens opletten wat ze doen. Regelmatig komt het voor dat wespen in warme + droge periodes water verzamelen om naar hun nest te brengen.

  73. Beste Paul, hartelijk dank voor je snelle reactie. Ja, de wespen verschijnen bij het keukenraam. Enkele jaren geleden heeft de (toenmalige) huiseigenaar nieuwe kozijnen door een aannemer geplaatst. Aan de binnenkant is de kozijn niet echt netjes afgewerkt, toen ik dat tegen de aannemer zei, wilde hij daar niets aan veranderen.

    • Dan zou het me niet verbazen als het kozijn rondom onopgevuld is gebleven en dat er in de ruimte rondom het kozijn een wespennest is gebouwd. Zet bijvoorbeeld enkele uurtjes een camera op het betreffende raam om te zien of er inderdaad wespen langs het raamkozijn naar binnen kruipen…

    • Dank Paul! Ja, wat je zegt klinkt best logisch eigenlijk. Zo te zien zal ik er zelf werk van moeten maken om de huidige huiseigenaar bewust te laten worden van het gevaar. Of hij iets hieraan zal doen moet nog blijken. Ik hoop van wel, want ik kan in mijn eentje de oorzaak niet bestrijden. Nogmaals dank.

  74. Beste Paul, Ik heb al enkele weken veel last van wespen, die wespennesten hebben gemaakt in de ventilatiekanalen en spouwen aan de buitenkant (en/ of onder het dak) van mijn woning. Ik woon in Amsterdam op de derde verdieping, onder het dak, zodat ik zelf niet bij de nest kan komen, maar ik zie ze heen en weer vliegen. In begin deed ik het raam open om de wesp buiten te laten, een verdwaald beestje dacht ik. Maar al snel begreep ik dat de wespen op een of andere manier binnenkomen – ook al doe ik alle ramen en deuren dicht! Soms heb ik te maken met tien wespen per dag in mijn woning en soms zijn er ‘slechts’ drie. Sommige wespen zijn langzaam en bewegen traag, andere zijn levendig en maken veel lawaai, als hoornaars. Dat kan je natuurlijk via het scherm niet zien, maar ik vraag mij af of het mogelijk is dat de wespen of hoornaars in mijn huis een nest hebben gemaakt? Hoe ontdek je een nest? Of komen ze ‘gewoon’ via de luchtspouw binnen? Ik heb de huiseigenaar gebeld, maar die verwijst mij naar de gemeente en andersom. Inmiddels zit ik thuis met gesloten ramen en met wespen die steeds agressiever worden, heb ik het idee. Bij voorbaat dank!

    • Wespen bouwen graag nesten in spouwen, onder dakgoten, onder dakpannen, bovenop verlaagde plafonds, achter boeiboorden, onder nokvorsten, in loze ruimten achter kozijnen, et cetera. Aan de hand van je beknopte verhaal is het dan ook nagenoeg onmogelijk om in te schatten waar het wespennest zich precies bevindt… Er hoeft overigens maar een minieme open verbinding te bestaan van luchtspouw of verlaagd plafond naar een kleine opening in een muur-plafond-verbinding of muur-vloer-verbinding om je woning toegankelijk te maken voor wespen. Als een wespennest zich naast een kozijn bevindt, kan het ook zijn dat de beestjes zich langs het kozijn je woning in wurmen… De enige manier om erachter te komen waar het nest zich precies bevindt, is achterhalen via welke weg de wespen in je kamers / vertrekken terechtkomen. Tref je de wespen steeds aan in dezelfde ruimte of bij een bepaald raam?

  75. Ik heb een woonwagen met een terras. Onder het dak boven het terras zitten kleine wespen, via internet kwam ik erachter dat het Franse veldwespen zijn. Ik heb er geen last van, ze vliegen voornamelijk aan de linkerkant in en uit en ook een aantal aan de rechterkant. Nu is dit terras 1,5 meter breed. Ik kon me niet voorstellen dat het nest zo breed zou zijn, maar blijkbaar heeft deze soort meerdere wespennesten. Toen ik een ongediertebestrijder mijn verhaal vertelde zei hij dat als ik er geen last van heb ik ze gewoon kan laten zitten en dat ze vanzelf weer verdwijnen zolang ik maar niet hun vlieguitgangen afdek. Is dit inderdaad zo? Ik heb er geen enkele problemen mee om ze op natuurlijke wijze uit te laten vliegen, maar ben zo bang dat ze straks door het plafond eten en in mijn woongedeelte terecht komen. Het zijn in ieder geval hele rustige wespen die totaal niet reageren als je in de buurt bent.

    • Als je geen last hebt van de wespen kun je ze inderdaad gewoon laten zitten. Zolang je de in- en uitvliegopeningen niet dichtstopt, hebben de wespen namelijk geen enkele reden om ergens doorheen te knagen.

    • Bedankt voor je snelle reactie. Ik ben gerustgesteld. Ik heb nog wel een andere vraag. Bij 1 van je vorige reacties raadde je aan om de nesten te verwijderen. Geld dat ook voor verlaten nesten? Bij mij is dat niet mogelijk omdat het geen woonhuis is en ik geen stenen kan verwijderen.

    • Als de wespennesten in de luchtspouw zitten, is het inderdaad beter om ze te verwijderen. Allereerst ten aanzien van mogelijke stankoverlast… En daarnaast omdat een wespennest de ventilatie en luchtstroom beïnvloedt en tot doorslaand vocht binnenshuis kan zorgen. Verlaten wespennesten zullen minder snel voor stank zorgen dan uitgeroeide wespennesten, maar als je een inactief wespennest kunt weghalen, zou ik het altijd doen.

  76. Een vraag; Ik hoorde het knisperen boven mijn plafond in de badkamer. Door het raam zag ik enorm wespen vliegen, de muur in. Het bleken hoornaars. 10 dagen geleden is er in de muur een hoornaarsnest behandeld. Zag na 1 dag niets meer vliegen. Maar de stank neemt enorm toe sinds het zo warm is geweest. Kan een hoornaarsnest stinken? Of moet ik een andere oorzaak zoeken?

    • Als je een wespennest laat inspuiten met anti-wespengif roei je het wespennest uit, maar de dode wespen zullen inderdaad vergaan (rotten en ontbinden). Meestal levert dit geen stankoverlast op, maar dat KAN wel, enigszins afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige wespen en de locatie van het wespennest. In geval van hoornaars is de kans op stank beduidend groter, omdat grote wespen nu eenmaal langer ontbinden. Zodra een wespennest uitgeroeid is, wordt dan ook altijd aangeraden om het te verwijderen. Dit kan een aanzienlijke opgave zijn omdat de toegang tot een plafond of spouw vaak zeer gering is. Probeer toch zo veel mogelijk van een uitgeroeid nest te verwijderen, aangezien een uitgeroeid wespennest / hoornaarsnest altijd stankoverlast kan veroorzaken… Daarnaast kan het de de werking van een spouw negatief beïnvloeden en in zeldzame gevallen zelfs tot vochtdoorslag en lekkages leiden. Nadat het wespennest uitgeroeid is, dien je de spouwmuur of het verlaagde plafond dus eigenlijk te ontdoen van de overblijfselen van het wespennest / hoornaarsnest. Vaak dient de spouwmuur dan te worden geopend door enkele bakstenen naast de spouw te verwijderen. Hiervoor moet je de specie met een grove boor rondom doorboren en vervolgens met een beitel de stenen vrijmaken; vervolgens kun je de baksteentjes eruit schuiven. Zodra je er zeker van bent dat het volledige wespennest verwijderd is, maak je de losgemaakte bakstenen schoon en plaats je ze zorgvuldig terug met nieuwe specie… In geval van een verlaagd plafond kan het efficiënter zijn om het plafond (deels) te verwijderen of spotjes eruit te pakken en via die weg op de tast bezig te gaan (met dikke handschoenen aan). Overigens kan het ook zijn dat een muis, rat of marter zich tegoed heeft gedaan aan vergiftigde hoornaars, dood is gegaan door het gif en op het plafond ligt te ontbinden… :( Dit is moeilijk in te schatten. Sterkte en succes ermee!

  77. Hoi Paul, Ik werd vannacht wakker (slaapkamer ramen stonden open)door waarschijnlijk hoornaar die overal tegen aan bleef vliegen uiteindelijk heb ik m buiten kunnen zetten in de tuin ook daar bleef hij een tijdje tegen het raam aan vliegen. Ik heb eerder deze winter door een bedrijf een flink wespennest laten verwijderen op de zolder en vervolgens alle ontluchtingsgaten laten dicht kitten. Lijkt dit op een verdwaalde hoornaar of op eentje die terug wilde naar zijn nest?

    • Beste Nill, Eerlijk gezegd zou ik niet weten uit welke eigenschappen je zou kunnen opmaken of je hier te maken hebt met een verdwaalde wesp of een huiswaarts kerende wesp. :(

  78. Hallo Paul, de afgelopen weken heb ik een hoornaar heen en terug naar mijn dakgoot zien vliegen, en hem ook in een holte naar binnen zien gaan. Ik nam aan dat dit de koningin was, en heb haar gedood. De volgende dag zag ik wederom een hoornaar rond mijn dakgoot, die ik ook heb gedood. Sindsdien is het al een week stil rond het nest. Eerder had ik nog deodorant in de nestopening gespoten en hoorde ik gezoem, inmiddels hoor ik dat niet meer. (Ik weet dat dit gevaarlijk is, maar het nest bevind zich dermate dicht bij een deur dat ik binnen enkele seconden binnenshuis ben). Mijn vraag is of dat het nest nu uitgestorven is, of zal uitsterven. Zeker gezien de tweede hoornaar weet ik niet zeker of ik de koningin op tijd heb gedood, of dat het uberhaupt een koningin was. Alvast bedankt! Tom

    • Moeilijk te zeggen… In het gunstigste geval waren het twee koninginnen die je op tijd hebt gedood. In het ongunstigste geval waren het twee werksters afkomstig uit een voltooid hoornaarsnest… Ik kan hieromtrent helaas geen zinnige voorspelling doen. Maar zolang er geen hoornaars in of uit je dakgoot vliegen, is de kans op een actief hoornaarsnest minimaal. Het gezoem dat je hoorde, klonk dat als 1 of meerdere hoornaars?

    • Dank u wel voor het antwoord! Het is lastig te zeggen of het gezoem van 1 of meerdere hoornaars kwam, ik zou zeggen zeker niet meer dan 5, maar ik heb er geen verstand van. Ik houd het nest nog wel een tijdje in de gaten, en dan hoop ik geen hoornaars meer aan te treffen, anders moet ik andere maatregelen nemen. Nogmaals bedankt voor je reactie! Fijne dag verder.

  79. Ik heb een vraag. Er was een wespen koningin aan het nestelen in een vogelhuisje op mijn balkon. Het beest is enorm groot (hoornaar?). Mijn zoon heeft het vogelhuisje naar beneden gehaald. Toen vloog ze eruit en sindsdien blijft ze rondvliegen en voert aanvallen uit. Wat nu te doen. Gaat ze vanzelf weer weg? Groetjes, Cootje

    • Ik kan helaas niet inschatten wat individuele wespen zullen doen. Het kan zijn dat de wespenkoningin elders een nestlocatie zoekt, maar statistisch gezien lijkt me de kans net zo groot dat ze zich ergens in de buurt nestelt. Dat is louter giswerk…

  80. Hallo, we hebben in de tuin een stuik staan (we wonen er net) die helemaal vol zit met wespen. Geen idee wat voor een struik het is, maar heeft hele kleine blaadjes en kleine roze bloemetjes, dit waren eerst rode besjes. Heeft iemand enig idee wat ik hier tegen kan doen, ben namelijk erg allergisch voor wespensteken.

    • Wespen leven van nature van honingdauw (afkomstig van bladluizen), stuifmeel, nectar, vruchtvlees, plantensappen en vruchtensappen. Planten die in mei bloeien, trekken dan ook wespen aan, omdat er rond die tijd niet heel veel anders op het menu staat voor de wesp… Dat geldt des te meer in een niet al te beste meimaand… Het enige wat je dus kunt doen is de plant (laten) verwijderen of het wespennest opzoeken en (laten) verdelgen.

  81. Hallo Paul, Na meerdere wespennesten in het verleden is vorig jaar het plafond in mijn slaapkamer volledig vernieuwd (gipsplaten en stucwerk) en de kant waar ze van kwamen is volledig dichtgemaakt met Pur, maar nu attendeerde mijn kat me vanochtend op geluid boven mijn hoofdeind… Ja hoor, minimaal 1 zoemende wesp. Dit is de andere kant van de kamer (90 graden). Het lijkt erop dat er zich nu toch weer een koningin heeft weten te nestelen (of zoiets), verschillende malen gecheckt vandaag en vanavond rond 7 eindelijk gezien waar ze naar binnen gaat / gaan. Op de ingang van dat gaatje nu poeder gestrooid en dit zullen we nog een aantal keer herhalen. Maar nu is mijn vraag, is het wel veilig slapen in die kamer? Want vorig jaar kwamen ze uiteindelijk door het plafond – dus erg veilig voelt het niet – maar goed, dat plafond was wel 35 jaar oud, had al meerdere nesten doorstaan en was dun/zacht geworden van het vocht. En is het verstandig om als we zeker weten dat de wespen dood zijn, het aanvlieggat dicht te maken? Alvast bedankt!

  82. Hallo, Vandaag zag ik dat er 2 wespen door een gaatje onder de dakgoot kropen. Precies onder de achterdeur. Ik denk een nest in aanbouw? Ik weet niet waar ze heen kruipen. Is dit zo vroeg in het seizoen goed te bestrijden met wespenpoeder? Ik heb daar liever geen (groot) wespennest. Vriendelijke groeten, Alie

    • Een dakgoot onder je achterdeur… Woon je in een appartement? In dat geval kun je misschien van bovenaf wespenpoeder strooien… Meerdere wespen die rond deze tijd van het jaar in een ombouw / bekisting van een dakgoot kruipen, klinkt inderdaad als een in aanbouw zijnd wespennest.

  83. Sinds een week bouwt een flinke wesp (koningin?) onder onze bekisting van een regendakgoot op ons balkon. Het lastige is dat deze bekisting lang is, een deel weghalen geeft lelijke schade dat willen we liefst voorkomen. De gaten waar de regenpijp door steekt , daar hebben we er over een lengte van 50 meter 10 van. Maar we hebben ontdekt dat de wesp vooral door het gat vliegt waar ik woon. Wat kunnen we het beste nu doen, voordat de koningin klaar is? Bestaan er schuimsprays met een langer hulpstuk of iets dergelijks? En gokken we dan goed? De wesp is net iets te snel met aanvliegen en verdwijnt snel in het gat. Het pakken of meppen lukt dus niet.

    • Een normale insectenspray gebruiken vanaf een trapje of ladder?

  84. Beste, ik vanmiddag een koninginnewesp gevonden op mijn zolder, ik ben er elke dag en heb de wesp nog nooit eerder gezien. Hij liep over een houten balk heen en vloog af en toe rond naar een ander stukje. Ik heb de koninginnewesp gevangen en doodgemaakt met de angst dat hij de zolder weer in zou gaan en (verder) een nest zou bouwen. De wesp kan er niet langer dan 3 uur boven zijn geweest omdat ik toen pas het raam open deed. Nu de koningin dood is vraag ik mij af of er een nest is, en stel hij is er, kan die uitkomen zonder koningin? Is het nu verstandig om de hele zolder te stofzuigen?

    • Beste Lukas, Waarschijnlijk is dit een verdwaasde wespenkoningin die op je zolder heeft overwinterd en aan de late kant uit haar winterslaap is ontwaakt. Of het is een verdwaald exemplaar dat per ongeluk je zolder op is gevlogen. Hoe dan ook is de kans op een wespennest nagenoeg nihil.

  85. Deena Philippo Reageer

    Beste Paul, Vanmiddag vonden wij in een dichte (gesloten raam en deur) slaapkamer een wesp, of hoornaar, levend en zo groot als mijn duim. Nu hebben wij hem gevangen en ergens ver weg uit gezet. Nu is mijn vraag of het mogelijk is dat als dit een koningin was er ook een nest in of om ons huis zit? En kan de wesp nog terug komen? M.v.g. Deena

    • Beste Deena, Een wesp zo groot als je duim lijkt me in ieder geval geen gewone wesp, zelfs geen koningin. Het moet eigenlijk wel een hoornaar zijn; de hoornaar kan tot 3,5 centimeter lang worden… Hoornaarwerksters bereiken een lichaamslengte van 18 tot 24 millimeter, hoornaarkoninginnen een lengte van 25 tot 35 millimeter en hoornaarmannetjes worden 21 tot 28 millimeter lang. (bron) Dus waarschijnlijk gaat het om een hoornaarkoningin die zojuist uit haar winterslaap is ontwaakt (meestal zo rond april / mei) en een nest wilde gaan bouwen. Als je de hoornaar verderop hebt uitgezet lijkt me de kans op terugkeer nagenoeg nihil. De kans dat er reeds sprake is van een hoornaarsnest lijkt me eveneens zeer klein; in dat geval zou de koningin zich immers IN het nest bevinden en niet in losvliegend / rondvliegend in je huis. In theorie KAN de wesp natuurlijk terugkomen, maar statistisch gezien lijkt me die kans belachelijk klein. Groeten, Paul

  86. Beste Paul, Wij hebben recentelijk onze tuin opnieuw laten bestraten. Een klein deel is oude bestrating waar nieuw zand in de voegen is gestrooid (hetzelfde zand is voor de voegen van de nieuwe bestrating gebruikt) in de oude bestrating komen nu allemaal zandhoopjes naar boven en op verschillende plaatsen. Vermoedelijk een graafwesp. Enig idee hoe ik deze kan bestrijden. Hoopjes dichtgooien helpt niet, daar ze elders weer een nieuwe maken. Is ook niet 1 hoopje, maar diverse.

    • Graafwespen, zandwespen, zeefwespen, spieswespen, vliegendoders en bladluizengraafwespen kunnen (net als grasmieren) inderdaad zandhoopjes tussen tuintegels en trottoirtegels veroorzaken. De zandheuveltjes zijn ongeveer 1 centimeter hoog en ongeveer 5 centimeter in doorsnee. Sommige graafwespen zijn solitair, maar de meeste zijn niet alleen. Onder de tegels bevindt zich dus waarschijnlijk een wespenkolonie. Gaatjes dichten dan heeft inderdaad geen nut, dan zoeken / graven de graafwespen gewoon een andere uitweg… Gif strooien is een optie, maar de vraag is hoeveel van het gif in aanraking zal komen met de wespen, aangezien je niet precies weet waar het wespennest zich bevindt. Het meest efficiënt is het nest zoeken door een paar tegels te verwijderen… Dan kun je (doel)gericht met een spuitbus en steekslangetje in de weer gaan…

  87. In onze aanbouw met plat dak zitten spotjes met een trafo. Ineens deed de verlichting het niet meer. Bleek dat de trafo kapot was. Maar erger is dat toen we een lampje eruit haalden om bij de trafo te komen, dat daarop héél veel dode wespen lagen. We kunnen niet zien of en waar een nest zit. Volgens mijn man zijn dit wespen die ‘allang’ dood zijn, maar ik vertrouw het niet helemaal. Wat kan ik het beste doen: een bedrijf bellen om gif te spuiten of zo of het gewoon maar afwachten tot het voorjaar?

    • Beste Carine, Veruit de meeste wespennesten zijn medio september/oktober volledig uitgestorven… Met een beetje pech zit je opgescheept met een extreem omvangrijk wespennest, waardoor een wespennest tot ergens in november actief blijft… Maar eind november zijn er –naast individuele overwinterende wespenkoninginnen– echt geen levende wespen meer te bekennen. Ook in januari is dit dus 100% uitgesloten. Het wespennest is dus inderdaad oud en verlaten. En de wespen die je terugvindt zijn stuk voor stuk allang dood. Overigens wordt een wespennest ook nooit voor een tweede keer door wespen bewoond, dus je hoeft ook niet bang te zijn dat dat specifieke nest in het voorjaar weer actief wordt. Succes! Groeten, Paul

  88. Tien dagen geleden heb ik een wespenverdelger laten komen nadat ik gezien had dat wespen mijn spouw ingingen. Ik had namelijk steeds wespen in huis onder de koepel in de centrale gang. Na het met poeder inspuiten van de ingang hoorden mijn dochter en ik veel gezoem in het plafond van de badkamer. Nu tien dagen later komen er nog steeds wespen via het plafond in huis. Voor mijn dochter is één wespensteek dodelijk. Hoelang kan het nog duren voordat het nest is uitgestorven? Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

    • Een wespennest in een spouw is heel erg lastig om te bestrijden. Als je een gecertificeerd bestrijdingsbedrijf hebt ingeschakeld (wat relatief geconcentreerde gifstoffen mag inzetten) moet je eigenlijk binnen 24 tot 48 uur verlost zijn van de wespenoverlast. Het kan altijd zo zijn dat richtingloze wespen die niet direct met anti-wespengif in aanraking zijn gekomen nog een ronddwalen, maar als er na 10 dagen nog altijd wespenactiviteit plaatsvindt, zul je echt de betreffende bestrijdingsdienst moeten bellen en (indien er sprake is van garantie) aanspraak moeten maken op een kosteloze vervolgbehandeling. Heel veel succes met de wespenbestrijding!

  89. Beste Paul, Ik heb een wespennest in de muur vlakbij het raam. Ik weet niet precies hoe, maar er komen sommige wespen in een slaapkamer. Ik heb info gezocht op internet en er stond dat als het bijna winter is je ze beter kan laten zitten, omdat ze dan uitsterven. Moet ik ze nu gewoon laten zitten of toch nog gaan bestrijden?

    • Als er veel wespen binnenkomen, zou ik het wespennest verwijderen. Op een gegeven moment zijn alle larven namelijk volwassen en dan gaan alle wespen op zoek naar zoetigheid. Als je er niet of nauwelijks last van hebt, kun je het nest inderdaad ook laten zitten; zodra de vorst eroverheen gaat, is er in een mum van tijd namelijk geen actieve wesp meer te bekennen.

  90. G.j.denhollander Reageer

    Hallo Paul, Mijn vrouw vond een paar dagen terug zo’n 20 tot 30 dode wespen op zolder wij wonen in een goed geïsoleerd huis en wij hebben geen idee waar de wespen vandaan komen de ventilatie werkt continu de gaskachel staat aan dus door deze kanalen komen zij niet naar binnen als de was opgehangen wordt blijven de raampjes dicht het Luik blijft wel open maar wij hebben nog nooit een wesp in huis gehad dus voor ons een compleet raadsel. Heb jij misschien een idee waar wij moeten kijken? Vriendelijke groeten, Gerard

  91. Dag Paul, Ik denk dat ik met een heuse wespenplaag zit. Alleen weet ik niet waar en ik kom er helemaal zot van! Ik heb een dressing (kleerkamer) helemaal boven aan de achterkant van het huis. De wespen zitten er al langer dan een maand en elke keer wordt het erger. De brandweer is al 2 maal geweest. De eerste keer heeft hij in mijn venster een soort poeder gespoten. Dit werd enkel erger. Tweede keer gebeld, die konden niks doen want het was slecht weer en ze zagen niks vliegen. De huisbaas is deze week geweest om mijn raam dicht te maken omdat we dachten dat ze vanonder een spleetje kwamen aan m’n raam. Hij heeft er siliconen schuim ingespoten en dichtgedaan met tape. Deze morgen ging m’n vriend kijken. Zitten er weer een paar. En ze komen niet van onder het raam. Ik wordt er gewoon zot van, en ik heb et zo’n schrik van. Gisteren lagen er meer dan 25 dode en 6 levende wespen aan het raam. En dan wil je nog niet weten wat er in mijn schoenen zit! En das van nog geen week geleden! Ik weet echt niet meer wat te doen…

    • Je moet wespen echt nooit opsluiten. :( Ze zullen dan namelijk gaan knagen in houten vloeren, plafonds, kozijnen of wat dan ook… en elders (al dan niet binnenshuis) hun uitweg vinden. Dit kan een hele tijd duren, waardoor de wespen uitgehongerd raken… Zodra ze een opening hebben geknaagd, kan dan het overgrote merendeel van de hongerige zwerm ineens uitvliegen en massaal op zoek gaan naar voedsel. Gebeurt dit binnenshuis, dan ben je echt hartstikke de pineut. Wat je zou kunnen doen is een high definition webcam plaatsen bij het raam om te zien waar de wespen precies vandaan komen… Een passende oplossing vinden, is immers onmogelijk zolang je de bron van het wespenprobleem niet hebt achterhaald.

  92. Op zolder slaapt mijn zoontje, dagelijks liggen er 1 tot 3 dode wespen op de vensterbank of grond. We zien er geen vliegen en houden de ramen dicht. De zolder is pas geïsoleerd. Waar komen ze toch vandaan? Zit er misschien een nest?

    • Ja, als er iedere dag steevast wespen liggen, dan zit er nagenoeg zeker een wespennest in de buurt. In de spouwmuur, onder de dakgoot, op een verlaagd plafond, in de vloer, in de nog van het dak, op een zolder of vliering, tegen het raamkozijn…

  93. Hoi Paul, Na enig leeswerk hier toch niet echt het antwoord gevonden wat te doen. Op 27 juli jongstleden huis gekocht met grote tuin grenzen aan een paardenwei. In de tuin staan Leilinden, Platanen en een 10-jarige perenboom die tegen de gemetselde erfafscheiding met de paardenwei groeit. Bij de vorige warme periode een week of 2-3 geleden hing de perenboom vol met vrucht maar nog niet rijp. We hebben dan ook de eerste weken volop van onze tuin kunnen genieten. Af en toe beetje last gehad van wat rondneuzende wespen, maar ze waren niet lastig en vlogen eigenlijk direct weer weg. Mij viel wel op dat ze de perenboom wel heel interessant vonden, want er vlogen daar telkens zo’n 10 wespen heen. Ook de platanen op 3 a 4 meter afstand vonden ze fijn om op het grote blad te zitten. Echt geen probleem dus… heb zelfs het zwembad meteen aan de perenboom opgezet en de kids hadden nergens last van. En toen gingen we op vakantie… Bij terugkomst viel me meteen op dat er ’s morgens in de volle zon wel zo’n 100 wespen in en op de perenboom zaten. Er zaten hoopjes wespen de peren helemaal uit te hollen en ze waren ook een stuk agressiever dan eerst. Het viel me ook op dat er ineens meer eksters en merels in de tuin zaten. Zijn zij de oorzaak v/d gaten in de peren waarna de wespen het karwei afmaken? Als ze klaar zijn zijn de gevallen peren net bruine mummieperen. Het gekke is ik de peren nauwelijks rijp vind… Nu mijn vraag en probleem; as zaterdag hebben we een housewarming/tuinwarming. De planning was om de hele tuin met tenten te overkappen omdat het weer onzeker is. Er grenst 1 tent meteen aan de perenboom en wilde daar een knus zithoekje maken… Je begrijpt dat ik dat nu niet zie ‘zitten’. Wat kan ik op deze korte termijn het beste doen? Ik ben sterk aan het denken om de boom te kappen want hoeveel m’n kids ook van peren houden… hier heb ik niet elk jaar zin in. Ik begrijp dat ik dat dan ’s avonds moet doen? Als ik dan n bouwlamp neerzet… komen ze dan niet alsnog eropaf? Ik heb geen idee waar het wespennest zit… ’t Nest lijkt niet in onze tuin of de tuin van de buren te zitten. Vanuit alle hoeken gekeken, maar kan geen vliegrichting ontdekken. In de grond van de wei zou natuurlijk kunnen. Maar kan het nest ook in de stam (doorsnee 15 cm max) zitten? of wellicht in de erfafscheidingsmuur? Overigens zonder spouw… Als ik de boom kap en alle fruit weghaal, komen ze dan niet meer terug? Ik hoop op je hulp want zie nu al de blikken van sommige dames voor me als de feesttent zaterdag vol zit met deze geel-zwarte vriendjes. ;-) Groeten en alvast bedankt!

    • Beste Lars, Lees alsjeblieft mijn antwoord hieronder aan Stef Ringoot van eergisteren. ;) Wat voor zijn appels geldt, geldt ook voor jouw peren… Het zijn inderdaad de vogels die de vruchten aantasten en de wespen maken handig gebruik van de beschadigde plekken. Waar vruchten beschadigd raken, treedt namelijk automatisch rotting/vergisting op, o.a. onder invloed van vrijkomende rijpingshormonen en rijpingsgassen (etheen/ethyleen). Bepaalde schimmels/gisten zullen de vrucht binnentreden en (al dan niet edele) rotting teweegbrengen. De gist/schimmel voedt zich met vruchtensap waardoor de rotte plek verschrompelt. Wat overblijft is een geconcentreerde, olieachtige en extreem suikerrijke substantie. De suiker wordt tijdens de gisting deels omgezet in alcohol, maar er blijft genoeg suiker aanwezig om extreem veel wespen aan te trekken. :( Succes ermee! Groeten, Paul

  94. Beste Paul, Ik stootte op een wespennest en werd aangevallen door verscheiden wespen, twee achter mijn hemd en één onder mijn tuinhandschoen. Mijn hand/arm werd super dik en na een paar minuten kreeg ik intense jeuk onder mijn voeten en galbulten op de bovenbenen. Bij onderzoek bij de huisarts bleek de bloeddruk op dat moment goed (na 20 minuten) en kreeg ik een epipen mee. Mijn vraag: kan die wesp onder mijn tuinhandschoen mij meerdere malen steken achter elkaar, of kan die dat maar één maal en pas later na enige uren opnieuw? Kreeg ik die allergische reactie door meerdere steken of moet ik dat na één steek weer verwachten, of… nog erger?

    • Beste Jos, Ja… in tegenstelling tot bijen kunnen wespen meermaals steken tijdens één en dezelfde aanval en ze zullen ook niet per definitie sterven door toedoen van een ‘kamikaze-aanval’ zoals dat bij bijen gebeurt. Een bij zal haar angel verliezen; een wesp in veruit de meeste gevallen niet. Althans, niet zomaar vanzelf, aangezien een wespenangel geen minuscule weerhaakjes heeft (zoals een bijenangel)… Een anafylactische reactie op wespengif KAN al door één enkele wespensteek optreden, maar het kan dus ook best zo zijn dat de wesp die in je handschoen verstrikt is komen te zitten je meerdere malen heeft gestoken. Sterker nog: die kans is vrij aannemelijk, aangezien wespen JUIST steken als ze bekneld komen te zitten. De biochemische samenstelling van wespengif (qua serotonine, histamine, acetylcholine, hyaluronidase, fosfolipasen, kininen, polypeptiden en neurotoxinen) en de hieruit voortvloeiende immunologische reactie van een allergische persoon verschilt sowieso zeer sterk per (allergische) individu, dus bij de ene allergiepatiënt kan al een levensbedreigende reactie optreden bij één enkele milde/oppervlakkige wespensteek. (bron) En bij de ander uiten 50 wespensteken uitsluitend in forse gezwollen plakkaten, maar is er verder geen sprake van gevaarlijke klachten/symptomen. Kreeg je trouwens ook last van ademhalingsproblemen zoals een gezwollen keel, kortademigheid en/of zuurstofgebrek? En heb je al eerder een allergische reactie ondervonden aan wespensteken? Zo niet, dan dien je er ABSOLUUT rekening mee te houden dat de eerstvolgende allergische/anafylactische reactie NOG heviger wordt dan de eerste. Dat geldt in ieder geval voor heel veel anafylaxiepatiënten… Ik ben overigens GEEN arts; ik neem enkel aan dat er sprake was van een anafylactische reactie omdat je een EpiPen (adrenaline-injectie) hebt meegekregen. Houd deze injectiepen uit voorzorg in ieder geval altijd bij de hand. Sterkte! Groeten, Paul

  95. In onze tuin staat een spar. Twee weken geleden kwamen er wespen onder kruipen op de potten en stokken die er onder stonden, ook op de kleine takken die onderaan de stam groeien. Ik kijken of er een wespennest in zat, nee dus. Tot ik las dat het luis zou kunnen zijn! En ja hoor, de boomtakken (boom is hoger als ons dak) zitten op een aantal plekken vol met dikke luis. Met een wespenval vang ik tientallen wespen tegelijk, maar het blijven er onnoemlijk veel. Inmiddels merk ik dat de siroop in de val binnen een dag op is. Heb hem dus helemaal maar ondergedompeld. Het voordeel is dat we aan tafel geen last meer van wespen hebben (nog niet), maar de boom is niet ver en omdat het er steeds meer worden… Van een nest bestrijden is dus geen sprake en luis wegspuiten lijkt me ook geen plan, ze blijven komen en gaan dan zoeken. Wat is het beste?

    • Er zijn heel veel verschillende soorten plantenluizen/bladluizen/Aphidoidea die op sparren kunnen voorkomen. Ze overwinteren op naaldbomen en uit de eitjes die ze leggen, komen in het voorjaar nieuwe fundatrices/stammoeders. Iedere fundatrix die in het voorjaar uit een eitje komt, zal aan de basis van een uitgroeiende naald van de betreffende naaldboom zuigen, waardoor de typerende kleine kegeltjes op fijnsparren ontstaan. Een met bladluis besmette naaldboom herken je dan ook veelal aan de blinkende/glimmende kegeltjes. Uit deze ‘ananaskegeltjes’ komen gevleugelde vrouwtjesluizen die andere naaldbomen als secundaire waardplant gebruiken… Nou ja, het punt is dat plantluizen een complexe leefgroep vormen, verspreid over verschillende planten en bomen. Je kunt ze dan ook niet zomaar even uit een plantrijke omgeving verwijderen… De plantluis ‘Adelges abietis’ komt vooral voor op zilversparren… En de ‘Gilletteella cooleyi’ of ‘Douglaswolluis’ komt op allerlei sparrensoorten voor… Als de wespen inderdaad worden aangetrokken door bladluizen is het behandelen of kappen van de geïnfesteerde bomen eigenlijk de enige permanente oplossing. Het blijft echter efficiënter om de wespen naar hun wespennest te volgen en het betreffende wespennest te bestrijden.

  96. Ja, leuk al die wespen… Kan amper in de tuin zitten, maar wat erger is… Ze eten mijn twee appelbomen en bramenstruik leeg…. Geen cider dit jaar denk ik. Er zwermen dezer dagen duizenden wespen door onze appelbomen (ik vermoed dat er in de slootkant, achter de bomen, tussen het riet, een wespennest moet zitten, maar daar ga ik nu niet kijken). Zowel in appels die op de grond liggen als in appels die nog aan de boom hangen, zitten wespen. Heel veel appels die nog in de boom hangen zijn al aangetast en zelfs helemaal leeggegeten. Er hangt enkel nog een schil. Ik tikte net tegen een appeltje (met een stok) en er kwamen wel 50 wespen uit… De wespen die uit de appels op de grond komen, zijn volgens mij dronken, want deze appels zijn al aan het gisten. En de drie wespenvallen die in die bomen hangen, met speciale lokstof werken niet echt… Er zitten er maar een paar in, de appels zijn blijkbaar lekkerder… Zucht, ik zal mijn sapextractor maar weer opbergen. Groet, Stef

    • Ik ken het fenomeen… Als kind ging ik altijd appels plukken op een gemeentelijk appelboomveldje zodat m’n oma er appelmoes van kon maken (wat ben ik destijds vaak gestoken!). En wespen zijn inderdaad DOL op de vergistende suikers in overrijpe appels. Zodra de laatste lichting wespenlarven volgroeid is, gaat de hele wespenkolonie op zoek naar snelle suikers uit overrijp fruit en suikerrijke drankjes. In principe komen wespen alleen af op rotte appels en appels die reeds zijn aangevreten door vogels of andere dieren. Wespen moeten namelijk niks hebben van de taaie appelschil met diens natuurlijk beschermende waslaag. Wat je dus zou kunnen doen is gevallen appels opruimen en de boom beschermen tegen vogelvraat door er een boomnet/vogelnet overheen te hangen of kooiconstructie van tuingaas of horgaas omheen te bouwen. Maar als er momenteel duizenden wespen bij je fruitbomen en -struiken in de buurt zitten, kun je wellicht beter wachten tot volgend jaar. :P Sterkte ermee!

  97. Hallo Paul, Ongeveer anderhalve week geleden kwamen wij erachter dat er tussen de voegen van ons huis wespen naar binnen/buiten kwamen. Dit was dus ook de aanleiding om meteen de boel te bespuiten met een spray van Bayer Garden en zodanig de wespenkoningin te doden. De wespen gingen dan ook niet meer de voegen in of uit dus we namen aan dat de koningin dood was. Echter 2 dagen terug zag ik opeens bij mij slaapkamerraam een wesp, toen ik mijn hoofd het raam uitstak, zag ik tot mijn verbazing een aantal wespen, stuk of 5. Ze vlogen herhaaldelijk naar binnen en buiten en zaten op de muur rond te kruipen, maar gingen nergens naar binnen. De tweede dag had ik hier genoeg van en heb ik een wespenval gezet door middel van wat siroop en een fles. Echter zie ik dit meer als “last-resort” en wil ik ze liever geen kwaad doen. Mijn vraag is nu; waarom zitten deze wespen rondom mijn raam/ kruipen ze op de muur? En hoe kan ik ze op een “vriendelijke” manier weghalen mits dit überhaupt mogelijk is? M.v.g. Benin

    • Welk anti-wespenmiddel van Bayer Garden heb je precies gebruikt? Als het een schuimspray was (die je eigenlijk direct in het nest moet spuiten), kan het zijn dat je de ingang naar het nest aan de onderkant hebt geblokkeerd, waardoor de wespen nu vanaf de bovenkant in de spouw proberen te komen. In dat geval had je dus beter anti-wespenpoeder kunnen gebruiken… Een vriendelijke manier om wespen te weren is er helaas niet; wespen laten zich niet zomaar buitensluiten of verhuizen… Als ze op een bepaalde plek overlast veroorzaken is bestrijden. Ikzelf zou nooit een spin, hommel of bij doden, maar om de een of andere reden ben ik hypocriet genoeg om geen medelijden te hebben met muggen en wespen… :(

    • Een spray die je erin spuit waardoor de wespen vervolgens het gif naar de koningin brengen en haar zo infecteren. Alleen, het nest zat aan de achterkant van het huis en mijn kamer lig aan de voorkant. Daarom vind ik het ook zo raar. Ik kan mezelf ook heel goed vinden in het niet kwaad doen van hommels en bijen. :)

  98. Ik heb een vraag: wij hebben een derde nest van dit jaar, telkens aan een andere zijde van het huis en steeds met succes laten spuiten. Maar nu hebben we deze derde in de nok van het dak. Gelukkig bij de dakoverstek waardoor wij hier binnen (nog) geen last van wespen hebben. Er is al gespoten tussen de pannen. Aan de onderkant zitten afwerkplaten met kieren ertussen en ook daar is ter hoogte van de nok gespoten. Dat hielp niet meteen, dus is later nog een keer gedaan (er zit immers garantie op). Het ziet er nu wel rustig uit, maar er vliegen nu (2 weken later) nog steeds wel wat wespen rond die langs deze platen aan de onderkant naar binnen lijken te gaan. De wespenbestrijder zegt dat we dit nog even moeten afwachten, het zijn er immers niet veel meer… Volgens hem stopt dit uiteindelijk vanzelf. Ik controleer regelmatig en zie dan regelmatig iets van 3 tot 5 wespen naar binnen vliegen en hup weer weg. Ik begrijp niet goed hoe het kan dat hier steeds wespen zijn. En hoe weet ik zeker dat de koningin er niet meer is? Ik heb een val weggezet, maar tot op heden komen ze daar niet echt op af. Moeten we toch vragen nog een keer te spuiten of kunnen deze beesten nu geen kwaad meer aanrichten?

    • Ik vind het lastig om de situatie naar behoren in te schatten, maar ik betwijfel of de wespenkoningin daadwerkelijk gestorven is. Dat wespen na 2 weken nog steeds reden zien om op en neer naar een reeds bestreden wespennest te vliegen, is naar mijn mening geen goed teken.

  99. Bert van Oeveren Reageer

    Hornaars kun je beter wel in je tuin hebben, Eten integestelling van wat Paul zegt geen zoetigheid maar insecten waaronder wespen. Dus Paul, voordar je wat schrijft eerst goed informeren

    • Hallo Bert, Hoe kom je erbij dat ik beweer dat hoornaars (overigens met twee o’s) geen insecten, maar zoetigheid eten? Zoals algemeen bekend, eten ALLE wespen insecten, zo ook hoornaars. Het zijn echter nooit de volwassen exemplaren die insecten eten, maar de wespenlarven. De hoornaar (Vespa crabro) en diens ondersoorten de Duitse hoornaar (Vespa germanica), de middelste hoornaar (Vespa media) en de grote hoornaar (Vespa crabro) zijn niets meer of minder dan groot uitgevallen papierwespen (Vespinae). Alle gangbare, in Nederland voorkomende, wespensoorten voeden hun larven met insecten, maar omdat hoornaars relatief groot zijn, eten ze simpelweg meer en zijn het efficiëntere insectenbestrijders. Binnen een wespenkolonie worden de wespenlarven gevoed door de werksters. De larven scheiden op hun beurt een zoete braakvloeistof uit die weer als voedsel dient voor de werksterwespen. De werksters worden dus grotendeels gevoed door de larven in hun eigen nest; wespen kunnen zelfs ‘schooien’ c.q. bedelen om zoet larvenspeeksel. Aan het eind van de zomer zijn veruit de meeste wespenlarven volgroeid (tot volwassen wespen) en komen er geen nieuwe eitjes en dus geen nieuwe larven meer bij. Zodoende zijn er op een gegeven moment (rond augustus) weinig tot geen wespenlarven meer, waardoor de zoete braakvloeistof niet of nauwelijks meer voorradig is. Volwassen wespen kunnen geen vast voedsel verwerken, dus vanaf dat moment gaan ze (helaas) op zoek naar andere vloeibare bronnen van zoetigheid, waaronder ijsjes, drankjes en ‘sapleveranciers’ (overrijpe vruchten e.a.). Hoe vroeger in het jaar een wespennest wordt gebouwd, des te meer hongerige wespen en des te meer overlast ontstaat voor naburige mensen. Het klopt dat hoornaars minder sterk geïnteresseerd zijn in menselijke zoetigheid, maar dat heeft helemaal niets te maken met een hypothetisch verschil qua dieet. Een volgroeide hoornaar eet namelijk net zo min vast voedsel als een volgroeid exemplaar van iedere andere wespensoort. Ook hoornaars jagen puur en alleen op insecten voor hun hoornaarslarven. Hoornaars zijn simpelweg minder afhankelijk van menselijke suikers / koolhydraten omdat zij doorgaans een veel kortere periode zonder zoete braakvloeistoffen komen te zitten. Bovendien is er onder hoornaars doorgaans veel minder concurrentie dan onder kleinere wespensoorten… Maar dit verschilt natuurlijk wel van jaar tot jaar… In 2011 bijvoorbeeld, betrof één op de drie wespennesten die bij de bestrijdingsdiensten werden gemeld een hoornaarsnest, wat erg veel is. In jaren dat de aantallen hoornaars snel toenemen, zal het logischerwijs vaker voorkomen dat OOK deze reuzenwesp (bij gebrek aan natuurlijke zoetigheid) op campings, terrassen en (thema)parken wordt gesignaleerd. Dat hoornaars zich helemaal niet aangetrokken voelen tot zoetigheid is al met al een absoluut misverstand of een hardnekkige fabel. Hoornaarswerksters zijn afhankelijk van suiker en vullen de energievoorraad uit larvenbraakvloeistof veelal aan met plantaardige suikerrijke vloeistoffen, waaronder fruitsappen uit afgevallen (over)rijpe vruchten, uittredende plantensappen van beschadigde eiken, open geknaagde essen en seringen, honingdauw van bepaalde bladluissoorten en stuifmeel van klimopbloemen. Wanneer hoornaars niet langer in hun zoetbehoefte worden voorzien door natuurbronnen zullen ze desnoods de mens opzoeken. Het geluk wil dat hoornaarsnesten minder vaak in de omgeving van mensen worden gebouwd en vaker in verlaten bossen. Dat hoornaars wel degelijk zoetigheid lusten, is algemeen bekend en dit zal door iedere expert worden beaamd en bekrachtigd. Dus wellicht dien je jezelf beter te informeren alvorens je anderen becommentarieert. Hoewel dit een feit is (en geen fout zoals jij beweert) snap ik overigens überhaupt niet waar of wanneer ik volgens jou zou hebben beweerd dat hoornaars zoetigheid eten… Hoe dan ook, wespenlarven teren op eiwitrijke vleesbrij om te kunnen groeien en verpoppen. En volwassen werksters teren op koolhydraatrijk en energierijk larvenbraaksel dat nodig is om te kunnen trillen en vliegen. Als ‘dank’ voor de vleespap die wespenlarven krijgen aangereikt door werksters, worden werksters dus door de larven voorzien van energierijke brandstof. Deze synergie geldt voor limonadewespen, Duitse wespen, reguliere papierwespen EN hoornaars. Het verschil is dus dat hoornaars zich minder vaak in de omgeving van mensen ophouden en (vooralsnog) minder gewend zijn om mensenvoedsel te bietsen. Groeten, Paul

  100. Hoi, Het lijkt erop dat we een wespennest hebben, waarschijnlijk onder de dakpannen. Nu lees ik dat het niet wijs is om dit zelf te gaan bestrijden? Mochten we nu zo eigenwijs zijn om dit wel zelf te willen doen, hoe gaan we het beste te werk?

    • Beste Corina, Ik raad het je echt NIET aan om eigenhandig een wespennest te bestrijden; zeker niet als je daarvoor het dak op moet. Je dient een wespennest namelijk niet te bestrijden bij daglicht, dan zijn de wespen actief, en komt de voltallige zwerm op je af. Maar in de avondschemer het dak op klimmen, is ook niet ideaal… Allereerst dien je het wespennest te vinden en vrij te maken zonder al te veel wespen te wekken/verstoren. Doe sowieso ALTIJD volledig bedekkende imkerkledij aan, inclusief kap en handschoenen… Ik ben een keer op een wespennest gaan staan en ik kan je verzekeren, honderden wespensteken is echt geen pretje. Mocht je allergisch zijn jegens wespen, dan is het zelfs levensgevaarlijk. Als het wespennest bloot ligt en bereikbaar is, kun je de invliegopening/uitvliegopening dicht sprayen met anti-wespenschuim (foam). Even wachten en daarna de nestwand doorboren met het spuitslangetje en het volledige wespennest vol spuiten met schuim. Mocht het nest niet bereikbaar zijn, dan dien je poeder te gebruiken. Anti-wespenpoeder dien je zo dicht mogelijk bij de opening van het wespennest te strooien. Volg sowieso ALTIJD de gebruiksaanwijzing van het betreffende anti-wespenmiddel op de voet op. En mocht je op het dak worden aangevallen door wespen, schrik niet! Blijf zo rustig mogelijk en daal zo beheerst en veilig mogelijk de ladder af. Nogmaals, persoonlijk zou ik hiervoor een professionele wespenbestrijder inschakelen. Succes ermee! Groeten, Paul

  101. Ik heb een opening tussen mijn dak en plafond zitten zodat er wespen tussen zitten. Ze gaan via een kier in het hout naar binnen. Waarschijnlijk is het nog enkele meters naar het nest toe als ze binnen zijn. Ik wil niet graag mijn plafond eruit slopen, maar poeder bij de ingang neerleggen is ook geen optie omdat ze in een verticaal stuk naar binnen gaan. Een tijdje geleden zag je sporadisch een wesp naar binnen gaan maar nu zie ik er tientallen per minuut in en uit vliegen. Heeft iemand hier ervaring mee?

  102. Hallo, Onze tuin zit zo vol met wespen dat je eigenlijk niet meer buiten kunt zijn. Ze komen op wat aardbeien af, maar komen ook al hinderlijk op ons af. Hoe verjaag ik ze uit de tuin?

    • Helaas laten wespen zich niet verjagen. Als er voedsel in je tuin aanwezig is wat bereikbaar is voor wespen, dan zullen de wespen dit voedsel opeisen voor hun volk. Als je je tuin vrij van wespen wilt maken, kun je de aanwezige voedselbronnen verwijderen, wespenvallen neerzetten of het wespennest verdelgen. Verjagen is helaas geen optie, want wespen zijn niet snel onder de indruk. :(

  103. Beste Paul, Dit geloof je niet. Kan ik niet meer achterom lopen vanwege de wespen in de vlinderstruik, vind ik net voor de voordeur grote gaten tussen de tegels. Graafwespen? Help! Ik vind de natuur nu echt niet leuk meer…

    • Waarschijnlijk hebben er vorige seizoen muizen (of een mol) onder de tegels doorgegraven. Wespen pikken dit soort oude holen maar al te graag in. Als je zeker weet dat de wespen onder de tegels vandaan komen, vraag dan een ongediertebestrijdingsbedrijf om het wespennest te komen verdelgen of verwijderen. Deze locatie is makkelijk bereikbaar, dus meer dan 40 a 60 euro zal het niet kosten. Als je niet allergisch bent jegens wespen en een hoge pijngrens hebt, kun je het wespennest ook zelf proberen te bestrijden met anti-wespengif. Probeer zo veel mogelijk gif in de spleten/kieren tussen de tegels te krijgen, maar bescherm jezelf bij voorkeur met een imkeroverall of in ieder geval met een imkerkap.

  104. Beste Paul, Gisteravond heb ik de vlinderstruik bijna geheel afgeknipt. Rond 10 uur bleken de wespen weg te zijn. Er staan nu alleen nog wat kale takken overeind. Al het blad is nu weg. Op dit moment vliegen er nog steeds een stuk of 10 wespen rond, nog iets te veel om buiten te gaan zitten, maar het zijn er aanzienlijk minder geworden. Ik ga de nog rondvliegende wespen straks maar te lijf met wespengif. Misschien dat de laatste wespen dan ook begrijpen dat hier niets meer te halen valt? I.i.g. bedankt voor je zeer snelle reactie!! Gr. Astrid

  105. Mariska Festen Reageer

    Hoi Paul, Sinds bijna 2 weken vinden we in de kamer van onze dochter op zolder telkens verdwaasde, slome wespen. We hebben achter de schotten gekeken en geluisterd, maar we horen hier niets. Het raam is nu 4 dagen dicht, maar helaas hebben we nu net weer 2 wespen gevonden. 1 dood en 1 op z’n rug, spartelend. Inmiddels is ze al 2x gestoken terwijl ze in bed lag. Wat kunnen we doen?

    • Het enige wat je in eerste instantie kunt doen, is uitzoeken waar en hoe de wespen binnenkomen…

  106. Beste Paul, Ik heb een heel klein tuintje achter mijn huis waar een vlinderstruik in staat. In het voorjaar bleek er veel bladluis in te zitten. De druppels vielen gewoon van de plant af. Nu zit de struik vol met wespen, echt zo’n 50 stuks. Buiten zitten is dus geen optie meer. Nu mijn vraag, hoe kom ik hier vanaf? Ik ben de struik al te lijf gegaan met wespengif en dat werkt dan voor even, maar daarna komen ze gewoon weer terug. Ik ben bang dat ik de struik af moet knippen. Best een werk, want die is nu zo’n 2,5 m hoog. Ik wil wel, maar durf eigenlijk niet zo goed. Zou ik dit in de avond kunnen doen? Slapen wespen dan? Gaan ze naar huis? Ben benieuwd naar je antwoord en hoop ik het snel voor elkaar te hebben zodat ik weer in m’n tuintje kan zitten… Gr. Astrid

    • Beste Astrid, De normale wesp en Duitse wesp vliegen ’s avonds niet uit, maar dan moet het al wel redelijk donker zijn. Er zijn twee oplossingen: A. Het wespennest opsporen en verwijderen; B. De voedselbron wegnemen… Tot augustus eet de wesp vooral de bladluis zelf; na augustus komen wespen vooral af op de zoete honingdauw die bladluizen verspreiden. Het bestrijden van de bladluis kan dus ook een oplossing zijn. Succes ermee! Groeten Paul

  107. Hallo, Ook wij hebben zeer veel last van wespen, vooral rond het terras. We hebben gister wat zelfgemaakte wespenvallen geplaatst en ’s avonds zaten daar al zo’n 150 wespen in! Waaronder ook veel jonkies. Ze blijven maar in onze tuin rondvliegen, waardoor we niet rustig buiten kunnen zitten. We hebben met de buren al eens gezocht naar het wespennest, maar we kunnen het niet vinden. Het is ook moeilijk, aangezien we in een bosrijke omgeving wonen en er in de straat veel schuren zijn. Daarnaast hebben we om onze tuin een grote haag, dus daar zouden ze misschien ook kunnen zitten. Ben er al langs gelopen, maar hoor geen gezoem. We hebben ook al eens geprobeerd ze te volgen, maar ze zijn te snel. Heeft u enig idee hoe ver de wespen normaliter van hun nest gaan? Misschien dat we onze zoektocht dan kunnen beperken tot een bepaalde straal? Is er geen anti-wespengif wat we op rondvliegende wespen kunnen spuiten zodat ze het meenemen naar hun nest? M.v.g. fam. van Goch

    • Beste familie van Goch, Wespennesten kunnen inderdaad overal zitten: op zolders, onder daken/dakgoten, onder vloeren, tussen plafonds, in spouwmuren, hangend aan boomtakken, verstopt in holle bomen, weggewerkt in oude vogelnestkastjes en zelfs ondergronds in oude, verlaten muizenholen. Helaas is het niet mogelijk om enkele wespen te bestrooien met anti-wespengif; zulke giffen zijn namelijk niet geconcentreerd en sterk genoeg om in zulke kleine hoeveelheden volledige wespennesten uit te roeien. Je zult dus een flinke hoeveelheid bij de invliegopening/uitvliegopening moeten strooien, zodat het gehele wespennest wordt voorzien van aanzienlijke (lees: dodelijke) concentraties wespengif. Waarschijnlijk heeft een ervaren wespenbestrijdingsbedrijf beduidend minder moeite met het opsporen van het wespennest. Succes met het bestrijden van de overlast veroorzakende wespen! Groeten, Paul

  108. Lief Vandevoort Reageer

    Beste Paul, Ik zit in het zuiden van Spanje en heb al twee kleine wespennesten verwijderd op mijn terras (één begin juni, een tweede gisteren). De wespen blijven over en weer vliegen en ik vermoed dat er nog een wespennest zit in een bloembak. Ik weet niet hoe ik dit nest kan verwijderen zonder aangevallen te worden door hordes wespen. Heb jij een voorstel? Alvast bedankt! Lief

    • Beste Lief, De enige optie is jezelf in een imkerpak hijsen. Als je de invliegopening/uitvliegopening hebt ontdekt kun je er ook voor kiezen alleen deze opening te behandelen met anti-wespengif en het nest te laten voor wat het is… Succes!

  109. Goedenavond, Twee weken geleden is er een bestrijdingsdienst langsgeweest vanwege een bijennest in de spouwmuur. Deze is behandeld met Baygon Poeder… Nu heb ik vanaf die tijd last van een on aangename zure lucht in huis en dat komt vanaf de muur die behandeld is… Zou dit met het poeder te maken kunnen hebben, of met eventuele resten die zijn achtergebleven van het bijennest, en wat kan ik hier aan doen? Met vriendelijke groet, Joyce

  110. Beste Paul, Heb sinds een week iedere dag een paar (steeds nieuwe) wespen op m’n slaapkamer, tegen de ramen aan, binnen. Ik woon in een jaren 30 arbeidershuisje, steen met houten opbouw. En dus veel naadjes, gaten en kieren! Een paar verrotte delen, waaraan de woningbouw ook niet veel doet! Imker kan geen wespennest vinden binnen en buiten. Ben erg angstig en slaap al een week op de bank! Zelf kan ik niet veel uitrichten door ziekte en leeftijd. Hopelijk kan je mij advies geven! Vriendelijke groet, Paulien

  111. Beste Paul, Sinds ruim een week boven op slaapkamer, alles hout, 30er jaren arbeidershuisje, een paar wespen binnen, iedere dag nieuwe…! Weet niet waar ze vandaan komen, het is een gatenkaas door de kieren. Imker kan geen wespennest vinden. Woningbouw doet niets. Ben in paniek! Kan zelf niet veel ondernemen door COPD en slokdarmkanker. Kun je mij een advies geven? O ja, ik slaap nu op de bank door angst.

    • Beste Pauline, Het spijt me heel erg, maar zolang je niet zeker weet of er überhaupt sprake is van een wespennest, is advies geven erg lastig. Wat je zou kunnen proberen is een laagje limonadesiroop in een bakje gieten en in je tuin plaatsen, aan de kant van de kamer waar je de wespen aantreft. Leg er voor de zekerheid desnoods wat suikerrijk snoepgoed bij… Mochten er wespen op komen, dan kun je ze te voet of met het oog volgen naar hun nest. Zodra je de locatie van het nest achterhaald hebt, kun je een ongediertebestrijder inschakelen. Of bel direct een ongediertebestrijdingsbedrijf op en vraag of zij de locatie van het eventuele wespennest voor je kunnen en willen achterhalen. Helaas kan ik niet veel voor je betekenen. Ontzettend veel sterkte toegewenst, zowel met je gezondheid als met het wespenprobleem! Groeten, Paul

  112. In onze tuin hebben wij als border spoorbiels. Nu ontdekte ik dit weekend dat er in een verrot stukje biels wespen in en uit vliegen. Geen idee of ze er al langer zitten, want heb ze niet eerder opgemerkt. Nu is mijn vraag of we zelf iets kunnen doen om ze kwijt te raken of dat we er een bestrijder bij moeten halen.

  113. Beste Paul. Vandaag heb ik een wespennest gevonden onder de carport. Het nest stak tussen een stapel karton dat daar sinds oktober lag. Tot nu toe geen last van gehad, naar ik zag duidelijk wespen in en uit vliegen. De wespen waren zeer klein en niet echt agressief. Ik kon op het karton schoppen en er kwamen niet veel wespen hun nest verdedigen. Ik besloot het nest te vernietigen en met een lange stok slaagde ik erin om het karton laag voor laag te ontleden. Reeds op niveau 3 kwam het nest tevoorschijn. Ik heb het volledig tot moes geklopt en vervolgens alles weggespoeld met de tuinslang. Hierbij heb ik ook de wespenkoningin gedood. Momenteel heb ik het karton weggehaald op een paar kleine stukjes na, aangezien er nog steeds +/- 20 wespen blijven rondzwerven en deze mij niet echt graag zien. Bij deze mijn vraag, hoelang blijven deze wespen rond hun voormalige nest zwermen (momenteel al 6 uur geleden). Met vriendelijke groeten, Laurens

    • Tja, over het algemeen overlijden doelloze wespen binnen een tot enkele dagen door toedoen van uitputting (enigszins afhankelijk van hoe actief ze zijn en hoeveel energie ze verbruiken). Het is dus een kwestie van enkele dagen afwachten of bestrijden met gif. Als de wespen honger krijgen, kan het zelfs zijn dat ze wegvliegen, maar dat hangt er onder meer van af of ze erg getraumatiseerd en/of verward zijn. Ik ken de betreffende wespen niet persoonlijk, dus ik kan niets met zekerheid zeggen. ;)

  114. Beste Paul, Sinds een paar dagen heb ik een handje vol wespen rond de klimop vliegen. Ze lijken wel de boel te verkennen vliegen/zweven er boven en ze kijken je gewoon aan. Ze gaan niet echt op 2 bepaalde plekken naar binnen, maar durf nu niet te gaan snoeien met mijn kleine kniptang… Je hoort ze ook bij onze dakpannen, maar gaan niet op 1 plaats eronderdoor (2 jaar geleden daar een nest gehad). Wat kunnen we vandaag nog doen om te voorkomen dat het er meer worden? Gr. Chantal

    • Groeit de klimop tegen een bouwsel met een spouw? En is de muur gemetseld met kalkhoudende mortel (kalkmortel)? In dat geval zit de kans er dik in dat de klimop je voegwerk heeft aangetast en dat er gaatjes zijn ontstaan waardoor de wespen in de spouw terecht kunnen komen. Het is nagenoeg onmogelijk om wespen weg te houden van een bepaalde plek. Je kunt eventueel een wespenval neerzetten om ze te vangen… Zolang het bij een handjevol wespen blijft, kan het overigens ook best zijn dat de wespen op zoek zijn naar voedsel/nectar in je klimop, maar dat zou wel erg vroeg zijn, want klimop (Hedera Hibernica/Hedera Helix) bloeit in de herfst, van september tot december… Deze klimplant verspreidt een eigenaardige geur die een sterke aantrekkingskracht heeft op o.a. wespen, zweefvliegen en vlinders. Bloeiende klimop is voor vele insecten een rijke bron van nectar en stuifmeel, omdat er dan nog maar weinig andere planten bloeien. (bron) Of de wespen hebben toch weer een nest onder een dakpan of dakgoot gebouwd… Een wespennest dat je niet kan zien vanwege de klimop…

  115. Marij Saris - Janssen Reageer

    Hallo, Zag op zolder een wespennest zo groot als een tennisbal. Hoe verwijder ik die het beste? Zit helemaal bovenin. Groetjes Marij

  116. Marij Saris - Janssen Reageer

    Hallo, Zag op zolder een wespennest zo groot als een tennisbal. Hoe verwijder ik deze? Groetjes, Marij

  117. Marij Saris - Janssen Reageer

    Hallo, Ik heb een vraag… Ben zo’n 2 weken geleden begonnen met Luxan wespenpoeder te gebruiken. Hoelang duurt het voordat het echt werkt? Zie nog steeds wespen in en uit vliegen. Ze vliegen onder de dakgoot naar binnen. Daar het vlak naast de deur is, voel ik me hier niet erg prettig bij. Groetjes, Marij

    • Wat vreemd! Luxan bevat voor zover ik weet deltamethrin/deltametrine. Als het wespenpoeder volgens de gebruiksaanwijzing IN een in- en uitvliegopening wordt aangebracht, zou je in principe binnen 1 a 2 dagen van het wespenprobleem verlost moeten zijn…

    • Marij Saris - Janssen

      Bedankt Paul voor je snelle reactie! Nu zag ik net op zolder ook een nest hangen ter grote van een tennisbal. Hoe kan ik die het beste verwijderen? Groetjes, Marij

    • Het beste kun je zo’n beginnend nest bestrooien met anti-wespenpoeder volgens de gebruiksaanwijzing. Mochten er echt nog maar enkele wespen aan het bouwen zijn (wat ik betwijfel), dan kun je proberen om het voorzichtig in te sluiten in een afsluitbare schaal of iets dergelijks, maar als je pijnlijke wespensteken wilt voorkomen (of mogelijkerwijs allergisch bent voor wespen), zou ik in ieder geval een imker-overall aantrekken.

  118. Beste Paul, Ik heb een wespennest in mijn balkonkast. Heel vervelend, want ze zijn redelijk agressief. Ik wil ze niet doodmaken. Kan een wespennest -net als een bijenkolonie- ook verhuisd worden? Ik zoek een diervriendelijke manier om van de wespen af te komen, of anders ben ik bang dat ik mijn balkon maar niet veel moet gebruiken deze zomer… Ik ben benieuwd naar wat er mogelijk is! Groetjes en dank, Hanneke

    • Een wespennest zit doorgaans vastgeplakt tegen een houten oppervlak. Het is enigszins afhankelijk van de vorm en grootte van het wespennest, maar in veruit de meeste gevallen kun je het niet of nauwelijks succesvol verhuizen. Sowieso zijn veruit de meeste wespensoorten VEEL agressiever dan bijen… Zodra je bij het nest in de buurt komt, zal waarschijnlijk het halve wespenvolk uitvliegen en aanvallen. Er zijn wel voorbeelden te vinden van imkers die succesvol een wespennest hebben verhuisd door het in een bijenkast of korf te plaatsen, maar je moet maar net iemand kennen die hiertoe in staat en bereid is. Je zou bijvoorbeeld een oproepje kunnen plaatsen op het forum van Bijenhouden.nl…

  119. Hoi, Sinds een paar weken vlogen er een aantal wespen uit een verluchtingskanaal van onze kelder (lage kelder van 60 cm hoogte). Na nadere controle bleek er een groot wespennest te hangen dicht bij het betrokken luchtkanaal. Aangezien het moeilijk (en dus gevaarlijk) bewegen is in de lage kelder heeft de lokale brandweer nu een poeder (witte talk) in de lucht uitgang gestrooid en dit zou het nest moeten uitroeien. Na amper 90 minuten is mijn verbazing groot dat er al geen beweging meer waar te nemen is. Ik had nu enkele vraagjes. Kan dit echt zo snel werken? Zou het veilig zijn om het hele nest in de vroege wintermaanden helemaal te verwijderen? Kunnen ze overleven in deze kelder aangezien het daar niet vriest? Groetjes, Robin

    • Persoonlijk zou ik het wespennest nog een tijdje laten hangen. Een wespennest wordt NOOIT hergebruikt, dus er zal geen nieuw wespenvolk in gaan huizen. In het gunstigste geval is het wespennest inderdaad uitgeroeid en kun je het veilig weghalen… Maar in het ongunstigste geval zit er nog een aantal versufte/verdwaasde wespen in het nest… die mogelijkerwijs agressief worden zodra je het nest verstoort. In de winter is het wespennest sowieso gegarandeerd uitgeroeid (en anders verlaten), dus als je geen last hebt van het nest, laat het de komende maanden lekker hangen. :P Kijk het anders in ieder geval nog enkele weken aan. En als je de komende tijd geen wespen meer ziet of hoort, kun je voor de absolute zekerheid wellicht eerst even voorzichtig met een stok in het nest porren, om het vervolgens weg te pakken… Succes!

  120. Hallo, Ik lees hier als reacties dat er op dit moment eigenlijk geen nieuwe nesten worden gebouwd door de koningin. Ik heb echter zojuist in Beerze onder onze tent een wespenkoningin weggehaald die heel druk was een nest op te bouwen. Nest was half af, mooie raat in het midden, met daarin een stuk of 15 vakjes met een eitje erin. Koningin vloog elke 10 minuten op en neer. Paar mooie foto,s van gemaakt, maar toen toch maar gauw weggehaald… Ik weet niet of dit een uitzondering is, zo laat in het seizoen… Of dat alles wat later is dan normaal?

    • Beste Marcel, De wespenkoningin bouwt het eerste deeltje van een wespennest van houtvezels door hout tot een papje te kauwen. Hoe zeldzaam het precies is dat een wespenkoningin op 14 juni nog zelfstandig aan haar nest werkt, durf ik niet te zeggen. Het is in elk geval een uitzondering… In veruit de meeste gevallen zijn het in ieder geval de werksters die in juni nog bezig zijn met het uitbreiden van wespennesten. In dat geval is er geen sprake van een enkel ‘raatje’, maar van een grijze, grijsbruine of lichtbruine bol die meestal de vorm heeft van een grote, op z’n kop hangende rozenknop, dennenappel of ballon (meestal met een doorsnede van 20 tot 30 centimeter, maar soms wel tot 50 centimeter). Overigens verschilt de vorm en omvang van wespennesten onderling nogal; je ziet ook nog weleens bollen, halve bollen of cilinders. De vorm van een wespennest is logischerwijs ook afhankelijk van de ruimte waarin het nest wordt gebouwd, of dat het nest ergens los aan hangt. Een wespenkoningin begint haar wespennest inderdaad met enkele zeshoekige cellen, bevestigd aan een klein steeltje… Hier overheen wordt een paraplu-achtige overkapping gemaakt. In iedere cel wordt door de koningin een eitje gelegd. Na 3 tot 4 weken komen uit deze eitjes steriele werksters die het werk van de koningin overnemen. De nieuwe cellen worden gevormd in horizontale lagen oftewel raten. Wanneer een raat de gewenste afmeting heeft bereikt, wordt een nieuwe laag aangebouwd, die met kleine pilaartjes aan de bovenliggende raat hangt. Meestal worden er 6 of 7 raten gevormd, bedekt met een soort papieren omhulsel van plusminus 2 centimeter dik. Elke cel van het wespennest kan 2 of 3 keer worden gebruikt. In de zomermaanden worden speciale (grotere) cellen gebouwd, waarin larven zitten die uiteindelijk zullen uitgroeien tot de nieuwe koninginnen. Aan het einde van de zomer legt de wespenkoningin (samen met een aantal werksters) onbevruchte eitjes. Deze onbevruchte eitjes ontwikkelen zich allemaal tot mannetjes die met de jonge “koninginnen” paren om in het voorjaar verse eitjes in nieuwe wespennesten te kunnen leggen. Wespennesten worden nooit opnieuw gebruikt. Hoe dan ook: Als er slechts 1 wesp aan het werk, was ging het gegarandeerd om een koningin. Waarom zij zo laat pas aan het bouwen is geslagen, durf ik niet te zeggen. Wellicht is haar vorige nest verstoord geraakt, verwijderd of aangevallen door natuurlijk predatoren. Pas als een wespennest ECHT grondig verstoord of vernield wordt, zal een wespenkoningin haar nest en territorium opgeven. Anders begint ze op dezelfde plek gewoon weer opnieuw. Groeten, Paul

  121. Elmi van de Pas Reageer

    Beste Paul, Jij bent volgens mij de kenner op het gebied van wespen. Wij hadden vorig jaar een gigantisch wespennest in onze spouwmuur. Men is 3x langs geweest om het nest te verdelgen. Nu bijna een jaar later is er boven, 2de verdieping een stank ontstaan waarvan wij de oorsprong niet kunnen vinden. Het enige dat wij weten is dat het uit de spouwmuur komt. Vandaag denken wij ontdekt te hebben (zijn al maanden aan het zoeken) dat de sterkte van de stank en het draaien van de afzuigkap met elkaar te maken hebben. Tijdens de bestrijding vluchtten de wespen via onze keuken, langs of door de buis van de afzuigkap ons huis binnen en wellicht ook door het buizensysteem van de afzuiging van ons huis. Kan het zijn dat het oude (blijkbaar grote) wespennest een geur verspreidt wanneer wij de afzuigkap aan hebben… Ik hoop dat jij ons kunt helpen! Bedankt alvast! Elmi van de Pas

    • Beste Elmi, Wespen en wespennesten zullen op zichzelf niet zo’n stank verspreiden. Ze zullen heel snel uitdrogen, waardoor het ontbindingsproces nooit lang zal duren. ZEKER niet een jaar later nog… Wel kan het zijn dat de dode wespen (en vooral ook de wespenlarven) muizen of ratten hebben aangetrokken. Als een muis zich ergens in wurmt en niet meer weg kan komen (bijvoorbeeld doordat ‘ie ziek is geworden van het eten van vergiftigde wespen en wespenlarven), zal het muisje sterven, waarna het achtergebleven kadavertje gaat liggen rotten/ontbinden. De kans op een dode muis in het ventilatiekanaal van je afzuigkap lijkt me dan ook beduidend groter. Sterkte ermee! Groeten, Paul

    • Elmi van de Pas

      Paul dankjewel! Wij gaan ermee aan de slag… We weten nog niet hoe, maar het komt goed.

  122. Vandaag hebben 2 wespenkoninginnen gevangen in het huis. Ik denk van allebei te weten waar ze vandaan komen. Bij die plekken vliegen telkens wat wespen in en uit, maar nu de wespenkoninginnen allebei dood zijn zou ik graag willen weten wat er met de rest van het nest gaat gebeuren. Ze zitten namelijk op plekken waar we veel zitten in de zomer en wil overlast voorkomen. Tips?

    • Wespennesten hebben 1 heersende koningin die nooit uit haar nest zal komen zolang het wespennest actief is. Het lijkt me dan ook zeer onwaarschijnlijk dat je de koningin van het wespennest hebt gedood. Ik denk dan ook dat het om ‘normale’ wespen of hoornaars ging.

  123. Ik lig in bed op de zolder en hoor ineens gezoem achter een van de dakplaten. Het lijkt op maar 1 wesp, kan dit en moet ik me zorgen maken?

    • Het kan natuurlijk best zijn dat een wesp onder een dakpan is gekropen, onder het dakbeschot terechtgekomen is, en de weg naar buiten niet meer kan vinden. In dat geval zal de wesp sterven ten gevolge van uitputting. Het zou echter ook een koninginnewesp kunnen zijn… Als april gunstig (warm, droog en zonnig) verloopt, zijn wespennesten rond deze tijd (halverwege mei) allang in aanbouw, dus waarschijnlijk is het niet… Maar het zou in theorie ook nog om een wespenkoningin kunnen gaan die zich heeft ‘verslapen’ en pas relatief laat aan een nest begint. Die kans is dus niet erg groot, want eind juni moet het wespennest in principe klaar zijn. Jonge koninginnen verlaten namelijk in het najaar het nest waarin ze opgegroeid zijn, paren vervolgens tijdens hun ‘bruidsvlucht’ en zoeken een overwinteringsplek. Jonge wespenkoninginnen overwinteren onder andere in holle bomen, op zolders en onder afdakjes. Een koninginnewesp bijt zich met haar kaken vast in de vezels van een ruwe houten balk of iets dergelijks en blijft 6 tot 7 maanden onbeweeglijk hangen. Laat in het voorjaar (meestal half april) ontwaakt de wespenkoningin uit haar winterslaap en zoekt een spleet of een oud muizenholletje op om een nieuw wespennest te starten. Deze schuilplaats graaft ze met haar kaken verder uit tot een fatsoenlijke holte waarin het wespennest gebouwd kan worden. Dit KAN ook onder een dakpan zijn… Als bouwmateriaal voor het wespennest gebruikt de wespenkoningin namelijk houtvezels van droog hout of een oude boom. Deze kauwt ze met speeksel fijn tot een soort houtpulp. Tijdens de nestbouw zal de koningin regelmatig naar de nestholte vliegen met een balletje fijngekauwde houtvezels dat ze vastplakt aan haar bouwproject. Uiteindelijk verhardt deze pulp tot een soort papier, wat zo kenmerkend is voor wespennesten. Als je aankomende nacht nog steeds een wesp hoort, zit de kans er dik in dat er een wespennest in aanbouw is. Een wespenkoningin is tot 5x zo groot als een werkster, dus ze produceert een harder, lager gezoem. Een wespennest onder je dakpannen is sowieso vervelend qua geluidsoverlast, want een wespennest zal al snel 5000 wespen huizen, wat recht boven je hoofd voor een luid gezoem of zelfs geloei gaat zorgen. En daarnaast kan het gevaarlijk zijn als de wespen hout van je dakbeschot gaan gebruiken voor de verdere uitbouw van hun wespennest. In theorie kunnen ze dan een weg naar binnen knagen… Dus hopelijk blijft het gezoem bij deze ene nacht…

  124. Afgelopen weken zijn schilders bij het appartementencomplex bezig geweest met schilderen. Nu hebben ze alle vlonders op een stapel gelegd en merkte we laatst op dat er wat wespen tussen zitten. Ik heb de bovenste 5 vlonders ’s avonds weggehaald (van de ongeveer 30) en er kwamen een paar wespen naar buiten. Hoe kan ik het beste voorkomen dat hier een volgroeid nest in komt? Ik wil de vlonders weer normaal neer gaan leggen, maar geen zin om gestoken te worden. Verleden jaar hadden we ook al veel last van wespen die volgens mij in de spouw zaten (deze is leeg en dus ideaal voor een nest) en ik wil niet dat ze zich elders aan vestigen op mijn balkon. Groeten, Hans

    • Het enige wat je kan doen is zorgen dat de vlonders op een plek worden gelegd die niet aantrekkelijk en slecht bereikbaar is voor wespen. In een koele schuur, garage of iets dergelijks. Er is in ieder geval geen magische methode om wespen bij een stapel vlonders uit de buurt te houden, tenzij je ze preventief wilt impregneren met wespengif.

    • Beste Paul, Sorry als ik onduidelijk was. Ik bedoelde ik wil de stapel vlonders weer uitleggen op de grond. Maar is het verstandig eerst de wespen te verjagen of om ze verdelgen voordat ik dat ga doen? En zo ja, hoe kan ik dat het beste doen?

    • Ik begrijp nu de situatie pas. :P Ik neem aan dat er in die paar weken dat de vlonders opgestapeld hebben gelegen dus een wespennest in gebouwd is? Mocht dat het geval zijn, dan zou ik er absoluut NIET zomaar mee aan de haal gaan. Wespen zijn uiterst agressief en defensief en beschermen hun nest en koningin tot de dood. Ik ben eens een keer per ongeluk op een wespennest gaan staan en na een halve kilometer te hebben gesprint zat de wespenzwerm nog steeds achter me aan. Je dient allereerst de exacte locatie van het nest te achterhalen. Ik weet niet hoe groot de stapel met vlonders is, maar de hele stapel behandelen met anti-wespenpoeder lijkt me ‘overkill’ en dit biedt geen zekerheid. Als je bang bent te worden gestoken, kun je voor 50 tot 80 euro een imkerpak kopen, inclusief kap (imker-overall, dus volledig bedekt behalve de handen). Een imkerjack met kap en sluier (zonder broek) kost ongeveer 50 euro. Imkerhandschoenen kosten nog eens 10 tot 20 euro. Er zijn her en der in Nederland nog speciale kledingverhuurders waar je imkerkleding kunt huren, maar die zijn tegenwoordig vrij zeldzaam. Zodra je het wespennest hebt gevonden, kun je het nest behandelen met schuim, spray of poeder tegen wespen; zo’n product moet expliciet bestemd zijn voor het verdelgen/bestrijden van een WESPENNEST, dus niet voor individuele wespen. Poeder, spray of schuim om in een wespennest te spuiten of strooien vind je bij nagenoeg iedere ongediertewinkel of ongediertewebshop. Hoe sneller je hiermee van start gaat, des te kleiner het wespennest is en des te makkelijker de opgave zal zijn. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een ongediertebestrijder in te schakelen om het wespennest te LATEN verwijderen; dit zal ongeveer net zo kostbaar zijn als imkerkledij plus het anti-wespengif. Sterkte met de wespenbestrijding!

  125. Goedendag, Sinds een week of 2 heb ik 1 dode, 1 slome en 1 actieve wesp op mijn zolder gevonden. Ramen staan dicht, maar snap niet waarom ze zo raar doen. Deze wespen waren ook nog enorm groot. Mijn vraag kan het zijn dat ik ergens toch een nest heb zitten? Gr. Samantha

    • Beste Samantha, Er zijn 3 opties: A. Het zijn 3 wespenkoninginnen; koninginnen zijn namelijk opvallend groot. De kans hierop is echter vrij klein omdat veruit de meeste wespenkoninginnen allang een nest aan het bouwen zijn. Bovendien vind je er meestal niet 3 bij elkaar. B. Het zijn hoornaars; de hoornaar is een extreem grote en agressieve wespensoort. C. Het zijn groot uitgevallen papierwespen die zich een weg naar binnen hebben geknaagd… Ongeacht het feit of het om hoornaars of ‘gewone’ wespen gaat… Als je raam niet openstond, komen ze vanuit een kier in een kozijn, plafond of vloer… Dan zit er een wespennest in je spouwmuur, in een verlaagd plafond, achter een boeiboord of onder een dakpan of dakgoot. Ze banen zich dan opzettelijk of per ongeluk een weg naar binnen. In het gunstigste geval waren het 3 verdwaalde / verdwaasde wespenkoninginnen van afgelopen seizoen die er heel lang over hebben gedaan om hun weg te vinden. In het ongunstigste geval heb je te kampen met een hoornaarsnest.

  126. Beste, We hebben een wespennest of misschien hoornaars boven ons bed achter een houten plafond. We kunnen niet meer slapen van het geknaag en gezoem. Overdag is het vrij rustig gek genoeg. Het zijn er heel veel denk ik en het is vooral een akelig idee dat ze met zovelen boven het bed zitten. Ik zie af en toe een wesp en heb pas een hoornaar gevangen. Maar ik zie nergens drukke in- en uitvlieg activiteit op het (platte dak). Echt niks te bespeuren. Ook niet ’s nachts. De verdelgingsdienst wil niet komen voordat ik een mogelijke ingang heb gevonden. Beetje raar allemaal. Wat kan ik nog doen om de in- en uitgang te vinden? Vast bedankt!

    • Aan de buitenkant van je woning zul je de betreffende beestjes moeten kunnen zien in- en uitvliegen. Zodra je een kruipend insect op de buitenmuur / buitengevel waarneemt, heb je de locatie van de invliegopening / uitvliegopening ontdekt. Als je ’s nachts activiteit hoort, is de kans op hoornaars zeer groot, want ‘gewone’ wespen zijn ’s nachts inactief. Ze vliegen ’s nachts in ieder geval niet meer naar buiten en jagen ook niet gedurende de nacht. Het kan inderdaad wel zijn dat wespen ’s nachts uit nood rondkruipen op zoek naar broodnodig water. Je hoort nog weleens dat wespen ’s nachts verdergaan met het bouwen van hun nest… Hoornaars zijn eigenlijk de enige wespen die ’s nachts blijven uitvliegen en jagen. Hoor je ook echt gezoem of alleen geknaag? Als je enkel (hard) geknaag op je plafond hoort, zou er namelijk ook sprake kunnen zijn van muizen in huis. Succes ermee!

  127. Hallo, Sinds 1,5 week zit er een nogal grote wesp in mijn schuurtje en deze bouwt daar een nest aan het dak. Nu lijkt het mij na het lezen van stukken op deze website belangrijk om het wespennest direct weg te halen. Hoe kan ik dat het beste doen?

    • Beste Nelleke, Als ik het goed begrijp, is momenteel alleen de wespenkoningin zelf bezig met bouwen… In dat geval kun je een elektronische vliegenmepper gebruiken om de wesp te doden. Vervolgens kun je het nest gewoon wegpakken en in de kliko gooien. Mochten er al meerdere wespen aan het bouwen zijn, dan wordt het lastiger… Er zijn diverse producten op de markt waarmee je wespen en wespennesten eigenhandig kunt bestrijden, maar wespen zijn erg agressief, vooral als je bij hun nest in de buurt komt. Als er dus meerdere wespen zitten, moet je heel voorzichtig te werk gaan. De populairste producten om zelf een wespennest te verwijderen en bestrijden zijn schuimspray en wespenpoeder. Er bestaan zowel chemische als ecologische/biologische/natuurlijke varianten van deze wespenbestrijdingsmiddelen. Dit soort anti-wespenmiddelen breng je volgens de gebruiksaanwijzing van het betreffende product in/op het wespennest aan. Veruit de meeste gangbare middelen om een wespennest te bestrijden moet je door de ingang (in- en uitvliegopening) van het wespennest naar binnen strooien/gooien of spuiten. Vaak zit een dergelijk middel om wespennesten te uit te roeien in een pakket waarmee je OOK jezelf kunt beschermen tegen eventuele agressieve wespen. Maar nogmaals: een voltooid, levendig wespennest verwijderen, is een risicovolle opgave; vooral ook als je overgevoelig reageert op wespensteken of zelfs allergisch bent voor wespengif. Hopelijk kun je hier iets mee. Succes in ieder geval! Groeten, Paul

    • Amalia Natte

      Hallo, Ik heb een vraagje… Mijn kat vangt elke keer wespen in haar mond, daarna laat ze weer los of neemt de wesp mee naar binnen. Zij leert hier niet van. Wij wonen 4 etages hoog. Toch komen de wespen vaak op mijn balkon? Daardoor wordt zij meerdere keren gestoken door Wespen en soms ook hommels die haar steken. Dan slaat ze haar pootje op de hommel en schudt met haar potje. Ze gaat toch door totdat ik haar weghaal. Is zij immuun geworden van de steken en pijn? Moet ik me zorgen maken, want dit gebeurt heel vaak? Wel 4 of 5 keer per dag… Ik durf mijn balkondeur niet meer open te doen, bang dat zij vergiftigd wordt. Wat kan ik hieraan doen? Of is dit gewoon een kwestie van natuur en dier?

    • Beste Amalia, Als je kat nergens last van heeft, dan kan het best zijn dat ze inderdaad een zekere resistentie/immuniteit heeft opgebouwd jegens wespengif, bijengif en hommelgif. Als je kat geen forse zwellingen vertoont en niks ‘leert’ van steken, betekent dat dat ze er niet van schrikt en er niet of nauwelijks last van ondervindt. Waarschijnlijk is het dus sneuer voor de wespen/bijen/hommels dan voor je kat. ;) Houd er wel rekening mee dat de plek waar een kat gestoken wordt een belangrijke rol speelt. Is je kat ook weleens in de bek gestoken? Als de ‘mondslijmvliezen’ flink opzwellen, kan dat namelijk gevaarlijk zijn. Maar als dit vaker gebeurt zonder dat je poes er iets van aantrekt, zou ik me er niet zo’n zorgen om maken. Als een kat gestoken wordt door een wesp kan er een zwelling ontstaan, maar deze trekt doorgaans veel sneller weer weg dan bij mensen. Veel katten merken er nauwelijks iets van. Maat als een kat allergisch is voor wespensteken, moet je oppassen! De snoet/neus van de kat zwelt dan op en gaat jeuken… Bij sommige katten kunnen de zwelling en jeuk extreem hevige vormen aannemen… Een dierenarts kan dan een antihistaminicum geven tegen de allergische reactie. In zeer zeldzame gevallen van wespenallergie treedt een ernstige anafylactische reactie op, waarbij een acuut levensbedreigende situatie ontstaat die kan leiden tot progressief uitvallen van verschillende organen en systemen, anafylactische shock, epileptische aanvallen, coma en zelfs overlijden. Aangezien je kat vaak genoeg in aanraking is geweest met insectengiffen zal hier absoluut geen sprake van zijn. Mijn vader heeft een hond (Jack Russell Terrier) die vroeger 1 keer door een wesp is gestoken. Het beestje kreeg binnen een minuut een neus als een Pitbull en kreeg bijna geen adem meer, dus met spoed naar de dierenarts… M’n punt is dan ook dat het risico van wespen en wespensteken voor mensen en dieren heeeeeel sterk afhankelijk is per individu. Zolang je niet allergisch/anafylactisch reageert op wespensteken is een wespensteek vooral onaangenaam en hooguit pijnlijk. Ik heb eens bovenop een wespennest gestaan, dus ik kan het weten. ;) Groeten, Paul

  128. Hallo, Ik heb de volgende vraag; sinds een aantal dagen vloog er een iets grotere wesp telkens naar een kier van onze dakrand, ging naar binnen om vervolgens na een minuut of 10 weer weg te vliegen. Nu denk ik dat dit een koningin was die een nest aan het bouwen is en wellicht reeds eitjes heeft gelegd. Nu heb ik deze grote wesp vandaag weten te vermorzelen, zij is dus helaas niet meer onder ons. Ik zou willen weten of de eitjes die ze wellicht heeft gelegd nog uitkomen en hiermee het gevaar voor een groot wespennest nu geweken is. Naast het feit dat het me niet verstandig lijkt Kan ik ook niet bij de plek des onheils komen. Graag hoor ik van u.

    • Als je een wespenkoningin doodt in het stadium van nestbouw zal een wespennest nooit tot wasdom komen. Bij gebrek aan een vervangende koningin zal het wespennest heel snel uitsterven. Zodra een wespenkoningin voldoende werksters heeft om het nest verder af te maken, zal zij zich direct volledig toeleggen op uitrusten en eitjes leggen, dus als de koningin zelf nog aan het bouwen was (of in ieder geval nog in- en uitvloog) hoef je je om een groot wespennest absoluut geen zorgen te maken, want er zullen dan nog niet of nauwelijks werksters zijn geweest.

  129. Beste Paul, Vandaag vond ik op zolder (wat eigenlijk meer een complete tweede verdieping is dan een zolder) de tweede wespenkoningin in een week. De eerste ging binnen een paar uur dood, dit tweede exemplaar heb ik onder een glas gevangen. Nu ben ik alleen bang dat ze door de houten vloer gaat knagen na het lezen van jouw artikel. Ga zo meteen nog maar eens even kijken… Er is in dit huis heel wat (onbewerkt) hout en minstens zoveel kiertjes binnen en buiten, maar er was nog nooit een nest. Maar ik heb ook nog nooit eerder twee koninginnen gevonden binnenshuis. Moet ik me nu zorgen maken? Ja/nee? Bij voorbaat dank!

    • Weet je heel zeker dat het wespenkoninginnen zijn en geen ‘gewone’ wespen? Als je een tweetal wespenkoninginnen in hetzelfde huis vindt, dan is er afgelopen najaar vlak bij je woning een uitstervend wespennest uitgevlogen / uitgezwermd, waarbij toevallig meerdere koninginnen jouw zolder als overwinteringsplek hebben uitgekozen. Deze kans is zeer klein en het zou dan ook zeer toevallig zijn. Weet je zeker dat het geen ‘gewone’ wespen zijn en dat ze onder het dakbeschot of een dakgoot, dakpan, nokvorst of boeiboord een nest aan het bouwen zijn? Dit lijkt me namelijk veel waarschijnlijker. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat die ene (veronderstelde) wespenkoningin op haar eentje door enkele centimeters hout heen knaagt… Daar is een voltallig wespennest vele dagen of zelfs weken zoet mee, als het ze überhaupt al lukt. Persoonlijk zou ik de boel goed in de gaten houden en op een stil moment heel goed luisteren of je nergens gezoem hoort.

    • Beste Paul, Bedankt voor de snelle reactie – ik denk echt dat het beiden overwinteraars waren en ze leken ook net iets groter dan een gewone wesp. Ze leken net wakker te zijn geworden, de eerste was opeens dood toen ik terug ging om te kijken. Ze bewogen alleen maar, leken verzwakt, geen poging tot vliegen. Zou een ‘gewone’ `actieve werkster toch wel doen? Tweede heb ik onder glas gezet omdat ik niet wilde dat mijn kat ermee ging spelen en gestoken werd en dat werd haar einde, maar ook ‘zij’ was niet erg actief. Kan best dat er dichtbij het huis ergens een nest (of meerdere) gezeten heeft. Landelijke omgeving hier, heel veel bomen, schuren, etc. Maar heb nog nooit een nest in of bij huis gezien/gehoord. Vorig jaar nauwelijks een wesp gezien, in ieder geval geen overlast. Er zijn altijd veel bijen en hommels hier die op bepaalde bloesems afkomen, tussen al dat gezoem vallen ze misschien niet zo op! ;-) Maar ik zal voor het geval dat zeker mijn oren en ogen openhouden. Al mogen ze van mij wel wat muggen opeten als ze beetje uit mijn buurt blijven…

  130. Beste Paul. Toen wij vanmiddag onze parasol openden na deze winter, zat deze vol met slapende wespen! Na een paar uur waren zij verdwenen. Waren dit koninginnen of werksters? En komen zij terug of zoeken ze een plek om te nestelen? Wij zijn bang voor een wespennest in of bij ons huis… Alvast bedankt voor je reactie!

    • Wat vreemd! Weet je zeker dat het wespen waren en geen bijen of andersoortige insecten? Overlevende wespen van afgelopen jaar kunnen het niet zijn. Je zegt “vol”, dus ik neem aan dat het niet om een enkeling ging… dus overwinterde koninginnen zullen het ook niet zijn geweest. Daar is het overigens ook te laat in het seizoen voor. Naar alle waarschijnlijkheid zijn het nieuwe, “verse” wespen van een nest in aanbouw, maar wespen slapen gewoonlijk niet buiten hun nest. Sowieso slapen wespen niet in klassieke zin. Wespen vliegen niet in het donker, maar onderhoud van het nest en de larven gaat ’s nachts wel gewoon door. Ik snap dan ook niet de wespen in de parasol te zoeken hadden. Misschien heeft de parasol vol gezeten met eetbare insecten, waardoor de wespen erin zijn gevlogen. Net als bij een klassieke wespenval zullen wespen niet snel geneigd zijn om naar beneden te kruipen om een uitgang te zoeken, dus misschien hebben ze simpelweg in de val gezeten. Weet je zeker dat er geen wespennest in de parasol werd gebouwd?

  131. Hallo, Ik heb een vraag. Ik slaap zelf op zolder en heb hier nu al 2x in korte tijd een relatief grote wesp gevangen. Na wat zoeken op internet kwam ik hier terecht. Ik ben zelf totaal geen fan van wespen en wil er dan ook eigenlijk niet meer vinden op mijn kamer. Heeft u enig idee waar deze wespen vandaan kunnen komen en of er eventueel meer zitten? Vanuit buiten is niets te zien en mijn raam gaat nooit open zonder hor. Daarom vind ik het ook nogal raar dat ze ineens tevoorschijn komen…

  132. We hebben in onze tuin een kleine naaldboom waar wespen in en uit vliegen. Ik heb vlug gekeken of er een nest hing, de wespen vielen mij direct aan, dus heb niet echt kunnen kijken. We moeten altijd langs deze boom lopen om naar de schuur te lopen en ook de kinderen spelen naast deze boom, we hebben niet zo’n grote tuin. Zit er in de naaldboom een nest? Zo niet, hoe kan ik de wespen bestrijden? M.v.g. Deepak

    • Beste Deepak, Als er continu veel wespen in de boom aanwezig zijn, zit er 99% zeker een wespennest. Vliegen de wespen continu van de boom naar elders en weer terug naar de boom, dan kan het ook zijn dat er bepaalde insecten in zitten die als voedsel dienen voor de wespen. Dat de wespen zich zo agressief (aanvallend/verdedigend) gedroegen, is vaak een teken dat je te dicht bij hun nest in de buurt komt, dus de kans dat er een wespennest in de boom aanwezig is, lijkt me al met al zeker niet onwaarschijnlijk. In dat geval zou ik persoonlijk een professionele wespenbestrijder inschakelen. Groeten, Paul

  133. Ik heb een volgende vraag… Vanaf vorig jaar 2013 hebben we aan de oostkant kunststof kozijnen. Nu is dat het probleem niet, maar vind ik op de gang soms 2 wespen. En nu net komt mijn zoon van bed dat hij gezoem hoorde… Dus ik naar boven (zelf zo enorm allergisch voor die beesten!)… Heb ik de verdwaalde wesp door het raam naar buiten gekregen, maar onbewust maak ik me toch zorgen. Een wespennest of iets van wespen moet je toch horen! Die hoor je toch knarsen? Ben even m’n verstand kwijt… Want wil eventuele wespennest eigenlijk kwijtraken voordat ze uitkomen. Het is al geen strenge winter geweest… dus heb er eigenlijk de angst in zitten. Dus hoe vind ik een mogelijk wespennest? Er zijn op deze verdieping geen ramen open geweest… alle ramen staan standaard op luchtstand door ventilatieroosters in het raam. Please, wie weet wat?

    • Beste Jet, Veruit de meeste wespennesten zijn momenteel nog volop in aanbouw. De enige mogelijkheid om een eventueel wespennest te ontdekken is aan de buitenkant goed opletten en geconcentreerd kijken of je ergens wespen naar binnen of naar buiten ziet vliegen. Naast kozijnen… Onder boeiboorden door… Onder dakpannen door… Onder dakbeschot… Door stootvoegen… Door gaten/scheuren/kieren in voegwerk… Via oude muizenholletjes in de tuin (vlakbij buitenmuren) je spouw of kruipruimte in… Als je wespen meerdere keren heen en weer ziet vliegen, weet je in principe dat er een wespennest in aanbouw is. Als het nest eenmaal compleet is en de wespenkolonie zich gaat uitbreiden, zul je de in- en uitvliegopening veel gemakkelijker kunnen ontdekken vanwege de grotere hoeveelheid wespen, maar dan is het wespennest ook veel moeilijker uit te roeien. Overigens zal een wespennest in aanbouw zichzelf ook veel minder makkelijk verraden door gezoem dan een nest op volle sterkte. Het gezoem zal pas echt losbarsten zodra foeragerende wespen op en neer gaan vliegen met voedsel voor de wespenlarven. Sterkte met de wespenbestrijding! Groeten, Paul P.S. Als de buitenafwerking van de nieuwe kunststof kozijnen niet goed aansluit, ontstaat er natuurlijk een ideale plek achter het kozijn voor een wespennest, dus dit zou je inderdaad als eerst op onderzoek kunnen uitgaan…

  134. Nathalie Bulinckx Reageer

    Hallo, Wij zijn bezig met de renovatie van een woning en kwamen hierbij onder de Eternit gevelschalen reeds een paar kleine wespennesten tegen onder de vensterbanken etc. Ze waren nog niet zo groot en er huisden slechts een paar wespen in. Ik ben zelf zwaar allergisch aan bijen en wespensteken en maak me toch wat zorgen. We hadden graag onze gevel afgewerkt met een open houten structuur (plank van 5 centimeter, 2 centimeter opening, opnieuw een plank…), maar hebben schrik dat er hier ook wespen zich gaan nestelen. De buurman heeft een paar fruitbomen waardoor er sowieso wel veel wespen in de buurt zijn… Mijn partner denk dat de wespen zich niet gaan nestelen achter de structuur omdat er daar ’tocht’ zou zijn en wespen daar niet van houden… Denken jullie dat de open houten structuur aan te raden is en hoe houden we de wespen bij de fruitboom van de buurman (en dus niet aan ons terras)? :). Alvast bedankt! Nathalie

    • Beste Nathalie, Als er een holte (lees: loze ruimte) achter de plankenstructuur overblijft, dan kan daar zeker een wespennest in gebouwd worden. Is het niet in het ’tochtende’ deel, dan wel in een hoek of helemaal aan de bovenkant. De wespennesten die je momenteel tegenkomt zijn waarschijnlijk van voorgaande jaren. Wespenvolkeren hebben namelijk een flink territorium, dus je zult nooit meerdere wespennesten naast elkaar aantreffen. Er zal dus hooguit 1 wespennest van dit jaar zijn… Heb je meerdere wespen gezien of slechts 1 exemplaar? Een enkel exemplaar kan namelijk een wespenkoningin zijn die in het oude nest heeft overwinterd… Hoe zag het gematigd ‘bevolkte’ c.q. ‘bewoonde’ c.q. ‘actieve’ wespennest eruit, vers of deels vergaan? Wespennesten worden namelijk gemaakt van houtpulp, wat na verloop van jaren vergaat door blootstelling aan vocht. Ik heb nog weleens gehoord dat wespen een wespennest kunnen hergebruiken (niet qua herbewoning, maar qua recycling), waarbij ze oude wespennesten ‘opeten’, herkauwen en als bouwmateriaal gebruiken voor hun nieuwe nest. Knaagden de wespen aan het nest of was het nest juist in aanbouw? Al met al is ruw, onbewerkt hout juist ideaal voor wespen omdat ze het kunnen gebruiken voor nestbouw. Als er dan toch al fruitbomen in de buurt staan, is de kans op een wespennest in je directe omgeving relatief groot. Helaas kun je een wespenvolk niet sturen. Of een wespennest uiteindelijk onder jouw dakgoot of onder de dakgoot van je buurman wordt gebouwd is vooraf dus niet te voorspellen. Sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  135. Goedemorgen, Ik heb kleine wespjes in de tuin op een plek, het zijn er een stuk of 20 denk ik maar zie geen in of uitgang. Kan er een nest zitten of komen ze af op een bloemsoort! Ze zitten op de maagdenpalm. En nu 9 uur ’s morgens zijn ze er niet, maar als de zon schijnt komen ze weer! Hoor graag van u wat ik moet doen. Het zit dicht bij het terras en we hebben nog jonge kinderen. Gr. Evelien

    • Wat vroeg voor wespen. Normaliter komen wespenkoninginnen zo’n beetje halverwege april pas uit hun winterslaap… Weet je zeker dat het geen gestreepte zweefvliegen zijn? Ik ben geen plantenkenner, maar als de wespen op 1 specifieke plant zitten, lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat ze op bepaalde plantensappen afkomen. Kun je zien of de wespen op de bladeren van de maagdenpalm kauwen? Aan de hand van je verhaal kan ik de aanwezigheid van een wespennest helaas niet bevestigen of uitsluiten. Als je last van wespen hebt, zit er sowieso een wespennest relatief dicht in de buurt, maar dit kan zowel onder je eigen dakgoot zijn als binnen een straal van enkele honderden meters. Wat je alvast zou kunnen doen, is een wespenval maken en deze op een afgelegen (weinig gebruikt) plekje in je tuin neerzetten. Ook kun je een wesp proberen te volgen… Of graaf ’s avonds de maagdenpalm uit, zet hem in een pot en kijk of het wespenprobleem is opgelost. Let wel op: Als je echt met wespen te maken hebt, dan is dit de tijd waarin een wespenkoninginnen net ontwaakt is en hooguit een beginnend nest heeft wat nog in aanbouw is. Het kan dus zijn dat de wespen die je ziet op zoek zijn naar plantenvezels om hun nest uit te bouwen. Zo kan het dus bijvoorbeeld zijn dat het wespennest in spe dicht in de buurt van de betreffende plant zit, zelfs ondergronds. Wees dus voorzichtig bij het eventuele uitgraven/verpotten van da maagdenpalm. Heel veel succes!

  136. Hallo, Ik heb hier al veel nuttige uitleg gelezen! Mijn vraag is hoelang het gif van een wesp nog werkt na zijn dood. Dit in verband met katten die de stervende dieren opeten. Of er zelf per ongeluk op gaan staan met blote voeten…

    • Hoi Karin, Dankjewel voor je berichtje! Voor stervende wespen moet je heel goed oppassen; een wesp in levensnood kan namelijk erg agressief zijn en de kans dat ‘ie steekt is erg groot. Zelfs als een wesp dood is, kan het gifzakje actief blijven. Deze spastische activiteit van het gifbuideltje van een wesp kan tot een uur na sterfte aanhouden, vandaar dat een dode wesp nog altijd kan steken. Aan het gifzakje van een wesp is een scherpe angel verbonden; deze angel kan opzichzelfstaand GEEN gif overbrengen, zelfs niet als ‘ie de huid penetreert. Na een uur hoef je dus niet bang te zijn dat een dode wesp alsnog gif uitscheidt. Wel kan de angel bij druk (dus als je op de wesp drukt/duwt of erop gaat staan) nog steeds de huid doorboren, wat logischerwijs een klein, ietwat pijnlijk prikje geeft. M’n punt is in ieder geval dat er voor het overbrengen van gif dus niet alleen penetratie van de wespenangel vereist is, maar ook een sterke spiersamentrekking van het gifbuiltje. Zodra de spiertjes rondom het zakje/builtje met gif zich niet langer samentrekken, hoef je dus niet meer bang te zijn voor wespengif; dit is dus na ongeveer een uur. Wat overigens interessant is om te weten: vrijkomend wespengif trekt andere wespen aan, dus als je eenmaal gestoken bent door een wesp, is de kans relatief groot dat je ook door andere exemplaren wordt lastiggevallen. En alleen vrouwtjeswespen hebben angels; mannelijke wespen bluffen alleen maar en doen net alsof ze (kunnen) steken. Misschien heb ik het al eens vermeld hier, maar ik ben eens tijdens het plukken van bramen bovenop een wespennest gaan staan, wat een extreem pijnlijke en (achteraf gezien) behoorlijk komische situatie opleverde. De etterbakken bleven maar komen. ;) Hoelang het duurt voordat wespengif z’n toxiciteit verliest, durf ik trouwens niet te zeggen. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten wespen met ieder hun eigen samenstelling qua gifstoffen, en deze zijn opvallenderwijs nog maar heel slecht in kaart gebracht. (bron) De bio-afbreekbaarheid van wespengif zal waarschijnlijk afhankelijk zijn per situatie (omvang wesp, toestand wesp, weersomstandigheden etc.). (bron) Maar aangezien een dode wesp na een uurtje geen gif meer uitscheidt, is dit in principe dus ook niet zo heel erg interessant/relevant… Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul

  137. Dag Paul. Ik werd vannacht wakker van ‘gekriebel’. Nog half slapend realiseerde ik me ineens dat er een beest in bed was. In paniek sloeg/veegde ik het beest in het donker uit bed (ineens klaarwakker) en deed ik daarna de lamp aan. Echtgenoot schrok zich een hoedje natuurlijk. Even nog dacht ik dat ik het gedroomd had, maar er lag wel degelijk een grote, slome, wesp(!) op de grond voor het bed. Precies waar de buizen van de verwarming (die op de slaapkamer nooit aan staat) de houten oplegvloer ingaan. Ik wilde de wesp (vast en zeker een koningin die wil overwinteren) doodslaan met een rondslingerende schoen, maar vanwege de buizen kon ik er niet bij en toen kroop het kreng dus naast zo’n buis de vloer in. We hebben een huis van 150 jaar oud en in de afgelopen 10 jaar twee keer een wespennest onder de dakrand gehad. De wespennesten werden beide keren ontdekt tijdens een verbouwing waarbij de aannemer op het dak moest zijn. De nesten zorgden niet voor overlast en afgezien van af en toe een verdwaalde wesp in huis, hadden we er geen last van. Omdat men op het dak moest zijn, zijn deze nesten wel bestreden door de aannemer, vanwege mogelijk gevaar voor het personeel. Ik heb weleens eerder in andere winters een enkele slome, grote wesp aangetroffen in huis. Die heb ik dan dood geslagen omdat zo’n koningin anders een nest begint na de winter en onze dakrand kennelijk een gewilde plek is. Ook al hebben we daar geen last van (behalve dus toen de aannemer met personeel het dak op moest, maar verder niet want ze bleven buiten) scheelt een doodgeslagen winterkoningin toch weer een potentieel nest, denk ik dan maar. Hoe dan ook, net zat er dus zo’n wespenkoningin in mijn bed! En ze is dus levend onder de vloer gekropen. Ons bed lag de hele dag open en waarschijnlijk is ze dus onder het dekbed terechtgekomen toen dat tegen de avond werd dicht geslagen. Het idee alleen al doet me gruwelen. Lig je onwetend te slapen, word je wakker omdat er iets in je bed rondkruipt. Nog een geluk dat ik niet gestoken ben. Nu durf ik dus niet meer m’n bed in (echtgenoot is stoerder en ligt allang weer te slapen in het vertrouwen dat het er heus maar eentje was die per ongeluk onder het dekbed terecht is gekomen). Ik zit beneden op de bank deze site te bekijken en vraag me af of ik nu iets moet doen (bestrijdingsdienst bellen morgen of zo). Maar voor zover ik hier lees, is het niet aannemelijk dat er op 6 januari een actief nest onder onze slaapkamervloer zit toch? En is de kans ook niet zo groot dat deze half levende koningin in het voorjaar een nest onder die vloer gaat bouwen, aangezien ze dan naar buiten wil, mocht ze de winter al overleven. Klopt dat en hoef ik dus niets anders te doen dan voorlopig goed het bed controleren voordat we gaan slapen? En moet ik de rest van het huis (kinderkamers bijvoorbeeld) controleren op eventuele andere winterkoningen? Bah, ik doe vast geen oog meer dicht vannacht. Wel fijn dat ik deze website aantrof. Jouw antwoorden aan anderen gaven me behoorlijk wat informatie. Dank alvast voor je reactie. Groet!

    • Beste Marjan, Je hoeft je echt niet ongerust te maken. Waarschijnlijk is de wespenkoningin een tijd geleden al ergens in of onder het bed gekropen en is ze om welke reden dan ook verstoord en wakker geworden. Momenteel zal ze haar roes uitslapen onder de vloer. Of ze d’r slaap overleeft is inderdaad vooraf niet te zeggen, maar er zit gegarandeerd geen actief wespennest meer onder je vloer. Alle foeragerende wespen zijn inmiddels allang omgekomen door uithongering, onderkoeling of predatie. Alleen de jonge koninginnen kunnen overleven dankzij hun dikke, volgevreten, vetrijke lijf en extreem lage energieverbruik tijdens hun winterslaap. De kans dat je voor een tweede keer een koninginnenwesp in je bed terugvindt is statistisch gezien nihil. Sterkte & slaap lekker! ;) Groeten, Paul

  138. Hier vloog vanmiddag ineens een flinke wesp (zeker 2 centimeter) door de badkamer. Geprobeerd om deze naar buiten te dirigeren, maar het beest bleef heel tactisch op lastige plaatsen zitten. Uiteindelijk is deze in een elektrapunt in het plafond gekropen. Kan er nu dus ook niet meer bij. Nu nog proberen of we hem/haar kunnen lokken met wat siroop. Hoe groot is de kans dat dit een koningin is? Heb geen cocon gezien… En als het al een koningin is, zou ze dan straks ook hier in het plafond een nest maken, of doen ze dat vaak verder weg van hun overwinteringsplaats?

    • 99% zeker dat dit een wespenkoningin betreft. Allereerst is het nog maar de vraag waar de koningin uiteindelijk aan haar winterslaap begint. Mocht ze inderdaad in je plafond overwinteren, dan is het nog maar de vraag of ze het overleeft (dus of ze ooit nog ontwaakt) en of ze zichzelf uiteindelijk weet te bevrijden. De wespenkoningin zal in ieder geval geen nest beginnen in je plafond, maar de buitenlucht opzoeken en een geschikte, voedingsrijke bouwplek selecteren.

  139. Wij hebben op kantoor van de zomer last gehad van een wespennest. Tot onze grote verbazing blijven we dode wespen vinden en vorige week zagen we een hele grote wesp op kantoor vliegen en daarna was deze nergens te vinden. Moeten we opnieuw de bestrijdingsdienst bellen?

    • Uit je vraag “Moeten we opnieuw de bestrijdingsdienst bellen?” leid ik af dat er eerder al een wespenbestrijder langs is geweest op kantoor. De dode wespen die je terugvindt zullen waarschijnlijk in aanraking zijn geweest met het wespengif. Of het zijn simpelweg uitgehongerde en uitgeputte wespen geweest die ’s winters van nature doodgaan. De grote wesp zal een jonge koningin (al dan niet uit het bestreden nest) zijn geweest die op zoek was naar een overwinteringsplek. Ik zie in ieder geval geen reden om opnieuw een ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen. Groeten, Paul

  140. Ook ik heb een wespenvraag. Sinds het voorjaar vliegen er steeds meer wespen door de spleten van de ontluchting tussen de muren op m’n balkon. Ik had er geen last van, was niet interessant voor ze. Maar sinds gisteren komen ze via de plafondlamp in de badkamer de badkamer in, die zit niet helemaal strak tegen het plafond aan. Het is zo’n ballonlamp en daar liggen nu minstens twintig dode wespen in en ik heb er al een stuk of vijftien doodgemaakt die door de badkamer liepen of vlogen. Ze zijn erg sloom en totaal niet agressief. Moet ik een bestrijder laten komen of wachten tot ze allemaal vanzelf dood zijn? En als ik niks doe, herhaalt dit zich dan komend voorjaar? Ik vind het best griezelig worden… Groeten, Marije

    • Hoi, Een vraagje, ik had net een wesp in mijn slaapkamer… Is dit een teken dat er meer wespen zullen zijn of kan ik ervan uitgaan dat het er maar 1 was?! Alle ramen zijn dicht i.v.m. de kou… Ik schrok behoorlijk, dit omdat het al december is en je geen wespen meer zou verwachten…

    • Was de wesp groter dan normaal gesproken? Naar alle waarschijnlijkheid was het een wespenkoningin op zoek naar een overwinteringsplek.

  141. Hallo Paul, Bedankt voor de snelle reactie. Pfff… gelukkig, het eind is dan toch in zicht. Ik was al bijna bang dat we met een harde kern wespen te maken hadden die zich aan het voorbereiden waren om te overwinteren. In al die maanden hebben we misschien al 200 dode wespen in de garage gevonden, maar de rest hangt nu dus ineens in groepjes (en het zijn zeker nog 100-150 wespen hè, dus echt niet een paar). Soms valt er ineens 1 naar beneden, maar enkele worden ineens actief als het licht gaat branden… Het zal de warmte zijn zeker…

    • Ja klopt, dit is echt de laatste ademteug van een uitstervend wespenvolk. De beestjes hebben geen functie meer en zijn in de war. Ze zullen zichzelf uitputten tot de dood erop volgt, tenzij ze voor die tijd worden opgegeten door een predaterende rover.

  142. Help!!! Sinds begin juli hebben we last van een wespennest aan onze garage. Je zag ze rond een vermoedelijke opening zwermen. Iemand die er verstand van heeft is komen kijken en die overtuigde ons van het nut van deze beestjes en dat ze niet agressief zijn. “Binnen een maand zijn ze weg”. Maar het is nu begin november en ze zitten er nog steeds! Alleen nu zitten ze in de garage en we zien er steeds meer. Ze lijken vrij versuft en ik zag ze net met hele groepjes op diverse hoeken en randen van de lichtkoepel zitten. Wat moeten we nu doen? Want volgens mij komen we er echt niet meer vanzelf vanaf.

    • Een koningin produceert bepaalde feromonen, een soort hormoonachtige geurstoffen die bepaalde gedragingspatronen uitlokken bij de overige wespen. Deze stofjes zorgen er o.a. ook voor dat de werksters steriel zijn en zich niet kunnen reproduceren. Mocht een wespenkoningin voortijdig overlijden, dan staat er een vruchtbare wesp op die autoriteit afdwingt en de functie van koningin overneemt. Is er geen vruchtbare wesp meer aanwezig, dan sterft het net uit. In deze tijd zijn er geen vruchtbare wespen meer in een wespennest aanwezig. De gemiddelde levensverwachting van wespen is 12 toot 22 dagen. Vruchtbare mannetjes ofwel ‘darren’ leven ietsje langer. Vruchtbare vrouwtjes ofwel koninginnen leven gemiddeld 12 maanden. Binnen 3 weken zul je dus vanzelf van het wespenprobleem verlost zijn. Waarschijnlijk zelfs beduidend eerder, want het gaat hier om relatief oude wespen. De nieuwe koninginnen zullen namelijk allang zijn uitgevlogen. (bron)

  143. Beste Paul, Ik ben eerst even door jouw reacties op gelijkaardige gevallen gaan snuisteren en heb alvast begrepen dat de wespen die ik nj gedurende elke ochtend dood in mijn badkamer vind afkomstig zijn van een uitstervend nest. :-) Op zich hoef ik me dus niet al te veel zorgen te maken. Graag wou ik je nog vragen hoe lang het ongeveer duurt voor zo’n nest volledig is uitgestorven? De laatste dagen vind ik echt niet alleen dode maar ook levende exemplaren terug en ik maak me wat zorgen omdat mijn dochtertje in de ruimte ernaast slaapt. Wat als zij ’s nachts zo’n levend exemplaar inslikt tijdens heg slapen… Zijn er manieren (zonder giftige stoffen) om die beestjes sneller heg loodje te laten leggen? ;-)

    • Beste Katrien, In de nazomer komen uit de broedcellen van een wespennest mannetjes en vrouwtjes. Deze wespen verlaten het nest op het moment dat ze uit de pop komen en paren in de vroege herfst. De mannetjes zullen direct na de paring doodgaan of als ze ‘geluk’ hebben nog een tijdje rondzwerven buiten het nest. De bevruchte vrouwtjes/koninginnetjes gaan meteen op zoek naar een veilig onderkomen om te overwinteren. Kort na de uitvlucht van de jonge koninginnen zal ook de oude, afgesloofde koningin het nest verlaten om buiten te sterven. De werksters blijven dan verweesd en doelloos achter; meestal vliegen ze nog wel uit op zoek naar de laatste nectarrijke bloemen, zoals die van klimop en berenklauw, alvorens ook zij doodgaan. De enige wespen die de winter overleven, zijn de bevruchte vrouwtjes (de jonge koninginnen, die een maatje groter zijn dan de werksters). Het tempo waarmee een wespennest leegloopt en uitsterft, is allereerst afhankelijk van de grootte ervan. Kleine nesten zijn meestal al aan het eind van de herfst (september/oktober) uitgestorven. Middelgrote nesten zijn bij aanvang van de winter (begin november) leeg. Grote nesten op gunstige (voedselrijke) locaties kunnen langer overleven. Dit is ook nog eens afhankelijk van de hoeveelheid natuurlijke vijanden die in de buurt wonen. Zo worden omvangrijke, uitstervende wespennesten maar al te vaak geplunderd door ongewervelden (spinnen, duizendpoten e.a.) roofvliegen, libellen, horzels, muizen, ratten, wezels, dassen en vogels. Predatie behoort samen met hongerdood tot de belangrijkste doodsoorzaken van achterblijvende, koninginloze wespen; meer nog dan kou. Hoe dan ook worden wespen lethargisch/slaperig rond de winter. Naargelang ze voedsel (laatste insecten, laatste nectar) in de directe omgeving kunnen vinden, kunnen ze ietwat langer energiek blijven en overleven. Wespen verzamelen immers geen honing in honingraten zoals bijen dat doen, dus wespen hebben geen reserves in hun nest. Indien de laatste wespen pas eind oktober hun uitstervende nest verlaten, heb je waarschijnlijk te maken met een groot en sterk nest… Het is overigens gebruikelijk dat een deel van de wespen uit uitstervende nesten nog een tijdje rondvliegt om de laatste bloemen van het seizoen te bezoeken, zelfs al hebben ze geen koningin meer. Mochten ze binnenshuis terechtkomen, dan heb je inderdaad een probleem. Voordeel is wel dat veruit de meeste wespen ’s winters extreem passief en dus weinig agressief of strijdlustig zijn. Maar dat wil inderdaad niet zeggen dat ze niet meer kunnen steken. En met jonge kinderen moet je inderdaad extra goed oppassen. Voor zover ik weet, zijn er geen (dier)vriendelijke manieren om wespen dood te maken; daartoe is gif de enige optie. Wel kun je op de plek waar je de wespen aantreft een wespenval neerzetten zodat ze zich niet verder verspreiden. In jaren met een zachte winter kunnen in het vroege voorjaar (januari/februari) overigens alweer wespen worden gesignaleerd; meestal met een piek tussen eind maart en eind april. De kans is groot dat de wespen die je tussen november en januari in je woning aantreft koninginnen zijn die overwinteren.

  144. 7 dagen geleden hoorde ik ’s avonds een enorm luid gezoem in de woonkamer en zag ik een enorme wesp rondvliegen. Een van de katten ging er achteraan en ik ging op zoek naar een bezem, toen ik weer terug in de woonkamer kwam verdween de wesp ineens. Nu, 7 dagen later hoorde ik weer het gezoem en heb ik de wesp weten op te sporen en doodgeslagen. Gegoogeld en blijkt een koningin te zijn (2 tot 2,5 mm). Wat is de kans dat we een cocon ergens in huis hebben? En waar zou ik dan moeten zoeken hiernaar? Wij wonen in een flat op de 9e verdieping, wel in de buurt van een klein parkje.

    • Die kans is nihil. Een wespenkoningin bouwt namelijk een cocon om haarzelf heen dat als onderkomen zal dienen tijdens haar winterslaap; hier komt ze in principe pas weer uit in april. Waarschijnlijk was deze koninginnenwesp dus nog altijd op zoek naar een geschikt plekje om te overwinteren.

  145. Wij hebben nu al voor het derde jaar op rij dagelijks een of twee grote wespen in onze woonkamer. Ze komen van de bovenverdieping, maar we kunnen de ingang of het nest niet vinden. Het is moeilijk om te relaxen als er elk moment een wesp kan komen aanvliegen of vlak bij je kan zitten. Een ongediertebestrijder adviseerde ons een insectenlamp te plaatsen. Is dit zinvol, of komen er dan juist meer wespen naar binnen? En wat is de beste plek voor zo’n lamp?

  146. Wij hebben dagelijks een of twee grote wespen in onze woonkamer, nu al voor het derde jaar. Ze komen van de bovenverdieping maar we kunnen de ingang niet vinden, en het nest ook niet. We willen gewoon weer rustig in onze woonkamer kunnen zitten; het is nu moeilijk om echt te relaxen als je weet dat er elk moment weer een wesp kan komen aanvliegen of ergens vlakbij kan zitten. Een ongediertebestrijder adviseerde ons om een insectenlamp te plaatsen. Is dat effectief, en zo ja, wat is de beste plek?

    • Nee, een insectenlamp is niet effectief om wespen te bestrijden. Allereerst voelen wespen zich überhaupt onvoldoende aangetrokken tot het UV-licht dat door een ‘bug zapper’ wordt verspreid. Ten tweede zijn wespen veel te groot voor zo’n lamp, waardoor ze gaan smeulen en je hele huis gaat stinken naar verbrande wesp. Misschien komen sommige soorten wespen af op de vliegen die worden aangetrokken tot zulke lampen en tot de dode insecten die in het opvangreservoir vallen, waardoor er heus weleens een wesp in een insectenlamp vliegt… Ook als er een hele zwerm wespen binnen zit, is de kans statistisch gezien aanwezig dat er zo nu en dan een wesp in zo’n lamp vlieg… Maar een efficiënte oplossing voor een wespenprobleem is een insectenlamp zeker niet. Sowieso niet als je last hebt van sporadisch naar binnen vliegende wespen waar je direct last aan ondervindt. Het heeft dan toch helemaal geen zin om te moeten afwachten of de rond je hoofd zoemende wesp al dan niet in de insectenlamp vliegt? Dan kun je mijns inziens veel beter een elektrische vliegenmepper gebruiken. Zo’n ding doet precies hetzelfde als een insectenlamp, maar je kunt er in ieder geval gericht mee aanvallen. :P Als je rond deze tijd (oktober) dagelijks enkele wespen vindt, dan betreft het een uitstervend wespennest. De wespen zijn als het goed is niet agressief, maar veeleer traag en doelloos. Hoe dan ook moet er ergens in of nabij je huis een wespennest zitten Misschien in een spouw of verlaagd plafond of achter een boeiboord…

  147. Hoi, Ik heb sinds een paar dagen last van wespen. Bovenop de zolder, die is verdeeld in een slaapruimte en een ruimte waar cv-ketel staat en was hangt. Ik heb er inmiddels een professioneel wespennest-bestrijder bij gehaald; die heeft vooral gezocht of hij buiten (op pannendak, dakgoot, in de buurt van de plek waar ze bij mij binnen zaten) wespen in- of uit zag vliegen. Helemaal niets te zien. Hij heeft gekeken zowel aan de voor- als achterkant van het hele huizenblok (6 woningen) of hij aan- of afvliegende wespen zag, maar niets gevonden. Zelfs huizen/daken tegenover bekeken, niets te zien. Hoe op te lossen? De plek waar ze zaten heb ik aan beide zijden vrij gemaakt zodat ik goed kan zien wat daar zat/gebeurde. Vooral aan de rechterzijde was het actief, het lijkt (ik weet het niet zeker) erop alsof ze in een binnenwandje zitten. Is eenvoudig, raamwerk tegen binnenbalken en daar gipsplaten tegenaan, er tussen isolatiemateriaal. Ik heb er vanaf afgelopen donderdag begin van de avond een flinke kale lamp kort bij staan, waar ze op af komen en zich verbranden. Ook heb ik een vrije vliegruimte voor ze gemaakt naar een groot buitenraam dat ik (met de gordijnen open) open heb gezet. Donderdag zijn er zo een stuk of 50 wespen weggevlogen en heb ik er een stuk of 50 bij de lamp (meestal dood) met de stofzuiger opgezogen. Vrijdag hetzelfde verhaal maar dan c.a. de helft. Vandaag weer hetzelfde verhaal, maar weer een stuk minder, tot nu toe een stuk of 20. Ca. 80 tot 90% van de wespen is klein, de rest is groter. Ik heb zelf zowel gisteren als vandaag goed buiten naar het dak gekeken, ook bij de buren aan beide zijden. Niets te zien. Wat nu?

    • Waarschijnlijk verkeert het wespenvolk in chaos omdat alle koninginnen zijn uitgevlogen en de achterblijvende wespen geen doel of functie meer hebben. Zodra ’s winters de vorst is ingetreden, weet je zeker dat alle wespen dood zijn en dat er dus geen sprake meer kan zijn van achterblijvers die genoodzaakt worden om zich een weg naar buiten te knagen. Op dat moment kun je de boel hermetisch dichten met kit o.i.d. zodat je volgend jaar niet opnieuw in deze situatie verkeert.

  148. Beste Paul, in de afgelopen week heb ik 3 wespen in huis gevonden, een dood onder mijn bed, een in mijn kamer (waar de ramen gesloten waren) en een in de kamer van mijn zus. Zelf heb ik ook het idee een continu gezoem-achtig geluid te horen. Verbazend vind ikzelf dat het telkens in de avond is? Ik woon op de bovenste verdieping van een Amsterdams huis. Kan het zijn dat er onder de vlonder van het dakterras zich een nest bevindt en dat de wespen zich nu een weg naar binnen aan het vreten zijn? Ik ben echt panisch van wespen en durf niet eens meer normaal in m’n huis te zitten. HELP! Groetjes en dank, Victoria

    • Beste Victoria, Een wespennest blijft van augustus tot oktober bewoond. Momenteel is het dus precies de tijd waarin jonge koninginnen worden bevrucht en de rest van het nest afsterft. Het overgrote merendeel van het wespenvolk blijft dus in het nest achter en in de herfst zullen deze wespen vanzelf doodgaan door lethargie, honger en kou. Het is moeilijk te zeggen waarom er enkele wespen bij je naar binnen zijn gekomen, maar ik zie geen enkele reden waarom ze zich met z’n allen naar binnen zouden willen vreten. Dit is in ieder geval niet de tijd waarin wespen op zoek gaan naar voedsel of nestlocaties.

  149. Hallo, Elf dagen geleden hebben wij een wespennest ontdekt onder de dakrand/in de spouw. Er zaten ineens wespen binnen en dus zijn we op onderzoek uitgegaan. Dezelfde dag nog ongediertebestrijding gebeld en er is vergif in het nest gespoten. Twee uur later lag de hele bijkeuken (wespkeuken?!) vol met suffe wespen. Dat vond ik niet erg, dat zal er wel bij horen. Maar nu, 11 dagen later, komen ze nog steeds geregeld binnen. Minstens 10 tot 15 per dag. De wespen zijn al niet meer suf, maar ook niet echt agressief. Ook zijn ze heel groot (nieuwe koninginnen?) of heel erg klein (net geboren?). Dit duurt me nu wel erg lang. Oppassen waar je loopt, alle hoekjes bekijken of er geen wesp zit. Wat kan ik het beste doen om die wespen uit huis te krijgen? Er zijn 3 plekken waarvan ik weet dat ze uit de muur komen, heeft het zin om daar gif in te spuiten? Alvast bedankt voor uw reactie!

  150. Dag, Wij hebben gisteren in ons huis in de spouwmuur een wespennest opgemerkt. Het nest zit naast een raam op de 2de verdieping, bij mijn dochters slaapkamer. We hebben er weinig tot geen last van. Nu wil ik weten of we het nest weg moeten halen of we het nest best kunnen laten zitten. Het zijn tenslotte nuttige beestjes. Het is ook al weer herfst. Maar wanneer de koningin de winter overleeft en in lente een mega nest gaat bouwen. Vind ik het wellicht een beter idee om het nest weg te halen. Wat kan ik het beste doen. De lente afwachten of nu al maatregelen nemen. Alvast bedankt voor het advies.

    • Zolang je geen last hebt van de wespen en de wespen hun eigen gang gaan en gewoon van binnen naar buiten vliegen, zou ik persoonlijk niets aan het wespennest doen. Wat een wespenkoningin volgend jaar doet, is niet te voorspellen. Het doden van de huidige koningin biedt dus totaal niet de garantie dat er volgend jaar geen nieuw nest in de buurt wordt gebouwd. Een voedselrijk territorium zal naar alle waarschijnlijkheid gewoon weer door een andere koningin worden opgeëist.

  151. Wij hebben een wespennest laten verwijderen; het bevond zich onder de dakgoot in de buitenmuur. Nu stinkt het heel erg op het zoldertje binnen ter hoogte van dat nest. Heeft dat met het ‘oude’ wespennest te maken? En hoe krijg ik de stank weg of is het een kwestie van geduld en veel luchten?

  152. In de vroege ochtend loop ik een krantenwijk. Nu hoorde ik een aantal weken terug gezoem. Een aantal dagen daarna weer, ik heb toen beter gekeken en zag dat langs het pad naar het huis toe tegen de schuur allemaal wespen zaten/ vlogen. De dag daarna hoorde ik getik en het bleek dat de beesten ook bij de dichtstbijzijnde lantaarnpaal zaten, ze knalden met z’n alle tegen de glazen lichtkap. De ene dag zijn het er meer dan de andere dag. Mijn vraag is nu: links is dus de schuur en rechts de lantaarnpaal, ik moet er met de krant tussendoor. Wat kan ik het beste doen?

  153. Sinds een week hebben we wespen in de serre. De wespen komen de bijna rijpe druiven open pikken. Een wespenvanger helpt niet, daar de druiven waarschijnlijk zoeter zijn. Zelfs met gesloten deuren vinden ze nog een weg, bij volledig afplakken wordt het te warm in de serre. Hoe kunnen we de wespen uit de serre houden?

    • Het nest opspeuren is het meest efficiënt, maar kan lastig zijn. Daarnaast kun je wespenvallen buiten de serre zetten. Siroop is beduidend suikerrijker en zoeter dan druiven en wespen gaan bij voorkeur voor gemakkelijke suikerbronnen (dus snelle, simpele en makkelijk te bereiken koolhydraten).

  154. Ik heb een nest hoornaars naast de voordeur. Prachtige beesten, maar iedereen die naar de voordeur loopt komt in de aanvliegroute te staan. Ik begrijp dat hoornaars niet agressief zijn, maar ook dat ze flink kunnen steken. Toch maar bestrijden? Ik kan zelf poeder in de aanvliegopeningen spuiten, maar hoornaars zijn ook in het donker actief. Loop ik risico op een steekpartij?

    • Beste Fokke, De hoornaar is in veel landen een beschermde diersoort. Sommige websites beweren dat dat ook in Nederland het geval is, maar hoewel er vast en zeker individuen zijn die hun best doen om de hoornaar te beschermen, is dit prachtige insect in Nederland niet bij wet beschermd, dus niet volgens de Nederlandse Flora- en Faunawet. Wil je het nest weg hebben, dan kun je wellicht een imker inschakelen. Een imker kan het nest doorgaans in zijn geheel verwijderen zonder de hoornaars te verdelgen. Ook de gemeente zou hierin wellicht kunnen adviseren c.q. assisteren. Omdat hoornaars niet agressief zijn, lijkt bestrijding mij persoonlijk nogal rigoureus, maar dit is een afweging die je zelf zal moeten maken. Je loopt altijd de kans dat een hoornaar steekt, maar die kans is zeer gering zolang je het beestje niet in het nauw drijft. Overigens is de steek van een hoornaar niet per definitie gevaarlijker dan die van een ‘gewone’ wesp, bij of hommel, tenzij je allergisch bent. De biochemische samenstelling (qua serotonine, histamine, acetylcholine, hyaluronidase, fosfolipasen, kininen, polypeptiden en neurotoxinen) en immunologische reactie verschilt sowieso per insectengif en per individu. Maar omdat de concentratie aan acetylcholine in het gif van de hoornaar relatief hoog is, is de steek over het algemeen extra pijnlijk. Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul

  155. Beste Paul, Na jouw artikel en alle reacties te hebben gelezen kom ik tot het volgende: Ik heb volgens mij in mijn meer dan honderd jaar oude huis, onder het dak, een groot wespennest. Overdag hoor ik ze binnen boven het plastic schrootjesplafond aan een stuk door knagen, ik neem aan aan het hout van de dakconstructie. ’s Nachts is het nagenoeg stil. Het begon zo’n maand of anderhalf geleden toen ik in 2 slaapkamers dagelijks bij het opstaan tientallen dode en verzwakte wespen aantrof. Dat heeft zo’n week of 2 geduurd, maar is inmiddels voorbij. Sindsdien heb ik binnenshuis in alle hoeken, gaten en kieren enkele dagen anti-vliegenspray gespoten. Inmiddels heb ik buiten onder het dak de in- en uitvliegopening gevonden. Alleen die zit op een plek waar je niet bij kunt zonder het een en ander te slopen. Datzelfde geldt voor binnen: In heb geen zin om het plafond te slopen om bij het wespennest te kunnen komen. Behalve de “geluidsoverlast” van het geknaag heb ik er tot op dit moment ook niet echt last van. Is mijn aanname juist dat als ik verder niets doe (en de wespen zelf verder ook niet voor overlast gaan zorgen) het probleem zich over een tijdje, zo tegen de winter, vanzelf oplost? Je hebt het er namelijk over dat de koningin overwintert en dat een nest maar een keer gebruikt wordt. Maar mij is niet duidelijk waar de huidige koningin gaat overwinteren. Verlaat zij het huidige nest en gaat elders overwinteren, waarna zij dan volgend jaar ergens anders een nieuw nest gaat beginnen? In dat geval hoef ik niets te doen en kan ik rustig afwachten. Of blijft zij lekker in het huidige nest overwinteren, waarna zij, als er toch voldoende ruimte is onder mijn dak, boven het plafond, volgend jaar lekker (eventueel direct naast haar oude nest van dit jaar) begint met een nieuw nest? In dat geval wil ik wachten tot de winter en dan het plafond weghalen om het oude nest te kunnen verwijderen en eventueel nieuwe voorzorgsmaatregelen treffen tegen mogelijk toekomstige nieuwe (wespen)nesten en andere problemen. Ik heb namelijk nu geen enkel idee hoe de ruimte tussen het plafond en de dak er überhaupt uitziet. Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet, Wim.

    • Tijdens de wintermaanden ‘winterslaapt’ de wespenkoningin op een warme, droge, veilige plek. Het kan inderdaad zijn dat ze haar winterslaap in haar oude nest doorbrengt, maar meestal construeert ze een kleine, discrete winterslaapcel, een soort cocon. Het kan overigens ook zo zijn dat de koningin simpelweg in een spleet kruipt en ogenschijnlijk levenloos neerploft. Dit kan in de buurt van het nest zijn, maar dat hoeft geenszins. Een wespenkoningin overwintert bij voorkeur op een droge warme plek, dus een zolder of vliering is in theorie helemaal zo gek nog niet. Maar schuurtjes, garages, prieeltjes, boomholtes, spouwen, boeiboorden en zonweringen zijn evengoed favoriete overwinteringsplekjes. Doezelende wespenkoninginnen worden ’s winters zelfs weleens aangetroffen in gordijnen en (logeer)bedden, banken en ander textiel dat weinig wordt gebruikt. Overigens ontwikkelen zich uit 1 wespennest doorgaans tientallen nieuwe, jonge, zwangere koninginnen. Overigens overleven veruit de meeste wespenkoninginnen de winter niet en gaan er zelfs een heleboel dood na het ontwaken uit de winterslaap, vooral als ze te vroeg worden gewekt door een zachte winter of een gevoelsmatig vroege lente. Ongeveer 2 op de 4.500 wespenkoninginnen bouwen succesvol een eigen nest. Ik zou me dus niet te veel zorgen maken over een overlevende (aan het huidige nest ontspruitende) koninginnenwesp die volgend jaar een nieuw nest bouwt. De kans is veel groter dat jouw ’territorium’ wordt ingenomen door een koningin die afstamt van een totaal ander wespenvolk. Pas als een wespenkoningin uit haar sluimerstand ontwaakt en tevoorschijn komt om een nieuw nest te bouwen, dien je je eigenlijk pas weer zorgen te gaan maken over eventuele nieuwe wespennesten; tot die tijd zou ik me vooral bezig houden met je huidige wespenprobleem. Zolang de wespen niet door het plafond heen knagen, hoef je je inderdaad geen zorgen te maken, maar aangezien je ze zo goed hoort knagen, lijkt het me een groot, actief nest, wat je absoluut niet door het plafond heen wilt zien knagen. Wespen kunnen in groten getale door pleisterwerk, hout, isolatie, polystyreen en isolatieschuim heen vreten, dus als je twijfelt, zou ik absoluut een ongediertebestrijder inschakelen. Die heeft vaak materieel waarmee ook lastig bereikbare wespennesten kunnen worden behandeld. Sterkte ermee! Groeten, Paul

  156. Hi Paul, Bedankt voor jouw goede raad. Ik ga er nu ook meer in geloven. Vanmiddag komt de bestrijder en we gaan ermee aan de slag. Groeten, Thom

  157. Hi Paul, Bedankt voor jouw antwoord. En ja, dat zou natuurlijk ook zomaar kunnen. Het klinkt idd ook als een muisje, die dan bezig is. Maar dan niet constant, en als ik dan klop hoor je hem niet wegrennen, maar blijft stil. Maar zodra nest is leeg gegeten zal muis ook weg zijn of blijven? Heeft de wesp nog meer vijanden? Ik las iets over zweefvlieg en vlinderrups als opruimers? Dat de koningin opnieuw aan bouwen is, is dus onwaarschijnlijk? En die larven die nu nog uitkomen sterven vrijwel direct? Bedankt, Thom

    • Wespen hebben niet veel te vrezen van de meeste andere insecten; rupsen en zweefvliegen zijn veeleer ’t slachtoffer van wespen. De hoornaar is een bekende natuurlijke vijand van ‘standaard’ wespen, maar die zijn logischerwijs niet inzetbaar binnenshuis. Dat een koningin in 1 seizoen een tweede nest bouwt is volgens mij uiterst zeldzaam en mij sowieso onbekend. Ik verwacht eigenlijk dat de wespenkoningin allang dood is. De larven komen overigens niet meer uit, ze krijgen geen voedsel meer, dus dus zullen verhongeren. Mocht er een wespenlarve al aan het verpoppen zijn geweest, dan kan er in theorie nog een enkele wesp tevoorschijn komen, maar ook die heeft geen levensdoel meer en zal sterven. Muizen rennen niet altijd weg als je klopt; ze kunnen zich juist ook muisstil houden. ;) Dat sporadische en ongelijkmatige geknabbel doet mij in ieder geval sterk aan een muis denken. Voor meer informatie kun je desgewenst dit artikel over muizenbestrijding lezen. Groeten, Paul

  158. Thom Gerritsen Reageer

    Hierbij even een update na een zeer zwaar (slapeloos) weekend: Wij slapen in een dakkapel en boven de plafondplaat zitten de wespen (nest c.q. plaag). Nu (sinds vrijdag) op een nieuwe plek horen wij geritsel, geknaag, dat duurt een paar minuten per keer en dat een paar keer per uur. Dus niet constant, maar wel de hele nacht door! Is dit misschien toch de koningin die opnieuw plaats maakt voor een nieuw nest ? Dit t.b.v. haar laatste leg met vrouwtjes en darren? Of zijn het de larven die ontpoppen en tot actie komen? Bij de ingang is dinsdag jongstleden na professioneel bepoederen geen activiteit mee. Ook rondom de dakkapel is geen wesp te bekennen. Dus zonder aanvoer zou toch alles (koningin, larven etc.) uiteindelijk dood moeten gaan? Maar hoe lang zou dat dan duren? Wie heeft raad? Thanks, Thom

    • Beste Thom, Je moet wel erg dichtbij zijn om wespen te kunnen horen knagen. ’t Is puur speculatief, maar zou het kunnen dat er een muis of rat aan het wespennest knaagt om de voedzame wespenlarven te verorberen? Ratten en muizen eten in principe alles, zelfs dode wespen en de cellulose waaruit wespennesten grotendeels bestaan.

  159. Thom Gerritsen Reageer

    Ook wij hebben de ingang laten poederen. Maar nu (3 dagen later) horen we veel, vaak geknaag. Blijkbaar willen de overlevende eruit! Maar zij zullen toch sterven van uitputting en honger? Hoelang zodat duren? Thanks, Thom

  160. Johan Vernooij Reageer

    Goedemiddag, Wij hebben een wespennest achter de dakgoot (waarschijnlijk in een spouw). De gemeentelijke ongediertebestrijding is vanmorgen geweest, heeft giftig poeder gespoten, maar kan (uiteraard) niet precies bij het wespennest komen. Nu is het 2 uur later en hebben wij inmiddels in beide slaapkamers aan die kant ongeveer 15 wespen binnen. Gaan deze vanzelf dood of gaat dit een groter probleem worden? Gr. Johan

    • Dat ligt er maar net aan; de wespen moeten in aanraking zijn gekomen met het gebruikte wespengif. Meestal wordt er een giftig poeder gebruikt dat als een soort van mist wordt verstuifd. In dat geval zijn de wespen die met het gif in aanraking zijn gekomen doorgaans enigszins wit van kleur. In dat geval gaan ze dus op den duur vanzelf dood. Zien ze er echter ‘schoon’ en onaangedaan uit, dan is dat meestal een teken dat ze vrij zijn gebleven van het wespengif. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er sprake is van een smalle uitgang waarin een opstopping is ontstaan van (aan ’t gif) gestorven wespen. Ik zou hoe dan ook de betreffende wespenbestrijder nog eens bellen en deze van het probleem op de hoogte brengen. De meeste goede wespenbestrijdingsbedrijven hebben namelijk een soort van garantieregeling waarbij ze gratis terugkomen wanneer een wespennest de eerste keer niet (volledig) is geruimd. Mochten de wespen om de een of andere reden niet meer door de oorspronkelijke uitvliegopening naar buiten kunnen (of willen), dan kan het inderdaad zijn dat ze met z’n allen binnenshuis een weg naar buiten knagen, en dat kan logischerwijs voor gevaarlijke situaties zorgen. En daar kun je beter te vroeg als te laat bij zijn. Succes met de wespensituatie! Groeten, Paul

  161. Achter ons huis hebben we een bosje, met een bospad dat naar onze composthoop leidt. Terug van vakantie heb ik een eigenaardig diep gat ontdekt, net naast het pad. Even erin gekeuterd en meteen vloog er een zwerm wespen uit. Uit de vorige antwoorden begrijp ik dat wespen nuttig zijn en een nest slechts 1 seizoen gebruiken. Dus mijn eerste reactie is: laat maar zitten. Maar wat als het nest groot wordt en de wespen agressiever? Kunnen we dan nog naar de composthoop zonder meteen wespensteken te riskeren? Met dank voor uw advies.

    • Beste Mark, Dit is waarschijnlijk een muizenholletje wat door een wespenkolonie is opgeëist. Wanneer je bij een wespennest in de buurt komt loop je sowieso risico en riskeer je absoluut wespensteken, dus argeloos naar je composthoop lopen zal er inderdaad niet meer bij zijn. Bovendien wordt een wespennest slechts 1 keer gebruikt, maar als het holletje in een holenstelsel uitkomt, kan er in theorie een nieuw nest in worden gebouwd. Dit komt zelden voor, maar je ziet het nog weleens. Een wespennest direct naast een veelgebruikt looppad zou ik persoonlijk in ieder geval niet ongemoeid laten. Succes! Groeten, Paul

  162. Sinds enkele weken vinden we wespen in de badkamer… We hebben er in totaal wel 30 doodgeslagen denk ik, maar steeds vinden we er weer 1 of 2… Raam dichtdoen helpt niet, rooster boven de douche is dicht en verder kunnen ze nergens door naar binnen, maar toch blijven ze komen… Iemand tips?

    • Misschien dat de wespen via een ventilatiegaatje in de buitenmuur of via een gleufje onder een dakpan of boeiboord in de spouw terecht zijn gekomen, daar een nest hebben gebouwd en via een gaatje in binnenmuur of plafond in de badkamer terechtkomen? Je zou bijvoorbeeld een webcam of laptop neer kunnen zetten om erachter te komen waar de wespen vandaan komen…

  163. Ik vind sinds een paar dagen wespen in huis. Zodra ik de balkondeur open laat, komen ze op een vreemde manier in de avond binnen. Dit speelt zich al een week af, maar hiervoor heb ik dit nooit meegemaakt. Ik vraag mij de oorzaak ervan af. Ik heb ook geen nest in de buurt gezien. Hoe kom ik hier vanaf want ik vind ze super eng?!

    • Als je steeds opnieuw wespen in huis vindt, dan is dat toch echt wel een teken dat er een nest in de buurt zit. Misschien zit er wel een nest in de buurt van de deur? Spouw, boeiboord, kast van rolluik of zonnescherm… Zet de deur eens open en probeer te ontdekken waar de wespen precies vandaan komen.

  164. Els van der Ark Reageer

    Wij hebben sinds een paar maanden een wespennest in ons tuinhuisje. Eerst was er 1 wesp aan het bouwen en nu meerdere wespen tegelijk. Meestal zo’n 4 of 5. Ik vind het heel mooi worden, maar krijgen we hierdoor last van de wespen? Al veel foto’s gemaakt en videofilmpjes. Onze tuin is tamelijk natuurvriendelijk met een paar houtwallen enz. Dus mijn vraag: kunnen we die wespen zonder problemen hun gang laten gaan? Overdag staan de deuren open van het tuinhuisje, maar als die dicht zijn komen ze toch binnen via kleine kieren. Ik wil het nest wel behouden als het niet gevaarlijk wordt!

    • Beste Els, Volgens mij wil je weten hoeveel wespen er in een wespennest woonachtig zijn, dus hoe groot een wespenvolk/wespenkolonie kan worden. Een wespennest in een tuinhuisje wordt niet begrensd dus kan -enigszins afhankelijk van de wespensoort- erg groot worden; wespenkolonies tot 10.000 wespen zijn best mogelijk. Een wespennest in een vogelnestkastje of spouw wordt wel begrensd en blijft zodoende relatief klein (denk aan 1.500 tot 4.000 wespen). Hoe snel een wespennest groeit is afhankelijk van de voedselvoorziening in de buurt; heb je een tuin met volop vliegen, dan kan een wespenvolk razendsnel groeien en zal een wespennest continu worden uitgebreid. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat een duizenden wespen enorme overlast kunnen veroorzaken, vooral in periodes dat er weinig natuurlijke voedselbronnen voorradig zijn en wespen zich noodzakelijkerwijs tegoed moeten doen aan jouw eten en drinken. Ik heb als kind eens bovenop een wespennest gestaan tijdens het plukken van bramen en het is ongelofelijk hoe snel en georganiseerd wespen kunnen aanvallen. :P Al met al is het vooraf moeilijk te voorspellen hoe gevaarlijk of ongevaarlijk een wespensituatie uiteindelijk wordt, dus mijns inziens kun je een wespennest in een tuinhuis beter weghalen in de beginfase, dus nu het nog in aanbouw is. Een wespennest van 20 centimeter kun je bovendien nog wel zelf verwijderen als je weet hoe dit moet en er verantwoord mee omspringt, maar voor een nest van bijna 50 centimeter zou ik altijd een wespenbestrijdingsbedrijf bellen omdat grote wespenpopulaties extreem agressief en gevaarlijk kunnen zijn. Nou ja, dit is hoe ik erover denk, maar wellicht zijn er mensen die ervaring hebben met wespennesten in priëlen… Succes & groeten, Paul

  165. Hallo, Bij mijn raam in zo’n rails van het rolluik zit geloof ik een wespennest. Ze vliegen in en uit en ze brommen de hele tijd. Erg hinderlijk! Hierdoor kan ik mijn raam niet opendoen en ben ik er ook bang voor dat ze naar binnen komen. Wat kan ik hiertegen doen? ik kan niet bij ze om met iets van bestrijdingsmiddelen hun weg te halen. Wat kan ik nu doen?

    • De gemeentelijke ongediertebestrijding bellen of een ongediertebestrijdingsbedrijf; zij kunnen het wespennest weghalen.

  166. Hoi, Ik heb een vraag. Wij hebben een (klein) wespennest in de muur van onze stal, tussen de stenen aangezien we deze nog niet ingevoegd hebben. Dit is net aan de deur om het paard naar buiten te laten komen. Dit is vervelend want telkens als we daar komen, komen de wespen uit hun nest naar buiten en vliegen ze rondom ons. Is er een manier of middeltjes om de beestjes te verdrijven zonder ze te moeten doden? Hartelijk dank!

    • Voor zover ik weet zijn er geen manieren om een wespennest ertoe te bewegen diens nest en koningin in de steek te laten. Er zijn bedrijven die nesten in hun geheel weghalen, maar dat wordt eigenlijk vooral bij bijen gedaan en dus niet bij wespen. Ik denk dan ook dat wespenbestrijding met gif de enige plausibele oplossing is. :(

  167. Beste Paul, Bedankt voor je snelle reactie, ben gerustgesteld en houd de wespen gewoon in de gaten.

  168. Vanuit onze zolderraam zie ik wespen in en uit vliegen onder de dakpannen bij de goot. We hebben er geen last van, komen niet naar binnen. Kan dit kwaad, moet ik het weg laten halen?

    • Zolang je geen last/hinder ondervindt aan de wespen, kun je het wespennest gewoon laten zitten. Beginnen ze je echter lastig te vallen in je eigen tuin, dan zou ik het weg laten halen. Je kunt vooraf natuurlijk nooit voorspellen wat wespen precies gaan doen, maar mits ze van jouw hapjes en drankjes afblijven en niemand kwaad doen, heeft het weinig nut om het nest te verwijderen. Zodra je echter binnenshuis wespen aantreft, zou ik direct aan de bel trekken. Maar wespen zijn nuttige beestjes (een wespenvolk verorbert dagelijks duizenden vliegen en muggen!), dus als je een wespenkolonie niet per se hoeft te bestrijden, leven en laten leven…

  169. Beste Paul, Wij hebben eergisteren een bestrijdingsmiddel (schuimspray) gespoten (omhoog) in een kier in de dakrand waar wespen in en uit vliegen. Dit aanvliegen gaat gewoon door na deze behandeling. Kan het effect langer op zich laten wachten?

    • Dat ligt heel erg aan de werkzame stof oftewel het actieve bestanddeel in de wespenspray. Om welk merk en type gaat het?

  170. Tom de meulder Reageer

    Beste Paul, bedankt voor je reactie, die stelt me erg gerust. De uitvliegopening is niet afgedicht en daar is ook geen activiteit meer te zien! De brandweer heeft 2x poeder gebruikt om het nest te bestrijden! Bij het zoeken heb ik een spleet ontdekt aan de voorkant net boven de rolluikkast in mijn slaapkamer waar de houten vloer stopt. Er zit wel isolatie en ik heb geen wesp kunnen betrappen bij het binnenkruipen. Toch denk ik dat jou uitleg over de vluchtende wespen het meest aan de orde is. De wespen die ik vond waren allen heel zwak tot half dood. Enkel 2 van diegene die ik gevonden heb konden nog vliegen. Al de rest heb ik dood gevonden of bewogen enkel nog bij aanraking! Vandaag hebben we nog geen wespen gezien, gelukkig maar! Bedankt voor de goede raad en het delen van je kennis!

    • Heel graag gedaan; hopelijk ben je voorgoed van je wespenprobleem verlost!

  171. Tom de meulder Reageer

    Wij hebben een week geleden een wespennest in de rolluikkast vooraan laten bestrijden door de brandweer. Toen ik dat nest had kwam er geen enkele wesp binnen! Echter, nu een week later vind ik boven overal wespen terug. Eerst waren het dode en half levenden en nu ook kruipende en vliegende. De brandweer is opnieuw geweest om te verdelgen, maar uit de oorspronkelijke plaats vlogen geen wespen uit. Ik kan maar niet vinden waar ze vandaan komen gekropen en gisteren vond ik er wel 15 binnen! Zou dit nog van hetzelfde nest kunnen zijn? Ik ben gisteren 4 uur bezig geweest met zoeken! Ik word er knettergek van!

    • Beste Tom, De kans dat het om hetzelfde nest gaat is vrij klein, tenminste, als de brandweer de bestrijding/verwijdering van het wespennest naar behoren heeft aangepakt. De enige wespensoort die kan ‘verhuizen’ is de hoornaar (wanneer hoornaars een wespennest ongeschikt bevinden, bijvoorbeeld doordat een nest te groot wordt en de holte waarin het zich bevindt te klein) verhuizen ze naar een meer geschikte plaats, meestal hoog in een boom. Maar meer ‘reguliere’ wespenrassen verkassen niet, ze blijven het hele seizoen op dezelfde plek en zullen hun nest nooit vrijwillig verlaten… totdat de wespenkoningin aan het eind van het seizoen haar overwinteringsplek opzoekt. Wespen kunnen bij sterfte van hun koningin bovendien geen nieuwe wespenkoningin kweken uit een redcel (wat honingbijen bijvoorbeeld wel doen). Een moederloos wespenvolk zal dus sowieso voortijdig sterven. Er kunnen dus drie dingen aan de hand zijn: 1. De koningin heeft het overleefd (maar dan zou er bij de controle van het wespennest door de brandweer opnieuw wespenactiviteit moeten zijn waargenomen. 2. Er is een aantal wespen gevlucht nadat de brandweer in de weer is gegaan met diens bestrijdingsactiviteiten, en die wespen hebben zich een weg naar binnen gebaand. Doordat het wespennest is behandeld zullen ze elders een uitweg zoeken, maar dat gebeurt eigenlijk vooral als de uitvliegopening is afgedicht, wat de brandweer neem ik aan niet heeft gedaan. 3. Er is een tweede wespennest in je directe omgeving; dit lijkt me echter vrij onwaarschijnlijk, want wespen hebben een territorium van plusminus 150 meter tot wel 1 vierkante kilometer qua grootte/omvang. Ik weet niet hoe de plek waar je de wespen vindt zich verhoudt tot je rolluik, maar twee wespennesten in elkaars directe omgeving komt voor zover ik weet zelden of nooit voor. Natuurlijk kan het ook nog zo zijn dat nieuwe wespen het territorium van het (succesvol) bestreden wespenvolk hebben ingenomen, maar dat zou wel heel erg snel zijn na slechts een week. De kans lijkt me al met al vrij groot dat een aantal van de wespen uit het bestreden nest naar binnen is ‘gevlucht’ en dat het dus snel ophoudt, maar mocht je nog meerdere dagen nieuwe wespen vinden, dan is dat een teken van een actief nest… Zwervende wespen zullen namelijk snel sterven door uitputting en honger. In dat geval zou ik de brandweer vragen hoe ze de wespen precies hebben bestreden (vergiftigd, weggehaald of toch afgestopt?) en vraag ze in indien nodig om het rolluik nogmaals grondig te controleren. Weet je misschien waar de uitvliegopening zich precies bevindt? Groeten, Paul

  172. Hallo, Ik heb sinds kort last van wespen in mijn kamer. Ik heb geen idee waar ze vandaan komen, maar ik wil er graag vanaf. Het zijn steeds groepjes van 4 die op mijn hor voor het raam zitten of 1 die ergens in mijn kamer rondvliegt. Ik kan niet zien waar ze precies vandaan komen, wat moet ik doen?

    • Het is zaak om er toch achter te komen waar de wespen vandaan komen; anders wordt het logischerwijs erg lastig om er iets tegen te doen. Je kan een wespenval neer zetten om de wespen die binnenkomen te vangen, maar zo’n val trekt ook aanvullende wespen aan. Al met al dien je dus de uitvliegopening te ontdekken waar de wespen vandaan komen. Heb je deze gevonden, dan kun je een ongediertebestrijdingsbedrijf inschakelen om het wespennest te verwijderen. Mocht je het nest niet kunnen detecteren en desalniettemin last blijven houden van wespen, dan kun je ook direct al een bedrijf inschakelen om het wespennest op te sporen. In dat geval zul je waarschijnlijk wat duurder uit zijn v.w.b. uurloon. Groeten, Paul

  173. Hoi, Hoe is het nu mogelijk dat ik elk jaar opnieuw weer wespen- en bijennesten bij de voordeur heb? Denk dat ze onder de stoeptegels zitten en in een rooster in de muur (denk dat die naar de kruipruimte gaat). Ook nu dat de zon weer schijnt, zitten er honderden wespen in mijn voortuintje. Helaas zitten ze er alleen met mooi weer en ’s nachts niet, anders had ik een goed bewakingssysteem. Maar hoe is het nu mogelijk dat ze steeds terug komen? Heb al chloor, azijn en ongediertegif in de gaten tussen de tegels gespoten, waardoor je zag dat er de nodige dode bijen lagen, maar de wespen zitten er nog steeds. Ook wespenvangers gezet. Maar wat ik niet begrijp is dat ze er elke zomer weer zitten?! M.v.g. Wendy

    • Het is heel lastig om de exacte oorzaak van stelselmatig bouw van insectennesten aan te wijzen, maar er moet iets zijn wat deze beestjes aantrekt. Waarschijnlijk woon je in een gebied waarin buitengewoon grote hoeveelheden voedsel en/of bouwmaterialen voor wespennesten/bijennesten voor handen zijn. Misschien bepaalde planten in de buurt? Of een restaurant, bakker, slagerij, winkel of fabriek in de wijk die slecht afgeschermde vuilnisbakken buiten heeft staan? In zo’n geval woon je in een ideaal leefgebied voor wespen en bijen. Als je dan ook nog eens een grote, droge, vrij toegankelijke ruimte nabij of onder je huis hebt waar volop plek is voor nesten, dan ben je simpelweg de pineut.

  174. Hallo, wij zagen al een paar dagen af en toe een wesp vliegen en die ging dan door een iets openstaand stukje hout zo tussen onze rabatdelen, wij zijn vanavond eens gaan kijken of het er echt maar 1 was maar we zagen niks, ik heb op ons plafond in de uitbouw geklopt en toen kwam de wesp er ineens uitgevlogen aan de buitenkant, en het gat dichtgeplakt toen die wesp weer terug kwam hebben we het beestje doodgeslagen, en het plakband weggehaald, zou het de koningin geweest zijn? En kunnen er nu nog wespen in dat gat zitten? M.v.g.

    • Ja, rond deze tijd zie je normaliter alleen nog maar koninginnen. Als je de toegang tot het (eventuele) beginnende wespennest hebt afgesloten terwijl de betreffende wesp zich buiten het gat bevond, is de kans minimaal dat er sprake is van een afgerond nest, laat staan dat er al nieuwe volgroeide wespen aanwezig waren. Of je daadwerkelijk te maken hebt gehad met een wespenkoningin is voornamelijk af te lezen aan de grootte van de wesp. Wespenkoninginnen zijn doorgaans namelijk beduidend groter van formaat dan werksters en darren. Al is dit enigszins afhankelijk van de wespensoort (‘gewone’ wesp, Duitse wesp, limonadewesp, Franse veldwesp, Saksische wesp, urntjeswesp, muurwesp, knoopwesp, sluipwesp, bladwesp, hoornaar etc.). Uitsluitsel kan ik je niet geven, maar mijn persoonlijke opvatting is dat de kans zeer klein is dat er in april al een bewoond nest aanwezig is. Groeten, Paul

  175. Dag Paul, Wij hebben een wespennest in de grond, weten de exacte plaats. Hoe kan ik deze, nu het winter, het beste verwijderen? Met groet, Wim de Koning

    • Beste Wil, Weet je zeker dat het wespennest helemaal verlaten is? In dat geval zou je het simpelweg uit kunnen graven. Maar waarom wil je het eigenlijk weghalen. Aangezien een wespennest slechts 1 seizoen wordt bewoond en niet wordt hergebruikt, zou je het ook kunnen laten zitten. Groeten, Paul

  176. Een maand geleden ongeveer ontdekte ik dat er een wespennest is in de houten dakrand aan onze veranda. Ik heb informatie ingewonnen bij de brandweer, die wespennesten komt verdelgen. Vermits wespen nuttige dieren zijn en ik er een van principes ben (leven en laten leven), wilde ik best de vorst afwachten om te zien of de wespen niet vanzelf zouden verdwijnen. Nu lees ik hier dat een koningin overleeft, dus dat het niet denkbeeldig is dat er volgend voorjaar weer een wespennest in onze daklijst zit. Bovendien hebben de wespen zich een weg naar binnen weten te banen, want ik tref er elke dag weer nieuwe aan. Het begon met één enkele verdwaalde wesp, nu zijn er dagen dat ik er een twintigtal in huis heb. Ze blijven aan de kant waar (aan de buitenkant dan) hun nest is rondzoemen. Ze gaan gelukkig niet verder dan de veranda dus. Het is nu bijna half november en het vriest nog niet. De wespen lijken meer en meer in het huis te komen, dus ik ben wel genoodzaakt om professionele hulp in te schakelen, denk ik. Ik ben er niet zo voor omdat het nest zo vlak bij het huis is, eigenlijk erin, en ik mij afvraag in hoeverre het gif ook schadelijk kan zijn voor mijn parkietjes die vlak aan het veranda-raam gehuisvest zijn. Mijn werkplek is ook vlakbij de plaats waar het nest is. Is er geen andere manier om de wespen uit het huis te houden en te verdrijven? Ik heb nu nog altijd niet ontdekt langs waar de wespen het huis binnen raken. Alvast bedankt!

  177. Hallo, Van de zomer hebben wij veel last gehad van wespen, en geen kleintjes, maar echt mega grote krengen. Maar we hadden ze maar op één plek in huis, op de kamer van onze dochter. Elke avond als ze ging slapen, ging ik eerst op jacht om de kamer zo vrij mogelijk te maken van wespen. Nu het wat kouder word, blijven die krengen komen, niet in groepen tegelijk, maar steeds per 2 of 3. Deze kruipen ergens een muur in waardoor ze bij mijn dochter op de kamer komen, zelfs met ramen dicht komen ze binnen. Ik heb het idee dat ze uit een boom komen die voor de kamer van mijn dochter staat. Wat kan ik er zelf aan doen zodat ze niet meer bij mij in huis komen? Met siroop etc. heb ik al voor het raam aan de buitenkant gezet zodat ze daar in vliegen (en niet naar binnen), maar niks helpt.

  178. Vanmiddag liep er een klusjesman over ons dak en toen zag ik ineens aardig wat wespen onder de pannen vandaan vliegen. Later heb ik nog even staan kijken en er vliegen constant een wesp of 5 dichtbij het dak. Soms kruipen ze onder de pannen, ze nemen steeds een andere opening. De ene keer aan onze kant, dan weer bij de buren. Waarschijnlijk zit er een nest? Op zich heb ik er geen last van, vind het meer een eng idee. Want wat als ze naar binnen komen? Ik lees op de site dat de wespen in het najaar (nu?) uitvliegen en alleen de koningin achterblijft om te overwinteren. Maar wat als zij overleeft en een nieuw nest begint, wordt dat dan groter? Is het verstandig het nest nu te laten verwijderen?

  179. Kan iemand mij vertellen of wespen door hun knagen ook schade veroorzaken aan bijvoorbeeld houten balken en zo?

    • Beste Trudy, Jazeker, dat is mogelijk. Wespen staan er zelfs om bekend dat ze aan houten schuttingen, houten tuinmeubels, vogelhuisjes e.a. knagen. Wespen knagen dus aan hout en vermengen de houtvezels met hun speeksel tot een papperig goedje. Van dit papje bouwen ze hun wespennest. Het materiaal van een wespennest is extreem dun (soort vloeipapier), dus de hoeveelheid hout die wespen afknagen is minimaal. Het oppervlak van hout wordt een beetje ruw, maar deze wespenschade is eenvoudig weg te schuren; vaak is lakken/beitsen al afdoende. Ik heb ook ooit eens gelezen dat vergrijsd hout aantrekkelijk wordt gevonden door de Duitse wesp, maar daar ben ik niet zeker van. Al met al kunnen wespen schade veroorzaken aan hout, maar meestal is deze schade minimaal. Wordt/voelt een wesp (zich) echter ingesloten door een houten object, bijvoorbeeld doordat een wespennest wordt afgesloten met een houten plaat, dan kunnen wespen echter zeer rigoureus te werk gaan. Groeten, Paul

  180. Hoi, Ik heb een vraag. We hebben een wespennest onder de dakpannen en het hout zitten, in de isolatie. Op zich hebben we er geen last van. Maar een paar jaar geleden hadden we op die plek ook een wespennest zitten. We hebben dit toen laten inspuiten met gif. Kan het zijn dat de toenmalige koningin niet gedood is of is er nu toevallig op dezelfde plek een nieuwe koningin gekomen? Mij is het nl. onduidelijk of een koningin in het najaar altijd haar nest verlaat en opnieuw ergens anders begint of blijft de koningin voor een aantal jaar in haar zelfde nest? Groetjes, Margo

    • Beste Margo, In principe wordt een wespennest maar één seizoen bewoond. De jonge koninginnen verlaten in het najaar het nest waarin ze zijn opgegroeid. Na de paring zoeken zij een schuilplaats om te overwinteren; dit kan in een holle boom, maar ook onder een afdak of op een zolders. De piepjonge koninginnen bijten zich vast met haar kaken en blijven 6 tot 7 maanden hangen. Laat in het voorjaar gaan de kersverse koninginnen op zoek naar een plekje om een eigen nest te maken. Aan het einde van de zomer wordt het wespennest minder actief. De werksters en de oude koningin sterven bij de eerste nachtvorst en dan begint de cirkel des levens weer van voor af aan. Al met al wordt het oude nest dus niet meer opnieuw gebruikt; de koningin zoekt na de winter een nieuwe vestigingsplaats. In dit opzicht is het dus ook niet nodig om een oud wespennest te verwijderen. Sterker nog: ik ben geen expert, maar het zou kunnen dat een oud nest er zelfs voor zorgt dat er geen nieuw nest gebouwd kan worden.

    • Ik lees overal dat de wespen bij de eerste nachtvorst sterven, maar als zo’n wespennest in de spouwmuur zit, kan ik me goed voorstellen dat het helemaal niet koud genoeg wordt in het nest voor sterfte… Enig idee?

    • Voor zover ik weet zit (drang naar) overleving niet in de “natuur” van wespen. De wespen hebben hun levenstaak (nieuwe prinsessen/koninginnen voortbrengen) volbracht en hebben bij het intreden van de winter niet langer de behoefte om zelf te overleven. Ze gaan niet langer op zoek naar voedsel en schikken zich simpelweg in sterfte.

  181. Wij hebben een dahliatuin en sinds twee weken worden onze planten compleet opgevreten door wespen. We snappen er niets van. We hebben al poeder gestrooid, dan zijn ze even weg, maar de volgende dag zitten er doodleuk weer tientallen wespen op de plant. Wat kan ik doen?

    • Beste Cynthia, Als je zo veel wespen in je tuin hebt, zit er waarschijnlijk een wespennest in de buurt. Als het gif is opgevreten en er niet voldoende naar het nest wordt terug gesleept, blijven ze komen. Wespen zijn inderdaad echte alleseters. Als ze de keus hebben eten ze zelf voornamelijk simpele koolhydraten c.q. snelle suikers voor directe energie. Ze worden dan ook aangetrokken door suikerrijke genotsmiddelen die eigenlijk bestemd zijn voor menselijke consumptie: tafelsuiker, frisdrank, snoep, stroop, siropen, ijs etc. Zijn deze gemakkelijke prooien niet voorradig, dan halen wespen hun koolhydraten uit bloemennectar, stuifmeel, honingdauw van bladluizen & schildluizen, vruchtvlees en vruchtensap van volgroeide en volrijpe vruchten en inderdaad ook uit plantensap. Om bij het plantensap te komen knagen ze nog weleens volledige bladeren kapot. De beste manier om je planten te beschermen is dus een “gemakkelijkere” prooi aanbieden. Limonadesiroop als je ze in leven wilt laten of een ouderwetse wespenval (fles doormidden knippen, limonade in de onderkant en de bovenkant er op z’n kop in zetten) als je er voorgoed vanaf wilt zijn. Ik heb overigens ook nog weleens gehoord dat wespen het kleverige sap van wietplanten lekker vinden. Dus heb je hennep in je tuin staan, dan krijg je dus wespen die relaxt zijn van de THC (misschien een idee?) en zodoende gemakkelijk te vangen zijn. :P Voor hun larven zijn wespen trouwens meer op zoek naar eiwitten. Ze knagen/knippen eiwitrijk voedsel kapot en sjouwen stukjes mee naar hun nest. Hierbij moet je vooral denken aan dikke vliegen, maar ook vleesresten en visresten. Dus voorkom vleesresten (van BBQ e.a.) in je tuin.

  182. Wij hebben bijna elk jaar een wespennest aan/in ons huis (steen met houten opbouw; de rand van steen naar hout blijkt ideaal voor wespen). Om gek van te worden. Tot nu toe werkt het wespengif uit de bouwmarkt prima. Je spuit wat rond de openingen en met 2-3 dagen zijn de meeste wespen dood. Helaas hebben we ook dit jaar -zelfs na het bestrijden- last van wespen die naar binnen komen en ik kan niet vinden hoe. Ze zijn wel allemaal nagenoeg dood als ze in de slaapkamer zitten. Hoe lang kan dit nog doorgaan? Zaten al die wespen al die tijd binnen in het nest? Ik was gestopt met het gif na 3 dagen maar zie nu ook weer wespen aan de buitenkant vliegen. Deze wespen lijken ergens anders vandaan te komen (ze stromen niet in en uit, maar vliegen wat rond en vaak weer weg, soms kruipt er 1 naar binnen) en meer op onderzoek te zijn en zo af en toe dit nest eens in te kruipen. Kan dat, dat ze van een ander nest komen? Wanneer moet je je zorgen maken dat een nest opnieuw opleeft?

  183. Ik had ook wespen, in mijn slaapkamer, in de loop van 2 weken zo’n 26 jonge wespen, dood dan wel levend, daarna dagelijks een stuk of 5, ook met dichte ramen. Ik belde de gemeentelijke milieudienst, nee mevrouwtje dit duidt niet op een nest, als er een nest zit dan vliegen ze in en uit. Ja maar het zijn er wel erg veel, dat heb ik eerder nooit gehad. Het duidt niet op een nest mevrouw. Daarna gespeurd en nest gevonden. Het duidde dus wel op een nest! En je moet dat iemand ook vertellen, anders laten mensen het erbij zitten terwijl het later gevaarlijk kan worden. Mijn nest is vanochtend bestoven, er komen nu nog meer wespen binnen dan eerst, en ik vind het verschrikkelijk om aan te zien, het gekronkel van de lijfjes, door de insecticide, vreselijk dat het zo moet…

    • Beste Ludwig, Zou je (voor de beeldvorming) willen vertellen waar het nest precies zat? Wellicht dat anderen ook iets aan die info hebben… Goed dat je het er niet bij hebt laten zitten! Mijn ervaring is dat sommige instanties liever lui dan moe zijn. Het schaap moet lang en breed verdronken zijn (en liefst al flink opgezwollen) voordat er ook maar naar de put wordt omgekeken. Echt schandalig! Zo’n wespennest kan inderdaad levensgevaarlijk worden. Sneu voor de wespen, maar als het erop aankomt liever zij dood dan jij. :(

  184. Ik heb een vraag: sinds 5 dagen word ik wakker met wespen in mijn kamer. Ik heb alles gecontroleerd, maar ik heb geen idee waar ze vandaan komen.

    • Beste Erik, Waarschijnlijk hebben wespen een nest gebouwd in een holte in de buitenstructuur van je huis: in de spouw, onder een dakpan, achter een boeiboord, in een uitsparing van het dak, via een rot stukje in het kozijn etc. Waarschijnlijk kunnen ze de uitgang naar buiten niet (goed) meer vinden, waardoor ze zich een weg naar binnen (dus in je kamer) hebben geknaagd. Dit kan echt gevaarlijk zijn, vooral naarmate er meer en meer larven ontpoppen tot volwassen wespen. Controleer allereerst je raamkozijnen op gaten en kieren en vervolgens de hoeken van muren, vloeren en plafonds. Het hoeft maar een piepklein gaatje te zijn… Het lijkt me overigens sowieso niet onverstandig om op voorhand een ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen, afhankelijk van hoeveel wespen je tot nog toe hebt gespot. Succes, sterkte & groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.