Tegenslag: 6 tips om te leren omgaan met tegenspoed

omgaan-met-tegenslagSoms zit alles tegen… Gaat het leven niet over rozen, maar over doorns… Lijkt niets in de verste verte op rozengeur of maneschijn… Wordt het allemaal eventjes te veel… En loopt niets op rolletjes… Bedenk dan dat het precies deze momenten zijn waarop je jezelf kan overtreffen! Bewijs jezelf dat je sterk en veerkrachtig bent en dat je je niet laat overheersen door tegenspoed. Want niets is zo bevredigend als het overwinnen van tegenslagen!

Omgaan met tegenspoed – Tip 1: Toon je emoties

Sterk zijn betekent niet dat je je emoties en kwetsbaarheid niet mag tonen. Sterker nog: je emoties wegstoppen getuigt niet van kracht en moed, maar van angst en vluchtgedrag. Laat je alleen niet overmannen door je emoties en probeer reëel en positief te blijven denken.

Tip 2: Tegenslag = contrast

Tegenslagen horen bij het leven. Wanneer alles perfect verloopt, wordt ‘perfect’ iets gewoons. Tegenslagen zorgen voor contrast, waardoor  je mooie momenten ook als mooi beleeft.

3. Met tegenspoed omgaan: ben voorbereid

De beste manier om tegenslagen het hoofd te bieden is door de eventualiteit ervan te erkennen. Een klap komt namelijk minder hard aan als je op de kans bent voorbereid. Door de mogelijkheid van problemen te ontkennen, hebben ze een veel grotere impact wanneer je er uiteindelijk toch mee te maken krijgt.

Tegenslag incasseren… Tip 4: Zoek het lichtpuntje

Door op zoek te gaan naar de positieve kanten van een tegenslag, kan tegenspoed draaglijker worden gemaakt. Doe daarom je uiterste best om iets positiefs te zien. Wanneer een naaste overlijdt, is hij/zij verlost van alle aardse problemen.

5. Hoe je tegenspoed weert: alles is tijdelijk!

Niets is permanent. Je leven is tijdelijk, en zo ook je problemen. Zelfs de grootste tegenslagen zullen uiteindelijk een plekje krijgen. Zoek desnoods professionele hulp om de dingen een plekje te geven.

Met tegenslag dealen – Tip 6: Relativeer

Plaats je tegenslagen altijd in een groter geheel. Vergelijk ze met de problemen van anderen. Werkloosheid is erg, maar zolang je kunt blijven eten en een dak boven je hoofd hebt, ben je beter af dan vele anderen.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.