Kinderen opvoeden is een hele opgave. Hoe je een kind het beste kunt opvoeden, is afhankelijk van de eigenschappen en behoeften van het desbetreffende kind. Het ene kind is enorm verlegen en moet aangemoedigd worden, het andere kind is hyperactief en moet zo nu en dan flink afgeremd worden. Toch zijn er algemene opvoedtips die op vrijwel ieder kind van toepassing zijn. Hierbij 10x een handige opvoedtip t.a.v. jonge kinderen…

Opvoedtip 1: Structuur

Kinderen hebben erg veel structuur en regelmaat nodig. Structuur en regelmaat zorgen namelijk voor rust, orde en een veilig gevoel. Probeer het leven van je kind dus zoveel mogelijk structuur te geven door het invoeren van vaste regels, vaste etenstijden en vaste activiteiten.

2. Consequent optreden

Het is bij het opvoeden van kinderen uitermate belangrijk om consequent op te treden. Zodoende leert je kind grenzen en leert hij/zij dat negatief gedrag niet wordt beloond. Je bent misschien geneigd om toe te geven als je kind blijft zeuren, maar op die manier moedig je negatief gedrag juist aan. Treed daarom kordaat op en dreig nooit met dingen die je uiteindelijk niet waarmaakt.

3: Praat met je kind (dé opvoedtip)

opvoedtip opvoedtips opvoedingEen kind beleeft dagelijks nieuwe dingen en heeft dan ook van alles te vertellen. Hoewel de meeste dingen waarschijnlijk gesneden koek zijn voor jou, is het toch belangrijk om echt te luisteren en oprecht interesse te tonen. Op die manier voelt je kind zich serieus genomen en gewaardeerd. Het is bovendien een uitstekend moment om je kind normen en waarden bij te brengen door te reageren op hetgeen je kind vertelt. Dit is misschien wel de allerbelangrijkste opvoedtip…

Opvoedtip 4: Geef het goede voorbeeld

Als ouder zijnde ben jij het allergrootste voorbeeld voor je kind. Wees je daarvan bewust en gedraag je daar ook naar. Zodoende kun je je kind een hoop positieve eigenschappen bijbrengen en gestelde regels een stuk makkelijker handhaven. Het juiste voorbeeld geven is van cruciaal belang tijdens de opvoeding van je kind…

5. Complimenteren & bevestigen

Het opvoeden van een kind bestaat niet alleen uit het stellen van regels en het uitdelen van straf. Complimenten uitdelen en het bevestigen van positief gedrag is minstens zo belangrijk, maar dit schiet er in de praktijk nog wel eens bij in. Door positief gedrag te belonen leert je kind juist hoe het wél moet en ontwikkelt hij of zij zelfvertrouwen. Je kind complimentjes geven hoort absoluut bij een goede opvoeding…

6: Stel niet té hogen eisen aan kinderen

Houd er rekening mee dat je kind nog een heleboel moet leren. Regels en consequenties zijn belangrijk, maar gun je kind ook de ruimte om een keer onderuit te gaan. Maak onderscheid  tussen negatief gedrag dat bestraft moet worden (bijvoorbeeld als je kind met speelgoed gooit) en gedrag waarbij je kind juist een steuntje in de rug nodig heeft (bijvoorbeeld als hij of zij per ongeluk iets laat vallen).

Opvoedtip 7: Motiveer je kind om zelf keuzes te maken

Als ouder wil je je kind voor al het mogelijke kwaad beschermen, maar dit is simpelweg niet mogelijk. Probeer je kind dus niet té beschermd op te voeden. Laat je kind regelmatig zelf keuzes maken zodat hij of zij ook met fouten, uitglijders en tegenslag leert omgaan.

8: Leg dingen in laag tempo uit

Door simpelweg “niet doen” te zeggen voed je je kind niet op. Een kind is namelijk enorm leergierig. Licht dan ook regelmatig toe waarom iets geen goed idee is. Op die manier snapt je kind sneller waarom hij/zij iets niet mag en gaat hij of/het waarschijnlijk automatisch beter doen. Duidelijke, geduldige en trage uitleg is van cruciaal belang voor een optimale opvoeding van je kinderen!

9. Bedtijd…

Hoe moe een kind ook is, bedtijd zorgt vaak voor de nodige problemen. Wees consequent. Bedtijd is bedtijd. Het is echter wel belangrijk om activiteiten te ondernemen waarmee je kind de dag kan afsluiten. Praat nog even samen, lees een verhaaltje, stop je kind goed in en doe dan het licht uit. Dit maakt de overgang van waken naar slapengaan een stuk eenvoudiger. Invulling geven aan bedtijd maakt een cruciaal deel uit van de opvoeding van jonge kinderen.

Opvoedtip 10: Houd je hoofd koel

Het opvoeden van een kind vergt enorm veel van jezelf. Vergeet niet ook goed voor jezelf te zorgen en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Ook jij moet een hoop leren. Is je kind lastig en zie je het even helemaal niet meer zitten? Stel dan desnoods een time-out voor jezelf in. Laat je kind maar even en zorg dat je tot rust komt zodat je daarna weer weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Heb jij aanvullende opvoedtips voor jonge kinderen (peuters en kleuters)? Deel ze in een berichtje hieronder!

Tips: kinderen opvoeden met een gezond (eigen) lichaamsbeeld

Kinderen zijn zich steeds jonger bewust van hun eigen lichaam, en oordelen ook op steeds jongere leeftijd over het lichaam van anderen. In de New York Times stond een onderzoek dat liet zien dat kinderen van vijf jaar oud al precies weten waar het over gaat:

“De onderzoekers lieten aan een groep meisjes van verschillende leeftijden foto’s zien. Op deze foto’s stonden andere meisjes variërend van dik tot dun. De groep moest vervolgens de meisjes op de foto’s beoordelen. De groep beoordeelde de dikste meisjes op de foto’s als meest negatief.

Het jongste meisje in de groep, vijf jaar oud, zei over een dik meisje op een foto: “heeft geen vrienden omdat ze dik is”. Dit was behoorlijk schokkerend want het laat zien dat meisjes zelfs op deze jonge leeftijd verbanden leggen tussen dik zijn en populair zijn / succes hebben in het leven.

De vraag is daarom duidelijk voor ouders: hoe kun je voorkomen dat je kind zo gaat denken? Hoe kun je er voor zorgen dat ze niet worden opgeslokt door de size-zero cultuur, waar ultra dun zijn gelijk wordt gesteld aan het behalen van succes in het leven?

Diet-blog heeft een aantal tips op een rij gezet die helpen om er voor te zorgen dat jouw kind een gezond gewicht houdt op een gezonde manier, en tegelijk ook een gezond lichaamsbeeld stimuleren.

Vermijdt negatief praten over jezelf waar je kinderen bij zijn

Als je als moeder of vader last hebt van overgewicht, praat dan niet negatief over jezelf en jouw eetgewoonten. Zeg niet constant dat je “te dik” bent, en bekritiseer jezelf niet openlijk omdat je volgens jezelf geen doorzettingsvermogen hebt.

Dieet voor je gezondheid, niet voor je uiterlijk

Wees voorzichtig als je op een dieet bent. Zeg van een dieet niet dat je gezond bezig bent als dit niet zo is. Eet je tijdens je dieet wel op een gezonde manier, zeg dan altijd dat je het doet om gezonder te leven en niet omdat je er beter uit wilt zien. Als het mogelijk is, zeg dan helemaal niet dat je op dieet bent. Mocht je kind doorvragen, zeg dan bijvoorbeeld dat je dunner wilt worden zodat je langer met ze kunt spelen zonder moe te worden.

Kinderen niet op een dieet laten gaan

Als jouw kind overgewicht heeft, zet ze dan niet op een dieet. Het is veel verstandiger om gezond eten toe te voegen aan hun eetpatroon, dan slechte dingen af te nemen. Bijvoorbeeld: laat iedereen in het gezin minimaal drie keer per dag fruit eten en hou dit ook bij op een lijstje op de koelkast. Dit werkt veel beter dan het afpakken van snoepjes.

Vroeg aanleren dat verschillende mensen de wereld kleuren

Als het nodig is, vooral als je kind gepest wordt op school, dan is het belangrijk om regelmatig te laten weten dat diversiteit van mensen de wereld interessant maakt. Leer ze dat iedere mens verschillend is, en dat dit de wereld interessant maakt. Praat over huidskleuren, kleuren van haar en ogen, gewicht, lengte, talenten, voorkeuren etc. De wereld zou saai zijn als iedereen gelijk is.

Koop geen speelgoed dat het evangelie van het perfecte lichaam verkondigd

Koop poppen die er realistisch uit zien, en geen Barbies. Weet wat voor computerspelletjes je kinderen spelen, want sommige spelletjes voor meisjes promoten plastische chirurgie als een middel om gelukkig te zijn (zoals Miss Bimbo).

Weet jij nog meer tips om je kinderen goed om te laten gaan met de hedendaagse cultuur van perfectie = geluk, laat dit dan in een reactie weten. En wat vind jij van de tips hierboven? En ben je zelf bewust bezig om je kinderen af te schermen van dit probleem in onze samenleving?

Kinderen en hun eigen lichaamsbeeld: Hoe leer je ze te relativeren?

Het is tegenwoordig niet bepaald makkelijk om je kinderen voor te bereiden op onze wereld waarin uiterlijk steeds belangrijker wordt. Hoe leer je kinderen te relativeren? Er zijn wel dingen die je kunt doen om de schade een beetje beperkt te houden, zoals zelf het goede voorbeeld geven.

Hoe kinderen over hun eigen lichaam denken wordt immers voor een groot gedeelte bepaald door de dingen die jij doet in de opvoeding. Om je een beetje op weg te helpen vind je hieronder een aantal ideeën die er mogelijk voor zorgen dat kinderen minder snel een ongezond lichaamsbeeld krijgen (bron):

1. Druk maken over je uiterlijk is normaal: Erken dat onzekerheid over het uiterlijk bij een tiener normaal is. Het hoort ook gewoon bij het opgroeien, dus voorkom dat je kinderen bekritiseert omdat ze te veel aandacht schenken aan hun uiterlijk in jouw ogen.

2. Geef veel complimenten: Geef altijd veel complimenten en positieve feedback op hoe je kind er uit ziet en ZEKER voor alle andere belangrijke kwaliteiten. Soms lijkt het alsof het kinderen niets kan schelen, maar complimenten geven als “je hebt echt de mooiste glimlach” zorgen zeker voor een positief zelfbeeld.

3. Complimenteer hun karakter: Zeg regelmatig hardop welke karaktertrekken je waardeert in jouw kind. Bijvoorbeeld als ze aardig zijn geweest tegen iemand, hun medeleven tonen, hun werklust, hun hulp etc.

4. Leg redelijke grenzen op: Wees geduldig, maar laat wel weten dat er grenzen zijn aan hoeveel tijd je kind mag besteden aan het optutten. Zeg tegen ze dat het niet de bedoeling is dat ze anderen tot last zijn (een half uur in de badkamer bezig zijn terwijl er wachtenden zijn) of dat ze klusjes laten schieten omdat ze ‘geen tijd’ hebben. Grenzen stellen helpt kinderen om kun tijd goed in te delen, leert zelfdiscipline aan en houdt uiterlijke verzorging in perspectief.

 

 

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.