torsade de pointes TdP

Torsade de Pointes (TdP) – Oorzaken & behandeling

Torsade de pointes ofwel TdP is Frans voor ‘draaien van de toppen’. Het is een term voor een ECG-afwijking waarbij sprake is van spiraalvormige patronen van elektrische activiteit…

Wat is Torsade de Pointes?

Bij Torsade de Pointes zijn de lange toppen (qrs-complexen) veelvormig, en ze draaien als het ware rond de horizontale basislijn van het echocardiogram. Er is dan ook geen sprake van “omdraaien” (als in “omkeren”) zoals veel websites vermelden, maar veeleer van “verdraaien” (als in “buigen”)… Het ziet er op de ECG uit als een abnormale spiraalvorming. TdP wordt altijd voorafgegaan door een langere QT-tijd (Lange QT Syndroom (LQTS)). Bovendien veroorzaakt TdP een versnelde hartslag door de hartkamers (ventrikeltachycardie).

Pas op: TdP wordt ook wel beschreven als een levensgevaarlijke vorm van ventrikeltachycardie ofwel ventriculaire tachycardie.

Oorzaken van TdP

Het exacte ontstaansproces van TdP is tot nog toe onbekend. Toch stelt een gangbare hypothese dat de onderliggende oorzaak te vinden is bij ‘Early Afterdepolarization’ (EAD) ofwel voortijdige na-depolarisatie van de hartspiercellen. Over hoe EAD’s op cellulair niveau een integraal ritmestoornis teweeg kunnen brengen, tast men helaas nog in het duister. Wel is bekend dat Torsade de Pointes in de hand wordt gewerkt door medicijnen. Sommige varianten van onder meer de volgende medicatie kan TdP in de hand werken:

 • Antihistaminica (tegen allergieën)
 • Pentostam (tegen parasitaire Leishmaniasis)
 • Ontstekingsremmers
 • Bepaalde antiarrhythmica (tegen hartritmestoornissen)
 • Tricyclische antidepressiva (heropnameremmers)
 • Anthelminthica (anti-wormenmiddel)
 • Diuretica (plastabletten)
 • Antibiotica (bacterieremmers)
 • Erytromycine (tegen luchtweginfecties)
 • Etc. etc.

Behandeling van Torsade de Pointes

Omdat Torsade de Pointes meestal wordt veroorzaakt door medicatie, moet bij het vaststellen van TdP op een ECG zo snel mogelijk de medicatie worden gecontroleerd. Verdachte medicatie dient doorgaans te worden vervangen door een alternatief. In geval van hypomagnesiëmie dient de spiegel van het mineraal magnesium in het bloed te worden opgehoogd. Bij erfelijke vormen van TdP worden doorgaans antiarrhythmica / anti-aritmica ofwel bètablokkers voorgeschreven. Soms is defibrillatie (elektrische schok) of een permanente elektronische pacemaker noodzakelijk.

Er bestaat ook een uiterst zeldzame vorm van Torsade de Pointes die begint met een kort koppelingsinterval. Deze vorm wordt Short Coupled Torsades de Pointes (SCTDP) genoemd.

(Engelstalig filmpje waarin Torsade de Pointes wordt uitgelegd)

Reacties

Heb jij ervaring met Torsade de Pointes (TdP)? Of heb je vragen of opmerkingen? Laat hieronder je reactie achter!

5 reacties op “Torsade de Pointes (TdP) – Oorzaken & behandeling

 1. Piet v d v veen ·

  Ik gebruik sinds 50 dagen ecitalopram 10, sinds een dag of f 15 vaak last van licht in n het hoofd en het gevoel flauw te vallen, en hart kloppen nog g al snel in de bijsluiter staat dat dit medicijn ook top kan uitlokken, zijn er meer mensen die hier last van hebben. Graag u reacties magpiet

  Reageer
 2. Toos korndorffer ·

  Ben 51. Paar maanden terug slikte ik plastabletten voor bloeddruk. Kreeg vage klachten. Kreeg toen hartfilm en werd gezegd dat ik Lange QT-syndroom (LQTS) heb. Veel onderzoek gehad. Alles was goed wacht nu op DNA test. Om te zien of aangeboren is. Nu is mij vraag. Kan het ook eenmalig zijn geweest? Dat het te zien was op hartfilmpje. Door gebruik van plastabletten. Heb in verleden veel hartfilmpjes gehad, wel 50, maar nog nooit hebben ze Lange QT-syndroom (LQTS) geconstateerd. Of mij dat gezegd.

  Reageer
  • yolanda ·

   Daar moeten ze ook specifiek naar kijken, met gewone hartfilmpjes letten ze daar niet op. Ik heb blijkbaar ook LQTS en ben ook bezig om te kijken of en in welk gen het zit, maar daar heb ik eerst 3x verschillende onderzoeken voor moeten doen, dus als ze het bij de andere onderzoeken niet gezien hebben, dan kan dat, want dan hebben ze er niet specifiek op gelet op dat moment.

 3. Prins J ·

  Wat zijn de symptomen van een TdP?

  Reageer
  • DIk ·

   Hallo Prins, Symptomen kunnen misselijkheid en draaierigheid zijn in het gunstigste geval. Ikzelf heb de short coupled variant (witte raaf dus). Torsades kunnen ook doorzetten in een hartstilstand, zoals in mijn geval. De stoornis is pijnloos, je voelt een lichte duizeling en je bent weg (klinkt een beetje morbide, maar zo is het wel). Ik heb nu sinds 2007 een ICD en slik Verapamil. Ik heb sindsdien geen stoornissen meer gehad, maar een garantie dat het nooit meer gebeurt, krijg je natuurlijk niet.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.