Uit je mond stinken… Eén op de vijf Nederlanders heeft last van een vieze adem, maar bij jezelf ruik je het doorgaans niet. Wanneer je een slechte adem hebt is dat niet alleen vervelend voor jezelf, maar zeker ook voor je omgeving. Omgekeerd kunnen anderen met een slechte adem bijzonder hinderlijk zijn voor jou. Een slechte adem maakt je bovendien onzeker en kan tot ongemakkelijke situaties leiden. Genoeg redenen dus om een artikel te wijden aan het tegengaan van grof gezegd ‘uit je mond stinken’…

Vieze adem: oorzaken ‘uit je mond stinken’

slechte ademVooral ’s ochtends stinken veel mensen uit hun mond. Knoflook, uien, roken, alcohol, zuivelproducten en bepaalde medicijnen veroorzaken een tijdelijke slechte adem. Wanneer je continu last hebt van een slechte adem noemt men dat halitose. Halitose wordt meestal veroorzaakt door goede bacteriën. Zodra deze bacteriën eiwitten gaan afbreken, kunnen ze een onaangename geur teweegbrengen. Hoe meer bacteriën in je mond, hoe slechter je adem. Ook tongaanslag of plaque op de tong kan een slechte adem opwekken. Infecties in mond, keel, neus of slokdarm zijn ook vaak boosdoener, evenals een droge mond, maag- en darmklachten en suikerziekte.

Hoe weet ik zelf wanneer ik uit mijn mond stink?

Je kunt jezelf testen op een slechte adem door:

 • Het achterste deel van je tong over de bovenkant van je hand of een verbandgaasje te strijken, het speeksel op te laten drogen en vervolgens te ruiken
 • Een goede vriend om zijn/haar ongezouten mening te vragen
 • Een halimeter-test te ondergaan

Uit je mond stinken voorkomen…

Drink voldoende water en gebruik een goede combinatie van mondspray, tongreiniger, gorgelmiddel en spoelwater om een stinkende adem te verhelpen. Deze moeten wel werkzame antibacteriële stoffen bevatten zoals chloorhexidine of cetylpyridinechloride. Ook tweemaal daags tandenpoetsen doet wonderen. Gebruik wel een tandpasta die bacteriën doodt en vluchtige zwavelverbindingen tegengaat. De ruimte tussen de tanden kun je reinigen met flosdraad, tandenstokers en tandrager. En controleer de plooien van je keelamandelen regelmatig op amandelstenen!

Een regelmatig bezoek aan de tandarts zorgt ervoor dat tand- en tandvleesproblemen tijdig worden gesignaleerd. Wanneer je toch last blijft houden van een slechte adem, dan kun je deze maskeren met mondspray, kauwgom of muntpastilles.

51 Reacties

 1. Vooral vleeseters stinken uit hun mond net zoals het feit dat hun poep stinkt. Dit zie je bij de dieren ook. Honden- en kattenpoep stinken vreselijk, maar van een paard ruikt het zelfs lekker en dat zijn niet de enige voorbeelden. Veganisten en vegetariërs mogen dan soms ruiken naar knoflook om maar iets te noemen maar dat is altijd nog beter dan kadaverlucht. Vlees = kadaver. De maag en darmen zijn ook bij vleeseters vaak ongezond. Het spijt me voor de vleeseters of mensen die veel kaas eten, maar het is heus waar. Johanne Duyn natuurgeneeskundig therapoeut.

  • Weleens op een varkensboerderij, geitenboerderij of koeienboerderij geweest? Bovendien zegt gebrek aan stank niks over voedzaamheid. Leer eerst therapeut spellen, dan praten we verder.

 2. Hallo iedereen, Ik ging samen met mijn partner naar de huisarts voor hetzelfde probleem: uit je mond stinken en branderig gevoel bij het slikken, dus de slokdarm. De huisarts heeft bloed afgenomen en er moest ontlasting ingeleverd worden. Wat blijkt nu, er zat een bacterie in de maag die dit probleem veroorzaakt en die is dus middels bloedafname en ontlasting ontdekt. Dit kan men heel makkelijk oplopen via speeksel, wat veelvuldig gebeurt in vakantielanden, maar goed… Het is nu verholpen door een antibioticakuur en daarna weer dezelfde procedure: afname van bloed en ontlasting om te kijken of de bacterie weg is. Het enige nadeel is dat als de bacterie eruit is, je deze toch weer kunt oplopen. De oplossing is in ieder geval wat hierboven ook al wordt vermeld, omeprazol in combinatie met een antibioticakuur die je voorgeschreven krijgt van de huisarts! Bij mijn partner heeft het in ieder geval heel goed geholpen!

 3. Al die menthol snoepjes en tandpasta’s, niets helpt. De stank overtreft die mentholgeur. Het is gewoon een poeplucht die uit de maag komt. Je moet het zien als bv. maagzuur. Maar in plaats daarvan is het een stanklucht. Ik ben sinds kort mee geholpen. Mijn huisarts wist ook geen raad met de geur. Op mijn advies schreef hij een protonpompremmer voor, Omeprazol 40 mg, en het werkt! Ik heb alle onderzoeken al gedaan, maar men vond geen aandoening. KNO-arts, maagonderzoek etc. Nog een tip: als ontbijt muesli met yoghurt eten. Je mag ook alleen yoghurt, dat is natuurlijk het beste. En direct na het ontbijt 1 capsule innemen. Dit is mijn eigen ervaring, want je voelt je onzeker en wordt af gestoten als men je adem ruikt. Ik hoop dat jullie hier heel veel aan hebben om een gelukkig leven te leiden.

  • Syl, Na hoelang heeft het gewerkt? Dus na hoelang ging die lucht weg met de Omeprazol (aantal dagen, weken?). Bedankt alvast! Groeten, Rico

 4. Ik heb ook last van slechte adem, meestal in de ochtend. Na het tandenpoetsen is het over. Allicht, dat dacht ik toch, want mijn moeder zegt dat ik altijd een stinkende adem heb. Als mijn vader antwoord daarop moet geven zegt hij niks te ruiken. Mijn vrienden zeggen er ook niks over, maar dat kan gewoon uit beleefdheid zijn (en ik durf ze het niet vragen wegens mogelijke reacties). Mijn moeder zegt overigens dat ik altijd stink, niet enkel uit mijn mond hoewel ik elke ochtend in de douche ga. Ik weet echt niet hoe ik die stank moet kwijtspelen, want ik denk wel dat mijn moeder gelijk heeft. Mijn tanden zijn ook geler dan normaal (ook al poets ik ze twee keer per dag) en daarom durf ik niet te glimlachen, omdat mensen dan denken dat de slechte adem veroorzaakt wordt door slechte mondhygiëne.

 5. Hetzelfde probleem :( ik lees hierboven de reacties en blijkbaar is er nog niet veel mensen genezen ,, is er iemand die ook last had en toch genezen is ?
  Voor tijdelijke stank is het nog begrijpbaar maar als je 24u uit je mond stinkt is het toch niet normaal ?! Zelfs als ik niet praat en mn mond gwn dicht doet , ruikt je de stank nog …. Heeft er iemand een oplossing tegen de stank die altijd blijven??

 6. Als ik deze reacties allemaal zie geeft mij dit alleen nog een klein beetje hoop. Ik ben dus niet de enige die last heeft van een slechte adem. Ik heb een maagspiegeling gehad, klep bij de maag sluit niet meer goed…kan niets aan gedaan worden. Het is gewoon klote, als zelfs je eigen vrouw aangeeft dat je uit je bek meurt… doet dat heel veel pijn, nu begrijp ik ook steeds beter dat ze mij de laatste 10 jaar van huwelijk nooit meer een tongzoen gegeven heeft. Ik kan poetsen wat ik wil, spoelen met verschillende anti bacteriele middelen….het helpt niets..:(. Mensen stappen achter als je praat, je durft niemand meer aan te kijken als je wat vertelt Ik ben erg onzeker geworden en mijn vouw merkt dat ook, ik krijg steeds meer het verlangen om alleen te zijn, zodat niemand meer last heeft van mijn stinkende strot. het maakt je een heel ander, onzeker en lusteloos mens.

  • Hallo! Ik heb ook een vreemde vieze stank uit m’n keel; ik poets en flos en rag me de tandjes, maar niks helpt. Ook spoeling niet. Nu ben ik al meerdere keren naar de dokter gegaan, maar steeds word ik weggestuurd met het verhaal dat er niks is of krijg ik een spoeling. Ik heb ze erop gewezen dat ik ook slikklachten had en het gevoel dat er iets vastzit in m’n keel als ik slik, maar daar duiden ze op dat het de stress is. Wanneer ik kauwgum kauw ruik ik die vieze lucht via mijn neus, ik ben tot einde raad. Ik ben 21 jaar en zit nu al 7 maanden opgesloten in m’n huis. Durf niet meer naar buiten door mijn onzekerheid, durf niemand aan te spreken en sla bezoek en uitnodigingen af. Ik hou niemand meer over… met mijn familie heb ik geen goed contact, dus mijn ‘vrienden’ waren mijn mensen. Ik ben zo vereenzaamd en bespreek dit ook met mijn psycholoog… en ik zie en merk aan haar dat zij het ook ruikt, maar het niet toegeeft als ik het aan haar vraag. Ik weet het niet meer. Ik heb online maar een antibioticakuur besteld en ga maar voor eigen dokter spelen, want ik word niet serieus geholpen.

  • Beste Mandy, De klachten die je beschrijft doen sterk denken aan refluxklachten. Maagzuur vloeit dan terug de slokdarm in, meestal door een slecht sluitende of functionerende maagklep. Sommigen krijgen hierdoor daadwerkelijk last van zuurbranden, dus het brandende gevoel van maagzuur in de keel, maar dat hoeft niet altijd. Wellicht is het een idee om een second opinion aan te vragen en aandringen op onderzoek van je maag en slokdarm? En heb je al geprobeerd je tong te poetsen, zo ver mogelijk richting de achterkant? Op eigen houtje aan de haal gaan met antibiotica lijkt me overigens erg onverstandig. Sterkte & groeten, Paul

  • Bram, ik weet wat je door maakt met die mondgeur. Vraag jouw huisarts om een protonpompmiddel. Ik gebruik omeprazol 40 mg. Na het ontbijt 1 capsule. Die lucht komt uit de maag. In plaats van maagzuur die naar boven komt, komt er gewoon een smerige geur. Vreselijk hoe ongelukkig je je kan voelen. Sinds deze week ben ik mee geholpen, mijn huisarts wist er ook geen raad mee en heb hem iets voor de maag gevraagd. Was er namelijk van overtuigd dat het uit m’n maag kwam. Nog een advies: eet ’s morgens geen brood maar muesli met yoghurt. In ieder geval yoghurt, dan zul je zien dat de vieze adem verdwijnt.

  • Ik voel je pijn Bram, heb zelf af en toe last van amandelstenen. Er is geen middel voor en niemand weet hoe je er vanaf komt. Artsen en tandartsen hebben er nog nooit van gehoord of weten niet hoe je er vanaf komt. Ik kan je alleen aanraden om zoveel mogelijk info over je aandoening te verzamelen en er proberen iets mee te doen. Heel veel mensen stinken uit hun mond en je bent zeker niet de enige die er last van heeft. En de onzekere houding die je er van krijgt is helemaal drama. Kop op man, je moet je leven er niet door laten bepalen. Probeer altijd goed voor de dag te komen en altijd kauwgum etc. bij je hebben is zeker een soort van tijdelijke oplossing. Hoop echt dat je er vanaf komt want weet lichtelijk waar je mee te kampen hebt.

 7. Hoi,
  Ik ben nu 15 (bijna 16:D) en heb daarom ook een probleem ik stink verschrikkelijk uit me mond eerlijk gezegt poets ik ook niet me tanden ;$ de tandarts ziet niks verkeerds en ga zelfs vooruit.. Ik ben allergies waardoor ik niet alles mag zo mag ik geen mond reiniger en kauwgom, als ik prat tegen me ma broer of vader ze zegeen alle 3 dat ik uit me mond stink terwijl ik het zelf niet ruik, nu zag ik op internet dat als ik me hand of verbandgaasje lik je het kan ruiken en ik stink echt niet normaal tenminste ik vind het niet normaal als ik mijn ma om iets vraag doet ze daar altijd een beetje moeilijk mee dus als ik om hulp vraag zal ik niet het antwoord krijgen dat ik hoop te krijgen en zou er echt dolgraag iets aan doen me vrienden zeggen er niets van (denk dat ze dat niet willen of durven) ik ben nu bijna 16 ben nogsteeds maagd nog nooit een vriendin gehad en zelfs nog nooit uit geweest omdat ik me ervoor schaam ik zou er graag iets voor willen doen maar als ik me tandem poets dan staan ze me uit te lachen omdat ik het doe en als ik het niet doe dan zeuren me ma broer en pa dus ben echt ten einde raad aub help me :'(

 8. Alleen je tong schrapen helpt niet tegen een chronische vieze adem, die bacteriën zitten in je tong en als je dan met een tongschraper eroverheen gaat komen er alleen maar meer bacteriën vrij en dat zorgt voor een nog slechtere adem… je moet na het schrapen wat tandpasta erop smeren of mondwater gebruiken.

  • Nee hoor, de bacteriën zitten wel degelijk op de tong en niet in de tong…

 9. Mijn man lijkt wel een chemische fabriek uit zijn adem. Ik kan het elke dag wel zeggen, maar hij luistert gewoon niet. Gaat ook niet even naar de dokter, trouwens ook een verdachte moedervlek laat hij ook gewoon lekker zitten, inmiddels is hij ook een beetje hees… continu slijm in de keel… keelkanker??? etc. Ik word er eerlijk gezegd een beetje moe van, ik ben namelijk zelf geopereerd aan een hersentumor, om de 6 maanden de MRI weer in. Wat moet ik met hem, ik maak me er eerlijk gezegd niet meer druk over…

  • Een dergelijke slechte adem zou al veroorzaakt kunnen worden door een chronische maagontsteking of gebitsontsteking. Zolang je man niet naar de dokter wil gaan, valt er over de aard en aanleiding van zijn onfrisse / ongure mondgeur eigenlijk weinig zinnigs te zeggen, helaas. :(

 10. Ik weet dat er maar bijzonder weinig mensen zich bezighouden met tong reinigen, en dat terwijl 90% door tongplak komt. Soms zie ik mensen lachen of zingen en dan denk ik gadverdamme, ga je tong eens poetsen. De gele bacterielaag op de tong zorgt voor een stinkende adem. En dat terwijl het zeer makkelijk te verwijderen is met een tongreiniger. Als heel Nederland nu eens aan ’t tong reinigen slaat, hoef ik niet in een trein te zitten met stinkadem. Tong raggen en schrapen dus!

 11. Ahwww, Ik heb zo’n medelijden eigenlijk met ons weet je dat. Je denkt al snel van ik ben zowat de enige met zo’n probleem als uit je mond stinken, omdat je denkt dat de mensen in je omgeving het niet hebben. En dan zit je met al die probleempjes. Sommige mensen denken hier ach deze mensen maken zich druk om niets, maar ik zal jullie vertellen dat een onfrisse / ongure adem wel werkelijk waar is op de basisschool heb ik altijd hand voor de mond gedaan. Je hebt technieken om je eigen mond te ruiken zonder dat je vraagt stinkt mij mond? Dat is gewoon moeilijk. Je moet gewoon uitademen en gelijk achteraan ruiken op die manier kan je het nachecken. En zoals ik al zei mensen die brokjes in keel dat komt door of stress of spanning waardoor je maag erop gaat reageren. Ik heb zelf PTSS (post traumatische stress stoornis) in de tijd van veel spanning en paniekaanvallen had ik vaak kotsgevoel (last van me maag) + die brokjes in me keel en volgens mij stonk mij mond ook erger. Nu ik weet het uit ervaring als je tong GOED schraapt zo ver mogelijk achter in je tong (ook) en vervolgens mondwater gebruikt dan zal het sowieso een stuk verminderen zelfs in de ochtend! Alleen die onzekerheid blijft en ben je toch bang dus kan je ook gewoon kauwgom nemen dan stinkt het ook niet! maar ik adviseer ook (verzorg je darmen en maag) door meer ontspanning te hebben als je toch veel spanning hebt eventueel ademhalingsoefeningen doen zodat je maag niet reageert op spanning. Ook als je last hebt van je darmen kan het geval zijn dus probeer je darmen te leren kennen en niet te mishandelen. Ik weet van mezelf als ik weer veel buikpijn heb en zo en dat het weer dan komt. dus ik hoop dat jullie wat aan mij berichtje hebben. Don’t Worry want overal heb je een oplossing voor!

  • Je haalt nu twee dingen door elkaar. Je kunt inderdaad uit je mond stinken door een maagprobleem. Zo’n maagprobleem veroorzaakt namelijk zure oprispingen, dat komt bijvoorbeeld door een slecht sluitend maagklepje, een maagzweertje, een pathogene maagbacterie (helicobacter pylori o.i.d.), een maagontsteking, een middenrifbreuk, een voedselallergie, slechte eetgewoonten of een afwijkende maagzuurproductie… En daarnaast kun je een slechte adem krijgen door je keelamandelen, bijvoorbeeld door een chronische tonsillitis (amandelontsteking) of door tonsilstenen (amandelsteentjes). Ook een keelontsteking, oorontsteking, gebitsontsteking of bijholteontsteking kan een rol spelen… Als je sterk uit je mond ruikt, kan het dus raadzaam zijn om de gesteldheid van je maag en je keelamandelen met je huisarts te bespreken. Stress kan overigens maagklachten in de hand werken, maar stress hoeft niet per se een rol te spelen bij een slechte mondgeur.

  • die stukjes in je keel komt niet door stress het heet tonsil stones. ofwel amandelsteentjes google het maar. Je kan het uitdrukken met een wattenstaafje.

 12. Amanda Reithals Reageer

  Naar mijn mening moet je je tong goed schrapen. Op tongschrapers.nl staat waarom. Heeft bij mij geholpen.

 13. Hey, ik heb zeker al 10 jaar last van slechte adem pfff op den duur durf ik niet meer buiten komen want iedereen zegt het zelfs mijn broer. maar als ik aan mijn mama het vraag zegt ze dat da niet waar is ma iedereen zegt het zelfs mijn ex lieven. ik ben zo sociaal ingesteld, hou ervan om eentje te gaan drinken, gewoon in gezelschap van mensen zijn ma dat durf ik allemaal niet meer voel mij volledig in isolement. al jaren probeer ik van alles. eerst tongschraper wauw ik dacht echt dat da ging helpen samen met halita maar da hielp ook niet. allemaal zeer duur en tenslotte moet toch de oorzaak worden aangepakt? retardex, speciale spoelmiddelen van op internet, nu mediol halitosis tandpasta met resultaat dat mijn tong er kurkdroog van komt. heb zelfs tijdje biotene gebruikt omdat ik misschien dacht van het is van een droge mond. heb zelfs over een half jaar mijn amandelen laten verwijderen omdat er witte brokjes in zaten die stonken dus ik dacht 100 procent het is daardoor was zo blij dat ze eruit waren maar nu zeggen de mensen nog steeds dat ik uit mijn mond stink! al die moeite voor niets :-( enkele maanden geleden ben ik bij de huisarts geweest heb de laatste tijd veel last van mijn maag heb dan 14 dagen nexiam 20mg genomen en ik vond dat het dan precies beter was met de stank maar dat was maar een behandeling van 14 dagen maar de pijn in de maag bleef nu neem ik pantomed 40mg tegen het zuur maar vind niet dat het veel help.ik heb besluit genomen dat ik binnenkort eens afspraak maar met een maag darm lever arts en daar eens advies aan vragen en dat te zeggen. ze moeten wel in mijn maag kijken maar dat heb ik er voor over. zelfs die operatie van mijn amandelen vond ik niets ik heb er alles voor over om gewoon niet meer te stinken. ik ga er van uit dat het van mijn maag komt het kan gewoon niet anders ik poets mijn tanden soms 5 keer per dag. ik durf met niemand geen relatie aangaan gewoon omdat ik er zo beschaamd in ben!!! ik ben al jaren op zoek naar een oplossing voor de vieze mondgeur het wordt soms zwaar ze ik hoop echt dat ik voor iedereen een hart onder de riem kan steken want bij uit je mond stinken is het ergste wat je kan overkomen om in een volledig isolement te leven. liefs!

 14. Die brokjes in mijn keel heb ik ook gehad. De KNO-arts zei dat mijn amandelen niet helemaal goed waren weggehaald. Dat is op mijn 35-ste alsnog gedaan. Simpele operatie maar ik ben wel een week erna ziek in bed geweest. Eerlijk is eerlijk: die brokken zijn weg. Daarnaast had ik best nog vaak slechte adem. Jammer dat mensen dat toch niet gewoon durven te zeggen op een aardige manier; je weet zo gewoon niet hoe vaak en hoe erg het is. Een tongschraper van Halita na het tandenpoetsen helpt echt. Al die gele derrie gaat dan weg van je tong. Daarna gebruik ik spoelmiddel van Parodontax. Ook veel water drinken helpt, want een droge keel stinkt eerder. En toch nog een overbodige tip: niet meer roken. Niet alleen de rook stinkt, maar je krijgt er ook een droge mond van en droge monden stinken. Kop op jongens / meiden, er is best wat tegen te doen. En blijf gewoon vragen aan vriend(in) of je ruikt. Sterkte!

 15. H.J. van Gessel Reageer

  Lieve vriendinnen, Vaak zijn jullie veel te veel en te lang met jullie zelf en vriendinnen bezig. Dikwijls worden dan problemen geschapen en besproken die helemaal niet bestaan. Normaliter hoeven jonge meiden zich helemaal geen zorgen over een onfrisse adem te maken.

 16. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen! Ik durf ook niet naar de huisarts of aan de mondhygiëniste te vragen wat ik eraan kan doen. Het is echt verschrikkelijk! ;) Weet iemand alsjeblieft wat ik hier aan kan doen? Ik haat stank en al helemaal uit m’n mond! Iemand tips misschien?

 17. Ik heb dit probleem ook al een tijdje (ik denk al 6 jaar) en ik durf soms niet dichtbij met mensen te praten. :S Mijn zus zegt altijd dat ik uit mijn mond stink, al sta ik ver van haar, maar als ik dat vraag aan me moeder zeg ze dat ze niets ruikt. Ik poets men tanden 2x soms 3x per dag, ik heb een kleine aanslag op men tong maar men vriend heeft dat ook en hij stinkt niet uit zen mond. Als ik eet, ruik ik de geur van het eten en niet de stank, soms ruik ik helemaal niets of althans heel licht. Maar dan zijn er momenten dat het zwaar begint te stinken uit mijn mond. Ik weet niet met wat het te maken heeft, misschien men maagklep of mijn darmen, ik heb namelijk een spastische darm (= colon). Wat moet ik doen??? Bestaat er überhaupt een oplossing tegen een slechte mondgeur??? :( Echt lastig!!!

 18. Iemand zei tijdens het sporten een keer dat ik uit me mond rook, ik ken die persoon al 8 jaar (niet echt heel goed maar ik ging wel eens met hem om). Ik ben er nu echt bang voor dat ik uit me mond ruik. Is het tijdens het sporten soms erger of heb ik het echt???

 19. Hey, ik ben een meisje van 15 jaar oud. En heb het gevoel dat ik uit mijn mond stink. Ik poets 2x per dag mijn tanden en schraap mijn tong elke dag 2x met een tongschraper. Mijn vriendinnen doen heel normaal tegen mij. Maar toch heb ik het gevoel dat ik uit mijn mond stink ik durf het ze ook niet te vragen.. Dus wil ik naar de huisarts maar ik weet niet of ik dat wel durf? Heeft iemand een oplossing voor mij? Help me alsjeblieft!

 20. Lanmeter, Maaike Reageer

  Hoi ik ben een vrouw van 35 jaar. In mijn beroep moet ik veel praten. Ik stink vreselijk uit mijn mond. Ik voel me zo onzeker en probeer mensen af te jassen wanneer ze bij me komen. Ik poets mijn tanden soms 5 minuten lang. Ik schraap mijn tong met een tongenschrapper, maar toch… Ik kan nu tandenpoetsen, maar over een een paar minuten stinkt mijn mond weer. Ik weet geen raad meer. Heeft u advies voor me? Ik ben echt radeloos. Please help!

 21. Wow Kathleen wat jij mij vertelt dat heb ik ook :| ik d8 wtf dis niet normaal! Niemand heeft dat want ik vroeg het ook na aan me moeder en zo ze zeiden nee. Ik schaamde me kapot… Maar weetje ik denk dat de slechte adem voornamelijk komt door je maag. Als je veel problemen hebt dan verteert het niet zo goed. In ieder geval ik had een tijdje niet meer en nu wel weer maar ik heb ook weer problemen en buikpijn en zo. En dan begint de vieze mondgeur weer. En Josie, ik heb het ook elke dag poets ik mij tanden 2x ik schraap me tong en mondwater en nog steeds slechte adem! :O Ik d8 hoe kan ik in godsnaam met een jongen ooit zoenen als het zo gaat. Dit is niet normaal vooral in de ochtend, echt niet normaal. Ik wil zoooooo graag dat het over is want het maakt me zeer onzeker. vroeger deed ik altijd hand voor me mond en dan nog zei een vriendin van ik ruik je adem wel… :( En op de middelbare school ging ik altijd kauwgom in me mond doen maar das ook irritant steeds oppassen dat je niet betrapt wordt. Ik zou heel blij zijn als iemand een oplossing had voor deze ellende!

  • Maria, haha ik heb en doe ook hetzelfde! Kauwgom, mondwater… Niets dat helpt! Ik vind het ook echt heel erg vervelend, altijd als ik praat houd ik mijn hand voor mijn mond maar ja dat is ook heel vervelend… Ik voel me heel erg onzeker door de geur van mijn adem en daarom adem ik vaak in als ik praat. Maar dat is echt heel slecht! :(

 22. Ik ben af en toe van die gele brokjes in mijn keel die omhoog komen. Het is heel vervelend en ze stinken enorm. Als ik ze doorslik dan blijven ze hangen en komen ze weer terug dus moet ik ze wel uitspugen. Ik heb ook een hele slechte adem, vind ik zelf. Want een vriendin van me zei dat een keertje maar ik weet niet of het nu al over is. Ik poets 2x per dag mijn tanden maar gebruik geen tongschraper of mondreiniging. Wel eet ik als ik het huis uit ga altijd een kauwgompje en daardoor durf ik wel tegen iemand recht in het gezicht aan te spreken. Maar anders niet. Als ik uit wil en dan wil ik zoenen bijvoorbeeld, dan ben ik bang dat ik uit m’n mond stink en dat is niet zo fijn. Kan iemand mij helpen hiermee?

  • Hoi, die gele brokjes hebben mijn zusje, nichtje en ik ook, uiteindelijk, na veel huisartsenbezoekjes, blijken het een soort chronische ontstoken amandelen te zijn.. Mijn zusje en nichtje hebben hun keelamandelen eruit laten halen en geen last meer, maar ik laat het maar zo, heb er maar af en toe last van en dan ‘druk’ ik ze uit m’n amandelen, klinkt super vies maar het werkt wel en dan ben ik er weer voor een tijdje vanaf.. Succes ermee, ’t is echt vervelend! Gr. Lune

  • Hallo Lune, Die stinkende brokjes in je keelamandelen worden ook wel amandelsteentjes genoemd. Behalve het laten knippen van je keelamandelen (tonsillectomie) zijn er nog meer tips tegen amandelstenen. Zie eventueel ook dit artikel over ’tonsil stones’… Sterkte! Groeten, Paul

 23. Heb jarenlang last gehad van verschrikkelijk vieze smaak in de mond en slechte adem. Tandarts meerdere malen ingeschakeld, maar met gebit was niets mis. Ook aanslag op de tong (geelwit). Had niet veel langer moeten duren, want ik ontwikkelde een sociale fobie. Na drie huisartsbezoeken kan ik melden dat het probleem verholpen is. Had al circa 5 tot 6x Daktarin Orale Gel en een variant erop voorgeschreven gekregen. Vervolgens uitstrijkje van de mond door de huisarts uitgevoerd. Er bleek niets bijzonders in de mond te vinden. Mijn huisarts zei me toen dat het wel eens aan de maagklep zou kunnen liggen en vroeg me (weer) of ik last had van opkomend maagzuur. Hoewel dit niet het geval was gaf hij mij een recept mee voor Omeprazol Actavis. De huisarts gaf aan dat opkomend zuur niet altijd merkbaar hoefde te zijn. Ik slik het nu ongeveer 5 weken, elke ochtend 1 tablet voor het ontbijt en ik heb geen vieze smaak meer in mijn mond en geen aanslag meer. Ik ga er echt vanuit dat dit al 10 jaar lang durende probleem is opgelost. Minder goed werkende maagklep kan voorkomen als je wat ouder wordt, aldus de huisarts die mijn probleem serieus nam. Al kan ik door mijn verhaal maar 1 persoon helpen. Ik heb al veel schrijnende verhalen gelezen, m.n. van jongeren.

  • Klopt helemaal! Latent oftewel ongemerkt zuurbranden staat ook wel bekend als reflux of maagzuurreflux. Een slecht sluitend maagklepje / slokdarmklepje kan de oorzaak van opkomend maagzuur zijn, maar bijvoorbeeld ook een middenrifbreukje of een voedselallergie. In zulke gevallen kan een maagzuurremmer zoals omeprazol inderdaad slechte adem wegnemen. Dankjewel voor je verhaal!

 24. Als je echt chronisch last hebt van slechte adem, probeer Halita. Het is niet goedkoop maar het werkt. Zonder maskerende smaakjes. Dat laatste heeft als nadeel dat soms de vieze smaak in je mond niet weg is, maar de geur wel. Google maar eens op Halita. Het is overigens niet echt goedkoop, maar ik heb het er wel voor over.

 25. Het kan toch ook dat jullie dat maar denken dat jullie een slechte adem hebben? Ik heb dat ook en dan vraag ik dat aan mijn beste vriendin en dan riekt die niets speciaal. Dat zit dan tussen jullie oren!

 26. Hey ik heb hetzelfde probleem als jou Tessa. Ik poets m’n tanden 3 keer per dag 2minuten en schraap m’n tong en gebruik mondspoeling maar toch stink ik nog uit mijn mond. Ik heb geen idee wat ik eraan kan doen. Ik probeer iedereen uit de weg te gaan. Ik haat het als mensen iets tegen me zeggen of iets aan me vragen omdat ik weet dat ze een antwoord verwachten maar ik wil het liefst eigenlijk niks zeggen. Ik durf soms niet in de buurt van m’n eigen ouders te komen als ze met me praten of me een zoen geven. Ik word er super treurig van zeker omdat niemand het verwacht van een “aantrekkelijk” meisje. Ik hoop dat iemand een oplossing weet.

  • Beste Josie, Antibiotica waarschijnlijk heb je een infectie, heb het zelf ook 2 keer gehad elke keer verholpen.

 27. TONGSCHRAPER, ik heb een keer gezien bij dat Engelse programma rare ziektes of zo. Dat je een tongschraper moet gebruiken. Dat helpt het best. Natuurlijk stinkt je adem soms ook uit je slokdarm maar dat is tijdelijk. Mondspoeling en tongschrapers ben je ervan af!

 28. Bij mij is het heel erg als ik nu mijn tanden poets zoals het moet en me tong ook reinigt na 5 minuten begin ik weer uit me mond te stinken wat kan ik er tegen doen?

  • Dina Sanders

   Hoi Tessa, ik weet het antwoord op jou vraag. elke ochtend een kauwgom nemen, en elke ochtend 10 minuten lang tandenpoetsen dan komt het helemaal goed. dan worden zoveel jongens als je wilt verliefd op jou. groetjes Dina Sanders

 29. Ik heb het vooral als ik een tijdje niet heb gegeten gedronken, na een tijdje voel je een vieze smaak in je mond en ruikt dat ook erg! Iemand tips hiervoor?

 30. Ik heb van die stukjes achter in de plooien van mijn keel. Die stinken enorm! Wat kan je hier tegen doen?

 31. Kan ik eigenlijk ook “Smint Dental” (mint) gebruiken? Ik krijg in mijn mond wel een meer frissere adem van!

  • Je eigen smaak wordt meestal frisser, maar de geur (die anderen ruiken) niet of nauwelijks.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.