Heb jij weleens last van vieze, stinkende witgele brokjes die uit je keel lijken te komen en plots in je mond zitten? Talloze mensen krijgen regelmatig te kampen met dit soort slecht riekende propjes achter in de keel, op de tong of tussen de keelamandelen.

Het gaat om witte, crèmekleurige of zelfs gele stukjes materie ter grootte van een halve centimeter, die vastzitten in de keel of achterop de tong en uiteindelijk worden ‘opgehoest’. Ze staan ook wel bekend als :

  • Amandelstenen of amandelsteentjes
  • ‘Tonsil stones’, ‘tonsilstones’ oftewel tonsilstenen
  • Tonsillolieten (van het Engelse ‘tonsillolith’)
  • ‘Stinksteentjes’ c.q. ‘stinkpropjes
  • Stinkende keelpropjes, keelstukjes, keelbolletjes, keelbrokjes, keelkorrels of keelsteentjes

Hierbij alles wat je moet weten over de oorzaken, gevolgen, symptomen en behandeling van amandelstenen oftewel ‘tonsil stones’…

Wat is een amandelsteen?

Een amandelsteen is een propje bestaande uit kalkhoudende materie dat ontstaat in de keelamandelen en /of amandelgroeven. Het is een restproduct dat overblijft na de afbraak en neutralisatie van bepaalde voedingsstoffen, afvalstoffen en gifstoffen door je lichaam. Een amandelsteen bestaat voornamelijk uit collageen en calcium, maar omdat er ook zwavelhoudende waterstofsulfide en methylmercaptaan in amandelstenen voorkomt, stinken ze doorgaans enorm. Een doorsnee amandelsteen bevat:

  • Collageenvezels & dode mondslijmvliescellen
  • Voedselresten, calcium en eiwitten
  • Bacteriën + zwavelverbindingen (= stank)
  • Tongaanslag, tandplaque & taaie afscheiding van neusslijm
  • Dode immuun-antistoffen, waaronder witte bloedcellen

De bottom-line is dat het ontstaansproces van een amandelsteen meestal begint bij het verstrikt raken van voedselrestjes in de amandelcrypten. Door toedoen van anaerobe bacteriën gaan deze restjes gisten, waardoor de bacteriën zich kunnen voeden en vermenigvuldigen. Bij de omzetting van deze stoffen door bacteriën ontstaan stinkende zwavelverbindingen (sulfiden e.a.), nitraten en ammoniak.

Ook keel- en mondbacteriën kunnen dus bijdragen aan de uiterst onaangename geur van amandelstenen. Op den duur komen nagenoeg alle amandelsteentjes vanzelf los, waarna je ze ongemerkt doorslikt of uitspuugt. (bron)

Amandelstenen worden gevormd in de keelamandelen of in de amandelcrypten: de diepe inhammen áchter je amandelen, dus helemaal achterin de mondholte.

Symptomen van tonsilstenen

Amandelstenen veroorzaken in het overgrote merendeel van de gevallen geen (ernstige) gezondheidsklachten, maar veeleer onaangename bijverschijnselen. Symptomen waaraan je de eventuele aanwezigheid van amandelstenen kunt herkennen zijn als volgt:

  • Uitscheiding van witte tot gele propjes uit je keel
  • Halitose: slechte adem c.q. onaangename mondgeur
  • Het gevoel dat er iets vastzit in je keel
  • Vieze, kalkachtige of ijzerachtige metaalsmaak in je mond
  • Vernauwing & spanning van je keelholte
  • Geïrriteerde keelslijmvliezen & chronische keelontsteking
  • Kriebelende keel, kriebelhoest & hoestaanvallen
  • Slikklachten zoals moeilijk slikken of slikpijn
  • Gezwollen & geïrriteerde of ontstoken keelamandelen
  • Misselijkheid of zelfs braakneigingen
  • Virale of bacteriële keelamandelinfectie (tonsillitis)
  • Opgezette lymfeklieren in hals, keel + kaak

Ook oorpijn en keelpijn behoren tot de kenmerkende symptomen van (vooral ietwat grotere) amandelstenen. In geval van woekering van bacteriën in de amandelsteen kan tevens een bacteriële keelinfectie optreden.

Amandelstenen dienen niet te worden verward met ‘standaard’ keelslijm. Een amandelsteen is relatief hard qua textuur, zit doorgaans vast nabij het achtereind van de tong, in een amandelgroef en lijkt vanuit de keel naar boven te komen bij bepaalde tongbewegingen.

Kleine amandelsteentjes blijven maar al te vaak onopgemerkt achter in je keel aanwezig; grotere tonsillolieten worden doorgaans per toeval ontdekt tijdens het maken van röntgenfoto’s.

Oorzaak van amandelstenen

De belangrijkste ‘oorzaak’ van amandelstenen is de vorm en functionaliteit van je mondkeelholte. Hoe dieper je amandelcrypten, hoe bochtiger je slijmvliezen en verhemelte en hoe zwakker de afweer van je mond en keel, des te groter de kans dat voedselrestjes blijven steken, dat bacteriën zich ophopen en vermenigvuldigen en dat keelslijmvlies, keelamandelen, lymfeklieren en bijholten ontstoken raken. Aspecten die kunnen bijdragen aan de vorming van amandelsteentjes zijn als volgt:

  • Diepe amandelcrypten (kuiltjes c.q. groeven c.q. inhammen)
  • Chronische keelontsteking of amandelontsteking
  • Ontoereikende mondhygiëne & gebitsverzorging
  • De ziekte van Pfeiffer
  • Voedselovergevoeligheid (allergie, intolerantie, malabsorptie e.a.)
  • Chronisch droge mond (te weinig water drinken of te veel koffie, alcohol of menthol gebruiken)
  • Overmatige consumptie van zuivel (met name kaas en melk)
  • Suikers en bij sommigen ook aardappels & aardappelproducten

Ieders keelamandelen zijn anders. Sommigen hebben slechts één diepe crypte; anderen hebben een verzameling aan diepe en ondiepe oneffenheden. Hoe meer crypten je hebt, des te groter de kans op amandelstenen.

Dat je de vormgeving van je mondholte niet voor het uitkiezen hebt, neemt niet weg dat iedereen actief kan bijdragen aan de voorkoming van amandelstenen door potentiële bestanddelen van tonsillolieten te mijden en/of elimineren. Meer over de voorkoming en verwijdering amandelsteentjes lees je hieronder…

Behandeling van amandelstenen: verhelpen + voorkomen

Amandelstenen zijn in principe ongevaarlijk en ze hoeven dan ook niet per se te worden behandeld. Omdat tonsillolieten echter maar al te vaak irritatie van de keelslijmvliezen en een slechte adem teweegbrengen, is het tóch raadzaam (en bovendien aangenaam) om ze te allen tijde te verwijderen. Hierbij enkele tips en adviezen ter behandeling van tonsilstenen oftewel ‘tonsil stones’…

1. Mond spoelen met zout water tegen amandelstenen

Los 2 theelepels zout op in een glas warm water; gorgel en spoel je mond 3 maal daags om met een dergelijke zoutoplossing. In water opgelost (ionisch) zout maakt namelijk de amandelgroeven c.q. amandelcrypten schoon en vrij van voedselrestjes, evenals de achterkant van de tong. Je kunt een amandelsteentje eventueel ook losweken met behulp van een monddouche (Waterpik e.a.).

2. Tonsilsteentjes verwijderen m.b.v. mondspoelmiddel

Antibacterieel mondwater kan zowel de groei van amandelstenen als de reproductie van bacteriën als een onaangename mondgeur helpen tegengaan.

Op verscheidene websites wordt overigens aangeraden om tonsilsteentjes te verwijderen met behulp van haarspelden en wattenstaafjes, maar dit is geenszins raadzaam en zelfs potentieel gevaarlijk! (bron)

3. Optimale mondhygiëne voorkomt witgele keelbrokjes

Een algehele goede mondhygiëne draagt bij aan de voorkoming van tonsilstenen; poetsen, flossen, ragen, stoken, masseren en tongschrapen. Hoe minder opeenhoping van voedselrestjes, des te kleiner de kans op amandelsteenvorming.

Een tonsilsteen voelt doorgaans ietwat hard aan; iedereen die zo’n omhooggekomen keelbrokje weleens in tweeën heeft gebroken, weet dat amandelsteentjes vreselijk stinken. Dit is te wijten aan bacteriën en bacteriële afscheidingsproducten.

4. Amandelsteentjes tegengaan dankzij tongreiniger!

Vanwege de ruwe samenstelling van het tongoppervlak is de tong een uiterst aantrekkelijke hechtplaats voor bacteriën, waardoor nog weleens tongplaque optreedt: een belangrijk bestanddeel van stinkende witte/gele brokjes. Het poetsen en schrapen van je tong draagt dan ook terdege bij aan de voorkoming van amandelsteentjes!

5. Neus snuiten tegen amandelsteenvorming

Neusverzorging: snuit af en toe voorzichtig je neus, dus met niet al te veel druk. En gebruik indien nodig een neusdouche. Een verstopte neus kan zowel bijdragen aan de vorming van amandelsteentjes als het gevolg ervan zijn; hetzelfde geldt voor bijholteontstekingen ofwel sinusitis.

6. Mondholte vochtig houden betekent minder amandelsteen

Drink voldoende water en groene thee om de mondholte vochtig te houden en een optimaal intern mondmilieu te creëren. Matig juist de intake van cafeïne en alcohol. Zowel roken als door de mond ademen als bepaalde medicatie kan bijdragen aan een droge mond.

7. Enzymsupplement kan verstening van plaque tegengaan

De vorming van amandelstenen kan het gevolg zijn van een onevenwichtig eetpatroon of gebrekkige spijsvertering. Door een mankement in de stofwisseling worden bepaalde stoffen niet goed worden afgebroken, uitgewisseld of opgenomen, waardoor ze als ‘afval’ achterblijven en uiteindelijk als component worden teruggevonden in tonsilstenen. De inname van ondersteunende verteringsenzymen in de vorm van enzymsupplementen kan in bepaalde gevallen uitkomst bieden.

Let wel: een amandelsteen kán in bepaalde gevallen aanleiding vormen voor ontstekingen en infecties, met name als er bacteriën, schimmels of virussen in de steen woekeren. In dat geval dient een amandelsteen sowieso te worden verwijderd.

Heb je gelijktijdig last van amandelsteentjes en chronische keelontstekingen of amandelontstekingen, bezoek dan je huisarts en vraag indien nodig om een doorverwijzing naar een KNO-arts.

8. Middeltjes ter behandeling van tonsilstenen

Er zijn verscheidene producten tegen amandelstenen op de markt die speciaal bedoeld zijn om de vorming van amandelstenen gericht te voorkomen en reeds bestaande tonsilsteentjes los te weken of zelfs op te lossen. Hierbij valt te denken aan “Dr. Katz TheraBreath PLUS Nasal-Sinus Drops”, “BlueM Natural Oxygen Oral Gel”, “California Breath Tongue Powerdrops” en de lijn van “TheraBreath OXYD-8®”, bestaande uit een mondspray, keelspoeling en tandpasta.

Hetzelfde geldt voor enzymatische mondverzorgingsproducten die enzymen toevoegen aan je mondflora, waaronder “Orazyme Tongue Foam” van Orabrush en bepaalde speeksel stimulerende enzymentandpastas zoals die van Zendium en Petosan. Hoe dan ook verdrijft zuurstof als geen ander de anaerobe bacteriën die zich tegoed doen aan de afvalproducten van je amandelen; deze microben zullen direct afsterven bij contact met zuurstof. Maar wellicht dat een klassieke mondspoeling op basis van chloorhexidine ook zou kunnen volstaan.

Bovengenoemde producten zouden effectief tongplaque, tandplaque en ophopingen in de amandelcrypten verwijderen. De verwijdering van het ‘amandelafval’ zou de bacteriële aangroei van amandelsteentjes een halt toeroepen.

9. Tonsilsteen verwijderen

Amandelsteentjes voelen doorgaans hard aan vanwege de kalk/calcium die erin zit. Als je dergelijke gelige tot geelwitte korrels die achteruit je keel komen doormidden breekt of verkruimelt, stinken ze ver-schrik-ke-lijk. Indien een groot uitgevallen amandelsteen klem blijft zitten in een diepe amandelcrypte en daar langdurig aanwezig blijft, zal het een broedhaard van bacteriën worden.

Een klemgeraakte tonsilsteen zal tevens de uitvloei van amandelafvalstoffen belemmeren en zodoende je keelamandelen irriteren. Uiteindelijk kan een amandelontsteking of –infectie (tonsillitis) optreden. Dit gaat veelal gepaard met keelpijn, keelontsteking, opgezette lymfeklieren, lymfeklierontsteking, overmatige slijmproductie, hoesten, vermoeidheid en een nóg slechtere ademgeur. Ook witte stippen en adervormige witte draden op de amandelen door virussen of schimmels komt voor.

Een vastzittende, infectieuze amandelsteen dient te worden verwijderd. Soms doet je huisarts dit zelf, maar meestal word je hiertoe doorverwezen naar een KNO-arts. Eigenhandig peuteren met wattenstaafjes o.i.d. is geenszins raadzaam.

10. Amandelen verwijderen = oplossing ‘tonsil stones’

In extreme gevallen van amandelsteenvorming kan men ervoor kiezen de keelamandelen en amandelgroeven operatief te verwijderen middels een amandeloperatie oftewel tonsillectomie. Het ‘knippen’ van de amandelen is eigenlijk de enige permanente/blijvende oplossing bij amandelstenen.

Indien een KNO-arts de amandelen verwijdert middels een tonsillectomie om een einde te maken aan de vorming van amandelstenen en bijbehorende klachten, zal men doorgaans eerst de keelholte onderzoeken met een cameraatje via de neus. Amandelstenen zijn namelijk lang niet altijd zichtbaar van buitenaf omdat ze nogal eens worden omgeven door amandelweefsel.

Chronisch ontstoken amandelen zijn niet constructief, maar destructief. Ze zijn nutteloos en nagenoeg ‘dood’ en kunnen in veel gevallen maar beter worden verwijderd.

Nog even over je keelamandelen…

In principe komen amandelstenen uitsluitend voor bij mensen die nog altijd over hun keelamandelen beschikken. Vroeger dacht men dat de keelamandelen geen functie hadden, dus werden ze maar al te vaak preventief operationeel verwijderd. Inmiddels weet men echter dat de keelamandelen onderdeel uitmaken van het lymfestelsel en binnendringende ziekteverwekkers opvangen en onschadelijk maken. Amandelen zijn dus hartstikke nuttig!

Keelamandelen zijn het meest effectief en efficiënt tijdens je kinderjaren. Naarmate je ouder wordt, kunnen de keelamandelen ineenkrimpen en een kraterachtige vorm aannemen, boordevol kuiltjes, groefjes, gleufjes, geultjes, nisjes, putjes en inhammetjes. Deze oneffenheden worden ook wel amandelcrypten genoemd. Het zijn deze crypten die ervoor zorgen dat stinkende amandelsteentjes vanuit je keel worden opgehoest. Daarnaast zijn ze ook de boosdoener in veel gevallen van chronische keelslijmliesontsteking en keelamandelontsteking.

Tonsillitis is een ontsteking van de tonsillen oftewel keelamandelen. Een dergelijke keelamandelinfectie wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar soms ook door een bacterie. Bij tonsillitis zijn de keelamandelen opgezwollen en rood en soms voorzien witte stippen, witte lijnen en etter. Keelpijn en opgezette lymfeklieren in de hals zijn veelvoorkomende symptomen. Doordat de dichtstbijzijnde lymfeklieren reageren op de keelinfectie of lymfeklierinfectie, treedt namelijk verdikking van de lymfeklieren in je hals en kaak op; in principe is dit een natuurlijke, nuttige en gezonde afweerreactie.

Als je lijdt aan chronische keelontstekingen ten gevolge van amandelproblemen, wegen de voordelen van je amandelen niet langer op tegen de nadelen en kan men eventueel overgaan tot de operatieve verwijdering van de tonsillen middels een tonsillectomie.(bron)

Tot slot

Je keelamandelen maken van nature ongewenste indringers onschadelijk; deze potentiele ziekteverwekkers worden via de keelamandelcrypten uitgestoten. Stinkende witte propjes vanuit je keel zijn meestal amandelsteentjes: kleine, witte kalkafzettinkjes die ontstaan in de amandelgroeven. Ze ontstaan meestal vanuit verstrikt geraakte voedselrestjes die vermengd raken met ‘amandeluitstoot’ waaraan bacteriën zich tegoed doen. De metabolisatie door bacteriën tovert tonsillolieten om tot de typische stinkende smurrie.

Amandelstenen ontstaan dus doordat o.a. samengeklonterde voedselrestjes en lichaamsafvalstoffen zich ophopen in de plooien van je keelamandelen. Aldaar vormen ze een paradijs voor bacteriën; microben verteren de vuiligheid en deze ‘verhard’, ‘verkalkt’ of ‘versteent’ uiteindelijk tot crèmekleurige of gelige amandelbrokjes. Uitdroging –dus een droge mond– speelt hierbij een cruciale rol. Waarom tonsilstenen bij de één wel ontstaan en bij de ander niet, is vooralsnog onduidelijk. Sowieso spelen de vorm van je amandelweefsel en je weerstand een rol.

Aangezien amandelsteentjes in traag tempo worden afgevoerd door je keelamandelen, kan er in geval van aanhoudende binnendringing van infectieveroorzakers en/of een verminderde weerstand relatief snel een ophoping ontstaan van vastzittende keelbrokjes in de amandelcrypten. Vanwege de bacteriën en afvalstoffen zal het geheel eveneens gaan rieken, waardoor je enorm uit je mond gaat stinken.

Op den duur ontstaat een vicieuze cirkel: de amandelsteen vormt een voedselbron en broedhaard voor bacteriën. De bacteriën veroorzaken ontstekingsverschijnselen of zelfs infecties. Door ontsteking van keelslijmvlies, keelamandelen en lymfeklieren vervormt de mondkeelholte en neemt je immuniteit verder af. Zodoende word je extra ontvankelijk voor bacteriën, schimmels, virussen en amandelstenen. Je mond spoelen met zout water plus dagelijks je tong reinigen behoort tot de beste methodes ter voorkoming van amandelstenen. (bron + bron)

Heb jij ervaring met amandelstenen oftewel ‘tonsil stones’? Deel hieronder jouw vragen, ervaringen en bevindingen ten aanzien van die vieze, stinkende keelpropjes en keelbrokjes.

52 Reacties

  1. Ik heb enkele weken terug last gehad van zogenoemde witte/gele stippen achter in de keelholte en wist niet wat het precies was. Dus nam het initiatief en googlede om te kijken hoe ik dit kon aanpakken, want ik kreeg koorts en kreeg van de arts antibiotica en toen verdwenen ze en plots zijn ze weer terug. Ik keek uit naar huis middeltjes dat ik kon gebruiken, want vind medicatie geen matie. Maar heb last van veel slijm en vraag me af als het spoelen met zout water dit wel zal verwijderen?

  2. Het amandelstenenzuigertje van TonsilFresh werkt fijn en ik kan er stukjes mee uit mijn amandelen zuigen zonder dat het vervelend aanvoelt. Het blijkt dat er meer rommel in zit dan wat ik kan zien! Toch ga ik volgende week naar de KNO-arts voor een afspraak, want ik heb vaak een keelontsteking.

    • Als amandelstenen tot repetitieve keelontstekingen leiden, is het inderdaad een goed idee om langs de KNO-arts te gaan. Sterkte ermee!

  3. Heb al jaren last van amandelsteentjes, ben nu 21, maar wist nooit waar het vandaan kwam. Ga kijken of ik iets zie bij mijn amandelen, want dit is zo irritant! Dan weet ik zeker dat dit amandelstenen zijn.

  4. Ik heb nu al 20 jaar af en toe last van amandelstenen, maar ik ga nooit de deur uit zonder ze eerst weg te halen met de Reuder zuigglas, in Nederland te verkrijgen onder de naam TonsilFresh Cupping Glass (een soort vaccuümpompje). Dit apparaatje werd in de jaren 20 ontworpen door Dr. Reuder, hij was van mening dat amandelen niet verwijderd moeten worden gezien ze het lichaam zouden beschermen tegen infecties. Met de TonsilFresh cupping Kun je heel gericht steentjes uitzuigen. Het is een veel slimmer instrument dan een oorpompje, bovendien is het ook ontworpen voor je amandelen en niet voor je oren. Daarnaast spoel ik met TheBreathCo (Oxyd8) mondwater en druppel ik dagelijks California Breath Nasal Sinus Drops in beide neusgaten zodat bacteriën en slijm minder snel naar de amandelcrypten lopen. Dit werkt voor mij het allerbeste. Succes allemaal!

  5. Helaas kamp ik tevens met keelkriebels. Sinds ik 5 jaar geleden koorts had, komt mijn keelkriebels vaak terug. Waarom? En hoe kan ik dit oplossen? Ik rook/drink nooit. De huisarts zei: misschien blijf ik keelontsteking hebben, omdat ik mijn keel forceer bij het spreken. Kan dit? Als ik uitadem, hoest ik vanwege keelkriebels. Ik heb geen: o Prop in mijn keel of iets dat vastzit in keel; o Uitscheiding van witte / gele propjes; o Slechte adem / metaalsmaak; o Misselijkheid; o Pijn in mijn keel (maar wel kriebel / jeuk); o Koorts / verkoudheid. (ik had 5 jaar geleden koorts, maar nu dus niet… sindsdien keert kriebelhoest vaak terug)… Vraag aan u. Hoe los ik dit op? Heb ik aften in mijn keel? Heb ik gezwollen & geïrriteerde of ontstoken virale of bacteriële keelamandelen? Zo ja, wegknippen? Röntgenfoto maken voor onopgemerkte kleine amandelsteentjes? Zijn mijn lymfeklieren ontstoken (peritonsillair abces)? Heb ik ziekte van Pfeiffer? Heb ik een schildklierontsteking / -aandoening?

  6. Een paar dagen terug kwam ik te weten over het bestaan van amandelstenen, nadat ik had gegoogeld waar mijn stinkende adem vandaan kon komen. Ik had wel eens zo’n vies klontje opgehoest. Ik ging gelijk kijken met een zaklamp en een spiegel, waarna ik zowat in paniek raakte toen ik er inderdaad één zag zitten. Na heel wat tips, handleidingen en Youtube filmpjes heb ik geprobeerd ze eruit te drukken met de achterkant van een make-up kwast. Met als gevolg dat ik bijna moest overgeven. Vandaag zag ik een filmpje van een vrouw die de steentjes eruit spoot met zo’n vacuüm ballonetje die gebruikt worden om babyneusjes leeg te zuigen. Toevallig had ik er zo een in huis, en het werkt bij mij erg goed. Er kwamen een stuk of 10 klontjes uit mijn amandelen. Ik denk dat zo’n vacuüm ballonnetje vervangen kan worden door een spuitje waar je een naald op kunt zetten. Nu kijken over hoeveel tijd ik deze behandeling moet gaan herhalen, aangezien er bij iedereen verschil zit in de tijd dat de klontjes er weer zitten…

    • Voor eventuele geïnteresseerden… Zulke “vacuüm ballonnetje” staat ook wel bekend als ‘ballonpompje’, ‘oorpompje’, ‘neuspompje’, ‘oor- en neuspompje’, ‘nasale aspirator’ en ‘bulb syringe’…

  7. Ik heb ook veel last van amandelstenen al enkele jaren ik gorgel nu met CB12 Mondspoeling ik gorgel echt heel diep zo komen ze los ik ben 39 jaar en heb daar al enkele jaren last van ook veel oorontsteking en sinusitis waar ik ook al aan geopereerd ben.

  8. Waren_het_maar_diamantsteentjes Reageer

    De amandelstenen zijn bij mij zelfs zo obsessief geworden, dat ik ze heel soms wel eens met een stofzuigerslang probeer weg te zuigen… Uiteraard en absoluut wel met een zeer gedesinfecteerde buis en daarover heen alsnog een latex of vinyl handschoen overheen gerold. Hier prik ik dan vervolgens een gat met daarin weer een smaller buisje of een pennenhuls. De stofzuiger zet ik dan niet op z’n allerhoogste stand en voer ik dit ook niet te lang uit gezien er dan te veel slijm in het apparaat terechtkomt. Nooit gedacht dat ik deze zelfbedachte maar vreselijk gestoorde amandelsteenhandeling ooit zou gaan delen op het internet. Anyway, schoon voel ik me achteraf in ieder geval wel.

  9. Ik heb al enkele weken last van amandelstenen, maar ze komen niet los en de keelpijn blijft. Zeer vervelend! Wat kan ik best doen? Heb er nog niet zelf aan geprutst, ben wel al naar de huisarts geweest en die heeft dit gewoon bevestigd en gezegd dat ze vanzelf weggaan wat niet ’t geval is.

    • Vraag om een doorverwijzing naar een KNO-arts. Krijg je die niet, eis dan een second opinion van een tweede huisarts… Ik ben geen medicus, noch anderszins een expert op gebied van amandelstenen, maar het lijkt me niet de bedoeling dat amandelstenen wekenlang ongemakken of zelfs gezondheidsproblemen blijven veroorzaken…

  10. Ik ben 17 jaar en heb sinds een paar dagen voor het eerst last van amandelstenen. Ik denk dat het komt doordat mijn weerstand wat is afgenomen, door een erge kater na teveel alcohol en een paar dagen later het verwijderen van mijn verstandskiezen. Ook ben ik nu volgens mij een beetje verkouden. Het gekke is dat ik behalve amandelstenen op mijn amandelen ook de witte bobbels op mijn huig heb. Volgens mij is dit best uniek en ik vraag me af of andere mensen dit ook hebben. Ik hoop dat ze snel weggaan en nooit meer terugkomen, vanaf nu in ieder geval 2x per dag goede mondverzorging.

  11. Nadat ik gestopt ben met het eten van granen heb ik, onder andere, geen last meer van de amandelsteentjes. Zodra ik weer smokkel en toch weer eens brood eet, heb ik er weer last van. Misschien dat ik voor anderen het candidadieet verlichting geeft.

  12. Ik heb ook al jaren last van deze amandelstenen. Bij mij ontstaan ze vooral als ik bepaalde vetten heb gegeten. Zoals droge worst en vette kaas. Daarnaast reageer ik ook sterk op suikers. Maar dit is misschien logisch omdat suiker sowieso een aanslag is op ons immuunsysteem. Zo lang ik dit soort etenswaar negeer gaat het goed. Gorgelen met Molkosan, verdunnen met water, wil goed helpen om de brokjes weg te krijgen, maar zout werkt ook redelijk goed. Al vind ik dit wat langer duren. De akelige mondgeur is voor mij voldoende motivatie om bepaalde producten zo min mogelijk te eten.

  13. Bij mij helpt vers zelf uitgeperst sinaasappelsap drinken om de brokjes / amandelsteentjes los te doen komen. Daarbij uitkijken met zuivelproducten.

  14. Ik heb er om de zoveel weken last van. Soms een klein beetje, soms flink. Vaak lijk ik last van amandelstenen te hebben wanneer ik al een verminderde weerstand heb. Wat ik doe, is mijn amandelen ‘uitdrukken’ met mijn vinger(s). Ik doe dit boven een wasbak met de kraan open. Ik zorg ervoor dat ik mijn amandelen duidelijk in de spiegel kan zien. Steeds wanneer ik steentjes eruit druk, blijft er vaak een groot deel op m’n vinger zitten wat ik er direct af kan spoelen. Tegelijkertijd hoest ik direct de achtergebleven ‘losse’ steentjes uit in de wasbak, en gorgel meteen na met water. Dit proces herhaal ik tot ik er niks meer uitgedrukt krijg. M’n amandelen zijn daarna vaak wel wat gevoelig, en soms bloeden ze een beetje. Maar heb verder nergens last van. Ben vervolgens meestal weer ‘schoon’ voor geruime tijd. Je moet echter je kokhals-reflex goed onder controle houden, bij deze techniek, want je zit flink je vinger in je keel te drukken (en de loskomende amandelsteentjes zijn ook misselijkmakend natuurlijk).

    • He dat is bijzonder. Ik doe het ook zo met die amandelsteentjes. Werkt goed. :)

  15. ik heb al een paar maanden of jaren een dikke bult achter in mijn keel. En daar komen steeds van die vieze, stinkende amandelsteentjes op en ik hoest ze steeds uit. Op mijn tong zitten ook allemaal bulten. Ik haal de amandelsteentjes ervan af met een wattenstaafje en ik gorgel elke dag minstens twee keer. En ik ben van plan om antibacterieel mondwater te kopen. Ik schraap ook mijn tong, minstens twee keer per dag. Hoe zouden die bulten weg kunnen? Want ik lees alleen maar hoe amandelsteentjes weg kunnen.

  16. Heb sinds een paar jaar ook last van amandelstenen, ik dacht in het begin dat er een haartje of zo vast zat in m’n keel dus na een paar dagen goed voor de spiegel gaan staan.. en ja hoor.. ‘amandelsteentjes’ ik schrok er wel even van maar heb ze kunnen verwijderen. Nu komen ze elke paar weken terug.. wat soms best irritant is…

    • Dr. Patatje

      Nietje, als die ‘amandelsteentjes’ om de paar weken terugkomen dan zou je die toch het best verwijderen. Want mensen hebben bijvoorbeeld om de 2-3 jaar pas die amandelsteentjes en hebben niet echt last van die steentjes. maar zoals u zo veel last heeft van die amandelsteentjes heb ik wel medelijden met u! ????

  17. Ik heb al sinds mijn 4e geen amandelen meer (nu 51), maar heb volgens mij wel last van “amandelstenen”, in ieder geval wel iets dat erop lijkt. Bij mij zijn ze alleen niet hard, maar smeuïg. Ze ruiken wel vies en ik heb voordat ik ze ophoest wel steeds een vieze smaak in mijn mond. Of zou het iets anders zijn?

    • Amandelstenen hoeven niet per se hard te zijn. Afhankelijk van de exacte samenstelling kunnen ze variëren van keiharde steentjes tot broze brokjes tot zachte propjes.

  18. Heb zo’n 15 jaar geleden mijn amandelen laten verwijderen omdat dat ze compleet vol zaten met geelwitte propjes, die ik eruit peuterde. Ik benadrukte bij mijn arts dat ze weg moesten, ook al zei de KNO kerel dat het niet hoefde. Arts gaf me later gelijk en zei dat de amandelen sponzen vol rotzooi waren geworden. In die tijd veel last van mijn keel gehad. Na verloop van tijd begon ik elke jaar wel een wit propje te bemerken. De dokter zei dat de aanhecht groeven waar de amandelen ooit zaten ook deze bacteriën konden bevatten. Probleem hoeft dus nog niet compleet weg te gaan, maar het verwijderen van de amandelen maakte wel een gigantisch verschil. Veel minder last van mijn keel gehad later. Maar roken, koffie en zuivel helpt vast niet. Ik ga maar es aan de groene thee en gorgelen met zout water.

  19. Zou het niet mogelijk zijn om de door artsen verwijderde amandelstenen te verwerken tot een soort van pasta voor op brood, of misschien een nachtcrème?

  20. In mijn geval hebben amandelstenen dit voor de nodige klachten gezorgd. Zelfs zoveel dat ik bij de huisarts, KNO-arts en kaakchirurg voor een periode van 3 maanden in onzekerheid heb geleefd. Ook door vastzittende amandelsteentjes werd mijn immuunsysteem aangetast en begonnen de lymfeklieren in de hals op te zetten en kreeg ik last van tongkramp. Met deze klachten naar de artsen geweest en zij hebben mij van A tot Z onderzocht. MRI, PET-scan, biopsie van de klieren… Geen fijne onderzoeken, maar ze konden niks vinden. Toen tegen mijn geloof in naar de homeopaat geweest en deze heeft verrassend veel meer inzicht gegeven in het ziektebeeld. Ook was hij eerder zelf huisarts. Hoe raar het ook klinkt, maar nu pas begon het duidelijk te worden en na het verwijderen van de amandelen voelde ik me herboren! Nog nooit heb ik mij zo fit en energiek gevoeld! Het schijnt dat mijn afweer zo druk was met het bestrijden van de broeihaard in mijn keel dat het constant voor andere klachten en vermoeidheid heeft gezorgd. Zelf ben ik 24 jaar oud en heb blijkbaar jaren met dit keelamandelprobleem geleefd. Op de dag na de amandeloperatie voelde ik me alweer zo goed dat ik wel een marathon kon lopen! Wat een verschil… Ze denken zelfs dat andere medische klachten die ik heb gehad (zoals longontsteking en blindedarmontsteking) allemaal met elkaar te maken hebben omdat mijn afweer was verzwakt door de overbelaste keelamandelen. Ik raad echt aan eens met verschillende artsen te overleggen en amandelstenen niet met een korrel zout te nemen.

  21. Hoe vaak hebben jullie last van het ophoesten van amandelstenen? Bij mij is het de laatste maanden om de twee weken. Ik hoop niet dat het vaker gaat gebeuren…

    • Bij mij elke week wel een paar amandelstenen. Als je ze ziet en ze zijn er bijna uit gewoon gorgelen met water zodat ze los komen en je niet ergens in een publieke ruimte zit met een raar gezicht dat je bijna gaat kotsen.

  22. Als je echt heel, maar dan ook HEEL erg schrikt, gaan de amandelen omhoog en heb je geen last meer van amandelstenen.

  23. Het is heel irritant, maar je kan eventueel gorgelen tegen amandelstenen… Ook gemberthee drinken helpt, maar je kan inderdaad ook je amandelen eruit laten halen.

  24. Ik heb mijn hele leven al af en toe een amandelsteentje uitgehoest. Ik wist niet eens wat het was tot een paar maanden geleden toen het ineens wat erger werd. Ook had ik nooit eerder zo diep in mijn keel gekeken. Na wat duwen met mijn vinger kwam er 1 uit, dus besefte ik na al die jaren waar ze vandaan kwamen. Ik ben nu begonnen met een tongschraper en mondwater dagelijks om te kijken of dit gaat helpen ter voorkoming van nieuwe amandelstenen. Ik moet wel zeggen dat sinds ik weet dat en waar ze kunnen zitten ik eigenlijk elke dag even kijk, als een soort obsessie haha. Omdat ik weet dat je ervan kunt gaan stinken wil ik het voorkomen zeg maar. Ik heb nu zelfs ’t idee dat ik er teveel aan heb gezeten en de boel geïrriteerd is geraakt door de keelpijn die ik ineens heb. Ben benieuwd of ik er echt vanaf kan komen… en of de keelpijn zal minderen. Gr. Den

  25. ik ben nu 15 jaar en heb ook al een paar jaar last van deze ‘amandelsteentjes’. Ik zou er graag heel mijn leven vanaf zijn, moet ik daarvoor mijn amandelen per se laten weghalen?

    • samsungfan

      Ik ben ook 15 en heb sinds een paar jaar last van amandelstenen… hoest af en toe een kleintje uit 2×1mm. Toen ik het opmerkte dat ik zo’n plek had in mijn mond (bult) dacht ik eerst dat dat een tumor was??? Maar bleek dus last te hebben van die amandelsteentjes.

  26. Mijn keelamandelen zijn heel vroeg al verwijderd, volgens mij was ik nog een baby. Desalniettemin heb ik al bijna mijn hele leven last van dit fenomeen genaamd amandelstenen (niet continu), vanaf mijn 13e ongeveer (nu bijna 40). Zouden mijn amandelen niet volledig verwijderd zijn? Ik ga maar eens naar de huisarts. Iemand dezelfde ervaring?

    • Ik zou graag willen weten wat je huisarts heeft gezegd. Ik heb ook al van kinds af aan geen amandelen meer, maar wel last van amandelstenen. Ik zou ook graag willen weten wat ik hieraan kan doen…

  27. Ik had ook enorm last van amandelstenen. Na wat aandringen mochten toch mijn amandelen verwijderd worden. Natuurlijk had ik al op internet gelezen dat dit geen pretje is voor volwassenen. Nou, leuk is inderdaad anders, maar wat een meevaller! Het eten ging moeilijk de eerste dagen en het doet wel een beetje pijn, maar ik had het 100x erger verwacht. Meestal hoor je ook enkel de negatieve verhalen. Ik zou het zo weer doen! ;) Gelukkig zijn nu ook deze stinksteentjes weg. Ik kan het iedereen aanraden!

    • Als je voor de rest van je leven van de amandelstenen af wilt zijn, is dan de enige oplossing je amandelen laten wegnemen? Ben 15 jaar en heb er al een paar jaar last van…

    • Dat klinkt goed Sanne! Hoe oud ben je? Ik heb gehoord dat, hoe ouder je bent, hoe meer pijn het doet om je amandelen operatief te laten verwijderen.

  28. @Anja: Dan zou ik zelf bij mijn huisarts een verwijzing naar een andere KNO-arts vragen voor een second opinion. Bij voorkeur geen collega van de jouw bekende KNO-arts in hetzelfde ziekenhuis. Je zou wellicht ook eerst eens kunnen horen bij een aantal KNO-artsen hoe die in principe staan tegenover verwijderen van amandelen bij jou t.a.v. amandelstenen.

  29. Ik heb ook weleens last van amandelstenen en ook overwogen om mijn amandelen te laten verwijderen. Maar dat is nogal wat voor een volwassene. Toen besloten om een Waterpik monddouche te proberen om de groeven van de amandelen regelmatig uit te spoelen (wel een monddouche nemen waarbij je de straal zacht kan zetten, anders is het pijnlijk!). Dat werkt echt super!

    • Beste Rob, Ik heb ook last van amandelstenen en ben ook voornemens om een Waterpik te kopen. Wat zijn jou ervaringen? Komen de amandelstenen makkelijk los? Blijven ze daarna lang weg als je er een goede mondhygiëne na houd (poetsen, tong schrapen en spoelen/gorgelen met mondwater)? Welk type heb je genomen? Graag ontvang ik van jou of anderen die hier ervaring mee hebben een reactie. M.v.g. Nico

  30. Zo’n 4 jaar geleden heb ik mijn amandelen operatief laten verwijderen en sindsdien nergens meer last van gehad. Wat een opluchting! Ik wist dat het uit de amandelen kwam, maar wist ook niet dat het de naam ‘amandelsteen’ draagt.

    • Ik heb deze amandelstenen al meer dan 4 jaar, mijn KNO-arts wil er niks aan doen omdat ik geen verdere infecties heb. Het wordt steeds erger en ik heb geen idee wat ik moet doen!

    • Ik heb sinds ongeveer mijn 13e last van amandelsteentjes en dacht eerst altijd dat het broodkruimels waren en dat ik mijn tanden dan niet goed had gepoetst aangezien ik destijds ook met een handtandenborstel poetste. Ik heb de amandelsteentjes nooit zelf proberen te verwijderen met wattenstaafjes en dergelijke (misschien maar beter ook), alleen via gorgelen met zout water/mondspoeling zonder alcohol, veelvuldig water drinken en kauwgumpjes om ze via kauwen desnoods los te woelen; al deze methoden hebben helaas averechts gewerkt toen ik ze afgelopen zomer probeerde. Inmiddels bijna 20, en 2 afspraken bij de KNO-arts later staat er nu een tonsillectomie gepland in maart aangezien hun voorgeschreven chloorhexidine-mondspoeling ook niet hielp (waar ik al van overtuigd was toen ik het kreeg). Zal veel pijn doen en energie kosten maar het zeker waard zijn, straks geen halitose, vieze smaak en dergelijke meer en kan ik met een gerust hart praten zonder mijn mond de hele tijd te hoeven bedekken.

  31. Ik ken ze wel, van die brokjes uit de keel waar een gruwelijke stank vanaf komt. Nooit geweten dat dit amandelsteentjes zijn of dat ze überhaupt met de amandelen te maken hebben.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.