Varkensvlees gezond… De voordelen & nadelen van varken in je dieet

Fitness · Door Ilse

Varkensvlees wordt door veel lijners en diëters gezien als vet en ongezond. Toch hoeft varkensvlees niet minder gezond en profijtelijk te zijn dan kip, kalkoen of rundvlees. Hieronder lees je alles over de voordelen en nadelen van varkensvlees…

Varken hoeft niet vet te zijn

Een varken bevat procentueel gezien veel vet. Bovendien worden de vette vleesresten die van varkenskarkassen worden geschraapt, verwerkt in allerlei ongezonde, geconserveerde vleesproducten (worstjes, hamburgers e.a.). Daarom zijn er relatief veel vetrijke en ongezonde soorten varkensvlees en -vleeswaren. Enkele voorbeelden van vette, ongezonde varkensproducten zijn:

  • Spek (ontbijtspek, bacon, speklappen e.a.)
  • Varkensgehakt & hamburgers
  • Worst (verse worst, knakworst, rookworst, hotdogs e.a.)
  • Slavinken & blinde vinken
  • Frituurproducten (snacks) zoals frikandellen
  • Varkenslappen & karbonade (overigens relatief vetarm)

Toch is er in principe niks mis met varkensvlees. Er zijn namelijk ook onbewerkte en magere stukken varkensvlees, waaronder:

  • Varkenshaas
  • Fricandeau
  • Varkensfilet

Varkensvlees levert belangrijke voedingsstoffen

Als je regelmatig kiest voor een mager stuk varkensvlees, dan eet je niet alleen vetarm, maar ook gezond. In varkensvlees zitten namelijk allerlei belangrijke voedingsstoffen, waaronder:

  • (Essentiële) eiwitten & aminozuren
  • IJzer & zink
  • Vitamine A & D
  • B-vitamines (B1, B6 & B12)
  • (Essentiële) vetten & vetzuren

Bovendien bevordert een gematigde consumptie van varkensvlees de opname van talloze andere voedingsstoffen, bouwstoffen & beschermingsstoffen door het menselijk lichaam.

Je kunt delen van ’t varken mager bereiden

Het voordeel van varkensvlees is dat je er vrijwel geen bakboter of bakolie bij hoeft te gebruiken. Zodoende kun je je vet- en calorie-inname beperken. Je kunt varkensvlees bakken, braden, grillen of barbecueën, al dan niet met een beetje olijfolie of boter. Als je op dieet bent is het daarnaast aan te raden om geen – of magere – sauzen te eten bij varkenshaas, varkensfilet of fricandeau.

Bezwaren tegen varkensvlees

Je kunt ervoor kiezen om helemaal geen vlees te eten uit principiële of morele overwegingen en zodoende vegetariër of veganist te zijn. Daarnaast zijn er religieuze beweegredenen om varkensvlees te mijden. Volgens de religieuze spijswetten  van o.a. de Thora en Koran is het eten van varkensvlees namelijk onrein, onheilig en “haram”. De authentieke verklaring hiervoor is niet geheel duidelijk, maar er zijn enkele mogelijke uitleggingen:

  • Een varken is géén herkauwer
  • Varkens zijn alleseters (ze eten praktisch alles; zelfs levende zoogdieren en kadavers)
  • Varkens zijn sluwe, agressieve dieren
  • Een varken wroet met zijn neus in de aarde
  • Het varken staat in veel culturen symbool voor gulzigheid, overdaad & vraatzucht

Tot slot

Het is altijd beter om voor biologisch varkensvlees te kiezen. Hiermee voorkom je (grotendeels) dat je preventieve medicamenten, groeihormonen of andersoortige, potentieel schadelijke, stoffen binnenkrijgt die in “regulier” of “normaal” varkensvlees uit de bio-industrie kunnen voorkomen.

Al met al is er geen gezondheidsreden om mager varkensvlees uit je dieet te bannen, enkel religieuze, morele of principiële bezwaren. Biologisch varkensvlees past prima in ieder (afslank)dieet, zolang je het maar met mate eet.

11 comments


  • Stevenbr

    17 maart 2018

    De reden waarom varkensvlees niet wordt gegeten in bepaalde godsdiensten is omdat het varken niet op de ark van Noach zat. Want zoals men allemaal weten is dat men een volwassen varken niet kan vervoeren. Tijdens het vervoer maakt het varken zoveel stress aan dat het kan doodvallen. Daarom worden bij ons de varkens lichtjes verdoofd tijdens het transport.

  • kimberley pex

    25 september 2017

    Varkensvlees is het enige vlees waar vitamine K in zit. K is goed voor de botten, tegen artrose, en goed voor een normale bloedstolling. Af en toe een stukje varkensvlees van de scharrelslager is helemaal niet verkeerd. De kiloknallers moet je sowieso NOOIT kopen, dat zijn dieren met een zéér triest leven achter de rug, en ze zijn volgestopt met chemicaliën, en groeihormonen die kankerverwekkend zijn.

  • Omer Bayram

    20 september 2015

    Varken is onreinige dier die van alles op eet. Het is net als mensenvlees. Het dier zit vol met bacterie waar je ziektes zoals reuma kan krijgen. Hoe wil dit vlees gezond zijn? Beetje logica. Eet beter je eigen strond dan die van varken.

    • Jurjan

      21 september 2015

      Logisch nadenken is in ieder geval niet jouw sterkste punt… Stop gewoon eens met raaskallen en kijk naar de feiten. Welke gevaarlijke bacteriesoorten en hoeveel van deze schadelijke bacteriën zouden volgens jou voorkomen in varkensvlees en waaruit zou dit moeten blijken? Wat betekent “onreinig” überhaupt volgens jou? Varkens eten van nature niet meer vuiligheid dan bijvoorbeeld kippen. Maar logischerwijs krijgen de slachtdieren waarvan ons consumptievlees afkomstig is sowieso een samengesteld dieet voorgeschoteld en krijgen ze helemaal niet de kans om onrein te eten. Overigens kun je beter helemaal geen feces eten… Ieder zo zijn ding, maar als je bacteriën wilt mijden, kun je maar beter ook je eigen ontlasting met rust laten. Gemiddeld genomen bevat kippenvlees de meeste bacteriën (Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi, Rahnella aquatilis, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas taetrolens, Pseudomonas lundensis, Pseudomonas fragi, Pseudomonas mosselii, Proteus vulgaris, Acinetobacter ursingii, et cetera) omdat de anus van een kip zo dicht op het eetbare vlees zit (dus puur vanwege de lichaamsbouw van dit dier). Er zijn zeker soorten varkensvlees en rundvlees waar eveneens veel bacteriën in zitten, maar dit heeft niks te maken met de onreinheid van deze dieren tijdens hun leven. Uitsluitend met de kwaliteit van het vlees en de manier waarop ermee om wordt gegaan tijdens de verwerking ervan. Hoe meer er wordt gehannest met vlees, des te meer bacteriën… Zo bevatten spuitvlees en plakvlees (gehakt, worstjes, burgers, spiesjes etc.) beduidend meer bacteriën dan naturel lappen vlees aan 1 stuk, ongeacht de afkomst/diersoort. Al met al is ongefabriceerd varkensvlees zoals varkenshaas gezond vanwege de nuttige macronutriënten en micronutriënten: eiwitten, vitamines, mineralen… Tot zo ver een beetje logica…

    • Paul

      21 september 2015

      Deze zinloze discussie over varkensvlees hebben we ook al eens gevoerd onder dit artikel over (veronderstelde) superfoods. Ik ga me er dan ook niet opnieuw in mengen. :P Al met al ben ook ik van mening dat ieder dier gezond en ongezond consumptievlees levert. Het is maar net voor welk vlees je in de supermarkt of bij de keurslager kiest. Varkenshaas versus knakworstjes… Ossenhaas versus corned beef… Een biologisch kipfiletje versus aan elkaar geplakt broodbeleg dat kipfilet wordt genoemd, inclusief talloze synthetische toevoegingen… Ja, koeien en schapen eten geen vlees, dus door sommigen worden ze om die reden (en omdat ze herkauwen en geen gespleten/doorkloofde hoeven hebben) als ‘rein’ bestempeld. Maar dat neemt niet weg dat er mensen zijn die in datzelfde opzicht beduidend onreiner eten (en leven) dan het gemiddelde varken. Ik vind varkens in ieder geval super tof, vooral de Kune Kune en jonge hangbuikzwijntjes! :D

    • rufus

      22 december 2015

      gauw terug gaan naar waar je naam aan refereert

    • Joop

      19 juni 2016

      Flikker op man met je kut g#z#!k. Zeker een moslim met dat @(ht#rl!jk# geloof…

  • Maria M

    22 maart 2015

    In varkensvlees zitten veel biogene aminen zoals cadaverine, lijkgif dus.

    • Jurjan

      23 maart 2015

      Maria, hou toch eens op met het spuien van dit soort nietszeggende nonsens. Zulke beweringen moet je in context plaatsen, zodat er waarde aan kan worden toegekend. Je roept dingen die je zomaar ergens hebt opgepikt, maar inhoudelijk gezien begrijp je totaal niet waar je het over hebt. Je beantwoordt niemands vragen en blijft maar doorgaan met het lukraak roepen van irrationele, irrelevante, ongefundeerde en belerende stellingen. Verdiep je eens in materie voordat je er anderen over voorlicht. Lijkgif… Wat wil je hiermee zeggen? Wat is je punt? Wat is lijkgif volgens jou? Wat doet het volgens jou? Zit het niet ook in andere vleessoorten en overige dierlijke producten? En hoe verhoudt de hoeveelheid cadaverine in varkensvlees zich volgens jou tot de concentratie ervan in andere dierlijke producten? Probeer je mensen te waarschuwen, te behoeden, bang te maken? Ik heb inmiddels zo’n 30 berichtjes van je gelezen en het enige wat je doet is loze beweringen, ongefundeerde claims en surrealistische verhalen de leegte in slingeren, zonder er ook maar een greintje inhoudelijkheid, begrip, inzicht, opinie, oordeel of ervaring aan te verbinden. Kortom: je roept maar wat, in de hoop interessant te worden gevonden. De welbekende ’troll’ des internets…

  • Angelo

    4 juli 2013

    ‘Tot zover de voordelen… de nadelen houdt u nog tegoed van ons.’ :P

    • Paul

      5 juli 2013

      Beste Angelo, Daar heb je een punt. :P De nadelen ontbreken inderdaad enigszins in de tekst, maar dat komt in principe omdat er niet zo veel nadelen aan de gezonde varianten van varkensvlees kleven. Het belangrijkste negatieve aspect is het hoge vetpercentage van de vette delen van het varken en daarnaast de exogene hormonen in niet-biologisch varkensvlees. Als je er echter voor kiest om op zijn tijd een biologisch varkenshaasje te eten, houd je hoofdzakelijk voordelen en niet of nauwelijks nadelen over. Groeten, Paul

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.