Varkensvlees wordt door veel lijners en diëters gezien als vet en ongezond. Toch hoeft varkensvlees niet minder gezond en profijtelijk te zijn dan kip, kalkoen of rundvlees. Hieronder lees je alles over de voordelen en nadelen van varkensvlees…
Varken hoeft niet vet te zijn
Een varken bevat procentueel gezien veel vet. Bovendien worden de vette vleesresten die van varkenskarkassen worden geschraapt, verwerkt in allerlei ongezonde, geconserveerde vleesproducten (worstjes, hamburgers e.a.). Daarom zijn er relatief veel vetrijke en ongezonde soorten varkensvlees en -vleeswaren. Enkele voorbeelden van vette, ongezonde varkensproducten zijn:
- Spek (ontbijtspek, bacon, speklappen e.a.)
- Varkensgehakt & hamburgers
- Worst (verse worst, knakworst, rookworst, hotdogs e.a.)
- Slavinken & blinde vinken
- Frituurproducten (snacks) zoals frikandellen
- Varkenslappen & karbonade (overigens relatief vetarm)
Toch is er in principe niks mis met varkensvlees. Er zijn namelijk ook onbewerkte en magere stukken varkensvlees, waaronder:
- Varkenshaas
- Fricandeau
- Varkensfilet
Varkensvlees levert belangrijke voedingsstoffen
Als je regelmatig kiest voor een mager stuk varkensvlees, dan eet je niet alleen vetarm, maar ook gezond. In varkensvlees zitten namelijk allerlei belangrijke voedingsstoffen, waaronder:
- (Essentiële) eiwitten & aminozuren
- IJzer & zink
- Vitamine A & D
- B-vitamines (B1, B6 & B12)
- (Essentiële) vetten & vetzuren
Bovendien bevordert een gematigde consumptie van varkensvlees de opname van talloze andere voedingsstoffen, bouwstoffen & beschermingsstoffen door het menselijk lichaam.
Je kunt delen van ’t varken mager bereiden
Het voordeel van varkensvlees is dat je er vrijwel geen bakboter of bakolie bij hoeft te gebruiken. Zodoende kun je je vet- en calorie-inname beperken. Je kunt varkensvlees bakken, braden, grillen of barbecueën, al dan niet met een beetje olijfolie of boter. Als je op dieet bent is het daarnaast aan te raden om geen – of magere – sauzen te eten bij varkenshaas, varkensfilet of fricandeau.
Bezwaren tegen varkensvlees
Je kunt ervoor kiezen om helemaal geen vlees te eten uit principiële of morele overwegingen en zodoende vegetariër of veganist te zijn. Daarnaast zijn er religieuze beweegredenen om varkensvlees te mijden. Volgens de religieuze spijswetten van o.a. de Thora en Koran is het eten van varkensvlees namelijk onrein, onheilig en “haram”. De authentieke verklaring hiervoor is niet geheel duidelijk, maar er zijn enkele mogelijke uitleggingen:
- Een varken is géén herkauwer
- Varkens zijn alleseters (ze eten praktisch alles; zelfs levende zoogdieren en kadavers)
- Varkens zijn sluwe, agressieve dieren
- Een varken wroet met zijn neus in de aarde
- Het varken staat in veel culturen symbool voor gulzigheid, overdaad & vraatzucht
Tot slot
Het is altijd beter om voor biologisch varkensvlees te kiezen. Hiermee voorkom je (grotendeels) dat je preventieve medicamenten, groeihormonen of andersoortige, potentieel schadelijke, stoffen binnenkrijgt die in “regulier” of “normaal” varkensvlees uit de bio-industrie kunnen voorkomen.
Al met al is er geen gezondheidsreden om mager varkensvlees uit je dieet te bannen, enkel religieuze, morele of principiële bezwaren. Biologisch varkensvlees past prima in ieder (afslank)dieet, zolang je het maar met mate eet.