De voordelen en nadelen van ontgiften

Ontgiften (ook wel “detoxen” genoemd) is een zeer rigoureuze methode waarmee je je lichaam kunt reinigen en waardoor je kunt afvallen. De meningen over ontgiften zijn verdeeld. Sommigen zijn overtuigd van de voordelen van ontgiften, anderen zien het als een groot kwaad. In dit artikel lees je een aantal mogelijke voor- en nadelen van ontgiften.

Nadelen ontgiften

Volgens professor Glenn Braunstein van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles is ontgiften funest voor je lichaam:

 1. Ontgiften verzwakt en ontregelt je lichaam. Je lichaam zou bovendien onvoldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen, zelfs als je slechts gedurende korte tijd een detox dieet volgt. Dit kan je gezondheid (en gewicht) enorm verstoren.
 2. Ons lichaam is zelfstandig in staat om te ontgiften. De lever, nieren en karteldarm zijn van nature in staat om afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Het volgen van een ontgiftingskuur is dus zinloos.
 3. Ontgiften kan het aantal gifstoffen juist verhogen. Door je voedselinname drastisch in te perken, dient je lichaam plotseling een enorm beroep te doen op je vetreserves. Als je lichaam plotseling grote hoeveelheden vet verbrandt, komen er chemicaliën genaamd “ketonen” vrij in je bloed. Mogelijke gevolgen zijn o.a. een slechte adem, weinig honger, misselijkheid en in zeldzame gevallen zelfs een coma of de dood.

Voordelen ontgiften

Dokter en gecertificeerd voedingsdeskundige Cathy Wong is van mening dat sommige vormen van ontgiften wel degelijk nuttig en gezond kunnen zijn.

 1. Ontgiften kan je lichaam reinigen. Een kuur waarbij groenten en groene sappen centraal staan, kan je spijsvertering een boost geven. Dit komt door de grote hoeveelheden vezels en water. Hierdoor zouden gifstoffen sneller worden afgevoerd.
 2. Ontgiften kan je gesteldheid verbeteren. Veel mensen stellen zich beter te voelen na het volgen van een ontgiftingskuur. Ze hebben meer energie, een betere concentratie, minder last van een opgeblazen gevoel en minder hongeraanvallen.
 3. 3. Ontgiften zet je op een nieuw spoor. Door je voedingspatroon rigoureus om te gooien, elimineer je een heleboel slechte gewoontes in één klap. Denk bijvoorbeeld aan veel koffie drinken, overmatig alcoholgebruik en het eten van veel vet, zout en suiker. Hierdoor wordt het eenvoudiger om ook na het ontgiften gezond te blijven eten.

Hoe denk jij over ontgiften? En heb je weleens een ontgiftingskuur gevolgd? Deel je ervaringen hieronder!

Dieet-experts waarschuwen voor detox-diëten zoals Master Cleanse

Detox-diëten zoals Master Cleanse worden steeds populairder, maar dieet-experts zeggen dat dit soort diëten erg gevaarlijk kan zijn. Een detox-dieet gaat ervan uit dat er allerlei gifstoffen in vetcellen opgeslagen zitten. Door drastisch af te vallen met behulp van veel rauwe groenten, sappen en voedingssupplementen zou je lichaam ‘ontgiften’.

Volgens dieet-experts is het hele idee van ontgiften een fabeltje. Het zorgt alleen maar voor honger en ongezonde bijwerkingen. Je krijgt in de periodes van vasten te weinig voedingsstoffen binnen en je spiermassa wordt afgebroken. Uiteindelijk wordt je immuunsysteem ernstig verzwakt en daardoor ben je vatbaarder voor allerlei ziekten. De dieet-experts noemen detox-diëten dan ook uithongeringsdiëten die enkel berusten op marketing en verkoop van voedingssupplementen en maaltijdvervangende sappen, soepen en shakes.

Beyoncé & Master Cleanse

Detox-diëten winnen aan populariteit omdat grote sterren zoals Beyoncé Knowles met Master Cleanse in korte tijd 10 kilo zouden afvallen. Ook Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie zouden dit soort diëten gebruiken om slank te blijven. (bron)

Vaak worden alleen de eetgewoonten van de sterren gekopieerd, met als doel net zo’n slank lichaam te krijgen. Wat vaak vergeten wordt, is dat dezelfde sterren één of twee uur per dag sporten met goede personal trainers. Zij danken hun figuur dus niet alleen aan een strikt (detox)dieet of (ontgiftings)kuur, maar vooral ook aan erg veel lichaamsbeweging. Bovendien is het nog maar de vraag of Hollywoodsterren, topmodellen en beroemde atleten dit soort producten écht gebruikt; voor hetzelfde geldt dat ze worden betaald voor zulke promotionele reclame-uitingen.

Tot slot

Ga dus niet te ver in je pogingen om slanker te worden door alleen maar op een streng detox-dieet zoals Master Cleanse te gaan, want dan heb je weinig kans dat het lukt om je doel te bereiken, laat staan dat je blijvend afvalt.

Hoe sta jij tegenover vasten, ontgiften en ontslakken middels superstrenge diëten en nagenoeg calorieloze kuren zoals Master Cleanse? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen!

4 (drog)redenen om met een detox-dieet te beginnen

Detox-diëten worden steeds populairder en zijn inmiddels booming business. En dit is op zich ook logisch, want de belofte van snel gewicht verliezen, het kwijtraken van de schadelijke gifstoffen in je lichaam en een verbetering van je spijsvertering klinkt vrijwel iedereen als muziek in de oren…

Ik heb al eerder geschreven over detox-diëten en dat ik er geen fan van ben. De werking van detoxen is namelijk absoluut NIET bewezen, het tegendeel is zelfs waar: veel voedingsdeskundigen waarschuwen voor dit soort ontgiftende diëten omdat ze ronduit gevaarlijk kunnen zijn…

De Hollywoodhype van detox-diëten…

Maar waar staan voedingsdeskundigen als populaire beroemdheden als Beyoncé openlijk vertellen dat ze hun strakke lichaam te danken hebben aan een detox-dieet?! Wat Beyoncé er helaas niet bij vertelt, is dat ze ook beschikt over een leger aan personal trainers en voedingsdeskundigen die haar aanzetten tot beweging en haar precies vertellen wat ze wel en niet moet eten…Beyoncé is dus niet Bootylicious door alleen een detox-dieet, maar door een combinatie van veel factoren!

Misschien ben je zelf van plan om een detox-dieet te volgen of ken je iemand die bezig is met ‘ontgiften’. Lees dan deze 4 redenen die veel worden gebruikt om een detox-kuur te verantwoorden, en vooral ook waarom deze redenen op onzin zijn gebaseerd.

1. Ik heb een boost nodig om gewicht te verliezen

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden om aan een detox-dieet of detox-kuur te beginnen (of je het nu toegeeft of niet). De harde waarheid is echter dat snel in gewicht aankomen nagenoeg onvermijdelijk is na snel afvallen. Ook al lijkt detoxen een snelle start om je streefgewicht te bereiken, dit is het absoluut niet.

Snel gewicht verliezen door vloeibare diëten en andere detox-methoden waarbij je veel te weinig calorieën binnenkrijgt, zorgen niet voor een snellere en betere stofwisseling, integendeel: een detox legt dit hele systeem plat en vertraagt je stofwisseling enorm, met alle gevolgen van dien als je weer normaal begint te eten.

2. Ik wil mijn lichaam reinigen

De schrijvers van detox-boeken en makers van andere producten over detox-diëten willen je laten geloven dat het slim is om periodiek je lichaam te reinigen door hun dieet te volgen. Zo zouden je darmen worden schoongespoeld, waardoor ook de rest van je hele lichaam gezonder wordt.

Nu zorgt een goed werkend spijsverteringssysteem inderdaad voor een gezonder lichaam, maar de manier waarop dit volgens detox-goeroes zou moeten gebeuren, is volkomen onjuist. Je darmen werken namelijk niet beter als je ze schoonspoelt; ze werken juist beter dankzij je darmbekleding (de laag van vezelrijke voedselresten, enzymen en nuttige darmbacteriën).

Vezels vormen in je darmen namelijk een laag, waardoor vers voedsel beter wordt verteerd en slechte stoffen geen kans hebben om zich te hechten aan je darmwand of zich er zelfs doorheen kunnen wurmen (= lekkende darmsyndroom: LDS).

3. Ik wil mijn lichaam ontgiften

Detox-diëten zouden je lichaam ook reinigen van giftige stoffen die zich in je lichaam bevinden. Voorstanders van deze diëten zijn erg vaag over de aard, ernst en hoeveelheid van deze zogenaamde gifstoffen en proberen je in feite alleen maar bang te maken.

De theorie is dat onze hedendaagse wereld zoveel gif bevat dat je lichaam dit niet eigenhandig kan afbreken. Er is alleen één probleem: tot nu toe is uit geen enkel onderzoek gebleken dat je lichaam ná een detox-dieet meer gezonde stoffen zoals antioxidanten bevat dan vóór het detox-dieet. Ook is nooit aangetoond dat de hoeveelheid zware metalen en chemisch-synthetische antinutriënten in je lichaam afneemt na zo’n detoxk-uur.

4. Ik voel me beter als ik een detox-dieet volg

Hoewel velen ondanks een constant hongergevoel veel energie krijgen van een detox-dieet is dit slechts een placebo-effect. De menselijke geest is krachtig; als je gelooft dat iets werkt, dan lijkt het ook te werken. Schrijvers van detox-boeken vertellen je constant dat jij je goed zult voelen dankzij hun detox-kuur, en als je dit maar vaak genoeg hoort, begin je het zelf ook te geloven.

Naarmate de periode van vasten aanhoudt en de reserves van je lichaam uitgeput raken, komt echter ook het lusteloze gevoel opzetten, bij de één eerder dan bij de ander. Het feit blijft namelijk dat je lichaam helemaal niet meer energie heeft; de hongersignalen kun je een tijdje blokkeren met een sterk geloof.

Wat wel helpt om je lichaam gezonder te maken…

Als je daadwerkelijk gezonder wilt leven en je lichaam een plezier wilt doen, stop dan met detoxen en eet vooral veel planten in de vorm van fruit en groenten. Laat alle extreem geraffineerde voedingsmiddelen staan, waaronder witte meelproducten met bloem (en dus zonder vezels), enkelvoudige koolhydraten (zoals suikers) en fabrieksmatig versleutelde vetten.

Hiermee doe jij je lichaam wél een plezier en je zult zien dat afvallen dan ook veel gemakkelijker gaat. Bovendien krijg je dan de voedingsstoffen (brandstof, bouwstoffen, beschermingsstoffen en ballaststoffen) binnen die écht helpen om schadelijke stoffen in je lichaam te bestrijden.

Meer specifieke informatie over het detox-dieet vind je op onze detoxpagina. Heb je nog vragen over detox-diëten en detox-kuren? Laat dan een reactie achter!

1 reactie op “De voordelen en nadelen van ontgiften

 1. Daisy ·

  Beste Gezond’r, Bedankt voor je mooie website en dit artikel over detoxen. Erg handig allemaal! Ik wil hil graag afvallen en detoxen te gelijke tijd, maar het lukt me nooit om af te vallen. Nu heb ik deze website gevonden en dat ziet er veel belovend uit, maar blijf ook sceptisch. Zou jij je professionele mening hierover willen geven? Dan kan ik eindelijk beginnen met echt afvallen. JouwNatuurlijkeGezondheid.nl Beste Detox Kuur In 12 Weken. Ga zo door! Hartelijke groet, Daisy

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.