Of je nu nog nooit in je leven een tennisracket hebt opgepakt, of het jouwe in de loop der jaren wat stof heeft verzameld, het is nooit te laat om mee te doen en de voordelen van tennissen te ervaren! Hier zijn 10 manieren waarop tennissen je algehele gezondheid, welzijn en geluk kan verbeteren!

1. Het laat je sneller reageren

tennis-koppel-sport

Bij tennis moet je snel reageren op waar je tegenstander beweegt en de timing inschatten tussen de aankomende bal en waar die gaat landen. Met andere woorden, het is een geweldige training voor je oog-handcoördinatie.

2. Je traint je buikspieren

Je buikspieren worden zwak als je te veel zit. Tennis versterkt je buikspieren omdat de spieren van je schouders, rug, buik en heupen samenwerken bij elke zwaai van het racket. De verbetering van de buikspieren die door tennis wordt bevorderd, is de reden waarom de activiteit je evenwicht en stabiliteit verbetert. Als je last hebt van rugpijn, kan dat komen doordat je spieren verzwakt zijn.

3. Verhoogt blootstelling aan vitamine D

Door buiten te tennissen krijg je vitamine D binnen via blootstelling aan de zon. Voldoende vitamine D wordt in verband gebracht met een sterker immuunsysteem, een gezonder hart en een lager risico op kanker. Toch hebben veel mensen een tekort aan deze belangrijke voedingsstof.

Je lichaam ontvangt de meeste vitamine D uit zonlicht rond het middaguur, dus overweeg om je wedstrijd rond het middaguur te plannen, zolang het dan niet te warm is. Als je toch in de hitte speelt, kan een verkoelende handdoek verlichting bieden. Zorg voor luchtige, fijne tenniskleding van Indian Maharadja en vergeet niet om zonnebrandcrème te gebruiken!

4. Het is een sport voor het leven

In tegenstelling tot de meeste sporten kun je tennis op elke leeftijd beoefenen. Je ziet niet veel 60-, 70- of zelfs 80-jarigen voetbal spelen, maar veel gepensioneerden spelen en genieten nog steeds van tennis. Het is een spel dat gemakkelijk gespeeld kan worden met vrienden en vriendinnen van alle leeftijden en alle fitnessniveaus

5. De perfecte sociale activiteit

tennis-sport-social-mannen

Tennis kan in het dubbelspel of in het enkelspel worden gespeeld, maar in beide gevallen moet je met iemand anders spelen. De mogelijkheid om te socialiseren met tegenstanders en partners is een enorm voordeel van het spel! Je bent ook in de buurt van anderen die dezelfde interesses en doelen hebben, wat fysiologisch erg lonend is. Het is een geweldige manier voor jonge spelers om vrienden te maken en hun sociale vaardigheden te ontwikkelen.

6. Het vermindert het risico op een hartaanval

Tennis vraagt om voortdurende beweging – zelfs als je steeds op dezelfde plek staat. Je hartslag neemt toe om meer zuurstof en voedingsstoffen naar de werkende spieren te brengen. Dit verbetert je aerobe conditie en vermindert het risico op hart- en vaatziekten en hartaanvallen.

7. Verlichting van stress

We hebben allemaal stress in ons leven – maar tennis is een geweldige manier om die stress te bestrijden! Het probleem met gewoon gaan hardlopen is dat je nog steeds de mogelijkheid hebt om je gedachten te laten racen, “Wat ga ik maken voor het avondeten? Hoeveel calorieën verbrand ik? Ik moet nog zoveel doen voor het einde van de week, ik heb een enorme deadline op mijn werk.” De lijst gaat maar door. Als je tennist, wordt je geest gedwongen om zich te concentreren op de taak die voor je ligt in plaats van op je stress en eindeloze to-do lijsten. Zie het als een kleine vakantie voor je hersenen!

8. Verbeterde hersenkracht

Zie tennis als hersenvoedsel zonder calorieën! Tennissen kan kritisch denken, mentale alertheid en tactisch denken verbeteren door verbindingen te leggen in de hersenen. Tennis helpt ook bij het reguleren van serotonine – een chemische stof in de hersenen die gekoppeld is aan functies zoals de slaapcyclus, eetlust en je emotionele toestand. Moeite met slapen of je emoties onder controle houden? Ga de baan op!

9. Verbeterde behendigheid, flexibiliteit en balans

Heb je ooit tennis op tv gezien en de spelers zijn constant aan het rekken en strekken om een bal in het spel te houden? Tennis is een sport waarbij je constant in beweging bent, van richting verandert en je lichaam strekt. Door regelmatig te tennissen zul je ook merken dat je lenigheid en flexibiliteit verbeteren. Let op: Zorg ervoor dat je goed rekt voor en na je wedstrijden!

10. Balans en coördinatie verbeteren

Tennis vereist een grote hoeveelheid balans en coördinatie. Het vereist veel verandering van richting en zijwaartse bewegingen die de meeste mensen in het dagelijks leven niet gebruiken. Naast balans en stabiliteit bij het bewegen en veranderen van richting, wordt je coördinatie getest en ontwikkeld omdat tennis gebruik maakt van meerdere lichaamsdelen tegelijk.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.