Een dieet waarin volkorenproducten zijn verwerkt leidt tot minder gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten. Dit is het resultaat van een onderzoek aan de Wake Forest School of Medicine, waarbij in totaal 285.000 mensen zijn betrokken.
Mensen die vaak volkorenproducten eten, hebben gemiddeld 21% minder kans op hart- en vaatziekten in vergelijking tot mensen die zelden of nooit volkorenproducten eten. Daarom is het volgens de onderzoekers van cruciaal belang om altijd volkorenproducten in je voeding op te nemen.
Naast de verminderde kans op hart- en vaatziekten kun je met volkorenproducten ook de kans op diabetes (suikerziekte), obesitas (zwaarlijvigheid), hypertensie (verhoogde bloeddruk), hypercholesterolemie (verhoogd cholesterol) en bepaalde chronische ziekten kunnen helpen voorkomen. (bron)
Wat zijn volkorenproducten?
Volkoren houdt in dat de zaden van de granen (de “graszaden”) intact zijn gebleven. Een graankorrel (tarwe, rogge, gerst, mais, rijst, spelt, haver en teff) bestaat in principe uit 3 delen, namelijk: de zemel c.q. vlies (schillichaam), de kiem (kiemwit, inclusief zaadvrucht) en het meellichaam (endosperm). In een volkorenproduct wordt de volledige graankorrel gebruikt, dus inclusief zemel en kiem.
Witte graanproducten zoals witte pasta, witte rijst en witbrood (maar ook veel soorten bruinbrood) bevatten alleen maar het meellichaam van graankorrels. Dit meellichaam bestaat hoofdzakelijk uit zetmeel en is dan ook niet bepaald voedzaam. De rest van de graankorrel is middels verschillende processen verwijderd. En juist de delen die verwijderd worden, bevatten nou nét de gezonde voedingsstoffen/eigenschappen van graan. (bron)
Volkorenproducten (waarbij de hele graankorrels dus wél intact zijn gebleven) zijn rijk aan vezels, vitaminen, mineralen, spoorelementen, antioxidanten en gezonde vetten. Voorbeelden van volkoren graanproducten zijn: zilvervliesrijst, volkorenpasta, havermout, gerst, popcorn en brood van volkorentarwemeel (zonder bloem); dit staat ook wel bekend als volkorenbrood.
Van witte producten is de buitenkant van de graankorrel verwijderd om de structuur minder vezelig te maken en de smaak ietwat zoeter. Er zijn dan ook veel mensen die witbrood lekkerder vinden dan volkorenbrood, witte pasta lekkerder dan volkorenpasta en witte rijst lekkerder dan zilvervliesrijst. Maar als je eenmaal gewend bent aan volkorenvarianten, zul je de smaak en textuur absoluut leren waarderen!
Volkorenbrood…
Het is helaas niet voldoende om bruinbrood te kopen. Zelfs broden waarop vermeld staat dat ze volkoren zijn, zijn niet altijd voor 100% volkoren. Trap ook vooral niet in termen als ‘meergranen’ etc. En witbrood met toegevoegde voedingsvezels is al helemaal van de zotte. Het punt is dat gezond brood moet bestaan uit volkorentarwemeel en juist géén geraffineerde ‘bloem’ mag bevatten. Let daarom op dat het eerste ingrediënt dat genoemd wordt op de verpakking ‘volkorentarwemeel’ is. ‘Tarwebloem’ en ‘bloem’ zijn daarentegen geraffineerde, uitgeklede granen en bevatten alleen het meellichaam. Broden waarbij een van deze twee ingrediënten als eerste wordt genoemd op de verpakking, moet je dus niet kopen.
Al met al kunnen volkorenproducten dus erg gezond zijn. Pas echter wel op, want er zijn ook mensen die juist heel slecht reageren op graanproducten. Meestal is er dan sprake van een zekere mate van glutenintolerantie. Eet jij volkorenproducten en hoe bevalt dit? Laat hieronder een reactie achter!
Volkoren = goed
Volkoren is goed voor je algehele gesteldheid, dat wisten we al. Maar een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat je ook nog eens sneller een platte buik krijgt dankzij het eten van volkorenproducten. In het onderzoek dat bestond uit twee groepen, kreeg de ene groep allerlei volkorenproducten zoals volkorenpasta, volkorenbrood en zilvervliesrijst. De andere groep kreeg exact hetzelfde te eten, maar dan de geraffineerde varianten: witbrood, witte pasta en witte rijst. (bron)
Het opvallende aan de uitslag van het onderzoek was dat beide groepen qua kilo’s evenveel waren afgevallen. Maar wat bleek: de ‘volkorengroep’ was véél meer vet rond de buik kwijtgeraakt, terwijl de groep die geraffineerde producten had gegeten meer gewicht was kwijtgeraakt door vocht en spieren. En daar heb je dus niks aan…
Voordelig volkoren
Bovendien waren bij de volkorengroep bepaalde indicatoren afgenomen die de kans op het Metabool Syndroom vergroten. Het Metabool Syndroom leidt bijna altijd tot diabetes type 2, dus door volkorenproducten te eten, neemt de kans op suikerziekte sterk af.
De onderzoekers denken dat de voedingsvezels in volkorenproducten ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel gelijkmatiger blijft gedurende de dag, waardoor je lijf beter in staat wordt gesteld om lichaamsvet te verbranden en minder makkelijk vetreserves kan opslaan. Ook zitten er meer antioxidanten in volkorenvarianten die je lichaam nodig heeft. In tegenstelling tot de ‘lege calorieën‘ van geraffineerde witte producten.
Conclusie
Let dus goed op dat je bijvoorbeeld brood koopt van volkorentarwemeel (dit moet het eerstgenoemde ingrediënt zijn in de ingrediëntenlijst op de voedselverpakking). Bloem oftewel tarwebloem in bruinbrood is net zo goed geraffineerd, en bezit dus ook niet de gezondheidsvoordelen van de volkorenvariant. De bottom-line is als volgt: Meel = goed. Bloem = slecht.
Eet jij volkorenpasta of witte pasta; zilvervliesrijst of witte rijst; volkorenbrood of normaal brood? En hoe staat het ervoor met jouw buikvet? Laat hieronder een berichtje achter!