Verveel je je dood? – 3 tips tegen een “bore-out”!

tips-tegen-vervelingVerveling is slecht voor je geluk en voor je zelfrespect. Als je je regelmatig verveelt, bekruipt je een gevoel van blaam, passiviteit en tekortkoming… De sensatie dat je “niet je best doet” of dat je “niet het uiterste uit je leven haalt”. Je weet dat je meer kan, beter kan, sneller kan… Voor een optimaal gevoel van eigenwaarde is het dan ook extreem belangrijk dat je je talenten en capaciteiten optimaal benut. En in ieder geval niet volledig onbenut laat!

Als je je lang genoeg verveelt, kun je je op den duur ontzettend ongelukkig, waardeloos en zelfs depressief gaan voelen. Dit principe wordt een ‘bore-out’ genoemd (afgeleide en tegenovergestelde van de term ‘burn-out’). Hieronder geven we 3 eenvoudige en praktisch toepasbare tips om verveling –op je werk, op school en in het dagelijks leven– tegen te gaan…

1. Verveling tegengaan door doelstellingen & uitdagingen

Een bore-out ontstaat door verveling, gebrek aan uitdaging en gebrek aan interesse. Een bore-out kan dan ook worden voorkomen door het stellen van eisen en uitdagingen en door steeds opnieuw je grenzen te verleggen. Neem geen genoegen met een alledaagse sleur en/of half werk, maar probeer jezelf continu te ontwikkelen. Dagelijks grote veranderingen doorvoeren is overigens niet nodig… Stel bijvoorbeeld voor iedere maand een (extreem) uitdagende, maar haalbare doelstelling!

Let op: te hoog gegrepen doelstellingen werken averecht; ze kunnen alleen maar uitlopen op teleurstelling.

2. Voorzie in je emotionele behoeften

Mensen hebben de behoefte om dingen te bereiken, om zichzelf te overtreffen en om voor bovenmatige inzet en resultaten te worden gewaardeerd en beloond. Mensen willen trots kunnen zijn op het werk dat ze verrichten en achteraf kunnen zeggen: ‘Dat was een enorme uitdaging, maar die heb ik desalniettemin uitstekend volbracht.’ Als dingen te makkelijk, te saai, te vanzelfsprekend en te vervelend zijn, bieden ze immers geen ruimte voor plezier, trots en zelfontplooiing.

Een zorgeloos, onbezonnen en gerieflijk leventje klinkt wellicht aantrekkelijk, maar maak het jezelf niet té makkelijk. Als alles vanzelf komt en je in de schoot wordt geworpen, heb je niks om trots op te zijn, dus blijf jezelf te allen tijde uitdagen!

3. Overdrijf niet

Sommige mensen denken dat verveling enkel kan worden tegengegaan met behulp van spanning en avontuur. Je kunt van je leven echter geen bombastische en theatrale James Bond-film maken. Zoek uitdaging daarom in reële en wereldlijke dingen… Zoek nieuw werk als je huidige baan onder je niveau ligt. Vraag om overplaatsing of promotie als je huidige taken je niet genoeg uitdagen. En nog belangrijker: houd je bezig met dingen waar je je oprecht voor interesseert! Zodoende krijg je niet eens de behoefte om een Aston Martin te kopen en ermee op wereldreis te gaan.

Wat doe jij zoal om een “bore-out” te voorkomen en een interessant, uitdagend en gevarieerd leven blijft leiden? Kortom: hoe zorg jij ervoor dat je je niet dood verveelt? Laat hieronder een reactie achter!

1 reactie op “Verveel je je dood? – 3 tips tegen een “bore-out”!

  1. Tim ·

    Momenteel verveel ik me mateloos op het werk. De omschrijving in deze tekst spreekt mij zeer zeker aan. Dagelijks heb ik het gevoel alsof ik niets bereik in mijn leven en dat ik stilsta. Dit ondanks dat ik een studie volg waar ik zeker wel in vooruitga. Nu heb ik nergens meer zin in, en ergens aan beginnen vind ik ook al vervelend. Hierdoor blijf ik op het werk stil hangen. Mijn bazen weten toch niet wat ik doe…

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.