tips-tegen-vervelingVerveling is slecht voor je geluk en voor je zelfrespect. Als je je regelmatig verveelt, bekruipt je een gevoel van blaam, passiviteit en tekortkoming… De sensatie dat je “niet je best doet” of dat je “niet het uiterste uit je leven haalt”. Je weet dat je meer kan, beter kan, sneller kan… Voor een optimaal gevoel van eigenwaarde is het dan ook extreem belangrijk dat je je talenten en capaciteiten optimaal benut. En in ieder geval niet volledig onbenut laat!

Als je je lang genoeg verveelt, kun je je op den duur ontzettend ongelukkig, waardeloos en zelfs depressief gaan voelen. Dit principe wordt een ‘bore-out’ genoemd (afgeleide en tegenovergestelde van de term ‘burn-out’). Hieronder geven we 3 eenvoudige en praktisch toepasbare tips om verveling –op je werk, op school en in het dagelijks leven– tegen te gaan…

1. Verveling tegengaan door doelstellingen & uitdagingen

Een bore-out ontstaat door verveling, gebrek aan uitdaging en gebrek aan interesse. Een bore-out kan dan ook worden voorkomen door het stellen van eisen en uitdagingen en door steeds opnieuw je grenzen te verleggen. Neem geen genoegen met een alledaagse sleur en/of half werk, maar probeer jezelf continu te ontwikkelen. Dagelijks grote veranderingen doorvoeren is overigens niet nodig… Stel bijvoorbeeld voor iedere maand een (extreem) uitdagende, maar haalbare doelstelling!

Let op: te hoog gegrepen doelstellingen werken averecht; ze kunnen alleen maar uitlopen op teleurstelling.

2. Voorzie in je emotionele behoeften

Mensen hebben de behoefte om dingen te bereiken, om zichzelf te overtreffen en om voor bovenmatige inzet en resultaten te worden gewaardeerd en beloond. Mensen willen trots kunnen zijn op het werk dat ze verrichten en achteraf kunnen zeggen: ‘Dat was een enorme uitdaging, maar die heb ik desalniettemin uitstekend volbracht.’ Als dingen te makkelijk, te saai, te vanzelfsprekend en te vervelend zijn, bieden ze immers geen ruimte voor plezier, trots en zelfontplooiing.

Een zorgeloos, onbezonnen en gerieflijk leventje klinkt wellicht aantrekkelijk, maar maak het jezelf niet té makkelijk. Als alles vanzelf komt en je in de schoot wordt geworpen, heb je niks om trots op te zijn, dus blijf jezelf te allen tijde uitdagen!

3. Overdrijf niet

Sommige mensen denken dat verveling enkel kan worden tegengegaan met behulp van spanning en avontuur. Je kunt van je leven echter geen bombastische en theatrale James Bond-film maken. Zoek uitdaging daarom in reële en wereldlijke dingen… Zoek nieuw werk als je huidige baan onder je niveau ligt. Vraag om overplaatsing of promotie als je huidige taken je niet genoeg uitdagen. En nog belangrijker: houd je bezig met dingen waar je je oprecht voor interesseert! Zodoende krijg je niet eens de behoefte om een Aston Martin te kopen en ermee op wereldreis te gaan.

Positieve spanning genereren: 3 tips voor meer sensatie

spanning-genereren
Er zijn veel mensen die proberen af te komen van druk en spanning, omdat ze last hebben van lichamelijke en/of geestelijke stress. Negatieve spanningen kunnen namelijk leiden tot overspannenheid of zelfs een burn-out. Verveling kan echter ook lichamelijke en/of geestelijke klachten teweegbrengen. Vaak begint het met een gevoel van passiviteit, saaiheid en tekortkoming… Mensen die langdurig een gebrek ervaren aan spanning, sensatie, beweeglijkheid, uitdaging en bezieling, kunnen op den duur zelfs depressief worden (‘bore-out’). Daarom 4 tips om meer spanning te genereren in je leven…

Tip 1: Benut je capaciteiten om spanning te genereren

Verveling en passiviteit zijn zeer destructief. Op den duur verlies je door gebrek aan spanning en uitdaging je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Kortom: je wordt ongelukkig(er). Als je meer spanning in je leven wil, moet je je talenten en capaciteiten optimaal benutten. Zoek steeds nieuwe uitdagingen in je werk, je relaties en je vrijetijdsbesteding als je het gevoel hebt dat je in een sleur terechtkomt. Laat veranderingen niet afhangen van anderen, maar ga zelf aan het werk. Op volle kracht en voor de volle 100 procent!

Tip 2: Zoek het avontuur op en ervaar sensatie!

Spanning en avontuur kun je op een klassieke en voor de hand liggende manier nastreven. Ga een lange wandeling, een fietstocht of een kanotocht maken in een uitgestrekt natuurgebied. Of ga desnoods backpacken in Australië. Je zult zien dat je na een avontuurlijke trip of vakantie weer tevreden bent over de uitdaging, spanning en beweeglijkheid in je leven. Kortom: probeer de dagelijkse en wekelijkse sleur zo nu en dan op een rigoureuze manier te doorbreken!

Tip 3: Leef een gevarieerd & spannend leven

Behoefte aan spanning hoeft niet per se te maken te hebben met avontuurlijkheid. Mensen hebben simpelweg de behoefte om doelen te bereiken, zichzelf te overtreffen en te worden gewaardeerd en gerespecteerd om hun daden. Ook een uitdagende baan, een actieve (seksuele) relatie of een hobby die genoegdoening geeft kan de nodige spanning en sensatie opleveren. Zorg er bovenal voor dat je je leven gevarieerd indeelt. Probeer iedere dag iets te doen wat voor jou onder de noemer ‘spannend’ of ‘opwindend’ valt. Als je dagen te saai en te vanzelfsprekend zijn, bieden ze immers geen ruimte voor plezier en positiviteit.

Wat doe jij zoal om een “bore-out” te voorkomen en een interessant, uitdagend en gevarieerd leven blijft leiden? Kortom: hoe zorg jij ervoor dat je je niet dood verveelt? Of heb jij aanvullende tips voor meer positieve spanning, sensatie, avontuur en opwinding? Laat hieronder weten hoe jij een ‘bore-out’ voorkomt!

2 Reacties

  1. Momenteel verveel ik me mateloos op het werk. De omschrijving in deze tekst spreekt mij zeer zeker aan. Dagelijks heb ik het gevoel alsof ik niets bereik in mijn leven en dat ik stilsta. Dit ondanks dat ik een studie volg waar ik zeker wel in vooruitga. Nu heb ik nergens meer zin in, en ergens aan beginnen vind ik ook al vervelend. Hierdoor blijf ik op het werk stil hangen. Mijn bazen weten toch niet wat ik doe…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.