obstipatie oorzaak darmverstopping

Darmverstopping: belangrijkste oorzaken constipatie c.q. obstipatie

Constipatie betekent een verstopping in de darmen oftewel een darmverstopping. Je kunt in dat geval niet of nauwelijks naar het toilet, en dat wordt na verloop van tijd vervelend (opgeblazen gevoel) en soms zelfs pijnlijk. Constipatie zorgt er namelijk niet alleen voor dat ontlasting zich ophoopt, maar ook dat darmgassen zich verzamelen. Hierdoor krijg je

Lees verder

Pruim: gezond superfruit – Waarom pruimen erg gezond zijn…

Superfruit is een heuse rage. Superfruit zou kanker en andere ziekten bestrijden doordat het ontzettend rijk is aan antioxidanten. Enkele voorbeelden van superfruit zijn blauwe bessen, granaatappels, graviola, gojibessen, Afrikaanse mango’s, mangostenen, açaí-bessen, zwarte bessen en frambozen. Helaas zijn deze fruitsoorten doorgaans erg duur en bovendien moeilijk verkrijgbaar. Maar vrees niet, want er is een

Lees verder

Frituren kan beter en gezonder!

Bijna iedereen neemt wel eens een frietje in de snackbar of haalt thuis de frituurpan tevoorschijn. Zelfs topsporters laten zichzelf weleens verleiden door de frituur. Iedereen beseft dat er gezondere manieren zijn om voedsel te bereiden dan met de frituur, maar dat ook de manier waarop je frituurt erg belangrijk is, is niet bij iedereen

Lees verder
vis eten visvangst visconsumptie

Vis eten… over visconsumptie, visvangst & kweekvis

Steeds meer mensen letten bij het kopen van hun voedsel op meer dan alleen de prijs. Voornamelijk kwaliteit en duurzaamheid voeren steeds vaker de boventoon. Op Gezondr heb je al vaker kunnen lezen dat vis eten erg gezond is. Maar ook bij het uitkiezen van consumptievis is het erg belangrijk om op kwaliteit en duurzaamheid

Lees verder
ONQI gezondheidsscore

ONQI: gezondheidsscore voor levensmiddelen qua voedingswaarden

Inmiddels is het in de Verenigde Staten mogelijk om appels met peren te vergelijken. Op veel producten die daar in de supermarkten liggen, wordt namelijk een cijfer –de zogenaamde ONQI– gedrukt. ONQI staat voor ‘Overall Nutritional Quality Index’ en betekent zoiets als ‘Algemene Kwalitatieve Voedzaamheid Score’… Dit indexatiesysteem betreft een  beoordelingssysteem oftewel classificatiesysteem dat werd

Lees verder

Hoe weet je of een kant-en-klaarmaaltijd gezond is?

Er zijn meer singles in Nederland dan ooit tevoren. Mede daardoor zijn kant en klaar maaltijden razend populair. Even snel iets in de magnetron of in een pan gooien en 5 minuten later kun je eten. Vroeger hoorde je veel commentaar op kant-en-klaarmaaltijden. Ze waren vaak niet gezond zijn, en zeker als je een beetje

Lees verder

Het gevaar van de listeria-bacterie in voeding

Listeria is een darmbacterie die in iedere de omgeving voorkomt en dus ook voorkomt in levensmiddelen. Deze bacterie vormt geen gevaar, zolang voedsel niet te lang, en koel genoeg wordt bewaard. Listeria kan zich namelijk gemakkelijk en snel vermenigvuldigen en zodoende al snel een voedselvergiftiging veroorzaken. Vermenigvuldiging Listeria vermenigvuldigt zich gemakkelijk, zelfs op een koele,

Lees verder

Hoe functioneel zijn “functional foods” voor de gezondheid?

Wat moet je doen als je niet al te geïnteresseerd bent in voeding, geen moeite wenst te doen om er iets over te leren en toch gezond wilt eten? Wanneer je vaker de magnetron gebruikt dan het fornuis en liever afhaalt dan kookt, dan lijk je ongezond eetgedrag te kunnen compenseren met zogenaamde verrijkte voedingsmiddelen,

Lees verder

Hoe gevaarlijk is genetische modificatie van voedsel?

Moderne biotechnologie is de benaming van de methode waarmee organismen genetisch worden gemodificeerd. Het genetisch modificeren van voedingswaren kan vele voordelen opleveren. Tomaten blijven langer houdbaar, maïs raakt beter bestand tegen plagen, planten worden in staat gesteld om langdurige droogten te doorstaan en fruit wordt resistent voor bestrijdingsmiddelen. Dit is allemaal mooi en aardig, maar

Lees verder
De immense invloed van junkfood op de gezondheid

De immense invloed van junkfood op de gezondheid

Onderzoek naar Amerikaanse eetgewoonten door The American Institute of Cancer Research (AICR) toont aan dat bijna een kwart van de calorieën die we wereldwijd eten uit voedingsstofarme producten –oftewel junkfood– afkomstig is. Als een vierde deel van wat we eten junkfood is, dan zou in een plan om af te vallen de nadruk moeten liggen

Lees verder