Epileren is een populaire techniek om ongewenst lichaamshaar te verwijderen. Vooral meisjes en vrouwen epileren hun lichaamshaar op bepaalde plaatsen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je wenkbrauwen, je benen en je bikinilijn. In dit artikel lees je het antwoord op de volgende vragen:

Wat is epileren?

Epileren is een ontharingsmethode waarbij je lichaamshaar met haarwortel en al verwijdert. Dit in tegenstelling tot veel andere ontharingsmethodes (scheren, ontharingscrème e.d.), waarbij je alleen het zichtbare (bovenhuidse) gedeelte van de haartjes verwijdert. Kortom: epileren is een grondige methode voor lichaamsontharing.

Wat zijn de voordelen van epileren?

Epileren brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee:

Haartjes blijven langer weg bij epileren

Het belangrijkste voordeel van epileren ten opzichte van scheren, is dat de haartjes bij epileren veel langer wegblijven. Dit komt omdat je de haartjes met wortel en al verwijdert, terwijl je bij scheren slechts het zichtbare (bovenhuidse) gedeelte van de haartjes verwijdert. Zodoende blijven haartjes nadat je ze geëpileerd hebt minimaal zo’n 3 weken weg, terwijl je bij scheren vaak na een dag alweer stoppels hebt. Door te epileren hoef je dus minder vaak je lichaamshaar te onderhouden.

Geen stoppels door epileren

Een ander voordeel van epileren is dat haartjes niet als harde stoppels teruggroeien, maar juist als zachtere haartjes. Epileren geeft dus vaak een langdurig(er) glad resultaat.

Wat zijn de nadelen van epileren?

Eerlijk is eerlijk; epileren kent ook de nodige nadelen:

Epileren doet pijn

Allereerst kan epileren behoorlijk pijnlijk zijn. Je trekt haartjes namelijk letterlijk uit hun haarzakjes, en dat kan in sommige gevallen flink pijn doen.

Ingegroeide haartjes door epileren

Epileren veroorzaakt vaak sneller en meer ingegroeide haartjes dan andere ontharingsmethodes. Dit komt doordat je de haartjes helemaal verwijdert, en de haartjes dus “van binnenuit” opnieuw beginnen te groeien. Tijdens dit groeiproces kan een haartje in je huid groeien in plaats van gewoon naar boven, en dit noemt men ingegroeide haartjes. Door ingegroeide haartjes raakt de omliggende huid vaak ontstoken.

Huidirritatie door epileren

Epileren is een vrij drastische ontharingsmethode en kan dan ook de nodige huidirritatie opleveren. Sommige mensen hebben overigens nergens last van, en de mate van huidirritatie verschilt vaak per gebied. Bovendien geldt dat vrijwel iedere ontharingsmethode huidirritatie met zich kan meebrengen.

Hoe kun je epileren?

Je kunt op verschillende manieren epileren. Een aantal van de populairste methodes zijn:

1. Epileren met een pincet

Door middel van een pincet kun je fijne haartjes vastpakken en vervolgens met een snelle beweging epileren. Epileren met een pincet is vooral geschikt voor kleine stukjes. Zo is epileren met een pincet veruit de populairste methode voor het epileren van de wenkbrauwen. Een pincet is echter minder geschikt voor het epileren van grote gebieden (bijvoorbeeld je benen). Het zou immers uren duren voordat je al je beenhaartjes een voor een hebt verwijderd met behulp van een pincet.

2. Epileren met een epilator (automatisch/elektrisch epileren)

Een epilator (elektrisch epileerapparaat) wordt voornamelijk toegepast voor het epileren van grotere gebieden, bijvoorbeeld de benen. De kop van een epilator bevat een soort van springveer die trilt of ronddraait. Door een epilator over je huid te bewegen komen je haartjes klem te zitten in de springveer en worden ze automatisch verwijderd.

3. Epileren met draad

Epileren met draad of touw is een relatief nieuwe techniek die de laatste jaren steeds populairder wordt. De methode is overgewaaid uit landen als Turkije en Egypte en zou in verhouding wat minder pijnlijk zijn en bovendien sneller. Tijdens het epileren met draad gebruik je twee touwtjes die je in elkaar draait. Vervolgens ga je met deze touwtjes over de huid, waardoor je haartjes tussen de touwtjes komen en zodoende worden geëpileerd.

4. Epileren door te harsen

Harsen is een bekende epileertechniek die je thuis kan toepassen met behulp van een doe-het-zelf-setje, maar ook bij de schoonheidsspecialist kan laten verzorgen. Tijdens harsen wordt je huid bestreken met hars. De hars moet dan even blijven zitten, en wordt vervolgens met een papier/velletje met een snelle ruk van de huid verwijderd. Tijdens dit proces komen je haartjes als het goed is mee.

Welke lichaamsdelen epileer jij en heb jij nog tips, vragen of aanvullingen? Laat hieronder een reactie achter!

3 Reacties

  1. Ik wil graag mooie wenkbrauwen. Maar ik durf echt niet te epileren! Ik heb het 1 keer gedaan en het deed verschrikkelijk pijn. Maar ik wil toch mooie wenkbrauwen, wat nu?!

    • Maak je huis eerst warm! Dan is het epileren een stuk minder pijnlijk.

    • De eerste keer epileren is altijd het pijnlijkst. Door dit vaker te doen gaat dit minder pijnlijk zijn of gewoon pijnloos.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.