De catechine is een relatief onbekende voedingsstof. ‘Catechine’ is eigenlijk een verzamelnaam voor een grote groep stoffen (polyfenolen) die als antioxidant werkzaam zijn in je lichaam. Een antioxidant bestrijdt schadelijke stoffen (vrije radicalen) die gevaarlijk zijn voor je cellen; zodoende kunnen catechines een behoorlijke bijdrage leveren aan je lichamelijke gezondheid. Hierbij alles wat je moet weten over catechines…
Voordelen van catechine voor je gezondheid
Catechines hebben als antioxidant een belangrijke functie voor je gezondheid. Zo hebben catechines de volgende eigenschappen en functionaliteiten:
- Catechines beschermen tegen beroertes (hersenbloeding, herseninfarct, TIA e.a.)
- Een catechine beschermt tegen diverse vormen van kanker (huidkanker, borstkanker e.a.)
- Catechines kunnen je tot op zekere hoogte beschermen tegen diabetes.
- Een catechine is werkzaam tegen hart- & vaatziekten (aderverkalking, hartfalen, hartinfarct e.a.).
- Catechines kunnen je helpen bij afslanken & gewichtsverlies.
In welk voedsel zitten catechines?
Het is leuk om te weten waar catechines zoal goed voor zijn, maar je hebt er niks aan als je niet weet hoe je catechines binnen kunt krijgen. Catechines komen voor in een aantal specifieke (plantaardige) voedingsmiddelen. Zo zit catechine zit voornamelijk in deze levensmiddelen:
Catechines – Tot slot
Het is dus vooral belangrijk om veel plantaardig voedsel te eten als je voldoende catechines binnen wilt krijgen. Het eten van plantaardige voeding (fruit, groenten, granen, padenstoelen, noten, zaden kiemen etc.) heeft – naast de catechines – overigens nog veel meer voordelen voor je gezondheid!