Aan broccoli worden nogal wat gezonde eigenschappen en gezondheidsvoordelen toegeschreven. Misschien is broccoli mede daarom al jaren de meest gegeten groente van Nederland. En ja, om maar meteen de vraag uit bovenstaande titel te beantwoorden, broccoli is écht heel erg gezond!

Broccoli levert erg weinig calorieën en is een goede bron van voedingsvezels. Als je Gezondr regelmatig bijhoudt, dan weet je dat deze vezels onwijs belangrijk zijn om sneller te kunnen afvallen. Vezels nemen namelijk vocht in zich op en zorgen voor een soort beschermlaag in je darmen.

Zo worden er dankzij vezels bijvoorbeeld minder slechte vetten door je lichaam opgenomen en verdwijnen ze via de natuurlijke weg. De vetten worden dan niet opgeslagen op de plekken waar je ze niet hebben wilt. :)

Over antioxidanten & vrij radicalen

Maar broccoli is voornamelijk zo gezond omdat deze groente veel antioxidanten bevat. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk worden gemaakt. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die vrijkomen bij verschillende natuurlijke processen binnenin ons lichaam. Maar ook door externe factoren zoals roken en te lang in de zon zitten.

Vrije radicalen beschadigen de gezonde cellen in je lichaam (oxidatie) en kunnen daardoor kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken. Je zou daarom kunnen zeggen dat broccoli als een preventief medicijn werkt.

Broccoli stomen is gezonder dan koken

De bereiding van broccoli bepaalt in grote mate hoeveel antioxidanten behouden blijven, en dus ook hoe gezond je broccoligerecht is voor je lichaam. Door broccoli te koken kunnen tot 90% van de antioxidanten verloren gaan. Het is daarom veel beter om broccoli gaar te stomen, want dan blijft dit verlies beperkt tot 10 à 15%.

Broccoli op gezonde wijze bereiden…

Met een paar eenvoudige stappen kun je ook zelf broccoli op de gezonde manier gaar stomen:

  • Was de broccoli
  • Snijd een stukje van de steel af
  • Schil de steel met een dunschiller
  • De onderkant van de steel insnijden, zodat de stronk even snel gaar wordt als de broccoliroosjes
  • Zodra het water kookt, doe je de broccoli in de stoompan of leg je het op een stoomrekje of in een stoommandje
  • Stoom de broccoli gaar in circa 12 minuten gaar

Wat is jouw favoriete broccoligerecht? Deel jouw gezonde broccolirecepten met Gezondr in een berichtje hieronder!

4 Reacties

  1. Goed dat je erop ingaat hoe je broccoli moet bereiden. Het voordeel van broccoli staat of valt met de bereidingswijze. Het nuttige stofje in die groente, sulforafaan, dat o.a. een kankerremmende werking heeft, wordt totaal vernietigt wanneer je broccoli bijv kookt in water. Wetenschappers hebben onderzocht hoe broccoli het beste bereidt kan worden. Dat is 4 tot 6 minuten stomen en dan na afloop vers gemalen mosterdzaad toevoegen. Zie de studie: “The potential to intensify sulforaphane formation in cooked broccoli (Brassica oleracea var. italica) using mustard seeds (Sinapis alba)”. Doe er je voordeel mee en bereidt broccoli op de juiste wijze!

  2. Handige omschrijving. Ik ben het gelijk gaan proberen met broccoli. Ik heb het gestoomd in een zeef / vergiet (van roestvrij staal natuurlijk geen plastic) boven een normale kookpan. Gaat ook super goed!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.