Als je nieuw bent met auto’s kopen of al jaren geen aankoop hebt gedaan, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Hoe vind je de auto die precies past bij je behoeften voor de komende jaren? Er is gewoon wat onderzoek en planning voor nodig. Als je weet wat voor auto je wilt, kun je beslissen of je een nieuwe auto wilt kopen, een nieuwe auto wilt leasen of een tweedehands auto wilt kopen.

Beoordeel je behoeften

auto-straat

De “juiste auto” hangt af van wie je bent en wat je van een auto verwacht. Sommigen van ons maken graag een statement met hun auto (“Ik ben rijk en hip” of “Ik ben retro”). Sommigen maken graag pittige ritjes in het weekend (“Geef me meer pk’s en een luide motor”). In die gevallen is het praktische aspect vaak belangrijker dan hoe de auto je laat voelen.

Maar voor degenen die een auto nodig hebben voor dagelijkse taken, moet functionaliteit belangrijker zijn dan flash. Hier zijn enkele praktische overwegingen om in gedachten te houden:

 • Hoeveel passagiers moet je vervoeren?
 • Wat voor soort werk doe je? Voornamelijk snelweg, binnenwegen, off-road?
 • Moet je lang pendelen en is zuinig rijden daarom belangrijk voor je?
 • Heb je vierwielaandrijving nodig?
 • Wat zijn je must-have functies? Denk aan een achteruitrijcamera, lederen stoelen, Apple CarPlay, enz.
 • Welke veiligheidsvoorzieningen zijn belangrijk voor je? Wil je bijvoorbeeld dodehoekbewaking en automatisch remmen bij noodsituaties?
 • Welke laadcapaciteit heb je nodig?
 • Ga je autostoeltjes voor kinderen gebruiken?
 • Ga je slepen?
 • Hoeveel garage- of parkeerruimte heb je?

Bepaal je budget

Tenzij je contant betaalt voor je auto, moet je nadenken over de financiering van je aankoop of lease. Hoeveel kun je je echt veroorloven om elke maand aan een auto te betalen? De algemene regel is dat je maandelijkse afbetaling voor een nieuwe auto niet meer dan 15 procent van je maandelijkse nettoloon mag zijn. Een tweedehands auto zal minder duur zijn, maar dezelfde regel moet gelden. Als je wilt leasen, streef dan naar een maandelijkse betaling van minder dan 10 procent van je nettoloon. Je moet ook rekening houden met 7 procent van je maandelijkse inkomen voor brandstof- en verzekeringskosten. Als je je budget van tevoren kent, helpt dat je bij de onderhandelingen over je volgende auto of vrachtwagen.

Beslis of je wilt leasen of kopen

auto-voertuig-buiten

Leasen en kopen hebben elk hun voor- en nadelen, en hoe je hierover denkt kan je helpen om te beslissen welke weg je gaat bewandelen.

Een leaseovereenkomst vereist bijvoorbeeld weinig of geen aanbetaling en biedt lagere maandelijkse betalingen. Maar als het leasecontract afloopt, heb je geen auto meer en moet je opnieuw gaan winkelen. Aan de andere kant is het kopen van een auto in het begin duurder en zijn de maandelijkse betalingen hoger. Maar als je de lening hebt afbetaald, heb je een auto waar je mee kunt rijden zolang hij rijdt.

Hier zijn nog een paar factoren om te overwegen bij de keuze tussen leasen en kopen:

Leasen

 • Je kunt in een duurdere auto rijden voor minder geld.
 • Je kunt om de paar jaar in een nieuwe auto met de nieuwste technologie rijden.
 • De meeste reparaties worden gedekt door de fabrieksgarantie.
 • Er is geen gedoe met inruilen aan het einde van het leasecontract.

Kopen

 • Je hebt meer flexibiliteit om de auto te verkopen wanneer je maar wilt.
 • Je kunt de auto naar eigen smaak aanpassen.
 • Er zijn geen kilometerboetes als je veel rijdt.
 • Je autokosten zullen op de lange termijn lager zijn, mits je de auto afbetaalt en een tijdje houdt.

Overweeg andere auto’s in de klasse

Heb je je zinnen (of hart) gezet op een specifieke auto? Veel shoppers doen dat. Maar in de steeds veranderende markt van vandaag komen er altijd nieuwe auto’s in de showroom, en een auto die je nog nooit hebt overwogen zou wel eens de juiste voor jou kunnen zijn.

Weeg de kosten van eigendom

Sommige auto’s zijn goedkoper om te kopen, maar duurder om te bezitten. Zelfs als twee auto’s ongeveer even duur zijn, kan de ene sneller afschrijven of meer kosten voor verzekering en onderhoud.

Voordat je een auto koopt, moet je de eigendomskosten op lange termijn inschatten. Deze kosten omvatten afschrijving, verzekering, onderhoud en brandstofkosten.

Het kan je helpen om vooraf een slimme beslissing te nemen die je duizenden euro’s kan besparen tijdens de levensduur van de auto.

Regel een proefrit

auto-stuur-rijden

Door een proefrit afspraak te maken met je plaatselijke dealer, zorg je ervoor dat de auto op je staat te wachten als je aankomt. We raden aan om in ongeveer drie verschillende auto’s een proefrit te maken, zodat je je opties niet beperkt. Probeer een paar afspraken achter elkaar te plannen; dat maakt het vergelijken van de auto’s makkelijker en geeft je een gracieus vertrek bij de dealer. Hoewel de verkoper na een proefrit over aantallen zal willen praten, ben jij daar misschien nog niet klaar voor.

Waar moet je op letten bij een proefrit

Een auto lijkt misschien alle functies te hebben die je wilt, maar de echte test vindt plaats als je in de bestuurdersstoel zit. Maak een proefrit met de auto zoals je hem in het dagelijks leven zou besturen.

Als je woon-werkverkeer doet, probeer dan met de auto te rijden in zowel binnen de bebouwde kom als op de snelweg. Rijd over hobbels, neem scherpe bochten en test de remmen op een veilige plek.

Stap verschillende keren in en uit de auto en zorg ervoor dat je op de achterbank zit, vooral als je van plan bent om passagiers mee te nemen. Bekijk de laadruimte. Als je van plan bent om kinderautostoeltjes te gebruiken, neem dan die van jou mee om te testen of ze passen en gemakkelijk te installeren zijn. Neem foto’s van de auto’s zodat je ze later kunt bekijken.

Laat je tijdens het beoordelen van de auto niet afleiden. Neem de tijd om alles te bekijken. Een goede verkoper respecteert je behoefte om de auto te ervaren en laat je focussen op de rijervaring.

Zet de stereo uit zodat je naar het geluid van de motor kunt luisteren. Je kunt de geluidsinstallatie beoordelen als je terugkomt bij de dealer. Als het gesprek overgaat op vragen of je wilt praten over kopen of leasen, kun je zeggen dat je nog in de proefritfase zit.

Kies je auto

Na een proefrit in verschillende auto’s zou de keuze duidelijk moeten zijn. Als dat niet zo is, slaap er dan een nachtje over. ’s Ochtends heb je misschien je antwoord. Zo niet, dan moet je misschien een paar stappen terug doen en in meer auto’s rijden. Het is beter om meer tijd te nemen in de winkelfase dan later spijt te krijgen van je aankoop.

Hoewel het nemen van de juiste beslissing belangrijk is, is het ook goed om je te realiseren dat er niet één perfect antwoord is. De auto’s van tegenwoordig zijn veiliger dan ooit. Ze verbruiken meer kilometers. Ze hebben voorzieningen die goedkoper zijn dan in het verleden. Kortom, er kunnen verschillende goede voertuigkeuzes zijn en de uiteindelijke beslissing is echt een kwestie van individuele smaak.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.