Het gezegde ‘geld maakt gelukkig’ gaat lang niet altijd op. Dat komt hoofdzakelijk omdat het nogal kort door de bocht is. Er zijn namelijk talloze randvoorwaarden die bepalen of je gelukkig(er) wordt van een dikke portemonnee. Hieronder lees je 4 redenen waarom geld wel, maar ook niet gelukkig maakt…

Geld maakt gelukkig –  Reden 1: Succes maakt tevreden

Hoewel geld goed van pas kan komen, is het doorgaans niet het geld zelf dat gelukkig maakt. Met name de waardering die blijkt uit een hoog loon en de voldoening die wordt behaald uit eigen ondernemerschap, zorgen voor een gelukzalig gevoel. De beleving van succes is dus belangrijker voor je geluksgevoel dan het geld op zich.

Geld maakt gelukkig –  Reden 2: Geldgebrek maakt ongelukkig

Als je je rekeningen niet kunt betalen, je kinderen niet kunt onderhouden, de kans loopt om dakloos te worden, regelmatig schuldeisers over de vloer krijgt of zelfs geen brood kunt betalen, dan is de kans zeer groot dat je ontevreden bent over je huidige bestaan. Hoewel rijkdom niet garant staat voor geluk, staat armoede doorgaans wel garant voor ongeluk.

Geld maakt gelukkig –  Reden 3: Groei maakt tevreden

Of geld gelukkig maakt heeft ook alles te maken met groei en gewenning. Als je van jongs af aan alles hebt gekregen wat je hartje begeert, dan ben je gewend aan hoge standaarden. Als je echter arm bent opgegroeid en op eigen kracht (veel) geld verdient, dan ervaar je groei… En hoewel groei niet garant staat voor geluk, is stilstand of achteruitgang deprimerend. Let wel: een groeispurt houdt je slechts tijdelijk tevreden… Er is dus continue groei nodig voor continue tevredenheid.

Geld maakt gelukkig –  Reden 4: Overtreffen maakt tevreden

Rijkdom kent een enorme paradox… Als je als individu zijnde meer geld krijgt, word je gelukkiger… Maar als de samenleving als geheel meer geld krijgt, wordt niemand gelukkiger. Dit heeft te maken met de competitiedrang en het “status-principe” van mensen. Rijk zijn is lang niet zo leuk als je nooit rijker zult worden dan je buurman… Je omgeving aftroeven is dus een belangrijk element binnen het maakt-geld-gelukkig-vraagstuk.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.