In Amerika is de term “wheat belly” oftewel “tarwebuikje” helemaal hot. In het gelijknamige boek van William Davis wordt tarwe als hoofdschuldige voor overgewicht aangemerkt…

Tarwevrij dieet: ‘Wheat Belly’

Het boek Wheat Belly kwam in augustus 2011 uit in Amerika en het sloeg direct in als een bom. De boodschap van het Wheat belly-dieet is als volgt: ‘lose the wheat, lose the weight’, wat zoveel betekent als ‘dump de tarwe, dump de kilo’s’.

Geloofwaardig?

William Davis, de schrijver van Wheat Belly, is in het bezit van een doctoraat (Doctor of Medicine). Er staat M.D. (doctor of dr.) voor zijn naam, wat zijn boek in zekere zin vertrouwenswaardiger maakt.

Daarnaast genereert Davis geloofwaardigheid met bronnen.
Het boek staat bomvol bronvermeldingen en de schrijver citeert allerhande wetenschappelijke onderzoeken en publicaties.

Bovendien zijn er al heel veel mensen die sowieso geloven dat tarwe synoniem is aan ‘slecht’, ‘ongezond’ en ‘dikmaker’; vooral binnen de glutenvrije gemeenschap. De achterban en doelgroep van Wheat Belly bestonden dus al grotendeels voordat het boek überhaupt uitkwam.

Helaas…

Bovenstaande drie punten zorgen ervoor dat Wheat Belly gemakkelijker voor waarheid wordt geaccepteerd. De inhoud werd dan ook razendsnel omhelsd en verspreid. Helaas ten onrechte, want Wheat Belly berust voornamelijk op misleiding. :(

Zo stelt Davis dat een grootschalig onderzoek uitwijst dat mensen afvallen door tarwe uit hun dieet te schrappen. Wat hij er echter niet bij vertelt, is dat er bijna vier keer zoveel mensen aankwamen na het uitbannen van tarwe. En zo zijn er talloze bronnen die in het boek op foutieve wijze worden geciteerd en geïnterpreteerd. (bron)

Tot slot

Tarwe schrappen = afvallen? Helaas niet, was het maar zo simpel… Natuurlijk is een tarwevrij dieet voor sommigen effectief. Zo zullen mensen met tarwe-allergie of gluten-intolerantie enorm opleven wanneer zij stoppen met het eten van tarwe.

Als je spijsvertering echter prima in staat is om tarwe te verwerken, dan is er geen enkele reden om niet te profiteren van de heilzame voedingsstoffen in tarwe. Tarwe bevat namelijk talloze vitamines, mineralen, spoorelementen en fytochemicaliën die het menselijk lichaam ten goede kunnen komen.

Eet jij o.a. brood, ontbijtgranen, pasta en rijst om sneller af te vallen of eet je tarwevrij? Deel hieronder je reactie!

11 Reacties

  1. Ik eet dus wel tarwevrij en val af. Het gaat echt snel, gewoon een beetje eng. Ben zelfs weer tarwe gaan eten om te kijken of ik geen nare ziekte onder de leden had. Maar de kilo´s kwamen er toen heel snel weer aan. Daarnaast werd ik weer moe en ging weer piekeren. Ik zie er met tarwe ongezond en opgezet uit, blubberige benen en buik. Dit verdwijnt als ik geen tarweproducten eet. Nu weet ik dus zeker dat ik me veel beter voel zonder tarwe. Voor mij werkt het wel. Voel me zonder tarwe veel energieker. Zeg niets verkeerds over tarwe, maar als je gezondheidsklachten hebt, zoals vermoeidheid of letterlijk en figuurlijk niet lekker in je vel zitten, wat let je? Probeer uit of het jou helpt. Je merkt het snel genoeg.

  2. Ben 10 weken geleden gestart met het Oerdieet. Het is geen dieet, maar je valt er wel van af. Bij deze levenswijze mag je geen granen eten. Wat je niet rauw kan eten, mag je niet hebben. Best wel logisch; in de oertijd hadden mensen geen mogelijkheid om brood te bakken. Ik eet dus sinds 10 weken geen brood, pasta en andere granen meer en ik ben tot mijn verbazing wel afgevallen want er zitten koolhydraten en suikers in deze producten verwerkt en dit zijn de dikmakers. Ik voel mij veel energieker en ik slaap stukken beter. Ik kan het iedereen aanraden die een gezondere levensstijl wil en daarbij ook nog afvalt.
    Het menselijk lichaam zit best ingewikkeld in mekaar dus stop er niet zomaar van alles in als je niet weet wat het is of met je doet.

  3. Het menselijk lichaam is steeds minder in staat om tarwe te verteren.Tarwe is nu opgenomen in de top 8 voedselallergie van de Wereld Gezondhieds Organsatie samen met pinda’s, noten, melk, vis, schaaldieren, eieren en soja. De oorzaak hiervan ligt in het feit dit het niet allen zit in produkten waarin je het zou verwachten – zoals in brood, ontbijtgranen en pasta – maar ook in onverwachte producten zoals sojasaus, ketchup Snoep en soepen bijvoorbeeld.

    Tarwe is een belangrijk onderdeel van het dieet voor

  4. leonie hienekamp Reageer

    Spelt brood is voor mij een goede oplossing, Ik heb aan een sneetje al genoeg.
    Toen ik nog alleen maar tarwe brood at,had ik steeds honger en voelde me moe.
    Variatie is hier weer het sleutelwoord;een bord havermout,bij het ontbijt en dan de volgende
    keer weer brood(spelt)

    • Is tarweglutten ook niet goed? Ik wil een speltbrood bakken (zonder tarwe) op de ingrediëntenlijst staat dat het wel tarweglutten bevat. Bedankt voor jullie advies.

    • Beste Lene, Tarwebloem is waarschijnlijk het meest gehekelde bestanddeel dat uit tarwe wordt verkregen omdat het nagenoeg gelijk is aan suiker. Maar tarwegluten staan in ieder geval met stip op nummer twee omdat ze door velen slecht worden verteerd en verdragen. Vandaar ook de enorme ophef van de afgelopen jaren omtrent gluten-intolerantie en glutenvrije diëten. Dus om je vraag te beantwoorden: je kunt geen tarwevrij brood bakken als je daar tarwegluten in gebruikt. En hoewel de definitie van ‘gezond’ en ‘ongezond’ nogal onderhevig is aan interpretatie, zou je tarwegluten zeker als omstreden tarwebestanddeel kunnen bestempelen. Groeten, Paul

  5. Ik voel ,me goed bij het eten van geen tarwe of minder gluten als ik tarwe eet krijg ik opgeblazen buik en ook pijn echt pijn en ik ben vaak moe door eten van tarwe helemaal gaanvrij eten kan ik niet maar je merk zeker het verschil. net zoiets als bijvolbeeld je gepasteuriseerde melk ruilen voor rauwe volle melk dat je merk dat je de caseine en lactose beter verteerd en bij gekweekte noten voel je dat lichtverteerbaar is dan ongekweekte noten of gekiemdbrood of zuurdesembrood verteerd beter dan gist brood
    elk mens verteerd voedsel beter dan de ander.

  6. Er wordt vandaag de dag zoveel met voedsel gemanipuleerd; ik zou er niet van staan te kijken dat ze juist in iets als tarwe ‘genetisch/chemisch’ aanpassen waardoor je steeds meer eetlust ontwikkelt. En dat gluten voor bepaalde mensen moeilijk verteerbaar blijkt te zijn is misschien ook wel een gevolg van dit soort menselijk ingrijpen. We zijn aardig bezig de wereld en onszelf te verpesten. En dan hoop ik maar dat als misschien uiteindelijk de mens niet meer bestaat door teveel van dit soort arrogantie, de natuur z’n natuurlijkheid weer terug kan vinden.

    • Helemaal juist. De mens zelf heeft ervoor gezorgd dat wij allen minder goed voedsel kunnen verdragen of verteren. Tarwe is zo erg gemanipuleerd dat de mens het niet meer verteerd krijgt. Net zoals melk, soja, enz… Laat de natuur zelf zijn voedsel produceren. Mij maakt het niet uit dat bijvoorbeeld een appel niet mooi rond is en blinkt of een wortel krom staat. Lang leve de door de mens onaangetaste natuur!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.