Snurken wordt nog weleens als humoristisch beschouwd. Snurken biedt echter weinig reden om te lachen, en is vaak zelfs een symptoom van slaapapneu. Slaapapneu betreft een slaapstoornis waarbij iemand moeite heeft om te ademen tijdens de slaap. Slaapapneu wordt veroorzaakt door een verslapping van de spieren achterin de keel. De verslapte keelspieren blokkeren de doorgang om te ademen (luchtwegen), waardoor snurken en “ademstilstand” ontstaat.

Gelukkig zijn er tegenwoordig goede behandelingen tegen slaapapneu, die bijna altijd beginnen met een ‘slaapapneu test’ of kortweg ‘apneu test’. Hieronder lees je alles over de symptomen, gevaren en behandeling vaan slaapapneu…

Symptomen van slaapapneu

Slaapapneu kent verscheidene symptomen. Als jij niet zeker weet of je ’s nachts lijdt aan slaapapneu, let dan op de volgende slaapapneu-symptomen:

  • Ademstilstand tijdens de slaap
  • Luid & zwaar snurken
  • Veel & hevig woelen
  • Wakker schrikken door verstikkingsgevoel
  • Hoofdpijn als je wakker wordt
  • Oververmoeidheid gedurende de dag
  • Prikkelbaarheid, concentratieproblemen & vergeetachtigheid
  • Overmatig zweten tijdens de nacht (nat kussen & laken)
  • Droge mond en/of pijnlijke keel bij het ontwaken (bron)

Slaapapneu is gevaarlijk en zelfs levensbedreigend

Slaapapneu staat ook wel bekend als ‘obstructief slaapapneu-syndroom’ (OSAS) en ‘obstructieve slaapapneu’. Slaapapneu is hinderlijk, gevaarlijk en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend! De grootste gevaren van Slaap Apneu Syndroom (SAS) zijn als volgt:

  • Slechte slaapkwaliteit: je kunt vanwege slaapapneu kort stoppen met ademen, zonder dat je het merkt. Slaapapneu zorgt soms voor een slechte nachtrust, maar altijd voor een slechte slaapkwaliteit. Zodoende ben je overdag moe en lusteloos en kun je je slecht concentreren.
  • Verhoogde bloeddruk: het grootste gevaar van slaapapneu is het stijgen van je bloeddruk. Vanwege de blokkering van je ademhaling tijdens de slaap, pompt je hart niet genoeg zuurstof naar je organen en weefsels, waardoor je bloeddruk stijgt.
  • Hartklachten: slaapapneu verhoogt de kans op hartaandoeningen aanzienlijk. De bloeddrukverhoging kan op een gegeven moment gepaard gaan met hartritmestoornissen, hartfalen en uiteindelijk zelfs een hartstilstand.
  • Hartinfarct & herseninfarct: als slaapapneu nachtelijke hartritmestoornissen teweegbrengt, dan kunnen er bloedstolseltjes ontstaan. Deze bloedstolseltjes kunnen uiteindelijk een ader in hart of hersenen blokkeren. Zodoende kan slaapapneu een hart- of herseninfarct – en uiteindelijk zelfs de dood – tot gevolg hebben.

Behandeling van Slaap Apneu Syndroom (SAS)

In Nederland heeft ongeveer 5 procent van de bevolking last van slaapapneu, waarvan de meerderheid zonder diagnose van een dokter. Je hebt een verhoogde kans op slaapapneu als je man bent, overgewicht hebt, rookt en/of veel alcohol drinkt.

Tot voor kort was er geen gemakkelijke manier om slaapapneu op te sporen. Je moest vaak in een slaapkliniek overnachten en meerdere slaapapneu tests ofwel apneu tests ondergaan. Tegenwoordig zijn er veel eenvoudigere behandelingen van slaapapneu. De moderne behandelingen van slaapapneu is als volgt:

  • Slaapapneu test – De slaapapneu test ofwel apneu test voor thuis is een handige zelftest die je via internet kunt uitvoeren. De slaapapneu test biedt geen uitsluitsel, maar wel inzicht.
  • Slaapapneu apparaat – Een slaapapneu apparaat is een meetinstrument. Je plakt enkele sensoren op je vingers, borst en/of voorhoofd. Deze sensoren meten de hoeveelheid zuurstof in je bloed. De gegevens worden opgeslagen in een kastje. Met een slaapapneu apparaat heb je binnen een mum van tijd uitsluitsel m.b.t. slaapapneu.

Als er is vastgesteld dat je daadwerkelijk lijdt aan slaapapneu, dan begint de slaapapneu behandeling pas echt. De volgende technieken kunnen worden gebruikt om slaapapneu te behandelen:

  • Slaapapneu masker – Een slaapapneu masker is meestal de eerste keus om slaapapneu actief te behandelen. Met een masker wordt een continue positieve luchtwegdruk (CPAP) bewerkstelligd. Het masker – dat over neus en mond zit – pompt lucht in je luchtwegen, waardoor deze openblijven en slaapapneu wordt voorkomen.
  • Mandibulair repositie-apparaat – Ook het mandibulair repositie-apparaat (MRA) is doeltreffend. Het is een soort slaapapneu-beugel die je ’s nachts in je mond houdt. De beugel helpt je om je luchtwegen open te houden en zorgt er zodoende voor dat je weer normaal gaat ademhalen.
  • Operatie –In sommige gevallen is een slaapapneu-operatie nodig om de luchtwegen te verbeteren. Bijvoorbeeld bij ernstige slaapapneu door een scheefstaand neustussenschot, bij vergroeide neusbijholtes of bij extreem grote keelamandelen.

Een slaapapneu test om slaapapneu te detecteren kost slechts een fractie van de kosten die een bezoek aan een slaapkliniek met zich meebrengt (ongeveer 150 euro). Je kunt bij je huisarts vragen om deze test, zodat ie wordt vergoed door je ziektekostenverzekering. Heb jij last van slaapapneu of ben je er niet zeker van? Laat hieronder jouw ervaring achter!

24 Reacties

  1. Ik heb een minimale hoeveelheid ademstops (18) maar zit nu wel aan CPAP. Na ruim drie maanden ben ik er echt goed klaar mee. Ik slaap bijna niet als ik het masker op heb. Zodra ik ‘m afdoe, slaap ik heerlijk. Ik ben slank, rook niet, drink niet, drink geen koffie, heb geen last van hoge bloeddruk of in slaap vallen tijdens het autorijden. Ik denk dat al die hartklachten eerder een gevolg zijn van slechte leefstijl en overgewicht dan van een apneu. Als je in de naakt in de vrieskou gaat zitten ga je klappertanden en uiteindelijk vries je dood. Maar je gaat niet dood van klappertanden. Voor mij geen masker meer!

  2. Ik slaap 2 weken met mondbeugel voel mij ’s morgens wat helderder in mijn hoofd maar maak mij nu ernstig zorgen om mijn spierpijn in nek schouders maar het ergst in mijn armen dit blijft aanhoudend vooral rechter arm kan ik moeilijk optillen heeft iemand hier ervaring mee en mijn grote vraag is gaat dit over? Anja

  3. Al jaren moe, vaak bij huisarts geweest bloedproefje gedaan niets aan de hand. Eind vorig jaar weer naar huisarts omdat ik ook zo snurk toen ging er opeens een lichtje branden bij haar. En inderdaad slaapapneu, nu wachten op oproep voor het aanmeten van beugel. Dus ben je moe en snurk je, wel aan de huisarts melden anders loop je net als ik misschien jaren moe rond, en dat zou zonde zijn.

  4. Hallo. Ook ik heb apneu. Gemiddeld 72 stops per uur bleek uit de slaaptest. Aangezien ik beroepschauffeur ben kreeg ik meteen een rijverbod voor 3 maanden. Ook ik heb een slaapmasker gekregen en na enige gewenning ging het veel beter. Nu ben ik 3/4 jaar verder. Ik ben inmiddels 20 kilo afgevallen, ben anders gaan eten en heb het alcoholgebruik gehalveerd. Nu dronk ik toch al niet veel, maar toch… Nu is mijn vraag: het gaat nu zo goed dat ik steeds minder het slaapmasker aan het gebruiken ben. Ik overweeg zelfs om het niet meer te gebruiken omdat het zo goed met mij gaat. Is dit raadzaam of moet ik het masker blijven gebruiken???

    • Beste Jos, Het al dan niet door gebruiken van je apneumasker / slaapmasker, is een beslissing die je zult moeten nemen in overleg met je artsen. Dit besluit kan een ander niet voor jou nemen. Bovendien lijkt het me raadzaam om nogmaals slaaponderzoek te laten verrichten om te zien of de ademstops daadwerkelijk niet meer aanwezig zijn. Groeten, Paul

  5. Ik heb een vastgesteld slaapapneu van >80 en een masker helpt bij mij niet vanwege een mislukte neusoperatie 30 jaar geleden. Ik heb nu besloten om een gaatje in mijn luchtweg te laten maken met daarin pijpje (tracheotomie). Dit geeft 100% kans op genezing.

  6. Goed dat jullie informeren. Bovenstaande is welliswaar de meest voorkomende vorm van apneu maar niet de enige. Naast Osas (obstructief door blokkering in bovenste luchtwegen) bestaat er ook Csas (centrale Apneu). In dit geval zijn de luchtwegen wel open maar stoppen de hersenen tijdelijk met geven van prikkel.

  7. Kijk voor meer info is op de site van de Apneu-Vereniging. Die weten volgens mij (als geen ander) waar het over gaat, en waar je gedegen informatie over OSAS kunt verkrijgen en vinden. Sinds kort heb ik een CPAP met een neuskapje. Het is even wennen maar ik merkte wel meteen “verlichting” en het gevoel van diepe slaap. Omdat het geleidelijk aan “slechter” met je gaat is het herkennen van de symptomen lastig. Zelf merk je er immers in eerste aanleg niets van… je slaapt… denk je(!) Een slaaponderzoek kan geen kwaad…

  8. Slaapapneu komt ook voor bij veel vrouwen. Je hoef zeker niet te dik zijn, niet roken en niet drinken.

  9. Ik heb vanmorgen de uitslag gekregen van mijn apneu slaaponderzoek en ik heb idd zeer ernstige apneu en 55x per uur apneu stops. En ook echt de hele nacht door. ik ben zo blij dat ik nu eindelijk na echt jaren zoeken weet wat er met me aan de hand is! ik ben altijd moe en heb totaal geen energie.ben 44 jaar maar voel me 80. probeer mezelf wel een schop onder de kont te geven maar het gaat gewoon niet meer, ik ben op. depressies en burn-outs, moe, zweten, zeer hoge bloeddruk, ik heb het allemaal. Ook zit ik al 9 maanden in de ziektewet want ik ben al blij als ik de dag doorkom, werken erbij trek ik gewoon niet meer. Ook merk ik dat mijn concentratie minder is en ik vaak overdag het gevoel heb dat ik droom. over 2 weken naar de longarts en dan ga ik het traject in voor een masker. ik ben super benieuwd en hoewel het erg wennen zal zijn kan het nooit erger zijn dan dit en ik kijk er dan ook erg naar uit!

  10. Ik gaat voor onderzoek op eigen verzoek naar apneu heb jarenlang last van depressie al de klachten die ik heb wordt geschoven naar de depressie. Heb veel aan deze site die me gedachte hebben doen besluiten om een onderzoek hier om te vragen. Me grootste klachtomschrijving is de vermoeidheid kan ieder moment in slaap vallen. Hoop wat wijzer te worden van het apneu-onderzoek.

  11. hallo, een eindje geleden is er bij van mijn broers slaapapneu vastgestelde als ik mijn verhaal doe zeggen ze dat ik dat ook waarschijnlijk heb ik zelf ben niet zo een dokter loper dus ik weet hier niet goed aan te beginnen. k zal eens kort proberen te omschrijven. bij nacht zijn er verschrikkelijk vele momenten zelf dagelijks dat mijn partner mij wakker duwt dat ik te luid snurk. zelf kom ik soms ook wakker van dat gesnurk of soms denk ik dat ik wakker ben en ik hoor mezelf snurken das wel niet dagelijks maar frequent. ’s morgens kom ik wakker met pijn in mijn keel en weet ik hoe laat het geweest is. of bij nacht kom ik wakker van de dorst droge keel. ook heb ik last van pijn in mijn voorhoofd en druk op mijn ogen beetje zoals sinussite. ook al slaap ik mijn 8 a 9 uren dan sta ik nog moe op niet uit geslapen. of en dit is het raarste waar ze mee moesten lachen dat ik een groot probleem heb overdag zit ik aan het rijden of gewoon werken. heb ik soms de neiging om te willen snurken of soms ben ik al bezig… dit kan toch niet normaal te noemen zijn he….

    • Als je veelvuldig en luidruchtig snurkt, is de kans op slaapapneu relatief groot, maar of er daadwerkelijk nachtelijke slaapstilstanden plaatshebben, is niet zomaar 1-2-3 te bepalen. Dit zal moeten worden onderzocht in een slaapkliniek.

  12. Ik heb al ruim 23 jaar dat ik met mijn ogen draai en dat als ik buiten ben schrik. Er werd altijd gezegd stress, en dat zei de huisarts ook altijd. Nu heb ik paar weken geleden te horen gekregen dat ik slaapapneu heb en dat ik 22x per uur een ademstop/ademstilstand heb. En dat ik draai met mijn ogen en schrik (vooral als ik erg moe ben en er veel zon is of te helder weer). Mijn vraag is, wie herken dit of heeft dit ook? Ik schaam me er heel erg voor. Er wordt nu gezegd dat het kan komen door zuurstoftekort. Wie o wie heeft dit ook en wil met mij erover praten? Alvast bedankt!

  13. Hoi, Ook ik had graag meer info. Ik schrik ’s nachts ook al eens wakker alsof ik aan ’t verdrinken was en kruip dan direct boven ’t deken. Maar ook overdag klopt er iets niet?! Soms als ik drink of eet krijg ik niks doorgeslikt of blijft mijn eten of drank precies hangen halverwege… Ook zonder aanleiding stokt mijn adem soms ineens, waardoor ik paniekerig rechtop spring om hulp… Daarna lijkt het ook plotseling weer in orde te komen. Lijkt dit op slaapapneu?

    • Apneu is eigenlijk niets meer of minder dan ademstilstanden. Slaapapneu betekent ademstilstand tijdens de slaap. In dat opzicht zou het “dromen dat je verdrinkt en wakker schrikken” zeker gerelateerd kunnen zijn aan slaapapneu. Het kan echter ook ‘gewoon’ het gevolg zijn van een enge droom of nachtmerrie. Dat je adem ook merkbaar tijdens de dag stokt is echter weer een duidelijke reden om aan te nemen dat dit ook best weleens gedurende de nacht zou kunnen gebeuren, wat de kans op slaapapneu weer des te aannemelijker maakt. Overigens treedt slaapapneu in veruit de meeste gevallen op door verslapping van de zachte mondweefsels: verhemelte, gehemelte, tong, huig etc. Maar bepaalde ademhalingsproblemen en/of slikklachten zouden in theorie ook best tot ademstilstanden tijdens de slaap kunnen leiden. Ik ben GEEN arts, maar het slikprobleem wat je beschrijft, doet mij direct denken aan achalasie van de slokdarm. De voornaamste klacht bij achalasie is dat voedsel blijft hangen in de slokdarm, hoog, laag of halverwege. Zulke passageklachten van de slokdarm kunnen leiden tot de ophoping van voedsel in de slokdarm, waarbij op den duur ook vocht/drank niet goed meer wil zakken. Zodoende wordt slikken steeds moeilijker, wat ook weer ten koste kan gaan van een optimale ademhaling. Doordat voedselresten die in de slokdarm blijven steken op den duur gaan rotten, kan achalasie ook leiden tot een slechte adem. Ook pijn en kramp nabij het borstbeen (al dan niet uitstralend naar rug en/of keel), oprispingen/refluxklachten (het omhoog komen van doorgeslikt voedsel), verminderde eetlust, keelinfecties, luchtweginfecties en slokdarmverwijding behoren tot de symptomen van slokdarm-achalasie. Als je gaat liggen/slapen, kan vastzittend voedsel ineens loskomen, waardoor etensresten in de luchtwegen terechtkomen en je je verslikt… Dit zou eventueel het gevoel van verdrinken tijdens je slaap en het wakker schrikken kunnen verklaren. Achalasie ontstaat in veruit de meeste gevallen door een verminderde zenuwvoorziening in het onderste deel van de slokdarm; de primaire/onderliggende oorzaak hiervan is vooralsnog onbekend. Het zou te maken kunnen hebben met een auto-immuunziekte of virusinfectie, maar hierover zijn de meningen nog altijd verdeeld. Ongeacht de daadwerkelijke oorzaak van je slikproblemen, slaapproblemen en ademhalingsproblemen, zou er zeker (ook) sprake KUNNEN zijn van slaapapneu en/of slokdarm-achalasie. Wellicht kun je hieromtrent eens een balletje opgooien bij je huisarts…

    • Eindelijk iemand die hetzelfde heeft als ik. Ik weet niet of het slikken bij u niet lukt doordat de spieren het ineens niet meer doen, net als bij mij, maar het lijkt erop. Ik heb ook dat mijn adem stokt terwijl ik wakker ben (overdag en ’s avonds) en ik stop met ademhalen tijdens het in slaap vallen. Hè hè, eindelijk nog iemand met dezelfde klachten. Het is belachelijk dat ik niet word doorgestuurd naar een juiste arts. Ik heb jaren geleden een strottenhoofdontsteking (volgens de huisarts) gehad, begin dit jaar weer iets met mijn strot en slokdarm en na een operatie waarbij ik een tube in mijn keel had, kreeg ik direct die nacht deze klachten en nog legt de huisarts geen link. Ik had al ademstops tijdens het in slaap vallen met warm weer (verslapping door warmte?), maar daar had de OSAS (Obstructief SlaapApneu Syndroom) arts nog nooit van gehoord. De OSAS arts vindt een onderzoek naar verslapping van de keelspieren zonde!!! Alsof dit niet zonde is van mijn leven!!! Hoe is het bij u afgelopen?

  14. Ik voel me bij het inslapen helemaal wegzakken, ademhaling valt dan weg, kan dat slaapapneu zijn?

  15. Hallo, Ik vraag me af: Ik word schrikkerig wakker omdat ik dan geen adem krijg, althans zo voelt het. Is dat slaapapneu of niet? Ik weet het niet, ik heb het soms een paar keer in de week en dan weer niet, vind het best wel eng. Groet, Silly

    • Beste Silly, Dit kan zeker slaapapneu zijn. Sommigen schrikken wakker door ademstilstanden, anderen zullen ze niet waarnemen en merken er zodoende niks van. Het hoeft niet per se zo te zijn, maar in theorie kan het best dat je door slaapapneu wordt gewekt. Sterkte en groeten, Paul

  16. Ik ben een vrouw van 58 jaar jong. :-) Sinds verleden jaar dodelijk vermoeid, kwam gewoon niet meer vooruit… en sliep wel 18 uur per dag. Mijn cardioloog stuurde mij door naar Ciro, dat is een slaapcentrum in Horneheide, bij Roermond in de buurt. Ik snurkte blijkbaar en heb ernstige apneu-stops; 60x per uur. Omdat ik al om 20.30 uur naar bed ging op mijn verzoek en sliep tot de volgende morgen, kreeg ik te horen dat ik maar 4,5 uur had geslapen en de rest van de tijd aan het vechten was om te ademen… Dus hier kwam die moeheid vandaan… Ik ben blij, hoe gek het misschien ook klinkt, dat ik nu weet waar die moeheid vandaan komt en dat er iets aan gedaan kan worden,.. Ik ben 14 dagen geleden weer geweest om te slapen met zo’n maskertje; totaal geen moeite mee gehad. Heb het in dankbaarheid ontvangen. Na 1 nacht was bij hun op de computer al resultaat te zien. Vorige week donderdag is er eentje hier geplaatst en netjes uitleg gegeven en heb hem meteen gebruikt. Ik ben nog steeds herstellende, maar ik voel duidelijk verandering. Alles wat ik heb gevoeld, kon ik bij die apneu neerleggen en ik weet nu dat het uiteindelijk weer goed gaat komen… Liefs, Theresia

  17. Uw vraag: Hoe weet je of je slaap apneu hebt als gevolg van snurken? Is absolute onzin, en eigenlijk zelfs achterlijk en stompzinnig. Snurken kan nooit oorzaak zijn (en ook niet een reden of aanleiding) voor slaapapneu.

    • Snurken is ook geen oorzaak van slaapapneu maar het geeft wel aan of je een potentiele apneu patient bent, als je totaal niet snurkt is de kans dat je apneu hebt zeer klein en als je zwaar snurkt en je hebt iemand naast je liggen in bed zou ik toch vragen of die af en toe s nachts wilt kijken of je soms stopt met ademhalen gedurende je slaap of een slaapapneu test aanvragen vía je huisarts

    • Wat Ger zegt: snurken is geen oorzaak. maar wel een belangrijk symptoom. Als je snurkt, zou dat dus kunnen betekenen dat je lijdt aan slaapapneu. Snurken kan dus een cruciaal aanknopingspunt zijn om slaapapneu (de achterliggende oorzaak c.q. aanleiding) te achterhalen, waardoor je over kunt gaan op oplossingen (tegenmaatregelen, behandelingen en/of medicijnen). Al met al is het dus belangrijk om snurken in dit artikel te vermelden. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.