Zo zeg je ‘nee’ tegen ongezond voedsel: 4 tips!

‘Nee’ is een kort en ongecompliceerd (ant)woord. Toch krijgen veel mensen het maar moeilijk over hun lippen. Dit is een vervelende gewoonte, vooral als het op eten aankomt. Mensen lijken elkaar namelijk graag aan te sporen tot het eten van ongezond voedsel, en als je geen ‘nee’ zegt, gaat dat ten koste van je figuur.

Waarschijnlijk sporen mensen elkaar aan om ongezond te eten, omdat gedeelde schuld gevoelsmatig minder zwaar weegt. Als je samen een broodje frikandel speciaal naar binnen werkt, kun je immers denken ‘het is niet zo erg, want zij deed het ook’. Bovendien wordt het als gezellig gezien om gezamenlijk te snacken.

Als je op dieet bent, kan het echter funest zijn voor je goede voornemens als collega’s, familieleden en/of vriendinnen je telkens aansporen om snoep, chips en gebak te eten. Een andere uitweg dan bruut ‘nee’ zeggen is er dan ook niet. In dit artikel lees je daarom 4 doeltreffende tips om ongezond voedsel te weigeren…

Tip 1: Wees eerlijk!

Zeg simpelweg eerlijk dat je op dieet bent en dus geen taart eet. Krijg je opmerkingen als “Jij hoeft écht niet op dieet”, “Jij afvallen!?” of “Ik ben veel en veel zwaarder dan jij!”, zeg dan dat je gezond probeert te eten omdat je de laatste tijd niet zo lekker in je vel zit. Er zijn maar weinig mensen die je dan nog durven aan te sporen tot het eten van suikerrijke taart.

Tip 2: Stel het uit…

Mensen proberen elkaar doorgaans aan te sporen tot het eten van iets ongezonds op het moment dat ze dat zelf ook doen. Het kan daarom zeer goed werken om te zeggen dat je nu geen honger hebt, maar misschien later op de dag een stukje taart neemt. Niemand kan het je kwalijk nemen dat je even geen trek hebt, en men komt er doorgaans nooit meer op terug dat je nog een stuk taart moet eten.

Tip 3: Vraag of je het mee naar huis mag nemen

Indien iemand geen genoegen neemt met een simpele ‘nee’ of ‘misschien later’, vraag dan of je de lekkernij mee naar huis mag nemen. Eenmaal thuis aangekomen kun je er wellicht een familielid blij mee maken (of de vogels)… Gooi de taart desnoods gewoon weg.

Tip 4: NEE!!!

Probeer ook eens gewoon ‘Nee (bedankt)’ te zeggen zonder verdere verklaring. Je hoeft je immers niet te verantwoorden voor wat je wel of niet eet. Spreek de ander er desnoods aan op zijn of haar bemoeienis en meldt dat je het vervelend vindt als jouw nee niet simpelweg wordt geaccepteerd.

Vind jij het moeilijk om ongezond voedsel te weigeren en heb jij nog tips? Laat het hieronder weten!

Vijf tips voor als je omgeving je gewichtsverlies saboteert

Afvallen op zich is al moeilijk genoeg. Toch komt het maar al te vaak voor dat je omgeving nou niet bepaald meewerkt aan je gewichtsverlies. Sterker nog, het is niet ongewoon dat je dieetpogingen juist worden gesaboteerd door mensen in je omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een collega die je ongevraagd taart voorzet, je partner die ongezonde boodschappen doet of je moeder die langskomt met zelfgebakken koekjes op de derde dag van je Atkins dieet. Hieronder 5 tips om dit soort saboteerwerk zoveel mogelijk te voorkomen…

Tip 1: Wees eerlijk & duidelijk over je dieet

Als je wilt voorkomen dat anderen je gewichtsverlies (onbewust) saboteren, dan is het allereerst belangrijk om je omgeving goed te informeren. Wees daarom eerlijk en duidelijk over je dieetplannen, doelstellingen en vereisten.

Tip 2: Benadruk dat je gewicht belangrijk is voor jou

Veel mensen vergelijken jouw gewicht en maatstaven met die van zichzelf. Speelt gewicht bij een ander geen grote rol, of is hij/zij van mening dat jij niet hoeft af te vallen, dan kun je daar in de praktijk nog weleens last van ondervinden. Leg dus niet alleen uit dat je op dieet bent, maar benadruk ook dat het erg belangrijk voor je is. Hoe specifieker en krachtiger je dit kunt overbrengen, hoe beter.

Tip 3: Vraag anderen specifiek om hun hulp & steun

Als je je naasten erop wijst dat je hun hulp en steun heel hard nodig hebt, dan kan je omgeving juist enorm bijdragen aan gewichtsverlies. Op die manier krijgt je omgeving ook een groter verantwoordelijkheidsgevoel.

Tip 4: Maak dingen bespreekbaar

Heb je toch nog het idee dat iemand je dieetplannen saboteert? Wees dan niet bang om dit uit te spreken. Door dergelijk gedrag specifiek te benoemen, is de kans groot dat je het direct de kop indrukt.

Tip 5: Vermijd voedsel-gerelateerde activiteiten

Spreek met je vriendinnen af voor een kopje koffie in plaats van voor een lunch. Ga een wandeling maken in plaats van borrelen. En ga tuinieren in plaats van naar de bioscoop.

Zo zeg je NEE tegen jezelf!

Hierboven hadden we het al over nee te zeggen tegen ongezond voedsel dat je wordt aangeboden door anderen. Iris plaatste de volgende reactie: Nee zeggen tegen koek en snoep lukt me meestal wel als iemand anders het aanbiedt. Maar op het moment dat het bij mij thuis in de kast ligt en er is niemand thuis, dan gaan alle remmen los.” Dit enorm vaak voor, vandaar hierbij een aantal tips op een rijtje om nee te zeggen tegen jezelf. Het lijstje is geïnspireerd door Dr. Oz

Tip 1: Ken je eigen zwaktes

Dr. Oz zegt dat er twee verschillende soorten voedsel zijn. Je hebt voedsel waar je zo af en toe zin in hebt. Je eet er dan een beetje van en je voelt je vervolgens voldaan. Er is echter ook voedsel waar je geen genoeg van kunt krijgen. Je schudt bijvoorbeeld wanhopig de allerlaatste kruimels chips uit de zak en breekt vervolgens de hele keuken af op zoek naar nog meer van je favoriete chips. Ben je bewust van je eigen zwaktes en probeer deze te vermijden. Haal jouw “zwaktepunten” dus gewoon niet in huis!

Tip 2: Sluit een deal met jezelf

Dr. Oz zegt dat je doorgaans maar 20 tot 30 minuten trek hebt in iets ongezonds. Zet daarom je kookwekker op 60 minuten. Als hij afgaat en je hebt nog steeds zin in iets lekkers, sta jezelf dan een kleine portie toe. Zorg dat je tijdens het uur dat je moet wachten afleiding zoekt. Tegen de tijd dat het uur voorbij is heb je waarschijnlijk geen trek meer in chocolade of paprikachips. Bovendien heb je tegen die tijd hele andere dingen aan je hoofd.

Tip 3: Reinig je mond

Poets je tanden, gebruik wat mondwater of neem een stuk (suikervrije) kauwgom. Direct daarna zal niets meer lekker smaken, omdat de smaak van pepermunt overheerst in je mond. Deze tip kan overigens ook helpen als je een kleine portie van je favoriete voedsel op hebt en wilt voorkomen dat je meer neemt. Er wordt zelfs beweerd dat het “lekkere trek” en hongergevoel tegengaat.

Laat hieronder in een reactie weten of jij van nature gemakkelijk NEE zegt tegen jezelf en wat je zoal doet om je zelfbeheersing en zelfcontrole te vergroten! Heb jij nog tips om sabotage door je omgeving tijdens het afvallen te voorkomen? Laat ook dan hieronder van je horen!

16 reacties op “Zo zeg je ‘nee’ tegen ongezond voedsel: 4 tips!

 1. Roos ·

  Dit is een probleem waar ik zelf meerdere keren per week tegen aanloop. En dat is nog helemaal afgezien van het eventueel moeilijk vinden verleidingen te weerstaan. Hier op kantoor wordt er namelijk zo ontzettend vaak gegeten! Als er rondgegaan wordt met koekjes e.d. is het nog wel te doen want ik leg het op mijn bureau en gooi het later stiekem weg. Maar bij verjaardagen/baby/trouwen/nieuw contract of een andere gelegenheid komt de taart! Die wordt dan hier op de tafel midden op de afdeling gezet en iedereen komt er omheen staan. De taart wordt uitgedeeld en er zijn felicitaties e.d. Als je dus nee zegt tegen de taart gebeurd dat ten overstaan van ál je collega’s, niet alleen die ene die de taart uitdeelt. Het is heel erg moeilijk nee te zeggen, ook om het sociale aspect. Het valt erg verkeerd in de groep om de taart af te slaan, inderdaad omdat de anderen zich daardoor schuldig lijken te voelen. Het woord “moeilijk” is al meer dan eens naar mijn hoofd geslingerd. En juist in dit bedrijf is het zo belangrijk om in de groep te passen en niet te anders te zijn. Jammer, maar zo is het nu eenmaal in veel bedrijven. Hoe goed je bij de andere mensen op de afdeling past (sociaal gezien) bepaald toch voor een groot deel of je mag blijven, niet alleen je werk. Nee zeggen tegen een traktatie wordt gezien als een belediging en dat kun je beter niet te vaak doen. Het is een van mijn grootste frustraties op het werk.

  Reageer
 2. Happy weight happy life marlies Forster ·

  In mijn praktijk adviseer ik het volgende: Ga nooit met honger de deur uit. Eet voor je naar een feest of op bezoek gaat een paar koppen soep ( groente ) van boillon blokje gemaakt, of rauwkost ( nauwelijks kcal) een bak magere kwark of yoghurt met een stuk fruit. Zo sta jezelf sterker in je schoenen. Gebruik juist niet op het feest het woord lijnen het lijkt te veel op lijden, en leidt tot allerhande discussies. Bedank voor de genomen moeite, maar vertel dat je net nog gegeten hebt, of hoe vervelend ook dat je last van maag of darmen hebt. succes Marlies Förster

  Reageer
 3. lee ·

  het enige dat naar mijn ondervinding help is zeggen dat je voor je gezondheid geen zoet of suiker toestanden mag hebben bv bij mijn laatste bloedonderzoek was mijn suiker-waarde licht verhoogd ,dat aanvaarden ze hier wel .
  Dieet om een andere reden ,dan krijg je inderdaad heel de niet nodig toestanden !!!!!
  Dus mijn standaard antwoord ,nee dank u ,
  diabetes ligt op de loer ,wat dan nog waar kan zijn ook !!

  Reageer
 4. Lydia ·

  Voor al die mensen die nee zeggen moeilijk vinden: probeer het eens met nee, maar. Gebakje? Nee, maar ik zie dat je wel een mooie taart gemaakt hebt. O nee, maar misschien een andere keer. Zo geef je zelf meer aan dan alleen maar nee en de ander zal niet snel verder aandringen of uitleg vragen. Eerder zal het gebeuren dat de ander uitleg geeft over de tijd en moeite die het gekost heeft om zoiets moois op tafel te zetten. Ben jij van het onderwerp gebakje eten af.

  Reageer
 5. Sandra ·

  Nee zeggen is 1 van de moeilijkste dingen.
  Wat voor mij heel erg helpt is vooral te bedenken hoe veel werk, inzet en moeite je hebt gedaan om zo ver te komen dat je ook daadwerkelijk let op je eten. Om al die moeite zomaar weg te gooien omdat een ander zijn taart kwijt wil, is echt zonde. Dan kan je net zo goed helemaal niet proberen af te vallen.

  Reageer
 6. rosette ·

  op nieuwjaar was het bij ons ook zo mijn man en ik pas op dieet en wij moesten taart eten ik heb geweigerd en zei ik ben op dieet en zo aandringen om toch maar een stuk te eten ik heb het niet gedaan en ben er blij mee mijn man heeft toch een klein stukje genomen

  Reageer
 7. Alicia ·

  Goed om het mee naar huis te vragen,
  Volgens mij zijn het er niet veel die het echt mee geven!
  Er werd mij ooit verteld ze vragen je wel om taart, maar ze voeren je niet
  je bent toch echt zelf degene die het opeet! Doe het niet als je niet wil
  Bij een ander vind ik nee veel makkelijker. NA een keer is het weg,
  thuis heb je het zo vaak in handen en vind ik de verleiding veel moeilijker

  Reageer
 8. Iris ·

  Nee zeggen tegen koek en snoep lukt me meestal wel als iemand anders het aanbied. Maar op het moment dat het bij mij thuis in de kast ligt en er is niemand thuis, dan gaan alle remmen los. Heeft iemand daar misschien nog tips voor?

  Reageer
  • Betty ·

   *Wees je goed bewust waarom je wilt afvallen en wat je doel is voor een bepaalde periode. Wees wel realistisch!
   *Hou voor jezelf goed in de gaten wanneer het dreigt mis te gaan of ook daadwerkelijk misgaat. Als je hier zicht op hebt, kun je deze “nare momenten” eerder herkennen en die voor zijn.
   * Drink twee grote glazen water, in plaats van te snoepen.
   * ga een wandeling maken als je zo’n naar moment voelt aankomen.
   * zorg ervoor dat je een achterwacht hebt. Iemand die je kunt bellen die je kan steunen.
   * Geef jezelf vooral een beloning – die in verhouding staat met de opdracht – en spreek ook af na welke periode jij je zelf beloond en hoe.
   * Wees eerlijk naar jezelf, want je doet dit uiteindelijk toch echt voor jezelf!!
   Heel veel succes hiermee en ik hoop natuurlijk dat je iets hebt aan mijn tips.

  • britta ·

   ik heb het zelfde als jij maar ik probeer om heel sterk te zijn je kan ook tegen jezelf zeggen dat als je aan snoep denkt drink eerst een glas water denk je er nog steeds aan drink dan nog een glas water en zo ga je door tot je vol zit en er geen zin meer en heb mischien werkt het is bij iedereen verschillend natuurlijk je kan ook altijd nog naar de huisarts gaan om tips te vragen hoe je minder snel trek krijgt.
   veel succes

 9. linda ·

  het heeft mij altijd geholpen door te denken aan alles wat er in het produkt zit, bijvoorbeeld dat broodje frikandel, ik weet dan dat het broodje gemaakt is van een vettis soort bladerdeeg, en de frikandel is al niet zo gezond en vaak ook al gebakken, en dan ook nog saus in het broodje, nee dank je!
  bij een reep chocolade wat ik heerlijk vind denk ik ook aan de vet en suiker wat er allemaal in zit, en hoeveel calorien. en hoe veel ik dan vervolgens zou moeten doen om die chocolade te verbranden, bijvoorbeel voor een milka reep moet ik dan 3 uur fietsen. nou laat dan maar zitten, haha
  allemaal heel veel suc6

  groetjes linda

  Reageer
  • jana ·

   hoi hoi ik heb je advies nu al 3 weken gevolgd en gekeken wat ik moet doen om dat spul te verbranden en hoelang dat zou duren . ik ben erg blij want ben al 1,5 kg afgevallen in 3 weken door alleen hier aan te denken . ik ben erg blij dat ik dit heb gelezen

 10. Linda van Beusekom ·

  Goed dat zulke simpele dingen ook eens even op een rijtje worden gezet!
  Het sluit goed aan bij wat velen zo ontzettend moeilijk vinden.
  Nee zeggen is al niet makkelijk en dan gaan anderen zich er ook nog eens mee bemoeien.
  Het is o zo makkelijk om dan toch maar weer te zwichten…..
  Veel sterkte iedereen en onthoud vooral dat je het niet voor die anderen doet, maar voor jezelf en je eigen gezondheid!
  Linda van Beusekom

  Reageer
  • Ludy den Holder ·

   Hoi Linda van Beusekom,

   Gewoon wat vaker water drinken tussendoor stilt de lekkere trek en dan wordt het ook weer makkelijker om nee te zeggen.

   Groetjes
   Ludy

   PS: ben jij de Linda van Beusekom uit Voorthuizen?

  • Linda van Beusekom ·

   Ik ben niet Linda uit Voorthuizen, maar uit Koudekerk aan den Rijn. Zie: Balance4youlinda.nl

 11. ingridd ·

  Als iemand je vraagt of je wat wil; en je zit te twijfelen,
  dan moet je je eigen fiuur voor de geest halen!
  Dan denk je; Ik moet zal en wil afvallen;”Nee, dankje!”
  en.
  het is bewezen dat als je je vuisten balt, en kracht zet
  dat je dan makkelikjker nee kunt zeggen!
  iemand nog een goed snel dieet; waarbij er niet vast word gezegt watje moet eten.
  bijvoorbeeld; 2 zuivelproducten ; 2 graanproducten
  enz..
  succes!

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.