slechte kwaliteit ziekenhuisvoedsel

Ziekenhuismaaltijden: de erbarmelijk kwaliteit van ziekenhuisvoedsel…

Zo’n beetje álle voedselvoorzieningen in ziekenhuis zijn zwaar ondermaats: zowel de maaltijdopties voor patiënten als het assortiment van ziekenhuiskantines, ziekenhuiskiosken, ziekenhuisrestaurants, ziekenhuiswinkels, voedselautomaten en zelfs drankkarren / dranktrollies! Verdiep je in het aanbod van ziekenhuiscatering, en de gebakjes, patatjes, frituursnacks, snoeprepen, chipszakken, koeken en frisdranken vliegen je spontaan om de oren…

Ongezond voedsel in ‘gezondheidscentra’

Niet alleen de voedingswaarde en voedingsstofdichtheid van ziekenhuisvoedsel laten te wensen over. Ook de kwaliteit van de ingrediënten en de bereiding ervan is vaak ondeugdelijk. Ik kijk met smart uit naar de allereerste keer dat ik een gezonde, gevarieerde en uitgebalanceerde maaltijd in een ziekenhuis tegenkom… De nutritieve / nutritionele samenstelling van hetgeen in kiosken, kantines en restaurants binnen ziekenhuizen wordt aangeboden, is maar al te vaak erbarmelijk te noemen. Zó ontzettend veel ongezonds op een plek die zijn bestaansrecht ontleent aan het gezonder maken van mensen?!

Waardeloos fabrieksvoedsel

De (bedrijfs)functie en (bedrijfs)visie van ziekenhuizen lijkt zich totáál niet te reflecteren in het voedselaanbod. Veel suiker, veel zout, veel zoetstoffen, veel verwerkte vleeswaren, veel zoetbeleg (chocoladehagelslag –melk + puur– vruchtenhagel, jam, appelstroop, honing, hazelnootpasta, chocopasta), veel verzadigd vet, veel fabrieksvoedsel, veel margarine, veel suikerrijke frisdranken (of zoetstofrijke light-varianten) veel wit brood en andere kaalgeplukte graanproducten, veel vruchtenyoghurtjes, chocomel, slagroom, milkshakes, worstenbroodjes, saucijzenbroodjes, frikadellen en kroketten… En natuurlijk koekjes, koekjes en koekjes (biscuits, stroopwafels, roze glacékoeken / fondantcakes, gevulde koeken) en ga zo maar door…

En de prijs reflecteert de kwaliteit helaas niet: de prijs-kwaliteitverhouding die wordt gehanteerd, is ronduit vreselijk te noemen: voor een gevulde koek betaal je zomaar 10x de supermarktprijs…

Dagmenu’s voor ziekenhuispatiënten

Patiënten krijgen snotgaar of zelfs tot pap c.q. moes gekookte groentepulp in een bechamelsaus of ‘à la crème’ geserveerd… Maar ook moddervet verwerkt plakvlees en slodderige diepvriesfriet… Men krijgt amper vers fruit, amper verse groenten, amper complexe koolhydraten, amper essentiële eiwitten en amper gezonde vetten… Weinig whole foods en veel lege calorieën… Ziekenhuisvoedsel vult amper en voedt niet of nauwelijks. Maaltijdomschrijvingen van ervaringsdeskundigen die zoal voorbijkomen: “walgelijk”, “afgrijselijk” en “oneetbaar”… Sommigen suggereren zelfs dat ziekenhuizen hun patiënten bewust ziek(er) zouden maken / houden om het klantenbestand op peil te houden (iets waar ik het overigens NIET mee eens ben).

Ik parafraseer een lijst uit de folder ‘Goed Eten in het Ziekenhuis’ van VUmc: “Het assortiment van de extra versnaperingen tijdens het verblijf in het ziekenhuis is als volgt: volle vruchtenkwark (diverse smaken); volle chocolademelk; slagroomvla; Danoontje XL; roomijs; drinkontbijt; milkshake; poffertjes; pizza; Ziggies worstjes; kaasstick + puntje smeerkaas (La Vache Qui Rit); runderknakworstjes; dubbele Wasa knäckebröd met smeerkaas; klein zakje chips: naturel / paprika; roze koek…” 🙁 “Op brood kun je dieethalvarine, margarine of “boter met 40% roomboter smeren”… (bron + bron + bron) Geen touw aan vast te knopen!

Ook hier gelden natuurlijk gezonde uitzonderingen op de ongezonde regel (Food4Care e.a.), maar in mijn beleving zijn zulke initiatieven vooralsnog zéér zeldzaam.

Ongezond ziekenhuisvoedsel: tot slot…

Al met al is finesse ver te zoeken in doorsnee ziekenhuiseten. Hoe dit kan? Aan kennis en inzicht omtrent ‘voeding & gezondheid’ zal het in een ziekenhuis niet ontbreken, lijkt me… Misschien een gebrek aan strategie, interesse of nuance? Of een budgettaire kwestie? Vaak hoor ik deze absurde gedachtegang: “Zieke mensen hebben energie nodig, dus stop er maar zo veel mogelijk (lege) calorieën in…” Alsof je daar sterker of gezonder van wordt?!

En dan nog dit: jaarlijks belandt maar liefst tot 40% van al het ingekochte ziekenhuisvoedsel in de vuilnisbak! (bron + bron + bron) Ideetje: koop 50% minder rommel in en stop het geld dat je overhoudt in betere voeding! Want eerlijk is eerlijk, de kans zit er dik in dat ook mijn ziekenhuismaaltijd grotendeels onaangeroerd zou blijven… 🙁

Hoe dan ook is de kwaliteit van het doorsnee ziekenhuisvoedsel erbarmelijk te noemen! Naar mijn mening zou je van een ziekenhuis een voorbeeldfunctie mogen verwachten… Welke ervaring heb jij met (de kwaliteit van) ziekenhuisvoedsel c.q. ziekenhuiseten c.q. ziekenhuismaaltijden? Deel jouw opvattingen, ervaringen en bevindingen in een berichtje hieronder!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.