Carpale-Tunnel-Syndroom-CTSDe carpale tunnel is een nauw kanaal dat wordt gevormd door de handwortelbeentjes en de robuuste peesplaat die zich uitstrekt tussen de pinkmuis en de duimmuis (aan de basis van de handpalm). In de carpale tunnel lopen zowel de buigpezen van de vingers als de middelste arm-zenuw. Bij het carpaletunnelsyndroom wordt de zenuw verdrukt door de pezen vanwege een gebrek aan ruimte. Hieronder vind je 4 tips om carpaletunnelsyndroom (CTS) vast te stellen en/of tegen te gaan…

1. Carpale Tunnel Syndroom (CTS) door hormonen

De beknelling van de zenuw in de nauwe carpale tunnel wordt veelal veroorzaakt doordat de bekleding van de naastgelegen pezen opzwelt. Omdat de middelste arm-zenuw zachter is dan de buigpezen, wordt deze verdrukt en afgeplat. Bij de zwelling van het bindweefsel spelen hormonen vaak een belangrijke rol. Zo treedt carpaletunnelsyndroom opvallend vaak op tijdens zwangerschap, overgang, menopauze, suikerziekte of schildklierklachten.

Een optimale hormoonhuishouding is dan ook een goed begin om CTS te voorkomen en is zeldzame gevallen zelfs te verhelpen…

2. Carpaletunnelsyndroom door toedoen van reuma

De peesscheden in de carpale tunnel kunnen zwellen door irritatie. Een belangrijke irritatiebron die kan bijdragen aan CTS-klachten is reuma. Ook een reguliere peesontsteking of gewrichtsontsteking (artritis) kan carpaletunnelsyndroom veroorzaken. Reuma kan worden vastgesteld middels uitwendig lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en/of röntgenonderzoek.

3. Carpale Tunnel Syndroom als gevolg van botbreuk

De carpale tunnel kan worden vernauwd door bot-gerelateerde klachten. Benige afwijkingen (zoals breuken & vergroeiingen) kunnen ervoor zorgen dat de middelste arm-zenuw wordt afgekneld. Een röntgenfoto kan in dat geval bevestiging of uitsluitsel bieden.

4. Pols ontzien ter voorkoming van CTS

CTS is vaak het gevolg van het –gedurende lange tijd– maken van een zelfde beweging. Dit wordt ook wel Occupational Overuse Syndrome (OOS) genoemd. Mocht dit het geval zijn, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat de CTS vanzelf overgaat zodra je met de herhaaldelijke beweging stopt. Voorbeelden van CTS-gerelateerde bewegingen zijn:

  • Muizen & typen
  • Handenarbeid (borduren, breien, naaien etc.)
  • Muziekinstrument bespelen (gitaar, piano, harp etc.)

Tip: deel jouw ervaringen & bevindingen m.b.t. carpaletunnelsyndroom in een reactie hieronder!

5 Reacties

  1. Beste Lia, Bij mij is ook carpaal tunnel syndroom geconstateerd ik wil ook geen operatie. Wat houd die spalk in en brace help het wel ik heb dag en nacht last van tintelingen aan me rechter handpalm graag uw reactie.

  2. Ik werk fulltime in een administratieve functie waarbij ik veel herhalende bewegingen maak. Al hele lange tijd heb ik vaak aan het einde van de dag een “dof / hol” gevoel in mijn onderarm en rechterhand… Inmiddels is dit een zeer vervelend, haast pijnlijk tintelend gevoel wat vaak ’s ochtends al komt opzetten en waar ik de hele dag last van houd. Ik probeer zoveel mogelijk op mijn houding te letten, en doe tussendoor rekoefeningen met hand en arm, maar ik heb niet het gevoel dat het beter word. ik ben een beetje “bang” voor CTS, ik heb een hardnekkige PCOS (hormonale afwijking) waar ik geen balans in vind, of zal gaan vinden zonder heftige medicatie en dit laatste wil ik voorkomen. Hebben jullie tips voor thuis / werk en oefeningen die wellicht helpen de klachten te verminderen?

  3. Ik heb al weken dat mijn hand slaapt en ik wakker word met ontzettend veel pijn in mijn vingers. Ik heb geprobeerd in andere houdingen te slapen maar niet helpt ook geen medicijnen. Heb een uur nodig in de morgen om de pijn te laten verdwijnen maar slapende vingertoppen blijven hele dag. Heeft iemand advies voor mij?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.